StoryEditorOCM
Splitoštar odgovor

Solin i Kaštela upozoravaju: Prijedlog Splita će cijenu vode poskupiti za 5 eura mjesečno, a tek onda slijedi šok!

Piše Tanja Gattin
2. prosinca 2023. - 14:16

– Svaki udar na plaće građana, makar to bilo 4,5 ili 5 eura, je prevelik. Jer toliko će poskupiti račun za vodu četveročlanoj obitelji, ako se prihvati odluka Grada Splita. Nekim građanima je to puno. Kao gradonačelnici smo svjesni da troškovi rastu i da će cijenu vode možda trebati podignuti, ali ovo što predlaže Grad Split je previše. Kad sam sve argumente protiv povećanja cijene iznio na Skupštini, i ostali suvlasnici "Vodovoda i kanalizacije" počeli su postavljati pitanja – istaknuo je u subotu Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina, koji je s Denisom Ivanovićem, gradonačelnikom Kaštela, održao konferenciju za medije o stanju u "Vodovodu i kanalizaciji", s osvrtom na, kako su istaknuli, niz krivo iznesenih informacija sa sjednice Skupštine te komunalne tvrtke.

– Neki događaji zahtijevaju brzu reakciju i brz odgovor jer tri puta ponovljena laž koja se plasira u eter može "prerasti" u istinu – objašnjava zbog čega mora napraviti osvrt i na konferenciju za medije, na kojoj su u petak splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Antonio Kuzmanić iznijeli, kako je kazao, "čitav niz krivih i netočnih informacija, te poluinformacija".

Dalibor Ninčević bio je na Skupštini ViK-a, te je o događajima tamo kazao:

– Ivica Puljak i Antonio Kuzmanić su na konferenciji u petak više puta rekli da su predstavnici gradova i općina gdje je HDZ na vlasti bojkotirali donošenje odluke o poskupljenju vode. Zapisnik sa sjednice Skupštine potvrđuje da njihove tvrdnje nisu ni blizu istini. To samo dokazuje da kad netko nema argumenata, kao što ih nemaju Puljak i Kuzmanić, uvijek se okrenu politikantstvu. Za to optužuju nas (HDZ op.a), a zapravo se oni bave tim, jer za odluku o poskupljenju vode za kućanstva od 19 posto su glasovali Split, zatim Marina i Muć na čijem su čelu nezavisni načelnici, te Lećevica i Prgomet na čijem su čelu HDZ-ovi načelnici.

image

Gradonačelnici Solina i Kaštela,​ Dalibor Ninčević i Denis Ivanović,  održali su konferenciju za medije na temu povećanja cijene vode

Tom Dubravec/Cropix

– Protiv odluke o poskupljenju vode glasali su Solin, Kaštela, Podstrana, Klis, zatim Trogir gdje vlada SDP, dok je predstavnica Šolte bila suzdržana – kazao je Ninčević.

Gradonačelnik Solina nastavlja da općine i gradovi nisu ovce koje će samo doći na Skupštinu i dizati ruke.

– Na Skupštini sam argumentirano iznosio činjenice. Kad jedna tako važna odluka o poskupljenju vode, kojom bi se trebalo dodatno opteretiti građane Kaštela, Solina, pa i Splita, dođe na dva lista papira, onda je naša dužnost i obveza tražiti pojašnjenja. Solin nije zanemariv na Skupštini, i Grad Split, kao najveći suvlasnik "Vodovoda i kanalizacije" i drugih komunalnih tvrtki, ne može s pozicije sile nametati svim drugim gradovima i općinama što bi trebali raditi.

– Ne samo gradovi Solin i Kaštela, već i drugi, uključujući Split, izmjenom poreznog zakona, odnosno ukidanjem prireza, ostali smo bez dijela prihoda, a konkretno Grad Solin je ostao bez 1,3 milijuna eura prihoda. Ali smo donijeli odluku da porez nećemo dizati. Donijeli smo odluku da ovu godinu nećemo dizati cijene vrtića i drugih usluga koje pružamo građanima. Neće nam biti lako, ali ćemo nekim drugim uštedama i racionalizacijom poslovanja nastojati nadoknaditi ta sredstva. To je bio moj prvi argument koji sam iznio na Skupštini ViK-a.

Ninčević nastavlja da je Grad Split ostalim članovima Skupštine ViK-a dostavio samo šturo obrazloženje, ukoliko ne dođe do poskupljenja vode, ViK će u 2024. godini biti u minusu od 6 milijuna eura.

image

Gradonačelnici Solina i Kaštela, Dalibor Ninčević i Denis Ivanović, održali su konferenciju za medije na temu povećanja cijene vode

Tom Dubravec/Cropix

– Za to im je glavni argument to što su se podigle plaće djelatnicima "Vodovoda i kanalizacije". Čuli ste u petak da je gubitak radi povećanja plaća 2 milijuna eura, pa sam pitao odakle je za sljedeću godinu dodatnih 4 milijuna eura minusa. Naravno, nitko na Skupštini mi nije znao dati odgovor.

Ninčević nastavlja da je u najavi gubitka od 6 milijuna eura, 3 milijuna eura amortizacije!

– Amortizacija je proračunska stavka i ona se mora voditi kao gubitak, to nisu novci koji će vama nedostajati da nećete moći isplatiti plaću.

– Također, Puljak koji bi trebao znati najviše, i njegov zamjenik koji vodi Skupštinu, na konferenciji za medije nisu znali dati odgovor ni na jedno pitanje novinara.

– Ono što me je posebno zasmetalo je to što je na Skupštini bilo rečeno da su malo konzervativnije pripremali to poskupljenje, kako bi tvrtki ostalo nešto novca…

– Na Skupštini sam inzistirao da prvo vidimo što tvrtka "Vodovod i kanalizacija" može napraviti u periodu koji je ispred nas radi naplate potraživanja, među kojima su i ona iz perioda prije mandata bivšeg direktora Tomislava Šute, zatim što se može napraviti vezano za ogroman gubitak na mrežama. Da unutarnjom organizacijom vidimo što se može napraviti, pa se tek onda razmišlja o poskupljenju usluge građanima.

Ninčević napominje kako su krajem prošle godine ili početkom ove godine djelatnicima ViK-a povećane plaće 18-19 posto.

– I neka su povećane jer svima su male plaće, i to treba kazati. Sad zamislite kako je građanima koji rade npr. u trgovini, čiji rast plaća ne prati rast inflacije.

Ninčević nastavlja kako bi dobar menadžer, za kojeg se često voli predstavljati novi direktor Miroslav Delić, i kako ga javnost percipira, trebao pokušati napraviti određene uštede i donositi rješenja, a ne prebacivati krivnju na drugoga.

– Direktor Delić u petak nije bio na Puljkovoj presici o stanju u "Vodovodu i kanalizaciji", a trebao je tamo biti i reći što to konkretno bivši direktor nije napravio. No direktor Delić funkcionira tako da traži da mu se da novca koliko mu treba te će onda on uvesti red u firmu. No, ajmo obrnutim redom, ajmo prvo napraviti uštede.

image

Denis Ivanović

Tom Dubravec/Cropix

Ninčević kaže da već zna koji će biti sljedeći korak Puljkove administracije, odnosno novog direktora ViK-a.

– Bit će hajmo malo dignuti sindikate na noge da se oni bune kako djelatnici ViK-a neće primiti plaće, pa neka oni traže da se gradove i općine prisili prihvatiti odluku Grada Splita o povećanju cijene vode.

Nastavlja i kako je još jedna neistina, koja je više puta ponovljena, da je prvi put u povijesti ViK u minusu. No, 2017. godine je bio u minusu oko 5 milijuna kuna. Nakon toga je došao direktor Tomislav Šuta i tvrtka je počela poslovati pozitivno. Njegovo mišljenje je da je trebalo bolje sa suvlasnicima iskomunicirati povećanje plaća u ViK-u.

Na pitanje novinara o tome kako je Puljak kazao da u ViK-u nemaju ni za kupiti spajalice, Ninčević je odgovorio:

– Jeste li ikad čuli od članova Nadzornog odbora tvrtke, od  studenog 2011. kad ih je Puljak imenovao, da se "Vodovod" urušava?! To nisam primijetio. Zakonska obveza Nadzornog odbora je kontrolirati poslovanje.

image

Dalibor Ninčević

Tom Dubravec/Cropix

Za kraj će:

– Mi jesmo manji gradovi od Splita, ali želimo biti partneri, ne da se preko naših leđa i leđa građana podižu cijene vode bez prethodne analize, a da se prethodno ne poduzmu druge mjere. Sve ostalo su laži, politikantstvo i pokušaj podmetanja da sam ja optužio bivšeg direktora Tomislava Šutu. Moje rasprave se temelje samo na interesima svih građana aglomeracije, uključujući građane Splita za koje se Grad Split očito toliko ne zauzima.

Kaštelanski gradonačelnik Ivanović uputio je poziv direktoru Deliću da hitno sazove članove Skupštine kako bi razgovarali o tome kako riješiti gubitke, te da zadnja opcija bude povećanje cijene vode za građane.

– Nakon povećanja cijene vode, kroz nekoliko skupština "Vodovoda i kanalizacije" slijedi nam poziranje cijene naknade za razvoj. Znači, po prijedlogu Grada Splita cijena vode bi se trebala povećati za 18 posto, a onda dolazi na dnevni red poziranje naknade za razvoj. Bojim se da ćemo doći u situaciju da će građanima ViK podignuti cijenu usluge 40 ili 50 posto, jer građani kroz račun za vodu plaćaju i naknadu za razvoj. Građane Kaštela će to još najmanje oštetiti, za razliku od stanovnika drugih gradova.

Ninčević je dodao da je u poslovanju za 2023. godinu bivši direktor Tomislav Šuta predvidio povećanje cijene vode od 80 lipa po kubiku i s time je godina trebala završiti s 10.000 eura u plusu.

– Nismo htjeli ni tada povećati cijenu dok se ne pokušaju drugi načini uštede. Zato nije došlo do tog povećanja. Sada novi direktor planira 250 posto veće povećanje od planiranog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:53