StoryEditorOCM
Splitdramatična presica

Puljak: Šuta je najnesposobniji direktor u povijesti. U ViK-u su upitne plaće, ali i opskrba vodom

Piše Ana Pivčević
1. prosinca 2023. - 13:54

U splitskoj Gradskoj upravi održana je konferencija za medije koju je sazvao gradonačelnik Ivica Puljak pod nazivom "Dramatično stanje u Vodovodu i kanalizaciji koje je ostavio bivši direktor Šuta". 

Gradonačelnik je započeo konstatacijom da je Banovina godinu dana pokušava smjeniti Šutu s pozicije direktora, čemu se on "grčevito opirao".

- Sad je jasno i zbog čega. Doveo je tvrtku u tako loše stanje da je jedni način da ona nastavi funkcionirati bio taj da korigiramo cijene njenih usluga i da se pritom ne dovedu zdravlje i sigurnost građana u pitanje. Gospodin Šuta je neracionalnim poslovanjima, nenaplatom dugova i povećanjem plaća zaposlenicima od 18 posto, bez dozvole nadzornog odbora, doveo tvrtku do gubitka od dva milijuna eura. Nakon toga je HDZ, gradovi i općine gdje je HDZ na vlasti, sabotirao prijedlog da se privremeno poveća cijena građanima da bi mogli tvrtku izvesti iz problema. Novi direktor Miroslav Delić sada radi na tome da se uštedi sve što se da uštediti kako bi građani uopće imali vodu i kako bi se kanalizacijski sustav mogao održavati - rekao je gradonačelnik Puljak. 

Puljak je najavio da će njegova administracija učiniti sve što je u njihovoj moći da se ViK stabilizira. Šutu je nazvao nejnesposobnijim direktorom u povijesti Splita i kazao da HDZ sada blokira proces otklanjanja nastavih poteškoća. 

- Šuta je upravljao tvrtkom šest godina i u tih šest godina je napravio veliku štetu. Mi smo ga radi toga htjeli smijeniti, a on se dugo opirao tome. Sada sve teškoće koje su napravili, HDZ blokira da se oni otklone i da novi direktor racionalizacijom troškova i boljim upravljanjem može firmu izvesti iz problema - poručio je Puljak.

Dogradonačelnik Antonio Kuzmanić objasnio je što se događalo u četvrtak na sjednici Skupštine ViK-a.

- Na jučerašnjoj Skupštini ostali smo jako neugodno iznenađeni cijelom situacijom. Svi smo bili upoznati što se događa u tvrtci i ono što smo mi upozoravali, nažalost se obistinilo. Tvrtka samo u ovoj godini će bilježiti gubitak od dva milijuna eura. Ono što je još gore je ako se cijena nažalost ne poveća, gubitak u sljedećoj godini će biti šest milijuna eura. Doć ćemo u situaciju da tvrtka neće moći isplaćivati plaće, neće moći naručivati robu i proizvode i neće moći obavljati svoju osnovnu djelatnost. Imamo situaciju i po zadnjoj informaciji neće imati za plaće za siječanj. 

Cijena vode koja je trebala biti povećana, prijedlog za to povećanje je radila stručna služba i to je započeto još u mandatu Tomislava Šute. Jako dobro je znao da tvrtka srlja u propast i iz tog razloga je išao s povećanjem cijena. Ono što smo mi jučer doživjeli, a to je da općine i gradovi pod vodstvom HDZ-a odjedanput imaju amneziju i pitaju se kako je do toga došlo. Teško optužuju Šutu i ja imam audio zapis i prepisku gdje gospodin Ninčević kaže da Šuta nije naplatio milijun eura potraživanja u ovoj godini, da nije naplatio četiri milijuna eura u 2022. godini. On kaže da tvrtka previše troši i direktno optužuje svog stranačkog kolegu. Nama u tom trenutku nije bilo jasno što se događa. Sve što smo mi govorili godinu i pol dana, oni su jučer potvrdili - rekao je Kuzmanić. 

Dodao je da je riječ o kriznoj situaciji te da je direktor Miroslav Delić zaposlenici "Vodovoda" dao uputu da racionaliziraju poslovanje. 

- Cijela tvrtka je alarmirana i stavljena u stanje pripravnosti. Nažalost, ovo je posljedica neupravljanja tvrtkom. Gospodin Šuta nas je doveo u situaciju da je ugroženo poslovanje tvrtke i to dugoročno. Postoji zakonska obveza "Vodovoda" da se usluga ne smije prekinuti i mi ne znamo što će Ministarstvo poduzeti da pomogne tvrtki, odnosno hoće li oni na silu povećati cijenu - kazao je Kuzmanić i otkrio da je ovo prvi put da je gradska tvrtka "Vodovod" u gubitku. 

Zbog povećanja plaće samo u ovoj godini, tvrtka mora izdvojiti 1,4 milijuna eura. 

- Novi direktor je dobio jasne upute da racionalizira troškove i da poboljša strukturu zaposlenih. To se ne može napraviti u mjesec dana. Zato smo i mi sami predložili nepopularnu mjeru povećanja cijene. Prijedlog je bio da se poveća za 3,5 eura po obitelji mjesečno jer je to jedini način da se tvrtka izvede iz problema, ali to nije prihvaćeno. Ova gospoda, HDZ koji je doveo do ovih problema, sada to sabotiraju. To je nečuveno. Gospodin Šuta je bio direktor šest godina i u tom periodu nije naplatio 12 milijuna eura potraživanja  - poručio je Puljak i dodao da je plan bio da se povećanjem cijene sanira dio gubitaka. 

Gradonačelnik je kazao da su sve gradske tvrtke prošle godine povećale plaće svojim zaposlenicima za šest posto, a jedino je "ViK" povećao za 18 posto bez da im je to rekao. 

- Jedini način za kratkoročno izlaženje iz toga je bio povećanje cijene. Sada kad se to nije dogodilo tvrtka je u problemima i mi građanima moramo kazati da je u pitanju dovedena isporuka vode. Kada sutra pukne neka cijev, mi ne znamo kako će se to zakrpati - rekao je Puljak. 

Dogradonačelnik Kuzmanić je rekao da neprihvaćanjem odluke o povećanju cijene nije privaćen ni plan poslovanja za 2024. godinu. 

- Kada plan nije usvojen, "ViK" ne može nabaviti ni vidu, a kamoli cijev i nešto drugo. "ViK" na računu ima 15 milijuna eura sredstava od EU koja se moraju namjenski trošiti i ne smiju se koristiti za operativno poslovanje tvrtke. "ViK" nema trenutno novaca za isplatiti plaće radnicima. Može nam se dogoditi da ako pukne cijev bilo gdje u aglomeraciji, ne samo u Splitu, oni će zatvoriti vodu i dovesti cisternu jer nemaju novih cijevi. Ovaj način poslovanja koji su oni izabrali je katastrofalan za građane i doveli su nas, nažalost, pred zid - upozorio je dogradonačelnik Kuzmanić. 

"Vodovod i kanalizacija" ide u hladni pogon

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Miroslav Delić svim zaposlenicima je poslao uputu da racionaliziraju poslovanje jer im u idućim mjesecima prijeti nelikvidnost. 

Tako je komercijalnom sektoru dao uputu da koristi postojeće zalihe na skladištu i da naručuje samo minimalne nužne količine zaliha robe i materijala neophodnih za održavanje sustava te da poveća mjere naplate dospjelih potraživanja od kupaca. 

Tehnički sektor dobio je uputu da smanji usluge kooperanata na razinu nužnu za funkcioniranje sustava i saniranje kvarove te da odgodi do daljnjega naručivanje usluga, radova i opreme koji nisu neophodni za funkcioniranje sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Odjel IT-a do daljnjega ne može naručivati novu opremu i potrošni materijal osim onog za neophodan rad, a financijsko-računovodstvein sektor treba strogo kontrolirati dospijeće plaćanja na računima dobavljača uz provjeru da li su u skladu s ugovorenim u ugovoru/narudžbenici te se strogo zabranjuju plaćanje prije roka dospijeća. 

- Pošto dakle, do daljnjega trebamo funkcionirati uz minimalne i neophodne troškove, zabranjuje se naručivanje novih mobitela i invetara, zabranjuju se troškovi reprezentacije, a troškove službenih putovanja teba svesti isključivo na neophodna i neodgodiva. Korištenje službenih automobila treba svesti na najmanju moguću mjeru i treba racionalno trošiti električnu energiju u zgradi jer samo tako, dajući svatko od sebe svoj doprinos, možemo u sljedećem periodu izbjeći i veće rezove - napisao je direktor Delić u uputi zaposlenicima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:33