StoryEditorOCM
Domaći nogometslijedi španjolska

Gvardiol pojasnio razliku između pozicije u Cityju i reprezentaciji pa rekao: ‘Drago mi je što će biti kiša...‘

Piše SN
13. lipnja 2024. - 18:34

Do utakmice Hrvatske i Španjolske na Europskom prvenstvu broji se sitno. Euro 2024. počinje u petak ogledom domaćina Njemačke i Škotske, a hrvatskim nogometašima ostalo je za odraditi samo još jedan trening prije nego što u subotu u 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu započne turnir dvobojom protiv crvene Furije, pišu Sportske novosti.

Izabranici Zlatka Dalića u međuvremenu svakodnevno odrađuju i medijske dužnosti, a danas su pred novinare u 17.15 sati izašli Joško Gvardiol i Borna Sosa. Mlade zvijezde Manchester Cityja i Ajaxa već su dovoljno iskusne, Gvardioli je ovo već treći veliki turnir, a Sosi drugi.

Gvardiol je dobio pitanje o poziciji lijevog beka i razlici u njegovoj ulozi u Manchester Cityju i Vatrenima.

- Pozicija lijevi bek više-manje je ista, razlika je što u Manchester Cityu igramo ofenzivnije, Guardiola traži da ulazimo u "džep", u međuprostor te smo ofenzivni kroz sredinu ili kao krila, dok u reprezentaciji izbornik traži i da idemo gore široko, ali i da ulazimo unutra pa su onda krila raširena visoko - pojasnio je Joško.

Jedna od najvećih prijetnji bit će Yamal, a upravo Joško ima zadatak da ga spriječi.

- Napunio sam 22 godine, nisam više mlad igrač. Drago mi je vidjeti sve mlađe i mlađe, Yamal je jedan od njih. Pokazao je koliko je talentiran i jednog dana će biti u bobi za najboljeg. Veselim se susretu, znam da je jak na lopti, tehnika mu je jača strana. Trebamo dobro proanalizirati i odraditi naš posao - rekao je Gvardiol pa dodao:

- To su sve kvalitetni igrači, dogodilo se da prvu utakmicu igramo s njima, a on će se nači na mojoj strani. Neće biti nimalo lagan izazov, nekad je u tim situacijama najbolje duplirati poziciju. Imamo dva dana za pripremiti taktiku, pa ćemo vidjeti.

image
Ante Cizmic/Cropix

Sosa se osvrnuo i na Danija Olma kojeg u Hrvatskoj dobro poznajemo iz dana kada je nosio dres Dinama.

- Imali smo sličan put, igrali dugo skupa u drugoj ekipi Dinama, a kasnije i u prvoj ekipi, a završili smo i u Bundesligi skupa. Prošli smo puno toga zajedno i dalje se čujemo. On jedva čeka utakmicu, posebna mu je, kao i nama. Poseban je igrač, nadam se da će i dalje imati jako dobru karijeru.

Stiglo je i pitanje o španjolskom izborniku.

- Ne dajem toliko mišljenja o trenerima, ne znam što da kažem. Zna se kakav posao radi, dobro će pripremiti ekipu da zaustavi naš vezni red, to je naš forte, eto ukratko.

Gvardiol je prošlog ljeta došao u City i ušao u povijest kao najskuplji branič na svijetu.

- Dobro se nosim sa svime, puno toga se izdogađalo, nisam još ni svjestan što sam sve postigao. Nešto će uči u glavu do kraja karijere. Golovi? želio bi se fokusirati na defenzivu, kao i svi obrambeni igrači, no ako se nađem u kojoj prilici zašto ne zabiti i koji pogodak?

Na današnji dan prije 18 godina bilo je otvaranje SP-a u Berlinu protiv Brazila. Jeste li vidjeli tu atmosferu i kako se nosite s pritiskom te utakmice?

- Mislim da smo vidjeli, u zadnje vrijeme se emitiralo dosta, a znam i ja osobno iz priča da je atmosfera bila nevjerojatna, a očekuju da će biti još bolja sada. To nam je dodatna motivacija, kao u Ligi nacija u Nizozemskoj. To nam je pozitivni pritisak koji nam može puno pomoći ii dati dodatnu energiju.

Sosa se osvrnuo i na prvog protivnika Vatrenih.

- Španjolska gaji sličan stil kao i mi. Jako im je bitan posjed lopte. Posjedom pokušavaju kontrolirati utakmicu, tu će biti najveća borba. Iz posjeda se sve razvija, imaju ovog puta nešto brža i opasnija krila nego ranije. Smatram da se kvalitativno mi nosimo s njima bez problema. Odlučivat će mali detalji, vjerojatno tko će dulje kontrolirati posjed i imati više prilika.

image
Ante Cizmic/Cropix

Prognoza za Berlin u subotu je kiša, Gvardiol je dobio pitanje sjeća li se vode koju je pio u Kopenhagenu kad je Španjolska dala treći gol na prošlom Euru, a sada neće morati piti vodu.

- Drago mi je što će biti kiša. Tada smo izgubili na glup način, ali to je iza mene. Svi znamo što se dogodilo.

Gvardiol je otkrio da s Modrićem nije posebno pričao o pojedincima u redovima Španjolske.

- Nisam pričao o nikome, svi su opasni, sve ih treba ozbiljno shvatiti.

Gdje biste smjestili Španjolsku?

- Vjerojatno je, zapravo sigurno u top 1,2,3 rivala. Igramo protiv njih četiri puta uzastopno, povijesno su jako dobrog toga napravili. Pogotovo 2008., 2010., 2012., nekako su tad bili na najvišoj razini, samim time spadaju u top 3 - zaključio je Sosa.

image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 18:43