StoryEditorOCM
Splitobljetnica osnutka

Umirovljeni bojnik sjeća se najgore bitke ‘fetivih‘ splitskih postrojbi: Poslali su najokrutnije jedinice iz Srebrenice

Piše Božidar Lončar
1. prosinca 2023. - 17:21

"Fetive" splitske postrojbe Domovinskog rata, 158. brigada i 6. domobranska pukovnija, danas su proslavili 31. obljetnicu postojanja. Ceremoniju obilježavanja organizirala je Udruga veterana Domovinskog rata.

Program je započeo polaganjem vijenaca na groblju Lovrinac u 10 nakon čega je uslijedila misa u samostanu svetog Ante u 11, a potom i svečana akademija u Domu Hrvatske vojske ”general bojnik Ivo Jelić” na Poljudu koju je moderirala Sandra Barčot.

image
Ante Čizmić/Cropix

Ove dvije fetive brigade brojale su 6000 pripadnika od čega je njih 20 poginulo dok je preko 100 branitelja teško ozlijeđeno, kazao nam je Ivica Bubić, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata 158. brigade i 6. Domobranske pukovnije HV-a.
Oformljene su iz "Škverske" brigade kojima se pridružuju dobrovoljci drugih splitskih tvrtki. Sudjelovali su u akcijama Zima ‘94, Ljeto ‘95, Maestral, Oluja i Južni potez.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Najgora bitka je bila na prijevoju Derale kod Bosanskog Grahova. Pokrenuta je ofenziva nakon Oluje s ciljem povratka nekih osvojenih položaja. Protivnik je poslao najelitnije i najokrutnije postrojbe: jedinice iz Srebrenice, vojna policija, vojnici iz Knina... Bilo je preko 20 poginulih, a brigada je izgubila tri člana i još se jedan vodi kao nestao.

image
Ante Čizmić/Cropix

Članovi dviju brigada su se na panou ispred dvorane kroz smijeh i šalu prisjećali ratnih vremena:

- Evo nas na Dinari na fotografiji. A di si ti? A je li? -

- Ajme, vidi ga šta je mlad bija, ko bi ga prepozna (smijeh) –

- Okupljanje na početku i ovo poslije jedino valja. Ovo između je politika

Na početku je pušten kratki film u trajanju od 10-tak minuta gdje je predstavljane ratni put dviju postrojbi. Zapljeskalo se i novom ministru obrane Ivanu Anušiću. Kada su prikazane fotografije i imena poginulih branitelja, rijetko je tko ostao suzdržan. A u uvodnom govoru Ivice Bubića, predsjednika Udruge veterana Domovinskog rata čuli smo o Plenkoviću, Milanoviću, Puljku, Bobanu...

image
Ante Čizmić/Cropix

- Mi smo prvaci u kukanju, a naši istočni susjedi su prvaci u laganju. Za sve je kriv Andrej Plenković – poltronstvo, uhljebništvo i svi ostali problemi koje imamo danas. Ne smijem zaboraviti ni Zokija, vrijeme kada nismo mogli povlačiti novce iz EU fondova. Veliko hvala Damiru Krstičeviću koji je mnogo napravio za branitelje. Zahvaljujemo i ministru branitelja i don Vinku Sanaderu što je došao kao i Županiji i korektnom gradonačelniku - rekao je Bubić.

image

Vinko Sanader, brat Ive Sanadera.

Ante Čizmić/Cropix

Na akademiji su dodijeljene nagrade podupirateljima rada Udruge. Ove godine su nagradu dobili don Branimir Projić, vojni kapelan HRM-a i doktor Darko Duplančić, liječnik i bivši ravnatelj KBC-a Split.

Zahvalnicu za najvrijednijeg člana Udruge ove je godine dobila Maja Harašić, pripadnica 6. domobranske pukovnije. Posebnu je zahvalu od predsjednika udruge u govoru dobio i televizijski voditelj Zoran Vrbatović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 18:02