stdClass Object ( [id] => 1283563 [title] => Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘ [alias] => vlasnica-vrtica-izvarala-pola-splita-tete-i-najmodavac-tvrde-da-je-svima-duzna-a-ona-ce-gazda-je-bolesnik-a-tek-ti-roditelji [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mnogi je prenerazila priča u kojoj je vlasnica obrta za čuvanje djece u Splitu držala djecu u prostoru bez struje i vode. Osim toga, mjesecima nije prijavila zaposlenice niti je objekt ispunjavao nužne uvjete za rad.

Vlasnica obrta za čuvanje djece u Splitu držala djecu u prostoru bez struje i vode! Roditelji ogorčeni: ‘Ni hrane nisu imali!‘

Mi smo još malo dublje zagrebali pod površinu čitave stvari. Ono što smo saznali nas je prvo ostavilo bez teksta, a onda inspiriralo za novi tekst koji ćete upravo pročitati.

No, gdje početi? Za početak, recimo da je splitski obrt za čuvanje djece "Pinokio" prvotno otvoren u Zvonimirovoj ulici, gdje se zadržao svega par mjeseci. Iako je vlasnica Nataša Grahovac selidbu objasnila neslaganjem sa susjedima, saznajemo da je problem nastao zbog neplaćanja rente i režija.

- Taj prostor nikad nije zadovoljavao minimalne tehničke uvjete niti dobio radne dozvole. Kasnije, kad smo preselili na Poljud, Nataša je optužila vlasnika novog prostora da joj nije ustupio potrebne dokumente i da zato ne može ozakoniti obrt.

Čitavao to vrijeme su svi ugovori i računi bili adresirani na matični objekt u Solinu, koji je i dalje u funkciji. Dakle, skoro godinu dana smo radili bez zelenog svijetla Grada za lokacijsku dozvolu i odobrenje djetanosti - načela je priču teta odgajateljica Tamara Ines Hrga.

Iako je jedno vrijeme Grahovac bila upisana u Registar osoba koje obavljaju djelatnost dadilje, nakon redovitog stručnog nadzora ju je Centar za socijalnu skrb izbrisao s tog popisa. S druge strane, Grad Split nikada nije bio ni upoznat s radom navedenih objekata, dok je Državni inspektorat pokrenuo i prekršajni postupak protiv nje, zbog izostanka prijave radnica.

Inače, obrti podliježu zakonu o dadiljama, po kojem ne bi smjeli imati izdvojeni pogon tj. ako je on registriran u Solinu, mora biti tsamo i ne smije na njega biti vezan drugi objekt. Dakle, "Pinokio" u Splitu uopće nije smio postojati. Nadalje, dozvoljeno je imati maksimalno dvije tete zaposlene i 12 djece, u skupinama koje se ne smiju preklapati. Informirali su nas da su u splitskom prostoru postojale dvije jutarnje skupine s po 20-ak djece i jedna popodnevna s njih 10-ak.

Međutim, s obzirom kako je Grahovac poslovala, nepoštivanje zakona je bio najmanji problem.

- Šefica je tražila da se u petak pošalje lista potrebnih stvari, koje će onda ona nabaviti do ponedjeljka. Otprilike polovinu radnih tjedana smo započinjale bez ičega s tog popisa, dok bi, kada bi se ipak potrudila nešto donijeti, falila gomila toga. Funkcionirale smo tako da bi teta koja je prva stigla drugima slala poruke što treba kupiti. Roditelji su nam, kada su za sve saznali, nadoknadili dio tih novaca - otkriva teta Tamara.

No, to je bio tek uvod u ono što je slijedilo.

- Oglasio sam prostor za 1750 eura. Bilo je i drugih interesenata, ali sam se odlučio za vrtić jer sam računao da će to biti sigurna primanja. I, ne samo to, nego sam smanjio najamninu na 1500 jer... Pa, zbog djece. Prostor je useljen u listopadu, a uplata nije bilo do Nove godine. Tek kada sam pritisnuo, je stigla prva. Do izlaska, plaćene su ukupno dvije. Četiri nisu - javio nam je vlasnik prostora, koji je želio ostati anoniman.

---

image
screenshot m-banking
---

Rezignirano kaže da se zeznuo što nije solemnizirao ugovor. Svakako, razmatra tužbu. Ali, on nije jedini kojem je "Pinokio" ostao dužan. Kako je Grahovac na Poljud stigla preko agencije za nekretnine "Imperium", trebala je i njima platiti za posredovanje. Iz "Imperiuma" su nam posvjedočili da se oglušila oko te obveze zbog čega je sada, navodno, na crnoj listi dalmatinskih agencija.

U ovom trenutku, u fabulu ćemo uključiti i samu vlasnicu.

- A, što da vam kažem... Ne želim se uvlačiti u tu priču... Uredno sam plaćala, preko mobilnog bankarstva supruzi vlasnika. Ali, on je psihički bolesnik koji je vrtiću ugasio struju i vodu. Imam i svjedoke za to, čovjek iz kafića je vidio. Maknuo je brojilo za vodu i ištekao kabele. Ma, ne želim puno pričati... 

Ali to kako ti roditelji odgajaju djecu... To je bože sačuvaj. U vrtiću im nije nikad ništa falilo, uvijek su bila dobro nahranjena. Tete bi išle u dućan ako je što trebalo, jer sam ja često bila u gužvi zbog puno posla. Svakako, inspekcija će odraditi svoj posao. Uvijek sam imala zadovoljene uvjete. Osim kad je u Solinu došlo do promjene zakona pa je objekt tog tipa trebao imati gromobran, a mi ga jedno vrijeme nismo imali. U međuvremenu je to riješeno - kazala nam je Pinokijeva začetnica.

---

---

Pitali smo i vlasnika poljudskog prostora što je bilo sa strujom i vodom. Nije nam ponudio decidirani odgovor.

- Tu ima puno brojila, malo je kaotično... Bili su neki radovi pa je možda došlo do nekog kvara... Ja sam joj rekao da zove električara i vodoinstalatera - poručio je. Na pitanje što je danas s komunalijama, kazao je da još nije provjerio. Ali, teta Tamara je.

- Pretpostavljamo što se desilo s vodom i strujom. Vlasnik teretane, čiji je prostor do onog gdje su te instalacije, nam je rekao da je vlasnik prostora gdje je bio vrtić (op.a. koji je ujedno i vlasnik prostora gdje je teretana) postavio njega da čuva ulaz i ne pušta nikoga unutra, kako se ne bi ponovo spojili struja i voda. Ja sam zvala električara i vodoinstalatera i rekli su nam da tu nije došlo do isključlivanja od strane distributera, nego da je netko to prekinuo. Struja iskopčana, a s vode skinuto glavno brojilo - posvjedočila je.

Kada je u prostoru nestalo blagodati modernog doba, Grahovac je obroke za djecu kuhala - doma. 

- U to vrijeme, dosta je djece povraćalo i imalo proljev. Mi smo mislile da je to bila crijevna viroza, jer smo i mi tete to dobile. Sve četiri iz jutarnje smjene. Kasnije smo pretpostavile da je to od te hrane. Znate, ona kući ima mačke. Jedan dječak iz jaslica je bio jako loše. Kasnije smo saznale da je dobio helikobakteri - s težinom u glasu prepričava teta.

---

image
Aline Morcillo/Hans Lucas Via Afp
---

Saznajemo da je u vrtiću bilo i djece s autizmom, alergijama i respiratornim problemima. U pravilu se takva djeca ne bi trebala upisivati u obrte, pošto pravila tih objekata ne prate njihove potrebe. Pinokija je pohađalo pet-šest djece s posebnim potrebama i tri puta više djeca od dozvoljenog broja, gledajući broj teta. 

Uznemireni roditelji

Uzbuđeni roditelji su, nakon što su im djeca ostala bez svjetla i osnovnih higijenskih uvjeta, tada tražili broj od prostorodavca, da popričaju s njim oko režija. Grahovac im ga je uskratila.

- Jedan od nas roditelja je, u to vrijeme, na Njuškalu naletio na oglas za prostor gdje je bio Pinokio, po cijeni od 1.750 eura. To nam je svima upalilo alarm. Prije toga nam je bila sumnjiva situacija s računima. Naime, ukupna mjesečna cijena je bila 372 eura. Ali je uz nju redovito stajao i rabat od 172 eura. To je bio kao iznos subvencije, koju Grad, kasnije smo saznali, nikad nije odobrio. Čak nam je rekla da će Banovina to početi isplaćivati tek u 2023., pa da nam ona dotad izlazi u susret -  ispričala nam je majka jednog djeteta Nevena Bilandžić.

Druga majka, Antonia Kovačić, je imala i veći iznos subvencije od toga. Međutim, u njenom slučaju je ona stvarno postojala, pošto je Kovačić živi na Klisu, koji priznaje objekte u Solinu.  

- Kad je Pinokio preselio u novi prostor, na prvu nije sve izgledalo bajno. Bio je to suteren, ali je Grahovac kazala da su joj odobrili koncesiju za izaći u dvor. Kasnije, na jednom sastanku, kad je čitava stvar već počela izmicati kontroli, nam je rekla da joj iz Grada ipak nisu dali tu dozvolu. Tu nam je već bilo jasno da je u pozadini nekakva muljaža. Nakon toga su tete doznale da taj zahtjev nikad nije ni predan - kaže Kovačić, napominjući da su tete bile savršene i da su ih djeca obožavala. 

---

image

Antonia Kovačić

privatni album
---

Svjesna da je voda došla do grla - ali samo figurativno - Grahovac je skovala novi plan.

- Rekla je da vlasnik traži povišenje na 3.000 eura pa da će vrtić preseliti u Kaštela. U međuvremenu, naša djeca su trebala ići u Solin, dok se ne uredi novi objekt. Tako je i bilo. Znači, u Solinu je tada bilo 30-ak djece. Doduše, sve je trajalo samo dva- tri dana, jer su tada tete sazvale sastanak s vlasnicom i suočile je sa svime. Nakon toga im je podjelila otkaze i poslala djecu kući - prepričava Kovačić.

To nam je potvrdila i teta Tamara.

- Mi smo s njom probale razgovarati i zamolile je da nam ispriča sve, svoju stranu priče. Htjele smo skupa razriješiti tu situaciju, ako bi to uopće bilo moguće. Ona je odbila išta reći jer "šta god ona kaže, joj mi nećemo ništa vjerovati". I, kad smo je pitali gdje su sva ti sredstva koje roditelji uplaćuju, kazala je da su to sve njeni novci, da ona može s njima raditi sve što hoće.

A evo što je rekla Grahovac:

- Mogla bih reći svašta i o tetama, al neću. Kad sam im išla sve objasniti su mi se samo smijale u facu i govorile da sam lažljivica.

---

image
facebook screenshot
---

Pitali smo je kako to da je tražila novi prostor u Kaštelima.

- Ma to nije za mene nego za prijateljicu - rekla je.

- U Kaštelima Novome je iznajmila veliki dio privatne kuće i trebala tamo preseliti vrtić 1. svibnja. Hoće li se to desiti ili ne... Osobno, ne vjerujem. Blokirana je na sve strane, ne znam kako bi mogla uopće isfinancirati taj pothvat - smatra Tamara.

A evo i nekih poruka "za prijateljicu".

---

image

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo
------
image

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo
---

No, ako ste mislili da je ovdje kraj - razmislite opet. Jer, tek ovdje priča, baš kao Pinokijev nos, počinje rasti. 

- Naručila je namještaj od 7.000 eura, koji je i stigao. Dobavljač je trebao biti isplaćen do trećeg mjeseca. Nekako su došli do mene i kazali da ne mogu stupiti s njom u kontakt. Pitali su me da im dam ravnateljicu, jer im nije ništa platila - nastavlja teta. A nastavlja i vlasnik poljudskog prostora.

- Prije nego je otišla, iščupala je 12 stropnih lampi iz prostora, od kojih svaka košta 70 eura. Odnila je i bojler koji je bio tu prije nego je došla. Razbila je i kanalice u wc-u dok je preuređivala. Ma, što da vam kažem... Prostor je devastiran...

Teta Tamara nije upoznata s detaljima, ali je s temperamentom vlasnice.

- Jednom prilikom je rekla: "Sve ću mu počupati, neću mu ništa ostaviti, uništit ću mu cijeli prostor! Neka zna na koga se namjerio!"

Što se tiče neplaćanja najma, i tu screenshot poruka razotkriva sve Pinokijeve laži.

---

image

Dopiska Grahovac s roditeljima

screenshot photo
---

Pitali smo Grahovac i zašto nije prijavila tete.

- Joj, njih je knjigovođa zaboravila prijaviti. Kada sam to saznala sam poludila i trčala ih ja osobno prijaviti. Još su uvijek neke prijavljene i na bolovanju. Sve su bile na neodređeno. Da vam dam ime knjigovođe? Ma bolje ne. Ne bih htjela nikome uništiti život, nisam ja takva...

Tamara nam govori da se vlasnica dugo držala priče kako "postoji problem s računom i da ne mogu proći uplate", zbog čega je cijelo vrijeme odgađala datume isplate plaća, a novac davala na ruke. 

- Knjigovođa ne može ništa bez dokumenata i potpisanih ugovora, a vlasnica nas to nije ni tražila. Osim toga, ta knjigovođa koju ona spominje ni ne postoji. Nije nigdje zavedena i to nam je potvrdio Državni inspektorat.

Mi smo skoro dva mjeseca radile na crno, a to smo saznale kad je kolegica išla u ljekarnu pa su joj rekli da nema zdravstveno. Kasnije smo dvije od nas prijavljene, ali samo na Zavodu. I na bolovanju smo, od sredine i kraja trećeg mjeseca. Očekujemo da ćemo uskoro biti odjavljene. Do dan danas nikome od nas nisu uplaćeni doprinosi. 

---

image
Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija
---

Najgore od svega je što "Pinokio" u Solinu i dalje radi. Tamara kaže da ni tamošnje tete nisu znale da nisu prijavljene.

- Jedna od njih tamo radi tri godine, a druga je skupa sa nama podnjela prijavu protiv vlasnice. Isto tako, tamošnji objekt ima 6500 duga za struju pa su iz HEP-a došli isključiti. Međutim, kada su vidjeli da su tu djeca, su odustali.

Bilandžić, jedna od majki čije je dijete preko noći ostalo bez smještaja, još uvjek ne može doći sebi.

 - Pitam se kako taj vrtić u Solinu uopće radi i dokle će. Eto, ispalo je da sam ja jedna od sretnica čije je dijete upalo u igraonu, makar samo na pet sati dnevno... Al dobro... U svakom slučaju, tko zna u što se ona uvalila kad ništa nije plaćala...

Druge obitelji pak nisu te sreće. Uskaču im bake, djedovi, prijatelji.. Uzimaju se dopusti, bolovanja, godišnji... Dok se ne snađu. 

A tete... Tete u ponedjeljak imaju sastanak u Državnom inspektoratu, nakon čega će znati više detalja. I Grahovac je pozvana. Njen partner nije, ali zato ostavlja prijeteće poruke na društvenim mrežama.

"Štrace proklet ćete dan kad ste se rodile....jamčim vam." Prijavljen je policiji.

---

image
screenshot photo
---

Ponudli smo vlasnici ilegalnih objekata - s još jednim takvim u najavi - da posjetimo njen vrtić u Solinu. Odbila je jer "ne želi to raditi djeci radit ni tetama, da se ne uznemiruju bezveze". Zamolili smo je i potvrde o uplatama najamine i prijavama. Rekla je da će "razmisliti". 

- Moj otac je uvijek govorio: "Budi dobar, izi govno." - sažimlje ovu priču Grahovac.

S druge strane, Geppetto je samo htio sina i zato je Pinokio želio postati pravi dječak. Konačno je i uspio, ali je putem moran pojesti puno govana. 

Za razliku od nekih. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPOZNAJTE NATAŠU GRAHOVAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => UPOZNAJTE NATAŠU GRAHOVAC 2 0 13096 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-21 12:58:10 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-04-24 08:36:01 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-04-23 05:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4639 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: 'Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...' [metakey] => grahovac, Provjereno, vrtić, Poljud, Solin, Pinokio [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24753387.png","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24740653.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24743681.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24743682.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24743683.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24746683.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24746684.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24748075.png","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24748438.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24740653.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/21\/24749740.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Screenshot Fb\/","Google Mapa, Ilustracija\/Slobodna Dalmacija","screenshot photo","privatni album","screenshot photo","screenshot photo","screenshot photo","facebook screenshot","screenshot m-banking","Google Mapa, Ilustracija\/Slobodna Dalmacija","Aline Morcillo\/Hans Lucas Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vlasnica obrta za \u010duvanje djece Pinokio mnoge je razo\u010darala, ali ona za sve nudi opravdanje<\/p>","","

Poruka Grahovac roditeljima<\/p>","

Antonia Kova\u010di\u0107<\/p>","

Poruka Grahovac roditeljima<\/p>","","

Dopiska Grahovac s roditeljima<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x720","hd_24753387_1920.png":"1920x1080","k_24753387_1280.png":"1280x1280","k_24753387_1024.png":"1024x1024","k_24753387_640.png":"640x640","k_24753387_480.png":"480x480","k_24753387_340.png":"340x340","k_24753387_220.png":"220x220","o_24753387_1280.png":"1280x720","o_24753387_1024.png":"1024x576","o_24753387_640.png":"640x360","o_24753387_480.png":"480x270","o_24753387_340.png":"340x191","o_24753387_220.png":"220x123","h_24753387_1280.png":"1280x854","h_24753387_1024.png":"1024x683","h_24753387_640.png":"640x427","h_24753387_480.png":"480x320","h_24753387_340.png":"340x227","h_24753387_220.png":"220x147","pp_24753387_1280.png":"1280x1628","pp_24753387_1024.png":"1024x1303","pp_24753387_640.png":"640x814","pp_24753387_480.png":"480x611","pp_24753387_340.png":"340x432","pp_24753387_220.png":"220x280"},{"size0":"1351x842","hd_24740653_1920.jpg":"1920x1080","k_24740653_1280.jpg":"1280x1280","k_24740653_1024.jpg":"1024x1024","k_24740653_640.jpg":"640x640","k_24740653_480.jpg":"480x480","k_24740653_340.jpg":"340x340","k_24740653_220.jpg":"220x220","o_24740653_1280.jpg":"1280x797","o_24740653_1024.jpg":"1024x638","o_24740653_640.jpg":"640x398","o_24740653_480.jpg":"480x299","o_24740653_340.jpg":"340x211","o_24740653_220.jpg":"220x137","h_24740653_1280.jpg":"1280x854","h_24740653_1024.jpg":"1024x683","h_24740653_640.jpg":"640x427","h_24740653_480.jpg":"480x320","h_24740653_340.jpg":"340x227","h_24740653_220.jpg":"220x147","pp_24740653_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740653_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740653_640.jpg":"640x814","pp_24740653_480.jpg":"480x611","pp_24740653_340.jpg":"340x432","pp_24740653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"874x1600","hd_24743681_1920.jpg":"1920x1080","k_24743681_1280.jpg":"1280x1280","k_24743681_1024.jpg":"1024x1024","k_24743681_640.jpg":"640x640","k_24743681_480.jpg":"480x480","k_24743681_340.jpg":"340x340","k_24743681_220.jpg":"220x220","o_24743681_1280.jpg":"1280x2343","o_24743681_1024.jpg":"1024x1874","o_24743681_640.jpg":"640x1171","o_24743681_480.jpg":"480x878","o_24743681_340.jpg":"340x622","o_24743681_220.jpg":"220x402","h_24743681_1280.jpg":"1280x854","h_24743681_1024.jpg":"1024x683","h_24743681_640.jpg":"640x427","h_24743681_480.jpg":"480x320","h_24743681_340.jpg":"340x227","h_24743681_220.jpg":"220x147","pp_24743681_1280.jpg":"1280x1628","pp_24743681_1024.jpg":"1024x1303","pp_24743681_640.jpg":"640x814","pp_24743681_480.jpg":"480x611","pp_24743681_340.jpg":"340x432","pp_24743681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1152x864","hd_24743682_1920.jpg":"1920x1080","k_24743682_1280.jpg":"1280x1280","k_24743682_1024.jpg":"1024x1024","k_24743682_640.jpg":"640x640","k_24743682_480.jpg":"480x480","k_24743682_340.jpg":"340x340","k_24743682_220.jpg":"220x220","o_24743682_1280.jpg":"1280x960","o_24743682_1024.jpg":"1024x768","o_24743682_640.jpg":"640x480","o_24743682_480.jpg":"480x360","o_24743682_340.jpg":"340x255","o_24743682_220.jpg":"220x165","h_24743682_1280.jpg":"1280x854","h_24743682_1024.jpg":"1024x683","h_24743682_640.jpg":"640x427","h_24743682_480.jpg":"480x320","h_24743682_340.jpg":"340x227","h_24743682_220.jpg":"220x147","pp_24743682_1280.jpg":"1280x1628","pp_24743682_1024.jpg":"1024x1303","pp_24743682_640.jpg":"640x814","pp_24743682_480.jpg":"480x611","pp_24743682_340.jpg":"340x432","pp_24743682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x2048","hd_24743683_1920.jpg":"1920x1080","k_24743683_1280.jpg":"1280x1280","k_24743683_1024.jpg":"1024x1024","k_24743683_640.jpg":"640x640","k_24743683_480.jpg":"480x480","k_24743683_340.jpg":"340x340","k_24743683_220.jpg":"220x220","o_24743683_1280.jpg":"1280x2846","o_24743683_1024.jpg":"1024x2277","o_24743683_640.jpg":"640x1423","o_24743683_480.jpg":"480x1067","o_24743683_340.jpg":"340x756","o_24743683_220.jpg":"220x489","h_24743683_1280.jpg":"1280x854","h_24743683_1024.jpg":"1024x683","h_24743683_640.jpg":"640x427","h_24743683_480.jpg":"480x320","h_24743683_340.jpg":"340x227","h_24743683_220.jpg":"220x147","pp_24743683_1280.jpg":"1280x1628","pp_24743683_1024.jpg":"1024x1303","pp_24743683_640.jpg":"640x814","pp_24743683_480.jpg":"480x611","pp_24743683_340.jpg":"340x432","pp_24743683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"764x1600","hd_24746683_1920.jpg":"1920x1080","k_24746683_1280.jpg":"1280x1280","k_24746683_1024.jpg":"1024x1024","k_24746683_640.jpg":"640x640","k_24746683_480.jpg":"480x480","k_24746683_340.jpg":"340x340","k_24746683_220.jpg":"220x220","o_24746683_1280.jpg":"1280x2680","o_24746683_1024.jpg":"1024x2144","o_24746683_640.jpg":"640x1340","o_24746683_480.jpg":"480x1005","o_24746683_340.jpg":"340x712","o_24746683_220.jpg":"220x460","h_24746683_1280.jpg":"1280x854","h_24746683_1024.jpg":"1024x683","h_24746683_640.jpg":"640x427","h_24746683_480.jpg":"480x320","h_24746683_340.jpg":"340x227","h_24746683_220.jpg":"220x147","pp_24746683_1280.jpg":"1280x1628","pp_24746683_1024.jpg":"1024x1303","pp_24746683_640.jpg":"640x814","pp_24746683_480.jpg":"480x611","pp_24746683_340.jpg":"340x432","pp_24746683_220.jpg":"220x280"},{"size0":"921x2048","hd_24746684_1920.jpg":"1920x1080","k_24746684_1280.jpg":"1280x1280","k_24746684_1024.jpg":"1024x1024","k_24746684_640.jpg":"640x640","k_24746684_480.jpg":"480x480","k_24746684_340.jpg":"340x340","k_24746684_220.jpg":"220x220","o_24746684_1280.jpg":"1280x2846","o_24746684_1024.jpg":"1024x2277","o_24746684_640.jpg":"640x1423","o_24746684_480.jpg":"480x1067","o_24746684_340.jpg":"340x756","o_24746684_220.jpg":"220x489","h_24746684_1280.jpg":"1280x854","h_24746684_1024.jpg":"1024x683","h_24746684_640.jpg":"640x427","h_24746684_480.jpg":"480x320","h_24746684_340.jpg":"340x227","h_24746684_220.jpg":"220x147","pp_24746684_1280.jpg":"1280x1628","pp_24746684_1024.jpg":"1024x1303","pp_24746684_640.jpg":"640x814","pp_24746684_480.jpg":"480x611","pp_24746684_340.jpg":"340x432","pp_24746684_220.jpg":"220x280"},{"size0":"654x163","hd_24748075_1920.png":"1920x1080","k_24748075_1280.png":"1280x1280","k_24748075_1024.png":"1024x1024","k_24748075_640.png":"640x640","k_24748075_480.png":"480x480","k_24748075_340.png":"340x340","k_24748075_220.png":"220x220","o_24748075_1280.png":"1280x319","o_24748075_1024.png":"1024x255","o_24748075_640.png":"640x159","o_24748075_480.png":"480x119","o_24748075_340.png":"340x84","o_24748075_220.png":"220x54","h_24748075_1280.png":"1280x854","h_24748075_1024.png":"1024x683","h_24748075_640.png":"640x427","h_24748075_480.png":"480x320","h_24748075_340.png":"340x227","h_24748075_220.png":"220x147","pp_24748075_1280.png":"1280x1628","pp_24748075_1024.png":"1024x1303","pp_24748075_640.png":"640x814","pp_24748075_480.png":"480x611","pp_24748075_340.png":"340x432","pp_24748075_220.png":"220x280"},{"size0":"921x2048","hd_24748438_1920.jpg":"1920x1080","k_24748438_1280.jpg":"1280x1280","k_24748438_1024.jpg":"1024x1024","k_24748438_640.jpg":"640x640","k_24748438_480.jpg":"480x480","k_24748438_340.jpg":"340x340","k_24748438_220.jpg":"220x220","o_24748438_1280.jpg":"1280x2846","o_24748438_1024.jpg":"1024x2277","o_24748438_640.jpg":"640x1423","o_24748438_480.jpg":"480x1067","o_24748438_340.jpg":"340x756","o_24748438_220.jpg":"220x489","h_24748438_1280.jpg":"1280x854","h_24748438_1024.jpg":"1024x683","h_24748438_640.jpg":"640x427","h_24748438_480.jpg":"480x320","h_24748438_340.jpg":"340x227","h_24748438_220.jpg":"220x147","pp_24748438_1280.jpg":"1280x1628","pp_24748438_1024.jpg":"1024x1303","pp_24748438_640.jpg":"640x814","pp_24748438_480.jpg":"480x611","pp_24748438_340.jpg":"340x432","pp_24748438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1351x842","hd_24740653_1920.jpg":"1920x1080","k_24740653_1280.jpg":"1280x1280","k_24740653_1024.jpg":"1024x1024","k_24740653_640.jpg":"640x640","k_24740653_480.jpg":"480x480","k_24740653_340.jpg":"340x340","k_24740653_220.jpg":"220x220","o_24740653_1280.jpg":"1280x797","o_24740653_1024.jpg":"1024x638","o_24740653_640.jpg":"640x398","o_24740653_480.jpg":"480x299","o_24740653_340.jpg":"340x211","o_24740653_220.jpg":"220x137","h_24740653_1280.jpg":"1280x854","h_24740653_1024.jpg":"1024x683","h_24740653_640.jpg":"640x427","h_24740653_480.jpg":"480x320","h_24740653_340.jpg":"340x227","h_24740653_220.jpg":"220x147","pp_24740653_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740653_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740653_640.jpg":"640x814","pp_24740653_480.jpg":"480x611","pp_24740653_340.jpg":"340x432","pp_24740653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24749740_1920.jpg":"1920x1080","k_24749740_1280.jpg":"1280x1280","k_24749740_1024.jpg":"1024x1024","k_24749740_640.jpg":"640x640","k_24749740_480.jpg":"480x480","k_24749740_340.jpg":"340x340","k_24749740_220.jpg":"220x220","o_24749740_1280.jpg":"1280x852","o_24749740_1024.jpg":"1024x682","o_24749740_640.jpg":"640x426","o_24749740_480.jpg":"480x319","o_24749740_340.jpg":"340x226","o_24749740_220.jpg":"220x146","h_24749740_1280.jpg":"1280x854","h_24749740_1024.jpg":"1024x683","h_24749740_640.jpg":"640x427","h_24749740_480.jpg":"480x320","h_24749740_340.jpg":"340x227","h_24749740_220.jpg":"220x147","pp_24749740_1280.jpg":"1280x1628","pp_24749740_1024.jpg":"1024x1303","pp_24749740_640.jpg":"640x814","pp_24749740_480.jpg":"480x611","pp_24749740_340.jpg":"340x432","pp_24749740_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 110 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7806608 Threads: 8 Questions: 1572834689 Slow queries: 4799095 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111804401 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/vlasnica-vrtica-izvarala-pola-splita-tete-i-najmodavac-tvrde-da-je-svima-duzna-a-ona-ce-gazda-je-bolesnik-a-tek-ti-roditelji-1283563 [printLink] => /split/vlasnica-vrtica-izvarala-pola-splita-tete-i-najmodavac-tvrde-da-je-svima-duzna-a-ona-ce-gazda-je-bolesnik-a-tek-ti-roditelji-1283563?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713436 [name] => Nataša Grahovac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-21 11:40:30 [main_article_id] => 0 [alias] => natasa-grahovac [link] => /tag/natasa-grahovac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342597 [name] => vrtić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtic [link] => /tag/vrtic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 353104 [name] => Poljud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poljud [link] => /tag/poljud ) [3] => stdClass Object ( [id] => 618645 [name] => Pinokio [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-24 16:58:36 [main_article_id] => 0 [alias] => pinokio [link] => /tag/pinokio ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPOZNAJTE NATAŠU GRAHOVAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24753387.png [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Screenshot Fb/ [mainImageDesc] =>

Vlasnica obrta za čuvanje djece Pinokio mnoge je razočarala, ali ona za sve nudi opravdanje

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24753387.png [title] =>

Vlasnica obrta za čuvanje djece Pinokio mnoge je razočarala, ali ona za sve nudi opravdanje

Shutterstock, Screenshot Fb/ ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24740653.jpg [title] => Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24743681.jpg [title] =>

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24743682.jpg [title] =>

Antonia Kovačić

privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24743683.jpg [title] =>

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24746683.jpg [title] => screenshot photo ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24746684.jpg [title] =>

Dopiska Grahovac s roditeljima

screenshot photo ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24748075.png [title] => facebook screenshot ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24748438.jpg [title] => screenshot m-banking ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24740653.jpg [title] => Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/21/24749740.jpg [title] => Aline Morcillo/Hans Lucas Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mnogi je prenerazila priča u kojoj je vlasnica obrta za čuvanje djece u Splitu držala djecu u prostoru bez struje i vode. Osim toga, mjesecima nije prijavila zaposlenice niti je objekt ispunjavao nužne uvjete za rad.

Vlasnica obrta za čuvanje djece u Splitu držala djecu u prostoru bez struje i vode! Roditelji ogorčeni: ‘Ni hrane nisu imali!‘

Mi smo još malo dublje zagrebali pod površinu čitave stvari. Ono što smo saznali nas je prvo ostavilo bez teksta, a onda inspiriralo za novi tekst koji ćete upravo pročitati.

No, gdje početi? Za početak, recimo da je splitski obrt za čuvanje djece "Pinokio" prvotno otvoren u Zvonimirovoj ulici, gdje se zadržao svega par mjeseci. Iako je vlasnica Nataša Grahovac selidbu objasnila neslaganjem sa susjedima, saznajemo da je problem nastao zbog neplaćanja rente i režija.

- Taj prostor nikad nije zadovoljavao minimalne tehničke uvjete niti dobio radne dozvole. Kasnije, kad smo preselili na Poljud, Nataša je optužila vlasnika novog prostora da joj nije ustupio potrebne dokumente i da zato ne može ozakoniti obrt.

Čitavao to vrijeme su svi ugovori i računi bili adresirani na matični objekt u Solinu, koji je i dalje u funkciji. Dakle, skoro godinu dana smo radili bez zelenog svijetla Grada za lokacijsku dozvolu i odobrenje djetanosti - načela je priču teta odgajateljica Tamara Ines Hrga.

Iako je jedno vrijeme Grahovac bila upisana u Registar osoba koje obavljaju djelatnost dadilje, nakon redovitog stručnog nadzora ju je Centar za socijalnu skrb izbrisao s tog popisa. S druge strane, Grad Split nikada nije bio ni upoznat s radom navedenih objekata, dok je Državni inspektorat pokrenuo i prekršajni postupak protiv nje, zbog izostanka prijave radnica.

Inače, obrti podliježu zakonu o dadiljama, po kojem ne bi smjeli imati izdvojeni pogon tj. ako je on registriran u Solinu, mora biti tsamo i ne smije na njega biti vezan drugi objekt. Dakle, "Pinokio" u Splitu uopće nije smio postojati. Nadalje, dozvoljeno je imati maksimalno dvije tete zaposlene i 12 djece, u skupinama koje se ne smiju preklapati. Informirali su nas da su u splitskom prostoru postojale dvije jutarnje skupine s po 20-ak djece i jedna popodnevna s njih 10-ak.

Međutim, s obzirom kako je Grahovac poslovala, nepoštivanje zakona je bio najmanji problem.

- Šefica je tražila da se u petak pošalje lista potrebnih stvari, koje će onda ona nabaviti do ponedjeljka. Otprilike polovinu radnih tjedana smo započinjale bez ičega s tog popisa, dok bi, kada bi se ipak potrudila nešto donijeti, falila gomila toga. Funkcionirale smo tako da bi teta koja je prva stigla drugima slala poruke što treba kupiti. Roditelji su nam, kada su za sve saznali, nadoknadili dio tih novaca - otkriva teta Tamara.

No, to je bio tek uvod u ono što je slijedilo.

- Oglasio sam prostor za 1750 eura. Bilo je i drugih interesenata, ali sam se odlučio za vrtić jer sam računao da će to biti sigurna primanja. I, ne samo to, nego sam smanjio najamninu na 1500 jer... Pa, zbog djece. Prostor je useljen u listopadu, a uplata nije bilo do Nove godine. Tek kada sam pritisnuo, je stigla prva. Do izlaska, plaćene su ukupno dvije. Četiri nisu - javio nam je vlasnik prostora, koji je želio ostati anoniman.

---

image
screenshot m-banking
---

Rezignirano kaže da se zeznuo što nije solemnizirao ugovor. Svakako, razmatra tužbu. Ali, on nije jedini kojem je "Pinokio" ostao dužan. Kako je Grahovac na Poljud stigla preko agencije za nekretnine "Imperium", trebala je i njima platiti za posredovanje. Iz "Imperiuma" su nam posvjedočili da se oglušila oko te obveze zbog čega je sada, navodno, na crnoj listi dalmatinskih agencija.

U ovom trenutku, u fabulu ćemo uključiti i samu vlasnicu.

- A, što da vam kažem... Ne želim se uvlačiti u tu priču... Uredno sam plaćala, preko mobilnog bankarstva supruzi vlasnika. Ali, on je psihički bolesnik koji je vrtiću ugasio struju i vodu. Imam i svjedoke za to, čovjek iz kafića je vidio. Maknuo je brojilo za vodu i ištekao kabele. Ma, ne želim puno pričati... 

Ali to kako ti roditelji odgajaju djecu... To je bože sačuvaj. U vrtiću im nije nikad ništa falilo, uvijek su bila dobro nahranjena. Tete bi išle u dućan ako je što trebalo, jer sam ja često bila u gužvi zbog puno posla. Svakako, inspekcija će odraditi svoj posao. Uvijek sam imala zadovoljene uvjete. Osim kad je u Solinu došlo do promjene zakona pa je objekt tog tipa trebao imati gromobran, a mi ga jedno vrijeme nismo imali. U međuvremenu je to riješeno - kazala nam je Pinokijeva začetnica.

---

---

Pitali smo i vlasnika poljudskog prostora što je bilo sa strujom i vodom. Nije nam ponudio decidirani odgovor.

- Tu ima puno brojila, malo je kaotično... Bili su neki radovi pa je možda došlo do nekog kvara... Ja sam joj rekao da zove električara i vodoinstalatera - poručio je. Na pitanje što je danas s komunalijama, kazao je da još nije provjerio. Ali, teta Tamara je.

- Pretpostavljamo što se desilo s vodom i strujom. Vlasnik teretane, čiji je prostor do onog gdje su te instalacije, nam je rekao da je vlasnik prostora gdje je bio vrtić (op.a. koji je ujedno i vlasnik prostora gdje je teretana) postavio njega da čuva ulaz i ne pušta nikoga unutra, kako se ne bi ponovo spojili struja i voda. Ja sam zvala električara i vodoinstalatera i rekli su nam da tu nije došlo do isključlivanja od strane distributera, nego da je netko to prekinuo. Struja iskopčana, a s vode skinuto glavno brojilo - posvjedočila je.

Kada je u prostoru nestalo blagodati modernog doba, Grahovac je obroke za djecu kuhala - doma. 

- U to vrijeme, dosta je djece povraćalo i imalo proljev. Mi smo mislile da je to bila crijevna viroza, jer smo i mi tete to dobile. Sve četiri iz jutarnje smjene. Kasnije smo pretpostavile da je to od te hrane. Znate, ona kući ima mačke. Jedan dječak iz jaslica je bio jako loše. Kasnije smo saznale da je dobio helikobakteri - s težinom u glasu prepričava teta.

---

image
Aline Morcillo/Hans Lucas Via Afp
---

Saznajemo da je u vrtiću bilo i djece s autizmom, alergijama i respiratornim problemima. U pravilu se takva djeca ne bi trebala upisivati u obrte, pošto pravila tih objekata ne prate njihove potrebe. Pinokija je pohađalo pet-šest djece s posebnim potrebama i tri puta više djeca od dozvoljenog broja, gledajući broj teta. 

Uznemireni roditelji

Uzbuđeni roditelji su, nakon što su im djeca ostala bez svjetla i osnovnih higijenskih uvjeta, tada tražili broj od prostorodavca, da popričaju s njim oko režija. Grahovac im ga je uskratila.

- Jedan od nas roditelja je, u to vrijeme, na Njuškalu naletio na oglas za prostor gdje je bio Pinokio, po cijeni od 1.750 eura. To nam je svima upalilo alarm. Prije toga nam je bila sumnjiva situacija s računima. Naime, ukupna mjesečna cijena je bila 372 eura. Ali je uz nju redovito stajao i rabat od 172 eura. To je bio kao iznos subvencije, koju Grad, kasnije smo saznali, nikad nije odobrio. Čak nam je rekla da će Banovina to početi isplaćivati tek u 2023., pa da nam ona dotad izlazi u susret -  ispričala nam je majka jednog djeteta Nevena Bilandžić.

Druga majka, Antonia Kovačić, je imala i veći iznos subvencije od toga. Međutim, u njenom slučaju je ona stvarno postojala, pošto je Kovačić živi na Klisu, koji priznaje objekte u Solinu.  

- Kad je Pinokio preselio u novi prostor, na prvu nije sve izgledalo bajno. Bio je to suteren, ali je Grahovac kazala da su joj odobrili koncesiju za izaći u dvor. Kasnije, na jednom sastanku, kad je čitava stvar već počela izmicati kontroli, nam je rekla da joj iz Grada ipak nisu dali tu dozvolu. Tu nam je već bilo jasno da je u pozadini nekakva muljaža. Nakon toga su tete doznale da taj zahtjev nikad nije ni predan - kaže Kovačić, napominjući da su tete bile savršene i da su ih djeca obožavala. 

---

image

Antonia Kovačić

privatni album
---

Svjesna da je voda došla do grla - ali samo figurativno - Grahovac je skovala novi plan.

- Rekla je da vlasnik traži povišenje na 3.000 eura pa da će vrtić preseliti u Kaštela. U međuvremenu, naša djeca su trebala ići u Solin, dok se ne uredi novi objekt. Tako je i bilo. Znači, u Solinu je tada bilo 30-ak djece. Doduše, sve je trajalo samo dva- tri dana, jer su tada tete sazvale sastanak s vlasnicom i suočile je sa svime. Nakon toga im je podjelila otkaze i poslala djecu kući - prepričava Kovačić.

To nam je potvrdila i teta Tamara.

- Mi smo s njom probale razgovarati i zamolile je da nam ispriča sve, svoju stranu priče. Htjele smo skupa razriješiti tu situaciju, ako bi to uopće bilo moguće. Ona je odbila išta reći jer "šta god ona kaže, joj mi nećemo ništa vjerovati". I, kad smo je pitali gdje su sva ti sredstva koje roditelji uplaćuju, kazala je da su to sve njeni novci, da ona može s njima raditi sve što hoće.

A evo što je rekla Grahovac:

- Mogla bih reći svašta i o tetama, al neću. Kad sam im išla sve objasniti su mi se samo smijale u facu i govorile da sam lažljivica.

---

image
facebook screenshot
---

Pitali smo je kako to da je tražila novi prostor u Kaštelima.

- Ma to nije za mene nego za prijateljicu - rekla je.

- U Kaštelima Novome je iznajmila veliki dio privatne kuće i trebala tamo preseliti vrtić 1. svibnja. Hoće li se to desiti ili ne... Osobno, ne vjerujem. Blokirana je na sve strane, ne znam kako bi mogla uopće isfinancirati taj pothvat - smatra Tamara.

A evo i nekih poruka "za prijateljicu".

---

image

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo
------
image

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo
---

No, ako ste mislili da je ovdje kraj - razmislite opet. Jer, tek ovdje priča, baš kao Pinokijev nos, počinje rasti. 

- Naručila je namještaj od 7.000 eura, koji je i stigao. Dobavljač je trebao biti isplaćen do trećeg mjeseca. Nekako su došli do mene i kazali da ne mogu stupiti s njom u kontakt. Pitali su me da im dam ravnateljicu, jer im nije ništa platila - nastavlja teta. A nastavlja i vlasnik poljudskog prostora.

- Prije nego je otišla, iščupala je 12 stropnih lampi iz prostora, od kojih svaka košta 70 eura. Odnila je i bojler koji je bio tu prije nego je došla. Razbila je i kanalice u wc-u dok je preuređivala. Ma, što da vam kažem... Prostor je devastiran...

Teta Tamara nije upoznata s detaljima, ali je s temperamentom vlasnice.

- Jednom prilikom je rekla: "Sve ću mu počupati, neću mu ništa ostaviti, uništit ću mu cijeli prostor! Neka zna na koga se namjerio!"

Što se tiče neplaćanja najma, i tu screenshot poruka razotkriva sve Pinokijeve laži.

---

image

Dopiska Grahovac s roditeljima

screenshot photo
---

Pitali smo Grahovac i zašto nije prijavila tete.

- Joj, njih je knjigovođa zaboravila prijaviti. Kada sam to saznala sam poludila i trčala ih ja osobno prijaviti. Još su uvijek neke prijavljene i na bolovanju. Sve su bile na neodređeno. Da vam dam ime knjigovođe? Ma bolje ne. Ne bih htjela nikome uništiti život, nisam ja takva...

Tamara nam govori da se vlasnica dugo držala priče kako "postoji problem s računom i da ne mogu proći uplate", zbog čega je cijelo vrijeme odgađala datume isplate plaća, a novac davala na ruke. 

- Knjigovođa ne može ništa bez dokumenata i potpisanih ugovora, a vlasnica nas to nije ni tražila. Osim toga, ta knjigovođa koju ona spominje ni ne postoji. Nije nigdje zavedena i to nam je potvrdio Državni inspektorat.

Mi smo skoro dva mjeseca radile na crno, a to smo saznale kad je kolegica išla u ljekarnu pa su joj rekli da nema zdravstveno. Kasnije smo dvije od nas prijavljene, ali samo na Zavodu. I na bolovanju smo, od sredine i kraja trećeg mjeseca. Očekujemo da ćemo uskoro biti odjavljene. Do dan danas nikome od nas nisu uplaćeni doprinosi. 

---

image
Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija
---

Najgore od svega je što "Pinokio" u Solinu i dalje radi. Tamara kaže da ni tamošnje tete nisu znale da nisu prijavljene.

- Jedna od njih tamo radi tri godine, a druga je skupa sa nama podnjela prijavu protiv vlasnice. Isto tako, tamošnji objekt ima 6500 duga za struju pa su iz HEP-a došli isključiti. Međutim, kada su vidjeli da su tu djeca, su odustali.

Bilandžić, jedna od majki čije je dijete preko noći ostalo bez smještaja, još uvjek ne može doći sebi.

 - Pitam se kako taj vrtić u Solinu uopće radi i dokle će. Eto, ispalo je da sam ja jedna od sretnica čije je dijete upalo u igraonu, makar samo na pet sati dnevno... Al dobro... U svakom slučaju, tko zna u što se ona uvalila kad ništa nije plaćala...

Druge obitelji pak nisu te sreće. Uskaču im bake, djedovi, prijatelji.. Uzimaju se dopusti, bolovanja, godišnji... Dok se ne snađu. 

A tete... Tete u ponedjeljak imaju sastanak u Državnom inspektoratu, nakon čega će znati više detalja. I Grahovac je pozvana. Njen partner nije, ali zato ostavlja prijeteće poruke na društvenim mrežama.

"Štrace proklet ćete dan kad ste se rodile....jamčim vam." Prijavljen je policiji.

---

image
screenshot photo
---

Ponudli smo vlasnici ilegalnih objekata - s još jednim takvim u najavi - da posjetimo njen vrtić u Solinu. Odbila je jer "ne želi to raditi djeci radit ni tetama, da se ne uznemiruju bezveze". Zamolili smo je i potvrde o uplatama najamine i prijavama. Rekla je da će "razmisliti". 

- Moj otac je uvijek govorio: "Budi dobar, izi govno." - sažimlje ovu priču Grahovac.

S druge strane, Geppetto je samo htio sina i zato je Pinokio želio postati pravi dječak. Konačno je i uspio, ali je putem moran pojesti puno govana. 

Za razliku od nekih. 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Screenshot Fb/ Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija screenshot photo privatni album screenshot photo screenshot photo screenshot photo facebook screenshot screenshot m-banking Google Mapa, Ilustracija/Slobodna Dalmacija Aline Morcillo/Hans Lucas Via Afp
Shutterstock, Screenshot Fb/

Vlasnica obrta za čuvanje djece Pinokio mnoge je razočarala, ali ona za sve nudi opravdanje

screenshot photo

Poruka Grahovac roditeljima

privatni album

Antonia Kovačić

screenshot photo

Poruka Grahovac roditeljima

screenshot photo

Dopiska Grahovac s roditeljima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/vlasnica-vrtica-izvarala-pola-splita-tete-i-najmodavac-tvrde-da-je-svima-duzna-a-ona-ce-gazda-je-bolesnik-a-tek-ti-roditelji-1283563 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=99a7f54736c7574b01acb226041735a689a9dc37 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlasnica+vrti%C4%87a+izvarala+pola+Splita.+Tete+i+najmodavac+tvrde+da+je+svima+du%C5%BEna%2C+a+ona+%C4%87e%3A+%E2%80%98Gazda+je+bolesnik%2C+a+tek+ti+roditelji...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnica-vrtica-izvarala-pola-splita-tete-i-najmodavac-tvrde-da-je-svima-duzna-a-ona-ce-gazda-je-bolesnik-a-tek-ti-roditelji-1283563 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fvlasnica-vrtica-izvarala-pola-splita-tete-i-najmodavac-tvrde-da-je-svima-duzna-a-ona-ce-gazda-je-bolesnik-a-tek-ti-roditelji-1283563 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UPOZNAJTE NATAŠU GRAHOVAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitUPOZNAJTE NATAŠU GRAHOVAC

Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘

Piše Marin Prvan
23. travnja 2023. - 07:30

Mnogi je prenerazila priča u kojoj je vlasnica obrta za čuvanje djece u Splitu držala djecu u prostoru bez struje i vode. Osim toga, mjesecima nije prijavila zaposlenice niti je objekt ispunjavao nužne uvjete za rad.

Vlasnica obrta za čuvanje djece u Splitu držala djecu u prostoru bez struje i vode! Roditelji ogorčeni: ‘Ni hrane nisu imali!‘

Mi smo još malo dublje zagrebali pod površinu čitave stvari. Ono što smo saznali nas je prvo ostavilo bez teksta, a onda inspiriralo za novi tekst koji ćete upravo pročitati.

No, gdje početi? Za početak, recimo da je splitski obrt za čuvanje djece "Pinokio" prvotno otvoren u Zvonimirovoj ulici, gdje se zadržao svega par mjeseci. Iako je vlasnica Nataša Grahovac selidbu objasnila neslaganjem sa susjedima, saznajemo da je proble...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 17:45