stdClass Object ( [id] => 1163781 [title] => Splitski arhitekti podsjećaju na projekt čiju je Studiju platio veliki Zdenko Runjić: ‘Tu se može napraviti preko 2000 parkirnih mjesta i vratiti život u centar Splita‘ [alias] => splitski-arhitekti-podsjecaju-na-projekt-ciju-je-studiju-platio-veliki-zdenko-runjic-tu-se-moze-napraviti-preko-2000-parkirnih-mjesta-i-vratiti-zivot-u-centar-splita [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dobro je da je medijski oživjela priča o Starom placu. Lijepo je i da se u Banovini netko konačno sjetio tog dragocjenog prostora u samom centru Splita koji je desetljećima zapušten, urbanistički nedefiniran i jedva iskorišten, a spomene ga se tu i tamo u predizbornoj kampanji/njama jer se ova tema podgrijava još od prvih demokratskih izbora za gradsku vladu.

Valjda bi sad projekt Starog placa mogao zaintrigirati i splitske vijećnike, koji bi o tome trebali povesti plodonosnu raspravu, a koja bi, treba se nadati, na koncu urodila natječajem na kojem bi se tražilo najbolje arhitektonsko rješenje ovog prostora. I valjda ovoga puta neće sve ostati na novinskim tekstovima i 3D vizualizacijama?

Prihvaćena aklamacijom, ali...

I dok oni bolje upoznati s formalno-pravnom stranom ovog projekta upozoravaju na to da Stari plac ne može i neće postati vlasništvo Hajduka jer sukladno sudskim presudama kojima se regulira njegov status nepobitno pripada Gradu, eminentni splitski arhitekti: Vlado Krstulović, Robert Pleić i Jerko Rošin podsjećaju javnost na njihovu Programsko-prostornu studiju "Novi Stari plac". U njoj se još za vrijeme rata promišljala ova lokacija, da bi netom nakon njegova završetka na velika zvona bila predstavljena građanima, pa skoro aklamacijom prihvaćena od puka i struke. Pišemo "skoro", jer je projekt u međuvremenu ipak negdje zapeo, makar mu se tepalo i smatralo ga se perspektivnim i zašto ne reći - lukrativnim.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

U Rošinovom "Studiju R" razgovarali smo s njim i kolegom mu Robertom Pleićem, dok je Vlado Krstulović izostao zbog koronavirusa u obitelji.

Rošin podsjeća na njegovog obiteljskog prijatelja i kolegu kad je glazba u pitanju, rodonačelnika ideje o uređenju prostora na lokaciji starog Hajdukova igrališta.

- Sve je krenulo od našeg velikog skladatelja Zdenka Runjića koji je tada tražio jednu ljetnu pozornicu za Splitski festival. Sve lokacije na kojima se festival do tada održavao: Bačvice, Prokurative, bazen Jadrana na Zvončacu, bile su na neki način potrošene, iako je svaka dala svoju draž toj manifestaciji, a Zdenko je upravo Stari plac vidio kao idealnu ljetnu pozornicu za tu svrhu. Stoga je i financirao izradu Studije, a nas trojica arhitekata, iz tri biroa, besplatno smo radili na njoj - kaže Rošin, koji je na Sudamju 1996. zajedno s kolegama Studiju predstavio u Staroj gradskoj vijećnici.

---

image
Zdenko Runjić
Saša Burić/Cropix
---

- Naravno da je protek vremena napravio svoje, ali Studija je dobra osnova za revitalizaciju toga prostora. U međuvremenu, neki sadržaji, poput Etnografskog muzeja i Galerije "Vidović" koje smo tu predvidjeli, udomljeni su na drugim lokacijama, no problem prometa u mirovanju u kontaktnoj zoni grada, koji bi nestao oživotvorenjem ovog projekta, do danas nije riješen. A tu se može napraviti više od dvije tisuće parkirnih mjesta. Probijanjem Manđerove i uređenjem parkirališno garažnih prostora na tom mjestu, nesmetano bi se moglo krenuti automobilima put centra grada jer bi uvijek bilo slobodnih mjesta za parkiranje - kaže arhitekt Pleić.

U međuvremenu Split je postao turistički grad, ljeti krcat strancima, a zimi gotovo pust. Zbog silnih apartmana u povijesnoj jezgri, doživio je hudu sudbinu poznatijeg i turistički razvikanijeg Dubrovnika.

- Planirali smo da taj poslovno-sportsko-zabavni i kulturni kompleks bude primarno servis građanima koji žive ili gravitiraju centru grada. Zato je i predviđao toliko puno javnih sadržaja. U međuvremenu, taj dio grada je u odnosu na razdoblje prije 26 godina jako opustio. Mislim tu prije svega na razdoblje izvan turističke sezone, kada se u centru malo toga događa. Zašto su te podzemne garaže bile ključne? Zato jer bi, da su kojim slučajem izgrađene, umjesto u trgovačke centre na rubu grada Splićani dolazili u gradsku jezgru.

"Prima" bi funkcionirala na isti način kao "Mall" ili "City Center One". Život bi tu pulsirao punim plućima kao nekada - veli Pleić i dodaje da su se vremena promijenila, a to podrazumijeva gradnju zgrada s liftovima i parkirnim mjestima i u starom dijelu Splita. Nitko, kaže, ne može ignorirati potrebe građana i to pravdati nostalgijom za minulim vremenima.

Zanemareni zlatni kvadrati

Hajdukovo igralište osmislio je čuveni Frano Gotovac, koji je, slažu se Rošin i Pleić, genijalnim projektom savršeno "nalegao" na nekadašnju Kraljevu njivu. No, Hajdukovi uspjesi su napravili svoje i gradu je jednostavno nasušno bio potreban pravi stadion s atletskom stazom, natkrivenim tribinama i pomoćnim terenima, kakav je zahvaljujući MIS-u 1979. godine i dobio.

---

image
Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac'
Joško Šupić/Cropix
---

- Od onda do tada Stari plac je prepušten samom sebi. Na njemu se ništa veliko nije dogodilo. I zato smo tu predviđali riješiti sve što je u tom trenutku, netom nakon završetka Domovinskog rata, Splitu trebalo: od koncertnih dvorana, televizijskih i radio studija, ljetnih pozornica, hotela, kazališta, baletnog studija, muzeja, prostorija za izviđače i glazbenu školu, te tehniku HNK-a. Namjerno smo na pet posto te površine predvidjeli gradnju stanova kako bi o svemu tome brinuli stanari, oni kojima bi po logici stvari do toga bilo najviše stalo i koji bi čuvali taj prostor - objašnjava Rošin.

Arhitekti ne znaju tko je točno spustio rampu ovom projektu, tim više jer su njime bili zadovoljni i struka i građani, koji su bili javno upoznati s rezultatima Studije. U kuloarima su se spominjali navijači Hajduka koji su se pobunili zbog "skrnavljenja svetog sportskog mjesta". "Hodočastilo" se, govori se, gradonačelniku Nikoli Grabiću dok god se od svega nije odustalo. Od tada nitko ne mari za zlatne kvadrate.

- A mi smo predlagali nešto sasvim suprotno onome što nam se navodno predbacilo: podizanje skulpture s loptom na centru nekadašnjeg Starog placa, kao vječan spomen na Hajdukove uspjehe - kaže Rošin.

- I upravo zbog tih uspjeha se počelo osmišljavati tu lokaciju jer smo shvatili da je sport područje u kojem se Split realno i ravnopravno mjeri sa svijetom. To nam je bio izazov - dodaje Pleić.

Imovinsko-pravni problemi

Baš zato je i vlasnik "Skalinade" Zdenko Runjić odlučio financirati izradu Studije.

- On je shvatio da se Split u međunarodnim okvirima ističe zahvaljujući sportašima i glazbenicima, a baš na toj lokaciji je vidio šansu da se obje te komponente naglase, a grad dobije priliku u njegovom samom srcu, u kontaktnoj zoni povijesne jezgre, razvijati takve sadržaje - ističe Jerko Rošin.

U Splitu u pravilu prolaze desetljeća od ideje do realizacije nekog velikoga gradskog projekta, kojim se značajno podižu ne samo standardi stanovanja u određenoj cjelini, već i ukupno društveno bogatstvo jer nakon takvih pothvata automatski rastu cijene građevinskog zemljišta, stanova i poslovnih prostora u blizini. U tom smislu hvaljenu Zapadnu obalu kanilo se urediti još 1957. godine, a planove za uređenje istočnog dijela gradske luke, u kojoj se već tada nazirao problem sve gušćeg prometa koji ide ruku pod ruku s razvojem turizma, sedamdesetih je godina prošlog stoljeća promišljao arhitekt Đermano Mitrović.

---

image
Jerko Rošin
Josko Supic/Cropix
---

- Kolega Ante Kuzmanić oživio je ideju mosta između Splita i Kaštela koja je stara sedamdeset godina, a još nismo sigurni treba li tu graditi most ili tunel. Uvijek su, naravno, imovinsko-pravni problemi ti koji se prvi ispriječe u realizaciji zamišljenih projekata kojima bi se poboljšala kvaliteta života u Splitu - konstatira Rošin.

No, gdje je političke volje i kapitala - sve se može.

- Republika Francuska je u svrhu gradnje željezničke pruge između Pariza i Marseillesa otkupila čak šezdeset tisuća privatnih kuća! Neke će srušiti, neke zvučno ojačati da njihovim stanarima buka koju će stvarati vlakovi ne bi smetala, a neke renovirati pa prodati - kaže Pleić.

- A u nas zbog trinaest četvornih metara u vlasništvu HŽ-a zaustavljaju cijele projekte - domeće Rošin.

Vizionar Jakša Miličić

Koliko je Programsko-planska studija "Novi Stari plac" pedantno napravljena, svjedoči i to da se razmišljalo o gradskim vizurama.

- Pazili smo da ni na jedan način ne oskvrnemo pogled na Marjan. Dapače, predvidjeli smo nove aleje uz ceste koje vode u centar grada i poštivali rimsku centurijaciju - ističe arhitekt Robert Pleić.

Da bi se nešto konačno dogodilo kod Stare plinare, gradska vlast treba pokazati snažnu volju i želju kakvu je, Rošin će, nekada imao veliki splitski poteštat Jakša Miličić.

- Mi trebamo vizionare poput Miličića. Za njegova mandata izborili smo se za MIS pa gradeći usjek pruge omogućili Splitu širenje prema sjeveru. Bude li političke volje, Grad bez problema može osmisliti ovaj prostor, a naša Studija je dobar temelj za to. Po modelu javno-privatnog partnerstva, tu se brojni sadržaji koje smo predvidjeli Studijom mogu realizirati bez ikakvog problema. Zbog atraktivnosti tog prostora privatnih investitora bi bilo napretek, neovisno o tome tko će im u ovom slučaju biti poslovni partner - Grad ili Hajduk - rekao je Rošin.

Vrijeme je da se krene; zapjevao bi Bare.

---

image
Projekt, nažalost, nije realiziran - što će biti sa Starim placom to se ni danas ne zna
Joško Supić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI STARI PLAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NOVI STARI PLAC 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-28 12:38:55 [created_by] => 3206 [created_by_alias] => Saša Ljubičić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-31 10:24:32 [modified_by] => 3206 [publish_up] => 2022-01-31 10:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8790 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714320.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714316.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714412.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714398.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714324.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20714326.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20692920.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/20692922.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/28\/18025624.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Jo\u0161ko Supi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Jerko Ro\u0161in i Robert Plei\u0107 uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac'","Jerko Ro\u0161in i Robert Plei\u0107 uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac'","Jerko Ro\u0161in","Jerko Ro\u0161in","","Projekt, na\u017ealost, nije realiziran - \u0161to \u0107e biti sa Starim placom to se ni danas ne zna","Dotrajali stadion i ostaci tribina - jedina svijetla to\u010dka je ragbi klub 'Nada' koji koristi prostor i koliko-toliko ga uspijeva odr\u017eavati","Dotrajali stadion - jedina svijetla to\u010dka je ragbi klub 'Nada' koji ga koristi i koliko-toliko uspijeva odr\u017eavati","Zdenko Runji\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1295","hd_20714320_1920.jpg":"1920x1080","k_20714320_1280.jpg":"1280x1280","k_20714320_1024.jpg":"1024x1024","k_20714320_640.jpg":"640x640","k_20714320_480.jpg":"480x480","k_20714320_340.jpg":"340x340","k_20714320_220.jpg":"220x220","o_20714320_1280.jpg":"1280x863","o_20714320_1024.jpg":"1024x690","o_20714320_640.jpg":"640x431","o_20714320_480.jpg":"480x323","o_20714320_340.jpg":"340x229","o_20714320_220.jpg":"220x148","h_20714320_1280.jpg":"1280x854","h_20714320_1024.jpg":"1024x683","h_20714320_640.jpg":"640x427","h_20714320_480.jpg":"480x320","h_20714320_340.jpg":"340x227","h_20714320_220.jpg":"220x147","pp_20714320_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714320_1024.jpg":"805x1024","pp_20714320_640.jpg":"503x640","pp_20714320_480.jpg":"377x480","pp_20714320_340.jpg":"267x340","pp_20714320_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1345","hd_20714316_1920.jpg":"1920x1080","k_20714316_1280.jpg":"1280x1280","k_20714316_1024.jpg":"1024x1024","k_20714316_640.jpg":"640x640","k_20714316_480.jpg":"480x480","k_20714316_340.jpg":"340x340","k_20714316_220.jpg":"220x220","o_20714316_1280.jpg":"1280x896","o_20714316_1024.jpg":"1024x717","o_20714316_640.jpg":"640x448","o_20714316_480.jpg":"480x336","o_20714316_340.jpg":"340x238","o_20714316_220.jpg":"220x154","h_20714316_1280.jpg":"1280x854","h_20714316_1024.jpg":"1024x683","h_20714316_640.jpg":"640x427","h_20714316_480.jpg":"480x320","h_20714316_340.jpg":"340x227","h_20714316_220.jpg":"220x147","pp_20714316_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714316_1024.jpg":"805x1024","pp_20714316_640.jpg":"503x640","pp_20714316_480.jpg":"377x480","pp_20714316_340.jpg":"267x340","pp_20714316_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1175","hd_20714412_1920.jpg":"1920x1080","k_20714412_1280.jpg":"1280x1280","k_20714412_1024.jpg":"1024x1024","k_20714412_640.jpg":"640x640","k_20714412_480.jpg":"480x480","k_20714412_340.jpg":"340x340","k_20714412_220.jpg":"220x220","o_20714412_1280.jpg":"1280x783","o_20714412_1024.jpg":"1024x626","o_20714412_640.jpg":"640x391","o_20714412_480.jpg":"480x293","o_20714412_340.jpg":"340x208","o_20714412_220.jpg":"220x134","h_20714412_1280.jpg":"1280x854","h_20714412_1024.jpg":"1024x683","h_20714412_640.jpg":"640x427","h_20714412_480.jpg":"480x320","h_20714412_340.jpg":"340x227","h_20714412_220.jpg":"220x147","pp_20714412_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714412_1024.jpg":"805x1024","pp_20714412_640.jpg":"503x640","pp_20714412_480.jpg":"377x480","pp_20714412_340.jpg":"267x340","pp_20714412_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2816","hd_20714398_1920.jpg":"1920x1080","k_20714398_1280.jpg":"1280x1280","k_20714398_1024.jpg":"1024x1024","k_20714398_640.jpg":"640x640","k_20714398_480.jpg":"480x480","k_20714398_340.jpg":"340x340","k_20714398_220.jpg":"220x220","o_20714398_1280.jpg":"1280x1877","o_20714398_1024.jpg":"1024x1501","o_20714398_640.jpg":"640x938","o_20714398_480.jpg":"480x704","o_20714398_340.jpg":"340x498","o_20714398_220.jpg":"220x322","h_20714398_1280.jpg":"1280x854","h_20714398_1024.jpg":"1024x683","h_20714398_640.jpg":"640x427","h_20714398_480.jpg":"480x320","h_20714398_340.jpg":"340x227","h_20714398_220.jpg":"220x147","pp_20714398_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714398_1024.jpg":"805x1024","pp_20714398_640.jpg":"503x640","pp_20714398_480.jpg":"377x480","pp_20714398_340.jpg":"267x340","pp_20714398_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1428","hd_20714324_1920.jpg":"1920x1080","k_20714324_1280.jpg":"1280x1280","k_20714324_1024.jpg":"1024x1024","k_20714324_640.jpg":"640x640","k_20714324_480.jpg":"480x480","k_20714324_340.jpg":"340x340","k_20714324_220.jpg":"220x220","o_20714324_1280.jpg":"1280x952","o_20714324_1024.jpg":"1024x761","o_20714324_640.jpg":"640x476","o_20714324_480.jpg":"480x357","o_20714324_340.jpg":"340x252","o_20714324_220.jpg":"220x163","h_20714324_1280.jpg":"1280x854","h_20714324_1024.jpg":"1024x683","h_20714324_640.jpg":"640x427","h_20714324_480.jpg":"480x320","h_20714324_340.jpg":"340x227","h_20714324_220.jpg":"220x147","pp_20714324_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714324_1024.jpg":"805x1024","pp_20714324_640.jpg":"503x640","pp_20714324_480.jpg":"377x480","pp_20714324_340.jpg":"267x340","pp_20714324_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20714326_1920.jpg":"1920x1080","k_20714326_1280.jpg":"1280x1280","k_20714326_1024.jpg":"1024x1024","k_20714326_640.jpg":"640x640","k_20714326_480.jpg":"480x480","k_20714326_340.jpg":"340x340","k_20714326_220.jpg":"220x220","o_20714326_1280.jpg":"1280x960","o_20714326_1024.jpg":"1024x768","o_20714326_640.jpg":"640x480","o_20714326_480.jpg":"480x360","o_20714326_340.jpg":"340x255","o_20714326_220.jpg":"220x165","h_20714326_1280.jpg":"1280x854","h_20714326_1024.jpg":"1024x683","h_20714326_640.jpg":"640x427","h_20714326_480.jpg":"480x320","h_20714326_340.jpg":"340x227","h_20714326_220.jpg":"220x147","pp_20714326_1280.jpg":"1006x1280","pp_20714326_1024.jpg":"805x1024","pp_20714326_640.jpg":"503x640","pp_20714326_480.jpg":"377x480","pp_20714326_340.jpg":"267x340","pp_20714326_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x972","hd_20692920_1920.jpg":"1920x1080","k_20692920_1280.jpg":"1280x1280","k_20692920_1024.jpg":"1024x1024","k_20692920_640.jpg":"640x640","k_20692920_480.jpg":"480x480","k_20692920_340.jpg":"340x340","k_20692920_220.jpg":"220x220","o_20692920_1280.jpg":"1280x648","o_20692920_1024.jpg":"1024x518","o_20692920_640.jpg":"640x324","o_20692920_480.jpg":"480x243","o_20692920_340.jpg":"340x172","o_20692920_220.jpg":"220x111","h_20692920_1280.jpg":"1280x854","h_20692920_1024.jpg":"1024x683","h_20692920_640.jpg":"640x427","h_20692920_480.jpg":"480x320","h_20692920_340.jpg":"340x227","h_20692920_220.jpg":"220x147","pp_20692920_1280.jpg":"1006x1280","pp_20692920_1024.jpg":"805x1024","pp_20692920_640.jpg":"503x640","pp_20692920_480.jpg":"377x480","pp_20692920_340.jpg":"267x340","pp_20692920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1213","hd_20692922_1920.jpg":"1920x1080","k_20692922_1280.jpg":"1280x1280","k_20692922_1024.jpg":"1024x1024","k_20692922_640.jpg":"640x640","k_20692922_480.jpg":"480x480","k_20692922_340.jpg":"340x340","k_20692922_220.jpg":"220x220","o_20692922_1280.jpg":"1280x808","o_20692922_1024.jpg":"1024x646","o_20692922_640.jpg":"640x404","o_20692922_480.jpg":"480x303","o_20692922_340.jpg":"340x214","o_20692922_220.jpg":"220x138","h_20692922_1280.jpg":"1280x854","h_20692922_1024.jpg":"1024x683","h_20692922_640.jpg":"640x427","h_20692922_480.jpg":"480x320","h_20692922_340.jpg":"340x227","h_20692922_220.jpg":"220x147","pp_20692922_1280.jpg":"1006x1280","pp_20692922_1024.jpg":"805x1024","pp_20692922_640.jpg":"503x640","pp_20692922_480.jpg":"377x480","pp_20692922_340.jpg":"267x340","pp_20692922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"970x1574","hd_18025624_1920.jpg":"1920x1080","k_18025624_1280.jpg":"1280x1280","k_18025624_1024.jpg":"1024x1024","k_18025624_640.jpg":"640x640","k_18025624_480.jpg":"480x480","k_18025624_340.jpg":"340x340","k_18025624_220.jpg":"220x220","o_18025624_1280.jpg":"1280x2077","o_18025624_1024.jpg":"1024x1661","o_18025624_640.jpg":"640x1038","o_18025624_480.jpg":"480x778","o_18025624_340.jpg":"340x551","o_18025624_220.jpg":"220x356","h_18025624_1280.jpg":"1280x854","h_18025624_1024.jpg":"1024x683","h_18025624_640.jpg":"640x427","h_18025624_480.jpg":"480x320","h_18025624_340.jpg":"340x227","h_18025624_220.jpg":"220x147","pp_18025624_1280.jpg":"1006x1280","pp_18025624_1024.jpg":"805x1024","pp_18025624_640.jpg":"503x640","pp_18025624_480.jpg":"377x480","pp_18025624_340.jpg":"267x340","pp_18025624_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7636733 Threads: 6 Questions: 1552475817 Slow queries: 4730848 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111251930 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-arhitekti-podsjecaju-na-projekt-ciju-je-studiju-platio-veliki-zdenko-runjic-tu-se-moze-napraviti-preko-2000-parkirnih-mjesta-i-vratiti-zivot-u-centar-splita-1163781 [printLink] => /split/splitski-arhitekti-podsjecaju-na-projekt-ciju-je-studiju-platio-veliki-zdenko-runjic-tu-se-moze-napraviti-preko-2000-parkirnih-mjesta-i-vratiti-zivot-u-centar-splita-1163781?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 236144 [name] => Stari plac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stari-plac [link] => /tag/stari-plac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244139 [name] => Jerko Rošin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jerko-rosin [link] => /tag/jerko-rosin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 665244 [name] => Robert Pleić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-31 11:22:27 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-pleic [link] => /tag/robert-pleic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI STARI PLAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski arhitekti podsjećaju na projekt čiju je Studiju platio veliki Zdenko Runjić: ‘Tu se može napraviti preko 2000 parkirnih mjesta i vratiti život u centar Splita‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3206 [name] => Saša Ljubičić [username] => sa-a-ljubi-i [email] => sa-a-ljubi-i@sd.hr [password] => $2y$10$mxAdRkEFZ22AqSd9Kjt8S.hoOMCyPMexvcawBarn3lew0U.YIhUJe [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sasa-ljubicic-3206 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1724 [gender] => m [description] => [image] => 1724.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1724.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714320.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac' [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714320.jpg [title] => Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac' Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714316.jpg [title] => Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac' Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714412.jpg [title] => Jerko Rošin Josko Supic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714398.jpg [title] => Jerko Rošin Josko Supic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714324.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20714326.jpg [title] => Projekt, nažalost, nije realiziran - što će biti sa Starim placom to se ni danas ne zna Joško Supić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20692920.jpg [title] => Dotrajali stadion i ostaci tribina - jedina svijetla točka je ragbi klub 'Nada' koji koristi prostor i koliko-toliko ga uspijeva održavati Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/20692922.jpg [title] => Dotrajali stadion - jedina svijetla točka je ragbi klub 'Nada' koji ga koristi i koliko-toliko uspijeva održavati Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/28/18025624.jpg [title] => Zdenko Runjić Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dobro je da je medijski oživjela priča o Starom placu. Lijepo je i da se u Banovini netko konačno sjetio tog dragocjenog prostora u samom centru Splita koji je desetljećima zapušten, urbanistički nedefiniran i jedva iskorišten, a spomene ga se tu i tamo u predizbornoj kampanji/njama jer se ova tema podgrijava još od prvih demokratskih izbora za gradsku vladu.

Valjda bi sad projekt Starog placa mogao zaintrigirati i splitske vijećnike, koji bi o tome trebali povesti plodonosnu raspravu, a koja bi, treba se nadati, na koncu urodila natječajem na kojem bi se tražilo najbolje arhitektonsko rješenje ovog prostora. I valjda ovoga puta neće sve ostati na novinskim tekstovima i 3D vizualizacijama?

Prihvaćena aklamacijom, ali...

I dok oni bolje upoznati s formalno-pravnom stranom ovog projekta upozoravaju na to da Stari plac ne može i neće postati vlasništvo Hajduka jer sukladno sudskim presudama kojima se regulira njegov status nepobitno pripada Gradu, eminentni splitski arhitekti: Vlado Krstulović, Robert Pleić i Jerko Rošin podsjećaju javnost na njihovu Programsko-prostornu studiju "Novi Stari plac". U njoj se još za vrijeme rata promišljala ova lokacija, da bi netom nakon njegova završetka na velika zvona bila predstavljena građanima, pa skoro aklamacijom prihvaćena od puka i struke. Pišemo "skoro", jer je projekt u međuvremenu ipak negdje zapeo, makar mu se tepalo i smatralo ga se perspektivnim i zašto ne reći - lukrativnim.

---

image
Josko Supic/Cropix
---

U Rošinovom "Studiju R" razgovarali smo s njim i kolegom mu Robertom Pleićem, dok je Vlado Krstulović izostao zbog koronavirusa u obitelji.

Rošin podsjeća na njegovog obiteljskog prijatelja i kolegu kad je glazba u pitanju, rodonačelnika ideje o uređenju prostora na lokaciji starog Hajdukova igrališta.

- Sve je krenulo od našeg velikog skladatelja Zdenka Runjića koji je tada tražio jednu ljetnu pozornicu za Splitski festival. Sve lokacije na kojima se festival do tada održavao: Bačvice, Prokurative, bazen Jadrana na Zvončacu, bile su na neki način potrošene, iako je svaka dala svoju draž toj manifestaciji, a Zdenko je upravo Stari plac vidio kao idealnu ljetnu pozornicu za tu svrhu. Stoga je i financirao izradu Studije, a nas trojica arhitekata, iz tri biroa, besplatno smo radili na njoj - kaže Rošin, koji je na Sudamju 1996. zajedno s kolegama Studiju predstavio u Staroj gradskoj vijećnici.

---

image
Zdenko Runjić
Saša Burić/Cropix
---

- Naravno da je protek vremena napravio svoje, ali Studija je dobra osnova za revitalizaciju toga prostora. U međuvremenu, neki sadržaji, poput Etnografskog muzeja i Galerije "Vidović" koje smo tu predvidjeli, udomljeni su na drugim lokacijama, no problem prometa u mirovanju u kontaktnoj zoni grada, koji bi nestao oživotvorenjem ovog projekta, do danas nije riješen. A tu se može napraviti više od dvije tisuće parkirnih mjesta. Probijanjem Manđerove i uređenjem parkirališno garažnih prostora na tom mjestu, nesmetano bi se moglo krenuti automobilima put centra grada jer bi uvijek bilo slobodnih mjesta za parkiranje - kaže arhitekt Pleić.

U međuvremenu Split je postao turistički grad, ljeti krcat strancima, a zimi gotovo pust. Zbog silnih apartmana u povijesnoj jezgri, doživio je hudu sudbinu poznatijeg i turistički razvikanijeg Dubrovnika.

- Planirali smo da taj poslovno-sportsko-zabavni i kulturni kompleks bude primarno servis građanima koji žive ili gravitiraju centru grada. Zato je i predviđao toliko puno javnih sadržaja. U međuvremenu, taj dio grada je u odnosu na razdoblje prije 26 godina jako opustio. Mislim tu prije svega na razdoblje izvan turističke sezone, kada se u centru malo toga događa. Zašto su te podzemne garaže bile ključne? Zato jer bi, da su kojim slučajem izgrađene, umjesto u trgovačke centre na rubu grada Splićani dolazili u gradsku jezgru.

"Prima" bi funkcionirala na isti način kao "Mall" ili "City Center One". Život bi tu pulsirao punim plućima kao nekada - veli Pleić i dodaje da su se vremena promijenila, a to podrazumijeva gradnju zgrada s liftovima i parkirnim mjestima i u starom dijelu Splita. Nitko, kaže, ne može ignorirati potrebe građana i to pravdati nostalgijom za minulim vremenima.

Zanemareni zlatni kvadrati

Hajdukovo igralište osmislio je čuveni Frano Gotovac, koji je, slažu se Rošin i Pleić, genijalnim projektom savršeno "nalegao" na nekadašnju Kraljevu njivu. No, Hajdukovi uspjesi su napravili svoje i gradu je jednostavno nasušno bio potreban pravi stadion s atletskom stazom, natkrivenim tribinama i pomoćnim terenima, kakav je zahvaljujući MIS-u 1979. godine i dobio.

---

image
Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac'
Joško Šupić/Cropix
---

- Od onda do tada Stari plac je prepušten samom sebi. Na njemu se ništa veliko nije dogodilo. I zato smo tu predviđali riješiti sve što je u tom trenutku, netom nakon završetka Domovinskog rata, Splitu trebalo: od koncertnih dvorana, televizijskih i radio studija, ljetnih pozornica, hotela, kazališta, baletnog studija, muzeja, prostorija za izviđače i glazbenu školu, te tehniku HNK-a. Namjerno smo na pet posto te površine predvidjeli gradnju stanova kako bi o svemu tome brinuli stanari, oni kojima bi po logici stvari do toga bilo najviše stalo i koji bi čuvali taj prostor - objašnjava Rošin.

Arhitekti ne znaju tko je točno spustio rampu ovom projektu, tim više jer su njime bili zadovoljni i struka i građani, koji su bili javno upoznati s rezultatima Studije. U kuloarima su se spominjali navijači Hajduka koji su se pobunili zbog "skrnavljenja svetog sportskog mjesta". "Hodočastilo" se, govori se, gradonačelniku Nikoli Grabiću dok god se od svega nije odustalo. Od tada nitko ne mari za zlatne kvadrate.

- A mi smo predlagali nešto sasvim suprotno onome što nam se navodno predbacilo: podizanje skulpture s loptom na centru nekadašnjeg Starog placa, kao vječan spomen na Hajdukove uspjehe - kaže Rošin.

- I upravo zbog tih uspjeha se počelo osmišljavati tu lokaciju jer smo shvatili da je sport područje u kojem se Split realno i ravnopravno mjeri sa svijetom. To nam je bio izazov - dodaje Pleić.

Imovinsko-pravni problemi

Baš zato je i vlasnik "Skalinade" Zdenko Runjić odlučio financirati izradu Studije.

- On je shvatio da se Split u međunarodnim okvirima ističe zahvaljujući sportašima i glazbenicima, a baš na toj lokaciji je vidio šansu da se obje te komponente naglase, a grad dobije priliku u njegovom samom srcu, u kontaktnoj zoni povijesne jezgre, razvijati takve sadržaje - ističe Jerko Rošin.

U Splitu u pravilu prolaze desetljeća od ideje do realizacije nekog velikoga gradskog projekta, kojim se značajno podižu ne samo standardi stanovanja u određenoj cjelini, već i ukupno društveno bogatstvo jer nakon takvih pothvata automatski rastu cijene građevinskog zemljišta, stanova i poslovnih prostora u blizini. U tom smislu hvaljenu Zapadnu obalu kanilo se urediti još 1957. godine, a planove za uređenje istočnog dijela gradske luke, u kojoj se već tada nazirao problem sve gušćeg prometa koji ide ruku pod ruku s razvojem turizma, sedamdesetih je godina prošlog stoljeća promišljao arhitekt Đermano Mitrović.

---

image
Jerko Rošin
Josko Supic/Cropix
---

- Kolega Ante Kuzmanić oživio je ideju mosta između Splita i Kaštela koja je stara sedamdeset godina, a još nismo sigurni treba li tu graditi most ili tunel. Uvijek su, naravno, imovinsko-pravni problemi ti koji se prvi ispriječe u realizaciji zamišljenih projekata kojima bi se poboljšala kvaliteta života u Splitu - konstatira Rošin.

No, gdje je političke volje i kapitala - sve se može.

- Republika Francuska je u svrhu gradnje željezničke pruge između Pariza i Marseillesa otkupila čak šezdeset tisuća privatnih kuća! Neke će srušiti, neke zvučno ojačati da njihovim stanarima buka koju će stvarati vlakovi ne bi smetala, a neke renovirati pa prodati - kaže Pleić.

- A u nas zbog trinaest četvornih metara u vlasništvu HŽ-a zaustavljaju cijele projekte - domeće Rošin.

Vizionar Jakša Miličić

Koliko je Programsko-planska studija "Novi Stari plac" pedantno napravljena, svjedoči i to da se razmišljalo o gradskim vizurama.

- Pazili smo da ni na jedan način ne oskvrnemo pogled na Marjan. Dapače, predvidjeli smo nove aleje uz ceste koje vode u centar grada i poštivali rimsku centurijaciju - ističe arhitekt Robert Pleić.

Da bi se nešto konačno dogodilo kod Stare plinare, gradska vlast treba pokazati snažnu volju i želju kakvu je, Rošin će, nekada imao veliki splitski poteštat Jakša Miličić.

- Mi trebamo vizionare poput Miličića. Za njegova mandata izborili smo se za MIS pa gradeći usjek pruge omogućili Splitu širenje prema sjeveru. Bude li političke volje, Grad bez problema može osmisliti ovaj prostor, a naša Studija je dobar temelj za to. Po modelu javno-privatnog partnerstva, tu se brojni sadržaji koje smo predvidjeli Studijom mogu realizirati bez ikakvog problema. Zbog atraktivnosti tog prostora privatnih investitora bi bilo napretek, neovisno o tome tko će im u ovom slučaju biti poslovni partner - Grad ili Hajduk - rekao je Rošin.

Vrijeme je da se krene; zapjevao bi Bare.

---

image
Projekt, nažalost, nije realiziran - što će biti sa Starim placom to se ni danas ne zna
Joško Supić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Joško Supić/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Saša Burić/Cropix
Joško Šupić/Cropix
Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac'
Joško Šupić/Cropix
Jerko Rošin i Robert Pleić uz maketu Programsko-prostorne studije 'Novi Stari plac'
Josko Supic/Cropix
Jerko Rošin
Josko Supic/Cropix
Jerko Rošin
Joško Supić/Cropix
Projekt, nažalost, nije realiziran - što će biti sa Starim placom to se ni danas ne zna
Paun Paunović/Cropix
Dotrajali stadion i ostaci tribina - jedina svijetla točka je ragbi klub 'Nada' koji koristi prostor i koliko-toliko ga uspijeva održavati
Paun Paunović/Cropix
Dotrajali stadion - jedina svijetla točka je ragbi klub 'Nada' koji ga koristi i koliko-toliko uspijeva održavati
Saša Burić/Cropix
Zdenko Runjić
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-arhitekti-podsjecaju-na-projekt-ciju-je-studiju-platio-veliki-zdenko-runjic-tu-se-moze-napraviti-preko-2000-parkirnih-mjesta-i-vratiti-zivot-u-centar-splita-1163781 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=31b4711b13bc83c3a378f8de944cb22502dc3307 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+arhitekti+podsje%C4%87aju+na+projekt+%C4%8Diju+je+Studiju+platio+veliki+Zdenko+Runji%C4%87%3A+%E2%80%98Tu+se+mo%C5%BEe+napraviti+preko+2000+parkirnih+mjesta+i+vratiti+%C5%BEivot+u+centar+Splita%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-arhitekti-podsjecaju-na-projekt-ciju-je-studiju-platio-veliki-zdenko-runjic-tu-se-moze-napraviti-preko-2000-parkirnih-mjesta-i-vratiti-zivot-u-centar-splita-1163781 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-arhitekti-podsjecaju-na-projekt-ciju-je-studiju-platio-veliki-zdenko-runjic-tu-se-moze-napraviti-preko-2000-parkirnih-mjesta-i-vratiti-zivot-u-centar-splita-1163781 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NOVI STARI PLAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNOVI STARI PLAC

Splitski arhitekti podsjećaju na projekt čiju je Studiju platio veliki Zdenko Runjić: ‘Tu se može napraviti preko 2000 parkirnih mjesta i vratiti život u centar Splita‘

Piše Saša Ljubičić
31. siječnja 2022. - 11:21

Dobro je da je medijski oživjela priča o Starom placu. Lijepo je i da se u Banovini netko konačno sjetio tog dragocjenog prostora u samom centru Splita koji je desetljećima zapušten, urbanistički nedefiniran i jedva iskorišten, a spomene ga se tu i tamo u predizbornoj kampanji/njama jer se ova tema podgrijava još od prvih demokratskih izbora za gradsku vladu.

Valjda bi sad projekt Starog placa mogao zaintrigirati i splitske vijećnike, koji bi o tome trebali povesti plodonosnu raspravu, a koja bi, treba se nadati, na koncu urodila natječajem na kojem bi se tražilo najbolje arhitektonsko rješenje ovog prostora. I valjda ovoga puta neće sve ostati na novinskim tekstovima i 3D vizualizacijama?

Prihvaćena aklamacijom, ali...

I dok oni bolje upoznati s formalno-pravnom stranom ovog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:34