StoryEditorOCM
SplitZDRAVLJE PRIJE SVEGA

Splićani, ovo nemojte propustiti; sutra na jednom mjestu možete obaviti niz važnih pregleda i dobiti odmah rezultate

Piše Split SD
26. svibnja 2023. - 22:48

U subotu od 10 do 14 sati u Đardinu Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu organizira javnozdravstvenu humanitarnu akciju u suradnji sa županijskim Nastavnim zavodom za javno zdravstvo, Udrugom "Hepatos" i Udrugom veterana Domovinskog rata 158. brigade. Hrvatske vijske 6. Domobranske pukovnije za veterane Domovinskog rata i građane Splita.

image
Nikola Vilić/Cropix

U sklopu akcije promovirat će se nacionalni programi ranog otkrivanja različitih vrsta raka, a građanima će biti omogućen pregled kože na prisutnost mogućih malignoma (melanoma i sl.), analiza šećera u krvi (vađenje iz prsta), mjerenje krvnog tlaka i EKG, određivanje statusa jetre pomoću fibroscana (kombi udruge Hepatos), koje će obavljati doc. dr. sc. Mirela Pavičić Ivelja.

image
Joško Šupić/Cropix

Također, mjerit će se tjelesna masa i obavljati procjena nutritivnog statusa, određivanje mišićne snage, promovirat će se nordijsko hodanje, fizioterapijske i kineziterapijske aktivnosti i provoditi edukacija o važnosti provođenja terapijskih vježbi kod limfedema.

image
Nikola Vilić/Cropix

Aktivnosti će provoditi studenti Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija pod vodstvom mentora i nastavnih baza. Pored dobivanja trenutačnih rezultata, veterani i građani s utvrđenim promjenama dobit će i upute za daljnje postupanje u svrhu eventualne dodatne dijagnostike i/ ili liječenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 16:55