StoryEditorOCM
SplitSEDAM ZAKLJUČAKA

Zbog zagađenja zraka u Splitu sastali su se nadležni u Županiji. Od Grada Splita i inspekcija traže hitno djelovanje

Piše Gabrijela Radanović
26. srpnja 2023. - 18:27

- Sva provedena ispitivanja kvalitete zraka u 2022. na lokacijama u SDŽ su pokazala da je zrak I. kategorije kvalitete. Međutim, zabrinutost su izazvala ispitivanja tijekom 2023. koja su utvrdila izrazito visoke vrijednosti ukupne taložne tvari (UTT) te metala u ukupnoj taložnoj tvari, poglavito arsena na tri mjerne postaje u splitskom gradskom kotaru Brda.

Na mjernim postajama u GK Brda su također zabilježene i povišene vrijednosti arsena u lebdećim česticama, čak u 26 posto ispitivanja tijekom proljetnog razdoblja na jednoj od postaja – navedeno je u izvještaju Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb SDŽ na čijem je čelu dr. Joško Markić.

Na njihovoj sjednici, koja je održana 25. srpnja, sudjelovali su predstavnici županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo te predstavnici županijskih upravnih tijela nadležnih za zaštitu okoliša i zdravstvo.

image

Sastanak županijskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb 

Privatni album

Svi akteri su izvijestili o svojim aktivnostima kako bi se osigurao zrak najbolje moguće kvalitete. Na sjednicu je bio pozvan i predstavnik Državnog inspektorata, ali nije došao, već su na raspolaganju imali njihovo izvješće kakvo je poslano i splitskom Gradskom vijeću.

Nakon provedene rasprave u kojoj je naglašena važnost brzog i učinkovitog otklanjanja svih izvora onečišćenja koja mogu imati negativne posljedice na zdravlje stanovnika, pogotovo rizičnih skupina, Odbor je donio sedam zaključaka:

- Temeljem Zakona o zaštiti zraka, obzirom da je razina onečišćenosti zraka prekoračila ciljne vrijednosti, Grad Split treba čim prije donijeti kratkoročni akcijski plan koji sadrži mjere koje se moraju poduzeti u kratkom roku kako bi se smanjio rizik ili trajanje takvog prekoračenja te uspostaviti stalna mjerna mjesta u GK Brda

- Nadležna upravna tijela jedinica lokalne samouprave u SDŽ u kojima postoji rizik da će razine onečišćujućih tvari prekoračiti dopušteni prag čim prije moraju donijeti Akcijski plan za poboljšanje kvalitete zraka.

- Državni inspektorat Republike Hrvatske treba učestalije i aktivnije kontrolirati poslovanja gospodarskih subjekata iz registra onečišćivača te uspostaviti "nultu toleranciju" za aktivnosti koje mogu imati negativan utjecaj na okoliš.

- Gospodarski subjekti u SDŽ, posebice oni u registru onečišćivača, u svom poslovanju trebaju primijeniti mjere zaštite i očuvanja okoliša, koristiti učinkovitije tehnologije s obzirom na potrošnju energije te što je više moguće koristiti obnovljive izvore energije u svrhu smanjenja doprinosa onečišćenju zraka.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Splitsko-dalmatinska županija te jedinice lokalne samouprave u SDŽ će izvršiti nove procjene onečišćenja zraka radi uspostavljanja šire mreže mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka u županiji te će čim prije predložiti dodatne lokacije mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka, donijeti program mjerenja razine onečišćenosti i osigurati uvjete njegove provedbe.

- U slučaju najmanje sumnje, potrebno je u što kraćem roku uspostaviti mjerenja posebne namjene na privremeno određenom mjernom mjestu radi definiranja procjene razine onečišćenosti.

- Izvršna tijela jedinica lokalne samouprave, kao i nadležne institucije, će redovito informirati javnost, uključujući udruge i organizacije za zaštitu okoliša, zaštitu potrošača, udruge i organizacije koje zastupaju interese osjetljivih skupina stanovništva, nadležna tijela za zaštitu zdravlja i javno zdravstvo i gospodarska udruženja, o kvaliteti zraka u ispitivanim zonama i aglomeracijama, provedbi mjera zaštite kvalitete zraka, kao i rezultatima svojih istraživanja o izvodljivosti i sadržaju mjera iz akcijskih planova, kratkoročnog akcijskog plana te o provedbi toga plana.

Na dugo i na široko o toj temi će se raspraviti na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća na koju je pozvan i Državni inspektorat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:50