StoryEditorOCM
Domaći nogometnema dalje

Hrvatska ostala bez Europskog prvenstva, Oreščanin iz igre izvadio Vuškovića već sredinom prvog poluvremena

Piše Jurica Radić/SN
23. ožujka 2024. - 18:07

Nada je živjela samo tri dana. Nakon pobjede protiv Njemačke zapela je reprezentacija Hrvatske u ogledu s Turskom koja je s nova tri boda osigurala prvo mjesto u skupini i odlazak na Euro U19 što se u srpnju igra u Sjevernoj Irskoj. Turci su osvojili šest bodova, imaju bolji međusobni omjer od Hrvatske i Rumunjske, stoga su opušteni u utorak u posljednjem kolu u Vrbovcu protiv Njemačke. Za drugo mjesto, odnosno za prestiž u Varaždinu će igrati Hrvatska i Rumunjska.

U odnosu na dvoboj s Njemačkom izbornik Oreščanin napravio je dvije promjene, umjesto Cvetka i Majića u početnu postavu ušli su Kavelj i Koščević. Turska je u susret s Hrvatskom ušla u sjajnoj formi s devet uzastopnih pobjeda u službenim i prijateljskim dvobojima.

Hrvatska U19 - Turska U19 1:2

(Koščević 50./Yildrim 5., Ozun 10.)

Varaždin, Stadion Varteks. Gledatelja 500. Sudac: Jovan Kačevski (Sjeverna Makedonija). Pomoćnici: Markoski i Le Tellier. Četvrti sudac: Dechepy.

TURSKA: Bayram – Yavuz, Kayali, Sarikaya, Yilmaz – Sertkaya (od 84. Fidan) – Dagdeviren (od 90. Ayhan), Uzun (od 70. Inanoglu), Ali Gezek – Yildrim (od 84. Arikan), Ozdemir (od 84. Gulasi). IZBORNIK: Soykan Basar.

HRVATSKA: Buljan – Hodak, Vušković (od 23. Vrbanac), Kavelj (od 46. Cvetko), Pesch – Vrbančić, Pavić, Čaić (od 46. Majić) – Canjuga (od 70. Panić)– Brajković, Koščević (od 80. Matković). IZBORNIK: Siniša Oreščanin.

ŽUTI KARTONI: Kayali (45), Vrbančić (54).

Nisu uspjesi očito bili plod slučajnosti i puke statistike, jer u Varaždinu je Turska već nakon 10 minuta šokirala Hrvate vodstvom 2:0. Odredili su Turci time tijek utakmice, ali, pokazalo se, i konačnog plasmana u skupini. Od početka su odlučnije krenuli u napad, "pod paljbom" je bio Borna Buljan koji je već u prvoj minuti spašavao nakon šuta Ozdmira, ali u 5. minuti morao je po loptu u mrežu. Korner je izveo je Uzun, a Yildrim glavom sa šest metara pored "usnule" hrvatske obrane poslao loptu u desni kut.

Nisu se igrači Siniše Oreščanina još ni oporavili od prvog pogotka, a uskoro su primili i drugi. Neodlučnu reakciju obrane Hrvatske, koja nije u dva pokušaja uspjela riješiti loptu pred svojim kaznenim prostorom, spretno je iskoristio Emre Ozun. Prihvatio je "odbijanac", promptno šutirao ljevicom sa 17 metara i pogodio lijevu vratnicu od koje se lopta odbila u mrežu.

Nakon 2:0 primirili su se turski napadi, ali nije Hrvatska postala opasnija već su izabranici Soykana Basara lagano kontrolirali utakmicu. Oreščanin je već na polovici prvog dijela posegnuo za izmjenom, umjesto Vuškovića na travnjak je poslao Vrbanca, ali bez konkretnijeg efekta.

image

Luka Vušković

Damir Krajač/Cropix

Dapače, Buljan je do kraja bilježio obrane pri udarcima Yildrima (39.) i Yavuza minutu poslije, dok je Mert Bayram s druge strane bio bez ozbiljnog posla u prvom dijelu.

U drugi dio Hrvatska je ušla s dvije promjene, Cvetko i Majić zamijenili su Kavelja i Čaića. Tražio je Oreščanin rješenja za sigurniju obranu, ali i ofenzivniji pristup, jer Hrvatska je hvatala veliki zaostatak nakon prvih 45 minuta. Promjene su donijele i rezultat, u 50. minuti slobodni udarac s lijeve strane izveo je Vrbančić, glavom loptu proslijedio Majić za Koščevića koji je na drugoj vratnici ispratio ubačaj i loptu s nekoliko metara nogom poslao u mrežu.

Pogodak Koščevića usmjerio je dvoboj prema vratima Turske, utakmica je dobila jednosmjerni karakter, a upravo je Koščević u 77. minuti pogodio okvir vrata u prigodi za poravnanje. Do kraja je Hrvatska napadala, ali Turska je sačuvala pobjedu vrijednu Eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:19