stdClass Object ( [id] => 1046124 [title] => Tko je čovjek kojega je splitski gradonačelnik imenovao za šefa kapitalnog projekta i dao mu izdašnu naknadu? Iz Grada ga nahvalili, ali ima tu svašta [alias] => tko-je-covjek-kojega-je-splitski-gradonacelnik-imenovao-za-sefa-kapitalnog-projekta-i-dao-mu-izdasnu-naknadu-iz-grada-ga-nahvalili-ali-ima-tu-svasta [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Masterplan za izgradnju Kopilice i istočne obale gradske luke bio je najavljen od strane gradonačelnika Andra Krstulovića Opare kao kapitalni projekt za Split. Ali, nije išlo... Struka je zamjerala lošu koncepciju i netransparentnost. Mediji su bili sumnjičavi, politička oporba je prigovarala, čak su i koalicijski partneri u novije vrijeme izražavali sumnju.

Onda su iz Ureda Grada izvukli asa iz rukava i objavili da je gradonačelnik imenovao Emila Zelića za direktora razvojnog projekta "Split United", povratnika iz Kanade s golemim iskustvom.

Prije povratka u rodni Split, Zelić je proveo 30 godina u Kanadi na menadžerskim pozicijama u pet različitih industrija – financijskoj, marketinškoj, energetskoj, prometnoj i građevinskoj, čime je stekao neprocjenjivo iskustvo upravljanja velikim i značajnim projektima – isticali su iz Grada u javnom priopćenju.

Kao ključnu Zelićevu referenciju za vodstvo Masterplana u Splitu, iz Grada su napominjali, a on sam je to potvrđivao po medijima, njegovo iskustvo u kompaniji "Waterfront Toronto", koju su osnovali kanadska država, pokrajina Ontario i grad Toronto radi izgradnje 47 kilometara dugog obalnog dijela Toronta.

Uspješnu profesionalnu karijeru u Kanadi završio je na poziciji izvršnog direktora tvrtke "Waterfront Toronto" – kazivali su iz Grada, uz dodatak kako je Zelić nadzirao projekte vrijedne 4,5 milijardi dolara u Torontu.

Neplaćeni dopust

Međutim, nakon što smo provjerili podatke, možemo kazati da su iz Ureda Grada pogrešno informirali javnost. Naime, Emil Zelić je i dalje zaposlen u Kanadi, što su nam potvrdili u "Waterfront Torontu". Zanimalo nas je, naime, koliko ima istine u pričama da je nadzirao projekte vrijedne 4,5 milijardi dolara, kao i što je tamo radio, odnosno koliko su bili zadovoljni njegovim radom.

Zato smo poslali pitanja u tu kanadsku tvrtku o njihovu bivšem zaposleniku, objasnivši da ga je imenovao naš gradonačelnik za direktora ambicioznog projekta u Splitu, gradu na mediteranskoj obali u Hrvatskoj.

Ali, od Kanađana nam je stigao odgovor da je Zelić i dalje kod njih zaposlen.
– Mogu potvrditi da je zvanje Emila Zelića u "Waterfront Torontu" "izvršni direktor Program Management Officea" i da je počeo u našoj organizaciji 2017. godine. Nadalje, mogu potvrditi da se on trenutno nalazi na neplaćenom dopustu. Vezano za vaša ostala pitanja, "Waterfront Toronto" ne može komentirati osobne stvari iz poštovanja prema privatnosti i pridržavanja radnih zakona Ontarija – odgovorio nam je njihov glasnogovornik Andrew Tumilty.

Što se tiče Zelića, i on je u svojim izjavama davao dojam da se vratio. U razgovoru za Dalmatinski portal kazao je kako se "u međuvremenu trajno preselio nazad u Split". Preostalo nam je da ga upitamo zašto u svojim izjavama ne navodi da je zaposlenik kanadske kompanije, nego se po medijima piše da se vratio u Split.

– Organizacijska sistematizacija, publicirana u svibnju 2020. godine, proslijeđena vam je od "Waterfront Toronta", gdje je potvrđeno da sam izvršni direktor odjeljenja koje nadzire kapitalne projekte. Ja sam došao u Split sredinom svibnja, moj radni status s "Waterfront Torontom" je zamrznut krajem lipnja 2020. godine, te sam na neplaćenom odsustvu i to do daljnjeg – odgovorio nam je Zelić, koji je tako potvrdio informacije iz Kanade.

---

image
Emil Zelić i gradonačelnik Krstulović Opara DANIJEL ČIKEŠ/GRAD SPLIT
Danijel Cikes
---

Zanimalo nas je iznosi li samo pozitivne strane oko poslovanja te kompanije i njih navodi kao model koji bi trebao preuzeti Split, a prešućuje neke podatke o njihovu poslovanju koji bi mogli biti sporni, jer je kao njihov zaposlenik vezan ugovorima po kojima ne smije javno iznositi podatke koji bi mogli naštetiti ugledu njegova poslodavca.

– Kao što ste naveli, ja sam u profesionalnoj službi poslodavaca, sadašnjih i prijašnjih, što uključuje pravne i moralne odgovornosti. Odgovornosti se odnose i na zaštitu informacija od poslovnog interesa te je razumljivo da na neka pitanja službeno mogu elaborirati samo poslodavci. Ja vas podržavam da se s tim pitanjima obratite upravo njima – kazao nam je Zelić.

Javne kritike

Dana 10. rujna na stranicama Grada objavljeno je da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao Zelića za direktora razvojnog projekta "Split United". Ali, do sada nije javno objavljena odluka, odnosno službeni zaključak gradonačelnika. Pitali smo ga u kakvom je ugovornom odnosu s Gradom. Kojeg datuma je ugovor stupio na snagu?

– Ugovor o djelu s upravom grada Splita je sklopljen 1. kolovoza 2020. u trajanju 12 mjeseci, s mjesečnom nadoknadom za rad od 12.500 kuna – odgovorio nam je Zelić.

U priči je sporno više elemenata. Najprije, je li gradonačelnik doista imenovao Zelića direktorom, a ako jest, zašto je to učinio bez natječaja? Je li pomoću ugovora o djelu na 12 mjeseci Opara htio izbjeći raspisivanje natječaja za direktora javne agencije koja bi vodila megaprojekt, što će se navodno realizirati za 15 – 20 godina?

Kao drugo, što je uopće "Split United" – je li to pravna osoba ili fikcija? Akt o osnivanju "Split Uniteda" nismo pronašli, kao ni odluku o imenovanju direktora. Sjetimo li se k tome da su ministri i direktori državnih agencija u lipnju potajno potpisali sporazum podrške Masterplanu, o čemu smo pisali, kao i da se njegovu završnu verziju nije javnosti ni struci prezentiralo, stvar je još čudnija.

Nadalje, Zelić je kao model za uspješno vođenje projekta u Splitu po medijima predstavljao upravo "Waterfront Toronto", prešućujući sve dubioze o njima. Stoga je pitanje koliko ima smisla angažirati čovjeka koji ne predstavlja objektivno činjenice, jer mora čuvati poslovne tajne državne agencije, osnovane od strane države koja je izvan EU-a, a čiji je zaposlenik.

---

image
Toronto bi trebao postati grad pametniji od građana AFP
Cole Burston
---

Naime, iako imaju pozitivnih učinaka, jer su raspolagali velikim novcem, WT je bio i na meti javnih kritika. Državna revizija u Kanadi podnijela je izvješće za 2018. koje je bilo nepovoljno za "Waterfront Toronto". U njemu navode kako je u razdoblju od 2002. do 2018. samo pet posto zemljišta koje je u javnom vlasništvu na tom području privedeno svrsi. Kaže se da su neki drugi gradovi osnovali kompanije koje su bile uspješnije u obuzdavanju visina zgrada na privatnim parcelama i gradnji javnih površina i zelenih zona.

Što se tiče dokumentacije, zamjerena im je netransparentnost poslovanja – revizori čak nisu mogli dobiti neke dokumente, a što se tiče ugovora i financija, predbacivalo im se učestalo premašivanje svota koje su ugovorene. Predbacivalo im se i zbog loših odnosa s političkim strukturama zbog čega se nije uspjelo realizirati 49 milijuna dolara projekata.

No, najveći skandal ticao se Googleove sestrinske tvrtke "Sidewalk Labs", a to je i najveći skandal u vezi "smart cityja" do danas. Emil Zelić je u razgovoru za "Slobodnu" u siječnju ove godine predstavljao u povoljnom svjetlu ulogu tih digitalnih divova.
– Tek nakon tih infrastrukturnih radova, iza kojih stoji javni sektor, nastupaju poduzetnici. Recimo, tvrtka "Alphabet Inc.", vlasnici tražilice Google, preko svoje potkompanije "Sidewalk Labs", na 12 hektara umjetnog otoka, koji smo zaštitili od mogućih poplava, želi sagraditi "smart city"– kazivao je Zelić u vrijeme kad su u Kanadi već bili prosvjedi protiv Googlea.

Smart city

Naime, državni revizori u svom izvješću o poslovanju "Waterfronta" otkrili su da je bilo namještanja natječaja kako bi Googleova "sestra" dobila posao. Dapače, utvrdili su da "Waterfront" nije imao ovlasti potpisati ugovore nakon kojih politika i zakoni Kanade više ne bi imali utjecaja na to kako će Google u "smart cityju" koji izgrade na zapuštenim dijelovima obale Toronta prikupljati podatke od građana i intelektualno vlasništvo.

Čitav "smart city" na području Quayside trebao je biti pun senzora i kamera, ulice bi se same grijale i hladile, promet automatski regulirao, grad bi bio pametniji od građana, na osnovi milijuna podataka koje bi od njih uzimao. Emil Zelić je 2019. bio na debati o pametnim gradovima u Amsterdamu gdje se na primjeru Toronta raspravljalo je li "smart city" potreban.

No, skandal je još veći pukao kad se doznalo da Google ima namjeru preuzeti ne samo 12 hektara, nego čitavo veliko područje za jedinstveni svjetski laboratorij. Sve veći otpor je rastao, medija, struke, poslovnih ljudi, aktivista, govorilo se da će Kanada postati "krava muzara" za digitalne podatke i "kolonija SAD-a". Kanadska vlada smijenila je čelne ljude u "Waterfrontu". U svibnju ove godine "Sidewalk Labs" su se povukli, navodno zbog COVID-a, ali malo tko je povjerovao da je to pravi razlog, nakon što su morali pristati na njima nepovoljne ustupke da oni neće biti vlasnici podataka.

---

Banovina: Ugovor sa Zelićem je sklopljen na godinu dana, po 12.500 kuna mjesečno

Gradonačelnika Krstulovića Oparu smo upitali obmanjuje li javnost i političke partnere time što je prešutio da je za vodećeg pregovarača i voditelja razvojnog projekta "Split United", u kojem bi sudjelovala i RH, stavio osobu koja pored hrvatskog ima i kanadsko državljanstvo, visoko je pozicionirana u tvrtki koju su osnovale vlasti (državna, pojkrajinska i gradska) u Kanadi, državi koja nije članica EU-a, a koja je, kako su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili iz "Waterfront Toronta" na neplaćenom dopustu i stalni je zaposlenik na mjestu izvršnog direktora Project Management Officea?

– Gospodin Emil Zelić imenovan je na mjesto direktora razvojnog projekta "Split United" na ugovor o djelu 1. kolovoza 2020., nakon što je zamrznuo svoju funkciju u tvrtki "Waterfront Toronto", po svom dolasku u Split u svibnju 2020.

Kao što je vidljivo iz organizacijske sistematizacije koju ste dobili i podijelili s nama, pozicija g. Zelića u tvrtki "Waterfront Toronto" je izvršni direktor Ureda za upravljanje kapitalnim projektima (Program Management Office).

Ured nadzire izvršenje kapitalnih građevinskih programa, uključujući infrastrukturu otpadnih voda i sanitarne kanalizacije, parkirališta, cesta i javnih prometnica, obale, parkova i naturalizacije, melioraciju i zaštitu od poplava, četiri nova mosta, i infrastrukturnu pripremu za novi gradski kvart.

U razvojnom projektu "Split United" gospodin Zelić imat će slična zaduženja kao i u tvrtki "Waterfront Toronto", a to je osmišljavanje i koordiniranje projekata temeljenih na Masterplan studiji urbane regeneracije Splita, uključujući uspostavljanje i koordinaciju projektnog tima te koordinaciju suradnje svih dionika u razvojnom projektu "Split United" – odgovorili su iz Ureda Grada.

– Ugovor o djelu s Emilom Zelićem je sklopljen na 12 mjeseci, s mjesečnom naknadom od 12.500 kuna sukladno plaćama ostalih savjetnika u Gradskoj upravi, a za to se ne provodi javni natječaj – stoji u odgovoru iz Ureda Grada.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATNIK IZ KANADE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => POVRATNIK IZ KANADE 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-22 13:58:25 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-23 06:55:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-23 06:55:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8004 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/22\/12463910.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/12463930.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/12463928.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/12463926.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/12463932.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/14745180.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/14469540.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/14746308.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/22\/14757014.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Cole Burston","","Duje Klaric\/Cropix","Danijel Cikes"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Emil Zeli\u0107","Emil Zeli\u0107\u00a0","Emil Zeli\u0107\u00a0","Emil Zeli\u0107","Emil Zeli\u0107 Tom Dubravec\/CROPIX","Toronto bi trebao postati grad pametniji od gra\u0111ana AFP","Revitalizacija Kopilice jedna je od klju\u010dnih to\u010daka Masterplana Duje Klari\u0107\/CROPIX","Andro Krstulovi\u0107 Opara Duje Klari\u0107\/CROPIX","Emil Zeli\u0107 i gradona\u010delnik Krstulovi\u0107 Opara DANIJEL \u010cIKE\u0160\/GRAD SPLIT"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12463910_1280.jpg":"1280x1280","k_12463910_1024.jpg":"1024x1024","k_12463910_640.jpg":"640x640","k_12463910_480.jpg":"480x480","k_12463910_340.jpg":"340x340","k_12463910_220.jpg":"220x220","o_12463910_1280.jpg":"1280x853","o_12463910_1024.jpg":"1024x682","o_12463910_640.jpg":"640x426","o_12463910_480.jpg":"480x320","o_12463910_340.jpg":"340x226","o_12463910_220.jpg":"220x146","h_12463910_1280.jpg":"1280x854","h_12463910_1024.jpg":"1024x683","h_12463910_640.jpg":"640x427","h_12463910_480.jpg":"480x320","h_12463910_340.jpg":"340x227","h_12463910_220.jpg":"220x147","pp_12463910_1280.jpg":"1006x1280","pp_12463910_1024.jpg":"805x1024","pp_12463910_640.jpg":"503x640","pp_12463910_480.jpg":"377x480","pp_12463910_340.jpg":"267x340","pp_12463910_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_12463930_1280.jpg":"1280x1280","k_12463930_1024.jpg":"1024x1024","k_12463930_640.jpg":"640x640","k_12463930_480.jpg":"480x480","k_12463930_340.jpg":"340x340","k_12463930_220.jpg":"220x220","o_12463930_1280.jpg":"1280x1920","o_12463930_1024.jpg":"1024x1536","o_12463930_640.jpg":"640x960","o_12463930_480.jpg":"480x720","o_12463930_340.jpg":"340x510","o_12463930_220.jpg":"220x330","h_12463930_1280.jpg":"1280x854","h_12463930_1024.jpg":"1024x683","h_12463930_640.jpg":"640x427","h_12463930_480.jpg":"480x320","h_12463930_340.jpg":"340x227","h_12463930_220.jpg":"220x147","pp_12463930_1280.jpg":"1006x1280","pp_12463930_1024.jpg":"805x1024","pp_12463930_640.jpg":"503x640","pp_12463930_480.jpg":"377x480","pp_12463930_340.jpg":"267x340","pp_12463930_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_12463928_1280.jpg":"1280x1280","k_12463928_1024.jpg":"1024x1024","k_12463928_640.jpg":"640x640","k_12463928_480.jpg":"480x480","k_12463928_340.jpg":"340x340","k_12463928_220.jpg":"220x220","o_12463928_1280.jpg":"1280x1920","o_12463928_1024.jpg":"1024x1536","o_12463928_640.jpg":"640x960","o_12463928_480.jpg":"480x720","o_12463928_340.jpg":"340x510","o_12463928_220.jpg":"220x330","h_12463928_1280.jpg":"1280x854","h_12463928_1024.jpg":"1024x683","h_12463928_640.jpg":"640x427","h_12463928_480.jpg":"480x320","h_12463928_340.jpg":"340x227","h_12463928_220.jpg":"220x147","pp_12463928_1280.jpg":"1006x1280","pp_12463928_1024.jpg":"805x1024","pp_12463928_640.jpg":"503x640","pp_12463928_480.jpg":"377x480","pp_12463928_340.jpg":"267x340","pp_12463928_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12463926_1280.jpg":"1280x1280","k_12463926_1024.jpg":"1024x1024","k_12463926_640.jpg":"640x640","k_12463926_480.jpg":"480x480","k_12463926_340.jpg":"340x340","k_12463926_220.jpg":"220x220","o_12463926_1280.jpg":"1280x853","o_12463926_1024.jpg":"1024x682","o_12463926_640.jpg":"640x426","o_12463926_480.jpg":"480x320","o_12463926_340.jpg":"340x226","o_12463926_220.jpg":"220x146","h_12463926_1280.jpg":"1280x854","h_12463926_1024.jpg":"1024x683","h_12463926_640.jpg":"640x427","h_12463926_480.jpg":"480x320","h_12463926_340.jpg":"340x227","h_12463926_220.jpg":"220x147","pp_12463926_1280.jpg":"1006x1280","pp_12463926_1024.jpg":"805x1024","pp_12463926_640.jpg":"503x640","pp_12463926_480.jpg":"377x480","pp_12463926_340.jpg":"267x340","pp_12463926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_12463932_1280.jpg":"1280x1280","k_12463932_1024.jpg":"1024x1024","k_12463932_640.jpg":"640x640","k_12463932_480.jpg":"480x480","k_12463932_340.jpg":"340x340","k_12463932_220.jpg":"220x220","o_12463932_1280.jpg":"1280x853","o_12463932_1024.jpg":"1024x682","o_12463932_640.jpg":"640x426","o_12463932_480.jpg":"480x320","o_12463932_340.jpg":"340x226","o_12463932_220.jpg":"220x146","h_12463932_1280.jpg":"1280x854","h_12463932_1024.jpg":"1024x683","h_12463932_640.jpg":"640x427","h_12463932_480.jpg":"480x320","h_12463932_340.jpg":"340x227","h_12463932_220.jpg":"220x147","pp_12463932_1280.jpg":"1006x1280","pp_12463932_1024.jpg":"805x1024","pp_12463932_640.jpg":"503x640","pp_12463932_480.jpg":"377x480","pp_12463932_340.jpg":"267x340","pp_12463932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14745180_1280.jpg":"1280x1280","k_14745180_1024.jpg":"1024x1024","k_14745180_640.jpg":"640x640","k_14745180_480.jpg":"480x480","k_14745180_340.jpg":"340x340","k_14745180_220.jpg":"220x220","o_14745180_1280.jpg":"1280x853","o_14745180_1024.jpg":"1024x682","o_14745180_640.jpg":"640x426","o_14745180_480.jpg":"480x320","o_14745180_340.jpg":"340x226","o_14745180_220.jpg":"220x146","h_14745180_1280.jpg":"1280x854","h_14745180_1024.jpg":"1024x683","h_14745180_640.jpg":"640x427","h_14745180_480.jpg":"480x320","h_14745180_340.jpg":"340x227","h_14745180_220.jpg":"220x147","pp_14745180_1280.jpg":"1006x1280","pp_14745180_1024.jpg":"805x1024","pp_14745180_640.jpg":"503x640","pp_14745180_480.jpg":"377x480","pp_14745180_340.jpg":"267x340","pp_14745180_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1165","k_14469540_1280.jpg":"1280x1280","k_14469540_1024.jpg":"1024x1024","k_14469540_640.jpg":"640x640","k_14469540_480.jpg":"480x480","k_14469540_340.jpg":"340x340","k_14469540_220.jpg":"220x220","o_14469540_1280.jpg":"1280x776","o_14469540_1024.jpg":"1024x621","o_14469540_640.jpg":"640x388","o_14469540_480.jpg":"480x291","o_14469540_340.jpg":"340x206","o_14469540_220.jpg":"220x133","h_14469540_1280.jpg":"1280x854","h_14469540_1024.jpg":"1024x683","h_14469540_640.jpg":"640x427","h_14469540_480.jpg":"480x320","h_14469540_340.jpg":"340x227","h_14469540_220.jpg":"220x147","pp_14469540_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469540_1024.jpg":"805x1024","pp_14469540_640.jpg":"503x640","pp_14469540_480.jpg":"377x480","pp_14469540_340.jpg":"267x340","pp_14469540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14746308_1280.jpg":"1280x1280","k_14746308_1024.jpg":"1024x1024","k_14746308_640.jpg":"640x640","k_14746308_480.jpg":"480x480","k_14746308_340.jpg":"340x340","k_14746308_220.jpg":"220x220","o_14746308_1280.jpg":"1280x853","o_14746308_1024.jpg":"1024x682","o_14746308_640.jpg":"640x426","o_14746308_480.jpg":"480x320","o_14746308_340.jpg":"340x226","o_14746308_220.jpg":"220x146","h_14746308_1280.jpg":"1280x854","h_14746308_1024.jpg":"1024x683","h_14746308_640.jpg":"640x427","h_14746308_480.jpg":"480x320","h_14746308_340.jpg":"340x227","h_14746308_220.jpg":"220x147","pp_14746308_1280.jpg":"1006x1280","pp_14746308_1024.jpg":"805x1024","pp_14746308_640.jpg":"503x640","pp_14746308_480.jpg":"377x480","pp_14746308_340.jpg":"267x340","pp_14746308_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1812x1208","k_14757014_1280.jpg":"1280x1280","k_14757014_1024.jpg":"1024x1024","k_14757014_640.jpg":"640x640","k_14757014_480.jpg":"480x480","k_14757014_340.jpg":"340x340","k_14757014_220.jpg":"220x220","o_14757014_1280.jpg":"1280x853","o_14757014_1024.jpg":"1024x682","o_14757014_640.jpg":"640x426","o_14757014_480.jpg":"480x320","o_14757014_340.jpg":"340x226","o_14757014_220.jpg":"220x146","h_14757014_1280.jpg":"1280x854","h_14757014_1024.jpg":"1024x683","h_14757014_640.jpg":"640x427","h_14757014_480.jpg":"480x320","h_14757014_340.jpg":"340x227","h_14757014_220.jpg":"220x147","pp_14757014_1280.jpg":"1006x1280","pp_14757014_1024.jpg":"805x1024","pp_14757014_640.jpg":"503x640","pp_14757014_480.jpg":"377x480","pp_14757014_340.jpg":"267x340","pp_14757014_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7606586 Threads: 8 Questions: 1549364401 Slow queries: 4718889 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111164444 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/tko-je-covjek-kojega-je-splitski-gradonacelnik-imenovao-za-sefa-kapitalnog-projekta-i-dao-mu-izdasnu-naknadu-iz-grada-ga-nahvalili-ali-ima-tu-svasta-1046124 [printLink] => /split/tko-je-covjek-kojega-je-splitski-gradonacelnik-imenovao-za-sefa-kapitalnog-projekta-i-dao-mu-izdasnu-naknadu-iz-grada-ga-nahvalili-ali-ima-tu-svasta-1046124?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601504 [name] => Masterplan Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-12 15:41:04 [main_article_id] => 0 [alias] => masterplan-split [link] => /tag/masterplan-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 529990 [name] => Emil Zelić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emil-zelic [link] => /tag/emil-zelic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 478892 [name] => Andro Krstulović Opara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-krstulovic-opara [link] => /tag/andro-krstulovic-opara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATNIK IZ KANADE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko je čovjek kojega je splitski gradonačelnik imenovao za šefa kapitalnog projekta i dao mu izdašnu naknadu? Iz Grada ga nahvalili, ali ima tu svašta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/12463910.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Emil Zelić [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/12463910.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixEmil Zelić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/12463930.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixEmil Zelić  ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/12463928.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixEmil Zelić  ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/12463926.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixEmil Zelić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/12463932.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixEmil Zelić Tom Dubravec/CROPIX ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/14745180.jpg [title] => Cole BurstonToronto bi trebao postati grad pametniji od građana AFP ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/14469540.jpg [title] => Revitalizacija Kopilice jedna je od ključnih točaka Masterplana Duje Klarić/CROPIX ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/14746308.jpg [title] => Duje Klaric/CropixAndro Krstulović Opara Duje Klarić/CROPIX ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/22/14757014.jpg [title] => Danijel CikesEmil Zelić i gradonačelnik Krstulović Opara DANIJEL ČIKEŠ/GRAD SPLIT ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Masterplan za izgradnju Kopilice i istočne obale gradske luke bio je najavljen od strane gradonačelnika Andra Krstulovića Opare kao kapitalni projekt za Split. Ali, nije išlo... Struka je zamjerala lošu koncepciju i netransparentnost. Mediji su bili sumnjičavi, politička oporba je prigovarala, čak su i koalicijski partneri u novije vrijeme izražavali sumnju.

Onda su iz Ureda Grada izvukli asa iz rukava i objavili da je gradonačelnik imenovao Emila Zelića za direktora razvojnog projekta "Split United", povratnika iz Kanade s golemim iskustvom.

Prije povratka u rodni Split, Zelić je proveo 30 godina u Kanadi na menadžerskim pozicijama u pet različitih industrija – financijskoj, marketinškoj, energetskoj, prometnoj i građevinskoj, čime je stekao neprocjenjivo iskustvo upravljanja velikim i značajnim projektima – isticali su iz Grada u javnom priopćenju.

Kao ključnu Zelićevu referenciju za vodstvo Masterplana u Splitu, iz Grada su napominjali, a on sam je to potvrđivao po medijima, njegovo iskustvo u kompaniji "Waterfront Toronto", koju su osnovali kanadska država, pokrajina Ontario i grad Toronto radi izgradnje 47 kilometara dugog obalnog dijela Toronta.

Uspješnu profesionalnu karijeru u Kanadi završio je na poziciji izvršnog direktora tvrtke "Waterfront Toronto" – kazivali su iz Grada, uz dodatak kako je Zelić nadzirao projekte vrijedne 4,5 milijardi dolara u Torontu.

Neplaćeni dopust

Međutim, nakon što smo provjerili podatke, možemo kazati da su iz Ureda Grada pogrešno informirali javnost. Naime, Emil Zelić je i dalje zaposlen u Kanadi, što su nam potvrdili u "Waterfront Torontu". Zanimalo nas je, naime, koliko ima istine u pričama da je nadzirao projekte vrijedne 4,5 milijardi dolara, kao i što je tamo radio, odnosno koliko su bili zadovoljni njegovim radom.

Zato smo poslali pitanja u tu kanadsku tvrtku o njihovu bivšem zaposleniku, objasnivši da ga je imenovao naš gradonačelnik za direktora ambicioznog projekta u Splitu, gradu na mediteranskoj obali u Hrvatskoj.

Ali, od Kanađana nam je stigao odgovor da je Zelić i dalje kod njih zaposlen.
– Mogu potvrditi da je zvanje Emila Zelića u "Waterfront Torontu" "izvršni direktor Program Management Officea" i da je počeo u našoj organizaciji 2017. godine. Nadalje, mogu potvrditi da se on trenutno nalazi na neplaćenom dopustu. Vezano za vaša ostala pitanja, "Waterfront Toronto" ne može komentirati osobne stvari iz poštovanja prema privatnosti i pridržavanja radnih zakona Ontarija – odgovorio nam je njihov glasnogovornik Andrew Tumilty.

Što se tiče Zelića, i on je u svojim izjavama davao dojam da se vratio. U razgovoru za Dalmatinski portal kazao je kako se "u međuvremenu trajno preselio nazad u Split". Preostalo nam je da ga upitamo zašto u svojim izjavama ne navodi da je zaposlenik kanadske kompanije, nego se po medijima piše da se vratio u Split.

– Organizacijska sistematizacija, publicirana u svibnju 2020. godine, proslijeđena vam je od "Waterfront Toronta", gdje je potvrđeno da sam izvršni direktor odjeljenja koje nadzire kapitalne projekte. Ja sam došao u Split sredinom svibnja, moj radni status s "Waterfront Torontom" je zamrznut krajem lipnja 2020. godine, te sam na neplaćenom odsustvu i to do daljnjeg – odgovorio nam je Zelić, koji je tako potvrdio informacije iz Kanade.

---

image
Emil Zelić i gradonačelnik Krstulović Opara DANIJEL ČIKEŠ/GRAD SPLIT
Danijel Cikes
---

Zanimalo nas je iznosi li samo pozitivne strane oko poslovanja te kompanije i njih navodi kao model koji bi trebao preuzeti Split, a prešućuje neke podatke o njihovu poslovanju koji bi mogli biti sporni, jer je kao njihov zaposlenik vezan ugovorima po kojima ne smije javno iznositi podatke koji bi mogli naštetiti ugledu njegova poslodavca.

– Kao što ste naveli, ja sam u profesionalnoj službi poslodavaca, sadašnjih i prijašnjih, što uključuje pravne i moralne odgovornosti. Odgovornosti se odnose i na zaštitu informacija od poslovnog interesa te je razumljivo da na neka pitanja službeno mogu elaborirati samo poslodavci. Ja vas podržavam da se s tim pitanjima obratite upravo njima – kazao nam je Zelić.

Javne kritike

Dana 10. rujna na stranicama Grada objavljeno je da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara imenovao Zelića za direktora razvojnog projekta "Split United". Ali, do sada nije javno objavljena odluka, odnosno službeni zaključak gradonačelnika. Pitali smo ga u kakvom je ugovornom odnosu s Gradom. Kojeg datuma je ugovor stupio na snagu?

– Ugovor o djelu s upravom grada Splita je sklopljen 1. kolovoza 2020. u trajanju 12 mjeseci, s mjesečnom nadoknadom za rad od 12.500 kuna – odgovorio nam je Zelić.

U priči je sporno više elemenata. Najprije, je li gradonačelnik doista imenovao Zelića direktorom, a ako jest, zašto je to učinio bez natječaja? Je li pomoću ugovora o djelu na 12 mjeseci Opara htio izbjeći raspisivanje natječaja za direktora javne agencije koja bi vodila megaprojekt, što će se navodno realizirati za 15 – 20 godina?

Kao drugo, što je uopće "Split United" – je li to pravna osoba ili fikcija? Akt o osnivanju "Split Uniteda" nismo pronašli, kao ni odluku o imenovanju direktora. Sjetimo li se k tome da su ministri i direktori državnih agencija u lipnju potajno potpisali sporazum podrške Masterplanu, o čemu smo pisali, kao i da se njegovu završnu verziju nije javnosti ni struci prezentiralo, stvar je još čudnija.

Nadalje, Zelić je kao model za uspješno vođenje projekta u Splitu po medijima predstavljao upravo "Waterfront Toronto", prešućujući sve dubioze o njima. Stoga je pitanje koliko ima smisla angažirati čovjeka koji ne predstavlja objektivno činjenice, jer mora čuvati poslovne tajne državne agencije, osnovane od strane države koja je izvan EU-a, a čiji je zaposlenik.

---

image
Toronto bi trebao postati grad pametniji od građana AFP
Cole Burston
---

Naime, iako imaju pozitivnih učinaka, jer su raspolagali velikim novcem, WT je bio i na meti javnih kritika. Državna revizija u Kanadi podnijela je izvješće za 2018. koje je bilo nepovoljno za "Waterfront Toronto". U njemu navode kako je u razdoblju od 2002. do 2018. samo pet posto zemljišta koje je u javnom vlasništvu na tom području privedeno svrsi. Kaže se da su neki drugi gradovi osnovali kompanije koje su bile uspješnije u obuzdavanju visina zgrada na privatnim parcelama i gradnji javnih površina i zelenih zona.

Što se tiče dokumentacije, zamjerena im je netransparentnost poslovanja – revizori čak nisu mogli dobiti neke dokumente, a što se tiče ugovora i financija, predbacivalo im se učestalo premašivanje svota koje su ugovorene. Predbacivalo im se i zbog loših odnosa s političkim strukturama zbog čega se nije uspjelo realizirati 49 milijuna dolara projekata.

No, najveći skandal ticao se Googleove sestrinske tvrtke "Sidewalk Labs", a to je i najveći skandal u vezi "smart cityja" do danas. Emil Zelić je u razgovoru za "Slobodnu" u siječnju ove godine predstavljao u povoljnom svjetlu ulogu tih digitalnih divova.
– Tek nakon tih infrastrukturnih radova, iza kojih stoji javni sektor, nastupaju poduzetnici. Recimo, tvrtka "Alphabet Inc.", vlasnici tražilice Google, preko svoje potkompanije "Sidewalk Labs", na 12 hektara umjetnog otoka, koji smo zaštitili od mogućih poplava, želi sagraditi "smart city"– kazivao je Zelić u vrijeme kad su u Kanadi već bili prosvjedi protiv Googlea.

Smart city

Naime, državni revizori u svom izvješću o poslovanju "Waterfronta" otkrili su da je bilo namještanja natječaja kako bi Googleova "sestra" dobila posao. Dapače, utvrdili su da "Waterfront" nije imao ovlasti potpisati ugovore nakon kojih politika i zakoni Kanade više ne bi imali utjecaja na to kako će Google u "smart cityju" koji izgrade na zapuštenim dijelovima obale Toronta prikupljati podatke od građana i intelektualno vlasništvo.

Čitav "smart city" na području Quayside trebao je biti pun senzora i kamera, ulice bi se same grijale i hladile, promet automatski regulirao, grad bi bio pametniji od građana, na osnovi milijuna podataka koje bi od njih uzimao. Emil Zelić je 2019. bio na debati o pametnim gradovima u Amsterdamu gdje se na primjeru Toronta raspravljalo je li "smart city" potreban.

No, skandal je još veći pukao kad se doznalo da Google ima namjeru preuzeti ne samo 12 hektara, nego čitavo veliko područje za jedinstveni svjetski laboratorij. Sve veći otpor je rastao, medija, struke, poslovnih ljudi, aktivista, govorilo se da će Kanada postati "krava muzara" za digitalne podatke i "kolonija SAD-a". Kanadska vlada smijenila je čelne ljude u "Waterfrontu". U svibnju ove godine "Sidewalk Labs" su se povukli, navodno zbog COVID-a, ali malo tko je povjerovao da je to pravi razlog, nakon što su morali pristati na njima nepovoljne ustupke da oni neće biti vlasnici podataka.

---

Banovina: Ugovor sa Zelićem je sklopljen na godinu dana, po 12.500 kuna mjesečno

Gradonačelnika Krstulovića Oparu smo upitali obmanjuje li javnost i političke partnere time što je prešutio da je za vodećeg pregovarača i voditelja razvojnog projekta "Split United", u kojem bi sudjelovala i RH, stavio osobu koja pored hrvatskog ima i kanadsko državljanstvo, visoko je pozicionirana u tvrtki koju su osnovale vlasti (državna, pojkrajinska i gradska) u Kanadi, državi koja nije članica EU-a, a koja je, kako su za Slobodnu Dalmaciju potvrdili iz "Waterfront Toronta" na neplaćenom dopustu i stalni je zaposlenik na mjestu izvršnog direktora Project Management Officea?

– Gospodin Emil Zelić imenovan je na mjesto direktora razvojnog projekta "Split United" na ugovor o djelu 1. kolovoza 2020., nakon što je zamrznuo svoju funkciju u tvrtki "Waterfront Toronto", po svom dolasku u Split u svibnju 2020.

Kao što je vidljivo iz organizacijske sistematizacije koju ste dobili i podijelili s nama, pozicija g. Zelića u tvrtki "Waterfront Toronto" je izvršni direktor Ureda za upravljanje kapitalnim projektima (Program Management Office).

Ured nadzire izvršenje kapitalnih građevinskih programa, uključujući infrastrukturu otpadnih voda i sanitarne kanalizacije, parkirališta, cesta i javnih prometnica, obale, parkova i naturalizacije, melioraciju i zaštitu od poplava, četiri nova mosta, i infrastrukturnu pripremu za novi gradski kvart.

U razvojnom projektu "Split United" gospodin Zelić imat će slična zaduženja kao i u tvrtki "Waterfront Toronto", a to je osmišljavanje i koordiniranje projekata temeljenih na Masterplan studiji urbane regeneracije Splita, uključujući uspostavljanje i koordinaciju projektnog tima te koordinaciju suradnje svih dionika u razvojnom projektu "Split United" – odgovorili su iz Ureda Grada.

– Ugovor o djelu s Emilom Zelićem je sklopljen na 12 mjeseci, s mjesečnom naknadom od 12.500 kuna sukladno plaćama ostalih savjetnika u Gradskoj upravi, a za to se ne provodi javni natječaj – stoji u odgovoru iz Ureda Grada.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Cole Burston Duje Klaric/Cropix Danijel Cikes
Tom Dubravec/Cropix
Emil Zelić
Tom Dubravec/Cropix
Emil Zelić 
Tom Dubravec/Cropix
Emil Zelić 
Tom Dubravec/Cropix
Emil Zelić
Tom Dubravec/Cropix
Emil Zelić Tom Dubravec/CROPIX
Cole Burston
Toronto bi trebao postati grad pametniji od građana AFP

Revitalizacija Kopilice jedna je od ključnih točaka Masterplana Duje Klarić/CROPIX
Duje Klaric/Cropix
Andro Krstulović Opara Duje Klarić/CROPIX
Danijel Cikes
Emil Zelić i gradonačelnik Krstulović Opara DANIJEL ČIKEŠ/GRAD SPLIT
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/tko-je-covjek-kojega-je-splitski-gradonacelnik-imenovao-za-sefa-kapitalnog-projekta-i-dao-mu-izdasnu-naknadu-iz-grada-ga-nahvalili-ali-ima-tu-svasta-1046124 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d9c3533b050f7624c99a30783875dc0999b4e526 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+je+%C4%8Dovjek+kojega+je+splitski+gradona%C4%8Delnik+imenovao+za+%C5%A1efa+kapitalnog+projekta+i+dao+mu+izda%C5%A1nu+naknadu%3F+Iz+Grada+ga+nahvalili%2C+ali+ima+tu+sva%C5%A1ta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-je-covjek-kojega-je-splitski-gradonacelnik-imenovao-za-sefa-kapitalnog-projekta-i-dao-mu-izdasnu-naknadu-iz-grada-ga-nahvalili-ali-ima-tu-svasta-1046124 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Ftko-je-covjek-kojega-je-splitski-gradonacelnik-imenovao-za-sefa-kapitalnog-projekta-i-dao-mu-izdasnu-naknadu-iz-grada-ga-nahvalili-ali-ima-tu-svasta-1046124 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POVRATNIK IZ KANADE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitPOVRATNIK IZ KANADE

Tko je čovjek kojega je splitski gradonačelnik imenovao za šefa kapitalnog projekta i dao mu izdašnu naknadu? Iz Grada ga nahvalili, ali ima tu svašta

23. rujna 2020. - 08:55

Masterplan za izgradnju Kopilice i istočne obale gradske luke bio je najavljen od strane gradonačelnika Andra Krstulovića Opare kao kapitalni projekt za Split. Ali, nije išlo... Struka je zamjerala lošu koncepciju i netransparentnost. Mediji su bili sumnjičavi, politička oporba je prigovarala, čak su i koalicijski partneri u novije vrijeme izražavali sumnju.

Onda su iz Ureda Grada izvukli asa iz rukava i objavili da je gradonačelnik imenovao Emila Zelića za direktora razvojnog projekta "Split United", povratnika iz Kanade s golemim iskustvom.

Prije povratka u rodni Split, Zelić je proveo 30 godina u Kanadi na menadžerskim pozicijama u pet različitih industrija – financijskoj, marketinškoj, energetskoj, prometnoj i građevinskoj, čime je stekao neprocjenjivo iskustvo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 10:12