stdClass Object ( [id] => 1051658 [title] => U Sjevernoj luci planira se gradnja ogromnih spremnika za gorivo. Hoće li Splićani stanovati nekoliko stotina metara udaljeni od naftnog terminala? [alias] => u-sjevernoj-luci-planira-se-gradnja-ogromnih-spremnika-za-gorivo-hoce-li-splicani-stanovati-nekoliko-stotina-metara-udaljeni-od-naftnog-terminala [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sredinom kolovoza "Slobodna" je objavila informaciju kako Luka d.d. namjerava u Sjevernoj luci graditi terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata.

Novi direktor Jerko Bačić izjavio je tada kako su njihove analize pokazale da postoji potreba za još takvih terminala na Jadranu.

No, prije negoli je novinska vijest objavljena, Luka d.d., koja je ovo ljeto promijenila vodstvo, već je poslala Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš planiranog terminala u Sjevernoj luci.

Na slobodnom prostoru Sjeverne luke Luka d.d. namjerava izgraditi četiri višenamjenska spremnika, od kojih bi svaki bio kapaciteta 14.000 kubnih metara (ukupni kapacitet bio bi 56.000 m³, odnosno maksimalno 47.320 tona), za prihvat benzina i dizelskoga goriva, uključujući Jet A1 (gorivo za mlazne motore, uglavnom avione).

Postupak ocjene je li potrebno raditi procjenu utjecaja na okoliš je u tijeku.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je mišljenja svih tijela koja su sudionici postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sjevernoj luci Split te će se po razmatranju mišljenja donijeti rješenje i isto objaviti na mrežnim stranicama Ministarstva – odgovoreno nam je iz Ministarstva.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Luka d.d. im je ovog ljeta dostavila Elaborat zaštite okoliša, koji je po njihovoj narudžbi izradila tvrtka ANT, a u njemu stoji da bi u Sjevernu luku mogli uplovljavati tankeri do 40.000 tona nosivosti.

– Na postojećoj obali Sjeverne luke nalazi se privez za prijam tankera maksimalnog kapaciteta 40.000 tona. Na udaljenosti od oko 30 metara od priveza izgradit će se fiksni cjevovod čija će trasa do skladišnog prostora naftnih derivata iznositi oko 650 metara. Za istakanje tankera maksimalnih kapaciteta, u razdoblju od 24 sata, potrebna dimenzija cjevovoda za istakanje iznosi 14 inča – navodi se u Elaboratu.

Svaka vrsta naftnog derivata imat će svoj cjevovod za istakanje od tankerskog priveza do prostora spremnika. Na obalnom području širine 30 metara ne planiraju se izvoditi zahvati. Od priveza tankera do mjesta gdje bi bili cjevovodi koristile bi se mobilne jedinice koje bi se priključile na brod i na fiksnu infrastrukturu cjevovoda. Na taj način bi se praznili tankeri, a punila četiri spremnika od kojih bi svaki imao po 14.000 m³.

Na novom terminalu punile bi se i megajahte, onda kad na njemu ne bude tanker, tako da će se koristiti ista infrastruktura za punjenje s benzinskim i dizelskim gorivima. Naftni derivati transportirali bi se izvan luke vagonskim cisternama koje bi polazile s postojećeg kolosijeka. Goriva bi se odvozilo iz luke i kamionskim cisternama, za čije punjenje se namjeravaju izgraditi dva "otoka". U Elaboratu se tvrdi kako bi se ugradnjom unutrašnjeg aluminijskog plutajućeg pokrova u spremnicima smanjilo isparavanje naftnih derivata za 95 do 97 posto.

Opasnost od zagađenja mora

No, ipak, priznaje se da postoji opasnost od "akcidentalnih situacija". Pod njima se podrazumijeva: istjecanje većih količina naftnih derivata u more iz brodskih sustava, istjecanje veće količine u tlo iz cjevovodnih sustava, nastanak požara na pojedinim dijelovima sustava i nastanak eksplozije na pojedinim dijelovima sustava. Napominje se da je moguće zaustaviti zagađenje mora u slučaju većeg otjecanja iz brodova postavljanjem ekološke zaštitne brane, a za ostale opasnosti se tvrdi da se mogu svesti na najmanju mjeru redovitim pregledom i održavanjem sustava, kao i da će lokacija biti opremljena adekvatnim sustavom zaštite od požara.

Ipak, autori Elaborata zaključuju kako će doći do kumulativnih utjecaja, odnosno do zagađivanja zbog duljeg korištenja sustava. To će biti povećanje buke i otpada, kao i ukupnog prometa u luci, te povećanje otpadnih voda i emisija para naftnih derivata. No, napominju da je sve navedeno prihvatljivo, jer se radi o industrijskom lučkom području predviđenom za povećan promet sa željeznicom i cestama.

– Također, s obzirom na dugu tradiciju lučke djelatnosti predmetne lokacije, kumulativni utjecaj, iako će ga biti, neće značajno utjecati na okoliš Sjeverne luke s obzirom da se isti godinama razvijao pod izravnim utjecajima koje je Sjeverna luka Split i prije imala – stoji u Elaboratu, u kojem su pokazani grafički prikaz iz važećih prostornih planova u kojima je čitava zona obuhvata, uključujući Kopilicu, industrijska i dijelom poslovna.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Međutim, što je s Masterplanom koji je najavila gradska vlast? Što je sa 7500 stanova koji se izmjenama GUP-a planiraju izgraditi na Kopilici, a koji bi bili nekoliko stotina metara udaljeni od terminala?

U Elaboratu se priznaje da bi najveću opasnost prigodom korištenja terminala predstavljala mogućnost nastanka eksplozije na pojedinim dijelovima sustava. Autori navode koji su uvjeti potrebni za nastanak eksplozije: u slučaju da je sustav oštećen, da postoji odgovarajući udio para naftnog derivata koji čini eksplozivnu smjesu sa zrakom i izvor zapaljenja, te zaključuju da bi vjerojatnost nastanka eksplozije bila vrlo niska. No, koliko je u takvom susjedstvu uputno planirati stanogradnju?

Kao zaštita za kuće koje su preko puta Solinske ulice, planira se napraviti armiranobetonski zid južno od spremnika za naftne derivate, no novo naselje na Kopilici i Stinicama bilo bi na zapadnoj strani.

Kad smo nedavno upitali dr. Anu Mariju Boromisu, koja je vodila izradu demografske studije razvoja Splita do 2040. kao podlogu za Masterplan, bi li stanovi na Kopilici išli zajedno s terminalom, ona se iznenadila, rekla je da nije znala da će ga biti, a onda je iznijela mišljenje da bi njegova izgradnja mogla dovesti u pitanje koncept gradnje stanova na Kopilici.

– Ne znam koliko je pouzdana informacija o eventualnoj gradnji terminala. Mogu samo reći kako bi u scenariju da se prvo izgrade stanovi i prodaju, a onda da krene izgradnja naftnog terminala, to drastično utjecalo na cijenu i vrijednost tih stanova, kvalitetu života i općenito na koncept tog naselja – izjavila je Borimisa.

Valja napomenuti da je dr. Boromisa bila članica nacionalnog Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, a jedno od područja njezina znanstvenog interesa jest energetika.

Bez odgovora

No, s druge strane, Emil Zelić, savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je došao na plaću od 12,5 tisuća kuna iz Kanade (u Banovini su ga lažno predstavljali kao povratnika jer je zaposlen u Torontu, a u Splitu je na neplaćenom dopustu), nije se uopće htio izjasniti o utjecaju terminala na Masterplan!?

Pitali smo, naime, Zelića smatra li da bi terminal u Sjevernoj luci, s četiri višenamjenska spremnika ukupnog kapaciteta 56.000 m³, svojom blizinom predstavljao opasnost za živote i imovinu stanovnika i korisnika poslovnih prostora u budućem naselju, za čiji projekt ga je gradonačelnik imenovao.

Upitali smo, također, Zelića, smatra li da bi neposredna vizualna blizina tankera koji bi plovili nekoliko stotina metara od novog naselja, kao i pretakanje naftnih derivata u neposrednom susjedstvu, utjecalo na smanjivanje kvalitete života u planiranom gustom naselju na Kopilici, kako je to dr. Boromisa izjavila.

No, direktor još nepostojećeg "Split Uniteda" nije htio komentirati pitanje, jer se planirani terminal ne nalazi u obuhvatu Masterplana, iako je samo nekoliko stotina metara udaljen od planiranih zgrada, iako bi tankeri plovili koju stotinu metara od novih zgrada s opasnošću da koji ispusti dizel u more Kaštelanskog zaljeva.

– Kako je riječ o projektu koji je u ranoj fazi provedbe te u nadležnosti investitora i ključnih institucija, a ne nalazi se u obuhvatu Masterplana, molim vas da se za sva pitanja vezana uz terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata obratite nadležnoj službi Gradske uprave, odnosno tvrtki Luka d.d. – izjavio je Zelić.

Dakle, ako, ne daj bože, inženjeri ne budu pažljivo održavali sustav, ili bude kakva sabotaža, pa eksplodiraju deseci tisuća kubika benzina ili dizela u susjedstvu novog naselja na Kopilici i Stinicama, to se Zelića ne tiče jer nije u obuhvatu Masterplana.

Postavlja se pitanje zašto su rađene demografske studije i zašto se tvrdi kako će Masterplan preporoditi čitavi Split ako stručnjaci koje se dovelo iz bijelog svijeta da vode realizaciju Masterplana ne mogu govoriti o onome što će biti nekoliko stotina metara udaljeno od Kopilice i Stinica.

---

Masterplan: studija koja (ni)je dostupna svima

Emil Zelić je u pisanom razgovoru za "Slobodnu", koji je autorizirao prije objavljivanja, kazao kako se "sve ideje o kongresnom prostoru, stanogradnji, muzejima i šetnicama mogu naći u tisuću stranica Masterplan studije koje su dostupne na internetskim stranicama Grada".

Pretraživali smo na stranicama Grada i na internetu službene dokumente vezane uz Masterplan. Našli smo "Masterplan – Studiju za područje Istočne obale i Kopilicu", koja ima 216 stranica, neke popratne dokumente i prospekte.

Ali kad zbrojimo sve dokumente, čiji sadržaji se ponavljaju, nema ni blizu tisuću stranica. Još važnije, nismo našli nigdje Studiju od 1000 stranica u kojoj bismo vidjeli muzeje, šetnice... Pa smo upitali Zelića gdje je takva obilna studija koja je dostupna svima. No, iz njegova odgovora ispada da svima dostupna studija od tisuću stranica zapravo – ne postoji.

– Osim dokumenata koji su u lipnju objavljeni na internetskoj stranci Grada Splita, austrijski konzultanti su izradili niz stručnih podloga, tablica i analiza, na temelju kojih je finalizirana Masterplan studija.

S obzirom da su navedene analize korištene kao radna podloga za izradu Masterplan studije te su ključni nalazi sadržani u samoj studiji, iste nisu javno objavljene, ali stručna tijela kao Komisija za urbanizam i gradski vijećnici imaju mogućnost uvida u njih. Moja procjena da je otprilike izrađeno oko 1000 stranica uključuje i radne verzije analiza i tablica – kazao je Zelić.

---

---

Grad i Županija traže procjenu

U Gradu i Županiji poslali su Ministarstvu mišljenja da je potrebno napraviti procjenu o tome kako bi terminal naftnih derivata u Sjevernoj luci mogao utjecati na okoliš.

– Grad Split, Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, dana 11. 9. 2020. dao je Mišljenje u kojem je navedeno "za planirani zahvat izgradnje terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sjevernoj luci Split potrebno je provesti postupak procjene utjecaja na okoliš (Izrada studije zahvata na okoliš)" – stoji u odgovoru Borisa Marelje, voditelja Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

U Županiji također smatraju da je potrebna procjena utjecaja terminala na okoliš.
– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je nadležno za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene za zahvat izgradnje terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sjevernoj luci Split.

Uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš propisano je i sudjelovanje upravnog tijela županije nadležnog za zaštitu okoliša na čijem području se planira provesti predmetni zahvat.

Sukladno navedenom, a nakon zaprimanja zahtjeva od navedenog Ministarstva te proučavanja dokumentacije, ovo Upravno tijelo je izdalo mišljenje da se za navedeni zahvat ne može isključiti negativan utjecaj na okoliš te je potrebno provesti procjene utjecaja predmetnog zahvata na okoliš – odgovorila nam je Marija Vuković, županijska pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Suživot na rubu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => Suživot na rubu 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-11 09:20:32 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-19 06:48:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-10-19 06:48:23 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3347 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/11\/14356646.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/11\/14469536.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/11\/11755452.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/11\/1736537.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/11\/14616312.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/11\/1357914.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Mario Todori\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x868","k_14356646_1280.jpg":"1280x1280","k_14356646_1024.jpg":"1024x1024","k_14356646_640.jpg":"640x640","k_14356646_480.jpg":"480x480","k_14356646_340.jpg":"340x340","k_14356646_220.jpg":"220x220","o_14356646_1280.jpg":"1280x578","o_14356646_1024.jpg":"1024x462","o_14356646_640.jpg":"640x289","o_14356646_480.jpg":"480x217","o_14356646_340.jpg":"340x153","o_14356646_220.jpg":"220x99","h_14356646_1280.jpg":"1280x854","h_14356646_1024.jpg":"1024x683","h_14356646_640.jpg":"640x427","h_14356646_480.jpg":"480x320","h_14356646_340.jpg":"340x227","h_14356646_220.jpg":"220x147","pp_14356646_1280.jpg":"1006x1280","pp_14356646_1024.jpg":"805x1024","pp_14356646_640.jpg":"503x640","pp_14356646_480.jpg":"377x480","pp_14356646_340.jpg":"267x340","pp_14356646_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1170","k_14469536_1280.jpg":"1280x1280","k_14469536_1024.jpg":"1024x1024","k_14469536_640.jpg":"640x640","k_14469536_480.jpg":"480x480","k_14469536_340.jpg":"340x340","k_14469536_220.jpg":"220x220","o_14469536_1280.jpg":"1280x780","o_14469536_1024.jpg":"1024x624","o_14469536_640.jpg":"640x390","o_14469536_480.jpg":"480x292","o_14469536_340.jpg":"340x207","o_14469536_220.jpg":"220x134","h_14469536_1280.jpg":"1280x854","h_14469536_1024.jpg":"1024x683","h_14469536_640.jpg":"640x427","h_14469536_480.jpg":"480x320","h_14469536_340.jpg":"340x227","h_14469536_220.jpg":"220x147","pp_14469536_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469536_1024.jpg":"805x1024","pp_14469536_640.jpg":"503x640","pp_14469536_480.jpg":"377x480","pp_14469536_340.jpg":"267x340","pp_14469536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_11755452_1280.jpg":"1280x1280","k_11755452_1024.jpg":"1024x1024","k_11755452_640.jpg":"640x640","k_11755452_480.jpg":"480x480","k_11755452_340.jpg":"340x340","k_11755452_220.jpg":"220x220","o_11755452_1280.jpg":"1280x852","o_11755452_1024.jpg":"1024x681","o_11755452_640.jpg":"640x426","o_11755452_480.jpg":"480x319","o_11755452_340.jpg":"340x226","o_11755452_220.jpg":"220x146","h_11755452_1280.jpg":"1280x854","h_11755452_1024.jpg":"1024x683","h_11755452_640.jpg":"640x427","h_11755452_480.jpg":"480x320","h_11755452_340.jpg":"340x227","h_11755452_220.jpg":"220x147","pp_11755452_1280.jpg":"1006x1280","pp_11755452_1024.jpg":"805x1024","pp_11755452_640.jpg":"503x640","pp_11755452_480.jpg":"377x480","pp_11755452_340.jpg":"267x340","pp_11755452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1054","k_1736537_1280.jpg":"1280x1280","k_1736537_1024.jpg":"1024x1024","k_1736537_640.jpg":"640x640","k_1736537_480.jpg":"480x480","k_1736537_340.jpg":"340x340","k_1736537_220.jpg":"220x220","o_1736537_1280.jpg":"1280x702","o_1736537_1024.jpg":"1024x562","o_1736537_640.jpg":"640x351","o_1736537_480.jpg":"480x263","o_1736537_340.jpg":"340x186","o_1736537_220.jpg":"220x120","h_1736537_1280.jpg":"1280x854","h_1736537_1024.jpg":"1024x683","h_1736537_640.jpg":"640x427","h_1736537_480.jpg":"480x320","h_1736537_340.jpg":"340x227","h_1736537_220.jpg":"220x147","pp_1736537_1280.jpg":"1006x1280","pp_1736537_1024.jpg":"805x1024","pp_1736537_640.jpg":"503x640","pp_1736537_480.jpg":"377x480","pp_1736537_340.jpg":"267x340","pp_1736537_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14616312_1280.jpg":"1280x1280","k_14616312_1024.jpg":"1024x1024","k_14616312_640.jpg":"640x640","k_14616312_480.jpg":"480x480","k_14616312_340.jpg":"340x340","k_14616312_220.jpg":"220x220","o_14616312_1280.jpg":"1280x853","o_14616312_1024.jpg":"1024x682","o_14616312_640.jpg":"640x426","o_14616312_480.jpg":"480x320","o_14616312_340.jpg":"340x226","o_14616312_220.jpg":"220x146","h_14616312_1280.jpg":"1280x854","h_14616312_1024.jpg":"1024x683","h_14616312_640.jpg":"640x427","h_14616312_480.jpg":"480x320","h_14616312_340.jpg":"340x227","h_14616312_220.jpg":"220x147","pp_14616312_1280.jpg":"1006x1280","pp_14616312_1024.jpg":"805x1024","pp_14616312_640.jpg":"503x640","pp_14616312_480.jpg":"377x480","pp_14616312_340.jpg":"267x340","pp_14616312_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","k_1357914_1280.jpg":"1280x1280","k_1357914_1024.jpg":"1024x1024","k_1357914_640.jpg":"640x640","k_1357914_480.jpg":"480x480","k_1357914_340.jpg":"340x340","k_1357914_220.jpg":"220x220","o_1357914_1280.jpg":"1280x850","o_1357914_1024.jpg":"1024x680","o_1357914_640.jpg":"640x425","o_1357914_480.jpg":"480x318","o_1357914_340.jpg":"340x225","o_1357914_220.jpg":"220x146","h_1357914_1280.jpg":"1280x854","h_1357914_1024.jpg":"1024x683","h_1357914_640.jpg":"640x427","h_1357914_480.jpg":"480x320","h_1357914_340.jpg":"340x227","h_1357914_220.jpg":"220x147","pp_1357914_1280.jpg":"1006x1280","pp_1357914_1024.jpg":"805x1024","pp_1357914_640.jpg":"503x640","pp_1357914_480.jpg":"377x480","pp_1357914_340.jpg":"267x340","pp_1357914_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7654982 Threads: 7 Questions: 1554414299 Slow queries: 4738203 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111307227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/u-sjevernoj-luci-planira-se-gradnja-ogromnih-spremnika-za-gorivo-hoce-li-splicani-stanovati-nekoliko-stotina-metara-udaljeni-od-naftnog-terminala-1051658 [printLink] => /split/u-sjevernoj-luci-planira-se-gradnja-ogromnih-spremnika-za-gorivo-hoce-li-splicani-stanovati-nekoliko-stotina-metara-udaljeni-od-naftnog-terminala-1051658?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 614941 [name] => naftni terminal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-12 07:48:16 [main_article_id] => 0 [alias] => naftni-terminal [link] => /tag/naftni-terminal ) [1] => stdClass Object ( [id] => 601504 [name] => Masterplan Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-12 15:41:04 [main_article_id] => 0 [alias] => masterplan-split [link] => /tag/masterplan-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Suživot na rubu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Sjevernoj luci planira se gradnja ogromnih spremnika za gorivo. Hoće li Splićani stanovati nekoliko stotina metara udaljeni od naftnog terminala? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/14356646.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/14356646.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/14469536.jpg [title] => Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/11755452.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/1736537.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/14616312.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/11/1357914.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sredinom kolovoza "Slobodna" je objavila informaciju kako Luka d.d. namjerava u Sjevernoj luci graditi terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata.

Novi direktor Jerko Bačić izjavio je tada kako su njihove analize pokazale da postoji potreba za još takvih terminala na Jadranu.

No, prije negoli je novinska vijest objavljena, Luka d.d., koja je ovo ljeto promijenila vodstvo, već je poslala Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš planiranog terminala u Sjevernoj luci.

Na slobodnom prostoru Sjeverne luke Luka d.d. namjerava izgraditi četiri višenamjenska spremnika, od kojih bi svaki bio kapaciteta 14.000 kubnih metara (ukupni kapacitet bio bi 56.000 m³, odnosno maksimalno 47.320 tona), za prihvat benzina i dizelskoga goriva, uključujući Jet A1 (gorivo za mlazne motore, uglavnom avione).

Postupak ocjene je li potrebno raditi procjenu utjecaja na okoliš je u tijeku.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja zaprimilo je mišljenja svih tijela koja su sudionici postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sjevernoj luci Split te će se po razmatranju mišljenja donijeti rješenje i isto objaviti na mrežnim stranicama Ministarstva – odgovoreno nam je iz Ministarstva.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Luka d.d. im je ovog ljeta dostavila Elaborat zaštite okoliša, koji je po njihovoj narudžbi izradila tvrtka ANT, a u njemu stoji da bi u Sjevernu luku mogli uplovljavati tankeri do 40.000 tona nosivosti.

– Na postojećoj obali Sjeverne luke nalazi se privez za prijam tankera maksimalnog kapaciteta 40.000 tona. Na udaljenosti od oko 30 metara od priveza izgradit će se fiksni cjevovod čija će trasa do skladišnog prostora naftnih derivata iznositi oko 650 metara. Za istakanje tankera maksimalnih kapaciteta, u razdoblju od 24 sata, potrebna dimenzija cjevovoda za istakanje iznosi 14 inča – navodi se u Elaboratu.

Svaka vrsta naftnog derivata imat će svoj cjevovod za istakanje od tankerskog priveza do prostora spremnika. Na obalnom području širine 30 metara ne planiraju se izvoditi zahvati. Od priveza tankera do mjesta gdje bi bili cjevovodi koristile bi se mobilne jedinice koje bi se priključile na brod i na fiksnu infrastrukturu cjevovoda. Na taj način bi se praznili tankeri, a punila četiri spremnika od kojih bi svaki imao po 14.000 m³.

Na novom terminalu punile bi se i megajahte, onda kad na njemu ne bude tanker, tako da će se koristiti ista infrastruktura za punjenje s benzinskim i dizelskim gorivima. Naftni derivati transportirali bi se izvan luke vagonskim cisternama koje bi polazile s postojećeg kolosijeka. Goriva bi se odvozilo iz luke i kamionskim cisternama, za čije punjenje se namjeravaju izgraditi dva "otoka". U Elaboratu se tvrdi kako bi se ugradnjom unutrašnjeg aluminijskog plutajućeg pokrova u spremnicima smanjilo isparavanje naftnih derivata za 95 do 97 posto.

Opasnost od zagađenja mora

No, ipak, priznaje se da postoji opasnost od "akcidentalnih situacija". Pod njima se podrazumijeva: istjecanje većih količina naftnih derivata u more iz brodskih sustava, istjecanje veće količine u tlo iz cjevovodnih sustava, nastanak požara na pojedinim dijelovima sustava i nastanak eksplozije na pojedinim dijelovima sustava. Napominje se da je moguće zaustaviti zagađenje mora u slučaju većeg otjecanja iz brodova postavljanjem ekološke zaštitne brane, a za ostale opasnosti se tvrdi da se mogu svesti na najmanju mjeru redovitim pregledom i održavanjem sustava, kao i da će lokacija biti opremljena adekvatnim sustavom zaštite od požara.

Ipak, autori Elaborata zaključuju kako će doći do kumulativnih utjecaja, odnosno do zagađivanja zbog duljeg korištenja sustava. To će biti povećanje buke i otpada, kao i ukupnog prometa u luci, te povećanje otpadnih voda i emisija para naftnih derivata. No, napominju da je sve navedeno prihvatljivo, jer se radi o industrijskom lučkom području predviđenom za povećan promet sa željeznicom i cestama.

– Također, s obzirom na dugu tradiciju lučke djelatnosti predmetne lokacije, kumulativni utjecaj, iako će ga biti, neće značajno utjecati na okoliš Sjeverne luke s obzirom da se isti godinama razvijao pod izravnim utjecajima koje je Sjeverna luka Split i prije imala – stoji u Elaboratu, u kojem su pokazani grafički prikaz iz važećih prostornih planova u kojima je čitava zona obuhvata, uključujući Kopilicu, industrijska i dijelom poslovna.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Međutim, što je s Masterplanom koji je najavila gradska vlast? Što je sa 7500 stanova koji se izmjenama GUP-a planiraju izgraditi na Kopilici, a koji bi bili nekoliko stotina metara udaljeni od terminala?

U Elaboratu se priznaje da bi najveću opasnost prigodom korištenja terminala predstavljala mogućnost nastanka eksplozije na pojedinim dijelovima sustava. Autori navode koji su uvjeti potrebni za nastanak eksplozije: u slučaju da je sustav oštećen, da postoji odgovarajući udio para naftnog derivata koji čini eksplozivnu smjesu sa zrakom i izvor zapaljenja, te zaključuju da bi vjerojatnost nastanka eksplozije bila vrlo niska. No, koliko je u takvom susjedstvu uputno planirati stanogradnju?

Kao zaštita za kuće koje su preko puta Solinske ulice, planira se napraviti armiranobetonski zid južno od spremnika za naftne derivate, no novo naselje na Kopilici i Stinicama bilo bi na zapadnoj strani.

Kad smo nedavno upitali dr. Anu Mariju Boromisu, koja je vodila izradu demografske studije razvoja Splita do 2040. kao podlogu za Masterplan, bi li stanovi na Kopilici išli zajedno s terminalom, ona se iznenadila, rekla je da nije znala da će ga biti, a onda je iznijela mišljenje da bi njegova izgradnja mogla dovesti u pitanje koncept gradnje stanova na Kopilici.

– Ne znam koliko je pouzdana informacija o eventualnoj gradnji terminala. Mogu samo reći kako bi u scenariju da se prvo izgrade stanovi i prodaju, a onda da krene izgradnja naftnog terminala, to drastično utjecalo na cijenu i vrijednost tih stanova, kvalitetu života i općenito na koncept tog naselja – izjavila je Borimisa.

Valja napomenuti da je dr. Boromisa bila članica nacionalnog Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti, a jedno od područja njezina znanstvenog interesa jest energetika.

Bez odgovora

No, s druge strane, Emil Zelić, savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je došao na plaću od 12,5 tisuća kuna iz Kanade (u Banovini su ga lažno predstavljali kao povratnika jer je zaposlen u Torontu, a u Splitu je na neplaćenom dopustu), nije se uopće htio izjasniti o utjecaju terminala na Masterplan!?

Pitali smo, naime, Zelića smatra li da bi terminal u Sjevernoj luci, s četiri višenamjenska spremnika ukupnog kapaciteta 56.000 m³, svojom blizinom predstavljao opasnost za živote i imovinu stanovnika i korisnika poslovnih prostora u budućem naselju, za čiji projekt ga je gradonačelnik imenovao.

Upitali smo, također, Zelića, smatra li da bi neposredna vizualna blizina tankera koji bi plovili nekoliko stotina metara od novog naselja, kao i pretakanje naftnih derivata u neposrednom susjedstvu, utjecalo na smanjivanje kvalitete života u planiranom gustom naselju na Kopilici, kako je to dr. Boromisa izjavila.

No, direktor još nepostojećeg "Split Uniteda" nije htio komentirati pitanje, jer se planirani terminal ne nalazi u obuhvatu Masterplana, iako je samo nekoliko stotina metara udaljen od planiranih zgrada, iako bi tankeri plovili koju stotinu metara od novih zgrada s opasnošću da koji ispusti dizel u more Kaštelanskog zaljeva.

– Kako je riječ o projektu koji je u ranoj fazi provedbe te u nadležnosti investitora i ključnih institucija, a ne nalazi se u obuhvatu Masterplana, molim vas da se za sva pitanja vezana uz terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata obratite nadležnoj službi Gradske uprave, odnosno tvrtki Luka d.d. – izjavio je Zelić.

Dakle, ako, ne daj bože, inženjeri ne budu pažljivo održavali sustav, ili bude kakva sabotaža, pa eksplodiraju deseci tisuća kubika benzina ili dizela u susjedstvu novog naselja na Kopilici i Stinicama, to se Zelića ne tiče jer nije u obuhvatu Masterplana.

Postavlja se pitanje zašto su rađene demografske studije i zašto se tvrdi kako će Masterplan preporoditi čitavi Split ako stručnjaci koje se dovelo iz bijelog svijeta da vode realizaciju Masterplana ne mogu govoriti o onome što će biti nekoliko stotina metara udaljeno od Kopilice i Stinica.

---

Masterplan: studija koja (ni)je dostupna svima

Emil Zelić je u pisanom razgovoru za "Slobodnu", koji je autorizirao prije objavljivanja, kazao kako se "sve ideje o kongresnom prostoru, stanogradnji, muzejima i šetnicama mogu naći u tisuću stranica Masterplan studije koje su dostupne na internetskim stranicama Grada".

Pretraživali smo na stranicama Grada i na internetu službene dokumente vezane uz Masterplan. Našli smo "Masterplan – Studiju za područje Istočne obale i Kopilicu", koja ima 216 stranica, neke popratne dokumente i prospekte.

Ali kad zbrojimo sve dokumente, čiji sadržaji se ponavljaju, nema ni blizu tisuću stranica. Još važnije, nismo našli nigdje Studiju od 1000 stranica u kojoj bismo vidjeli muzeje, šetnice... Pa smo upitali Zelića gdje je takva obilna studija koja je dostupna svima. No, iz njegova odgovora ispada da svima dostupna studija od tisuću stranica zapravo – ne postoji.

– Osim dokumenata koji su u lipnju objavljeni na internetskoj stranci Grada Splita, austrijski konzultanti su izradili niz stručnih podloga, tablica i analiza, na temelju kojih je finalizirana Masterplan studija.

S obzirom da su navedene analize korištene kao radna podloga za izradu Masterplan studije te su ključni nalazi sadržani u samoj studiji, iste nisu javno objavljene, ali stručna tijela kao Komisija za urbanizam i gradski vijećnici imaju mogućnost uvida u njih. Moja procjena da je otprilike izrađeno oko 1000 stranica uključuje i radne verzije analiza i tablica – kazao je Zelić.

---

---

Grad i Županija traže procjenu

U Gradu i Županiji poslali su Ministarstvu mišljenja da je potrebno napraviti procjenu o tome kako bi terminal naftnih derivata u Sjevernoj luci mogao utjecati na okoliš.

– Grad Split, Upravni odjel za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša, dana 11. 9. 2020. dao je Mišljenje u kojem je navedeno "za planirani zahvat izgradnje terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sjevernoj luci Split potrebno je provesti postupak procjene utjecaja na okoliš (Izrada studije zahvata na okoliš)" – stoji u odgovoru Borisa Marelje, voditelja Odsjeka za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

U Županiji također smatraju da je potrebna procjena utjecaja terminala na okoliš.
– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je nadležno za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene za zahvat izgradnje terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sjevernoj luci Split.

Uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš propisano je i sudjelovanje upravnog tijela županije nadležnog za zaštitu okoliša na čijem području se planira provesti predmetni zahvat.

Sukladno navedenom, a nakon zaprimanja zahtjeva od navedenog Ministarstva te proučavanja dokumentacije, ovo Upravno tijelo je izdalo mišljenje da se za navedeni zahvat ne može isključiti negativan utjecaj na okoliš te je potrebno provesti procjene utjecaja predmetnog zahvata na okoliš – odgovorila nam je Marija Vuković, županijska pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove, infrastrukturu i investicije.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Duje Klarić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Mario Todorić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/u-sjevernoj-luci-planira-se-gradnja-ogromnih-spremnika-za-gorivo-hoce-li-splicani-stanovati-nekoliko-stotina-metara-udaljeni-od-naftnog-terminala-1051658 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=dd40d040aed505daae799efe1537d6d8754f94ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Sjevernoj+luci+planira+se+gradnja+ogromnih+spremnika+za+gorivo.+Ho%C4%87e+li+Spli%C4%87ani+stanovati+nekoliko+stotina+metara+udaljeni+od+naftnog+terminala%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-sjevernoj-luci-planira-se-gradnja-ogromnih-spremnika-za-gorivo-hoce-li-splicani-stanovati-nekoliko-stotina-metara-udaljeni-od-naftnog-terminala-1051658 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-sjevernoj-luci-planira-se-gradnja-ogromnih-spremnika-za-gorivo-hoce-li-splicani-stanovati-nekoliko-stotina-metara-udaljeni-od-naftnog-terminala-1051658 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Suživot na rubu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitSuživot na rubu

U Sjevernoj luci planira se gradnja ogromnih spremnika za gorivo. Hoće li Splićani stanovati nekoliko stotina metara udaljeni od naftnog terminala?

19. listopada 2020. - 08:48

Sredinom kolovoza "Slobodna" je objavila informaciju kako Luka d.d. namjerava u Sjevernoj luci graditi terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata.

Novi direktor Jerko Bačić izjavio je tada kako su njihove analize pokazale da postoji potreba za još takvih terminala na Jadranu.

No, prije negoli je novinska vijest objavljena, Luka d.d., koja je ovo ljeto promijenila vodstvo, već je poslala Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš planiranog terminala u Sjevernoj luci.

Na slobodnom prostoru Sjeverne luke Luka d.d. namjerava izgraditi četiri višenamjenska spremnika, od kojih bi svaki bio kapaciteta 14.000 kubnih metara (ukupni kapacitet bio bi 56.000 m³, odnosno maksimalno 47.320 tona), za prihvat benzina i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 23:38