StoryEditorOCM
SplitODGLEDALI VIDEO

Županijski vijećnici zgroženi ‘curenjem‘ bakrene rude iz vagona: Ovo je ugroza cijelog bazena Splita, Solina i Kaštela

Piše Sandra Barčot
13. lipnja 2023. - 18:01

Nelagodno je bilo gledati, a kamoli promišljati o štetnosti po zrak a time i po zdravlja Splićana, kada se prikazivo video-materijal koji je na Aktualnom satu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije prezentirao dr. Luka Roguljić, vijećnik HSP-a i potpredsjednik Skupštine.

- Kao liječnik postavljam pitanje jesmo li sve učinili da pomognemo stanovnicima koji žive u blizini Sjeverne luke ali i svim Splićanima, Solinjanima i Kaštelanima, jer ovo što se tamo događa je opasno onešišćenje po zdravlje svih.

Snimka, koju su mi ustupili zabrinuti građani je od 5. lipnja ove godine.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Pokazuje željezničke vagone za prijevoz bakrene rude, koja nije dobro uskladištena. Vagoni su "zavareni" pur-pjenom, no ruda koja je štetna za zdravlje "curi" na sve strane, a nisu dobro pokriveni ni ostali vagoni, što sve dovodi do onečišćenje zraka arsenom u Sjevernoj luci - upozorio je Roguljić.

Nizao je županijski vijećnik brojke, koje su izazivale jezu među skupštinarima.

- Zadnja tri mjerenja pokazala su 13 puta povišene koncentracije arsena u zraku, a pitanje je što je s vodom? Ima li i drugih opasnih metala kao što je olovo, kadmij, nikal?

Bakrena ruda je ispadala iz vagona tijekom vožnje duž cijele Hrvatske gdje god je željezniča pruga i gdje su vagoni prevoženi.

Kao liječnik upoznat sam s utjecajem arsena, olova, nikla, bakrene rude, na zdravlje! O dugoročnim posljedicama na ljudski organizam ne treba mnogo zboriti. Ovo je ugroza cjelog bazena – i Splita, Solina i Kaštela jer su vagoni na otvorenom, gdje se obavlja i pretovar opasnih sirovina.

Upitao je Roguljić dr. Željku Karin, ravnateljicu županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, jesu li uzeti uzorci bakrene rude, budući su na snimci dislocirani vagoni prepuni te sirovine pa postoji bojazan kako nitko nije obratio pažnju, a kamoli mjerio indeks zagađenja, koji je moguć njihovim dolaskom u prostor Sjeverne luke.

- Osim uzoraka bakrene rude, imamo li dovoljno mjernih stanica za ispitivanje kakvoće zraka? - dopunio je pitanje Rogoljić prvoj dami ove županijske ustanove.

image

Dr. Željka Karin

Joško Šupić/Cropix

- Potražit ću konkretan odgovor i podatke od našeg Odjela za zrak koji provodi mjerenja u Sjevernoj luci, gdje se nalazi i bakrena ruda te druge tvari za koje se sumnja kako dolazi do povećane misija u zrak! Mi jesmo uzorkovali po nalogu Državnog inspektorata, kojima smo proslijedili i kvalitativno i kvantitativno mjerenje tog materijala.

Naš posao nije biranje mjesta odakle ćemo uzorke uzimati, to određuje Državni inspektorat, oni su nam pokazali odakle uzimamo uzorke i na osam pozicija smo to radili. Analizu smo poslali Inspektoratu, tako da od njih treba tražiti rezultate analize, mi ih nemamo – pojasnila je proceduru Karin.

Navela je kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo više mjernih stanica.

- Jedna je na našoj zgradi Zavoda, druga je u luci Split, sada su dvije postavljene u Sjevernoj luci po nalogu Grada Splita. Imamo mjernu postaju i u Svetom Kaji te u Kaštel Sućurcu, kao i na Karepovcu.

Što se Sjeverne luke tiče, ne znam imaju li elaborat o zaštiti okoliša, mi o tome ne odlučujemo, mi samo radimo mjerenja i upozoravamo kada se prelaze parametri – podvukla je Željka Karin.

Kako saznajemo od vijećnika Roguljića i samih građana, bakrena ruda dolazi iz Majdampeka iz Bora u Srbiji. Inače, Bor ima cijelo vrijeme visoku, čak 16 puta više od dozvoljenog koncentraciju arsena u zraku, što je već rezultiralo povećanom incidencijom pojave karcinoma kod stanovnika.
- Vagoni su danima bili u Solinu. Bakrena ruda ispada, iako su zatvorili vrata vagona pjenom, no gore su otvoreni! Znamo kako je Državni inspektorat uzeo uzorak iz vagona. Imaju i rezultate koje ne daju u javnost, nego nas upućuju na inspektorat. Imaju li utjecaj studije na okoliš, ni to ne znamo, i za to nas upućuju na inspektorat - kazuju nam zabrinuti građani.

image
Vojko Bašić/Cropix

Inače, danas je u Sjevernu luku uplovio brod koji će za Kinu ukrcati preostalu bakrenu rudu. Kako su nam javili čitatelji, kada su građani s Brda digli dron za snimanje, prekinut je ukrcaj tereta. Kako smo već pisali, nedavno je tvrtka "Luka" d.d. dio tereta na otvorenom prekrila ceradom, a radi se, kako doznajemo, baš o bakrenoj rudi.

image
Snimio čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:13