StoryEditorOCM
Splitgrozne brojke

U samo 20 dana umrlo čak pet pripadnika udarne splitske brigade: ‘Odlaze pomalo, tiho...‘ Zastrašujuć je i ovaj podatak

Piše Frano Kiso
21. siječnja 2024. - 07:29

Iako je od završetka Domovinskog rata prošlo skoro 30 godina, braniteljsku populaciju muče brojni problemi, poglavito vezano uz propisnu skrb države o veteranima koji su izložili svoje živote za obranu Hrvatske.

Jedan od zabrinjavajućih problema je i medicinsko stanje branitelja čije je mentalno i fizičko zdravlje nepovratno narušeno u strašnim okolnostima višegodišnjeg rata.

Posebno je uznemirujuća činjenica da je skoro četiri tisuće njih počinilo samoubojstvo i zbog posttraumatskog stresnog poremećaja svakodnevno prolaze kroz prave pravcate psihološke horore.

- Prošle godine je 51 pripadnik 4. gardijske brigade skončao ovozemaljski put, odnosno prosječno svaki tjedan umre jedan veteran. I ova godina je krenula poražavajuće, u samo 17 dana umrla su još četiri pripadnika - piše Damir Božić, veteran 4. gardijske brigade i napominje da njegovi suborci "odlaze pomalo, tiho i bešćutno" u godinama kada su trebali uživati u životu, svojoj djeci i veseliti se unucima.

image
Ante Čizmić/Cropix

- Svi oni koji kritiziraju ratne veterane da se malo bore i da uživaju u blagodatima njihovih povlastica, neka odu na Firule i Križine i pogledaju tko to leži po odjelima. Bolnice su pune ratnih veterana - kaže Božić koji s Tomom Gruicom složio videouradak u kojem se nižu osmrtnice svih preminulih pripadnika brigade u 2023. godini.

Dok smo pisali ovu vijest, dobili smo informaciju o još jednom preminulom branitelju Četvrte gardijske brigade, što čini peti smrtni slučaj u samo 20 dana ove godine.

Loša medicinska skrb

- Splitski KBC obavlja tek dvadesetak sistematskih pregleda naših branitelja tjedno. Pola ovih života bilo bi spašeno da su se bolesti otkrile na vrijeme - požalio nam se Zlatko Carević, administrator Facebook stranice Veterani i prijatelji 4. gardijske brigade i dodao da su liste čekanja jednostavno - preduge.

- Bolnici gravitira prevelik broj ljudi, iz skoro cijele Dalmacije i Hercegovine i po mojoj procjeni trebalo bi osam godina da se svi pregledaju. Branitelji u Zagrebu i ostatku Hrvatske nemaju tih problema - kaže Carević napominjući da cijeni napore Ministarstva branitelja, no da i dalje ima puno mjesta za napredak.

- Prosječna dob preminulih je oko 55 godina, što je zastrašujuće. Došli smo do doba života kad nam ništa nije bitnije od zdravlja - zaključuje veteran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:41