stdClass Object ( [id] => 1293095 [title] => Strani profesori došli učiti od kolega iz splitske Realke pa se zbunili: ‘Vaše škole nisu ograđene i zaključane?!‘ [alias] => strani-profesori-dosli-uciti-od-kolega-iz-splitske-realke-pa-se-zbunili-vase-skole-nisu-ogradene-i-zakljucane [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Realka s Pazara "Vladimir Nazor" uvijek je bila pionir među splitskim školama, ali da njezini zaposlenici mogu podučavati strane kolege kako podučavati djecu, e pa - to je već novost koju valja zabilježiti. Naime, ovog tjedna su, baš zbog toga, u Split stigli profesori iz Španjolske.

Suradnja između splitske gimnazije i "Ies Severo Ochoa" iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije koja potiče europske škole na suradnju, korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Preciznije, radi se o ekološkom projektu Becoming biomaker school, u kojem također sudjeluju škole iz Portugala i Islanda.

A budući da, kada dobijete novac za EU projekte, nekako ga morate i potrošiti, Španjolci su odlučili investirati ga u tzv. job shadowing; praksu u kojoj nastavnici odlaze na gostovanje kod kolega kako bi upijali njihove predavačke metode. Inače, ovo je prvi put da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost. 

Znači li to da je naš obrazovni sustav - ili makar onaj unutar škole na Pazaru - superiorniji od onog s Iberskog poluotoka?

- Ne treba na ovaj odnos gledati hijerarhijski, već kroz različitost i raznolikost. Bit je u tome da, sasvim sigurno, ne pristupamo različitim temama na isti način. Iako, ja sam uvjeren da, što se ovoga tiče, mi imamo što ponuditi inozemnim kolegama, ali se isto tako radujem eventualnim našim posjetima njihovim ustanovama - uvodi nas u temu Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta. 

---

image

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta

Joško Šupić/Cropix
---

Premda pun hvale za (splitske) kolege, Borzić je spreman i kritizirati sustav čiji je dio, prvenstveno zbog njegove tradicionalnosti u kojoj i dalje prevladava ex cathedra pristup, u kojem profesor govori, a učenici slušaju. Ipak, kaže, tome će uskoro doći kraj. 

- Kada se to dogodi, želimo biti što spremniji. Baš zato, već se sada okrećemo projektno orijentiranom učenju, u kojem spajamo različite predmete na istim temama. Za razliku od sadašnjeg "ladičnog" koncepta, gdje je svaki predmet, čak pomalo nasilno, odvojen sam za sebe, cilj je sva znanja na raspolaganju povezati u smislenu cjelinu. Tako, na primjer, pokazati učenicima povezne točke između povijesti i biologije - objašnjava nam.

U širem smislu, tumači profesor, promjene koje bi trebala donijeti tekuća obrazovna reforma su pozitivne. Prvenstveno jer dolazi do preorijentacije fokusa sa sadržaja - gdje je bit ispuniti prethodno utvrđene ishode i ciljeve - na učenike i njihove aktivnosti. Također, nastoji se provoditi i kontinuirano mentoriranje na individualnoj bazi, uz stalnu povratnu informaciju. Ali, uzimajući u obzir protok broja učenika, nije se svakom nastavniku lako nositi s tim novim načinima.

- Nemjerljivo je teže. Iako je naš rad i dalje djelomično uokviren, imamo više slobode za traženje načina ostvarivanja ishoda. A puno slobode ostavlja i puno prostora koji bi trebalo upotpuniti vlastitim trudom. Sad, koliko su neki spremni uložiti truda u to... - sliježe ramenima Borzić, pritom naglašavajući da stariji kolege nimalo ne zaostaju u ovim naporima.

---

image

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta, u razgovoru s našim novinarom

Joško Šupić/Cropix
---

Pedagoginja Lucija Bižaca je kolegama iz Elchea izložila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom školskom sistemu. 

- Sumativno vrednovanje se provodi nakon savladavanja određene nastavne cjeline, nakon kojega slijedi usmeni ili pismeni test. Rezultat je, jasno, numerička ocjena uspjeha. Kod formativnog vrednovanja pak postoje dvije vrste, ona kao učenje i ona za učenje. U prvom načinu učenik evaluira sam sebe, pri čemu razvija kritičko mišljenje te jača samoregulaciju i samorefleksiju. Ono se događa tijekom učenja i signalizira potrebu za daljnjim usmjerenjem. Drugi način se provodi određenim testovima koji se ne ocjenjuju, već služe tome da i nastavnik i učenik detektiraju svoj napredak u implementaciji znanja - brifira nas Bižaca.

I dok se formativno vrednovanje notira kao bilješka u eDnevniku, ono je ipak i dalje u drugom planu što bi, smatra, trebalo malo "izlivelati". Ipak, naglašava psihologinja Željka Friganović Jerončić, problem je i u samom sustavu upisa u daljnji obrazovni rang, gdje se i dalje sve bazira na sumativnom uspjehu.

---

image

Ovo je prvi put da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost

Mario Todoric/Cropix
---

Friganović Jerončić je pak prisutnima nastojala približiti alate i tehnike za vježbanje kritičkog mišljenja, koje je često vezano i uz samu kreativnost. Ovo je danas naročito bitno u kontekstu "infodemije" tj. preopterećenosti, ali i neselektivnom zaprimanju informacija od interneta i medija. U modernom dobu više posao učitelja kao autoriteta nije samo ponuditi podatke, nego pokazati i kako se do tih podataka došlo. 

- Kritičko mišljenje se premalo potiče u školstvu, ali i društvu općenito. U biti, sve se svodi obiteljsku sredinu i koliko ona prakticira takvo promišljanje stvarnosti. Današnji mladi vole slušati i učiti, pod uvjetom da se s njima komunicira na adekvatan način. Nikako ne vole dociranje, već inzistiraju na dvosmjernoj komunikaciji. Što bi se dogodilo da učenici preko noći počnu primjenjivati ove tehnike u nastavi i postavljati puno pitanja? Pa, sigurna sam da bi bilo turbulentno. Znate, neki nastavnici se ne osjećaju sasvim ugodno ako ne znaju sve odgovore. Iako, osobno mislim da to ne bi trebao biti nikakav problem - sugerira psihologinja.

Po njoj, ali i kolegama, kritičko mišljenje trebalo bi biti implementirano u svaki predmet; baš kao i što sol ide u svako jelo. To ne znači da treba pretresati svaku rečenicu, ali ni da je uputno sve oko sebe uzeti zdravo za gotovo. Kao, recimo, samu starost Zemlje, što je upravo Borzić uzeo kao predmetni slučaj dok je držao predavanje o ovoj temi.

---

image

Suradnja između splitske gimnazije i "Ies Severo Ochoa" iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije

Joško Šupić/Cropix
---

"Nazor" također ima i status ekoškole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada. A kako bi dodatno stimulirali učenike da razviju zelene navike, izradili su aplikaciju nazvanu "Digitalna zbirka otpada". U njoj se može vidjeti u koju kantu ide ambalaža nekog konkretnog proizvoda. 

- Nisu loši, odvajaju, ali nekad im se isto ne da. Lakše im je samo baciti to što imaju u kantu za miješani otpad u učionici. Imali smo čak ideju u potpunosti ukloniti te kante, pa da moraju izići na hodnik i suočiti se sa spremnicima. Nažalost, nije prošlo - tuguju profesori.

---

image

Kako bi dodatno stimulirali učenike da razviju zelene navike, u ‘‘Nazoru‘‘ su izradili  aplikaciju nazvanu "Digitalna zbirka otpada"

Digitalna zbirka otpada
---

Pitamo ih jesi li današnji mladi ekološki osviješteni.

- Ako usporedimo s generacijom unazad 20 godina, sigurno su svjesniji te problematike. Međutim, taj refleks se više odvija na deklarativnoj nego aktivnoj razini, kao da im nedostaje motivacije. Recimo, trećina učenika misli da klimatske promjene nisu problem, a otprilike jednako njih i da ne možemo učiniti ništa protiv toga. Posao nas učitelja je, jasno, širiti umjereni optimizam. Ali, o njegovoj umjerenosti govori i to što čak polovina kolega smatra da smo nemoćni protiv tih globalnih zbivanja - iznosi trio iz "Nazora".

---

image

"Nazor" također ima i status ekoškole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada

Joško Šupić/Cropix
---

Djeca, ističu, žive u trenutku. Njih zanima što će raditi popodne iza škole, a ne kada će globalno zatopljenje dignuti more na razinu Peristila. Osim toga, naglašava psihologinja, bilo bi indikativno i čudno da je netko u toj fazi biosocijalnog razvoja fiksiran na takve stvari. Tome unatoč, osoblje škole aktivno radi na razvijanju učiteljskog digitalnog priručnika održivog razvoja za sve predmete, preko kojeg će pokušati osvijestiti mlađoj generaciji neke stvari koje možda ona njihova nije izvršavala kako je trebala.

Konačno, pitali smo i samu ekipu iz Španjolske kako su oni zadovoljni ovom suradnjom i koje su razlike između našeg i njihovog školstva.

- Jako smo zadovoljni. Saznali smo neke nove stvari, ali i vidjeli da se susrećemo s nekim istim problemima. Iako, kod nas je škola obvezna do 16. godine te nam se, u odnosu na to, čini da je vaš sistem bolji. Neka djeca ne žele više sudjelovati u nastavi s 15-16 godina, pa nam bude teško raditi s njima. Također, iz istog razloga imate više strukovnih škola, što je svakako korisnije. A tek to što su vaši učenici slobodni izlaziti iz škole... Naše su zatvorene ogradama i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...

---

image

Pedagoginja Lucija Bižaca je kolegama iz Elchea izložila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom školskom sistemu

Joško Šupić/Cropix
---

Otkrili su nam i kako oni stoje sa kritičkim mišljenjem.

- To je posljednjih godina postalo pitanje koje okupira većinu europskih profesora. U neke predmete je to lakše uključiti, a u neke malo teže. U našoj školi smo počeli provoditi kooperativno učenje u kojem se, u interakciji s kolegama, razvija taj tip kognitivnih vještina. Svakako, kritičko mišljenje je povezano s ukupnim setom sposobnosti individue, ali i bivanjem dobrim građaninom - zaključuju.

Uskoro bi i profesori iz "Nazora" mogli posjetiti Elche gdje će se, za dobro sebe kao građana, od vrelog španjolskog sunca sakriti među učeničke klupe tamošnje škole i, umjesto UV zraka, upijati iskustvo tamošnjih kolega. Pa vi recite da job shadowing nije dobra ideja...  

---

Sudionici projekta:

Profesori Anita Ezgeta, Anita Baras, Luka Meić-Sidić, Marin Borzić, psihologinja Željka Friganović Jerončić, pedagoginja Lucija Bižaca i ravnateljica Ankica Kovač

Gosti iz Elchea su María del Carmen, Andreu Rocamora, Guillermo Soler Quilez, Lucía Martínez Córdoba i María del Pilar García Yeras

 

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slatka sloboda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => slatka sloboda 2 0 8802 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 21:57:22 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-25 17:07:16 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-05-25 15:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3147 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Strani profesori došli učiti od kolega iz splitske Realke pa se zbunili: 'Vaše škole nisu ograđene i zaključane?!' [metakey] => Split, nazor, gimnazija, španjolci, marin borzić, kritičko mišljenje, vrednovanje, školstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/18558318.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24204744.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/18558316.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24960968.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24964190.png","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24960965.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24960961.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24960976.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24960971.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24964213.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mario Todori\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Mario Todoric\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Digitalna zbirka otpada","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018\u2018Na\u0161e su zatvorene ogradama\u00a0i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...\u2018\u2018, priznaju profesori iz \u0160panjolske<\/p>","","

Ovo je prvi put\u00a0da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost<\/p>","

\u201dNazor\u201d tako\u0111er ima i status eko\u0161kole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada<\/p>","

Kako bi dodatno stimulirali u\u010denike da razviju zelene navike, u \u2018\u2018Nazoru\u2018\u2018 su izradili\u00a0 aplikaciju\u00a0nazvanu \u201dDigitalna zbirka otpada\u201d<\/p>","

Suradnja izme\u0111u splitske gimnazije i \u201dIes Severo Ochoa\u201d iz Elchea po\u010dela je preko\u00a0eTwinninga,\u00a0inicijative\u00a0Europske komisije<\/p>","

Pedagoginja Lucija Bi\u017eaca je kolegama iz Elchea izlo\u017eila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom \u0161kolskom sistemu<\/p>","

Marin Borzi\u0107, profesor geografije i koordinator projekta, u razgovoru s na\u0161im novinarom<\/p>","

Marin Borzi\u0107, profesor geografije i koordinator projekta<\/p>","

Marin Borzi\u0107, profesor geografije i koordinator projekta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1276","hd_18558318_1920.jpg":"1920x1080","k_18558318_1280.jpg":"1280x1280","k_18558318_1024.jpg":"1024x1024","k_18558318_640.jpg":"640x640","k_18558318_480.jpg":"480x480","k_18558318_340.jpg":"340x340","k_18558318_220.jpg":"220x220","o_18558318_1280.jpg":"1280x850","o_18558318_1024.jpg":"1024x680","o_18558318_640.jpg":"640x425","o_18558318_480.jpg":"480x319","o_18558318_340.jpg":"340x225","o_18558318_220.jpg":"220x146","h_18558318_1280.jpg":"1280x854","h_18558318_1024.jpg":"1024x683","h_18558318_640.jpg":"640x427","h_18558318_480.jpg":"480x320","h_18558318_340.jpg":"340x227","h_18558318_220.jpg":"220x147","pp_18558318_1280.jpg":"1280x1628","pp_18558318_1024.jpg":"1024x1303","pp_18558318_640.jpg":"640x814","pp_18558318_480.jpg":"480x611","pp_18558318_340.jpg":"340x432","pp_18558318_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24204744_1920.jpg":"1920x1080","k_24204744_1280.jpg":"1280x1280","k_24204744_1024.jpg":"1024x1024","k_24204744_640.jpg":"640x640","k_24204744_480.jpg":"480x480","k_24204744_340.jpg":"340x340","k_24204744_220.jpg":"220x220","o_24204744_1280.jpg":"1280x853","o_24204744_1024.jpg":"1024x682","o_24204744_640.jpg":"640x426","o_24204744_480.jpg":"480x320","o_24204744_340.jpg":"340x226","o_24204744_220.jpg":"220x146","h_24204744_1280.jpg":"1280x854","h_24204744_1024.jpg":"1024x683","h_24204744_640.jpg":"640x427","h_24204744_480.jpg":"480x320","h_24204744_340.jpg":"340x227","h_24204744_220.jpg":"220x147","pp_24204744_1280.jpg":"1280x1628","pp_24204744_1024.jpg":"1024x1303","pp_24204744_640.jpg":"640x814","pp_24204744_480.jpg":"480x611","pp_24204744_340.jpg":"340x432","pp_24204744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_18558316_1920.jpg":"1920x1080","k_18558316_1280.jpg":"1280x1280","k_18558316_1024.jpg":"1024x1024","k_18558316_640.jpg":"640x640","k_18558316_480.jpg":"480x480","k_18558316_340.jpg":"340x340","k_18558316_220.jpg":"220x220","o_18558316_1280.jpg":"1280x850","o_18558316_1024.jpg":"1024x680","o_18558316_640.jpg":"640x425","o_18558316_480.jpg":"480x319","o_18558316_340.jpg":"340x225","o_18558316_220.jpg":"220x146","h_18558316_1280.jpg":"1280x854","h_18558316_1024.jpg":"1024x683","h_18558316_640.jpg":"640x427","h_18558316_480.jpg":"480x320","h_18558316_340.jpg":"340x227","h_18558316_220.jpg":"220x147","pp_18558316_1280.jpg":"1280x1628","pp_18558316_1024.jpg":"1024x1303","pp_18558316_640.jpg":"640x814","pp_18558316_480.jpg":"480x611","pp_18558316_340.jpg":"340x432","pp_18558316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_24960968_1920.jpg":"1920x1080","k_24960968_1280.jpg":"1280x1280","k_24960968_1024.jpg":"1024x1024","k_24960968_640.jpg":"640x640","k_24960968_480.jpg":"480x480","k_24960968_340.jpg":"340x340","k_24960968_220.jpg":"220x220","o_24960968_1280.jpg":"1280x938","o_24960968_1024.jpg":"1024x750","o_24960968_640.jpg":"640x469","o_24960968_480.jpg":"480x352","o_24960968_340.jpg":"340x249","o_24960968_220.jpg":"220x161","h_24960968_1280.jpg":"1280x854","h_24960968_1024.jpg":"1024x683","h_24960968_640.jpg":"640x427","h_24960968_480.jpg":"480x320","h_24960968_340.jpg":"340x227","h_24960968_220.jpg":"220x147","pp_24960968_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960968_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960968_640.jpg":"640x814","pp_24960968_480.jpg":"480x611","pp_24960968_340.jpg":"340x432","pp_24960968_220.jpg":"220x280"},{"size0":"860x688","hd_24964190_1920.png":"1920x1080","k_24964190_1280.png":"1280x1280","k_24964190_1024.png":"1024x1024","k_24964190_640.png":"640x640","k_24964190_480.png":"480x480","k_24964190_340.png":"340x340","k_24964190_220.png":"220x220","o_24964190_1280.png":"1280x1024","o_24964190_1024.png":"1024x819","o_24964190_640.png":"640x512","o_24964190_480.png":"480x384","o_24964190_340.png":"340x272","o_24964190_220.png":"220x176","h_24964190_1280.png":"1280x854","h_24964190_1024.png":"1024x683","h_24964190_640.png":"640x427","h_24964190_480.png":"480x320","h_24964190_340.png":"340x227","h_24964190_220.png":"220x147","pp_24964190_1280.png":"1280x1628","pp_24964190_1024.png":"1024x1303","pp_24964190_640.png":"640x814","pp_24964190_480.png":"480x611","pp_24964190_340.png":"340x432","pp_24964190_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x971","hd_24960965_1920.jpg":"1920x1080","k_24960965_1280.jpg":"1280x1280","k_24960965_1024.jpg":"1024x1024","k_24960965_640.jpg":"640x640","k_24960965_480.jpg":"480x480","k_24960965_340.jpg":"340x340","k_24960965_220.jpg":"220x220","o_24960965_1280.jpg":"1280x647","o_24960965_1024.jpg":"1024x517","o_24960965_640.jpg":"640x323","o_24960965_480.jpg":"480x242","o_24960965_340.jpg":"340x171","o_24960965_220.jpg":"220x111","h_24960965_1280.jpg":"1280x854","h_24960965_1024.jpg":"1024x683","h_24960965_640.jpg":"640x427","h_24960965_480.jpg":"480x320","h_24960965_340.jpg":"340x227","h_24960965_220.jpg":"220x147","pp_24960965_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960965_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960965_640.jpg":"640x814","pp_24960965_480.jpg":"480x611","pp_24960965_340.jpg":"340x432","pp_24960965_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1032","hd_24960961_1920.jpg":"1920x1080","k_24960961_1280.jpg":"1280x1280","k_24960961_1024.jpg":"1024x1024","k_24960961_640.jpg":"640x640","k_24960961_480.jpg":"480x480","k_24960961_340.jpg":"340x340","k_24960961_220.jpg":"220x220","o_24960961_1280.jpg":"1280x688","o_24960961_1024.jpg":"1024x550","o_24960961_640.jpg":"640x344","o_24960961_480.jpg":"480x258","o_24960961_340.jpg":"340x182","o_24960961_220.jpg":"220x118","h_24960961_1280.jpg":"1280x854","h_24960961_1024.jpg":"1024x683","h_24960961_640.jpg":"640x427","h_24960961_480.jpg":"480x320","h_24960961_340.jpg":"340x227","h_24960961_220.jpg":"220x147","pp_24960961_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960961_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960961_640.jpg":"640x814","pp_24960961_480.jpg":"480x611","pp_24960961_340.jpg":"340x432","pp_24960961_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24960976_1920.jpg":"1920x1080","k_24960976_1280.jpg":"1280x1280","k_24960976_1024.jpg":"1024x1024","k_24960976_640.jpg":"640x640","k_24960976_480.jpg":"480x480","k_24960976_340.jpg":"340x340","k_24960976_220.jpg":"220x220","o_24960976_1280.jpg":"1280x854","o_24960976_1024.jpg":"1024x683","o_24960976_640.jpg":"640x427","o_24960976_480.jpg":"480x320","o_24960976_340.jpg":"340x227","o_24960976_220.jpg":"220x146","h_24960976_1280.jpg":"1280x854","h_24960976_1024.jpg":"1024x683","h_24960976_640.jpg":"640x427","h_24960976_480.jpg":"480x320","h_24960976_340.jpg":"340x227","h_24960976_220.jpg":"220x147","pp_24960976_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960976_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960976_640.jpg":"640x814","pp_24960976_480.jpg":"480x611","pp_24960976_340.jpg":"340x432","pp_24960976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_24960971_1920.jpg":"1920x1080","k_24960971_1280.jpg":"1280x1280","k_24960971_1024.jpg":"1024x1024","k_24960971_640.jpg":"640x640","k_24960971_480.jpg":"480x480","k_24960971_340.jpg":"340x340","k_24960971_220.jpg":"220x220","o_24960971_1280.jpg":"1280x866","o_24960971_1024.jpg":"1024x692","o_24960971_640.jpg":"640x433","o_24960971_480.jpg":"480x324","o_24960971_340.jpg":"340x230","o_24960971_220.jpg":"220x148","h_24960971_1280.jpg":"1280x854","h_24960971_1024.jpg":"1024x683","h_24960971_640.jpg":"640x427","h_24960971_480.jpg":"480x320","h_24960971_340.jpg":"340x227","h_24960971_220.jpg":"220x147","pp_24960971_1280.jpg":"1280x1628","pp_24960971_1024.jpg":"1024x1303","pp_24960971_640.jpg":"640x814","pp_24960971_480.jpg":"480x611","pp_24960971_340.jpg":"340x432","pp_24960971_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1567","hd_24964213_1920.jpg":"1920x1080","k_24964213_1280.jpg":"1280x1280","k_24964213_1024.jpg":"1024x1024","k_24964213_640.jpg":"640x640","k_24964213_480.jpg":"480x480","k_24964213_340.jpg":"340x340","k_24964213_220.jpg":"220x220","o_24964213_1280.jpg":"1280x1044","o_24964213_1024.jpg":"1024x835","o_24964213_640.jpg":"640x522","o_24964213_480.jpg":"480x391","o_24964213_340.jpg":"340x277","o_24964213_220.jpg":"220x179","h_24964213_1280.jpg":"1280x854","h_24964213_1024.jpg":"1024x683","h_24964213_640.jpg":"640x427","h_24964213_480.jpg":"480x320","h_24964213_340.jpg":"340x227","h_24964213_220.jpg":"220x147","pp_24964213_1280.jpg":"1280x1628","pp_24964213_1024.jpg":"1024x1303","pp_24964213_640.jpg":"640x814","pp_24964213_480.jpg":"480x611","pp_24964213_340.jpg":"340x432","pp_24964213_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7547571 Threads: 4 Questions: 1543252921 Slow queries: 4696930 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111006508 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/strani-profesori-dosli-uciti-od-kolega-iz-splitske-realke-pa-se-zbunili-vase-skole-nisu-ogradene-i-zakljucane-1293095 [printLink] => /split/strani-profesori-dosli-uciti-od-kolega-iz-splitske-realke-pa-se-zbunili-vase-skole-nisu-ogradene-i-zakljucane-1293095?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370503 [name] => nazor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nazor [link] => /tag/nazor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 308036 [name] => gimnazija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gimnazija [link] => /tag/gimnazija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 345627 [name] => Španjolci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spanjolci [link] => /tag/spanjolci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717535 [name] => marin borzić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 13:07:15 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-borzic [link] => /tag/marin-borzic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 651449 [name] => kritičko mišljenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-02 08:22:05 [main_article_id] => 0 [alias] => kriticko-misljenje [link] => /tag/kriticko-misljenje ) [6] => stdClass Object ( [id] => 717536 [name] => vrednovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-25 13:07:15 [main_article_id] => 0 [alias] => vrednovanje [link] => /tag/vrednovanje ) [7] => stdClass Object ( [id] => 385201 [name] => školstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolstvo [link] => /tag/skolstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slatka sloboda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Strani profesori došli učiti od kolega iz splitske Realke pa se zbunili: ‘Vaše škole nisu ograđene i zaključane?!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/18558318.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mario Todorić/Cropix [mainImageDesc] =>

‘‘Naše su zatvorene ogradama i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...‘‘, priznaju profesori iz Španjolske

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/18558318.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

‘‘Naše su zatvorene ogradama i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...‘‘, priznaju profesori iz Španjolske

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24204744.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/18558316.jpg [title] => Mario Todoric/Cropix

Ovo je prvi put da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24960968.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

”Nazor” također ima i status ekoškole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24964190.png [title] => Digitalna zbirka otpada

Kako bi dodatno stimulirali učenike da razviju zelene navike, u ‘‘Nazoru‘‘ su izradili  aplikaciju nazvanu ”Digitalna zbirka otpada”

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24960965.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Suradnja između splitske gimnazije i ”Ies Severo Ochoa” iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24960961.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Pedagoginja Lucija Bižaca je kolegama iz Elchea izložila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom školskom sistemu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24960976.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta, u razgovoru s našim novinarom

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24960971.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24964213.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Realka s Pazara "Vladimir Nazor" uvijek je bila pionir među splitskim školama, ali da njezini zaposlenici mogu podučavati strane kolege kako podučavati djecu, e pa - to je već novost koju valja zabilježiti. Naime, ovog tjedna su, baš zbog toga, u Split stigli profesori iz Španjolske.

Suradnja između splitske gimnazije i "Ies Severo Ochoa" iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije koja potiče europske škole na suradnju, korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Preciznije, radi se o ekološkom projektu Becoming biomaker school, u kojem također sudjeluju škole iz Portugala i Islanda.

A budući da, kada dobijete novac za EU projekte, nekako ga morate i potrošiti, Španjolci su odlučili investirati ga u tzv. job shadowing; praksu u kojoj nastavnici odlaze na gostovanje kod kolega kako bi upijali njihove predavačke metode. Inače, ovo je prvi put da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost. 

Znači li to da je naš obrazovni sustav - ili makar onaj unutar škole na Pazaru - superiorniji od onog s Iberskog poluotoka?

- Ne treba na ovaj odnos gledati hijerarhijski, već kroz različitost i raznolikost. Bit je u tome da, sasvim sigurno, ne pristupamo različitim temama na isti način. Iako, ja sam uvjeren da, što se ovoga tiče, mi imamo što ponuditi inozemnim kolegama, ali se isto tako radujem eventualnim našim posjetima njihovim ustanovama - uvodi nas u temu Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta. 

---

image

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta

Joško Šupić/Cropix
---

Premda pun hvale za (splitske) kolege, Borzić je spreman i kritizirati sustav čiji je dio, prvenstveno zbog njegove tradicionalnosti u kojoj i dalje prevladava ex cathedra pristup, u kojem profesor govori, a učenici slušaju. Ipak, kaže, tome će uskoro doći kraj. 

- Kada se to dogodi, želimo biti što spremniji. Baš zato, već se sada okrećemo projektno orijentiranom učenju, u kojem spajamo različite predmete na istim temama. Za razliku od sadašnjeg "ladičnog" koncepta, gdje je svaki predmet, čak pomalo nasilno, odvojen sam za sebe, cilj je sva znanja na raspolaganju povezati u smislenu cjelinu. Tako, na primjer, pokazati učenicima povezne točke između povijesti i biologije - objašnjava nam.

U širem smislu, tumači profesor, promjene koje bi trebala donijeti tekuća obrazovna reforma su pozitivne. Prvenstveno jer dolazi do preorijentacije fokusa sa sadržaja - gdje je bit ispuniti prethodno utvrđene ishode i ciljeve - na učenike i njihove aktivnosti. Također, nastoji se provoditi i kontinuirano mentoriranje na individualnoj bazi, uz stalnu povratnu informaciju. Ali, uzimajući u obzir protok broja učenika, nije se svakom nastavniku lako nositi s tim novim načinima.

- Nemjerljivo je teže. Iako je naš rad i dalje djelomično uokviren, imamo više slobode za traženje načina ostvarivanja ishoda. A puno slobode ostavlja i puno prostora koji bi trebalo upotpuniti vlastitim trudom. Sad, koliko su neki spremni uložiti truda u to... - sliježe ramenima Borzić, pritom naglašavajući da stariji kolege nimalo ne zaostaju u ovim naporima.

---

image

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta, u razgovoru s našim novinarom

Joško Šupić/Cropix
---

Pedagoginja Lucija Bižaca je kolegama iz Elchea izložila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom školskom sistemu. 

- Sumativno vrednovanje se provodi nakon savladavanja određene nastavne cjeline, nakon kojega slijedi usmeni ili pismeni test. Rezultat je, jasno, numerička ocjena uspjeha. Kod formativnog vrednovanja pak postoje dvije vrste, ona kao učenje i ona za učenje. U prvom načinu učenik evaluira sam sebe, pri čemu razvija kritičko mišljenje te jača samoregulaciju i samorefleksiju. Ono se događa tijekom učenja i signalizira potrebu za daljnjim usmjerenjem. Drugi način se provodi određenim testovima koji se ne ocjenjuju, već služe tome da i nastavnik i učenik detektiraju svoj napredak u implementaciji znanja - brifira nas Bižaca.

I dok se formativno vrednovanje notira kao bilješka u eDnevniku, ono je ipak i dalje u drugom planu što bi, smatra, trebalo malo "izlivelati". Ipak, naglašava psihologinja Željka Friganović Jerončić, problem je i u samom sustavu upisa u daljnji obrazovni rang, gdje se i dalje sve bazira na sumativnom uspjehu.

---

image

Ovo je prvi put da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost

Mario Todoric/Cropix
---

Friganović Jerončić je pak prisutnima nastojala približiti alate i tehnike za vježbanje kritičkog mišljenja, koje je često vezano i uz samu kreativnost. Ovo je danas naročito bitno u kontekstu "infodemije" tj. preopterećenosti, ali i neselektivnom zaprimanju informacija od interneta i medija. U modernom dobu više posao učitelja kao autoriteta nije samo ponuditi podatke, nego pokazati i kako se do tih podataka došlo. 

- Kritičko mišljenje se premalo potiče u školstvu, ali i društvu općenito. U biti, sve se svodi obiteljsku sredinu i koliko ona prakticira takvo promišljanje stvarnosti. Današnji mladi vole slušati i učiti, pod uvjetom da se s njima komunicira na adekvatan način. Nikako ne vole dociranje, već inzistiraju na dvosmjernoj komunikaciji. Što bi se dogodilo da učenici preko noći počnu primjenjivati ove tehnike u nastavi i postavljati puno pitanja? Pa, sigurna sam da bi bilo turbulentno. Znate, neki nastavnici se ne osjećaju sasvim ugodno ako ne znaju sve odgovore. Iako, osobno mislim da to ne bi trebao biti nikakav problem - sugerira psihologinja.

Po njoj, ali i kolegama, kritičko mišljenje trebalo bi biti implementirano u svaki predmet; baš kao i što sol ide u svako jelo. To ne znači da treba pretresati svaku rečenicu, ali ni da je uputno sve oko sebe uzeti zdravo za gotovo. Kao, recimo, samu starost Zemlje, što je upravo Borzić uzeo kao predmetni slučaj dok je držao predavanje o ovoj temi.

---

image

Suradnja između splitske gimnazije i "Ies Severo Ochoa" iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije

Joško Šupić/Cropix
---

"Nazor" također ima i status ekoškole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada. A kako bi dodatno stimulirali učenike da razviju zelene navike, izradili su aplikaciju nazvanu "Digitalna zbirka otpada". U njoj se može vidjeti u koju kantu ide ambalaža nekog konkretnog proizvoda. 

- Nisu loši, odvajaju, ali nekad im se isto ne da. Lakše im je samo baciti to što imaju u kantu za miješani otpad u učionici. Imali smo čak ideju u potpunosti ukloniti te kante, pa da moraju izići na hodnik i suočiti se sa spremnicima. Nažalost, nije prošlo - tuguju profesori.

---

image

Kako bi dodatno stimulirali učenike da razviju zelene navike, u ‘‘Nazoru‘‘ su izradili  aplikaciju nazvanu "Digitalna zbirka otpada"

Digitalna zbirka otpada
---

Pitamo ih jesi li današnji mladi ekološki osviješteni.

- Ako usporedimo s generacijom unazad 20 godina, sigurno su svjesniji te problematike. Međutim, taj refleks se više odvija na deklarativnoj nego aktivnoj razini, kao da im nedostaje motivacije. Recimo, trećina učenika misli da klimatske promjene nisu problem, a otprilike jednako njih i da ne možemo učiniti ništa protiv toga. Posao nas učitelja je, jasno, širiti umjereni optimizam. Ali, o njegovoj umjerenosti govori i to što čak polovina kolega smatra da smo nemoćni protiv tih globalnih zbivanja - iznosi trio iz "Nazora".

---

image

"Nazor" također ima i status ekoškole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada

Joško Šupić/Cropix
---

Djeca, ističu, žive u trenutku. Njih zanima što će raditi popodne iza škole, a ne kada će globalno zatopljenje dignuti more na razinu Peristila. Osim toga, naglašava psihologinja, bilo bi indikativno i čudno da je netko u toj fazi biosocijalnog razvoja fiksiran na takve stvari. Tome unatoč, osoblje škole aktivno radi na razvijanju učiteljskog digitalnog priručnika održivog razvoja za sve predmete, preko kojeg će pokušati osvijestiti mlađoj generaciji neke stvari koje možda ona njihova nije izvršavala kako je trebala.

Konačno, pitali smo i samu ekipu iz Španjolske kako su oni zadovoljni ovom suradnjom i koje su razlike između našeg i njihovog školstva.

- Jako smo zadovoljni. Saznali smo neke nove stvari, ali i vidjeli da se susrećemo s nekim istim problemima. Iako, kod nas je škola obvezna do 16. godine te nam se, u odnosu na to, čini da je vaš sistem bolji. Neka djeca ne žele više sudjelovati u nastavi s 15-16 godina, pa nam bude teško raditi s njima. Također, iz istog razloga imate više strukovnih škola, što je svakako korisnije. A tek to što su vaši učenici slobodni izlaziti iz škole... Naše su zatvorene ogradama i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...

---

image

Pedagoginja Lucija Bižaca je kolegama iz Elchea izložila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom školskom sistemu

Joško Šupić/Cropix
---

Otkrili su nam i kako oni stoje sa kritičkim mišljenjem.

- To je posljednjih godina postalo pitanje koje okupira većinu europskih profesora. U neke predmete je to lakše uključiti, a u neke malo teže. U našoj školi smo počeli provoditi kooperativno učenje u kojem se, u interakciji s kolegama, razvija taj tip kognitivnih vještina. Svakako, kritičko mišljenje je povezano s ukupnim setom sposobnosti individue, ali i bivanjem dobrim građaninom - zaključuju.

Uskoro bi i profesori iz "Nazora" mogli posjetiti Elche gdje će se, za dobro sebe kao građana, od vrelog španjolskog sunca sakriti među učeničke klupe tamošnje škole i, umjesto UV zraka, upijati iskustvo tamošnjih kolega. Pa vi recite da job shadowing nije dobra ideja...  

---

Sudionici projekta:

Profesori Anita Ezgeta, Anita Baras, Luka Meić-Sidić, Marin Borzić, psihologinja Željka Friganović Jerončić, pedagoginja Lucija Bižaca i ravnateljica Ankica Kovač

Gosti iz Elchea su María del Carmen, Andreu Rocamora, Guillermo Soler Quilez, Lucía Martínez Córdoba i María del Pilar García Yeras

 

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mario Todorić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Mario Todoric/Cropix Joško Šupić/Cropix Digitalna zbirka otpada Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Mario Todorić/Cropix

‘‘Naše su zatvorene ogradama i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...‘‘, priznaju profesori iz Španjolske

Mario Todoric/Cropix

Ovo je prvi put da V. gimnazija provodi ovakvu aktivnost

Joško Šupić/Cropix

”Nazor” također ima i status ekoškole, kao i vlastitu infrastrukturu za odvajanje otpada

Digitalna zbirka otpada

Kako bi dodatno stimulirali učenike da razviju zelene navike, u ‘‘Nazoru‘‘ su izradili  aplikaciju nazvanu ”Digitalna zbirka otpada”

Joško Šupić/Cropix

Suradnja između splitske gimnazije i ”Ies Severo Ochoa” iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije

Joško Šupić/Cropix

Pedagoginja Lucija Bižaca je kolegama iz Elchea izložila razlike u sumativnom i formativnom vrednovanju u hrvatskom školskom sistemu

Joško Šupić/Cropix

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta, u razgovoru s našim novinarom

Joško Šupić/Cropix

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta

Joško Šupić/Cropix

Marin Borzić, profesor geografije i koordinator projekta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/strani-profesori-dosli-uciti-od-kolega-iz-splitske-realke-pa-se-zbunili-vase-skole-nisu-ogradene-i-zakljucane-1293095 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5b091a7a589ff601965a83bb8a3519dc647dbe89 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Strani+profesori+do%C5%A1li+u%C4%8Diti+od+kolega+iz+splitske+Realke+pa+se+zbunili%3A+%E2%80%98Va%C5%A1e+%C5%A1kole+nisu+ogra%C4%91ene+i+zaklju%C4%8Dane%3F%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstrani-profesori-dosli-uciti-od-kolega-iz-splitske-realke-pa-se-zbunili-vase-skole-nisu-ogradene-i-zakljucane-1293095 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fstrani-profesori-dosli-uciti-od-kolega-iz-splitske-realke-pa-se-zbunili-vase-skole-nisu-ogradene-i-zakljucane-1293095 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slatka sloboda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitslatka sloboda

Strani profesori došli učiti od kolega iz splitske Realke pa se zbunili: ‘Vaše škole nisu ograđene i zaključane?!‘

Piše Marin Prvan
25. svibnja 2023. - 17:33
‘‘Naše su zatvorene ogradama i nije im dozvoljeno micati se. Zbog toga smo tako ljubomorni...‘‘, priznaju profesori iz ŠpanjolskeMario Todorić/Cropix

Realka s Pazara "Vladimir Nazor" uvijek je bila pionir među splitskim školama, ali da njezini zaposlenici mogu podučavati strane kolege kako podučavati djecu, e pa - to je već novost koju valja zabilježiti. Naime, ovog tjedna su, baš zbog toga, u Split stigli profesori iz Španjolske.

Suradnja između splitske gimnazije i "Ies Severo Ochoa" iz Elchea počela je preko eTwinninga, inicijative Europske komisije koja potiče europske škole na suradnju, korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Preciznije, radi se o ekološkom projektu Becoming biomaker school, u kojem također sudjeluju škole iz Portugala i Islanda.

A budući da, kada dobijete novac za EU projekte, nekako ga morate i potrošiti, Španjolci su odlučili investirati ga u tzv. job shadowing;...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 17:48