StoryEditorOCM
Split(ne)kvaliteta zraka

Splićanka s Brda frapirana rezultatima analize kose: ‘Tijelo mi je puno teških metala, najgora je situacija s ova tri‘

Piše Božidar Lončar
20. lipnja 2023. - 20:42

Dio stanovnika Brda su 23. svibnja odnijeli uzorke kose na analizu kako bi im se izmjerila količina metala i minerala. Svoj je uzorak kose dala i Žana Sedlar, mještanka Brda. Nakon tri tjedna, 12. lipnja stigli su im rezultati.

image
Božidar Lončar/Slobodna Dalmacija

- Najgori rezultati su oni koji se tiču titanija, barija i kobalta. Nikal i arsen su na granici dozvoljenog. Dobila sam upute liječnice da bih trebala piti suplemente ne bi li očistila tijelo od teških metala. Nakon tri mjeseca napravit ću analizu kose - navela nam je Žana samo dio rezultata kojima je, kaže nam, frapirana.

Analiza kose samo je jedno od sredstava kojima stanovnici Brda nastoje upozoriti na kvalitetu zraka u svom kotaru još od 30. ožujka, kada je objavljen prvi od tri izvještaja o ispitivanju kvalitete zraka s dvije mjerne postaje na Brdima.

image
Nikola Vilić/Cropix

Mještani Brda organizirali su nekoliko prosvjeda ne bi li upozorili na nedozvoljene i za zdravlje opasne razine metala i taložnih tvari u zraku, ali i na rad državnih tijela i institucija što se tiče rješavanja ovog pitanja.

- Što se tiče nikla i arsena, njega udišemo, što su i pokazala mjerenja. A za ostale lebdeće čestice toksičnih metala mjerne stanice nemamo – poručuje Žana Sedlar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 11:28