StoryEditor
Splituoči važne sjednice

Teške optužbe na račun Puljka i suradnika: vijećnici dobili pismo u kojem se gradonačelnika optužuje za namještanje natječaja. Već se zna tko je direktor ‘Parkova‘?

Piše REDAKCIJSKO IZVIJEŠĆE
19. listopada 2021. - 16:17

Prije otprilike sat vremena na adrese splitskih gradskih vijećnika stigao je anonimni mail u kojemu se najavljuje podnošenje kaznene prijave protiv gradonačelnika Splita Ivice Puljka, dogradonačelnika Bojana Ivoševića i Antonija Kuzmanića i zaposlenica Banovine Ines Golijanin Leone Grgić.

Povod je novo Povjerenstvo za otvaranje prijava na javne natječaje za direktore gradskih trgovačkih društava, čiji su članovi svi spomenuti na čelu s gradonačelnikom Puljkom o čemu smo pisali.

Kako neslužbeno doznajemo, u četvrtak bi trebao biti imenovan i novi direktor Parkova i nasada, a za to mjesto konkurira 14 kandidata. Navodno je riječ o Zagrepčaninu, prijatelju zamjenika gradonačelnika Antonija Kuzmanića. Puljak je, govori naš izvor, razgovore s kandidatima za direktore obavio u nedjelju.

U dopisu koji objavljujemo u nastavku anonimna osoba tvrdi da će podignuti prijavu zbog namještanja natječaja za direktore gradskih firmi, za što okrivljuje Puljka i dogradonačelnike. Službenice Golijanin i Grgić optužio je da su odgovorne jer nisu ukazale na protuzakonitost ovakvih odluka i nepoštivanje procedure.  

Tvrdi da je učinjeno mnogo kaznenih djela, između ostalog da se namještao natječaj i zlouopotrebljevao postupak za izbor direktora gradskih firmi kako bi se izabrali unaprijed poznati kandidati.

- Gradonačelnik to kao gradonačelnik nije smio napraviti, već je to odluka koju su morale donijeti skupštine firmi za koje se natječaji provode. Proceduralno sve odluke koje se donesu sukladno do sada provedenoj proceduri padaju u vodu i nisu pravno valjane.

Ipak, on iz samo njemu znanih razloga ne saziva skupštine tvrtki na kojima bi donio valjane i zakonite odluke. Temeljem toga dolazimo do daljnjeg zaključka da bi donošenjem pravno nevaljanih odluka došlo do štete nanesenih fiirmama u vlasništvu grada. Kao i da bi novoimenovani direktori nevaljano bili imenovani cime bi se dovelo do pravne nesigurnosti i nevaljanosti svih odluka koje bi oni donijeli - stoji, između ostalog, u anonimnom pismu.

Navodi se još kako postoje obilježja kaznenih djela zloupotreba povjerenja u gospodarskom poslovanju- imenovanje direktora mimo propisane procedure čime se unosi pravna nesigurnost i odabranima se omogućuje nezakonita imovinska korist, zatim zlouporaba položaja i ovlasti - gradonačelnik iako je predsjednik skupština prekoračuje svoje ovlasti i mimo skupština i bez njihovih valjanih i zakonitih odluka imenuje povjerenstva i odlučuje o izboru direktora;

Uz to navodi i trgovanje utjecajem - iskorištava svoj službeni položaj i utjecaj te bez valjanih odluka skupština donosi odluke od velike važnosti za grad i svakodnevni rad firmi u vlasništvu Grada. Uz ovo smatra da sigurno ima i obilježja drugih kaznenih djela za koje traži poskretanje postupaka.

- Molim za hitnost u ovom postupku i sprječavanja nastanka daljnje štete gradu i gradskim firmama. Tražim da se odmah donese zabrana daljnje netransparentnog postupanja i provođenje zakonitog natječaja - zaključuje u prijavi anonimni sugrađanin.

Pokušali smo kontaktirati i samog gradonačelnika Ivicu Puljka, ali nam se nije javio. Njegov komentar objavit ćemo čim ga dobijemo.

Anonimno Pismo by Slobodna Dalmacija on Scribd

item - id = 1136296
related id = 0 -> 1136310
related id = 1 -> 1135185
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. prosinac 2021 10:39