StoryEditorOCM
Splitdeja vu

Zbog prodora virusa zabranjene posjete u stacionar splitskog Doma umirovljenika. Nova varijanta zabrinula stručnjake

Piše M. G./HINA
11. prosinca 2023. - 12:18

"Zabranjuju se posjete za treći kat – stacionar! Zbog pojave korona virusa!!! O daljnjim postupcima bit ćete pravovremeno obaviješteni! Uprava doma", piše u obavijesti na vratima Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj.

Upozorenje o ulasku korone u starački dom osvanulo je u nedjelju i nije to prvi put da se proteklih mjeseci, zbog prodora virusa, zatvaraju pojedini katovi objekta u Vukovarskoj. Iako su mnogi već zaboravili na pandemiju i mjere opreza u borbi protiv koronavirusa rizične skupine posebno su ranjive, koliko god sojeve koji kruže smatrali bezazlenima. Fokus domaće javnosti je na hripavcu, ali korona je i dalje prisutna.

image
Jakov Prkić/Cropix

Premda nitko među nama tko planira blagdanska okupljanja ili putovanja ne želi čuti loše vijesti, činjenice ukazuju na porast broja oboljelih i zaraženih novom varijantom covida-19 - JN.1 koja zabrinjava stručnjake, prenosi HINA objavu portala Medscape.

Dobra je vijest to što nedavna istraživanja ukazuju na to da ažurirano cjepivo protiv Covida-19 za sezonu 2023-2024. djeluje i protiv najnovije varijante. "U Americi je val nove podvarijante omikrona - JN.1 već krenuo, no mogao bi se ublažiti booster cjepivom i ostalim mjerama koje su nam poznate otprije", izjavio je Eric Topol, liječnik, profesor i glavni urednik Medscapea, WebMD-ove sestrinske internetske stranice. No problem je u tomu što se dosad cijepilo jako malo ljudi, primjerice, u SAD-u manje od 16 posto odraslih.

Stoga infektolozi i epidemiolozi smatraju kako je vrijeme da CDC uputi javni poziv na cijepljenje ažuriranim cjepivom dok još nije kasno, odnosno dok antitijela još mogu ‘proraditi‘ prije početka blagdanskih okupljanja.

"Ovdje je već započeo val podvarijante JN.1, no mogao bi se ublažiti primjenom booster doze cjepiva i otprije poznatim mjerama koje sprečavaju širenje virusa", rekao je dr. Eric Topol.

U međuvremenu broj zaraženih i oboljelih raste. Po podacima CDC-a u SAD-u je u tjednu koji je završio 25. studenoga zbog covida hospitalizirano gotovo 10.000 pacijenata. Ističe se kako je riječ o povećanju od 10 posto u odnosu na prethodni tjedan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:21