StoryEditorOCM
Splittehnička kultura

Učenici splitske škole super su se zabavili; dva dana su bili na radionicama, svašta su naučili...

Piše SPLIT SD
24. svibnja 2024. - 13:55

U splitskoj Osnovnoj školi Stobreč održana je dvodnevna manifestacija Dana tehničke kulture 2024. Manifestaciju su 22. svibnja otvorili predsjednik ZTK grada Splita Martin Olujić, tajnik ZTK grada Splita Tomislav Nikolić i ravnateljica škole Marina Baćak. 

image

Dani tehničke kulture 

OŠ Stobreč
image
OŠ Stobreč

U sklopu manifestacije održano je nekoliko zanimljivih i poučnih radionica iz područja modelarstva, modeliranja 3D olovkama i robotike. Na radionicama je sudjelovao veliki broj učenika nižih i viših razreda OŠ Stobreč.

Prvoga dana održane su dvije radionice modelarstva, a predvodio ih je predsjednik ZTK grada Splita i član DPTK Split, Martin Olujić. Učenici su uz pomoć Unimata i raznih alata ispilili i obradili dijelove šperploče kako bi dobili funkcionalne držače za ubruse, koje su po završetku radionice, kao produkte svoga rada mogli ponosno odnijeti svojim kućama.

image
OŠ Stobreč
image
OŠ Stobreč

Drugoga dana manifestacije, po rasporedu je prvo održana radionica modeliranja 3D olovkama koju je vodila stručna suradnica ZTK grada Splita, Lucija Andrea Skočić. Učenici su tijekom radionice savladali primjenu 3D tehnologije, te su na 2D predlošcima oblikovali 3D modele, razvijali maštu, kreativnost, inovativnost i tehničke kompetencije. Izradili su modele naočala, gitare, cvijeća…

Posljednju radionicu Dana tehničke kulture, radionicu robotike, također je održala Lucija Andrea Skočić. Učenici su programirali u programu mBlock te su slaganjem blokova izradili kodove kojima su onda pokretali mBot2 robote. Radionica iz robotike je potaknula učenike na osmišljavanje i isprobavanje različitih programa, a pokazali su visoku razinu razumijevanja interakcije između programskih naredbi i robotskog izvršavanja tih naredbi. U provedbi radionica pomagala je nastavnica tehničke kulture i informatike, Miranda Bartulović.

image
OŠ Stobreč
image
OŠ Stobreč
image
OŠ Stobreč/

Ova manifestacija samo je jedna u nizu planiranih za 2024. godinu, koju organizira i provodi Zajednica tehničke kulture grada Splita u suradnji s udrugama članicama i osnovnim školama u Splitu i okolici.

Definitivno hvalevrijedna manifestacija koja za cilj ima prije svega upoznavanje djece s tehničkim djelatnostima. Osim toga, ističe se važnost tehničke kulture, učenike se potiče na uključivanje u rad i samostalnu izradu tehničkih tvorevina, a sve to dok se dobro zabavljaju. Bravo, OŠ Stobreč!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 22:13