StoryEditorOCM
Splitpo sili zakona

Zaposlenik Banovine koji je nervirao gradonačelnike dobio otkaz, ali ne zbog svojih karikatura: ‘A što da vam kažem...‘

Piše Damir Šarac
7. ožujka 2024. - 13:51

Dr. sc. Dalibor Lovrić (60), savjetnik u splitskom Odsjeku za kulturu dobio je otkaz u Banovini, ali ne zbog brojnih tužbi koje su njegovi pretpostavljeni sijali protiv njega, pretežito zbog karikatura i oštrih kritika kojima je uveseljavao gradsku javnost, nego zbog pravomoćne presude zbog događaja iz 2012. godine

Tada je, prema optužnici, povrijedio službeni pečat i znak te time počinio kazneno djelo protiv javnog reda i mira, čime mu prestaje služba po sili zakona - uređujući stan u Rooseveltovoj ulici.

U presudi stoji kako je Lovrić kao investitor rekonstrukcije stana nastavio s radovima iako je znao da je građevinski inspektor zatvorio gradilište, a on je ipak zamijenio instalacije vodovoda, kanalizacije i struje, izveo toplinsku izolaciju poda i postavio estrih. Potom je uklonio žbuku i trstiku s plafona, postavio knauf-ploče, promijenio cijevi vodovoda i kanalizacije u kupatilima... U ovom kaznenom postupku već su ranije osuđeni Lovrićev punac i supruga.

image
Paun Paunovic/Cropix

Valja napomenuti kako je u istom postupku Dalibor Lovrić na Općinskom sudu u Splitu dva puta nepravomoćno oslobođen, ali na traženje Općinskog državnog odvjetništva, promijenjen je sudac koji ga je odmah osudio.

image

Screenshot ee

- A što da vam kažem, najveći je problem što mi je obitelj potonula. U visokim godinama života primoran sam tražiti novi posao, radit ću bilo što da prehranim obitelj – kazao nam je Lovrić, doktor filozofije i povjesničar umjetnosti koji ima 34 godine radnog staža: nakon što je završio školovanje, u srednjim školama je predavao filozofiju i logiku, pet godina rata proveo u Hrvatskoj vojsci, potom je bio zadužen za opremanje Pomorskog muzeja na Gripama, te je zaposlen u gradskoj upravi.

image
Duje Klarić/Cropix

- Nakon što sam na istom sudu dva puta suđen za istu stvar i oslobođen od strane iskusnog suca s dugogodišnjim iskustvom, na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva, moj slučaj dobiva sudac koji je tek počeo suditi i već na prvom ročištu me osuđuje, ne uvažavajući nastojanje mog odvjetnika da se proces pokrene od početka.

Rekao je da je on sve pročitao i da mu je to dovoljno, ali očito nije pročitao argumente na temelju kojim sam prethodno dva puta oslobođen. Takva presuda zbog renoviranja stana prije dvanaest godina, čiji je vlasnik moj punac i gdje je bio sporan balkon a ne cijeli stan, povlači za sobom i otkaz u Odsjeku za kulturu grada Splita – objasnio nam je Lovrić, najavljujući nastavak procesa na Vrhovnom sudu, što je ipak izvanredni pravni lijek s neizvjesnim ishodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:18