StoryEditorOCM
SplitKRENULA KAMPANJA

SDP-ovci iz Splita poručili: ‘Dođemo li na vlast, u prvoj godini mandata planiramo povećanje mirovina za 10 posto...‘

Piše B. L.
2. studenog 2023. - 16:43
Socijaldemokratska partija Hrvatske sazvala je konferenciju za medije u Splitu na kojoj su potpredsjednik stranke Ranko Ostojić i saborski zastupnik Branko Grčić predstavili mjere koje će implementirati ako dođu na vlast.

Mjere se odnose na umirovljenike, porez i povećanje plaća u javnom sektoru. Prema izračunu SDP-a, u posljednje dvije godine cijene su porasle za 30 posto od čega hrane za 45 posto.

Predstavljene su dvije mjere koje se odnose na iznos mirovina: "Usklađenje" i "Trajni dodatak". Mjerom koju nazivaju "Usklađenje" bi rast bruto plaća u potpunosti pratio rast cijena što, prema njihovom izračunu, do sada nije bio slučaj.

image
SDP Split

"Trajnim dodatkom" bi se mirovine podignule za 10 posto u prvoj godini i za 5 posto u svakoj od iduće tri godine mandata. Time bi država, prema projekcijama SDP-a, umjesto dosadašnjih 11 posto izdvajala 13 posto bruto društvenog proizvoda na mirovine.

Predlažu uvođenje poreza na ekstradobit koji bi u najvećem broju obuhvatio velike trgovce i banke. Osnovica za plaću u javnom sektoru bi se uskladila sa zahtjevima sindikata pri čemu nije navedeno o kojem je postotku ili iznosu riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:20