stdClass Object ( [id] => 1168789 [title] => Splitski autori osmislili aplikaciju uz koju se, u stilu Indiane Jonesa, kroz autentične legende i mitove može iskusiti grad i krenuti u fantastične potrage. Evo o čemu je riječ [alias] => splitski-autori-osmislili-aplikaciju-uz-koju-se-u-stilu-indiane-jonesa-kroz-autenticne-legende-i-mitove-moze-iskusiti-grad-i-krenuti-u-fantasticne-potrage-evo-o-cemu-je-rijec [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zamislite priliku da grad bolje upoznate kroz uzbudljive mistično-fantastične potrage i avanture. Nešto tipa "Indiana Jones", ali na krilima likova ukorijenjenih u autentičnim legendama i mitovima. Ovo što radi šačica pisaca u Splitu još se nije dogodilo.

– Ne samo da oblikujemo jedinstvenu aplikaciju koja će gostima omogućiti da grad iskuse kroz priču koju i sami dijelom oblikuju, nego i jedinstveni žanr – digitalni narativ. U konačnici gradimo i prijeko potreban most između IT sektora i pisaca, odnosno kreativaca, dviju branši koje jedna za drugom žude – govori nam Ana Ban uime skupine autora na zadatku kreiranja aplikacije "Adriatic Quest", namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije.

---

image
Ana Ban
Vojko Bašić/Cropix
---

Riječ je, kako doznajemo kroz druženje s domišljatim pripovjedačima, o jednom od nagrađenih projekata "StartIT 2021 IT" startup akademije u organizaciji ICT županije i zajednice Digitalna Dalmacija, koji nakon završetka osmotjedne edukacije uspješno brodi prema realizaciji prvog prototipa, budeći veliki interes struke.

– U pregovorima smo s mnogim turističkim zajednicama i cilj nam je za ovu sezonu pripremiti jednostavniju verziju aplikacije koja bi se temeljila samo na priči s mogućnošću raznih scenarija, a koju bismo prezentirali isključivo kroz suradnju s TZ-ovima. No u planu su nam i premium ture koje će biti u stilu potrage, otuda "quest" u nazivu, jer će se kroz njih moći konzumirati hrana, piće, osvojiti ulaznice i slično ako riješiš neki izazov na putu. Bit će to i odlična marketinška platforma. Iskustvo putovanja kroz priču povezat će se s putovanjem kroz destinaciju, a jednako će tako biti moguće putovati od destinacije do destinacije, tipa "island hopping", a sve kroz priče s istim likom – objašnjava nam Ana, idejna začetnica aplikacije, koju u travnju planiraju prijaviti na "Grow It" natječaj Splitsko-dalmatinske županije za razvijanje projekata u IT sektoru.

---

image
Ilustracija
Paun Paunović/Cropix
---

Cilj je, kako doznajemo, da korisnik upozna što autentičnije lokalne ljude, pa im je u tom smislu i Zagora posebno zanimljiva, što će, smatraju, biti od posebne koristi malim lokalnim proizvođačima. A upravo se na autentičnosti i zanimljivosti temelji narativ koji će nositi njihov proizvod, zbog čega se u priču uključio i Nebojša Lujanović, splitski književnik i sveučilišni profesor, čiji je zadatak autorima pomoći oblikovati kvalitetne priče u ovoj novoj, zahtjevnoj formi.

Priča mora držati vodu

– Ja sam tu da usmjeravam i ispravljam narativni dio. Bez obzira na dodatni aspekt svega, protagonist svake priče mora funkcionirati kao književni lik u dovoljnoj mjeri da bi se neki korisnik mogao saživjeti s njim. Bez obzira na to što će ovaj tekst imati dodatne sadržaje, poput slika, videa, igara i ostaloga, priča opet mora držati vodu, jer to je ono što će privući. Nikakve sličice neće spasiti trulu priču – govori nam Lujanović.

Dodaje kako je iskustvo i njemu prilika za učenje jer u hodu razvija nove vještine.

– Kombiniramo neko znanje teorije književnosti, ali tu mora biti naglasak na kratkom efektu i slikovitosti, pa sam morao malo zaviriti u to kako se pišu filmski scenariji. A onda sam morao i malo istražiti kako se pišu priče za videoigrice, ali opet to nije to. Tako da je to mješavina triju postojećih područja da bi se došlo do nečeg nesigurnog kao što je digitalni narativ – objašnjava nam ovaj iskusni učitelj, koji je sudjelovao u selekciji i edukaciji kandidata izabranih natječajem na koji se prijavilo dvadesetak pisaca.

Među njima se domišljatom interpretacijom zadanog lika istaknuo i Branimir Šilović, nastavnik hrvatskog i engleskog jezika, kojega je, kako kaže, dopao lik povjesničara.

– Na početku sam ga osmislio kroz jednu težu priču, ali shvatili smo da to možda i ne bi išlo najbolje za ove potrebe pa smo ga osvježili s nekim fantastičnim motivom – zadovoljno kaže ovaj prosvjetar ne krijući zadovoljstvo avanturom na obzoru.

Idealna baza ovoga zamišljenog istraživača temeljila bi se, kaže, u povijesnim legendama, bilo u Splitu, na otocima, ili drugdje, jer ako nečega našem kraju ne nedostaje, onda su to predaje iz povijesti.

---

image
Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije
Vojko Bašić/Cropix
---

Duh brata Marka Marulića

A nekoliko riječi o liku kojeg razvija, s nama je podijelio i scenarist Ante Čepić, otkrivši nam kako je utemeljen u ideji nemirnog duha brata čuvenog pjesnika.

– Svi smo imali zadane teme karaktera tipa satiričar, povjesničar, romantičar, pa smo nekako prema tome razvijali lik. Moj je krenuo kao duh brata Marka Marulića, koji ima određeni konflikt s bratom i rješava ga kroz stoljeća. No kako mi je to bilo prekomplicirano za slagati, pretvorio sam ga u lik koji rješava neke mistične probleme smještene na rubu znanosti – govori nam Dućanin, dajući naslutiti da se likovi u pravilu naslanjaju na baštinu, s naglaskom na poveznici priče sa stvarnim prostorom, ali i događajima na tom prostoru.

Iznimka koja potvrđuje pravilo jest heroj patuljastog rasta koji je još kao dijete pobjegao s ruskim cirkusom da bi proputovao svijet, pa se u dvadesetima "itnija" zaštititi prijatelja koji je upao u nevolje, da bi u konačnici i sam završio na meti ruske mafije. Riječ je, pogađate, o liku kojeg je osmislio scenarist Josip Šimić, čije iskustvo u pisanju dječjih priča ovdje dolazi do izražaja, otvarajući prostor za mlađu generaciju korisnika aplikacije.

– Meni su takvi koncepti dosta bliski, tako da sam svom liku dodao i pratnju u obliku malog hrčka Wasabija koji s njime dijeli dobro i zlo, te snagu magičnog origami papira uz koji, natjeran nevoljom, u jednom trenutku poleti sa zvonika Sv. Duje – kaže Šimić.

Otkrio je i kako priče mahom gravitiraju k "rubu znanosti", na što se mentor Lujanović kratko osvrnuo: "Ako ljudi žele socijalu i kriminal, imaju vijesti."

– Imamo jedan ženski lik u planu, ona je doživjela burnout i sad se samo želi opuštati na plažama i dobro se provesti, tako da je na korisniku gdje će njezina priča završiti. A i Nebojša je imao ideju ženskog lika u ekološki motiviranoj potrazi pa možda pronađe vremena da ga razradi – govori nam Ban.

Gejming industrija žudi za dobrim piscima

– Pa bolje se plaća nego roman, tako da ću se potruditi – nadovezuje se Lujanović.

Dodaje kako imaju i priču koja korisnike vodi kroz lokacije s najljepšim kulisama za fotografije na Instagramu. Želja im je da svaka priča pokriva neko područje i dobno, i tematski, i društvenu sferu.

– Dosta je tu posla, i s IT strane i s naše, spisateljske strane. Cijela ta gejming industrija žudi za dobrim piscima i vjerujte da mi svi koji smo se tu skupili tek to učimo. Ovdje ima prilika za razne djelatnosti, za davanje glasova, fotografe, montažere – navodi autorica projekta.

Paralelno je pokrenula i osnivanje huba za kreativce kako bi kulturnu i kreativnu industriju povezala s IT sektorom i turizmom pa poziva sve zainteresirane da im se jave na e-mail adresu digitalauthors.eu@gmail.com.

– Svi suradnici su dobrodošli, tko god ima neku ideju. Mi se sad svi skupa tek educiramo jer bez obzira na to što imamo neko iskustvo u pisanju, nismo nikada bili digitalni autori – navodi domišljata autorica.

– Meni je super što će to sve krenuti iz Splita, koji je rasadnik glazbe, sporta, mode, nema gdje nas nema u umjetnosti, i sad ćemo još pokoriti s aplikacijama – dodaje.

---

Dobro bi došla financijska injekcija
Bilo bi super da nam uleti neka financijska injekcija i da kažemo – sad nećemo ništa drugo raditi tri-četiri mjeseca nego se samo tome posvetiti. Otvoreni smo za sve sponzore – poruka je ove maštovite skupine, željne posvećenog rada na projektu koji ih raduje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ADRIATIC QUEST‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘ADRIATIC QUEST‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-10 15:36:29 [created_by] => 3216 [created_by_alias] => Tanja Giovanelli [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-18 14:13:54 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-18 14:13:54 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20837316.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20837300.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/11779974.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20837304.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/10\/20837312.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pru\u017eanju jedinstvenog autenti\u010dnog do\u017eivljaja destinacije","Ana Ban je idejna za\u010detnica aplikacije koja \u0107e gostima omogu\u0107iti da grad iskuse kroz pri\u010du koju i sami dijelom oblikuju","Ilustracija","Ana Ban","Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pru\u017eanju jedinstvenog autenti\u010dnog do\u017eivljaja destinacije"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1224","hd_20837316_1920.jpg":"1920x1080","k_20837316_1280.jpg":"1280x1280","k_20837316_1024.jpg":"1024x1024","k_20837316_640.jpg":"640x640","k_20837316_480.jpg":"480x480","k_20837316_340.jpg":"340x340","k_20837316_220.jpg":"220x220","o_20837316_1280.jpg":"1280x816","o_20837316_1024.jpg":"1024x652","o_20837316_640.jpg":"640x408","o_20837316_480.jpg":"480x306","o_20837316_340.jpg":"340x216","o_20837316_220.jpg":"220x140","h_20837316_1280.jpg":"1280x854","h_20837316_1024.jpg":"1024x683","h_20837316_640.jpg":"640x427","h_20837316_480.jpg":"480x320","h_20837316_340.jpg":"340x227","h_20837316_220.jpg":"220x147","pp_20837316_1280.jpg":"1006x1280","pp_20837316_1024.jpg":"805x1024","pp_20837316_640.jpg":"503x640","pp_20837316_480.jpg":"377x480","pp_20837316_340.jpg":"267x340","pp_20837316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1405","hd_20837300_1920.jpg":"1920x1080","k_20837300_1280.jpg":"1280x1280","k_20837300_1024.jpg":"1024x1024","k_20837300_640.jpg":"640x640","k_20837300_480.jpg":"480x480","k_20837300_340.jpg":"340x340","k_20837300_220.jpg":"220x220","o_20837300_1280.jpg":"1280x936","o_20837300_1024.jpg":"1024x749","o_20837300_640.jpg":"640x468","o_20837300_480.jpg":"480x351","o_20837300_340.jpg":"340x248","o_20837300_220.jpg":"220x160","h_20837300_1280.jpg":"1280x854","h_20837300_1024.jpg":"1024x683","h_20837300_640.jpg":"640x427","h_20837300_480.jpg":"480x320","h_20837300_340.jpg":"340x227","h_20837300_220.jpg":"220x147","pp_20837300_1280.jpg":"1006x1280","pp_20837300_1024.jpg":"805x1024","pp_20837300_640.jpg":"503x640","pp_20837300_480.jpg":"377x480","pp_20837300_340.jpg":"267x340","pp_20837300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1094","hd_11779974_1920.jpg":"1920x1080","k_11779974_1280.jpg":"1280x1280","k_11779974_1024.jpg":"1024x1024","k_11779974_640.jpg":"640x640","k_11779974_480.jpg":"480x480","k_11779974_340.jpg":"340x340","k_11779974_220.jpg":"220x220","o_11779974_1280.jpg":"1280x729","o_11779974_1024.jpg":"1024x583","o_11779974_640.jpg":"640x364","o_11779974_480.jpg":"480x273","o_11779974_340.jpg":"340x193","o_11779974_220.jpg":"220x125","h_11779974_1280.jpg":"1280x854","h_11779974_1024.jpg":"1024x683","h_11779974_640.jpg":"640x427","h_11779974_480.jpg":"480x320","h_11779974_340.jpg":"340x227","h_11779974_220.jpg":"220x147","pp_11779974_1280.jpg":"1006x1280","pp_11779974_1024.jpg":"805x1024","pp_11779974_640.jpg":"503x640","pp_11779974_480.jpg":"377x480","pp_11779974_340.jpg":"267x340","pp_11779974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1500","hd_20837304_1920.jpg":"1920x1080","k_20837304_1280.jpg":"1280x1280","k_20837304_1024.jpg":"1024x1024","k_20837304_640.jpg":"640x640","k_20837304_480.jpg":"480x480","k_20837304_340.jpg":"340x340","k_20837304_220.jpg":"220x220","o_20837304_1280.jpg":"1280x1000","o_20837304_1024.jpg":"1024x800","o_20837304_640.jpg":"640x500","o_20837304_480.jpg":"480x375","o_20837304_340.jpg":"340x265","o_20837304_220.jpg":"220x171","h_20837304_1280.jpg":"1280x854","h_20837304_1024.jpg":"1024x683","h_20837304_640.jpg":"640x427","h_20837304_480.jpg":"480x320","h_20837304_340.jpg":"340x227","h_20837304_220.jpg":"220x147","pp_20837304_1280.jpg":"1006x1280","pp_20837304_1024.jpg":"805x1024","pp_20837304_640.jpg":"503x640","pp_20837304_480.jpg":"377x480","pp_20837304_340.jpg":"267x340","pp_20837304_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1348","hd_20837312_1920.jpg":"1920x1080","k_20837312_1280.jpg":"1280x1280","k_20837312_1024.jpg":"1024x1024","k_20837312_640.jpg":"640x640","k_20837312_480.jpg":"480x480","k_20837312_340.jpg":"340x340","k_20837312_220.jpg":"220x220","o_20837312_1280.jpg":"1280x898","o_20837312_1024.jpg":"1024x718","o_20837312_640.jpg":"640x449","o_20837312_480.jpg":"480x337","o_20837312_340.jpg":"340x238","o_20837312_220.jpg":"220x154","h_20837312_1280.jpg":"1280x854","h_20837312_1024.jpg":"1024x683","h_20837312_640.jpg":"640x427","h_20837312_480.jpg":"480x320","h_20837312_340.jpg":"340x227","h_20837312_220.jpg":"220x147","pp_20837312_1280.jpg":"1006x1280","pp_20837312_1024.jpg":"805x1024","pp_20837312_640.jpg":"503x640","pp_20837312_480.jpg":"377x480","pp_20837312_340.jpg":"267x340","pp_20837312_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7297354 Threads: 5 Questions: 1519774081 Slow queries: 4620196 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110360802 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-autori-osmislili-aplikaciju-uz-koju-se-u-stilu-indiane-jonesa-kroz-autenticne-legende-i-mitove-moze-iskusiti-grad-i-krenuti-u-fantasticne-potrage-evo-o-cemu-je-rijec-1168789 [printLink] => /split/splitski-autori-osmislili-aplikaciju-uz-koju-se-u-stilu-indiane-jonesa-kroz-autenticne-legende-i-mitove-moze-iskusiti-grad-i-krenuti-u-fantasticne-potrage-evo-o-cemu-je-rijec-1168789?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 450054 [name] => aplikacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aplikacija [link] => /tag/aplikacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 667781 [name] => adriatic quest [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 15:14:16 [main_article_id] => 0 [alias] => adriatic-quest [link] => /tag/adriatic-quest ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667782 [name] => ana ban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 15:14:16 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-ban [link] => /tag/ana-ban ) [4] => stdClass Object ( [id] => 418976 [name] => nebojša lujanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nebojsa-lujanovic [link] => /tag/nebojsa-lujanovic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 363995 [name] => josip šimić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-simic [link] => /tag/josip-simic ) [6] => stdClass Object ( [id] => 667783 [name] => branimir šilović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-18 15:14:16 [main_article_id] => 0 [alias] => branimir-silovic [link] => /tag/branimir-silovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ADRIATIC QUEST‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski autori osmislili aplikaciju uz koju se, u stilu Indiane Jonesa, kroz autentične legende i mitove može iskusiti grad i krenuti u fantastične potrage. Evo o čemu je riječ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3216 [name] => Tanja Giovanelli [username] => tanja-giovanelli [email] => tanja-giovanelli@sd.hr [password] => $2y$10$JDCsQ/OZuX7gscY3QuvaDOEPouqWfYRAD2REPHuLxiU1gCnMEuQhm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-giovanelli-3216 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1734 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/8ac7f27ab610464774342c60babe0b5f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20837316.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20837316.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixSkupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20837300.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixAna Ban je idejna začetnica aplikacije koja će gostima omogućiti da grad iskuse kroz priču koju i sami dijelom oblikuju ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/11779974.jpg [title] => Paun Paunović/CropixIlustracija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20837304.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixAna Ban ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/10/20837312.jpg [title] => Vojko Bašić/CropixSkupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zamislite priliku da grad bolje upoznate kroz uzbudljive mistično-fantastične potrage i avanture. Nešto tipa "Indiana Jones", ali na krilima likova ukorijenjenih u autentičnim legendama i mitovima. Ovo što radi šačica pisaca u Splitu još se nije dogodilo.

– Ne samo da oblikujemo jedinstvenu aplikaciju koja će gostima omogućiti da grad iskuse kroz priču koju i sami dijelom oblikuju, nego i jedinstveni žanr – digitalni narativ. U konačnici gradimo i prijeko potreban most između IT sektora i pisaca, odnosno kreativaca, dviju branši koje jedna za drugom žude – govori nam Ana Ban uime skupine autora na zadatku kreiranja aplikacije "Adriatic Quest", namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije.

---

image
Ana Ban
Vojko Bašić/Cropix
---

Riječ je, kako doznajemo kroz druženje s domišljatim pripovjedačima, o jednom od nagrađenih projekata "StartIT 2021 IT" startup akademije u organizaciji ICT županije i zajednice Digitalna Dalmacija, koji nakon završetka osmotjedne edukacije uspješno brodi prema realizaciji prvog prototipa, budeći veliki interes struke.

– U pregovorima smo s mnogim turističkim zajednicama i cilj nam je za ovu sezonu pripremiti jednostavniju verziju aplikacije koja bi se temeljila samo na priči s mogućnošću raznih scenarija, a koju bismo prezentirali isključivo kroz suradnju s TZ-ovima. No u planu su nam i premium ture koje će biti u stilu potrage, otuda "quest" u nazivu, jer će se kroz njih moći konzumirati hrana, piće, osvojiti ulaznice i slično ako riješiš neki izazov na putu. Bit će to i odlična marketinška platforma. Iskustvo putovanja kroz priču povezat će se s putovanjem kroz destinaciju, a jednako će tako biti moguće putovati od destinacije do destinacije, tipa "island hopping", a sve kroz priče s istim likom – objašnjava nam Ana, idejna začetnica aplikacije, koju u travnju planiraju prijaviti na "Grow It" natječaj Splitsko-dalmatinske županije za razvijanje projekata u IT sektoru.

---

image
Ilustracija
Paun Paunović/Cropix
---

Cilj je, kako doznajemo, da korisnik upozna što autentičnije lokalne ljude, pa im je u tom smislu i Zagora posebno zanimljiva, što će, smatraju, biti od posebne koristi malim lokalnim proizvođačima. A upravo se na autentičnosti i zanimljivosti temelji narativ koji će nositi njihov proizvod, zbog čega se u priču uključio i Nebojša Lujanović, splitski književnik i sveučilišni profesor, čiji je zadatak autorima pomoći oblikovati kvalitetne priče u ovoj novoj, zahtjevnoj formi.

Priča mora držati vodu

– Ja sam tu da usmjeravam i ispravljam narativni dio. Bez obzira na dodatni aspekt svega, protagonist svake priče mora funkcionirati kao književni lik u dovoljnoj mjeri da bi se neki korisnik mogao saživjeti s njim. Bez obzira na to što će ovaj tekst imati dodatne sadržaje, poput slika, videa, igara i ostaloga, priča opet mora držati vodu, jer to je ono što će privući. Nikakve sličice neće spasiti trulu priču – govori nam Lujanović.

Dodaje kako je iskustvo i njemu prilika za učenje jer u hodu razvija nove vještine.

– Kombiniramo neko znanje teorije književnosti, ali tu mora biti naglasak na kratkom efektu i slikovitosti, pa sam morao malo zaviriti u to kako se pišu filmski scenariji. A onda sam morao i malo istražiti kako se pišu priče za videoigrice, ali opet to nije to. Tako da je to mješavina triju postojećih područja da bi se došlo do nečeg nesigurnog kao što je digitalni narativ – objašnjava nam ovaj iskusni učitelj, koji je sudjelovao u selekciji i edukaciji kandidata izabranih natječajem na koji se prijavilo dvadesetak pisaca.

Među njima se domišljatom interpretacijom zadanog lika istaknuo i Branimir Šilović, nastavnik hrvatskog i engleskog jezika, kojega je, kako kaže, dopao lik povjesničara.

– Na početku sam ga osmislio kroz jednu težu priču, ali shvatili smo da to možda i ne bi išlo najbolje za ove potrebe pa smo ga osvježili s nekim fantastičnim motivom – zadovoljno kaže ovaj prosvjetar ne krijući zadovoljstvo avanturom na obzoru.

Idealna baza ovoga zamišljenog istraživača temeljila bi se, kaže, u povijesnim legendama, bilo u Splitu, na otocima, ili drugdje, jer ako nečega našem kraju ne nedostaje, onda su to predaje iz povijesti.

---

image
Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije
Vojko Bašić/Cropix
---

Duh brata Marka Marulića

A nekoliko riječi o liku kojeg razvija, s nama je podijelio i scenarist Ante Čepić, otkrivši nam kako je utemeljen u ideji nemirnog duha brata čuvenog pjesnika.

– Svi smo imali zadane teme karaktera tipa satiričar, povjesničar, romantičar, pa smo nekako prema tome razvijali lik. Moj je krenuo kao duh brata Marka Marulića, koji ima određeni konflikt s bratom i rješava ga kroz stoljeća. No kako mi je to bilo prekomplicirano za slagati, pretvorio sam ga u lik koji rješava neke mistične probleme smještene na rubu znanosti – govori nam Dućanin, dajući naslutiti da se likovi u pravilu naslanjaju na baštinu, s naglaskom na poveznici priče sa stvarnim prostorom, ali i događajima na tom prostoru.

Iznimka koja potvrđuje pravilo jest heroj patuljastog rasta koji je još kao dijete pobjegao s ruskim cirkusom da bi proputovao svijet, pa se u dvadesetima "itnija" zaštititi prijatelja koji je upao u nevolje, da bi u konačnici i sam završio na meti ruske mafije. Riječ je, pogađate, o liku kojeg je osmislio scenarist Josip Šimić, čije iskustvo u pisanju dječjih priča ovdje dolazi do izražaja, otvarajući prostor za mlađu generaciju korisnika aplikacije.

– Meni su takvi koncepti dosta bliski, tako da sam svom liku dodao i pratnju u obliku malog hrčka Wasabija koji s njime dijeli dobro i zlo, te snagu magičnog origami papira uz koji, natjeran nevoljom, u jednom trenutku poleti sa zvonika Sv. Duje – kaže Šimić.

Otkrio je i kako priče mahom gravitiraju k "rubu znanosti", na što se mentor Lujanović kratko osvrnuo: "Ako ljudi žele socijalu i kriminal, imaju vijesti."

– Imamo jedan ženski lik u planu, ona je doživjela burnout i sad se samo želi opuštati na plažama i dobro se provesti, tako da je na korisniku gdje će njezina priča završiti. A i Nebojša je imao ideju ženskog lika u ekološki motiviranoj potrazi pa možda pronađe vremena da ga razradi – govori nam Ban.

Gejming industrija žudi za dobrim piscima

– Pa bolje se plaća nego roman, tako da ću se potruditi – nadovezuje se Lujanović.

Dodaje kako imaju i priču koja korisnike vodi kroz lokacije s najljepšim kulisama za fotografije na Instagramu. Želja im je da svaka priča pokriva neko područje i dobno, i tematski, i društvenu sferu.

– Dosta je tu posla, i s IT strane i s naše, spisateljske strane. Cijela ta gejming industrija žudi za dobrim piscima i vjerujte da mi svi koji smo se tu skupili tek to učimo. Ovdje ima prilika za razne djelatnosti, za davanje glasova, fotografe, montažere – navodi autorica projekta.

Paralelno je pokrenula i osnivanje huba za kreativce kako bi kulturnu i kreativnu industriju povezala s IT sektorom i turizmom pa poziva sve zainteresirane da im se jave na e-mail adresu digitalauthors.eu@gmail.com.

– Svi suradnici su dobrodošli, tko god ima neku ideju. Mi se sad svi skupa tek educiramo jer bez obzira na to što imamo neko iskustvo u pisanju, nismo nikada bili digitalni autori – navodi domišljata autorica.

– Meni je super što će to sve krenuti iz Splita, koji je rasadnik glazbe, sporta, mode, nema gdje nas nema u umjetnosti, i sad ćemo još pokoriti s aplikacijama – dodaje.

---

Dobro bi došla financijska injekcija
Bilo bi super da nam uleti neka financijska injekcija i da kažemo – sad nećemo ništa drugo raditi tri-četiri mjeseca nego se samo tome posvetiti. Otvoreni smo za sve sponzore – poruka je ove maštovite skupine, željne posvećenog rada na projektu koji ih raduje.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix
Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije
Vojko Bašić/Cropix
Ana Ban je idejna začetnica aplikacije koja će gostima omogućiti da grad iskuse kroz priču koju i sami dijelom oblikuju
Paun Paunović/Cropix
Ilustracija
Vojko Bašić/Cropix
Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-autori-osmislili-aplikaciju-uz-koju-se-u-stilu-indiane-jonesa-kroz-autenticne-legende-i-mitove-moze-iskusiti-grad-i-krenuti-u-fantasticne-potrage-evo-o-cemu-je-rijec-1168789 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c9cc9ac4565e65243bb520e34af4772939f5c1d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+autori+osmislili+aplikaciju+uz+koju+se%2C+u+stilu+Indiane+Jonesa%2C+kroz+autenti%C4%8Dne+legende+i+mitove+mo%C5%BEe+iskusiti+grad+i+krenuti+u+fantasti%C4%8Dne+potrage.+Evo+o+%C4%8Demu+je+rije%C4%8D&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-autori-osmislili-aplikaciju-uz-koju-se-u-stilu-indiane-jonesa-kroz-autenticne-legende-i-mitove-moze-iskusiti-grad-i-krenuti-u-fantasticne-potrage-evo-o-cemu-je-rijec-1168789 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-autori-osmislili-aplikaciju-uz-koju-se-u-stilu-indiane-jonesa-kroz-autenticne-legende-i-mitove-moze-iskusiti-grad-i-krenuti-u-fantasticne-potrage-evo-o-cemu-je-rijec-1168789 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘ADRIATIC QUEST‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Split‘ADRIATIC QUEST‘

Splitski autori osmislili aplikaciju uz koju se, u stilu Indiane Jonesa, kroz autentične legende i mitove može iskusiti grad i krenuti u fantastične potrage. Evo o čemu je riječ

Piše Tanja Giovanelli
18. veljače 2022. - 15:13
Skupina autora na zadatku kreiranja aplikacije 'Adriatic Quest', namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacijeVojko Bašić/Cropix

Zamislite priliku da grad bolje upoznate kroz uzbudljive mistično-fantastične potrage i avanture. Nešto tipa "Indiana Jones", ali na krilima likova ukorijenjenih u autentičnim legendama i mitovima. Ovo što radi šačica pisaca u Splitu još se nije dogodilo.

– Ne samo da oblikujemo jedinstvenu aplikaciju koja će gostima omogućiti da grad iskuse kroz priču koju i sami dijelom oblikuju, nego i jedinstveni žanr – digitalni narativ. U konačnici gradimo i prijeko potreban most između IT sektora i pisaca, odnosno kreativaca, dviju branši koje jedna za drugom žude – govori nam Ana Ban uime skupine autora na zadatku kreiranja aplikacije "Adriatic Quest", namijenjene pružanju jedinstvenog autentičnog doživljaja destinacije.

Riječ je, kako...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 20:18