StoryEditorOCM
Splitdozvoljeni nered

Smije li konoba nuditi burgere, pivnica avokado salatu, a fast food jastoga? Ne baš, ali u Splitu nitko ne mari za to

Piše n.c.
4. studenog 2023. - 10:42

Jeste li ikada ušli u konobu i naručili tradicionalne dalmatinske penne ala vodka? Ili ribeye odrezak u pizzeriji? A avokado salatu u pivnici? Jeste? E pa - niste jedini. Naime, ovakva "praksa" je, u hrvatskim ugostiteljskim objektima, već uobičajena stvar. Ili makar u onim splitskim, koje smo provjerili iz prve ruke.

Po onome što smo vidjeli, malo tko se u gradu pod Marjanom drži pravila serviranja hrane po vrsti koja im je, prilikom kategorizacije, dodijeljena.

Tako smo u konobama, u kojima bi se trebala "pripremati i usluživati karakteristična jela primorskog kraja", naišli na pizze, bifteke, piletinu u umaku gorgonzole, ljubljanski odrezak, punjene pljeskavice, kokošja krilca, ćevape, bečki odrezak, T-bone steak, burgere i sarme. 

image
Ante Čizmić/Cropix

U buffetima, gdje se "pretežito uslužuju ... hladna jela, a mogu se pripremati i usluživati i jednostavna topla jela", se kuhaju pašticada, janjetina i teletina s bižima, sarme, bakalar bianco i tripice.

Na meniju pizzerija, koje "pretežito pripremaju i uslužuju pizze ... a mogu se pripremati i usluživati i druga jela od tjestenine", stoje burgeri, ćevapi, tortille, crni rižot, bečki odrezak, hladna plata, palačinke, štrudel i souffle.

A u pivnicama, u kojima bi trebalo biti pravilo da se "mogu pripremati i usluživati topla i hladna jela uobičajena za tu vrstu ugostiteljskog objekta", se serviraju tortille s kozicama, pizze i bao buns.

image
Paun Paunović/Cropix

Kako bismo doznali je li navedeno legalno i legitimno, obratili smo se županijskoj Službi za ugostiteljstvo, Inspektoratu, kao i Ministarstvu turizma. Nijedno od ovih tijela nam (mjesecima) nije ponudilo odgovore ili su međusobno prebacivala odgovornost. 

A imali smo jako zanimljiva pitanja. Poput:

Smiju li buffet, pivnica, klet, konoba, bistro, krčma, gostionica, zalogajnica i pizzeria - u čijem opisu djelatnosti se ne navode nikakvi deserti - posluživati slastice ili sladoled?

Spada li sladoled u slastice?

Što su u zdravljaku "topla mliječna" jela?

image
Ivo Ravlić/Cropix

U zalogajnici se "na očigled gostiju pripremaju i uslužuju jela". Znači li to da zalogajnica može posluživati bilo kakva jela? Ako da, nije li njen uobičajeni naziv "snack" malo zbunjujuć?

Pravilnik kaže: "Jednostavna jela u smislu ovoga Pravilnika su: naresci, sir, jaja, pržene i slane ribe, pržene lignje, topli i hladni sendviči, hrenovke, kobasice, razne vrste burgera, hot dog, kotleti, ćevapčići, ražnjići, kotlovina, pommes frites, palačinke i slična jela koja ne zahtijevaju složeniju pripremu." Spadaju li ovdje, recimo, tjestenine, wok ili poke bowl?

Koja je razlika između noćnog kluba i noćnog bara?

image
Mario Todorić/Cropix

Također, uslijed raznoraznih nepoznanica - koje smo detektirali kao komplicirane ili suvišne - interesiralo nas je planira li se uskoro ići u reviziju pravilnika i možda ga pojednostavniti ili prilagoditi modernim hrvatskim turističkim potrebama. Nažalost, naši mailovi su ostali neodgovoreni.

Ipak, dotični viški ugostitelj nam je prepričao jednu anegdotu koja dosta toga otkriva. Naime, on je, kao vlasnik objekta brze prehrane, poslao upit Ministarstvu turizma s upitom: "Smije li fast food posluživati jastoga?" Konkretno, on je planirao popolovljene jastožje repove pržiti na maslacu pa servirati u lepinji uz priloge. Za ovakvo kužinavanje nije potrebno više od desetak minuta; što je, očito, brzo.

Odgovor? "Ne smije - iz cjenovnih razloga." Što to uopće znači, gdje je to i tako propisano i ima li to uopće ikakvog smisla?

Kako god okrenete, u hrvatskom turizmu se ne zna tko pije, tko plaća. Ipak, ono što se zna jest da jesti i platiti može tko god hoće, gdje god hoće i kako god hoće. Mašala!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:25