stdClass Object ( [id] => 1005213 [title] => Slavni dani splitskog krnjevala: sa sumrakom su se s ulica povlačili pučani i izlazili pripadnici višeg sloja, cijeli je grad odjekivao od požuda [alias] => slavni-dani-splitskog-krnjevala-sa-sumrakom-su-se-s-ulica-povlacili-pucani-i-izlazili-pripadnici-viseg-sloja-cijeli-je-grad-odjekivao-od-pozuda [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitski krnjevali, kao najluđi i najraskošniji na našoj strani Jadrana, stoljećima su predstavljali tradiciju koju je naše vrijeme uspjelo dovesti skoro do izumiranja. Kroničari su bilježili kako su samo dva dana u godini sve Splićanke i svi Splićani na Rivi; na fjeru gradskog zaštitnika svetoga Duje i na Pokladni utorak, kad je ludesanje trajalo od jutra do ponoći u koju bi veliko zvono - Bumbal s kampanela katedrale oglasilo kraj pokladne mahnitosti i početak korizmenog posta i pokore.

Usprkos prividnom kaosu, splitski je krnjeval imao točno određene dijelove programa, protokola, kojih se strogo držao na radost puka: umjetnička izrada velikog Krnje, kao alegorije svega zla koje je zadesilo grad u prošloj godini, procesija gradskim ulicama s figurom Krnje, oplakivanje, čitanje presude - šentence, te spaljivanje uz opće veselje.

Koliko je Split bio zaluđen svojim maškarama svjedoči i činjenica kako je uz gradsku intelektualnu elitu koja je stajala iz Krnjevala i njegovu poetiku, koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća maškarade organizirao, pisao šentence i izvodio ih, bio i sam gradonačelnik; ugledni pravnik i političar, prijatelj redikula i sirotinje, pjesnik i satiričar dr. Vicko Mihaljević (1861. - 1911.), popularni i do danas nezaboravljeni Dotur Vice!

Listajući monografiju povjesničara umjetnosti Gorana Borčića ‘Splitski krnjevali’, nalazimo kako su redovito krnjevalske pozornice bile na Pjaci, Rivi i pred kavanom ‘Na novoj obali’, ali i u zgradi kazališta, salonima plemićkih palača, plesnim salama, prostorijama različitih društava, čitaonicama, te kavanama i restauracijama, čak i u Biskupskom sjemeništu! Druženja pod maskama trajala su tjednima, a vrhunac je bio na Pokladni utorak kad bi se sve živo sjatilo na gradske ulice.

Sudjelovali svi staleži

U maškaradama po ulicama početkom devetnaestog stoljeća sudjelovali su svi staleži, a povorke krabulja šetale su ulicama, trgovima i obalom već od dva sata poslijepodne. Obrtnici, vješti u izradi kostima i scenografije prikazivali bi neki povijesni događaj ili alegoriju, tvoreći tako pučki teatar pod vedrim nebom. Sa sumrakom su se s ulica povlačili pučani, a s prvim mrakom izlazili maskirani pripadnici višeg sloja koji su se sastajali na plesovima i zabavama po palačama. I tako je bilo svakog dana poklada osim petkom.

---

image
Arhiv Muzeja Grada Splita
---

Cesarsko-kraljevsko okružno povjerenstvo 1835. godine objavilo je ‘prava i dužnosti maškara’ s obzirom na nerede koji su se događali u danima Krnjevala. Maškare su se na blagdane mogle pojaviti tek iza večernjeg zvona i bilo im je zabranjeno ulaziti u crkve i na posvećena mjesta.

- Uz prijetnju uhićenjem zabranjivalo se nositi oružje ili ‘rokete’, a izazivače nereda, one koji upotrebljavaju nepristojne izraze, te govornike protiv vjere, vlasti, morala i državnih ustanova čekala je ista kazna. Bilo je još ograničenja; nisu se smjele koristiti obrazine čudovišta, životinja i nakaza, već samo maske koje pobuđuju radost i veselje - navodi prof. Frano Baras u ‘Splitskim prigovaranjima’, a zbog svega možemo pretpostaviti kako su zabrane i kazne propisane jer su Splićani - pretjerivali u pokladnom veselju.

U takvome Splitu odrastao je u Velome Varošu i Mali Vice, kasniji Dotur Vice Mihaljević, koji je još je kao mladić - premda obrazovan, ugledan i imućan - bio na glasu kao veliki ljubitelj maškarada, okupljao bi oko sebe redikule koji su ‘glumili svaku ulogu, bez pokusa i šaptača’. Redikuli su sa svojim karakterima ionako bili smiješni Splićanima, a u maškarama još i više.

Cukuni u krčmi Tona Rotonda

- Govorilo se nekada da je splitski krnjeval bio odmah poslije onog u Nici, koji je tada bio najpoznatiji u Europi. Danima prije krnjevala neki bi muškarci puštali kose da mogu preodjeveni u kokete s ‘kaiser bičvama’ paradirati Rivom i zamagljivati glave svojih poznanika. Figuru Krnje radili su krajem devetnaestog stoljeća pirotehničari, umjetnici, inženjeri, postolari, obrtnici različitih struka, a profesori Maćezoto i Radiš davali su pečat svečanostima zaduženi za pirotehniku. Prve je šentence pisao odvjetnik Andre Krušević Špice, a poslije njega gradonačelnik Vice Mihaljević. Na Pjaci bi Krnju palio neki Pinter, a Cukuni su bili glavna krnjevalska zanimljivost; tu osobnu Krnjinu gardu osnovali su picigamorti, ribari, fakini, konopari, derači, bikari, lučki radnici... Prema podacima iz humorističnih listova utemeljeni su 1889. godine, a ubrzo im se na čelo, kao zaštitnik i mecena, stavio dr. Vice Mihaljević – navodi Goran Borčić, dodajući kako su se Cukuni sastajali po konobama u Getu i Velome Varošu pripremajući program nastupa, u čemu su im pomagali splitski umjetnici i humoristi.

Posebno im je bila omiljena krčma Tona Rotonda u kojoj bi im se pridružile i ‘cukunice’, iz reda dama kojima nije bilo ‘mrsko popit’. Kostime su izrađivali sami ili ih posuđivali u kazalištu, imali su cukunsku glazbu, a u kavani ‘Na novoj obali’ priređivali su plesove.

Među istaknutim Cukunima tog vremena spominju se Duje Pompadur i bikar Zermo, a s njima su ludovali i Toni Bafar, Bigulin, Mate Joska, Tenjožo, Ćenća, Gamaut, Bačići, Trifunta, Gobo Augustin, Admiral Rapeta, Muzgavac, Štraculera i drugi. Na čelu njihove povorke nosili su zastavu s natpisom ‘Zdravo Cukunu’, a s druge strane je pisalo ‘Opol-bilo-crno’.
Pored pokladnih običaja i šentenci koje je 1901. godine dr. Mihaljević objavio pod pseudonimom Neurastenicus u knjizi ‘Iz splitskih krnjevalada: Zbirka osmrtnica i osuda proti spliskomu Krnji’, Dotur Vice je o krnjevalu, ali i njegovim bitnim sudionicima - redikulima pisao i u knjizi ‘Pregršt sušnja’ objavljenoj godinu ranije, a ilustrirali su je splitki slikari Ante Katunarić Domilija i Vigril Meneghello Dinčić. Njegovi libri tako su nasmijavali Splićane tog doba da bi je liječnici davali u ruke pacijentima za vrijeme izvođenja manjih, ali ipak bolnih operacijskih zahvata!

Mihaljević je u ‘Krnjevaladama’ tiskao tekstove Krnjinih procesa na Novoj obali u razdoblju od 1895. do 1901. koje je sam sastavio, a izvodio s Cukunskom družinom. Šentence pisane na splitskoj čakavici sadrže različita Krnjina imena, zlodjela i konačne presude Krnjevalskog suda. Tako je 1895. zapaljen ‘Trbujica Krnje, sin Krnjevala iz podan Marjana od godina 35, skitalica, bez zanata i zanimanja, po osmi put udovac s bezbrojnim porodom zakonitim i nezakonitim svakoga spola, višeput pedipsan radi različitih opačina u kojima su se izticali osobito njegovi dugi prsti...’

---

image
Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita i splitski krnjevali
Arhiv Muzeja Grada Splita
---

Krnjina osuda donesena je u ime Njegove Pretilosti Svinjka Kulinovića, plemića od nadjevenih kobasica, makaruna i pašticade, a pučki sud sakupljen je pod upravom gosp. Glada kao predsjednika i u prisutnosti Žeđe, Nevolje i Golotinja kao sudaca i Nesreće kao protokolište. Tužitelj je nosio ime Bakalar, branitelj je bio debeli i masni Tukac, a oštećenice gospođe Slanina, Pečenica i Muštarda, te gospoda Maslo, Sir i Kiseli kupus.

Sljedeće 1896. Krnje je nazvan Každraf Karanpa rečeni Belomo, vitez della Bella Mutrija, nezakoniti sin Imbrojuna Zavajunka, ulizavac, privrtivac i licumirac. A kriv je bio što je ‘zamamio, pomamio, namamio i izmamio pun leut svojih i tuđih žena, što je pokušao zavesti i osramotiti pod obećanjem sigurne ženidbe šjoru Gorgonu povrh Grota (sfingu - op.a.) uz veliku sablazan starinara, noncula i poštovane Mularije od Portaure...’. Visoki sud Mudrih Tikvenjaka zabranio je nazočnima plakati pod glas i podušeno naricati za Krnjom; dopustio je nasuprot tome derat se i drečit do mile volje. Tko ‘pukne pri izvršenju ove žalosne cerimonije, primit će sutradan na dar libricu rancavih škoranaca’.

I sljedećih godina Krnje je suđen zbog različitih zlodjela, ponajviše bluda, žderanja i lokanja, krađa, pa i ‘što se jarao i bombizavao dicu od malih skul, pa ih na sami blizu Spalacjuna kacotavao bez milosrdja u fjanke, lumbule i ostale delikane strane tila, silujuć da mu dadu dvi, tri tirade iz španjuleta i prežu duhana...’

Mihaljević je vješto u Krnjinu optužnicu prenosio događaje poznate Splićanima iz prethodne godine uplićući u njih različite osobe, što je prilikom javnih skazanja izazivalo salve smijeha.

Iz šentence je očito kako su se Krnjini suci obilato služili dijalektom, splitskim govorom, miješavši ga s književnim ‘fijenim’ jezikom kako bi pojačali efekt duhovitosti, pa su takvu praksu preuzeli i krnjevalski časopisi ‘Duje Balavac’ i ‘Štandarac’ ali i cukunske družine sve do novog doba - jezik splitskog krnjevala ostao je pučki govor.

U knjizi putopisa po Dalmaciji njemački književnik Herman Bahr oduševljava se splitskim Krnjevalom kojeg je doživio 1909. godine. Sjedi u kavani ‘Troccoli’ na Pjaci, začuđen eksplozijom radosti maškarane mase svijeta, kreativnim kostimima i maskama.

Grad odjekuje od požuda

- Čitav Dioklecijanov grad odjekuje od uživanja i požuda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja traži i zahtijeva - piše Bahr.

Duša onodobnih Krnjevala bio je Dotur Vice, čiji je poteštatski mandat (1907. - 1911.) obilježio niz važnih događaja u malome Splitu tog vremena: osnovan je Hajduk, dovezao je prvi automobil u Split, uvedena je plinska rasvjeta, otkupljivana zemlja za uređenje Marjana, uređen pristup kupalištu na Bačvicama, dovršena obnova zvonika sv. Dujma i izgrađen Hrvatski dom. Pored toga Mihaljević je bio i vrlo zaposlen kao odvjetnik, upravitelj nekoliko poduzeća i zastupnik u Dalmatinskom saboru.

Splitski kroničar dr. Anatolij Kudrjavcev pisao je svojevremeno u ‘Slobodnoj’ kako je veseljak, spadalo, zanesenjak i čudak dr. Vicko Mihaljević u brbljavu bujicu svojih šarenih stihova utočio gomilu aktualnosti viđenih iz svog kuta gledanja.

- U njegovoj zajedljivosti koja se nekome može činiti dobroćudnom, ali koja nije bez zloće, moguće je naslutiti žestinu strasti lokalnih sukoba i sitnih trvenja što su predstavljala klimu austrougarskog Splita na koncu devetnaestog stoljeća, a u gradaciji prigovora – od bezazlenih, dvosmislenih bockanja do izravnih i bijesnih optužbi i goropadnih uvreda može se naslutiti cijeli jedan osebujni svijet napučen zlobom, greškama, glupošću i predrasudama u specifičnoj formi koju Mihaljević krsti imenom spalatinistika – smatra dr. Kudrjavcev.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zaluđeni maškarama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => zaluđeni maškarama 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-20 13:24:06 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-23 13:20:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-02-23 13:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3186 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988960.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988964.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988732.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988734.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988736.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988738.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988740.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988742.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988744.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12613872.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988950.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988954.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988972.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988992.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/20\/12988966.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Muzej Grada Splita","Photographer: Marijo Ba\u0161i\u0107 Po","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita","Arhiv Muzeja Grada Splita"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["\u010citav Dioklecijanov grad odjekuje od u\u017eivanja i po\u017euda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja tra\u017ei i zahtijeva, pisao je njema\u010dki knji\u017eevnik Herman Bahr","","Dotur Vice Mihaljevi\u0107, gradona\u010delnik Splita","Dotur Vice Mihaljevi\u0107, gradona\u010delnik Splita","","","","","Dotur Vice Mihaljevi\u0107, gradona\u010delnik Splita i splitski krnjevali","Vicko Mihaljevi\u0107, populari Dotur Vice iz Smojine serije Velo misto","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1221","k_12988960_1280.jpg":"1280x1280","k_12988960_1024.jpg":"1024x1024","k_12988960_640.jpg":"640x640","k_12988960_480.jpg":"480x480","k_12988960_340.jpg":"340x340","k_12988960_220.jpg":"220x220","o_12988960_1280.jpg":"1280x814","o_12988960_1024.jpg":"1024x651","o_12988960_640.jpg":"640x407","o_12988960_480.jpg":"480x305","o_12988960_340.jpg":"340x216","o_12988960_220.jpg":"220x139","h_12988960_1280.jpg":"1280x854","h_12988960_1024.jpg":"1024x683","h_12988960_640.jpg":"640x427","h_12988960_480.jpg":"480x320","h_12988960_340.jpg":"340x227","h_12988960_220.jpg":"220x147","pp_12988960_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988960_1024.jpg":"805x1024","pp_12988960_640.jpg":"503x640","pp_12988960_480.jpg":"377x480","pp_12988960_340.jpg":"267x340","pp_12988960_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1410","k_12988964_1280.jpg":"1280x1280","k_12988964_1024.jpg":"1024x1024","k_12988964_640.jpg":"640x640","k_12988964_480.jpg":"480x480","k_12988964_340.jpg":"340x340","k_12988964_220.jpg":"220x220","o_12988964_1280.jpg":"1280x940","o_12988964_1024.jpg":"1024x752","o_12988964_640.jpg":"640x470","o_12988964_480.jpg":"480x352","o_12988964_340.jpg":"340x249","o_12988964_220.jpg":"220x161","h_12988964_1280.jpg":"1280x854","h_12988964_1024.jpg":"1024x683","h_12988964_640.jpg":"640x427","h_12988964_480.jpg":"480x320","h_12988964_340.jpg":"340x227","h_12988964_220.jpg":"220x147","pp_12988964_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988964_1024.jpg":"805x1024","pp_12988964_640.jpg":"503x640","pp_12988964_480.jpg":"377x480","pp_12988964_340.jpg":"267x340","pp_12988964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x2211","k_12988732_1280.jpg":"1280x1280","k_12988732_1024.jpg":"1024x1024","k_12988732_640.jpg":"640x640","k_12988732_480.jpg":"480x480","k_12988732_340.jpg":"340x340","k_12988732_220.jpg":"220x220","o_12988732_1280.jpg":"1280x1768","o_12988732_1024.jpg":"1024x1415","o_12988732_640.jpg":"640x884","o_12988732_480.jpg":"480x663","o_12988732_340.jpg":"340x469","o_12988732_220.jpg":"220x304","h_12988732_1280.jpg":"1280x854","h_12988732_1024.jpg":"1024x683","h_12988732_640.jpg":"640x427","h_12988732_480.jpg":"480x320","h_12988732_340.jpg":"340x227","h_12988732_220.jpg":"220x147","pp_12988732_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988732_1024.jpg":"805x1024","pp_12988732_640.jpg":"503x640","pp_12988732_480.jpg":"377x480","pp_12988732_340.jpg":"267x340","pp_12988732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3221","k_12988734_1280.jpg":"1280x1280","k_12988734_1024.jpg":"1024x1024","k_12988734_640.jpg":"640x640","k_12988734_480.jpg":"480x480","k_12988734_340.jpg":"340x340","k_12988734_220.jpg":"220x220","o_12988734_1280.jpg":"1280x2147","o_12988734_1024.jpg":"1024x1717","o_12988734_640.jpg":"640x1073","o_12988734_480.jpg":"480x805","o_12988734_340.jpg":"340x570","o_12988734_220.jpg":"220x369","h_12988734_1280.jpg":"1280x854","h_12988734_1024.jpg":"1024x683","h_12988734_640.jpg":"640x427","h_12988734_480.jpg":"480x320","h_12988734_340.jpg":"340x227","h_12988734_220.jpg":"220x147","pp_12988734_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988734_1024.jpg":"805x1024","pp_12988734_640.jpg":"503x640","pp_12988734_480.jpg":"377x480","pp_12988734_340.jpg":"267x340","pp_12988734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","k_12988736_1280.jpg":"1280x1280","k_12988736_1024.jpg":"1024x1024","k_12988736_640.jpg":"640x640","k_12988736_480.jpg":"480x480","k_12988736_340.jpg":"340x340","k_12988736_220.jpg":"220x220","o_12988736_1280.jpg":"1280x844","o_12988736_1024.jpg":"1024x675","o_12988736_640.jpg":"640x422","o_12988736_480.jpg":"480x316","o_12988736_340.jpg":"340x224","o_12988736_220.jpg":"220x145","h_12988736_1280.jpg":"1280x854","h_12988736_1024.jpg":"1024x683","h_12988736_640.jpg":"640x427","h_12988736_480.jpg":"480x320","h_12988736_340.jpg":"340x227","h_12988736_220.jpg":"220x147","pp_12988736_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988736_1024.jpg":"805x1024","pp_12988736_640.jpg":"503x640","pp_12988736_480.jpg":"377x480","pp_12988736_340.jpg":"267x340","pp_12988736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2912","k_12988738_1280.jpg":"1280x1280","k_12988738_1024.jpg":"1024x1024","k_12988738_640.jpg":"640x640","k_12988738_480.jpg":"480x480","k_12988738_340.jpg":"340x340","k_12988738_220.jpg":"220x220","o_12988738_1280.jpg":"1280x1941","o_12988738_1024.jpg":"1024x1553","o_12988738_640.jpg":"640x970","o_12988738_480.jpg":"480x728","o_12988738_340.jpg":"340x515","o_12988738_220.jpg":"220x333","h_12988738_1280.jpg":"1280x854","h_12988738_1024.jpg":"1024x683","h_12988738_640.jpg":"640x427","h_12988738_480.jpg":"480x320","h_12988738_340.jpg":"340x227","h_12988738_220.jpg":"220x147","pp_12988738_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988738_1024.jpg":"805x1024","pp_12988738_640.jpg":"503x640","pp_12988738_480.jpg":"377x480","pp_12988738_340.jpg":"267x340","pp_12988738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2911","k_12988740_1280.jpg":"1280x1280","k_12988740_1024.jpg":"1024x1024","k_12988740_640.jpg":"640x640","k_12988740_480.jpg":"480x480","k_12988740_340.jpg":"340x340","k_12988740_220.jpg":"220x220","o_12988740_1280.jpg":"1280x1940","o_12988740_1024.jpg":"1024x1552","o_12988740_640.jpg":"640x970","o_12988740_480.jpg":"480x727","o_12988740_340.jpg":"340x515","o_12988740_220.jpg":"220x333","h_12988740_1280.jpg":"1280x854","h_12988740_1024.jpg":"1024x683","h_12988740_640.jpg":"640x427","h_12988740_480.jpg":"480x320","h_12988740_340.jpg":"340x227","h_12988740_220.jpg":"220x147","pp_12988740_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988740_1024.jpg":"805x1024","pp_12988740_640.jpg":"503x640","pp_12988740_480.jpg":"377x480","pp_12988740_340.jpg":"267x340","pp_12988740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2805","k_12988742_1280.jpg":"1280x1280","k_12988742_1024.jpg":"1024x1024","k_12988742_640.jpg":"640x640","k_12988742_480.jpg":"480x480","k_12988742_340.jpg":"340x340","k_12988742_220.jpg":"220x220","o_12988742_1280.jpg":"1280x1870","o_12988742_1024.jpg":"1024x1496","o_12988742_640.jpg":"640x935","o_12988742_480.jpg":"480x701","o_12988742_340.jpg":"340x496","o_12988742_220.jpg":"220x321","h_12988742_1280.jpg":"1280x854","h_12988742_1024.jpg":"1024x683","h_12988742_640.jpg":"640x427","h_12988742_480.jpg":"480x320","h_12988742_340.jpg":"340x227","h_12988742_220.jpg":"220x147","pp_12988742_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988742_1024.jpg":"805x1024","pp_12988742_640.jpg":"503x640","pp_12988742_480.jpg":"377x480","pp_12988742_340.jpg":"267x340","pp_12988742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1266","k_12988744_1280.jpg":"1280x1280","k_12988744_1024.jpg":"1024x1024","k_12988744_640.jpg":"640x640","k_12988744_480.jpg":"480x480","k_12988744_340.jpg":"340x340","k_12988744_220.jpg":"220x220","o_12988744_1280.jpg":"1280x844","o_12988744_1024.jpg":"1024x675","o_12988744_640.jpg":"640x422","o_12988744_480.jpg":"480x316","o_12988744_340.jpg":"340x224","o_12988744_220.jpg":"220x145","h_12988744_1280.jpg":"1280x854","h_12988744_1024.jpg":"1024x683","h_12988744_640.jpg":"640x427","h_12988744_480.jpg":"480x320","h_12988744_340.jpg":"340x227","h_12988744_220.jpg":"220x147","pp_12988744_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988744_1024.jpg":"805x1024","pp_12988744_640.jpg":"503x640","pp_12988744_480.jpg":"377x480","pp_12988744_340.jpg":"267x340","pp_12988744_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2621","k_12613872_1280.jpg":"1280x1280","k_12613872_1024.jpg":"1024x1024","k_12613872_640.jpg":"640x640","k_12613872_480.jpg":"480x480","k_12613872_340.jpg":"340x340","k_12613872_220.jpg":"220x220","o_12613872_1280.jpg":"1280x1747","o_12613872_1024.jpg":"1024x1397","o_12613872_640.jpg":"640x873","o_12613872_480.jpg":"480x655","o_12613872_340.jpg":"340x464","o_12613872_220.jpg":"220x300","h_12613872_1280.jpg":"1280x854","h_12613872_1024.jpg":"1024x683","h_12613872_640.jpg":"640x427","h_12613872_480.jpg":"480x320","h_12613872_340.jpg":"340x227","h_12613872_220.jpg":"220x147","pp_12613872_1280.jpg":"1006x1280","pp_12613872_1024.jpg":"805x1024","pp_12613872_640.jpg":"503x640","pp_12613872_480.jpg":"377x480","pp_12613872_340.jpg":"267x340","pp_12613872_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1654x2480","k_12988950_1280.jpg":"1280x1280","k_12988950_1024.jpg":"1024x1024","k_12988950_640.jpg":"640x640","k_12988950_480.jpg":"480x480","k_12988950_340.jpg":"340x340","k_12988950_220.jpg":"220x220","o_12988950_1280.jpg":"1280x1919","o_12988950_1024.jpg":"1024x1535","o_12988950_640.jpg":"640x959","o_12988950_480.jpg":"480x719","o_12988950_340.jpg":"340x509","o_12988950_220.jpg":"220x329","h_12988950_1280.jpg":"1280x854","h_12988950_1024.jpg":"1024x683","h_12988950_640.jpg":"640x427","h_12988950_480.jpg":"480x320","h_12988950_340.jpg":"340x227","h_12988950_220.jpg":"220x147","pp_12988950_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988950_1024.jpg":"805x1024","pp_12988950_640.jpg":"503x640","pp_12988950_480.jpg":"377x480","pp_12988950_340.jpg":"267x340","pp_12988950_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_12988954_1280.jpg":"1280x1280","k_12988954_1024.jpg":"1024x1024","k_12988954_640.jpg":"640x640","k_12988954_480.jpg":"480x480","k_12988954_340.jpg":"340x340","k_12988954_220.jpg":"220x220","o_12988954_1280.jpg":"1280x854","o_12988954_1024.jpg":"1024x683","o_12988954_640.jpg":"640x427","o_12988954_480.jpg":"480x320","o_12988954_340.jpg":"340x227","o_12988954_220.jpg":"220x146","h_12988954_1280.jpg":"1280x854","h_12988954_1024.jpg":"1024x683","h_12988954_640.jpg":"640x427","h_12988954_480.jpg":"480x320","h_12988954_340.jpg":"340x227","h_12988954_220.jpg":"220x147","pp_12988954_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988954_1024.jpg":"805x1024","pp_12988954_640.jpg":"503x640","pp_12988954_480.jpg":"377x480","pp_12988954_340.jpg":"267x340","pp_12988954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x922","k_12988972_1280.jpg":"1280x1280","k_12988972_1024.jpg":"1024x1024","k_12988972_640.jpg":"640x640","k_12988972_480.jpg":"480x480","k_12988972_340.jpg":"340x340","k_12988972_220.jpg":"220x220","o_12988972_1280.jpg":"1280x614","o_12988972_1024.jpg":"1024x491","o_12988972_640.jpg":"640x307","o_12988972_480.jpg":"480x230","o_12988972_340.jpg":"340x163","o_12988972_220.jpg":"220x105","h_12988972_1280.jpg":"1280x854","h_12988972_1024.jpg":"1024x683","h_12988972_640.jpg":"640x427","h_12988972_480.jpg":"480x320","h_12988972_340.jpg":"340x227","h_12988972_220.jpg":"220x147","pp_12988972_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988972_1024.jpg":"805x1024","pp_12988972_640.jpg":"503x640","pp_12988972_480.jpg":"377x480","pp_12988972_340.jpg":"267x340","pp_12988972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"733x600","k_12988992_1280.jpg":"1280x1280","k_12988992_1024.jpg":"1024x1024","k_12988992_640.jpg":"640x640","k_12988992_480.jpg":"480x480","k_12988992_340.jpg":"340x340","k_12988992_220.jpg":"220x220","o_12988992_1280.jpg":"1280x1047","o_12988992_1024.jpg":"1024x838","o_12988992_640.jpg":"640x523","o_12988992_480.jpg":"480x392","o_12988992_340.jpg":"340x278","o_12988992_220.jpg":"220x180","h_12988992_1280.jpg":"1280x854","h_12988992_1024.jpg":"1024x683","h_12988992_640.jpg":"640x427","h_12988992_480.jpg":"480x320","h_12988992_340.jpg":"340x227","h_12988992_220.jpg":"220x147","pp_12988992_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988992_1024.jpg":"805x1024","pp_12988992_640.jpg":"503x640","pp_12988992_480.jpg":"377x480","pp_12988992_340.jpg":"267x340","pp_12988992_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","k_12988966_1280.jpg":"1280x1280","k_12988966_1024.jpg":"1024x1024","k_12988966_640.jpg":"640x640","k_12988966_480.jpg":"480x480","k_12988966_340.jpg":"340x340","k_12988966_220.jpg":"220x220","o_12988966_1280.jpg":"1280x792","o_12988966_1024.jpg":"1024x633","o_12988966_640.jpg":"640x396","o_12988966_480.jpg":"480x297","o_12988966_340.jpg":"340x210","o_12988966_220.jpg":"220x136","h_12988966_1280.jpg":"1280x854","h_12988966_1024.jpg":"1024x683","h_12988966_640.jpg":"640x427","h_12988966_480.jpg":"480x320","h_12988966_340.jpg":"340x227","h_12988966_220.jpg":"220x147","pp_12988966_1280.jpg":"1006x1280","pp_12988966_1024.jpg":"805x1024","pp_12988966_640.jpg":"503x640","pp_12988966_480.jpg":"377x480","pp_12988966_340.jpg":"267x340","pp_12988966_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7896546 Threads: 3 Questions: 1648356544 Slow queries: 4899804 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111716001 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/slavni-dani-splitskog-krnjevala-sa-sumrakom-su-se-s-ulica-povlacili-pucani-i-izlazili-pripadnici-viseg-sloja-cijeli-je-grad-odjekivao-od-pozuda-1005213 [printLink] => /split/slavni-dani-splitskog-krnjevala-sa-sumrakom-su-se-s-ulica-povlacili-pucani-i-izlazili-pripadnici-viseg-sloja-cijeli-je-grad-odjekivao-od-pozuda-1005213?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 295470 [name] => splitski krnjeval [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-krnjeval [link] => /tag/splitski-krnjeval ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296249 [name] => maškare [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => maskare [link] => /tag/maskare ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zaluđeni maškarama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Slavni dani splitskog krnjevala: sa sumrakom su se s ulica povlačili pučani i izlazili pripadnici višeg sloja, cijeli je grad odjekivao od požuda [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988960.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiv Muzeja Grada Splita [mainImageDesc] => Čitav Dioklecijanov grad odjekuje od uživanja i požuda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja traži i zahtijeva, pisao je njemački književnik Herman Bahr [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988960.jpg [title] => Čitav Dioklecijanov grad odjekuje od uživanja i požuda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja traži i zahtijeva, pisao je njemački književnik Herman Bahr Arhiv Muzeja Grada Splita ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988964.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988732.jpg [title] => Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita Arhiv Muzeja Grada Splita ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988734.jpg [title] => Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita Arhiv Muzeja Grada Splita ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988736.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988738.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988740.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988742.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988744.jpg [title] => Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita i splitski krnjevali Arhiv Muzeja Grada Splita ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12613872.jpg [title] => Vicko Mihaljević, populari Dotur Vice iz Smojine serije Velo misto Muzej Grada Splita ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988950.jpg [title] => Photographer: Marijo Bašić Po ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988954.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988972.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988992.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/20/12988966.jpg [title] => Arhiv Muzeja Grada Splita ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Splitski krnjevali, kao najluđi i najraskošniji na našoj strani Jadrana, stoljećima su predstavljali tradiciju koju je naše vrijeme uspjelo dovesti skoro do izumiranja. Kroničari su bilježili kako su samo dva dana u godini sve Splićanke i svi Splićani na Rivi; na fjeru gradskog zaštitnika svetoga Duje i na Pokladni utorak, kad je ludesanje trajalo od jutra do ponoći u koju bi veliko zvono - Bumbal s kampanela katedrale oglasilo kraj pokladne mahnitosti i početak korizmenog posta i pokore.

Usprkos prividnom kaosu, splitski je krnjeval imao točno određene dijelove programa, protokola, kojih se strogo držao na radost puka: umjetnička izrada velikog Krnje, kao alegorije svega zla koje je zadesilo grad u prošloj godini, procesija gradskim ulicama s figurom Krnje, oplakivanje, čitanje presude - šentence, te spaljivanje uz opće veselje.

Koliko je Split bio zaluđen svojim maškarama svjedoči i činjenica kako je uz gradsku intelektualnu elitu koja je stajala iz Krnjevala i njegovu poetiku, koncem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća maškarade organizirao, pisao šentence i izvodio ih, bio i sam gradonačelnik; ugledni pravnik i političar, prijatelj redikula i sirotinje, pjesnik i satiričar dr. Vicko Mihaljević (1861. - 1911.), popularni i do danas nezaboravljeni Dotur Vice!

Listajući monografiju povjesničara umjetnosti Gorana Borčića ‘Splitski krnjevali’, nalazimo kako su redovito krnjevalske pozornice bile na Pjaci, Rivi i pred kavanom ‘Na novoj obali’, ali i u zgradi kazališta, salonima plemićkih palača, plesnim salama, prostorijama različitih društava, čitaonicama, te kavanama i restauracijama, čak i u Biskupskom sjemeništu! Druženja pod maskama trajala su tjednima, a vrhunac je bio na Pokladni utorak kad bi se sve živo sjatilo na gradske ulice.

Sudjelovali svi staleži

U maškaradama po ulicama početkom devetnaestog stoljeća sudjelovali su svi staleži, a povorke krabulja šetale su ulicama, trgovima i obalom već od dva sata poslijepodne. Obrtnici, vješti u izradi kostima i scenografije prikazivali bi neki povijesni događaj ili alegoriju, tvoreći tako pučki teatar pod vedrim nebom. Sa sumrakom su se s ulica povlačili pučani, a s prvim mrakom izlazili maskirani pripadnici višeg sloja koji su se sastajali na plesovima i zabavama po palačama. I tako je bilo svakog dana poklada osim petkom.

---

image
Arhiv Muzeja Grada Splita
---

Cesarsko-kraljevsko okružno povjerenstvo 1835. godine objavilo je ‘prava i dužnosti maškara’ s obzirom na nerede koji su se događali u danima Krnjevala. Maškare su se na blagdane mogle pojaviti tek iza večernjeg zvona i bilo im je zabranjeno ulaziti u crkve i na posvećena mjesta.

- Uz prijetnju uhićenjem zabranjivalo se nositi oružje ili ‘rokete’, a izazivače nereda, one koji upotrebljavaju nepristojne izraze, te govornike protiv vjere, vlasti, morala i državnih ustanova čekala je ista kazna. Bilo je još ograničenja; nisu se smjele koristiti obrazine čudovišta, životinja i nakaza, već samo maske koje pobuđuju radost i veselje - navodi prof. Frano Baras u ‘Splitskim prigovaranjima’, a zbog svega možemo pretpostaviti kako su zabrane i kazne propisane jer su Splićani - pretjerivali u pokladnom veselju.

U takvome Splitu odrastao je u Velome Varošu i Mali Vice, kasniji Dotur Vice Mihaljević, koji je još je kao mladić - premda obrazovan, ugledan i imućan - bio na glasu kao veliki ljubitelj maškarada, okupljao bi oko sebe redikule koji su ‘glumili svaku ulogu, bez pokusa i šaptača’. Redikuli su sa svojim karakterima ionako bili smiješni Splićanima, a u maškarama još i više.

Cukuni u krčmi Tona Rotonda

- Govorilo se nekada da je splitski krnjeval bio odmah poslije onog u Nici, koji je tada bio najpoznatiji u Europi. Danima prije krnjevala neki bi muškarci puštali kose da mogu preodjeveni u kokete s ‘kaiser bičvama’ paradirati Rivom i zamagljivati glave svojih poznanika. Figuru Krnje radili su krajem devetnaestog stoljeća pirotehničari, umjetnici, inženjeri, postolari, obrtnici različitih struka, a profesori Maćezoto i Radiš davali su pečat svečanostima zaduženi za pirotehniku. Prve je šentence pisao odvjetnik Andre Krušević Špice, a poslije njega gradonačelnik Vice Mihaljević. Na Pjaci bi Krnju palio neki Pinter, a Cukuni su bili glavna krnjevalska zanimljivost; tu osobnu Krnjinu gardu osnovali su picigamorti, ribari, fakini, konopari, derači, bikari, lučki radnici... Prema podacima iz humorističnih listova utemeljeni su 1889. godine, a ubrzo im se na čelo, kao zaštitnik i mecena, stavio dr. Vice Mihaljević – navodi Goran Borčić, dodajući kako su se Cukuni sastajali po konobama u Getu i Velome Varošu pripremajući program nastupa, u čemu su im pomagali splitski umjetnici i humoristi.

Posebno im je bila omiljena krčma Tona Rotonda u kojoj bi im se pridružile i ‘cukunice’, iz reda dama kojima nije bilo ‘mrsko popit’. Kostime su izrađivali sami ili ih posuđivali u kazalištu, imali su cukunsku glazbu, a u kavani ‘Na novoj obali’ priređivali su plesove.

Među istaknutim Cukunima tog vremena spominju se Duje Pompadur i bikar Zermo, a s njima su ludovali i Toni Bafar, Bigulin, Mate Joska, Tenjožo, Ćenća, Gamaut, Bačići, Trifunta, Gobo Augustin, Admiral Rapeta, Muzgavac, Štraculera i drugi. Na čelu njihove povorke nosili su zastavu s natpisom ‘Zdravo Cukunu’, a s druge strane je pisalo ‘Opol-bilo-crno’.
Pored pokladnih običaja i šentenci koje je 1901. godine dr. Mihaljević objavio pod pseudonimom Neurastenicus u knjizi ‘Iz splitskih krnjevalada: Zbirka osmrtnica i osuda proti spliskomu Krnji’, Dotur Vice je o krnjevalu, ali i njegovim bitnim sudionicima - redikulima pisao i u knjizi ‘Pregršt sušnja’ objavljenoj godinu ranije, a ilustrirali su je splitki slikari Ante Katunarić Domilija i Vigril Meneghello Dinčić. Njegovi libri tako su nasmijavali Splićane tog doba da bi je liječnici davali u ruke pacijentima za vrijeme izvođenja manjih, ali ipak bolnih operacijskih zahvata!

Mihaljević je u ‘Krnjevaladama’ tiskao tekstove Krnjinih procesa na Novoj obali u razdoblju od 1895. do 1901. koje je sam sastavio, a izvodio s Cukunskom družinom. Šentence pisane na splitskoj čakavici sadrže različita Krnjina imena, zlodjela i konačne presude Krnjevalskog suda. Tako je 1895. zapaljen ‘Trbujica Krnje, sin Krnjevala iz podan Marjana od godina 35, skitalica, bez zanata i zanimanja, po osmi put udovac s bezbrojnim porodom zakonitim i nezakonitim svakoga spola, višeput pedipsan radi različitih opačina u kojima su se izticali osobito njegovi dugi prsti...’

---

image
Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita i splitski krnjevali
Arhiv Muzeja Grada Splita
---

Krnjina osuda donesena je u ime Njegove Pretilosti Svinjka Kulinovića, plemića od nadjevenih kobasica, makaruna i pašticade, a pučki sud sakupljen je pod upravom gosp. Glada kao predsjednika i u prisutnosti Žeđe, Nevolje i Golotinja kao sudaca i Nesreće kao protokolište. Tužitelj je nosio ime Bakalar, branitelj je bio debeli i masni Tukac, a oštećenice gospođe Slanina, Pečenica i Muštarda, te gospoda Maslo, Sir i Kiseli kupus.

Sljedeće 1896. Krnje je nazvan Každraf Karanpa rečeni Belomo, vitez della Bella Mutrija, nezakoniti sin Imbrojuna Zavajunka, ulizavac, privrtivac i licumirac. A kriv je bio što je ‘zamamio, pomamio, namamio i izmamio pun leut svojih i tuđih žena, što je pokušao zavesti i osramotiti pod obećanjem sigurne ženidbe šjoru Gorgonu povrh Grota (sfingu - op.a.) uz veliku sablazan starinara, noncula i poštovane Mularije od Portaure...’. Visoki sud Mudrih Tikvenjaka zabranio je nazočnima plakati pod glas i podušeno naricati za Krnjom; dopustio je nasuprot tome derat se i drečit do mile volje. Tko ‘pukne pri izvršenju ove žalosne cerimonije, primit će sutradan na dar libricu rancavih škoranaca’.

I sljedećih godina Krnje je suđen zbog različitih zlodjela, ponajviše bluda, žderanja i lokanja, krađa, pa i ‘što se jarao i bombizavao dicu od malih skul, pa ih na sami blizu Spalacjuna kacotavao bez milosrdja u fjanke, lumbule i ostale delikane strane tila, silujuć da mu dadu dvi, tri tirade iz španjuleta i prežu duhana...’

Mihaljević je vješto u Krnjinu optužnicu prenosio događaje poznate Splićanima iz prethodne godine uplićući u njih različite osobe, što je prilikom javnih skazanja izazivalo salve smijeha.

Iz šentence je očito kako su se Krnjini suci obilato služili dijalektom, splitskim govorom, miješavši ga s književnim ‘fijenim’ jezikom kako bi pojačali efekt duhovitosti, pa su takvu praksu preuzeli i krnjevalski časopisi ‘Duje Balavac’ i ‘Štandarac’ ali i cukunske družine sve do novog doba - jezik splitskog krnjevala ostao je pučki govor.

U knjizi putopisa po Dalmaciji njemački književnik Herman Bahr oduševljava se splitskim Krnjevalom kojeg je doživio 1909. godine. Sjedi u kavani ‘Troccoli’ na Pjaci, začuđen eksplozijom radosti maškarane mase svijeta, kreativnim kostimima i maskama.

Grad odjekuje od požuda

- Čitav Dioklecijanov grad odjekuje od uživanja i požuda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja traži i zahtijeva - piše Bahr.

Duša onodobnih Krnjevala bio je Dotur Vice, čiji je poteštatski mandat (1907. - 1911.) obilježio niz važnih događaja u malome Splitu tog vremena: osnovan je Hajduk, dovezao je prvi automobil u Split, uvedena je plinska rasvjeta, otkupljivana zemlja za uređenje Marjana, uređen pristup kupalištu na Bačvicama, dovršena obnova zvonika sv. Dujma i izgrađen Hrvatski dom. Pored toga Mihaljević je bio i vrlo zaposlen kao odvjetnik, upravitelj nekoliko poduzeća i zastupnik u Dalmatinskom saboru.

Splitski kroničar dr. Anatolij Kudrjavcev pisao je svojevremeno u ‘Slobodnoj’ kako je veseljak, spadalo, zanesenjak i čudak dr. Vicko Mihaljević u brbljavu bujicu svojih šarenih stihova utočio gomilu aktualnosti viđenih iz svog kuta gledanja.

- U njegovoj zajedljivosti koja se nekome može činiti dobroćudnom, ali koja nije bez zloće, moguće je naslutiti žestinu strasti lokalnih sukoba i sitnih trvenja što su predstavljala klimu austrougarskog Splita na koncu devetnaestog stoljeća, a u gradaciji prigovora – od bezazlenih, dvosmislenih bockanja do izravnih i bijesnih optužbi i goropadnih uvreda može se naslutiti cijeli jedan osebujni svijet napučen zlobom, greškama, glupošću i predrasudama u specifičnoj formi koju Mihaljević krsti imenom spalatinistika – smatra dr. Kudrjavcev.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Muzej Grada Splita Photographer: Marijo Bašić Po Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita Arhiv Muzeja Grada Splita
Arhiv Muzeja Grada Splita
Čitav Dioklecijanov grad odjekuje od uživanja i požuda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja traži i zahtijeva, pisao je njemački književnik Herman Bahr
Arhiv Muzeja Grada Splita
Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita
Arhiv Muzeja Grada Splita
Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita
Arhiv Muzeja Grada Splita
Dotur Vice Mihaljević, gradonačelnik Splita i splitski krnjevali
Muzej Grada Splita
Vicko Mihaljević, populari Dotur Vice iz Smojine serije Velo misto
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/slavni-dani-splitskog-krnjevala-sa-sumrakom-su-se-s-ulica-povlacili-pucani-i-izlazili-pripadnici-viseg-sloja-cijeli-je-grad-odjekivao-od-pozuda-1005213 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6e3d27c24b2f15ff7f27b235958d17f97408e303 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Slavni+dani+splitskog+krnjevala%3A+sa+sumrakom+su+se+s+ulica+povla%C4%8Dili+pu%C4%8Dani+i+izlazili+pripadnici+vi%C5%A1eg+sloja%2C+cijeli+je+grad+odjekivao+od+po%C5%BEuda&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fslavni-dani-splitskog-krnjevala-sa-sumrakom-su-se-s-ulica-povlacili-pucani-i-izlazili-pripadnici-viseg-sloja-cijeli-je-grad-odjekivao-od-pozuda-1005213 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fslavni-dani-splitskog-krnjevala-sa-sumrakom-su-se-s-ulica-povlacili-pucani-i-izlazili-pripadnici-viseg-sloja-cijeli-je-grad-odjekivao-od-pozuda-1005213 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => zaluđeni maškarama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
Splitzaluđeni maškarama

Slavni dani splitskog krnjevala: sa sumrakom su se s ulica povlačili pučani i izlazili pripadnici višeg sloja, cijeli je grad odjekivao od požuda

23. veljače 2020. - 14:10
Čitav Dioklecijanov grad odjekuje od uživanja i požuda, a u zraku podrhtava jedna nesavladiva snaga koja traži i zahtijeva, pisao je njemački književnik Herman BahrArhiv Muzeja Grada Splita

Splitski krnjevali, kao najluđi i najraskošniji na našoj strani Jadrana, stoljećima su predstavljali tradiciju koju je naše vrijeme uspjelo dovesti skoro do izumiranja. Kroničari su bilježili kako su samo dva dana u godini sve Splićanke i svi Splićani na Rivi; na fjeru gradskog zaštitnika svetoga Duje i na Pokladni utorak, kad je ludesanje trajalo od jutra do ponoći u koju bi veliko zvono - Bumbal s kampanela katedrale oglasilo kraj pokladne mahnitosti i početak korizmenog posta i pokore.

Usprkos prividnom kaosu, splitski je krnjeval imao točno određene dijelove programa, protokola, kojih se strogo držao na radost puka: umjetnička izrada velikog Krnje, kao alegorije svega zla koje je zadesilo grad u prošloj godini, procesija gradskim ulicama s figurom Krnje, oplakivanje, čita...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:19