StoryEditorOCM
Splittko je ovdje lud?

Puljak se čudi prosvjedu zaposlenika Banovine: ‘Ovo je prvi put u povijesti da sindikat ne želi povećanje plaća...

Piše T. Ga.
27. ožujka 2024. - 09:23

Dok će se danas u splitskoj gradskoj upravi održavati 28. sjednica Gradskog vijeća, u 11.30 sati ispred zgrade gradske uprave prosvjedovat će dio zaposlenika Banovine.

Prije sjednice Gradskog vijeća, gradonačelnik Ivica Puljak održao je konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na pitanja novinara vezano za prosvjed.

- Osim običajnih točaka na dnevnom redu sjednice, ono što bih izdvojio je rebalans proračuna Grada Splita, koji je u biti tehnički rebalans. Uglavnom se svodi na to da se s obzirom na reorganizaciju gradske uprave koja je izglasana na prošloj sjednici gradskog vijeća, proračun prepiše na način kao što je izvršena reorganizacija. Osim za te sitne izmjene, izmjene su najviše vezane za Tehnološki park na Dračevcu, njihovo dalje financiranje i daljnji razvoj.

 -Isto tako, tu je odluka o pomorskom dobru, o koncesijama na pomorskom dobru, kako bi se poslovanje raznih tvrtki, pojedinaca moglo odvijati nesmetano ovog ljeta, tako da bi mogli raspisati natječaje za koncesiju na pomoćno dobru. Od ostalih točaka imamo i nagrade Grada Splita za predstojeći blagdan svetog Dujma za tu zaslužne građane, nagrade za životno djelo, institucijama i ustanovama.

- Zatim imamo odluku o povećanju koeficijenata zaposlenicima gradske uprave. Naš je prijedlog da dobiju povećavanje plaća za 7 posto, te dodatno povećanje da se ostvari za one kadrove koji su deficitarni u gradskoj upravi. To su kadrovi koji izdaju građevinske dozvole, kadrovi koji nastupaju na sudu i informatičari, te oni koji rade na velikom strateškim projektima. To su bili kadrovi za koji smo raspisivali natječaje i ovim korakom smo odlučili privući kvalitetne i stručne kadrove - kazao je gradonačelnik Puljak.

Na novinarski upit o zaduženju Grada u odnosu od 5 milijuna eura, a radi čega ga je već prozvao HDZ, gradonačelnik je ustvrdio da se ne radi se nikako o novom kreditnom zaduženju.

- To je samo preraspodjela sredstava. Ta sredstva su bila već predviđena u kreditima Europske investicijske banke i ti krediti su fleksibilni, pa možemo mijenjati projekte. Ovo je ono što ćemo mi predložiti je dofinanciranje Tehnološkog parka iz tih sredstava…

Upitan o prosvjedu zaposlenika gradske uprave, gradinačelnik je kazao:

- S obzirom na to da je Sindikat rekao da nisu za povećanje plaća, mi ozbiljno razmišljamo da povučemo taj prijedlog i da samo ostavimo povećanje plaća onim kadrovima za koji mi mislimo da su deficitarni. Meni je jako čudno što Sindikat ne želi povećanje plaća od sedam posto.

- Ono što smo mi željeli, da u slučaju da prođe veliki rebalans proračuna u lipnju, povećanje od dodatnih osam posto. Ako sindikat ne želi povećanje plaća, mi razmatramo da to povučemo. Mislim da je to prvi put u povijesti da sindikat ne želi povećanje plaća - bio je uporan gradonačelnik u svojim izjavama.

U srijedu će se među ostalim raspravljat o novom zaduženju Grada Splita u iznosu od 5 milijuna eura. Razlog novom zaduženju je što se moraju korigirati iznosi na nekoliko gradskih projekata, odnosno kako bi se moglo početi s javnim nabavama za projekte dječjih vrtića Kila, Gariful i Cvit Mediterana, Tehnološkog parka na Dračevcu i projekta Brdo Marjan.

Gradski vijećnici danas će raspravljati o lokacijama i najvišoj dopuštenoj razini buke tijekom održavanja manifestacija. Njom je održavanje manifestacija na otvorenom dopušteno na 29 lokacija na području Splita. Vezano za to, Građanska inicijativa za zaštitu Đardina nezadovoljna je što se ponovno kao mjesta događanja manifestacija razmatra Đardin.

Na dnevnom redu je i Pravilnik o zaštiti građevina od grafita po kojem bi Grad Split sufinancirao 50 posto troška uklanjanja grafita s pročelja građevina i nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza.

image

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Vojko Basic/Cropix

Po prijedlozima zaključaka o odobrenju izvođenja radova rekonstrukcije hotela Marjan na Zapadnoj obali i izvođenja radova izgradnje hotela Ružmarin na Trsteniku, investitorima će se dopustiti radovi u periodu od 15. lipnja do 15. rujna, kada su građevinski radovi na području Splita inače zabranjeni. 

Raspravljat će se o prijedlogu odluke o preuzimanju obveze osiguranja financiranja zatvaranja odlagališta otpada Karepovac, održavanja i nadzora istog odlagališta nakon zatvaranja za razdoblje od najmanje 30 godina nakon zatvaranja. Upravo je splitsko odlagalište otpada jedno od gorućih problema jer su mu kapaciteti gotovo su popunjeni, a Lećevica vjerojatno neće biti gotova 2026. kako je bilo najavljeno, pa bi građanima u budućnosti značajno mogao narasti račun za odvoz smeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:17