StoryEditorOCM
SplitJOŠ JEDNA

Splićaninu prevarant pokušao dignuti kredit na njegovo ime, još ostao bez 7000 eura; sve je počelo kad je vidio oglas...

Piše Split sd
20. veljače 2024. - 17:25

Policijska uprava splitsko-dalmatinska zaprimila je još jednu prijavu vezanu za računalnu prijevaru. 

- Oštećeni je preko internetskog oglasnika pronašao oglas za kupnju igraće konzole te je kontaktirao "prodavatelja“. Potom je zaprimio poruku s linkom i u predviđene rubrike upisao je svoje osobne i bankovne podatke. Naknadno su ga djelatnici banke obavijestili da je netko pokušao dignuti brzi kredit na njegovo ime, te da je u više navrata s njegova računa skinuto preko 7000 eura - kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. 

Među evidentiranim kaznenim djelima računalne prijevare u prošloj godini, objašnjavaju, najviše je bilo "phishing" prijevara. Prevaranti u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktiraju žrtvu i dogovaraju kupnju i dostavu predmeta koji se prodaje. Sa žrtvama uspostavljaju kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te im u poruci šalju poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

Krajnji cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja. Naime, uneseni broj kartice i CVV broj, odnosno troznamenkasti kod na poleđini kartice postaju vidljivi počinitelju koji ih odmah koristi u internet bankarstvu ili servisu za plaćanje na internetu. Krađa se najčešće čini kupnjom kriptovaluta ili transferom novca na drugi bankovni račun koji je u pravilu u inozemstvu. Počinitelji ovdje vješto koriste neznanje ili zbunjenost žrtve oko procesa uplate odnosno isplate sredstava s računa.

Iz policije pozivaju na oprez.

- Ako nešto prodajete, za uplatu na vaš račun kupcu je dovoljno poslati samo IBAN broj i vaše ime i prezime a nikako CVC/CVV kod. Nemojte dijeliti kartični pin ili lozinku za online bankarstvo. Ne šaljite novac na neki nepoznat račun bez prethodne provjere a ako mislite da se radi o lažnom pozivu za uplatu prijavite svojoj banci - poručuju.

S obzirom na to da se skoro svakodnevno pojavljuju novi načini računalnih prijevara, važno je informirati se radi čega Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi preventivnu kampanju "SafetyNet- Bitka za sigurnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:33