StoryEditorOCM
Splitu zadnji čas

Uznemireni Splićani danima upozoravaju na opasnost iznad poznate šetnice; službe su nas dobro izvozale, da bi konačno...

Piše Mia Uzinić
15. veljače 2024. - 19:22

Jeste li znali da je agava biljka koja umire cvjetajući? Prvi put procvjeta tek nakon nekoliko desetljeća, a upravo to je znak da će uskoro uvenuti. U Facebook grupi "Zaštitimo prirodu Ovčica i Firula od gradnje" pojavilo se upozorenje vezano baš za ovu biljku.

- Oprez šetači, trkači i biciklisti, a posebno obitelji s djecom - stoji uz opis fotografija agave koja izgleda kao da će pasti na šetnicu svakog trena. Uznemireni građani slučaj su već prijavili komunali i dogradonačelniku i to nekoliko puta.

image
Saša Burić/Cropix

Uputili smo upit Marijanu Ciprijanu, direktoru gradske tvrtke "Splitska obala".

- "Parkovi i nasadi" će to srediti. Parcela na kojoj je agava je privatna i van naše nadležnosti - kratko je kazao Ciprijan.

Odmah smo kontaktirali Sinišu Gašparevića, direktora "Parkova i nasada" kako bismo potaknuli što brže rješavanje ovog, naizgled, jednostavnog problema.

image
Facebook/zaštitimo Prirodu Ovčica I Firula Od Gradnje/

- S obzirom na to da se radi o privatnoj parceli, privatnik nas treba angažirati, a na teren može izaći i redar i prijaviti privatnika. Netko nas treba angažirati. Može i komunala. Inače su za sigurnosne situacije zaduženi vatrogasci - objasnio je Gašparević.

image
Saša Burić/Cropix
image
Saša Burić/Cropix

Kontaktirali smo i komunalnog redara Gradskog kotara Bačvice koji je kazao da će slučaj prijaviti Gradu. Koliko komplikacija za otklanjanje agave, a dok svatko nazove koga treba, dobije odobrenja i prođu procedure...nadali smo se da agava neće pasti sama od sebe i obiti se nekome od vas o glavu.

Nakon cijelog dana što smo od jutra nazivali jedne, druge, treće, dobili smo tijekom popodneva informaciju iz Ureda Grada da su sporne agave - uklonjene. Na radost svih prolaznika. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:15