StoryEditorOCM
SplitODVOJIMO ŠTO MOŽEMO

Županijski vijećnik upozorava na crni scenarij: Ako ne promijenimo ponašanje, Karepovac može trajati još samo 2 godine

Piše Split SD
12. srpnja 2023. - 16:11

Županijski vijećnik stranke Pametno za Split i Dalmaciju Jakov Prkić objavio je upozorenje vezano uz odlaganje otpada na Karepovcu, na kojem navodi, ima prostora još samo za dvije godine. 

- Ova objava nije pokušaj kritiziranja bilo koga ili bilo čega već upozorenje svima nama. Ovo nije ni bezrazložno sijanje panike već upozorenje svima nama. Ovo nije ni jeftini pokušaj lovljenja lajkova već upozorenje svima nama.

Na Karepovcu je preostalo oko 300.000 metara kubnih prostora za deponiranje. Ukoliko nastavimo odlagati istim tempom, prostora će biti dovoljno za samo dvije godine.

RCČO u Lećevici će biti izgrađen najranije za tri godine (a vjerojatno će to trajati duže), što znači da ćemo smeće morati odlagati negdje drugdje stotinama kilometara daleko od Splita, pod uvjetom da pronađemo neki deponij u državi koji bi bio spreman prihvatiti naše ne baš male količine. Neće biti važno ni koliko će nas to koštati (a koštat će nas poprilično) već će samo biti važno da smeće nije po ulicama.

image
Ante Čizmić/Cropix

Za nas građane Splita važno je odvojiti svaki komad komunalnog otpada jer svaki kilogram manje koji završi na Karepovcu znači dulji život našeg odlagališta. Iako bi bilo normalno da se Karepovac što prije zatvori, mi se moramo boriti da opstane što duže jer RCČO nije na vidiku.

Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kaže kako je Split na samo 13% odvojeno sakupljenog otpada. To je manje u odnosu na 2021. godinu. Iskreno se nadam kako je u pitanju pogreška, ali se bojim da nije.

Statistika pokazuje kako Grad nema dobar sustav gospodarenja otpadom. Činjenica je kako Županija s RCČO kasni godinama. Za očekivati je kako će se međusobno optuživati. Vremena za svađe je svakim danom sve manje, a rješenju problema ni traga - poručio je Prkić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 23:23