StoryEditorOCM
Split‘smokvin list‘

Splitski odvjetnik: ‘Split će platiti milijune zbog Ivoševićevih i Puljkovih gluposti. Klijent mi je kuću morao prodati‘

Piše Božidar Lončar
5. rujna 2023. - 10:25

Hoće li nova Odluka o komunalnom redu o kojoj se odlučuje na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak sedmog rujna pasti poput stare, pitanje je koje je otvorio odvjetnik i pravni zastupnik Udruge Umirovljenika Mijo Jeličić.

Pravna osnova na kojoj temelji svoje tvrdnje odvjetnik vidi u donošenju prijedloga Odluke bez dobivanja suglasnosti Konzervatorskog odjela kao i njihovih smjernica na koje se aktualna vlast navodno poziva, a nije ih slijedila već se vodila vlastitim interesima i prijateljskim odnosima. 

- Arheološki lokaliteti su samo navedeni. Ukidanje štekata "Judite", "No stressa" i štekata Udruge Umirovljenika nema nikakve veze s kulturnom baštinom. To je floskula, laž, smokvin list. Nova odluka će prema mišljenju stručnjaka i profesora s kojima sam se čuo sigurno pasti.

Stara odluka o komunalnom redu donesena je 14. prosinca 2022., a ukinuo ju je Visoki upravni sud 29. lipnja 2023. u nakon što je tvrtka "Sara fashion" koju vodi Sara Alfirević tužila Grad nakon što je uklonjen štekat bistroa "No stress" na Pjaci.

Odluka je pala zbog toga što nisu objavljena imena članova radne skupine, izvješće o javnom savjetovanju i kriteriji po kojima se odlučivalo. Sada tvrtka želi ponovno postaviti štekat što je Grad temeljem Odluke odbio, a sud je odbijenicu poništio jer je temeljena na staroj odluci. Sada se u sličnom scenariju za povratak štekata nastoji pravno izboriti Udruga umirovljenika s dva štekata u Tomislavovoj 3 u zoni A.

image

Kako je to izgledalo 2017...

Duje Klarić/Cropix
image

A ovako prije dva mjeseca...
 

Saša Burić/Cropix

- Udruzi su ukinuli štekat na mjestu na kojem rijetko tko prolazi. Na primjedbe zamjenik Bojan Ivošević odgovara kako ih načelno prima na znanje. Zamjenik ima privatni interes, prijatelje tamo. Stvar je Grada hoće li dati štekat ili ne. Ali, pozivanje na konzervatore su izlike – rekao nam je Mijo Jeličić.

Na dan kada je Odluka o komunalnom redu prestala biti na snazi, 4. srpnja otvoreno je javno savjetovanje o donošenju nove Odluke o komunalnom redu koja će biti četvrta točka sjednice u četvrtak. Nakon što nisu dobili štekat zbog zaštite kulturne baštine Udruga umirovljenika je putem odvjetnika kontaktirala Konzervatorski odjel za stručno mišljenje, navode u svom priopćenju. 

- S konzervatorske strane ne postoji nikakva zapreka za navedene radnje budući da se istima ne oštećuje ili uništava kulturno dobro. Međutim, za navedene radnje primjenjuju se isključivo smjernice i odluke predstavničkog tijela lokalne samouprave – stoji u odgovoru Radoslava Bužančića, pročelnika splitskog Konzervatorskog odjela na pitanje je li postavljanje suncobrana ili tendi na pročelje zgradi u skladu s Općim konzervatorskim smjernicama iz 2019. i Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

image

Radoslav Bužančić

Saša Burić/Cropix

Ono što iznenađuje jest da Grad nije konzultirao Konzervatorski odjel u donošenju stare Odluke o komunalnom redu niti u sastavljanju prijedloga nove Odluke. Zbog toga odvjetnik smatra kako bi nova Odluka mogla pasti baš poput stare Odluke koju je sam "srušio".

U priopćenju se također navodi kako su gradski čelnici u javnim istupima isticali da se Odluka temelji na konzervatorskim smjernicama iz 2010. i 2012. koje su ukinute 15. svibnja 2013. donošenjem rješenja Ministarstva kulture Republike Hrvatske o zaštiti kulturno-povijesne cjeline Grada Splita.

- Konzervatorske smjernice nisu pravni temelj već stručna podloga za izradu Odluke. Pojedinačna odobrenja konzervatora ne mogu biti temelj donošenja ove Odluke – navedeno je u odgovoru Radne skupine za donošenje Odluke o komunalnom redu na javnom savjetovanju. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Opće konzervatorske smjernice donesene su 25. studenog 2019. kojima su ukinute smjernice iz 2010. i 2012. U njima je navedeno:

- Druga učinkovitija sustavna rješenja za nastalo stanje u prostoru mogu biti propisana Odlukama u komunalnom redu, a na temelju smjernica Ministarstva kulture.

Konzervatorski odjel je ustvrdio kako se lokacija nalazi u zoni A zbog čega se na nju primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Zato pročelnik Bužančić u odgovoru odvjetniku navodi kako je u skladu s važećim zakonom Grad Split kao "jedinica lokalne samouprave dužan unijeti mjere zaštite u Odluku o komunalnom redu". U Zakonu o komunalnom gospodarstvu navedeno je kako Odluku o komunalnom redu donosi jedinica lokalne samouprave.

Unatoč "zelenom svijetlu" od konzervatora, Grad je bio taj koji je mogao temeljem Odluke koja je srušena odbiti Udrugu umirovljenika.

Mijo Jeličić u priopćenju navodi kako bi nova Odluka mogla pasti na sudu kao i stara. Prije svega je istaknuo kako je provedeno javno savjetovanje protivno propisima.

- Bojan Ivošević je objavio javno savjetovanje par dana prije nego što je stara Odluka ukinuta, bez konzultacija. Javno savjetovanje nije objavljeno krajem prethodne kalendarske godine za godinu nakon koje će se provoditi. Za novo savjetovanje nije bilo osnove jer razlike između ukinute i prijedloga nove Odluke nema. Radna skupina koja je donijela prijedlog je ista koja je donijela staru Odluku koju je srušio sud zbog čega se ne može smatrati stručnim tijelom.

Radna skupina za donošenje Odluke osnovana je 30. rujna 2021. Mandat joj je prestao donošenjem odluke - ističe odvjetnik.

Imala je osam članova među kojima su predstavnici Odjela i Odsjeka Grada i zamjenik gradonačelnika, ali nije bilo predstavnika konzervatorskog odjela. Zato odvjetnik smatra kako se nisu ni slijedile smjernice konzervatora iz 2019., već je odluka donesena samovoljom aktualne vlasti. 

Mnogi na gubitku

Mnogi su ulagali i mnogo izgubili nakon donošenja Odluke. A dio djelatnika i poduzetnika smatra kako su baš oni stavili Split na turističku kartu. Osim ulaganja u svoje, "paprene" su bile i cijene štekata koji su plaćali.

- Klijent mi je prodao kuću da bi sebi pokrio troškove. I to će Grad sigurno platiti. Niti jedan vijećnik ne bi podigao ruku da su njihovi novci u pitanju. Što gradonačelnik i zamjenik znaju o ugostiteljstvu? Mi imamo jednog čovjeka koji o svemu zna sve. Oni će izgubiti sve sporove. Tako je po zakonu. Grad će platiti milijune zbog njihovih gluposti – ističe Jeličić.

Neki i dalje plaćaju "papreni", neki ne. To je diskriminacija, ističe Mijo Jeličić. Zato postoji i pravno-materijalna osnova za rušenje nove Odluke. Prijedlozi Udruge umirovljenika i Udruženja ugostitelja su se nizali, no niti jedan nije prihvaćen.

- Iznijeli smo jasne i po općem mišljenju pravnih stručnjaka utemeljene prigovore koji su bez obrazloženja odbijeni, nisu ni razmatrani i na njih nije dan nikakav komentar.

Cilj ove Odluke nije bila zaštita kulturne baštine nego nelegitimni ciljevi i osobni interesi čelništva Grada. I sada imamo apsolutni nered jer gosti sjede na pločniku ceste, izlozima, bacaju otpad po ulici i slično. To je slika "uvođenja reda" – istaknuli su u priopćenju iz Udruge umirovljenika.

Odvjetnik predlaže da se stavke iz Odluke o komunalnom redu usuglase i ne mijenjaju, a da se o štekatima u zoni A odlučuje posebnim propisima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:40