StoryEditorOCM
SplitNapadi i obećanja

SDP-ovci održali skup u Splitu, pjevali protiv fašizma i ‘tukli‘ po HDZ-u: ‘Sad su se svi uplašili Peđe Grbina...‘

Piše Frano Kiso
9. ožujka 2024. - 23:48

Najjača opozicijska stranka je u punom predizbornom zamahu i u subotu su u splitskom hotelu Briig održali skup "Borba za dostojanstvo" na kojem su prezentirali svoje osnovne vrijednosti i postignuća te iznapadali vladajuću stranku.

Skup je više ličio na neku verziju team buildinga i vodstvo SDP-a se dobrano potrudilo ražestiti svoje članove pred nadolazeće parlamentarne izbore za koje su ustvrdili da su najvažniji od 2000. godine. 

- HDZ-ovu mladež se uči da grabe i to rade kada prijeđu iz benignog u ozbiljni karcinom, odnosno kad postanu veliki HDZ-ovci. To je zločinačka organizacija koje je krala naše pare i trebate to svaki put ponavljati. Andreja Plenkovića treba srušiti i zato se ujedinjujemo. Naravno da se svi ne volimo, ali moramo to suspregnuti i boriti se za ono što nas spaja - rekao je potpredsjednik stranke Ranko Ostojić u uvodnom govoru napominjući da sadašnja vlast želi ušutkati novinare kroz takozvani lex AP.

image
Nikola Vilić/Cropix

Govore su potom održali članovi Predsjedništva SDP-a Ivana Marković i Mišo Krstičević koji su pokušali na svom primjeru pokazati da provode kudikamo drugačiju politiku od najvećeg suparnika HDZ-a. Gradonačelnica Supetra zaradila je ovacije kada je spomenula uklanjanje grafita koji veličaju propale države i ideologije poput NDH, dok je gradonačelnik Ploča naglasio važnost nade svih ljudi da je moguće stvoriti drugačije društvo.

Obećanje za veće mirovine

Između govora vrtjeli su se spotovi o svim uspjesima lokalnih SDP-ovih organizacija, apeli za zaštitu ženskih prava, dostojanstva umirovljenika i antifašističkih vrijednosti, a tom je prigodom i bend na pozornici zapjevao stihove "Želja nam je samo jedna, da fašista više nema!".

Glavna tema ovog skupa bila je borba protiv siromaštva, svakog oblika mržnje, diskriminacije i nejednakosti, a sve u svrhu zaštite ljudskog dostojanstva i da građani žive u uređenom i poštenom društvu. Dotaknuli su se i ekonomskih pitanja te je saborski zastupnik Branko Grčić iznapadao Plenkovićeve hvalospjeve o rastu plaća.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Kaže da su nam plaće rasle 50 posto, no u istom razdoblju su cijene porasle 40 posto. Stvaraju iluziju boljeg života, ali zapravo rade samo za jednu užu kastu koja ima njihove iskaznice. Bolji život svima, a ne samo njima - citirao je Grčić riječi pokojnog predsjednika SDP-a, Ivice Račana i dodao da će se njegova stranka posebno zalagati za rast trenutno mizerne prosječne mirovine.

"Boje nas se"

Možda i najžešći govor održala je saborska zastupnica Mirela Ahmetović koja tvrdi da su se svi uplašili Peđe Grbina, da je SDP itekako jak te kako će to i pokazati na predstojećim izborima.

- Zašto se boje SDP-a ako je tako jalov i nikakav? Od vas očekujem da svaku prijateljicu i prijatelja, rođakinju i rođaka izvedete na izbore i kažete da ste spremni boriti se - pozvala je Ahmetović okupljene članove stranke i okomila se na Domovinski pokret koji želi deratificirati Istanbulsku konvenciju. Kaže, oni će sklopiti savez s Plenkovićem koji računa na crnu desnicu, ali neće im to proći dok je SDP-a.

Otpjevala se i "Bella ciao", jedna od najpoznatijih talijanskih pjesama na svijetu koju su tijekom Drugog svjetskog rata usvojili partizani i time je postala simbol pobune protiv fašističkog režima.

Naposljetku, na pozornicu je stupio predsjednik stranke Peđa Grbin na sveopće oduševljenje prisutnih.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Drage drugarice i drugovi, vrime je! Vjerujem da većina vas ima dvije želje, no za mene je to samo jedna - pobjeda. Imamo program koji će osigurati veće plaće svima u Hrvatskoj. Izašli smo s prijedlogom o rastu mirovina, a napali su nas da smo rusofili i da nemamo dovoljno zastava na prosvjedu. Znamo kako Hrvatsku promijeniti nabolje. Mi to možemo i hoćemo, zato nas se boje - zaključuje Grbin.

image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:09