stdClass Object ( [id] => 1369432 [title] => Split je zahvatila prava građevinska groznica: detaljno smo pobrojili projekte koji će zauvijek promijeniti lice grada [alias] => split-je-zahvatila-prava-gradevinska-groznica-detaljno-smo-pobrojili-projekte-koji-ce-zauvijek-promijeniti-lice-grada [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gdje god da krenete u Splitu, velika je šansa da ćete naići na zaštitnu ogradu, desetke metara visoke građevinske dizalice i zvukove teške mehanizacije koja preobražava grad. I nije samo riječ o privatnim investitorima i stambenim zgradama čiji će se skupocjeni kvadrati prodavati najimućnijima, već su u pitanju generacijski projekti koji će dugoročno promijeniti lice i naličje grada pod Marjanom.

---

---

Rekonstrukcija i uređenje Žnjana

Možda i najzvučniji projekt od svih je onaj na žnjanskom platou. Desetljećima su Splićani čekali da se jedna od najvećih pozornica grada pretvori u smislenu površinu koja će objediniti turističku, sportsku, kulturnu i ugostiteljsku namjenu. Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je da je uređenje Žnjana najveći splitski projekt nakon Mediteranskih igara, a u prilog tome ide i činjenica da će se potrošiti basnoslovnih 45 milijuna eura, iako je prvobitna procjena vrijednosti radova bila 35 milijuna eura bez PDV-a. Glavni izvođač radova je "Lavčević", a u realizaciji na terenu pomoći će i "Strabag" i "Cestar", prvenstveno u radovima na uređenju Šetališta Ivana Pavla II.

---

image

Radovi na rekonstrukciji žnjanskog platoa

Tom Dubravec/Cropix
---

A što će nas sve dočekati nakon što Grad uz pomoć Europske investicijske banke uloži te silne milijune? Pa za prvu ruku prašnjavi plato će se transformirati u prirodnu oazu od 48 tisuća metara kvadratnih zelenila, niknut će 730 novih stabala i 12 tisuća grmova. Na najvećem gradskom kupalištu osvanut će nogometna i dječja igrališta, košarkaško igralište, kulturni amfiteatri, velika podzemna garaža, nadzemna parkirališta, priobalna šetnica, pješačke zone, biciklističke staze, ugostiteljsko-trgovačke zone... Nema čega nema, a građani željno iščekuju ljeto 2025. kada je obećan konac radova na rekonstrukciji i uređenju Žnjana.

Radovi na aglomeraciji

Nastavno na Žnjan, veliko gradilište se proteže i prema susjednim Bačvicama, gdje su nedavno otvoreni radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture u južnom dijelu Splita u vrijednosti od oko 52 milijuna eura, kao dio projekta aglomeracije Split - Solin ukupne vrijednosti od oko 237 milijuna eura. U suštini, riječ je o preusmjeravanju kanalizacijske mreže ovog dijela grada s Katalinića briga na uređaj za pročišćavanje Stupe te dogradnji podmorskog ispusta Stobreč.

Podmorski ispust Katalinića brig, kroz koji se danas ispuštaju nedovoljno pročišćene otpadne vode u Brački kanal, u budućnosti će služiti samo za ispuštanje preljevnih oborinskih voda. Istovremeno, izgradnjom nove crpne stanice Duilovo i precrpljivanjem otpadnih voda u pravcu Stupa bit će ukinut postojeći podmorski ispust nepročišćenih otpadnih voda na području Duilova.

---

image

Dio plaže zatvoren zbog početka radova na vodnoj infrastrukturi
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Izgradit će se 7747 metara kanalizacijskih gravitacijskih cjevovoda, 7475 metara tlačnih kanalizacijskih cjevovoda, 5640 metara cjevovoda podmorskih ispusta, 6354 metra vodoopskrbnih cjevovoda, 4325 metara kabelske kanalizacije potrebne za sustav daljinskog nadzora i upravljanja te 1713 metara infrastrukturnog obalnog nasipa koji se proteže od Duilova do Stobreča. Savjetujemo građanima da pripreme živce te da budu spremni na brojne izmjene prometne regulacije jer je planirani rok dovršetka radova tek za 33 mjeseca.

Putnički terminal

Krenemo li dalje prema zapadnom dijelu Splita, možemo uočiti i da su počeli radovi u luci. Lučka uprava Split gradi novi putnički terminal koji će biti smješten na prostoru bivšeg "Jadranribolova" na lukobranu. Projektom je previđena izgradnja čekaonice, infopunktova, prostorije za policiju, carinu i druge tehničke službe kojima će se rasteretiti Gat svetog Duje i ojačati domaći linijski promet. Postojeći putnički terminal sagrađen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i više nije dovoljan potrebama najveće putničke luke u Hrvatskoj i jedne od većih na Mediteranu.

---

image

Gradnja novog putničkog terminala

Vojko Bašić/Cropix
---

Projekt je financiran EU novcem kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i vrijedan je oko 17 milijuna eura. Ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović pohvalio se da su napokon uspjeli riješiti kompleksni imovinskopravni odnos star više od desetljeća te da će stvoriti suvremeno i ekološki osviješteno pomorsko čvorište. Valja napomenuti da je 30 milijuna eura uloženo u vanjske vezove, sedam u ribarsku luku Brižine, dodatnih sedam u uređenje Istočne obale, a ovaj posljednji projekt trebao bi biti proveden prije turističke sezone 2025. godine.

Hotel ‘Marjan‘

Nema mira ni na Zapadnoj obali, gdje se sravnjuju i posljednji ostaci kultnog hotela "Marjan". Strojevi su od prošlog proljeća grizli betonsku konstrukciju i prije koji tjedan porušena je kompletna struktura i otvoren je pogled na staru vizuru Zapadne obale kakvu nismo vidjeli više od 60 godina. No, nećemo dugo uživati u takvoj panorami jer će uskoro niknuti novo velebno izdanje hotela koji bi prema projektu trebao imati 285 smještajnih jedinica, a prve bi goste mogao primiti početkom 2026. kada se očekuje završetak gradnje.

---

image

Rušenje hotela ‘Marjan‘ na Zapadnoj obali

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Hotel će graditi "Adris grupa" pod kojom je i poznata hotelska grupacija "Maistra" te će prema najavi zadržati sve urbanističke postavke izvornog projekta Lovre Perkovića. Imat će 15 katova, od podruma, preko prizemlja koje zajedno s dva kata i krovnom etažom čine bazu hotela, te vertikale tornja. Toranj zadržava postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice. U podrumu će biti smještena garaža s 285 parkirnih mjesta, a u prizemlju će biti dva atrija, dok će hotel sadržavati i kongresnu dvoranu i dva restorana s ukupno 650 sjedećih mjesta te hotelski lobby. Za projekt arhitekture zadužen je Studio 3LHD iz Zagreba, dok je interijer pod dizajnerskom palicom tvrtke Lissoni Architettura iz Milana.

Small Mall

Stanovnici oko gradilišta mjesecima su se žalili na buku i prašinu, no to su minorni problemi naspram onih koji se odvijaju na lokaciji gdje će se izroditi novi garažno-poslovni kompleks - Small Mall. "Ništa nije sveto, sve je bruto i neto", "Sram Mall" i "Small Mall - Big Fall", neke su od poruka ogorčenih građana i aktivista. Tvrde da se radi o građevini koja je potencijalno opasna za prirodu i za okolinu i kako se obavljaju građevinski radovi koji nisu u skladu sa zakonitostima i pravilima struke. Pišu se kaznene prijave, a čak je i dogradonačelnik Bojan Ivošević iznajmljivanjem državnog zemljišta potaknuo DORH da se uključi u ovu priču. Građanska udruga GIST upozorava medije na propuste oko legalnosti projekta, jauče se oko nestašice parking mjesta i javne rasvjete, spominje se konzervatorska šteta, žali se zbog porušenih stabala, traže se stručna mišljenja pravnih fakulteta... Kontroverzama jednostavno nema kraja.

---

image

Nastavak gradnje Small Malla

Paun Paunović/Cropix
---

Prvi ugovor potpisan je 1996. godine, a kako su prolazile godine, tako su se mijenjali i ugovori i investitori koji su željeli graditi na ovoj atraktivnoj lokaciji. Sadašnji investitor je tvrtka "Small Mall" koja je trenutno u stečajnoj nagodbi, pa mnogi spominju ukidanje postojećeg prava građenja zbog financijske štete za Grad Split. Međutim, usprkos svim problemima, na gradilištu se i dalje kopa, a Johann Breiteneder, direktor tvrtke koja u taj projekt planira investirati više od 40 milijuna eura, istaknuo je kako će se tu osim garažnih mjesta i supermarketa naći i hotel. Živi bili pa vidjeli što će se izroditi iz ove duboke rupe, doslovne i figurativne.

Ad basilicas pictas

Ako ste se zatekli u Ulici Domovinskog rata i okrenuli se u suprotnom smjeru od Small Malla, mogli ste primijetiti i da niče nova građevina na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas koje ima svojstvo kulturnog dobra te je kao takvo upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nadležni su se kleli u izuzetnost ove lokacije, stručnjaci pisali o njoj radove, mediji su godinama izvještavali o vrijednosti otkrivenih nalaza, ali na koncu su sve skupa natkrile gomile armature i betona. Prebacivala se krivica između Grada i Ministarstva kulture tko je dopustio da kulturno blago usred Splita prekrije betonska grdosija, no to nije nimalo osujetilo radove.

---

image

Zgrada na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas

Vojko Bašić/Cropix
---

Inače, riječ je o projektu investitora Nedžada i Jasmina Ibrahimovića koji grade stambeno-poslovnu zgradu s 14 stanova i četiri poslovna prostora. Navodno cijela nekretnina ostaje u obiteljskom vlasništvu i neće se prodavati stanovi, jedino će se dati u najam poslovni prostori. Radovi bi vjerojatno mogli trajati do kraja ljeta ili do konca 2024. godine.

Nove garaže

Ipak, gradska vlast se nada da će drugi projekti biti puno transparentniji, a Ivica Puljak je prije nekoliko mjeseci predstavio plan gradnje garaža u želji da građanima omogući legalan način parkiranja te prometno i komunalno uređeniji kvart. Uskoro kreće gradnja garaže s 530 mjesta u sklopu projekta Žnjan te one u Papandopulovoj s 350 parkirnih mjesta koja će biti i komunalni centar s igralištima na krovu. Kreće i proširenje garaže u Vrančićevoj te gradnja nove garaže vrijedne pet milijuna eura na Ravnim njivama, a garaže i komunalni centri trebali bi se graditi na Sućidru (Perivoj Ane Roje - 600 mjesta) i na Mejašima (Park&Ride Lovrinac - 1000 mjesta). U prijevodu, za neke tri godine Split će, ako sve bude po planu, dobiti malo manje od tri i pol tisuće novih parkirnih mjesta.

---

image

Prezentacija planiranja i izgradnje novih garaža

Vojko Bašić/Cropix
---

No, popis dobrih želja tu nije gotov i gradonačelnik Puljak najavio je i nove garaže u Kukuljevićevoj na Sućidru, na igralištu škole Pojišan, na Blatinama kod toplane, na Splitu 3 u Jeretovoj i Ulici Kroz Smrdečac, na Kragićevoj poljani, na Plokitama te na Trgu hrvatske bratske zajednice koje bi zajedno imale 2737 parkirnih mjesta. Za novu garažu od nekoliko stotina mjesta i park na Sustipanu ishođena je lokacijska dozvola, dok je za Park&Ride na Turskoj kuli, gdje se očekuje novih 600 mjesta, naručena studija izvedivosti. Prije koji dan završena je sanacija dviju javnih garaža, Zagorski put te Smiljanićeva.

Vrtići, dvorane i škole

Nisu se u svemu tome zaboravile ni potrebe splitske djece koju će dočekati mnogobrojni novi i nadograđeni vrtići, osnovne škole i u sklopu njih sportske dvorane. Nedavno su počeli radovi na Pujankama, gdje će niknuti nova školska dvorana i vrtić, a idući vrtić po redoslijedu za izgradnju trebao bi biti Dječji vrtić "Kila". Do kraja mandata mogao bi se preurediti i prostor na Trsteniku, u Doverskoj ulici, u dječji vrtić.

---

image

Početak radova na izgradnji dječjeg vrtića i školske dvorane na Pujankama
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Napomenimo da se izdaje građevinska dozvola za školsku dvoranu kraj OŠ "Sućidar", priprema se dokumentacija za dvoranu i dogradnju OŠ "Stobreč" i OŠ "Meje", a u kreditu koji je Grad Split dobio od Europske investicijske banke navedene su još i osnovne škole Bol, Žrnovnica, Ravne njive - Neslanovac, Split 3 i Lučac.

Novogradnja na istoku

Sve to ne bi imalo previše smisla da nema mladih obitelji, no oni muku muče s cijenama stambenih prostora. Investitori ubrzano grade i ne spuštaju cijene dok god na tržištu vlada velika potražnja, naročito od strane inozemnih kupaca. Ipak, valja naglasiti da najveći broj novogradnji niče na istoku Splita, točnije na Mejašima, u neposrednoj blizini trgovačkog centra Mall of Split.

---

image

Novogradnja u splitskom kvartu Mejaši

Ante Čizmić/Cropix
---

"Manasov" projekt "Mejaši" objedinjuje dvije zgrade stambeno-poslovnog kompleksa u kojem se nalazi 99 stanova, a obje sadržavaju prizemlje s poslovnim prostorima, četiri stambene etaže, nadgrađe i dvije zajedničke podzemne etaže s garažama. Nedaleko od njih izniknut će i dvije moderne stambene zgrade "Porta grupe" s ukupno 90 stanova.

Iz svega ovoga je vidljivo da se Split naočigled razvija i transformira iz dana u dan, a iako nam svi ovi građevinski pothvati trenutno otežavaju svakodnevicu, oni će ipak najviše koristiti budućim generacijama kojima se želi ostaviti kudikamo sređeniji grad. Gradonačelnik Ivica Puljak je naglasio da će rezultat velikih zahvata biti drastičan porast kvalitete života koja više nije nedohvatljiv san, već postaje stvarnost koja se konačno - ostvaruje.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se praši [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => sve se praši 2 0 11886 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-04 13:59:02 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Frano Kiso [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-05 06:13:08 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-03-05 06:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Split je zahvatila prava građevinska groznica: detaljno smo pobrojili projekte koji će zauvijek promijeniti lice grada page_title=Split je zahvatila prava građevinska groznica: detaljno smo pobrojili projekte koji će zauvijek promijeniti lice grada [metakey] => radovi na žnjanu, Aglomeracija, Hotel Marjan, Small Mall, Ad basilicas pictas, garaže, Vrtići, novogradnja, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26706313.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26638569.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26570078.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26301643.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26301631.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26604611.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26516614.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26010434.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26245391.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26051412.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26660335.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/04\/26516613.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bageri u akciji na sve strane\u00a0<\/p>","

Radovi na rekonstrukciji \u017enjanskog platoa<\/p>","

Ru\u0161enje hotela \u2018Marjan\u2018 na Zapadnoj obali
\n
\n\u00a0<\/p>","

Nastavak gradnje Small Malla<\/p>","

Nastavak gradnje Small Malla<\/p>","

Dio pla\u017ee\u00a0zatvoren zbog po\u010detka radova na vodnoj infrastrukturi
\n\u00a0<\/p>","

Gradona\u010delnik Ivica Puljak ispred O\u0160 \u2018Pujanke\u2018 otvara radove na izgradnji dje\u010djeg vrti\u0107a i \u0161kolske dvorane<\/p>","

Novogradnja u splitskom kvartu Meja\u0161i<\/p>","

Zgrada na arheolo\u0161kom lokalitetu Ad basilicas pictas<\/p>","

Prezentacija\u00a0planiranja i izgradnje novih gara\u017ea<\/p>","

Gradnja novog putni\u010dkog\u00a0terminala<\/p>","

Po\u010detak\u00a0radova\u00a0na izgradnji dje\u010djeg vrti\u0107a i \u0161kolske dvorane na Pujankama
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","34:55","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_26706313_1920.jpg":"1920x1080","k_26706313_1280.jpg":"1280x1280","k_26706313_1024.jpg":"1024x1024","k_26706313_640.jpg":"640x640","k_26706313_480.jpg":"480x480","k_26706313_340.jpg":"340x340","k_26706313_220.jpg":"220x220","o_26706313_1280.jpg":"1280x853","o_26706313_1024.jpg":"1024x682","o_26706313_640.jpg":"640x426","o_26706313_480.jpg":"480x320","o_26706313_340.jpg":"340x226","o_26706313_220.jpg":"220x146","h_26706313_1280.jpg":"1280x854","h_26706313_1024.jpg":"1024x683","h_26706313_640.jpg":"640x427","h_26706313_480.jpg":"480x320","h_26706313_340.jpg":"340x227","h_26706313_220.jpg":"220x147","pp_26706313_1280.jpg":"1280x1628","pp_26706313_1024.jpg":"1024x1303","pp_26706313_640.jpg":"640x814","pp_26706313_480.jpg":"480x611","pp_26706313_340.jpg":"340x432","pp_26706313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_26638569_1920.jpg":"1920x1080","k_26638569_1280.jpg":"1280x1280","k_26638569_1024.jpg":"1024x1024","k_26638569_640.jpg":"640x640","k_26638569_480.jpg":"480x480","k_26638569_340.jpg":"340x340","k_26638569_220.jpg":"220x220","o_26638569_1280.jpg":"1280x856","o_26638569_1024.jpg":"1024x684","o_26638569_640.jpg":"640x428","o_26638569_480.jpg":"480x321","o_26638569_340.jpg":"340x227","o_26638569_220.jpg":"220x147","h_26638569_1280.jpg":"1280x854","h_26638569_1024.jpg":"1024x683","h_26638569_640.jpg":"640x427","h_26638569_480.jpg":"480x320","h_26638569_340.jpg":"340x227","h_26638569_220.jpg":"220x147","pp_26638569_1280.jpg":"1280x1628","pp_26638569_1024.jpg":"1024x1303","pp_26638569_640.jpg":"640x814","pp_26638569_480.jpg":"480x611","pp_26638569_340.jpg":"340x432","pp_26638569_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26570078_1920.jpg":"1920x1080","k_26570078_1280.jpg":"1280x1280","k_26570078_1024.jpg":"1024x1024","k_26570078_640.jpg":"640x640","k_26570078_480.jpg":"480x480","k_26570078_340.jpg":"340x340","k_26570078_220.jpg":"220x220","o_26570078_1280.jpg":"1280x853","o_26570078_1024.jpg":"1024x682","o_26570078_640.jpg":"640x426","o_26570078_480.jpg":"480x320","o_26570078_340.jpg":"340x226","o_26570078_220.jpg":"220x146","h_26570078_1280.jpg":"1280x854","h_26570078_1024.jpg":"1024x683","h_26570078_640.jpg":"640x427","h_26570078_480.jpg":"480x320","h_26570078_340.jpg":"340x227","h_26570078_220.jpg":"220x147","pp_26570078_1280.jpg":"1280x1628","pp_26570078_1024.jpg":"1024x1303","pp_26570078_640.jpg":"640x814","pp_26570078_480.jpg":"480x611","pp_26570078_340.jpg":"340x432","pp_26570078_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1245","hd_26301643_1920.jpg":"1920x1080","k_26301643_1280.jpg":"1280x1280","k_26301643_1024.jpg":"1024x1024","k_26301643_640.jpg":"640x640","k_26301643_480.jpg":"480x480","k_26301643_340.jpg":"340x340","k_26301643_220.jpg":"220x220","o_26301643_1280.jpg":"1280x830","o_26301643_1024.jpg":"1024x664","o_26301643_640.jpg":"640x415","o_26301643_480.jpg":"480x311","o_26301643_340.jpg":"340x220","o_26301643_220.jpg":"220x142","h_26301643_1280.jpg":"1280x854","h_26301643_1024.jpg":"1024x683","h_26301643_640.jpg":"640x427","h_26301643_480.jpg":"480x320","h_26301643_340.jpg":"340x227","h_26301643_220.jpg":"220x147","pp_26301643_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301643_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301643_640.jpg":"640x814","pp_26301643_480.jpg":"480x611","pp_26301643_340.jpg":"340x432","pp_26301643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_26301631_1920.jpg":"1920x1080","k_26301631_1280.jpg":"1280x1280","k_26301631_1024.jpg":"1024x1024","k_26301631_640.jpg":"640x640","k_26301631_480.jpg":"480x480","k_26301631_340.jpg":"340x340","k_26301631_220.jpg":"220x220","o_26301631_1280.jpg":"1280x838","o_26301631_1024.jpg":"1024x670","o_26301631_640.jpg":"640x419","o_26301631_480.jpg":"480x314","o_26301631_340.jpg":"340x222","o_26301631_220.jpg":"220x144","h_26301631_1280.jpg":"1280x854","h_26301631_1024.jpg":"1024x683","h_26301631_640.jpg":"640x427","h_26301631_480.jpg":"480x320","h_26301631_340.jpg":"340x227","h_26301631_220.jpg":"220x147","pp_26301631_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301631_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301631_640.jpg":"640x814","pp_26301631_480.jpg":"480x611","pp_26301631_340.jpg":"340x432","pp_26301631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26604611_1920.jpg":"1920x1080","k_26604611_1280.jpg":"1280x1280","k_26604611_1024.jpg":"1024x1024","k_26604611_640.jpg":"640x640","k_26604611_480.jpg":"480x480","k_26604611_340.jpg":"340x340","k_26604611_220.jpg":"220x220","o_26604611_1280.jpg":"1280x853","o_26604611_1024.jpg":"1024x682","o_26604611_640.jpg":"640x426","o_26604611_480.jpg":"480x320","o_26604611_340.jpg":"340x226","o_26604611_220.jpg":"220x146","h_26604611_1280.jpg":"1280x854","h_26604611_1024.jpg":"1024x683","h_26604611_640.jpg":"640x427","h_26604611_480.jpg":"480x320","h_26604611_340.jpg":"340x227","h_26604611_220.jpg":"220x147","pp_26604611_1280.jpg":"1280x1628","pp_26604611_1024.jpg":"1024x1303","pp_26604611_640.jpg":"640x814","pp_26604611_480.jpg":"480x611","pp_26604611_340.jpg":"340x432","pp_26604611_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26516614_1920.jpg":"1920x1080","k_26516614_1280.jpg":"1280x1280","k_26516614_1024.jpg":"1024x1024","k_26516614_640.jpg":"640x640","k_26516614_480.jpg":"480x480","k_26516614_340.jpg":"340x340","k_26516614_220.jpg":"220x220","o_26516614_1280.jpg":"1280x853","o_26516614_1024.jpg":"1024x682","o_26516614_640.jpg":"640x426","o_26516614_480.jpg":"480x320","o_26516614_340.jpg":"340x226","o_26516614_220.jpg":"220x146","h_26516614_1280.jpg":"1280x854","h_26516614_1024.jpg":"1024x683","h_26516614_640.jpg":"640x427","h_26516614_480.jpg":"480x320","h_26516614_340.jpg":"340x227","h_26516614_220.jpg":"220x147","pp_26516614_1280.jpg":"1280x1628","pp_26516614_1024.jpg":"1024x1303","pp_26516614_640.jpg":"640x814","pp_26516614_480.jpg":"480x611","pp_26516614_340.jpg":"340x432","pp_26516614_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26010434_1920.jpg":"1920x1080","k_26010434_1280.jpg":"1280x1280","k_26010434_1024.jpg":"1024x1024","k_26010434_640.jpg":"640x640","k_26010434_480.jpg":"480x480","k_26010434_340.jpg":"340x340","k_26010434_220.jpg":"220x220","o_26010434_1280.jpg":"1280x853","o_26010434_1024.jpg":"1024x682","o_26010434_640.jpg":"640x426","o_26010434_480.jpg":"480x320","o_26010434_340.jpg":"340x226","o_26010434_220.jpg":"220x146","h_26010434_1280.jpg":"1280x854","h_26010434_1024.jpg":"1024x683","h_26010434_640.jpg":"640x427","h_26010434_480.jpg":"480x320","h_26010434_340.jpg":"340x227","h_26010434_220.jpg":"220x147","pp_26010434_1280.jpg":"1280x1628","pp_26010434_1024.jpg":"1024x1303","pp_26010434_640.jpg":"640x814","pp_26010434_480.jpg":"480x611","pp_26010434_340.jpg":"340x432","pp_26010434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_26245391_1920.jpg":"1920x1080","k_26245391_1280.jpg":"1280x1280","k_26245391_1024.jpg":"1024x1024","k_26245391_640.jpg":"640x640","k_26245391_480.jpg":"480x480","k_26245391_340.jpg":"340x340","k_26245391_220.jpg":"220x220","o_26245391_1280.jpg":"1280x772","o_26245391_1024.jpg":"1024x618","o_26245391_640.jpg":"640x386","o_26245391_480.jpg":"480x289","o_26245391_340.jpg":"340x205","o_26245391_220.jpg":"220x132","h_26245391_1280.jpg":"1280x854","h_26245391_1024.jpg":"1024x683","h_26245391_640.jpg":"640x427","h_26245391_480.jpg":"480x320","h_26245391_340.jpg":"340x227","h_26245391_220.jpg":"220x147","pp_26245391_1280.jpg":"1280x1628","pp_26245391_1024.jpg":"1024x1303","pp_26245391_640.jpg":"640x814","pp_26245391_480.jpg":"480x611","pp_26245391_340.jpg":"340x432","pp_26245391_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1237","hd_26051412_1920.jpg":"1920x1080","k_26051412_1280.jpg":"1280x1280","k_26051412_1024.jpg":"1024x1024","k_26051412_640.jpg":"640x640","k_26051412_480.jpg":"480x480","k_26051412_340.jpg":"340x340","k_26051412_220.jpg":"220x220","o_26051412_1280.jpg":"1280x824","o_26051412_1024.jpg":"1024x659","o_26051412_640.jpg":"640x412","o_26051412_480.jpg":"480x309","o_26051412_340.jpg":"340x219","o_26051412_220.jpg":"220x141","h_26051412_1280.jpg":"1280x854","h_26051412_1024.jpg":"1024x683","h_26051412_640.jpg":"640x427","h_26051412_480.jpg":"480x320","h_26051412_340.jpg":"340x227","h_26051412_220.jpg":"220x147","pp_26051412_1280.jpg":"1280x1628","pp_26051412_1024.jpg":"1024x1303","pp_26051412_640.jpg":"640x814","pp_26051412_480.jpg":"480x611","pp_26051412_340.jpg":"340x432","pp_26051412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26660335_1920.jpg":"1920x1080","k_26660335_1280.jpg":"1280x1280","k_26660335_1024.jpg":"1024x1024","k_26660335_640.jpg":"640x640","k_26660335_480.jpg":"480x480","k_26660335_340.jpg":"340x340","k_26660335_220.jpg":"220x220","o_26660335_1280.jpg":"1280x853","o_26660335_1024.jpg":"1024x682","o_26660335_640.jpg":"640x426","o_26660335_480.jpg":"480x320","o_26660335_340.jpg":"340x226","o_26660335_220.jpg":"220x146","h_26660335_1280.jpg":"1280x854","h_26660335_1024.jpg":"1024x683","h_26660335_640.jpg":"640x427","h_26660335_480.jpg":"480x320","h_26660335_340.jpg":"340x227","h_26660335_220.jpg":"220x147","pp_26660335_1280.jpg":"1280x1628","pp_26660335_1024.jpg":"1024x1303","pp_26660335_640.jpg":"640x814","pp_26660335_480.jpg":"480x611","pp_26660335_340.jpg":"340x432","pp_26660335_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26516613_1920.jpg":"1920x1080","k_26516613_1280.jpg":"1280x1280","k_26516613_1024.jpg":"1024x1024","k_26516613_640.jpg":"640x640","k_26516613_480.jpg":"480x480","k_26516613_340.jpg":"340x340","k_26516613_220.jpg":"220x220","o_26516613_1280.jpg":"1280x853","o_26516613_1024.jpg":"1024x682","o_26516613_640.jpg":"640x426","o_26516613_480.jpg":"480x320","o_26516613_340.jpg":"340x226","o_26516613_220.jpg":"220x146","h_26516613_1280.jpg":"1280x854","h_26516613_1024.jpg":"1024x683","h_26516613_640.jpg":"640x427","h_26516613_480.jpg":"480x320","h_26516613_340.jpg":"340x227","h_26516613_220.jpg":"220x147","pp_26516613_1280.jpg":"1280x1628","pp_26516613_1024.jpg":"1024x1303","pp_26516613_640.jpg":"640x814","pp_26516613_480.jpg":"480x611","pp_26516613_340.jpg":"340x432","pp_26516613_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7531978 Threads: 6 Questions: 1541651964 Slow queries: 4691085 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110961101 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/split-je-zahvatila-prava-gradevinska-groznica-detaljno-smo-pobrojili-projekte-koji-ce-zauvijek-promijeniti-lice-grada-1369432 [printLink] => /split/split-je-zahvatila-prava-gradevinska-groznica-detaljno-smo-pobrojili-projekte-koji-ce-zauvijek-promijeniti-lice-grada-1369432?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 615629 [name] => radovi na žnjanu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-08-20 09:14:47 [main_article_id] => 0 [alias] => radovi-na-znjanu [link] => /tag/radovi-na-znjanu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 496212 [name] => Aglomeracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aglomeracija [link] => /tag/aglomeracija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 236432 [name] => Hotel Marjan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-marjan [link] => /tag/hotel-marjan ) [3] => stdClass Object ( [id] => 238790 [name] => Small Mall [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => small-mall [link] => /tag/small-mall ) [4] => stdClass Object ( [id] => 441150 [name] => Ad basilicas pictas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ad-basilicas-pictas [link] => /tag/ad-basilicas-pictas ) [5] => stdClass Object ( [id] => 91443 [name] => garaže [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => garaze [link] => /tag/garaze ) [6] => stdClass Object ( [id] => 417651 [name] => vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtici [link] => /tag/vrtici ) [7] => stdClass Object ( [id] => 464197 [name] => novogradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => novogradnja [link] => /tag/novogradnja ) [8] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se praši [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Split je zahvatila prava građevinska groznica: detaljno smo pobrojili projekte koji će zauvijek promijeniti lice grada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-11-28-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26706313.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Cropix [mainImageDesc] =>

Bageri u akciji na sve strane 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26706313.jpg [title] => ilustracija/Cropix

Bageri u akciji na sve strane 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26638569.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Radovi na rekonstrukciji žnjanskog platoa

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26570078.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Rušenje hotela ‘Marjan‘ na Zapadnoj obali

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26301643.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Nastavak gradnje Small Malla

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26301631.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix

Nastavak gradnje Small Malla

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26604611.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Dio plaže zatvoren zbog početka radova na vodnoj infrastrukturi
 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26516614.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak ispred OŠ ‘Pujanke‘ otvara radove na izgradnji dječjeg vrtića i školske dvorane

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26010434.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix

Novogradnja u splitskom kvartu Mejaši

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26245391.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Zgrada na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26051412.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Prezentacija planiranja i izgradnje novih garaža

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26660335.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Gradnja novog putničkog terminala

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/04/26516613.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Početak radova na izgradnji dječjeg vrtića i školske dvorane na Pujankama
 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Gdje god da krenete u Splitu, velika je šansa da ćete naići na zaštitnu ogradu, desetke metara visoke građevinske dizalice i zvukove teške mehanizacije koja preobražava grad. I nije samo riječ o privatnim investitorima i stambenim zgradama čiji će se skupocjeni kvadrati prodavati najimućnijima, već su u pitanju generacijski projekti koji će dugoročno promijeniti lice i naličje grada pod Marjanom.

---

---

Rekonstrukcija i uređenje Žnjana

Možda i najzvučniji projekt od svih je onaj na žnjanskom platou. Desetljećima su Splićani čekali da se jedna od najvećih pozornica grada pretvori u smislenu površinu koja će objediniti turističku, sportsku, kulturnu i ugostiteljsku namjenu. Gradonačelnik Ivica Puljak kazao je da je uređenje Žnjana najveći splitski projekt nakon Mediteranskih igara, a u prilog tome ide i činjenica da će se potrošiti basnoslovnih 45 milijuna eura, iako je prvobitna procjena vrijednosti radova bila 35 milijuna eura bez PDV-a. Glavni izvođač radova je "Lavčević", a u realizaciji na terenu pomoći će i "Strabag" i "Cestar", prvenstveno u radovima na uređenju Šetališta Ivana Pavla II.

---

image

Radovi na rekonstrukciji žnjanskog platoa

Tom Dubravec/Cropix
---

A što će nas sve dočekati nakon što Grad uz pomoć Europske investicijske banke uloži te silne milijune? Pa za prvu ruku prašnjavi plato će se transformirati u prirodnu oazu od 48 tisuća metara kvadratnih zelenila, niknut će 730 novih stabala i 12 tisuća grmova. Na najvećem gradskom kupalištu osvanut će nogometna i dječja igrališta, košarkaško igralište, kulturni amfiteatri, velika podzemna garaža, nadzemna parkirališta, priobalna šetnica, pješačke zone, biciklističke staze, ugostiteljsko-trgovačke zone... Nema čega nema, a građani željno iščekuju ljeto 2025. kada je obećan konac radova na rekonstrukciji i uređenju Žnjana.

Radovi na aglomeraciji

Nastavno na Žnjan, veliko gradilište se proteže i prema susjednim Bačvicama, gdje su nedavno otvoreni radovi na poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture u južnom dijelu Splita u vrijednosti od oko 52 milijuna eura, kao dio projekta aglomeracije Split - Solin ukupne vrijednosti od oko 237 milijuna eura. U suštini, riječ je o preusmjeravanju kanalizacijske mreže ovog dijela grada s Katalinića briga na uređaj za pročišćavanje Stupe te dogradnji podmorskog ispusta Stobreč.

Podmorski ispust Katalinića brig, kroz koji se danas ispuštaju nedovoljno pročišćene otpadne vode u Brački kanal, u budućnosti će služiti samo za ispuštanje preljevnih oborinskih voda. Istovremeno, izgradnjom nove crpne stanice Duilovo i precrpljivanjem otpadnih voda u pravcu Stupa bit će ukinut postojeći podmorski ispust nepročišćenih otpadnih voda na području Duilova.

---

image

Dio plaže zatvoren zbog početka radova na vodnoj infrastrukturi
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Izgradit će se 7747 metara kanalizacijskih gravitacijskih cjevovoda, 7475 metara tlačnih kanalizacijskih cjevovoda, 5640 metara cjevovoda podmorskih ispusta, 6354 metra vodoopskrbnih cjevovoda, 4325 metara kabelske kanalizacije potrebne za sustav daljinskog nadzora i upravljanja te 1713 metara infrastrukturnog obalnog nasipa koji se proteže od Duilova do Stobreča. Savjetujemo građanima da pripreme živce te da budu spremni na brojne izmjene prometne regulacije jer je planirani rok dovršetka radova tek za 33 mjeseca.

Putnički terminal

Krenemo li dalje prema zapadnom dijelu Splita, možemo uočiti i da su počeli radovi u luci. Lučka uprava Split gradi novi putnički terminal koji će biti smješten na prostoru bivšeg "Jadranribolova" na lukobranu. Projektom je previđena izgradnja čekaonice, infopunktova, prostorije za policiju, carinu i druge tehničke službe kojima će se rasteretiti Gat svetog Duje i ojačati domaći linijski promet. Postojeći putnički terminal sagrađen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća i više nije dovoljan potrebama najveće putničke luke u Hrvatskoj i jedne od većih na Mediteranu.

---

image

Gradnja novog putničkog terminala

Vojko Bašić/Cropix
---

Projekt je financiran EU novcem kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i vrijedan je oko 17 milijuna eura. Ravnatelj Lučke uprave Split Vice Mihanović pohvalio se da su napokon uspjeli riješiti kompleksni imovinskopravni odnos star više od desetljeća te da će stvoriti suvremeno i ekološki osviješteno pomorsko čvorište. Valja napomenuti da je 30 milijuna eura uloženo u vanjske vezove, sedam u ribarsku luku Brižine, dodatnih sedam u uređenje Istočne obale, a ovaj posljednji projekt trebao bi biti proveden prije turističke sezone 2025. godine.

Hotel ‘Marjan‘

Nema mira ni na Zapadnoj obali, gdje se sravnjuju i posljednji ostaci kultnog hotela "Marjan". Strojevi su od prošlog proljeća grizli betonsku konstrukciju i prije koji tjedan porušena je kompletna struktura i otvoren je pogled na staru vizuru Zapadne obale kakvu nismo vidjeli više od 60 godina. No, nećemo dugo uživati u takvoj panorami jer će uskoro niknuti novo velebno izdanje hotela koji bi prema projektu trebao imati 285 smještajnih jedinica, a prve bi goste mogao primiti početkom 2026. kada se očekuje završetak gradnje.

---

image

Rušenje hotela ‘Marjan‘ na Zapadnoj obali

 

Nikola Vilić/Cropix
---

Hotel će graditi "Adris grupa" pod kojom je i poznata hotelska grupacija "Maistra" te će prema najavi zadržati sve urbanističke postavke izvornog projekta Lovre Perkovića. Imat će 15 katova, od podruma, preko prizemlja koje zajedno s dva kata i krovnom etažom čine bazu hotela, te vertikale tornja. Toranj zadržava postojeću visinu i u njemu će se nalaziti isključivo smještajne jedinice. U podrumu će biti smještena garaža s 285 parkirnih mjesta, a u prizemlju će biti dva atrija, dok će hotel sadržavati i kongresnu dvoranu i dva restorana s ukupno 650 sjedećih mjesta te hotelski lobby. Za projekt arhitekture zadužen je Studio 3LHD iz Zagreba, dok je interijer pod dizajnerskom palicom tvrtke Lissoni Architettura iz Milana.

Small Mall

Stanovnici oko gradilišta mjesecima su se žalili na buku i prašinu, no to su minorni problemi naspram onih koji se odvijaju na lokaciji gdje će se izroditi novi garažno-poslovni kompleks - Small Mall. "Ništa nije sveto, sve je bruto i neto", "Sram Mall" i "Small Mall - Big Fall", neke su od poruka ogorčenih građana i aktivista. Tvrde da se radi o građevini koja je potencijalno opasna za prirodu i za okolinu i kako se obavljaju građevinski radovi koji nisu u skladu sa zakonitostima i pravilima struke. Pišu se kaznene prijave, a čak je i dogradonačelnik Bojan Ivošević iznajmljivanjem državnog zemljišta potaknuo DORH da se uključi u ovu priču. Građanska udruga GIST upozorava medije na propuste oko legalnosti projekta, jauče se oko nestašice parking mjesta i javne rasvjete, spominje se konzervatorska šteta, žali se zbog porušenih stabala, traže se stručna mišljenja pravnih fakulteta... Kontroverzama jednostavno nema kraja.

---

image

Nastavak gradnje Small Malla

Paun Paunović/Cropix
---

Prvi ugovor potpisan je 1996. godine, a kako su prolazile godine, tako su se mijenjali i ugovori i investitori koji su željeli graditi na ovoj atraktivnoj lokaciji. Sadašnji investitor je tvrtka "Small Mall" koja je trenutno u stečajnoj nagodbi, pa mnogi spominju ukidanje postojećeg prava građenja zbog financijske štete za Grad Split. Međutim, usprkos svim problemima, na gradilištu se i dalje kopa, a Johann Breiteneder, direktor tvrtke koja u taj projekt planira investirati više od 40 milijuna eura, istaknuo je kako će se tu osim garažnih mjesta i supermarketa naći i hotel. Živi bili pa vidjeli što će se izroditi iz ove duboke rupe, doslovne i figurativne.

Ad basilicas pictas

Ako ste se zatekli u Ulici Domovinskog rata i okrenuli se u suprotnom smjeru od Small Malla, mogli ste primijetiti i da niče nova građevina na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas koje ima svojstvo kulturnog dobra te je kao takvo upisano u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nadležni su se kleli u izuzetnost ove lokacije, stručnjaci pisali o njoj radove, mediji su godinama izvještavali o vrijednosti otkrivenih nalaza, ali na koncu su sve skupa natkrile gomile armature i betona. Prebacivala se krivica između Grada i Ministarstva kulture tko je dopustio da kulturno blago usred Splita prekrije betonska grdosija, no to nije nimalo osujetilo radove.

---

image

Zgrada na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas

Vojko Bašić/Cropix
---

Inače, riječ je o projektu investitora Nedžada i Jasmina Ibrahimovića koji grade stambeno-poslovnu zgradu s 14 stanova i četiri poslovna prostora. Navodno cijela nekretnina ostaje u obiteljskom vlasništvu i neće se prodavati stanovi, jedino će se dati u najam poslovni prostori. Radovi bi vjerojatno mogli trajati do kraja ljeta ili do konca 2024. godine.

Nove garaže

Ipak, gradska vlast se nada da će drugi projekti biti puno transparentniji, a Ivica Puljak je prije nekoliko mjeseci predstavio plan gradnje garaža u želji da građanima omogući legalan način parkiranja te prometno i komunalno uređeniji kvart. Uskoro kreće gradnja garaže s 530 mjesta u sklopu projekta Žnjan te one u Papandopulovoj s 350 parkirnih mjesta koja će biti i komunalni centar s igralištima na krovu. Kreće i proširenje garaže u Vrančićevoj te gradnja nove garaže vrijedne pet milijuna eura na Ravnim njivama, a garaže i komunalni centri trebali bi se graditi na Sućidru (Perivoj Ane Roje - 600 mjesta) i na Mejašima (Park&Ride Lovrinac - 1000 mjesta). U prijevodu, za neke tri godine Split će, ako sve bude po planu, dobiti malo manje od tri i pol tisuće novih parkirnih mjesta.

---

image

Prezentacija planiranja i izgradnje novih garaža

Vojko Bašić/Cropix
---

No, popis dobrih želja tu nije gotov i gradonačelnik Puljak najavio je i nove garaže u Kukuljevićevoj na Sućidru, na igralištu škole Pojišan, na Blatinama kod toplane, na Splitu 3 u Jeretovoj i Ulici Kroz Smrdečac, na Kragićevoj poljani, na Plokitama te na Trgu hrvatske bratske zajednice koje bi zajedno imale 2737 parkirnih mjesta. Za novu garažu od nekoliko stotina mjesta i park na Sustipanu ishođena je lokacijska dozvola, dok je za Park&Ride na Turskoj kuli, gdje se očekuje novih 600 mjesta, naručena studija izvedivosti. Prije koji dan završena je sanacija dviju javnih garaža, Zagorski put te Smiljanićeva.

Vrtići, dvorane i škole

Nisu se u svemu tome zaboravile ni potrebe splitske djece koju će dočekati mnogobrojni novi i nadograđeni vrtići, osnovne škole i u sklopu njih sportske dvorane. Nedavno su počeli radovi na Pujankama, gdje će niknuti nova školska dvorana i vrtić, a idući vrtić po redoslijedu za izgradnju trebao bi biti Dječji vrtić "Kila". Do kraja mandata mogao bi se preurediti i prostor na Trsteniku, u Doverskoj ulici, u dječji vrtić.

---

image

Početak radova na izgradnji dječjeg vrtića i školske dvorane na Pujankama
 

Nikola Vilić/Cropix
---

Napomenimo da se izdaje građevinska dozvola za školsku dvoranu kraj OŠ "Sućidar", priprema se dokumentacija za dvoranu i dogradnju OŠ "Stobreč" i OŠ "Meje", a u kreditu koji je Grad Split dobio od Europske investicijske banke navedene su još i osnovne škole Bol, Žrnovnica, Ravne njive - Neslanovac, Split 3 i Lučac.

Novogradnja na istoku

Sve to ne bi imalo previše smisla da nema mladih obitelji, no oni muku muče s cijenama stambenih prostora. Investitori ubrzano grade i ne spuštaju cijene dok god na tržištu vlada velika potražnja, naročito od strane inozemnih kupaca. Ipak, valja naglasiti da najveći broj novogradnji niče na istoku Splita, točnije na Mejašima, u neposrednoj blizini trgovačkog centra Mall of Split.

---

image

Novogradnja u splitskom kvartu Mejaši

Ante Čizmić/Cropix
---

"Manasov" projekt "Mejaši" objedinjuje dvije zgrade stambeno-poslovnog kompleksa u kojem se nalazi 99 stanova, a obje sadržavaju prizemlje s poslovnim prostorima, četiri stambene etaže, nadgrađe i dvije zajedničke podzemne etaže s garažama. Nedaleko od njih izniknut će i dvije moderne stambene zgrade "Porta grupe" s ukupno 90 stanova.

Iz svega ovoga je vidljivo da se Split naočigled razvija i transformira iz dana u dan, a iako nam svi ovi građevinski pothvati trenutno otežavaju svakodnevicu, oni će ipak najviše koristiti budućim generacijama kojima se želi ostaviti kudikamo sređeniji grad. Gradonačelnik Ivica Puljak je naglasio da će rezultat velikih zahvata biti drastičan porast kvalitete života koja više nije nedohvatljiv san, već postaje stvarnost koja se konačno - ostvaruje.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
ilustracija/Cropix

Bageri u akciji na sve strane 

Tom Dubravec/Cropix

Radovi na rekonstrukciji žnjanskog platoa

Nikola Vilić/Cropix

Rušenje hotela ‘Marjan‘ na Zapadnoj obali

 

Paun Paunović/Cropix

Nastavak gradnje Small Malla

Paun Paunović/Cropix

Nastavak gradnje Small Malla

Nikola Vilić/Cropix

Dio plaže zatvoren zbog početka radova na vodnoj infrastrukturi
 

Nikola Vilić/Cropix

Gradonačelnik Ivica Puljak ispred OŠ ‘Pujanke‘ otvara radove na izgradnji dječjeg vrtića i školske dvorane

Ante Čizmić/Cropix

Novogradnja u splitskom kvartu Mejaši

Vojko Bašić/Cropix

Zgrada na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas

Vojko Bašić/Cropix

Prezentacija planiranja i izgradnje novih garaža

Vojko Bašić/Cropix

Gradnja novog putničkog terminala

Nikola Vilić/Cropix

Početak radova na izgradnji dječjeg vrtića i školske dvorane na Pujankama
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/split-je-zahvatila-prava-gradevinska-groznica-detaljno-smo-pobrojili-projekte-koji-ce-zauvijek-promijeniti-lice-grada-1369432 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bcfb6657fe1e56a5a9ec60294c145b9ae052124d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Split+je+zahvatila+prava+gra%C4%91evinska+groznica%3A+detaljno+smo+pobrojili+projekte+koji+%C4%87e+zauvijek+promijeniti+lice+grada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-je-zahvatila-prava-gradevinska-groznica-detaljno-smo-pobrojili-projekte-koji-ce-zauvijek-promijeniti-lice-grada-1369432 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-je-zahvatila-prava-gradevinska-groznica-detaljno-smo-pobrojili-projekte-koji-ce-zauvijek-promijeniti-lice-grada-1369432 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sve se praši [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitsve se praši

Split je zahvatila prava građevinska groznica: detaljno smo pobrojili projekte koji će zauvijek promijeniti lice grada

Piše Frano Kiso
5. ožujka 2024. - 07:10

Gdje god da krenete u Splitu, velika je šansa da ćete naići na zaštitnu ogradu, desetke metara visoke građevinske dizalice i zvukove teške mehanizacije koja preobražava grad. I nije samo riječ o privatnim investitorima i stambenim zgradama čiji će se skupocjeni kvadrati prodavati najimućnijima, već su u pitanju generacijski projekti koji će dugoročno promijeniti lice i naličje grada pod Marjanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 13:28