StoryEditorOCM
SplitTOG IMA SAMO KOD NAS

Susjedi se uopće ne vesele povratku Općinskog suda u centar Splita. Dapače, užasavaju se tog dana. Razlog je banalan...

Piše Lucija Vujnović
19. rujna 2023. - 17:27

Kronični nedostatak parkinga u Splitu i nije neka novost, a uskoro će prostora za parkiranje će ga još manje. Ova situacija osobito muči stanare u Gundulićevoj ulici koji su zabrinuti oko pronalaska parkirnog mjesta nakon što se Općinski sud s Dračevca preseli u Split. 

Stanari ovog dijela grada ionako teško pronalaze parking, a sada su zabrinuti kako će to izgledati dok 200 do 400 zaposlenika i klijenata Suda bude ovdje svakodnevno dolazilo sa svojim automobilima.

Najradije bi, da se njih pita, da se i ne vraćaju s Dračevca, gdje su u izgnanstvu već godinama. Tko je, rogobore, dozvolio da se radi takva zgrada bez podzemnih garaža?

Nova zgrada suda samo što nije gotova, a predsjednik Suda Dražen Maravić najavio je da je useljenje planirano u siječnju 2024. godine. 

Na pitanje kako rasteretiti ovu zonu, Davor Matošić, direktor Split Parkinga, objasnio je jednu od solucija. 

- Dobili smo zaključak od Grada za preuređenje parkinga kod Parka Mladeži, to bi moglo pomoći da se rastereti ovaj dio grada - poručio je.

Poslovne mjesečne pretplate za parkirna mjesta za djelatnike budućeg Općinskog suda u Splitu izdavat će se prema upitu, no zasad ih još nema. 

image
Nikola Vilić/Cropix

- Do sada nismo zaprimili nikakve konkretne upite, a za sva ulična i izvanulična parkirališta u Gradu Splitu, pa tako i ona u blizini zgrade budućeg Općinskog suda, "Split parking" dužan je izdati mjesečnu poslovnu pretplatu svima koji dostave potrebnu dokumentaciju, odnosno dokažu da im je lokacija rada u neposrednoj blizini parkirališta za koje traže poslovnu pretplatu, svima pod jednakim uvjetima i bez obzira u kojoj javnoj ili privatnoj ustanovi radili.

Svjesni su prostornih mogućnosti, no kako će to izgledati - ne zna se. 

- U više navrata proteklih godina smo, kako na službenim sastancima, tako i javno, skretali pozornost na kapacitete tog parkinga u kontekstu promjena koje najavljujete. "Split parking" ne može utjecati na potencijalni priljev vozila, a niti možemo dati informacije o brzini realizacije projekta koji bi doveli do povećanje kapaciteta na konkretnoj lokaciji jer je za to nadležna gradska uprava - kažu. 

Ili, kako je to jednostavnijim rječnikom sročio direktor ove firme: 

- Ne znam gdje će tko parkirati... Ne mogu to reći. 

Kako će to izgledati u praksi, vidjet ćemo početkom iduće godine kad se realizira useljenje u novu zgradu Općinskoga suda. 

image

Parkiralište na Trgu Hrvatske bratske zajednice ionako je već prekrcano...

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 06:49