stdClass Object ( [id] => 1084613 [title] => Split dobio Školu klasičnog baleta u Glazbenoj školi Josipa Hatzea: ‘Razvijamo se sitnim koračićima, ali bit ćemo veliki. Ipak smo potomci Ane Roje‘ [alias] => split-dobio-skolu-klasicnog-baleta-u-glazbenoj-skoli-josipa-hatzea-razvijamo-se-sitnim-koracicima-ali-bit-cemo-veliki-ipak-smo-potomci-ane-roje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon Zagreba, Osijeka i Rijeke – gradova koji imaju nacionalne kazališne kuće i baletne ansamble – Split je napokon dobio Školu klasičnog baleta. Osnovnoškolsko baletno obrazovanje odvija se u Glazbenoj školi Josipa Hatzea i trenutno postoje tri razreda, a osim tehnike plesa, učenice uče solfeggio i klavir. Kao i u svakoj školi, imaju ocjene, e-dnevnik, izostanke, pa tako i svjedodžbu, s kojom imaju mogućnost steći zvanje baletnog pedagoga.

Ovo je zapravo od povijesne važnosti za grad – reći će ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić, koja je presretna što je to uspjelo. Male balerine dobile su i prva priznanja na natjecanjima koja su dio nastavnog programa, lani su osvojile treće, a nedavno drugo mjesto na 59. Regionalnom natjecanju Republike Hrvatske u području klasičnog baleta, a škola je od ocjenjivačkih žirija dobila lijepe komplimente i podršku.

– Ovo je prvi put da u Splitu postoji državna škola klasičnog baleta kao u drugim gradovima Hrvatske, ali i u svijetu, tako da učenice mogu u svakom trenutku nastaviti školovanje bilo gdje drugdje, dio smo obrazovnog sustava. Bilo je nelogično da drugi po veličini grad u Hrvatskoj ima baletni ansambl, a nema odgovarajući kadar koji mu je potreban. Sad se ovdje školuju za plesno zvanje. Kad završe četiri godine osnovne i četiri godine srednje škole, one postaju profesionalne baletne plesačice s diplomom, mogu se zaposliti kao baletne pedagoginje – objašnjava ravnateljica. – Djeca koja idu na nastavu baleta treniraju ga kao intenzivnu tjelesnu disciplinu, kao sportaši. U početku četiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno. U Splitu puno djece ide na balet na razini tečaja, ovo je prava škola, s učenjem solfeggia i klavira, te karakternih plesova. I s diplomom! – veli Alebić.

Nema više trauma odlaska

Da bi se bolje razumjelo koliko je značajna ova novost, treba podsjetiti na to da su talentirane balerine i baletani koji su se htjeli profesionalno baviti plesom odlazili u Zagreb i polagali pripremni razred da bi se upisali u srednju školu u glavnom gradu. Najteže je što se radi o tinejdžerima, nakon završetka osnovne škole, što je bio veliki izazov i za djecu i za njihove obitelji, a takve uspomene ima Buga Bešker, prva baletna pedagoginja s položenim stručnim ispitom iz Splita koja radi u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

---

image
Buga Bešker: Predivno je raditi u školi, djeca nastavu shvaćaju ozbiljno, nije to više hobi za jednom ili dvaput tjedno
 
Tom Dubravec/Cropix
---

– Počela sam učiti balet u Baletnom studiju HNK-a Split i s 14 godina otišla sam u Zagreb u srednju Školu za klasični balet. Sama živjeti i ići u školu da bih imala diplomu, što nove generacije neće morati... To je bila moja trauma iz mladosti – otići od kuće, kao jedinica, snalaziti se bez mame u tim osjetljivim godinama. Živjela sam u domu, išla sam u gimnaziju ujutro, a u baletnu školu poslijepodne. Bilo je teško i veliko je to odricanje. Jest da očeličiš kao osoba, ali i danas kad dođem u Zagreb srce mi je "u grlu" od muke. Nas deset bilo je u sobi, stisnutih u krevetima na kat, bez uvjeta za učenje. Samo jedan WC, loši uvjeti, a nikad nije bilo mira.

Cijeli dan u školi, noću učenje. Ajme! Poslije sam se vratila u Split, plesala sam u ansamblu HNK-a do 25. godine. Kratko je trajalo, imala sam ozljedu koljena, zatrudnjela sam i postala mama. Uz honorarni ugovor, bez stalnog posla. Uhvatila sam se rada s djecom u raznim studijima po Splitu, najviše u HNK-u, sve do prije dvije godine. Polagala sam stručni ispit za rad u školi, kao i bilo koji drugi nastavnik, i evo. Prva sam iz splitske baletne škole došla na taj ispit, probila sam led. Srela sam se nakon niza godina s mojim bivšim nastavnicima – kaže baletna pedagoginja koja otprije ima i diplomu Studija za predškolski odgoj.

Uz nju, u Glazbenoj školi Josipa Hatzea još radi Korana Bilan, dugogodišnja članica ansambla HNK-a Split, koja je završila Institut za umjetničku igru u Beogradu, te Silviu Tanase, solist Baleta HNK-a Split.

---

image
Korana Bilan sa svojim učenicama
 
Tom Dubravec/Cropix
---

Škola radi dvokratno, ujutro i poslijepodne, i trenutno su im prostori u Livanjskoj 2, gdje su u podstanarstvu.

Ništa im nije teško

– Predivno je raditi u školi, djeca nastavu shvaćaju ozbiljno, nije to više hobi za jednom ili dvaput tjedno. A mene usrećuje činjenica da se školuju u svojem gradu – veli Buga Bešker. – Djeca su svaki dan na baletu, male su grupe, u prvom razredu ih je ujutro pet, šest, i toliko poslijepodne. Gušt je raditi. Škola pokriva troškove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odlično. Prošle godine nije nam se javilo puno djece na upis, korona nam je pokvarila planove. Sve je bilo zatvoreno u svibnju, a roditelji su bili zbunjeni, nastava je bila od kuće. Premda, naša je škola cijelo vrijeme radila, imali smo odobrenje, za razliku od plesnih tečajeva. Tada ljudi nisu još bili ni naviknuti na to da sad u Splitu imamo Školu klasičnog baleta, ali ove godine očekujemo veći interes. Upisi će biti u svibnju, a drugi je rok najesen.

---

image
Učenice trećeg razreda osvojile su drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasičnog baleta
 
Tom Dubravec/Cropix
---

Znate što, roditelji se boje novih obaveza za svoju djecu, jer to je uz redovnu osnovnu školu svaki dan poslije podne još jedan angažman. Oprezni su, da ne opterete dijete, ali i sebe. Neki su rekli, "ajde probat ćemo, da vidimo hoće li ići". Ali djeca su super, njima ništa nije teško, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao. Mame su se organizirale, pa jedna pokupi po tri curice nakon škole. A onima koji kažu "ajme, mi stanujemo daleko, na Pujankama", kažemo da ima djece koja paralelno, uz sve, idu još i u Glazbenu školu. Imamo jednu iznimnu sedmašicu, živi u Supetru, Laru Duk. Ona putuje trajektom ujutro, stigne na balet, odradi klavir, vrati se na Brač, uči na trajektu, na njemu i ruča, i tamo ide u osnovnu školu. Nikad ne izostaje, odlična je, vrijedna. Primjer je svima, nitko se ne usudi reći da mu je teško kad čuju za nju – govori Buga Bešker, koja osvajanje nagrada smatra potvrdom da škola ide u dobrom smjeru.

---

image
Djeca su super, njima ništa nije teško, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao
 
Tom Dubravec/Cropix
---

U školi u sva tri razreda još nema dječaka, ali ravnateljica "Josipa Hatzea" nada im se, kaže da će se sigurno i to promijeniti.

Škola će se razvijati "sitnim koračićima" i već ove godine ravnateljica planira tražiti veći prostor za najam jer će im ovaj u Livanjskoj biti tijesan. A s godinama, uz dobru suradnju sa županijskim prosvjetnim službama, stvorit će se i srednja škola za klasični balet.

– Mi smo u Splitu potomci velike Ane Roje i takvih plesača, red je – smatra Vesna Alebić.

---

image
'Gušt je raditi. Škola pokriva troškove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odlično'
 
Tom Dubravec/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napokon! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => napokon! 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-15 13:04:44 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-17 13:10:32 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2021-03-17 13:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2777 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169722.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169728.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169726.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169720.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169734.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169732.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169750.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169748.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169740.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169752.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169758.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169768.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169764.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169766.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169770.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169782.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/15\/17169786.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Usre\u0107uje \u010dinjenica da se \u0161koluju u svojem gradu - veli Buga
\n\u00a0","Buga Be\u0161ker: Predivno je raditi u \u0161koli, djeca nastavu shva\u0107aju ozbiljno, nije to vi\u0161e hobi za jednom ili dvaput tjedno
\n\u00a0","'Gu\u0161t je raditi. \u0160kola pokriva tro\u0161kove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odli\u010dno'
\n\u00a0","Djeca su svaki dan na baletu, male su grupe, u prvom razredu ih je ujutro pet, \u0161est, i toliko poslijepodne
\n\u00a0","U\u010denice tre\u0107eg razreda osvojile su drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasi\u010dnog baleta
\n\u00a0","Polaznice programa klasi\u010dnog baleta u Glazbenoj \u0161koli Josipa Hatzea vje\u017ebaju u baletnom studiju
\n\u00a0","Ove godine o\u010dekujemo ve\u0107i interes. Upisi \u0107e biti u svibnju, a drugi rok je najesen
\n\u00a0","Djeca su super, njima ni\u0161ta nije te\u0161ko, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao
\n\u00a0","Korana Bilan sa svojim u\u010denicama
\n\u00a0","\u0160kola radi dvokratno, ujutro i poslijepodne, i trenutno su im prostori u Livanjskoj 2, gdje su u podstanarstvu
\n\u00a0","Split, 130321.","Djeca koja idu na nastavu baleta treniraju ga kao intenzivnu tjelesnu disciplinu, kao sporta\u0161i
\nTo","Plesa\u010di u po\u010detku imaju \u010detiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno
\n\u00a0","Plesa\u010di u po\u010detku imaju \u010detiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno
\n\u00a0","U Splitu puno djece ide na balet na razini te\u010daja, ovo je prava \u0161kola, s u\u010denjem solfeggia i klavira, te karakternih plesova. I s diplomom!
\n\u00a0","Buga Be\u0161ker i Korana Bilan s u\u010denicama tre\u0107eg razreda koje su osvojile drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasi\u010dnog baleta
\n\u00a0","Korana Bilan sa svojim u\u010denicama
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_17169722_1920.jpg":"1920x1080","k_17169722_1280.jpg":"1280x1280","k_17169722_1024.jpg":"1024x1024","k_17169722_640.jpg":"640x640","k_17169722_480.jpg":"480x480","k_17169722_340.jpg":"340x340","k_17169722_220.jpg":"220x220","o_17169722_1280.jpg":"1280x852","o_17169722_1024.jpg":"1024x682","o_17169722_640.jpg":"640x426","o_17169722_480.jpg":"480x319","o_17169722_340.jpg":"340x226","o_17169722_220.jpg":"220x146","h_17169722_1280.jpg":"1280x854","h_17169722_1024.jpg":"1024x683","h_17169722_640.jpg":"640x427","h_17169722_480.jpg":"480x320","h_17169722_340.jpg":"340x227","h_17169722_220.jpg":"220x147","pp_17169722_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169722_1024.jpg":"805x1024","pp_17169722_640.jpg":"503x640","pp_17169722_480.jpg":"377x480","pp_17169722_340.jpg":"267x340","pp_17169722_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1367","hd_17169728_1920.jpg":"1920x1080","k_17169728_1280.jpg":"1280x1280","k_17169728_1024.jpg":"1024x1024","k_17169728_640.jpg":"640x640","k_17169728_480.jpg":"480x480","k_17169728_340.jpg":"340x340","k_17169728_220.jpg":"220x220","o_17169728_1280.jpg":"1280x911","o_17169728_1024.jpg":"1024x729","o_17169728_640.jpg":"640x455","o_17169728_480.jpg":"480x341","o_17169728_340.jpg":"340x242","o_17169728_220.jpg":"220x156","h_17169728_1280.jpg":"1280x854","h_17169728_1024.jpg":"1024x683","h_17169728_640.jpg":"640x427","h_17169728_480.jpg":"480x320","h_17169728_340.jpg":"340x227","h_17169728_220.jpg":"220x147","pp_17169728_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169728_1024.jpg":"805x1024","pp_17169728_640.jpg":"503x640","pp_17169728_480.jpg":"377x480","pp_17169728_340.jpg":"267x340","pp_17169728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1286","hd_17169726_1920.jpg":"1920x1080","k_17169726_1280.jpg":"1280x1280","k_17169726_1024.jpg":"1024x1024","k_17169726_640.jpg":"640x640","k_17169726_480.jpg":"480x480","k_17169726_340.jpg":"340x340","k_17169726_220.jpg":"220x220","o_17169726_1280.jpg":"1280x857","o_17169726_1024.jpg":"1024x685","o_17169726_640.jpg":"640x428","o_17169726_480.jpg":"480x321","o_17169726_340.jpg":"340x227","o_17169726_220.jpg":"220x147","h_17169726_1280.jpg":"1280x854","h_17169726_1024.jpg":"1024x683","h_17169726_640.jpg":"640x427","h_17169726_480.jpg":"480x320","h_17169726_340.jpg":"340x227","h_17169726_220.jpg":"220x147","pp_17169726_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169726_1024.jpg":"805x1024","pp_17169726_640.jpg":"503x640","pp_17169726_480.jpg":"377x480","pp_17169726_340.jpg":"267x340","pp_17169726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1275","hd_17169720_1920.jpg":"1920x1080","k_17169720_1280.jpg":"1280x1280","k_17169720_1024.jpg":"1024x1024","k_17169720_640.jpg":"640x640","k_17169720_480.jpg":"480x480","k_17169720_340.jpg":"340x340","k_17169720_220.jpg":"220x220","o_17169720_1280.jpg":"1280x850","o_17169720_1024.jpg":"1024x680","o_17169720_640.jpg":"640x425","o_17169720_480.jpg":"480x318","o_17169720_340.jpg":"340x225","o_17169720_220.jpg":"220x146","h_17169720_1280.jpg":"1280x854","h_17169720_1024.jpg":"1024x683","h_17169720_640.jpg":"640x427","h_17169720_480.jpg":"480x320","h_17169720_340.jpg":"340x227","h_17169720_220.jpg":"220x147","pp_17169720_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169720_1024.jpg":"805x1024","pp_17169720_640.jpg":"503x640","pp_17169720_480.jpg":"377x480","pp_17169720_340.jpg":"267x340","pp_17169720_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1441","hd_17169734_1920.jpg":"1920x1080","k_17169734_1280.jpg":"1280x1280","k_17169734_1024.jpg":"1024x1024","k_17169734_640.jpg":"640x640","k_17169734_480.jpg":"480x480","k_17169734_340.jpg":"340x340","k_17169734_220.jpg":"220x220","o_17169734_1280.jpg":"1280x960","o_17169734_1024.jpg":"1024x768","o_17169734_640.jpg":"640x480","o_17169734_480.jpg":"480x360","o_17169734_340.jpg":"340x255","o_17169734_220.jpg":"220x165","h_17169734_1280.jpg":"1280x854","h_17169734_1024.jpg":"1024x683","h_17169734_640.jpg":"640x427","h_17169734_480.jpg":"480x320","h_17169734_340.jpg":"340x227","h_17169734_220.jpg":"220x147","pp_17169734_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169734_1024.jpg":"805x1024","pp_17169734_640.jpg":"503x640","pp_17169734_480.jpg":"377x480","pp_17169734_340.jpg":"267x340","pp_17169734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","hd_17169732_1920.jpg":"1920x1080","k_17169732_1280.jpg":"1280x1280","k_17169732_1024.jpg":"1024x1024","k_17169732_640.jpg":"640x640","k_17169732_480.jpg":"480x480","k_17169732_340.jpg":"340x340","k_17169732_220.jpg":"220x220","o_17169732_1280.jpg":"1280x809","o_17169732_1024.jpg":"1024x647","o_17169732_640.jpg":"640x404","o_17169732_480.jpg":"480x303","o_17169732_340.jpg":"340x214","o_17169732_220.jpg":"220x139","h_17169732_1280.jpg":"1280x854","h_17169732_1024.jpg":"1024x683","h_17169732_640.jpg":"640x427","h_17169732_480.jpg":"480x320","h_17169732_340.jpg":"340x227","h_17169732_220.jpg":"220x147","pp_17169732_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169732_1024.jpg":"805x1024","pp_17169732_640.jpg":"503x640","pp_17169732_480.jpg":"377x480","pp_17169732_340.jpg":"267x340","pp_17169732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","hd_17169750_1920.jpg":"1920x1080","k_17169750_1280.jpg":"1280x1280","k_17169750_1024.jpg":"1024x1024","k_17169750_640.jpg":"640x640","k_17169750_480.jpg":"480x480","k_17169750_340.jpg":"340x340","k_17169750_220.jpg":"220x220","o_17169750_1280.jpg":"1280x818","o_17169750_1024.jpg":"1024x654","o_17169750_640.jpg":"640x409","o_17169750_480.jpg":"480x307","o_17169750_340.jpg":"340x217","o_17169750_220.jpg":"220x140","h_17169750_1280.jpg":"1280x854","h_17169750_1024.jpg":"1024x683","h_17169750_640.jpg":"640x427","h_17169750_480.jpg":"480x320","h_17169750_340.jpg":"340x227","h_17169750_220.jpg":"220x147","pp_17169750_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169750_1024.jpg":"805x1024","pp_17169750_640.jpg":"503x640","pp_17169750_480.jpg":"377x480","pp_17169750_340.jpg":"267x340","pp_17169750_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17169748_1920.jpg":"1920x1080","k_17169748_1280.jpg":"1280x1280","k_17169748_1024.jpg":"1024x1024","k_17169748_640.jpg":"640x640","k_17169748_480.jpg":"480x480","k_17169748_340.jpg":"340x340","k_17169748_220.jpg":"220x220","o_17169748_1280.jpg":"1280x960","o_17169748_1024.jpg":"1024x768","o_17169748_640.jpg":"640x480","o_17169748_480.jpg":"480x360","o_17169748_340.jpg":"340x255","o_17169748_220.jpg":"220x165","h_17169748_1280.jpg":"1280x854","h_17169748_1024.jpg":"1024x683","h_17169748_640.jpg":"640x427","h_17169748_480.jpg":"480x320","h_17169748_340.jpg":"340x227","h_17169748_220.jpg":"220x147","pp_17169748_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169748_1024.jpg":"805x1024","pp_17169748_640.jpg":"503x640","pp_17169748_480.jpg":"377x480","pp_17169748_340.jpg":"267x340","pp_17169748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1069","hd_17169740_1920.jpg":"1920x1080","k_17169740_1280.jpg":"1280x1280","k_17169740_1024.jpg":"1024x1024","k_17169740_640.jpg":"640x640","k_17169740_480.jpg":"480x480","k_17169740_340.jpg":"340x340","k_17169740_220.jpg":"220x220","o_17169740_1280.jpg":"1280x712","o_17169740_1024.jpg":"1024x570","o_17169740_640.jpg":"640x356","o_17169740_480.jpg":"480x267","o_17169740_340.jpg":"340x189","o_17169740_220.jpg":"220x122","h_17169740_1280.jpg":"1280x854","h_17169740_1024.jpg":"1024x683","h_17169740_640.jpg":"640x427","h_17169740_480.jpg":"480x320","h_17169740_340.jpg":"340x227","h_17169740_220.jpg":"220x147","pp_17169740_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169740_1024.jpg":"805x1024","pp_17169740_640.jpg":"503x640","pp_17169740_480.jpg":"377x480","pp_17169740_340.jpg":"267x340","pp_17169740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1225","hd_17169752_1920.jpg":"1920x1080","k_17169752_1280.jpg":"1280x1280","k_17169752_1024.jpg":"1024x1024","k_17169752_640.jpg":"640x640","k_17169752_480.jpg":"480x480","k_17169752_340.jpg":"340x340","k_17169752_220.jpg":"220x220","o_17169752_1280.jpg":"1280x816","o_17169752_1024.jpg":"1024x653","o_17169752_640.jpg":"640x408","o_17169752_480.jpg":"480x306","o_17169752_340.jpg":"340x216","o_17169752_220.jpg":"220x140","h_17169752_1280.jpg":"1280x854","h_17169752_1024.jpg":"1024x683","h_17169752_640.jpg":"640x427","h_17169752_480.jpg":"480x320","h_17169752_340.jpg":"340x227","h_17169752_220.jpg":"220x147","pp_17169752_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169752_1024.jpg":"805x1024","pp_17169752_640.jpg":"503x640","pp_17169752_480.jpg":"377x480","pp_17169752_340.jpg":"267x340","pp_17169752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","hd_17169758_1920.jpg":"1920x1080","k_17169758_1280.jpg":"1280x1280","k_17169758_1024.jpg":"1024x1024","k_17169758_640.jpg":"640x640","k_17169758_480.jpg":"480x480","k_17169758_340.jpg":"340x340","k_17169758_220.jpg":"220x220","o_17169758_1280.jpg":"1280x816","o_17169758_1024.jpg":"1024x652","o_17169758_640.jpg":"640x408","o_17169758_480.jpg":"480x306","o_17169758_340.jpg":"340x216","o_17169758_220.jpg":"220x140","h_17169758_1280.jpg":"1280x854","h_17169758_1024.jpg":"1024x683","h_17169758_640.jpg":"640x427","h_17169758_480.jpg":"480x320","h_17169758_340.jpg":"340x227","h_17169758_220.jpg":"220x147","pp_17169758_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169758_1024.jpg":"805x1024","pp_17169758_640.jpg":"503x640","pp_17169758_480.jpg":"377x480","pp_17169758_340.jpg":"267x340","pp_17169758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1414","hd_17169768_1920.jpg":"1920x1080","k_17169768_1280.jpg":"1280x1280","k_17169768_1024.jpg":"1024x1024","k_17169768_640.jpg":"640x640","k_17169768_480.jpg":"480x480","k_17169768_340.jpg":"340x340","k_17169768_220.jpg":"220x220","o_17169768_1280.jpg":"1280x942","o_17169768_1024.jpg":"1024x754","o_17169768_640.jpg":"640x471","o_17169768_480.jpg":"480x353","o_17169768_340.jpg":"340x250","o_17169768_220.jpg":"220x162","h_17169768_1280.jpg":"1280x854","h_17169768_1024.jpg":"1024x683","h_17169768_640.jpg":"640x427","h_17169768_480.jpg":"480x320","h_17169768_340.jpg":"340x227","h_17169768_220.jpg":"220x147","pp_17169768_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169768_1024.jpg":"805x1024","pp_17169768_640.jpg":"503x640","pp_17169768_480.jpg":"377x480","pp_17169768_340.jpg":"267x340","pp_17169768_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1189","hd_17169764_1920.jpg":"1920x1080","k_17169764_1280.jpg":"1280x1280","k_17169764_1024.jpg":"1024x1024","k_17169764_640.jpg":"640x640","k_17169764_480.jpg":"480x480","k_17169764_340.jpg":"340x340","k_17169764_220.jpg":"220x220","o_17169764_1280.jpg":"1280x792","o_17169764_1024.jpg":"1024x634","o_17169764_640.jpg":"640x396","o_17169764_480.jpg":"480x297","o_17169764_340.jpg":"340x210","o_17169764_220.jpg":"220x136","h_17169764_1280.jpg":"1280x854","h_17169764_1024.jpg":"1024x683","h_17169764_640.jpg":"640x427","h_17169764_480.jpg":"480x320","h_17169764_340.jpg":"340x227","h_17169764_220.jpg":"220x147","pp_17169764_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169764_1024.jpg":"805x1024","pp_17169764_640.jpg":"503x640","pp_17169764_480.jpg":"377x480","pp_17169764_340.jpg":"267x340","pp_17169764_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1172","hd_17169766_1920.jpg":"1920x1080","k_17169766_1280.jpg":"1280x1280","k_17169766_1024.jpg":"1024x1024","k_17169766_640.jpg":"640x640","k_17169766_480.jpg":"480x480","k_17169766_340.jpg":"340x340","k_17169766_220.jpg":"220x220","o_17169766_1280.jpg":"1280x781","o_17169766_1024.jpg":"1024x625","o_17169766_640.jpg":"640x390","o_17169766_480.jpg":"480x293","o_17169766_340.jpg":"340x207","o_17169766_220.jpg":"220x134","h_17169766_1280.jpg":"1280x854","h_17169766_1024.jpg":"1024x683","h_17169766_640.jpg":"640x427","h_17169766_480.jpg":"480x320","h_17169766_340.jpg":"340x227","h_17169766_220.jpg":"220x147","pp_17169766_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169766_1024.jpg":"805x1024","pp_17169766_640.jpg":"503x640","pp_17169766_480.jpg":"377x480","pp_17169766_340.jpg":"267x340","pp_17169766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1224","hd_17169770_1920.jpg":"1920x1080","k_17169770_1280.jpg":"1280x1280","k_17169770_1024.jpg":"1024x1024","k_17169770_640.jpg":"640x640","k_17169770_480.jpg":"480x480","k_17169770_340.jpg":"340x340","k_17169770_220.jpg":"220x220","o_17169770_1280.jpg":"1280x816","o_17169770_1024.jpg":"1024x652","o_17169770_640.jpg":"640x408","o_17169770_480.jpg":"480x306","o_17169770_340.jpg":"340x216","o_17169770_220.jpg":"220x140","h_17169770_1280.jpg":"1280x854","h_17169770_1024.jpg":"1024x683","h_17169770_640.jpg":"640x427","h_17169770_480.jpg":"480x320","h_17169770_340.jpg":"340x227","h_17169770_220.jpg":"220x147","pp_17169770_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169770_1024.jpg":"805x1024","pp_17169770_640.jpg":"503x640","pp_17169770_480.jpg":"377x480","pp_17169770_340.jpg":"267x340","pp_17169770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1236","hd_17169782_1920.jpg":"1920x1080","k_17169782_1280.jpg":"1280x1280","k_17169782_1024.jpg":"1024x1024","k_17169782_640.jpg":"640x640","k_17169782_480.jpg":"480x480","k_17169782_340.jpg":"340x340","k_17169782_220.jpg":"220x220","o_17169782_1280.jpg":"1280x824","o_17169782_1024.jpg":"1024x659","o_17169782_640.jpg":"640x412","o_17169782_480.jpg":"480x309","o_17169782_340.jpg":"340x218","o_17169782_220.jpg":"220x141","h_17169782_1280.jpg":"1280x854","h_17169782_1024.jpg":"1024x683","h_17169782_640.jpg":"640x427","h_17169782_480.jpg":"480x320","h_17169782_340.jpg":"340x227","h_17169782_220.jpg":"220x147","pp_17169782_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169782_1024.jpg":"805x1024","pp_17169782_640.jpg":"503x640","pp_17169782_480.jpg":"377x480","pp_17169782_340.jpg":"267x340","pp_17169782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","hd_17169786_1920.jpg":"1920x1080","k_17169786_1280.jpg":"1280x1280","k_17169786_1024.jpg":"1024x1024","k_17169786_640.jpg":"640x640","k_17169786_480.jpg":"480x480","k_17169786_340.jpg":"340x340","k_17169786_220.jpg":"220x220","o_17169786_1280.jpg":"1280x834","o_17169786_1024.jpg":"1024x667","o_17169786_640.jpg":"640x417","o_17169786_480.jpg":"480x313","o_17169786_340.jpg":"340x221","o_17169786_220.jpg":"220x143","h_17169786_1280.jpg":"1280x854","h_17169786_1024.jpg":"1024x683","h_17169786_640.jpg":"640x427","h_17169786_480.jpg":"480x320","h_17169786_340.jpg":"340x227","h_17169786_220.jpg":"220x147","pp_17169786_1280.jpg":"1006x1280","pp_17169786_1024.jpg":"805x1024","pp_17169786_640.jpg":"503x640","pp_17169786_480.jpg":"377x480","pp_17169786_340.jpg":"267x340","pp_17169786_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7872155 Threads: 9 Questions: 1579389077 Slow queries: 4819548 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111995807 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/split-dobio-skolu-klasicnog-baleta-u-glazbenoj-skoli-josipa-hatzea-razvijamo-se-sitnim-koracicima-ali-bit-cemo-veliki-ipak-smo-potomci-ane-roje-1084613 [printLink] => /split/split-dobio-skolu-klasicnog-baleta-u-glazbenoj-skoli-josipa-hatzea-razvijamo-se-sitnim-koracicima-ali-bit-cemo-veliki-ipak-smo-potomci-ane-roje-1084613?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633566 [name] => škola klasičnog baleta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 14:09:39 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-klasicnog-baleta [link] => /tag/skola-klasicnog-baleta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633567 [name] => Josip Hatze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 14:09:39 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-hatze [link] => /tag/josip-hatze ) [2] => stdClass Object ( [id] => 286049 [name] => Vesna Alebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vesna-alebic [link] => /tag/vesna-alebic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 633568 [name] => buga bešker [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 14:09:39 [main_article_id] => 0 [alias] => buga-besker [link] => /tag/buga-besker ) [4] => stdClass Object ( [id] => 633569 [name] => korana bilan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 14:09:39 [main_article_id] => 0 [alias] => korana-bilan [link] => /tag/korana-bilan ) [5] => stdClass Object ( [id] => 633570 [name] => Silvia Tanase [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 14:09:39 [main_article_id] => 0 [alias] => silvia-tanase [link] => /tag/silvia-tanase ) [6] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napokon! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Split dobio Školu klasičnog baleta u Glazbenoj školi Josipa Hatzea: ‘Razvijamo se sitnim koračićima, ali bit ćemo veliki. Ipak smo potomci Ane Roje‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169722.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] => Usrećuje činjenica da se školuju u svojem gradu - veli Buga
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169722.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixUsrećuje činjenica da se školuju u svojem gradu - veli Buga
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169728.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixBuga Bešker: Predivno je raditi u školi, djeca nastavu shvaćaju ozbiljno, nije to više hobi za jednom ili dvaput tjedno
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169726.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix'Gušt je raditi. Škola pokriva troškove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odlično'
 
) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169720.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixDjeca su svaki dan na baletu, male su grupe, u prvom razredu ih je ujutro pet, šest, i toliko poslijepodne
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169734.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixUčenice trećeg razreda osvojile su drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasičnog baleta
 
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169732.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixPolaznice programa klasičnog baleta u Glazbenoj školi Josipa Hatzea vježbaju u baletnom studiju
 
) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169750.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixOve godine očekujemo veći interes. Upisi će biti u svibnju, a drugi rok je najesen
 
) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169748.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixDjeca su super, njima ništa nije teško, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao
 
) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169740.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixKorana Bilan sa svojim učenicama
 
) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169752.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixŠkola radi dvokratno, ujutro i poslijepodne, i trenutno su im prostori u Livanjskoj 2, gdje su u podstanarstvu
 
) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169758.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixSplit, 130321. ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169768.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixDjeca koja idu na nastavu baleta treniraju ga kao intenzivnu tjelesnu disciplinu, kao sportaši
To
) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169764.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixPlesači u početku imaju četiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno
 
) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169766.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixPlesači u početku imaju četiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno
 
) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169770.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixU Splitu puno djece ide na balet na razini tečaja, ovo je prava škola, s učenjem solfeggia i klavira, te karakternih plesova. I s diplomom!
 
) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169782.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixBuga Bešker i Korana Bilan s učenicama trećeg razreda koje su osvojile drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasičnog baleta
 
) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/15/17169786.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixKorana Bilan sa svojim učenicama
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon Zagreba, Osijeka i Rijeke – gradova koji imaju nacionalne kazališne kuće i baletne ansamble – Split je napokon dobio Školu klasičnog baleta. Osnovnoškolsko baletno obrazovanje odvija se u Glazbenoj školi Josipa Hatzea i trenutno postoje tri razreda, a osim tehnike plesa, učenice uče solfeggio i klavir. Kao i u svakoj školi, imaju ocjene, e-dnevnik, izostanke, pa tako i svjedodžbu, s kojom imaju mogućnost steći zvanje baletnog pedagoga.

Ovo je zapravo od povijesne važnosti za grad – reći će ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić, koja je presretna što je to uspjelo. Male balerine dobile su i prva priznanja na natjecanjima koja su dio nastavnog programa, lani su osvojile treće, a nedavno drugo mjesto na 59. Regionalnom natjecanju Republike Hrvatske u području klasičnog baleta, a škola je od ocjenjivačkih žirija dobila lijepe komplimente i podršku.

– Ovo je prvi put da u Splitu postoji državna škola klasičnog baleta kao u drugim gradovima Hrvatske, ali i u svijetu, tako da učenice mogu u svakom trenutku nastaviti školovanje bilo gdje drugdje, dio smo obrazovnog sustava. Bilo je nelogično da drugi po veličini grad u Hrvatskoj ima baletni ansambl, a nema odgovarajući kadar koji mu je potreban. Sad se ovdje školuju za plesno zvanje. Kad završe četiri godine osnovne i četiri godine srednje škole, one postaju profesionalne baletne plesačice s diplomom, mogu se zaposliti kao baletne pedagoginje – objašnjava ravnateljica. – Djeca koja idu na nastavu baleta treniraju ga kao intenzivnu tjelesnu disciplinu, kao sportaši. U početku četiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno. U Splitu puno djece ide na balet na razini tečaja, ovo je prava škola, s učenjem solfeggia i klavira, te karakternih plesova. I s diplomom! – veli Alebić.

Nema više trauma odlaska

Da bi se bolje razumjelo koliko je značajna ova novost, treba podsjetiti na to da su talentirane balerine i baletani koji su se htjeli profesionalno baviti plesom odlazili u Zagreb i polagali pripremni razred da bi se upisali u srednju školu u glavnom gradu. Najteže je što se radi o tinejdžerima, nakon završetka osnovne škole, što je bio veliki izazov i za djecu i za njihove obitelji, a takve uspomene ima Buga Bešker, prva baletna pedagoginja s položenim stručnim ispitom iz Splita koja radi u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

---

image
Buga Bešker: Predivno je raditi u školi, djeca nastavu shvaćaju ozbiljno, nije to više hobi za jednom ili dvaput tjedno
 
Tom Dubravec/Cropix
---

– Počela sam učiti balet u Baletnom studiju HNK-a Split i s 14 godina otišla sam u Zagreb u srednju Školu za klasični balet. Sama živjeti i ići u školu da bih imala diplomu, što nove generacije neće morati... To je bila moja trauma iz mladosti – otići od kuće, kao jedinica, snalaziti se bez mame u tim osjetljivim godinama. Živjela sam u domu, išla sam u gimnaziju ujutro, a u baletnu školu poslijepodne. Bilo je teško i veliko je to odricanje. Jest da očeličiš kao osoba, ali i danas kad dođem u Zagreb srce mi je "u grlu" od muke. Nas deset bilo je u sobi, stisnutih u krevetima na kat, bez uvjeta za učenje. Samo jedan WC, loši uvjeti, a nikad nije bilo mira.

Cijeli dan u školi, noću učenje. Ajme! Poslije sam se vratila u Split, plesala sam u ansamblu HNK-a do 25. godine. Kratko je trajalo, imala sam ozljedu koljena, zatrudnjela sam i postala mama. Uz honorarni ugovor, bez stalnog posla. Uhvatila sam se rada s djecom u raznim studijima po Splitu, najviše u HNK-u, sve do prije dvije godine. Polagala sam stručni ispit za rad u školi, kao i bilo koji drugi nastavnik, i evo. Prva sam iz splitske baletne škole došla na taj ispit, probila sam led. Srela sam se nakon niza godina s mojim bivšim nastavnicima – kaže baletna pedagoginja koja otprije ima i diplomu Studija za predškolski odgoj.

Uz nju, u Glazbenoj školi Josipa Hatzea još radi Korana Bilan, dugogodišnja članica ansambla HNK-a Split, koja je završila Institut za umjetničku igru u Beogradu, te Silviu Tanase, solist Baleta HNK-a Split.

---

image
Korana Bilan sa svojim učenicama
 
Tom Dubravec/Cropix
---

Škola radi dvokratno, ujutro i poslijepodne, i trenutno su im prostori u Livanjskoj 2, gdje su u podstanarstvu.

Ništa im nije teško

– Predivno je raditi u školi, djeca nastavu shvaćaju ozbiljno, nije to više hobi za jednom ili dvaput tjedno. A mene usrećuje činjenica da se školuju u svojem gradu – veli Buga Bešker. – Djeca su svaki dan na baletu, male su grupe, u prvom razredu ih je ujutro pet, šest, i toliko poslijepodne. Gušt je raditi. Škola pokriva troškove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odlično. Prošle godine nije nam se javilo puno djece na upis, korona nam je pokvarila planove. Sve je bilo zatvoreno u svibnju, a roditelji su bili zbunjeni, nastava je bila od kuće. Premda, naša je škola cijelo vrijeme radila, imali smo odobrenje, za razliku od plesnih tečajeva. Tada ljudi nisu još bili ni naviknuti na to da sad u Splitu imamo Školu klasičnog baleta, ali ove godine očekujemo veći interes. Upisi će biti u svibnju, a drugi je rok najesen.

---

image
Učenice trećeg razreda osvojile su drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasičnog baleta
 
Tom Dubravec/Cropix
---

Znate što, roditelji se boje novih obaveza za svoju djecu, jer to je uz redovnu osnovnu školu svaki dan poslije podne još jedan angažman. Oprezni su, da ne opterete dijete, ali i sebe. Neki su rekli, "ajde probat ćemo, da vidimo hoće li ići". Ali djeca su super, njima ništa nije teško, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao. Mame su se organizirale, pa jedna pokupi po tri curice nakon škole. A onima koji kažu "ajme, mi stanujemo daleko, na Pujankama", kažemo da ima djece koja paralelno, uz sve, idu još i u Glazbenu školu. Imamo jednu iznimnu sedmašicu, živi u Supetru, Laru Duk. Ona putuje trajektom ujutro, stigne na balet, odradi klavir, vrati se na Brač, uči na trajektu, na njemu i ruča, i tamo ide u osnovnu školu. Nikad ne izostaje, odlična je, vrijedna. Primjer je svima, nitko se ne usudi reći da mu je teško kad čuju za nju – govori Buga Bešker, koja osvajanje nagrada smatra potvrdom da škola ide u dobrom smjeru.

---

image
Djeca su super, njima ništa nije teško, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao
 
Tom Dubravec/Cropix
---

U školi u sva tri razreda još nema dječaka, ali ravnateljica "Josipa Hatzea" nada im se, kaže da će se sigurno i to promijeniti.

Škola će se razvijati "sitnim koračićima" i već ove godine ravnateljica planira tražiti veći prostor za najam jer će im ovaj u Livanjskoj biti tijesan. A s godinama, uz dobru suradnju sa županijskim prosvjetnim službama, stvorit će se i srednja škola za klasični balet.

– Mi smo u Splitu potomci velike Ane Roje i takvih plesača, red je – smatra Vesna Alebić.

---

image
'Gušt je raditi. Škola pokriva troškove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odlično'
 
Tom Dubravec/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix
Usrećuje činjenica da se školuju u svojem gradu - veli Buga
 
Tom Dubravec/Cropix
Buga Bešker: Predivno je raditi u školi, djeca nastavu shvaćaju ozbiljno, nije to više hobi za jednom ili dvaput tjedno
 
Tom Dubravec/Cropix
'Gušt je raditi. Škola pokriva troškove prijevoza na natjecanja koja su dio nastave i sve je zbilja odlično'
 
Tom Dubravec/Cropix
Djeca su svaki dan na baletu, male su grupe, u prvom razredu ih je ujutro pet, šest, i toliko poslijepodne
 
Tom Dubravec/Cropix
Učenice trećeg razreda osvojile su drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasičnog baleta
 
Tom Dubravec/Cropix
Polaznice programa klasičnog baleta u Glazbenoj školi Josipa Hatzea vježbaju u baletnom studiju
 
Tom Dubravec/Cropix
Ove godine očekujemo veći interes. Upisi će biti u svibnju, a drugi rok je najesen
 
Tom Dubravec/Cropix
Djeca su super, njima ništa nije teško, imaju puno energije, tako da nitko nije odustao
 
Tom Dubravec/Cropix
Korana Bilan sa svojim učenicama
 
Tom Dubravec/Cropix
Škola radi dvokratno, ujutro i poslijepodne, i trenutno su im prostori u Livanjskoj 2, gdje su u podstanarstvu
 
Tom Dubravec/Cropix
Split, 130321.
Tom Dubravec/Cropix
Djeca koja idu na nastavu baleta treniraju ga kao intenzivnu tjelesnu disciplinu, kao sportaši
To
Tom Dubravec/Cropix
Plesači u početku imaju četiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno
 
Tom Dubravec/Cropix
Plesači u početku imaju četiri puta tjedno blok sat, a poslije pet puta tjedno
 
Tom Dubravec/Cropix
U Splitu puno djece ide na balet na razini tečaja, ovo je prava škola, s učenjem solfeggia i klavira, te karakternih plesova. I s diplomom!
 
Tom Dubravec/Cropix
Buga Bešker i Korana Bilan s učenicama trećeg razreda koje su osvojile drugu nagradu na regionalnom natjecanju iz klasičnog baleta
 
Tom Dubravec/Cropix
Korana Bilan sa svojim učenicama
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/split-dobio-skolu-klasicnog-baleta-u-glazbenoj-skoli-josipa-hatzea-razvijamo-se-sitnim-koracicima-ali-bit-cemo-veliki-ipak-smo-potomci-ane-roje-1084613 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9cd6ce75b972a929038d12f98d0c592eb48d6b5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Split+dobio+%C5%A0kolu+klasi%C4%8Dnog+baleta+u+Glazbenoj+%C5%A1koli+Josipa+Hatzea%3A+%E2%80%98Razvijamo+se+sitnim+kora%C4%8Di%C4%87ima%2C+ali+bit+%C4%87emo+veliki.+Ipak+smo+potomci+Ane+Roje%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-dobio-skolu-klasicnog-baleta-u-glazbenoj-skoli-josipa-hatzea-razvijamo-se-sitnim-koracicima-ali-bit-cemo-veliki-ipak-smo-potomci-ane-roje-1084613 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-dobio-skolu-klasicnog-baleta-u-glazbenoj-skoli-josipa-hatzea-razvijamo-se-sitnim-koracicima-ali-bit-cemo-veliki-ipak-smo-potomci-ane-roje-1084613 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => napokon! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Splitnapokon!

Split dobio Školu klasičnog baleta u Glazbenoj školi Josipa Hatzea: ‘Razvijamo se sitnim koračićima, ali bit ćemo veliki. Ipak smo potomci Ane Roje‘

17. ožujka 2021. - 14:09

Nakon Zagreba, Osijeka i Rijeke – gradova koji imaju nacionalne kazališne kuće i baletne ansamble – Split je napokon dobio Školu klasičnog baleta. Osnovnoškolsko baletno obrazovanje odvija se u Glazbenoj školi Josipa Hatzea i trenutno postoje tri razreda, a osim tehnike plesa, učenice uče solfeggio i klavir. Kao i u svakoj školi, imaju ocjene, e-dnevnik, izostanke, pa tako i svjedodžbu, s kojom imaju mogućnost steći zvanje baletnog pedagoga.

Ovo je zapravo od povijesne važnosti za grad – reći će ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić, koja je presretna što je to uspjelo. Male balerine dobile su i prva priznanja na natjecanjima koja su dio nastavnog programa, lani su osvojile treće, a nedavno drugo mjesto na 59. Regionalnom natjecanju Republike...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:58