StoryEditorOCM
Split‘poziv na ubojstvo‘

Splićanin moliteljima s Peristila zaprijetio ‘sječom glava‘, prijavili ga policiji: ‘Na ovaj način ugrožen nam je život‘

Piše Ivan Ugrin
6. siječnja 2024. - 15:20

Molitva Gospine krunice koju mole muškarci na hrvatskim trgovima već nekoliko mjeseci, u prvu subotu u novoj 2024. godini poprimila je novu dimenziju ne samo mržnje od strane neistomišljenika, nego i ozbiljnih prijetnji koje je obznanio stanoviti D. B. Z. iz Splita (podaci poznati redakciji).

On se obrušio na molitelje na splitskom Peristilu, a svoje je reakcije ispisao tijekom prijenosa molitve uživo preko društvenih mreža. Prva mu je reakcija bila: "Vidim li vas tu i tuda još koji put, poslat ću žandarmerijsku konjicu da vas sasiječe sabljama." Malo potom dodao je: "Odiozno i odbojno", a da ne bi bilo zabune, ponovio je još jednom: "Glava vam i služi samo da bi je se odsjeklo."

Kad se baci oko na profil spomenutoga na Facebooku, onda i ne ostavlja baš neki dojam skroz uravnotežene osobe, svoje objave uglavnom komentira sam po nekoliko puta, međutim, s takvim likovima nikad se ne zna na što su sve spremni.

Nazočni i policajci

Splitski molitelji Gospinu krunicu mole već nekoliko mjeseci i, osim nekih sitnih, uglavnom ljevičarskih reakcija na početku okupljanja prošle godine, nije zabilježen nikakav incident na Peristilu.

Organizatori molitve prvom subotom u Splitu prijavili su ovu prijetnju policiji splitsko-dalmatinskoj, koja bi trebala istražiti što je u pozadini ovakvog bezumnog čina, to više što je svako okupljanje na Peristilu uredno prijavljeno i uvijek su na carskom trgu prisutna i dvojica policajaca koji vode računa o održavanju javnog reda i mira.

"Obraćam vam se u ime ‘Wojownica Maryie Split‘, vezano za javni skup održan 6. siječnja 2024. na trgu Peristil.

Svake prve subote u mjesecu redovno prijavljujemo miroljubivo bdjenje od 8.30 do 9.30 sati, tako smo i za ovaj put prijavili skup 13. prosinca 2023.

Mi kao vjernici osjećamo duboku zahvalnost prema Mariji i zbog toga i na taj način iskazujemo štovanje. Ovog puta, 6. siječnja 2024., doživjeli smo osobno napad na nas, kao i svi građani koji su bili s nama jer nam je na ovaj način ugrožen život.

image

Molitva na Peristilu

Foto Mladen

- Osoba pod imenom ... javno je na društvenoj mreži potaknula na mržnju i na nasilje (ubojstvo) prema moliteljima na trgu. Naša elementarna vjerska i građanska prava su time ugrožena i zbog toga razloga vama ga prijavljujemo. Potrebno je naglasiti da s nama mole i maloljetna djeca, kojima ovakve prijetnje uzrokuju duboke traume. Pozivati na ‘sječu glave‘ je masovna ugroza života koja stvara duboki strah, nelagodu i nesigurnost. Vjerujući u funkcioniranje pravne države, držimo da ćete ovu prijavu shvatiti krajnje ozbiljno, a poziv na ubojstvo primjereno sankcionirati. S poštovanjem", Miljenko Jurić, leader WM Split.

U jutarnjim satima svake prve subote katolički muževi mole krunicu na koljenima, i to na Gospine nakane, kako se izričito navodi na početku. Osim krunice, izmole se lauretanske litanije i još nekoliko drugih, kraćih molitava, a na kraju molitve okupljene redovito blagoslovi dr. don Josip Mužić.

Pokret ‘‘Wojownicy Maryi‘‘ ili "Marijini ratnici" osnovan je 2015. godine u Poljskoj kao odgovor na krizu muževnosti i očinstva u današnjem svijetu. Muškarci se formiraju na temelju marijanske duhovnosti, učeći graditi duboke, snažne i trajne odnose s Bogom, s drugim ljudima i sa samim sobom.

image

Molitva Gospine krunice na Peristilu na Bogojavljenje

Ivan Ugrin

Gospine nakane

Na nekim lokalnim portalima navodi se i kako u Splitu "kleče i za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, kao i za prestanak pobačaja, uz to, za domovinu, mir i obraćanje hrvatskog naroda". To su inače nakane koje ističu molitelji na zagrebačkom glavnom trgu, od jučer i u Rijeci i još nekim hrvatskim gradovima, međutim, u Splitu se izričito moli na Gospine nakane.

O onome što se događa već mjesecima na zagrebačkom trgu izlišno je trošiti riječi. Molitelji koji uredno prijavljuju skup bivaju ometani od svih mogućih bukača. Da se događa nešto obrnuto, da, na primjer, molitelji ometaju gay paradu, svi bi danima o tome punili medijske stupce. Ovako ostaje snebivati se nad jednim transparentom prosvjednika protiv "muške krunice" s natpisom "Da je bar Marija pobacila" i nevješto nacrtanim likom Blažene Djevice Marije. To su čista đavolja posla.

image

Molitva na Peristilu

Foto Mladen

Prvi put molitva muškaraca održana je i u Rijeci, gdje se po jakoj kiši okupila nekolicina ljudi, popraćena policijskim snagama, a na samom početku došlo je i do naguravanja između fotoreportera i jednog molitelja. No, iz Policijske uprave primorsko-goranske potvrdili su kako uhićenja nije bilo, kao što nisu ni utvrđeni elementi prekršaja.

U Rijeci je prva molitva na trgu ispred katedrale svetog Vida izazvala protuskup nekoliko desetaka angažiranih građana koji su ih ometali puštanjem zvukova kukurikanja, alarma, uspavanki i u završnici pjesme Leta 3 "Riječke p....".

Skup "Muževni budite" u petak su priopćenjem osudili riječki gradonačelnik Marko Filipović i njegovi zamjenici. Riječki nadbiskup Mate Uzinić, koliko nam je poznato, do sada se nije očitovao.

image

Molitva na Peristilu

Foto Mladen
image

Molitva na Peristilu

Foto Mladen
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 15:29