StoryEditorOCM
Splita jada

Turisti ne mogu sebi doći što se događa na krcatoj splitskoj plaži. Domaći su više oguglali: ‘Lako za nas, ali djeca...‘

Piše Božidar Lončar
17. kolovoza 2023. - 07:34

Sredina kolovoza, više od 30 u zraku, more ugodno, ali vode na skoro pola tuševa na plažama na Žnjanu – ni za lijek. Jedna boca vode za piće, druga za kupanje i put prema Žnjanu, rekle su nam kupačice koje su nam pokazale opremu s kojom su došle na plažu pored hotela “Radisson”. Kažu nam da vode u tušu nema od subote.

- Lako za nas, ali djecu moramo voditi na drugi kraj plaže. Turisti gledaju u čudu. Nitko nije došao na plažu provjeriti što je s tušem.

Nekoliko stotina metara od plaže gradilište. Radi se na rekonstrukciji i obnovi sustava oborinskih voda. Lanac između kamenih blokova još je podignut pa se do plaže ne može doći autom. Ne bi moglo doći ni vozilo Hitne pomoći kao prije nekoliko tjedana, kada je brzom intervencijom kupača spašen život drugog kupača jer djelatnici Hitne nisu znali kojim putem uopće doći do plaže.

image

Tuševi pored plazže hotela Radisson

Joško Šupić/Cropix
image

Usahli tuševi na plaži

Joško Šupić/Cropix

Na toj plaži danas nema vode na tuševima. I ta je plaža kraj gradilišta na kojem se radi na rekonstrukciji i obnovi oborinskih voda. Nema spasioca, a stepenice prema prostoru za spasioce potrgane su.

- Kupam se ovdje svaki dan zadnjih mjesec dana. Nema vode zadnjih desetak, petnaest dana – govori nam Mara Jukić.

image

Mara Jukić

Joško Šupić/Cropix

Mlada kupačica u blizini nije ni bila svjesna da tuševi ne rade. Uz smijeh nam je dobacila da “zato idemo na more da se okupamo”. Dvije nešto starije kupačice su rekle da tuš ne radi i više od desetak, petnaest dana, tuš na susjednoj plaži radi i da ne trebamo “kukati”.

Crvena traka

Dva tuša na susjednoj plaži rade. Međutim, u drugom smjeru, prema stjenovitom dijelu gdje nema kupača, još jedan tuš koji ne radi. Ovaj nije u uporabi jer nemaju pipu te nam se čini da nisu korišteni odavno.

Ostala tri tuša na plaži Žnjan, uključujući kod plaže za invalide, rade. Promet prema plaži je vraćen u “normalu”, nema više semafora kod “Amfore”. Gradilište je ograđeno, no zato je manji broj parking mjesta i gužva je.

Rampa prema plaži Trstenik u pješačkoj zoni još je otvorena. Gužva je, parking se jedva može pronaći. Na plaži ispod hotela “Radisson” ne rade oba tuša. Na jednom od njih crvena traka.

- Sigurno je šest-sedam dana ovako – rekla nam je kupačica Tanja Bilić.

image

Tanja Bilić

Josko Šupić/Cropix

Marijan Ciprijan, direktor gradske tvrtke “Splitska obala”, koja s Gradom Splitom ima potpisan ugovor o čišćenju i uređivanju plaža, i građevinske radove na gradskim plažama, odgovorio nam je da su “ispod Radissona plaže u koncesiji hotela, kao i svi sadržaji na njoj”.

Dva ne rade, ali zato treći tuš prema plaži Trstenik radi. Tuš je besplatan i mogu ga koristiti i kupači koji nisu naručili piće ili unajmili ležaljku. Mi s njima nikakvih problema nemamo, rekao nam je jedan stariji kupač. Upit smo poslali “Radisson blu” hotelu.

Iz “Vodovoda i kanalizacije” su nam odgovorili da su postavili vodomjere na pet gradskih plaža na Žnjanu. Oni po nalogu koncesionara stavljaju i skidaju vodomjere, najčešće u proljeće i jesen. Za puštanje vode kupačima odgovoran je koncesionar.

image

Kupači sami nose vodu za piće

Josko Šupić /Cropix

- Zbog puknuća cijevi očekivano je da jedan tuš ne radi. Do sada su prijavljena tri kvara koja su sanirana, a zadnji, četvrti koji je prijavljen danas zbog puknuća cijevi prilikom izvođenja radova od strane “Građevno Zec” d.o.o. će ići u sanaciju. “Građevno Zec” d.o.o. je dužno to sanirati, a ako to ne odrade isto će izvršiti VIK te naplatiti od njih – odgovorili su nam iz “Vodovoda i kanalizacije”.

Od dvanaest tuševa na potezu od plaže za invalide do plaže ispod hotela “Radisson”, njih sedam radi. S time da je jedan u potpunosti izvan funkcije. Poslali smo upit Gradu koji ga je proslijedio tvrtki Žnjan d.o.o., jer je pitanje tuševa na Žnjanu u njihovoj nadležnosti. Čekamo odgovor. 

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Josko Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:56