StoryEditorOCM
Splitčestitamo

Sreća da životinje ne mogu glasati na izborima. Ovako se političari nadmudruju oko azila u Splitu. Onog koji ne postoji

Piše Lucija Vujnović
15. studenog 2023. - 11:17

Splićani se već godinama pitaju kako je moguće da grad veličine Splita, drugi najveći u državi, nema sklonište za životinje. U cijeloj županiji ne postoji nijedno sklonište, a sudeći po komentarima nadležnih, neće ga uskoro ni biti. 

O tome se raspravljalo na 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Splita. Nakon što je Damir Barbir, nezavisni gradski vijećnik, postavio pitanje "ima li pomaka u dogovorima s Općinom Klis oko realizacije azila, odnosno skloništa za životinje?"

Na pitanje mu je odgovorio Bojan Ivošević, zamjenik gardonačelnika, koji je objasnio kako Općina Klis ne nudi nikakva rješenja i uopće ne odgovara na pitanja o predmetnom zemljištu na kojem je planiran azil. Dodao je i kako bi trebala intervenirati Županija, a da je zemljište i dijelom u vlasništvu RH pa bi se trebala uključiti i centralna vlast.

Drugim riječima, nije do splitske gradske vlasti nego do "onih drugih", a javili su se i jedni od onih na kojih je prebačena loptica. 

Jakov Vetma, načelnik Općine Klis na čijem bi se zemljištu trebao izgraditi azil, za Dalmacija Danas rekao je kako im se nitko nije javio. 

image

Jakov Vetma.



 

Nikola Vilić/Cropix

- Novosti oko izgradnje azila nema jer nam se Grad Split još službeno nikada nije javio po tom pitanju. Tema je bila aktualna za vrijeme kampanje 2021., a od tada do danas mi s Gradom Splitom nismo uopće sjeli ni po pitanju upravljanja projektom, ni po pitanju ideje, ni po pitanju ičega - rekao je za Dalmacija Danas.

Istaknuo je i da od Grada Splita Općina Klis još nije dobila niti jedan službeni dopis na kojem bi se mogla temeljiti suradnja pri izgradnji azila.

- S obzirom na to da se radi o njihovoj inicijativi, očekujemo da nam se oni jave - jasno je poručio. 

Loptica je ponovno vraćena na Grad Split, pa su se obratili zamjeniku gradonačelniku koji je prokomentirao kronologiju situacije.

- Jakov Vetma je osobno šetao s Vicom Mihanovićem tijekom kampanje 2021. U kolovozu iste godine, nakon što smo izabrani od strane građana, došao sam na Dan općine Klis, pružio mu ruku i pitao ga: "Kada ćemo graditi azil?" Ja osobno. Tada sam mu rekao da iza projekta stojimo financijski. Ali oni nisu ništa napravili.

image

Vice Mihanović i Jakov Vetma

Duje Klaric/Cropix

Dalje, kako ćemo mi komunicirati izmjenu njegovog prostornog plana? Je li on može splitski GUP promijeniti? Radi se o njegovim prostornim planovima, a zemljište je u državnom vlasništvu. Trebao bi zahtijevati da država pokloni Općini Klis parcelu predviđenu za izgradnju azila. To je prvi korak koji Općina Klis mora napraviti samostalno - rekao je Ivošević. 

- Mi smo i na svečanoj sjednici jasno rekli da smo spremni sudjelovati, i na Gradskom vijeću, i u medijima. A koliko se sjećam, on je ove godine obećao medijima da će promijeniti prostorni plan. Godina je pri kraju, je li pokrenuo promjenu? Nije. To je bilo obećanje medijima mimo ičega s Gradom Splitom. Znači, pitanje je mijenja li se prostorni plan? Jer, možemo mi svašta željeti, ali postoji zakonska procedura.

Ovdje je uvjet bez kojega se ne može izmjena prostornoga plana Općine Klis. I to može isključivo Općina Klis napraviti. A onda, u smislu izrade projektne dokumentacije, financiranja, investiranja, tu je Grad Split.

Da bi Grad Split mogao biti investitor, mora biti suvlasnik parcele, a da bi bio suvlasnik parcele, Republika Hrvatska treba, možemo to tako reći, pokloniti parcelu Klisu i Splitu. To su sve koraci koji prethode službenom uključenju Grada Splita. Do tada, Grad Split može samo načelno reći ‘spremni smo‘, i čekat da oni odrade ostale korake - rekao je Ivošević za Dalmacija Danas

Grad Split spremno čeka, a tko će prvi nešto poduzeti po pitanju azila, otkrijte za koju godinu... Ili desetljeće.  

Sreća njihova, eto, što životinje ne mogu govoriti, a ni izlaziti na izbore. Možda se zato ni ne uzrujavaju oko ovog predizbornog obećanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 10:47