StoryEditorOCM
Splitpeticija, prijave...

Svega smo se nagledali, ali ovo... Bogati konzul razljutio stanare elitne splitske zgrade: ‘Tko mu je dao dozvolu?!‘

Piše Božidar Lončar
12. listopada 2023. - 09:17

Zadnjih dvadesetak dana stanari Spinčićeve 2 I, u zgradi nazvanoj ‘Ivanišević‘ preko puta KBC-a, na nogama su zbog radova na ugradnji ‘panoramskog dizala‘ koje, kako tvrde, bez njihove suglasnosti, postavlja jedan od stanara. Rekli su nam da se radi o Vjekoslavu Diegu Miletiću, počasnom konzulu RH u Ekvadoru gdje je živi i radi posljednjih 30 godina i uspješno vodi tvrtku za lov tune. "Dizalo će prolaziti doslovno ispred prozora moje kćeri", rekla nam je jedan stanarka.

Vjekoslav Diego Miletić je suvlasnike, prema njihovim riječima, o početku radova obavijestio dopisom.

Supruga pokojnog arhitekta Vjekoslava Ivaniševića bila je također među stanarima koji negoduju, ali nije htjela davati izjavu za medije nego je to učinila njezina kćer, Petra Ivanišević, koja polaže autorsko pravo na radove svoga oca. Sve je prijavila građevinskoj inspekciji polovinom rujna.

- U glavnom projektu nije predviđena ugradnja dizala. Dizalo se nalazi samo u sjevernoj zgradi katastarske čestice. Nikada dizalo nije bilo predviđeno u južnoj zgradi iste čestice, tako ni na ulazu 2 I. Ne znam koje dokumente i dozvole ima suvlasnik, ali znam da nema suglasnost ostalih suvlasnika ni mene ni moje obitelji kao nasljednika autorskog prava – odgovorila nam je Petra Ivanišević.

image

Kći pokojnog Vjekoslava Ivanišević Petra Ivanisević s Dinkom Kovačevićem i Dašom Gazde

Joško Ponoš/Cropix

Kada su počeli radovi predstavnik suvlasnika, Nardi Nardelli poslao je dopis "Tehnoplastu" zajedno s peticijom koju su potpisali stanari.

- Suvlasnici stambenih zgrada izričito se protive bilo kakvim zahvatima u prostoru, a pogotovo dogradnji dizala u Spinčićevoj 2 I. Investitor se prilikom kupnje stana obvezao kako neće mijenjati vanjski izgled fasade bez prethodne pismene suglasnosti prodavatelja. Ugradnjom dizala se narušava kvaliteta života i privatnost stanara. Radovima investitor prekida instalacije rasvjete i odvod oborinskih voda, kazao je Nardelli.

Nema većine

Toni Šoljan, direktor sektora upravljanja Tehnoplasta, nam je odgovorio kako je peticija s potpisima i dopis proslijeđen investitoru i suvlasniku na što se nisu očitovali.

image

Zgrada Ivanišević preko puta KBC-a Split

Vojko Bašić/Cropix

- Tehnoplast nije dao dozvolu za ugradnju dizala, ali to nijedan propis ne predviđa. Potpise suvlasnika nismo provjeravali ni računali. Investitor nema potpise većine pa se nema što pobijati potpisima "kontre" - odgovorio je Šoljan.

Stanarka koja nas je i pozvala u Spinčićevu 2 I smatra kako bi ugradnjom lifta, navodno metar i 89 centimetara od prozora njene kćeri, uvjerena je kako će njezini privatnost i život bila promijenjeni na gore.

Nešto više od tjedan dana je prošlo, a stanarka nam se opet javlja s fotografijama i videozapisima u kojima se vidi kako na gradilištu "šiklja voda na sve strane". O tome smo već pisal. Za vrijeme radova pukao je hidrant i na nekoliko sati su bez vode ostali svi stanari Spinčićeve 2, odgovorio nam je tada Ivica Perić, tehnički direktor "Vodovoda i kanalizacije".

image

Gradnja panoramskog lifta razljutila je stanare zgrade Ivanišević na Firulama, preko puta bolnice

Vojko Bašić/Cropix

Predstavnik suvlasnika Nardelli je u dopisu "Tehnoplastu", između ostalog, istaknuo kako suvlasnicima nije dostavljena nikakva dokumentacija, već "potvrda o usklađenosti glavnog projekta sa zakonskim odredbama o zaštiti od požara":

- Potvrda glavnog projekta ne ulazi u zakonitost poduzimanja predmetnog zahvata. Vjekoslav Diego Miletić se prilikom kupnje stana ugovorno obvezao da neće bez prethodne pismene suglasnosti prodavatelja mijenjati vanjski izgled fasade - navodi.

Stanarka s kojom smo razgovarali poslala nam je kupoprodajni ugovor u kojem je člankom 11. navedeno kako kupac neće bez prethodne suglasnosti prodavatelja mijenjati vanjski izgled fasade. Prodavatelj je bila tvrtka Sport Line d.o.o. iz Splita čiji je direktor bio Srđan Ivanišević.

"Ovog nije bilo"

U pravnom okviru "Tehnoplasta" iz 2019. je navedeno kako prema članku 82. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima suvlasnik može bez suglasnosti suvlasnika i o svome trošku ugraditi dizalo na zajedničkim dijelovima nekretnine kojim se osigurava nesmetan pristup osobama smanjene pokretljivosti.

- Nijedan suvlasnik ne može zabraniti izvođenje takvih radova, ali je u tom slučaju vlasnik koji je izveo radove dužan dati primjerenu naknadu drugima čija je prava eventualno tim radovima povrijedio. Ovakvih situacija u praksi do sada nije bilo, ali mogućnost postoji, prema ovoj široko postavljenoj zakonskoj odredbi – stoji u dokumentu Tehnoplasta koji datira iz siječnja 2019. godine.

Miletićev odvjetnik Pero Tolić, odgovorio je na naš upit u kojem je, između ostalog, naveo kako se od "nadležnih tijela mogu zatražiti svi odgovori na postavljena pitanja":

- Moja stranka nije u Republici Hrvatskoj, pa kako nemam ovlast davati bilo kakve obavijesti vezane uz predmete u kojima stranku zastupam nisam u mogućnosti udovoljiti vašem traženju za dostavu akata iz spisa. Možete od nadležnih tijela zatražiti odgovore na sva postavljena pitanja. Na gradilištu je izvješena ploča s oznakom akata po kojima se pristupilo radovima - iznosi.

Ako dođe do ugradnje dizala, pitanje je tko će plaćati održavanje. Za troškove struje bi se, navodno, trebali dogovoriti investitor i suvlasnici zgrade. Postoji mogućnost da se dizalo spoji na mjerilo suvlasnika, a ne na zajedničko protiv čega će očekivano biti suvlasnici, rekao nam je Nardi Nardelli.

Hoće li se troškovi održavanja dizala naplaćivati iz pričuve, stanari još ne znaju, ali ih je strah da ne bi morali plaćati dodatne troškove za dizalo koje ionako nisu htjeli.

image
Fotografija: Nardi Nardelli
image

Radovi koji su 28. rujna doveli do puknuća hidrantskog voda zbog čega su stanari Spinčićeve dva ostali bez vode.

Čitatelj
image
Čitatelj
image
Čitatelj
image
Čitatelj
image

Arhitektonski projekt ugradnje dizala koji je stanarima ostavljen u poštanskom sandučiću koji su ga potom nama proslijedili.

Fotografija: screenshot/ Glavni projekt ugradnje dizala
image

Dopis Vjekoslava Diega Miletića poslan upravitelju zgrade "Tehnplastu" kojeg su, prema njihovim riječima, dobili i stanari.

Fotografija: Nardi Nardelli
image

Potpisi suvlasnika. Iz Tehnoplasta su nam odgovorili kako je prikupljeno oko 50 potpisa. U Spinčićevoj dva C do dva J je oko 80 stanova, kazao nam je Nardi Nardelli, predstavnik suvlasnika za ulaze dva C do dva J, ne računajući dva D i dva H.

Fotografija: Nardi Nardelli
image
Fotografija: Nardi Nardelli
image
Fotografija: Nardi Nardelli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:16