stdClass Object ( [id] => 1195834 [title] => Puljak naširoko elaborirao zašto Split ima stotine neupisane djece u vrtić i za sve je okrivio Keruma i HDZ, a onda se javila hadezeovka Zelić Relata: ‘Licemjerje, licemjerje...‘ [alias] => puljak-nasiroko-elaborirao-zasto-split-ima-stotine-neupisane-djece-u-vrtic-i-za-sve-je-okrivio-keruma-i-hdz-a-onda-se-javila-hadezeovka-zelic-relata-licemjerje-licemjerje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivica Puljak, donedavni splitski gradonačelnik i kandidat Centra za mjesto čelnog čovjeka grada na predstojećim lokalnim izborima, osvrnuo se na na nikad gore podatke o upisu djece u vrtiće.

Dok ih je lani oko 200 ostalo "ispod crte" nakon prvih rezultata upisa u gradske vrtiće, ovaj put brojke su zapanjujuće: u četiri gradske vrtićke ustanove ukupno je neupisano 524 djece!

Njegov komentar izazvao je burne reakcije oporbenih političara. Njegov status na službenoj Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

"Upravo je završio prvi krug upisa u vrtiće u gradu Splitu, zbog čega želim iznijeti par činjenica o vrtićima, njihovoj izgradnji i realnosti, o tome što nas je dočekalo, što smo sve napravili, a koliko je još posla pred nama dok ne ostvarimo svoj cilj, da Split postane grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj.

Najprije želim kazati kako je i jedno jedino neupisano dijete u vrtić zaista sramota. Zbog te se sramote ja i bavim politikom, jer tu sramotu nisam mogao gledati sa strane, već sam se uključio kako bih to promijenio. I hoću. Samo, nered koji su HDZ/Kerum, a i SDP jednim dijelom, stvarali desetljećima, ne može se riješiti za 10 mjeseci, nego će nam za to riješiti trebati par godina, barem.

Preliminarni rezultat prvog kruga upisa je 500 neupisane djece. Broj će se smanjiti do konačnog upisa, ali će ostati vjerojatno oko 200-tinjak djece bez mjesta. Za to ćemo odvojiti sredstva kako bismo roditeljima pomogli prebroditi još ovu godinu, dok ne izgradimo dva nova vrtića, na Pujankama i Kili, onda na Pazdigradu i Rusulici, i tako riješimo ovaj problem za par sljedećih godina.

Dalje ću opisati što smo napravili dok smo bili na vlasti, kako bismo jednom zauvijek riješili ovaj problem.

Vrtići se mogu graditi samo prema Državnom pedagoškom standardu, koji predviđa da su oni samostojeći objekti s vrlo rigoroznim standardima o veličini prostorija, prostorima za igru unutra i vani, veličini grupa, prehrani i svemu ostalom što osigurava da djeca zaista imaju kvalitetan standard predškolskog odgoja i obrazovanja. Kad gradite novi vrtić morate poštivati te standarde, inače nećete za njega dobiti dozvolu.

Nakon dolaska na vlast, u lipnju prošle godine, gradnju vrtića smo stavili vrlo visoko na listu prioriteta.

Suočili smo se sa sljedećom činjenicom:

- prošla vlast nije ostavila niti jedan pripremljen projekt za gradnju vrtića, niti blizu.

Radi ponavljanja gradiva, da napomenem da su Splitom u zadnjih 12 godina, prije naših 10 mjeseci, upravljali Kerum + SDP, SDP + Kerum, HDZ + Kerum, pa je ovaj što se ponavlja u svim kombinacijama i te kako imao vremena sagraditi nove vrtiće u skladu sa standardima, a nije.

S obzirom da prošla vlast (HDZ + Kerum) nije ostavila niti jedan vrtić niti blizu početka realizacije, mi smo napravili sljedeće, najbrže što smo mogli:

Raspisali smo, u suradnji s Društvom arhitekata Split, arhitektonsko-urbanistički natječaj za vrtić uz školu na Pujankama. Zatim smo ga zaključili, izabrali pobjednika (http://www.d-a-s.hr/.../rezultati-natjecaja-za-izradu.../), s njima zaključili ugovore o projektiranju i sada se izrađuje projektna dokumentacija, a početak radova očekuje krajem godine, kako bi vrtić bio spreman za jesen 2023. To je najbrže što se moglo napraviti.

Pronašli zemljište na Kili za vrtić, riješili imovinsko-pravno zavrzlamu, raspisali, u suradnji s Društvom arhitekata Split, arhitektonsko-urbanistički natječaj, zatim smo ga zaključili, izabrali pobjednika (http://www.d-a-s.hr/.../rezultati-natjecaja-za-izradu.../), s njime ćemo zaključiti ugovore o projektiranju i izraditi projektnu dokumentaciju, a početak radova očekujemo krajem godine, kako bi vrtić bio spreman za jesen 2023. To je najbrže što se moglo napraviti.

Revitalizirali projekt izgradnje vrtića na Pazdigradu kraj škole, koji je bio zaboravljen od HDZ + Kerum vlasti, napravili sastanke s vlasnicima zemljišta i obavijestili ih da ćemo tu graditi vrtić, zamolili za suradnju (jer bismo inače morali krenuti u proces izvlaštenja, koji traje), zatim kontaktirali projektante, dogovorili izradu idejnog projekta, uključili i izgradnju podzemnih garaža za stanare okolnih zgrada. Nakon završetka idejnog projekta, krenut ćemo u proces izdavanja lokacijske dozvole, zatim otkupa zemljišta ili izvlaštenja i na kraju gradnju. Ovaj vrtić bi bio gotov, ako ovo sve prođe kako treba, do jeseni 2024. godine.

---

---

Analizirali smo sve mogućnosti dogradnje svih vrtića u gradu te zaključili kako je vrtić Rusulica na Lokvama u tako derutnom stanju da ga jedino možemo srušiti i napraviti novi. Zato smo raspisali, u suradnji s Društvom arhitekata Split, arhitektonsko-urbanistički natječaj, zatim smo ga zaključili, izabrali pobjednika (http://www.d-a-s.hr/.../rezultati-natjecaja-za-izradu.../), s njime ćemo zaključiti ugovore o projektiranju i izraditi projektnu dokumentaciju, a početak radova očekuje se nakon što se izgradi vrtić na Pazdigradu, kako ne bismo izgubili 100-tinjak mjesta, koliko ih sada ima u vrtiću Rusulica. Završetak ovog novog vrtića planira se za jesen 2025. godine, a možda i prije, ovisno o vrtiću Pazdigrad.

U međuvremenu smo bili u kontaktu i s Nadbiskupijom, koja će graditi vrtić i školu na Dračevcu, te smo razgovarali i s rektorom i ravnateljem bolnice o mogućnosti građenja vrtića u sklopu sveučilišnog kampusa i bolnice, za njihove zaposlenike.

U budućnosti planiramo graditi i vrtiće u Stobreču i Žrnovnici, te u sklopu novih škola na Kili i Sirobuji.

Sve u svemu, u ovih 10 mjeseci napravili smo više za izgradnju vrtića te kvalitetno i dugoročno rješenje da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću, nego sve vlasti do sada zajedno. I zaista je neobično, da ne kažem nešto drugo, slušati kako nas prozivaju Kerum i HDZ, za ono što su oni mogli napraviti, a nisu htjeli, jer su valjda bili zauzeti svojim kriminalnim radnjama, pa ih interes djece i roditelja nikad nije niti zanimao.

Jedino što su Kerum i HDZ previdjeli je to da građani Splita znaju tko je tko u ovom gradu."

Na takvu objavu reagirala je Ivana Zelić Relata, bivša gradska vijeća iz redova HDZ-a. Najavila je da će se vraćat na temu vrtića cijelu kampanju.

- Sve kandidate pa tako i moga Zoran Đogaš jer, po meni, nema važnije teme u Splitu za ove izbore. Sinoć se na ovu temu oglasio i bivši gradonačelnik te iznio svoju stranu priče, pokušao objasniti što je činio ovih deset mjeseci. Natječaj s DAS-om mogu pohvaliti, ali ostatak statusa je potpuno licemjerje. Puljak ima identični komentar kao i lani (pogledajte u linku ispod teksta), kao što bi imao i iduće godine. Ponavlja brojne laži na koje više nitko ne reagira.

Za te laži znaju roditelji 250 djece koji imaju smještaj u vrtiću zahvaljujući projektima Andro Krstulovic Opara. Istina je da Split dosad nije mogao graditi vrtiće EU fondovima, ali sad može. Plan oporavka predviđa 1,22 mld. kuna za izgradnju i opremanja vrtića, prijave su počele 2. svibnja.

Ima li tu Splita? Nema. Split je u izborima. Izborima koji trebaju obitelji Puljak, izbori za koje se nadaju da će ih lansirati na Markov trg i izbori za koje se nadaju da će ih napokon riješiti partnera iz Možemo i Pametno. Sad ide pred Splićane i kaže nisam ništa stigao u 10 mjeseci. Nisi stigao jer to NISI HTIO, jer te to zanima na razini Facebook statusa u kojem ćeš bacati otrov prema bivšima.

Važniji ti je vlastiti rejting nego splitski vrtići.

Za kraj – znam da je Andro dobio komentar od Obitelji da je, nakon što je uveo red na Žnjanu i za to dobivao prijetnje, trebao raspisati izvanredne izbore. Vjerojatno bi to za Andru i HDZ bilo bolje, ali sigurno bi se potrošilo vrijeme. 250 djece danas ne bi imalo smještaj u vrtićima - napisala je Relata na svom Facebook profilu.

---

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOK RODITELJI GUBE ŽIVCE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => DOK RODITELJI GUBE ŽIVCE 0 7666 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-26 11:01:06 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => SPLIT SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-26 12:08:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-26 12:08:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22171678.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nakon cijelog elaborata Ivice Puljka, o\u0161tro mu je odgovorila HDZ-ova biv\u0161a vije\u0107nica Ivana Zeli\u0107 Relata<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1640x924","hd_22171678_1920.png":"1920x1080","k_22171678_1280.png":"1280x1280","k_22171678_1024.png":"1024x1024","k_22171678_640.png":"640x640","k_22171678_480.png":"480x480","k_22171678_340.png":"340x340","k_22171678_220.png":"220x220","o_22171678_1280.png":"1280x721","o_22171678_1024.png":"1024x576","o_22171678_640.png":"640x360","o_22171678_480.png":"480x270","o_22171678_340.png":"340x191","o_22171678_220.png":"220x123","h_22171678_1280.png":"1280x854","h_22171678_1024.png":"1024x683","h_22171678_640.png":"640x427","h_22171678_480.png":"480x320","h_22171678_340.png":"340x227","h_22171678_220.png":"220x147","pp_22171678_1280.png":"1006x1280","pp_22171678_1024.png":"805x1024","pp_22171678_640.png":"503x640","pp_22171678_480.png":"377x480","pp_22171678_340.png":"267x340","pp_22171678_220.png":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7401940 Threads: 7 Questions: 1529207663 Slow queries: 4649924 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110620137 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/puljak-nasiroko-elaborirao-zasto-split-ima-stotine-neupisane-djece-u-vrtic-i-za-sve-je-okrivio-keruma-i-hdz-a-onda-se-javila-hadezeovka-zelic-relata-licemjerje-licemjerje-1195834 [printLink] => /split/puljak-nasiroko-elaborirao-zasto-split-ima-stotine-neupisane-djece-u-vrtic-i-za-sve-je-okrivio-keruma-i-hdz-a-onda-se-javila-hadezeovka-zelic-relata-licemjerje-licemjerje-1195834?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 636771 [name] => Ivana Zelić Relata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-23 12:43:41 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-zelic-relata [link] => /tag/ivana-zelic-relata ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) [2] => stdClass Object ( [id] => 480117 [name] => centar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => centar [link] => /tag/centar ) [3] => stdClass Object ( [id] => 417651 [name] => vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtici [link] => /tag/vrtici ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOK RODITELJI GUBE ŽIVCE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Puljak naširoko elaborirao zašto Split ima stotine neupisane djece u vrtić i za sve je okrivio Keruma i HDZ, a onda se javila hadezeovka Zelić Relata: ‘Licemjerje, licemjerje...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22171678.png [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Nakon cijelog elaborata Ivice Puljka, oštro mu je odgovorila HDZ-ova bivša vijećnica Ivana Zelić Relata

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22171678.png [title] => Cropix

Nakon cijelog elaborata Ivice Puljka, oštro mu je odgovorila HDZ-ova bivša vijećnica Ivana Zelić Relata

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ivica Puljak, donedavni splitski gradonačelnik i kandidat Centra za mjesto čelnog čovjeka grada na predstojećim lokalnim izborima, osvrnuo se na na nikad gore podatke o upisu djece u vrtiće.

Dok ih je lani oko 200 ostalo "ispod crte" nakon prvih rezultata upisa u gradske vrtiće, ovaj put brojke su zapanjujuće: u četiri gradske vrtićke ustanove ukupno je neupisano 524 djece!

Njegov komentar izazvao je burne reakcije oporbenih političara. Njegov status na službenoj Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

"Upravo je završio prvi krug upisa u vrtiće u gradu Splitu, zbog čega želim iznijeti par činjenica o vrtićima, njihovoj izgradnji i realnosti, o tome što nas je dočekalo, što smo sve napravili, a koliko je još posla pred nama dok ne ostvarimo svoj cilj, da Split postane grad s najboljim standardom obrazovanja u Hrvatskoj.

Najprije želim kazati kako je i jedno jedino neupisano dijete u vrtić zaista sramota. Zbog te se sramote ja i bavim politikom, jer tu sramotu nisam mogao gledati sa strane, već sam se uključio kako bih to promijenio. I hoću. Samo, nered koji su HDZ/Kerum, a i SDP jednim dijelom, stvarali desetljećima, ne može se riješiti za 10 mjeseci, nego će nam za to riješiti trebati par godina, barem.

Preliminarni rezultat prvog kruga upisa je 500 neupisane djece. Broj će se smanjiti do konačnog upisa, ali će ostati vjerojatno oko 200-tinjak djece bez mjesta. Za to ćemo odvojiti sredstva kako bismo roditeljima pomogli prebroditi još ovu godinu, dok ne izgradimo dva nova vrtića, na Pujankama i Kili, onda na Pazdigradu i Rusulici, i tako riješimo ovaj problem za par sljedećih godina.

Dalje ću opisati što smo napravili dok smo bili na vlasti, kako bismo jednom zauvijek riješili ovaj problem.

Vrtići se mogu graditi samo prema Državnom pedagoškom standardu, koji predviđa da su oni samostojeći objekti s vrlo rigoroznim standardima o veličini prostorija, prostorima za igru unutra i vani, veličini grupa, prehrani i svemu ostalom što osigurava da djeca zaista imaju kvalitetan standard predškolskog odgoja i obrazovanja. Kad gradite novi vrtić morate poštivati te standarde, inače nećete za njega dobiti dozvolu.

Nakon dolaska na vlast, u lipnju prošle godine, gradnju vrtića smo stavili vrlo visoko na listu prioriteta.

Suočili smo se sa sljedećom činjenicom:

- prošla vlast nije ostavila niti jedan pripremljen projekt za gradnju vrtića, niti blizu.

Radi ponavljanja gradiva, da napomenem da su Splitom u zadnjih 12 godina, prije naših 10 mjeseci, upravljali Kerum + SDP, SDP + Kerum, HDZ + Kerum, pa je ovaj što se ponavlja u svim kombinacijama i te kako imao vremena sagraditi nove vrtiće u skladu sa standardima, a nije.

S obzirom da prošla vlast (HDZ + Kerum) nije ostavila niti jedan vrtić niti blizu početka realizacije, mi smo napravili sljedeće, najbrže što smo mogli:

Raspisali smo, u suradnji s Društvom arhitekata Split, arhitektonsko-urbanistički natječaj za vrtić uz školu na Pujankama. Zatim smo ga zaključili, izabrali pobjednika (http://www.d-a-s.hr/.../rezultati-natjecaja-za-izradu.../), s njima zaključili ugovore o projektiranju i sada se izrađuje projektna dokumentacija, a početak radova očekuje krajem godine, kako bi vrtić bio spreman za jesen 2023. To je najbrže što se moglo napraviti.

Pronašli zemljište na Kili za vrtić, riješili imovinsko-pravno zavrzlamu, raspisali, u suradnji s Društvom arhitekata Split, arhitektonsko-urbanistički natječaj, zatim smo ga zaključili, izabrali pobjednika (http://www.d-a-s.hr/.../rezultati-natjecaja-za-izradu.../), s njime ćemo zaključiti ugovore o projektiranju i izraditi projektnu dokumentaciju, a početak radova očekujemo krajem godine, kako bi vrtić bio spreman za jesen 2023. To je najbrže što se moglo napraviti.

Revitalizirali projekt izgradnje vrtića na Pazdigradu kraj škole, koji je bio zaboravljen od HDZ + Kerum vlasti, napravili sastanke s vlasnicima zemljišta i obavijestili ih da ćemo tu graditi vrtić, zamolili za suradnju (jer bismo inače morali krenuti u proces izvlaštenja, koji traje), zatim kontaktirali projektante, dogovorili izradu idejnog projekta, uključili i izgradnju podzemnih garaža za stanare okolnih zgrada. Nakon završetka idejnog projekta, krenut ćemo u proces izdavanja lokacijske dozvole, zatim otkupa zemljišta ili izvlaštenja i na kraju gradnju. Ovaj vrtić bi bio gotov, ako ovo sve prođe kako treba, do jeseni 2024. godine.

---

---

Analizirali smo sve mogućnosti dogradnje svih vrtića u gradu te zaključili kako je vrtić Rusulica na Lokvama u tako derutnom stanju da ga jedino možemo srušiti i napraviti novi. Zato smo raspisali, u suradnji s Društvom arhitekata Split, arhitektonsko-urbanistički natječaj, zatim smo ga zaključili, izabrali pobjednika (http://www.d-a-s.hr/.../rezultati-natjecaja-za-izradu.../), s njime ćemo zaključiti ugovore o projektiranju i izraditi projektnu dokumentaciju, a početak radova očekuje se nakon što se izgradi vrtić na Pazdigradu, kako ne bismo izgubili 100-tinjak mjesta, koliko ih sada ima u vrtiću Rusulica. Završetak ovog novog vrtića planira se za jesen 2025. godine, a možda i prije, ovisno o vrtiću Pazdigrad.

U međuvremenu smo bili u kontaktu i s Nadbiskupijom, koja će graditi vrtić i školu na Dračevcu, te smo razgovarali i s rektorom i ravnateljem bolnice o mogućnosti građenja vrtića u sklopu sveučilišnog kampusa i bolnice, za njihove zaposlenike.

U budućnosti planiramo graditi i vrtiće u Stobreču i Žrnovnici, te u sklopu novih škola na Kili i Sirobuji.

Sve u svemu, u ovih 10 mjeseci napravili smo više za izgradnju vrtića te kvalitetno i dugoročno rješenje da sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću, nego sve vlasti do sada zajedno. I zaista je neobično, da ne kažem nešto drugo, slušati kako nas prozivaju Kerum i HDZ, za ono što su oni mogli napraviti, a nisu htjeli, jer su valjda bili zauzeti svojim kriminalnim radnjama, pa ih interes djece i roditelja nikad nije niti zanimao.

Jedino što su Kerum i HDZ previdjeli je to da građani Splita znaju tko je tko u ovom gradu."

Na takvu objavu reagirala je Ivana Zelić Relata, bivša gradska vijeća iz redova HDZ-a. Najavila je da će se vraćat na temu vrtića cijelu kampanju.

- Sve kandidate pa tako i moga Zoran Đogaš jer, po meni, nema važnije teme u Splitu za ove izbore. Sinoć se na ovu temu oglasio i bivši gradonačelnik te iznio svoju stranu priče, pokušao objasniti što je činio ovih deset mjeseci. Natječaj s DAS-om mogu pohvaliti, ali ostatak statusa je potpuno licemjerje. Puljak ima identični komentar kao i lani (pogledajte u linku ispod teksta), kao što bi imao i iduće godine. Ponavlja brojne laži na koje više nitko ne reagira.

Za te laži znaju roditelji 250 djece koji imaju smještaj u vrtiću zahvaljujući projektima Andro Krstulovic Opara. Istina je da Split dosad nije mogao graditi vrtiće EU fondovima, ali sad može. Plan oporavka predviđa 1,22 mld. kuna za izgradnju i opremanja vrtića, prijave su počele 2. svibnja.

Ima li tu Splita? Nema. Split je u izborima. Izborima koji trebaju obitelji Puljak, izbori za koje se nadaju da će ih lansirati na Markov trg i izbori za koje se nadaju da će ih napokon riješiti partnera iz Možemo i Pametno. Sad ide pred Splićane i kaže nisam ništa stigao u 10 mjeseci. Nisi stigao jer to NISI HTIO, jer te to zanima na razini Facebook statusa u kojem ćeš bacati otrov prema bivšima.

Važniji ti je vlastiti rejting nego splitski vrtići.

Za kraj – znam da je Andro dobio komentar od Obitelji da je, nakon što je uveo red na Žnjanu i za to dobivao prijetnje, trebao raspisati izvanredne izbore. Vjerojatno bi to za Andru i HDZ bilo bolje, ali sigurno bi se potrošilo vrijeme. 250 djece danas ne bi imalo smještaj u vrtićima - napisala je Relata na svom Facebook profilu.

---

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix
Cropix

Nakon cijelog elaborata Ivice Puljka, oštro mu je odgovorila HDZ-ova bivša vijećnica Ivana Zelić Relata

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/puljak-nasiroko-elaborirao-zasto-split-ima-stotine-neupisane-djece-u-vrtic-i-za-sve-je-okrivio-keruma-i-hdz-a-onda-se-javila-hadezeovka-zelic-relata-licemjerje-licemjerje-1195834 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8dd7ad8e5534f7bb597506e6c4ce94d0810b1da8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Puljak+na%C5%A1iroko+elaborirao+za%C5%A1to+Split+ima+stotine+neupisane+djece+u+vrti%C4%87+i+za+sve+je+okrivio+Keruma+i+HDZ%2C+a+onda+se+javila+hadezeovka+Zeli%C4%87+Relata%3A+%E2%80%98Licemjerje%2C+licemjerje...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-nasiroko-elaborirao-zasto-split-ima-stotine-neupisane-djece-u-vrtic-i-za-sve-je-okrivio-keruma-i-hdz-a-onda-se-javila-hadezeovka-zelic-relata-licemjerje-licemjerje-1195834 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-nasiroko-elaborirao-zasto-split-ima-stotine-neupisane-djece-u-vrtic-i-za-sve-je-okrivio-keruma-i-hdz-a-onda-se-javila-hadezeovka-zelic-relata-licemjerje-licemjerje-1195834 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOK RODITELJI GUBE ŽIVCE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitDOK RODITELJI GUBE ŽIVCE

Puljak naširoko elaborirao zašto Split ima stotine neupisane djece u vrtić i za sve je okrivio Keruma i HDZ, a onda se javila hadezeovka Zelić Relata: ‘Licemjerje, licemjerje...‘

Piše SPLIT SD
26. svibnja 2022. - 14:08

Ivica Puljak, donedavni splitski gradonačelnik i kandidat Centra za mjesto čelnog čovjeka grada na predstojećim lokalnim izborima, osvrnuo se na na nikad gore podatke o upisu djece u vrtiće.

Dok ih je lani oko 200 ostalo "ispod crte" nakon prvih rezultata upisa u gradske vrtiće, ovaj put brojke su zapanjujuće: u četiri gradske vrtićke ustanove ukupno je neupisano 524 djece!

Njegov komentar izazvao je burne reakcije oporbenih političara. Njegov status na službenoj Facebook stranici prenosimo u cijelosti:

"Upravo je završio prvi krug upisa u vrtiće u gradu Splitu, zbog čega želim iznijeti par činjenica o vrtićima, njihovoj izgradnji i realnosti, o tome što nas je dočekalo, što smo sve napravili, a koliko je još posla pred nama dok ne ostvarimo svoj cilj, da Split...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 01:21