stdClass Object ( [id] => 1322257 [title] => Puljak kaže da je upisao djecu u vrtiće bez narušavanja pedagoškog standarda. Dopis njegovog pročelnika to demantira [alias] => puljak-kaze-da-je-upisao-djecu-u-vrtice-bez-narusavanja-pedagoskog-standarda-dopis-njegovog-procelnika-to-demantira [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već smo pisali o tome kako je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, netom pred rujansko otvaranje vrtića, na sastanku nudio ravnateljima četiriju ustanova povećanje plaća ako pristanu u prepunjene skupine primiti po još jedno dijete. Naime, 70-ak mališana je tada bilo bez mjesta u odgojno obrazovnim skupinama (ne računajući još nekoliko njih s poteškoćama u razvoju).

Na sam dan upisa, gradonačelnik je izvijestio da je neupisano ostalo 40-ak jasličara, dok su sva djeca iznad tri godine zbrinuta. Dodao je kako je ovo sve ostvareno "bez povećavanja grupa" i "narušavanja pedagoškog standarda vrtića" te čestitao "svim službama i članovima radne skupine koji su radili na ovome i koji još uvijek marljivo rade da se za preostalu djecu jasličke dobi nađe mjesto".

Odgajateljica otkrila mračnu istinu o splitskim vrtićima: Puljak je ucijenio ravnatelje, grupe su prekrcane, a hrana...

Ipak, čini se kako je upravo Ivica Puljak taj koji najmarljivije radi da se za preostalu djecu jasličke dobi nađe mjesto. Naime, u utorak oko 13 sati je gradonačelnik sazvao novi sastanak s ravnateljima četiriju gradskih ustanova: Cvita Mediterana, Radosti, Grigora Viteza i Marjana. Inače, osnivač ovih institucija je Grad Split, a gradonačelnik osobno odlučuje o radnim mjestima njihovih čelnika.

Kako doznajemo, na ovom okupljanju je gradonačelnik ispostavio direktivu da sva preostala neupisana djeca moraju biti smještena u za to primjerene ustanove. Dodatno, Puljak je tražio od ravnatelja brojeve upisane djece po skupinama; vjerojatno kako bi se detektiralo koje skupine najmanje prelaze kvote Državnog pedagoškog standarda (DPS).

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

I, očito, ravnatelji su podlegli pod pritiskom svog poslodavca. Tako je, primjerice, stručna služba Radosti prošlog tjedan od Grada zaprimila spisak s imenima djece koju trebaju negdje (i nekako) smjestiti. Navodno, riječ je o 16-ero djece (op.a. Radost je najveća gradska odgojno-obrazovna ustanova). Također, saznali smo i kako su neke jaslice već prihvatile dodatnu djecu.

Kako bismo iz prve ruke saznali kako se ravnatelji navedenih ustanova nose s navedenim pritiscima, pokušali smo ih kontaktirati svo četvero. Nažalost, samo jedan je odgovorio na naše pozive i poruke (što sugerira iznimnu jedinicu tlaka od strane fizičara u gradonačelničkoj fotelji).

Doduše, ni Dubravko Vukovac iz Radosti nije bio pretjerano izdašan na riječima. Tako je na pitanje hoće li pristati na primitak dodatne djece da "nastoje maksimalno odgovoriti na potrebe korisnika" i da "DV Radost, uz potporu osnivača, kontinuirano radi na razvoju kvalitete uvjeta".

---

image

Dubravko Vukovac (lijevo) dok je radio kao odgajatelj u vrtiću Ružmarin 2009. godine.
 

Joško Ponoš/Cropix
---

A novinari ovih dana pokušavaju doći i do samog gradonačelnika Puljka kako bi saznali nešto više o ovoj problematici; a možda čak i dobili na uvid brojeve o popunjenosti vrtićkih skupina. Tako je voditeljica HRT-ove emisije prilog zaključila komentarom da su od Puljka uspjeli dobiti samo mail u kojem poziva sindikate na "konstruktivan dijalog", spominje otvaranje novih vrtića, kao i podizanje kvalitete u sustavu ranog i predškolskog obrazovanja.

Očekivano, i na naše upite su stigli jednaki generički odgovori (resorne službe - ne gradonačelnika). Tako se, primjerice, naglašava kako je "zadržan pedagoški standard" te da "broj djece u skupinama u gradskim ustanovama nije povećan u odnosu na prethodne godine". I, premda je ovo možda istina, to samo znači je stanje jednako loše (!) kao proteklih godina, kada je - na nacionalnoj razini - četiri od pet vrtićkih skupina prelazio kvotu DPS-a; neke i duplo.

Navodi se i kako se "standard predškolskog odgoja kontinuirano unaprjeđuje u svim segmentima" pa je za predškolski odgoj u proračunu grada Splita izdvojeno 26.545.603 eura, što je povećanje od 4.131.498 u odnosu na prethodnu godinu. Jasno, ovaj iznos otprilike odgovara samoj inflaciji. 

Istaknuto je i da je u gradskim i privatnim vrtićima otvoreno 11 novih vrtićkih i jasličkih skupina, pri čemu vjerojatno većina otpada na privatni pogon uspješne poduzetnice Virne Mudnić na Mejašima. Ostatak, da se zaključiti, dolazi od pretvaranja kraćih programa u one 10-osatne jer, kao što je poznato, u Puljkovom mandatu nije otvoren nijedan novi gradski vrtić.

---

image

Otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši. Na fotografiji: Virna Mudnic, Ivica Puljak.



 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Dodatno, poručeno je da je sukladno zahtjevima vrtića osiguran treći odgojitelj u skupinama s djecom s teškoćama, što će se dodatno odobravati sukladno potrebama tijekom pedagoške godine. No, važno je napomenti kako zapošljavanje još beskonačno mnogo odgojitelja ne može dovesti DPS u okvire dokle god se ne smanji broj djece po skupinama (u odnosu na djecu s teškoćama, kvadraturu itd.). Naime, na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa, što uključuje zadovoljavanje prava i potreba svakog djeteta te ostvarivanje načela i ciljeva iz Humanističkog razvojnog kurikuluma, ne utječe broj odgojitelja, nego broj djece. 

Nažalost, aktualna gradska uprava radi upravo suprotno. Naime, u posjedu smo naputka kojim je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić u ožujku "objasnio" ravnateljima gradskih vrtića da će "zbog nedostatka kapaciteta za upis djece...trebati prilagoditit svoj  način rada potrebama roditelja". Istaknuto je i kako "rezultati prošlogodišnjih upisa ukazuju na činjenicu da nedostaje mjesta za upis". Stoga, pročelnik je bio slobodan "predložiti" kvote koje otvoreno krše DPS - za nekoliko "komada" djece.

---

image

Dopis pročelnika Negotića

privatni album
---

Unatoč ovom otvorenom priznanju da postoji "nedostatak kapaciteta i mjesta za upis" gradonačelnik Puljak je obznanio da su "sva djeca iznad tri godine ostvarila pravo na upis" i to "bez obzira jesu li roditelji zaposleni ili ne, pa čak i jesu li prijavljeni na području Splita", a sve to "bez narušavanja pedagoškog standarda vrtića". Nakon ovoga, jedino se preostaje zapitati: Kako je bez (značajnijeg) povećanja kapaciteta došlo do dostatnosti kapaciteta? 

Osim toga, ako sada Split - nekom metamagičnom fizikom - ima dostatne vrtićke kapacitete, zbog čega je onda, kako kaže gradonačelnik, "upisni proces uvijek izazov"? Isto tako, ukoliko je grad pod Marjanom konačno omogućio da odgojno-obrazovne ustanove mogu opsluživati sve male Splićane bez kršenja DPS-a, a broj stanovnika je u padu - čemu onda najavljivanje izgradnje novih objekata?

Usput, u dopisu je Negotić gaženje DPS-a nastojao amortizirati obavješću da će "početkom rujna Grad Split započeti sa izgradnjom dva nova vrtića", na Pujankama i Kili. Iako je skoro sredina rujna, gradnja, koliko znamo, još nije počela.  

---

image

Tijardovićeva 30, Pujanke, lokacija budućeg vrtića

 

Saša Burić/Cropix
---

Kad smo kod tih - očito nepotrebnih - novih vrtića, saznajemo i kako je Banovina naredila rušenje Rusulice u Stepinčevoj. Upitali smo gradonačelnika tko je napravio tu ekperizu, je li se pokazalo da je sanacija skuplja od gradnje novoga te hoće li ovaj projekt ići na GV (s obzirom da vjerojatno košta preko milijun kuna, pa bi trebao)? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Zanimalo nas je i zbog čega gradonačelnik prisustvuje u otvaranju pogona privatnog poduzeća (Dječji vrtić Čarobni pianino) i pritom priča u pluralu ("jako mi je drago što danas otvaramo novi vrtić"), kao i znači li to da je Grad sufinancirao ovaj projekt. Pitali smo i kada možemo očekivati, kako je najavio gradonačelnik, "otvaranje nekoliko privatnih"? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Primjetili smo i kako Grad Split godišnje privatnim vrtićima dodjeljuje par desetaka milijuna kuna, a oni nisu dužni u to ime poslati "niti razglednicu" pa pitali kako je ovo dopustivo i planira li se mijenjati. Odgovor, jasno, nismo dobili.

Ukazali smo i da kada se radila ekonomska cijena vrtića je Grad uzeo onu gradsku za refenetnu - u što je ulazilo uređenje i gradnja, a nemaju svi objekti iste uvjete, pošto netko ima povlašteni (gradski) najam, a netko drugi tržišni - pa zaključili kako su zbog svega ovoga su neki privatni vrtići jako dobro prosperirali i upitali: Planira li se ovo revidirati? Odgovor, jasno, nismo dobili.

---

image

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix
---

Također, dotakli smo se toga da Grad jednako troši novca na gradske i privatne vrtiće, pri čemu građani preferiraju gradske, pa se interesirali hoće li se sva moguća sredstva zbog toga početi ulagati u izgradnju gradskih, umjesto poticanje privatnih? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Konačno, na temu djece s poteškoćama u razvoju - od kojih su neka ipak ostala neupisana, a što je gradonačelnik objasnio time da "o tome odlučuju stručne skupine" i Grad se "u to ne smije miješati" - smo pokušali saznati: Zašto se onda Grad miješa u broj djece o vrtićkim skupinama, što je kvota koju je također odredila (neka) stručna skupina? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Ipak, ruku na srce, nije Ivica Puljak jedini krivac za ovakvo stanje. Naravno, do ovakvog stanja su dovele dugogodišnje politike izostanka dobrog upravljanja, ali i neka društvena kretanja. 

– Kad sam ja počela raditi 86., nije falilo mjesta. Doduše, bila su to neka druga vremena. Tada nisu sva djeca išla u "zabavište" jer su njihove bake išle u penziju jako mlade, s oko 55 godina. Sad te žene rade i ne mogu čuvati svoje unuke, a kad odu u mirovinu, preistrošene su za to. Za mene je to potpuno kriva društvena logika. Rado bih čuvala svoje unuče i vodila ga za ručicu po Bačvicama, ali imam 60 i radim. Zbog toga su djeca prisiljena ići u vrtić - objasnila nam je odgajateljica Tamara.

Kako sada imamo problema s upisima u vrtić, a prije 20-30 godina nismo? ‘Društvo se promijenilo, idemo u rikverc...‘

A slična iskustva je podijelila i njena kolegica Snježana.

– A gdje su domaćice? To smo zaboravili i da postoji... Te žene su se mogle posvetiti obitelji i odgoju djeca, a često bi djecu stavljale u vrtiće tek godinu dana prije škole. Na jaslice se gledalo kao na zadnju opciju i tamo je bilo barem upola manje djece nego danas. Isto tako, prije su bake puno više čuvale djecu, a danas rade jer su nam produljili radni staž. Da smo u socijalizmu, ja bih sada bila u mirovini. To bi bilo puno, puno lipo. Idemo u rikverc. Plaća mi je manja nego prije. Prije sam imala državni prosjek, a sad manje od toga.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge "Sidro" koja okuplja odgojitelje i ostale dionike osiguravanja dječjih prava, o splitskom slučaju kaže:

- Nažalost, po ovome što zasad vidimo, Puljak nema dobru strategiju odgoja i obrazovanja, a pitam se ima li je uopće. Govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti. Pritom, na te nezakonitosti ni ne odgovara, što znači da mu takvo stanje odgovara ...  Puljak takvim teško razumljivim potezima samo kupuje šutnju i ništa ne rješava. Uvjeti i dalje ostaju loši, a vrtići su prekrcani. Niti jedna plaća, kolika god ona bila, neće riješiti sve probleme koji u splitskim vrtićima postoje ... To treba priznati i suočiti se s tim. Neće se riješiti ni sutra ni preksutra. Međutim, dok zatvaramo oči pred tim i govorimo da smo "svoj djeci" to omogućili ... Dok ne priznamo da nešto ne valja, ne možemo ni raditi na njegovu rješavanju.

Za jaslice je preporuka 12 djece u grupi, a bude ih i po 36!; ‘Molite se Bogu da svi ostanu živi‘

Splitski gradonačelnik zasad, eto, nije spreman (javno) priznati da vrtići pod njegovom upravom ne mogu istovremeno zaprimiti svu djecu i poštivati DPS, već uporno skriva podatke te iznosi nečinjenična stanja stvari. Svakako, bilo bi lijepo da prestane to činiti.

Ipak nismo više u vrtiću.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjesno kršenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => svjesno kršenje 2 0 11340 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-05 11:16:14 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => marin prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-18 06:23:02 [modified_by] => 3268 [publish_up] => 2023-09-12 15:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Puljak kaže da je upisao djecu u vrtiće bez narušavanja pedagoškog standarda. Dopis njegovog pročelnika to demantira [metakey] => Vrtići, Split, puljak, negotić, dps, upisi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25617225.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25616313.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/21822198.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/1375568.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25617174.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25501485.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/18986478.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/05\/25582382.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107 Nikola Vili\u0107\/ Cropix","privatni album","Tom Dubravec\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Dopis pro\u010delnika Negoti\u0107a<\/p>","

Ivica Puljak<\/p>","

Dubravko Vukovac (lijevo) dok je radio kao odgajatelj u vrti\u0107u Ru\u017emarin 2009. godine.
\n\u00a0<\/p>","","

Otvaranje dje\u010djeg vrti\u0107a \u010carobni pianino u kotaru Meja\u0161i. Na fotografiji: Virna Mudnic, Ivica Puljak.
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Tijardovi\u0107eva 30, Pujanke, lokacija budu\u0107eg vrti\u0107a
\n
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25617225_1920.jpg":"1920x1080","k_25617225_1280.jpg":"1280x1280","k_25617225_1024.jpg":"1024x1024","k_25617225_640.jpg":"640x640","k_25617225_480.jpg":"480x480","k_25617225_340.jpg":"340x340","k_25617225_220.jpg":"220x220","o_25617225_1280.jpg":"1280x853","o_25617225_1024.jpg":"1024x682","o_25617225_640.jpg":"640x426","o_25617225_480.jpg":"480x320","o_25617225_340.jpg":"340x226","o_25617225_220.jpg":"220x146","h_25617225_1280.jpg":"1280x854","h_25617225_1024.jpg":"1024x683","h_25617225_640.jpg":"640x427","h_25617225_480.jpg":"480x320","h_25617225_340.jpg":"340x227","h_25617225_220.jpg":"220x147","pp_25617225_1280.jpg":"1280x1628","pp_25617225_1024.jpg":"1024x1303","pp_25617225_640.jpg":"640x814","pp_25617225_480.jpg":"480x611","pp_25617225_340.jpg":"340x432","pp_25617225_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1920","hd_25616313_1920.jpg":"1920x1080","k_25616313_1280.jpg":"1280x1280","k_25616313_1024.jpg":"1024x1024","k_25616313_640.jpg":"640x640","k_25616313_480.jpg":"480x480","k_25616313_340.jpg":"340x340","k_25616313_220.jpg":"220x220","o_25616313_1280.jpg":"1280x2275","o_25616313_1024.jpg":"1024x1820","o_25616313_640.jpg":"640x1137","o_25616313_480.jpg":"480x853","o_25616313_340.jpg":"340x604","o_25616313_220.jpg":"220x391","h_25616313_1280.jpg":"1280x854","h_25616313_1024.jpg":"1024x683","h_25616313_640.jpg":"640x427","h_25616313_480.jpg":"480x320","h_25616313_340.jpg":"340x227","h_25616313_220.jpg":"220x147","pp_25616313_1280.jpg":"1280x1628","pp_25616313_1024.jpg":"1024x1303","pp_25616313_640.jpg":"640x814","pp_25616313_480.jpg":"480x611","pp_25616313_340.jpg":"340x432","pp_25616313_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21822198_1920.jpg":"1920x1080","k_21822198_1280.jpg":"1280x1280","k_21822198_1024.jpg":"1024x1024","k_21822198_640.jpg":"640x640","k_21822198_480.jpg":"480x480","k_21822198_340.jpg":"340x340","k_21822198_220.jpg":"220x220","o_21822198_1280.jpg":"1280x853","o_21822198_1024.jpg":"1024x682","o_21822198_640.jpg":"640x426","o_21822198_480.jpg":"480x320","o_21822198_340.jpg":"340x226","o_21822198_220.jpg":"220x146","h_21822198_1280.jpg":"1280x854","h_21822198_1024.jpg":"1024x683","h_21822198_640.jpg":"640x427","h_21822198_480.jpg":"480x320","h_21822198_340.jpg":"340x227","h_21822198_220.jpg":"220x147","pp_21822198_1280.jpg":"1280x1628","pp_21822198_1024.jpg":"1024x1303","pp_21822198_640.jpg":"640x814","pp_21822198_480.jpg":"480x611","pp_21822198_340.jpg":"340x432","pp_21822198_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x912","hd_1375568_1920.jpg":"1920x1080","k_1375568_1280.jpg":"1280x1280","k_1375568_1024.jpg":"1024x1024","k_1375568_640.jpg":"640x640","k_1375568_480.jpg":"480x480","k_1375568_340.jpg":"340x340","k_1375568_220.jpg":"220x220","o_1375568_1280.jpg":"1280x608","o_1375568_1024.jpg":"1024x486","o_1375568_640.jpg":"640x304","o_1375568_480.jpg":"480x228","o_1375568_340.jpg":"340x161","o_1375568_220.jpg":"220x104","h_1375568_1280.jpg":"1280x854","h_1375568_1024.jpg":"1024x683","h_1375568_640.jpg":"640x427","h_1375568_480.jpg":"480x320","h_1375568_340.jpg":"340x227","h_1375568_220.jpg":"220x147","pp_1375568_1280.jpg":"1280x1628","pp_1375568_1024.jpg":"1024x1303","pp_1375568_640.jpg":"640x814","pp_1375568_480.jpg":"480x611","pp_1375568_340.jpg":"340x432","pp_1375568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1417x1019","hd_25617174_1920.jpg":"1920x1080","k_25617174_1280.jpg":"1280x1280","k_25617174_1024.jpg":"1024x1024","k_25617174_640.jpg":"640x640","k_25617174_480.jpg":"480x480","k_25617174_340.jpg":"340x340","k_25617174_220.jpg":"220x220","o_25617174_1280.jpg":"1280x920","o_25617174_1024.jpg":"1024x736","o_25617174_640.jpg":"640x460","o_25617174_480.jpg":"480x345","o_25617174_340.jpg":"340x244","o_25617174_220.jpg":"220x158","h_25617174_1280.jpg":"1280x854","h_25617174_1024.jpg":"1024x683","h_25617174_640.jpg":"640x427","h_25617174_480.jpg":"480x320","h_25617174_340.jpg":"340x227","h_25617174_220.jpg":"220x147","pp_25617174_1280.jpg":"1280x1628","pp_25617174_1024.jpg":"1024x1303","pp_25617174_640.jpg":"640x814","pp_25617174_480.jpg":"480x611","pp_25617174_340.jpg":"340x432","pp_25617174_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25501485_1920.jpg":"1920x1080","k_25501485_1280.jpg":"1280x1280","k_25501485_1024.jpg":"1024x1024","k_25501485_640.jpg":"640x640","k_25501485_480.jpg":"480x480","k_25501485_340.jpg":"340x340","k_25501485_220.jpg":"220x220","o_25501485_1280.jpg":"1280x853","o_25501485_1024.jpg":"1024x682","o_25501485_640.jpg":"640x426","o_25501485_480.jpg":"480x320","o_25501485_340.jpg":"340x226","o_25501485_220.jpg":"220x146","h_25501485_1280.jpg":"1280x854","h_25501485_1024.jpg":"1024x683","h_25501485_640.jpg":"640x427","h_25501485_480.jpg":"480x320","h_25501485_340.jpg":"340x227","h_25501485_220.jpg":"220x147","pp_25501485_1280.jpg":"1280x1628","pp_25501485_1024.jpg":"1024x1303","pp_25501485_640.jpg":"640x814","pp_25501485_480.jpg":"480x611","pp_25501485_340.jpg":"340x432","pp_25501485_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_18986478_1920.jpg":"1920x1080","k_18986478_1280.jpg":"1280x1280","k_18986478_1024.jpg":"1024x1024","k_18986478_640.jpg":"640x640","k_18986478_480.jpg":"480x480","k_18986478_340.jpg":"340x340","k_18986478_220.jpg":"220x220","o_18986478_1280.jpg":"1280x853","o_18986478_1024.jpg":"1024x682","o_18986478_640.jpg":"640x426","o_18986478_480.jpg":"480x320","o_18986478_340.jpg":"340x226","o_18986478_220.jpg":"220x146","h_18986478_1280.jpg":"1280x854","h_18986478_1024.jpg":"1024x683","h_18986478_640.jpg":"640x427","h_18986478_480.jpg":"480x320","h_18986478_340.jpg":"340x227","h_18986478_220.jpg":"220x147","pp_18986478_1280.jpg":"1280x1628","pp_18986478_1024.jpg":"1024x1303","pp_18986478_640.jpg":"640x814","pp_18986478_480.jpg":"480x611","pp_18986478_340.jpg":"340x432","pp_18986478_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1165","hd_25582382_1920.jpg":"1920x1080","k_25582382_1280.jpg":"1280x1280","k_25582382_1024.jpg":"1024x1024","k_25582382_640.jpg":"640x640","k_25582382_480.jpg":"480x480","k_25582382_340.jpg":"340x340","k_25582382_220.jpg":"220x220","o_25582382_1280.jpg":"1280x776","o_25582382_1024.jpg":"1024x621","o_25582382_640.jpg":"640x388","o_25582382_480.jpg":"480x291","o_25582382_340.jpg":"340x206","o_25582382_220.jpg":"220x133","h_25582382_1280.jpg":"1280x854","h_25582382_1024.jpg":"1024x683","h_25582382_640.jpg":"640x427","h_25582382_480.jpg":"480x320","h_25582382_340.jpg":"340x227","h_25582382_220.jpg":"220x147","pp_25582382_1280.jpg":"1280x1628","pp_25582382_1024.jpg":"1024x1303","pp_25582382_640.jpg":"640x814","pp_25582382_480.jpg":"480x611","pp_25582382_340.jpg":"340x432","pp_25582382_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15105097 Threads: 1 Questions: 3160760168 Slow queries: 7069243 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235162166 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/puljak-kaze-da-je-upisao-djecu-u-vrtice-bez-narusavanja-pedagoskog-standarda-dopis-njegovog-procelnika-to-demantira-1322257 [printLink] => /split/puljak-kaze-da-je-upisao-djecu-u-vrtice-bez-narusavanja-pedagoskog-standarda-dopis-njegovog-procelnika-to-demantira-1322257?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 417651 [name] => vrtići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrtici [link] => /tag/vrtici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 638136 [name] => puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-08 11:19:16 [main_article_id] => 0 [alias] => puljak [link] => /tag/puljak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 156576 [name] => Negotić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => negotic [link] => /tag/negotic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 46403 [name] => dps [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dps [link] => /tag/dps ) [5] => stdClass Object ( [id] => 338485 [name] => upisi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => upisi [link] => /tag/upisi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjesno kršenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Puljak kaže da je upisao djecu u vrtiće bez narušavanja pedagoškog standarda. Dopis njegovog pročelnika to demantira [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25617225.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić Nikola Vilić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25617225.jpg [title] => Vojko Bašić Nikola Vilić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25616313.jpg [title] =>

Dopis pročelnika Negotića

privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/21822198.jpg [title] =>

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/1375568.jpg [title] =>

Dubravko Vukovac (lijevo) dok je radio kao odgajatelj u vrtiću Ružmarin 2009. godine.
 

Joško Ponoš/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25617174.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25501485.jpg [title] =>

Otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši. Na fotografiji: Virna Mudnic, Ivica Puljak.



 

Nikola Vilić/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/18986478.jpg [title] =>

Tijardovićeva 30, Pujanke, lokacija budućeg vrtića

 

Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/05/25582382.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Već smo pisali o tome kako je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, netom pred rujansko otvaranje vrtića, na sastanku nudio ravnateljima četiriju ustanova povećanje plaća ako pristanu u prepunjene skupine primiti po još jedno dijete. Naime, 70-ak mališana je tada bilo bez mjesta u odgojno obrazovnim skupinama (ne računajući još nekoliko njih s poteškoćama u razvoju).

Na sam dan upisa, gradonačelnik je izvijestio da je neupisano ostalo 40-ak jasličara, dok su sva djeca iznad tri godine zbrinuta. Dodao je kako je ovo sve ostvareno "bez povećavanja grupa" i "narušavanja pedagoškog standarda vrtića" te čestitao "svim službama i članovima radne skupine koji su radili na ovome i koji još uvijek marljivo rade da se za preostalu djecu jasličke dobi nađe mjesto".

Odgajateljica otkrila mračnu istinu o splitskim vrtićima: Puljak je ucijenio ravnatelje, grupe su prekrcane, a hrana...

Ipak, čini se kako je upravo Ivica Puljak taj koji najmarljivije radi da se za preostalu djecu jasličke dobi nađe mjesto. Naime, u utorak oko 13 sati je gradonačelnik sazvao novi sastanak s ravnateljima četiriju gradskih ustanova: Cvita Mediterana, Radosti, Grigora Viteza i Marjana. Inače, osnivač ovih institucija je Grad Split, a gradonačelnik osobno odlučuje o radnim mjestima njihovih čelnika.

Kako doznajemo, na ovom okupljanju je gradonačelnik ispostavio direktivu da sva preostala neupisana djeca moraju biti smještena u za to primjerene ustanove. Dodatno, Puljak je tražio od ravnatelja brojeve upisane djece po skupinama; vjerojatno kako bi se detektiralo koje skupine najmanje prelaze kvote Državnog pedagoškog standarda (DPS).

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

I, očito, ravnatelji su podlegli pod pritiskom svog poslodavca. Tako je, primjerice, stručna služba Radosti prošlog tjedan od Grada zaprimila spisak s imenima djece koju trebaju negdje (i nekako) smjestiti. Navodno, riječ je o 16-ero djece (op.a. Radost je najveća gradska odgojno-obrazovna ustanova). Također, saznali smo i kako su neke jaslice već prihvatile dodatnu djecu.

Kako bismo iz prve ruke saznali kako se ravnatelji navedenih ustanova nose s navedenim pritiscima, pokušali smo ih kontaktirati svo četvero. Nažalost, samo jedan je odgovorio na naše pozive i poruke (što sugerira iznimnu jedinicu tlaka od strane fizičara u gradonačelničkoj fotelji).

Doduše, ni Dubravko Vukovac iz Radosti nije bio pretjerano izdašan na riječima. Tako je na pitanje hoće li pristati na primitak dodatne djece da "nastoje maksimalno odgovoriti na potrebe korisnika" i da "DV Radost, uz potporu osnivača, kontinuirano radi na razvoju kvalitete uvjeta".

---

image

Dubravko Vukovac (lijevo) dok je radio kao odgajatelj u vrtiću Ružmarin 2009. godine.
 

Joško Ponoš/Cropix
---

A novinari ovih dana pokušavaju doći i do samog gradonačelnika Puljka kako bi saznali nešto više o ovoj problematici; a možda čak i dobili na uvid brojeve o popunjenosti vrtićkih skupina. Tako je voditeljica HRT-ove emisije prilog zaključila komentarom da su od Puljka uspjeli dobiti samo mail u kojem poziva sindikate na "konstruktivan dijalog", spominje otvaranje novih vrtića, kao i podizanje kvalitete u sustavu ranog i predškolskog obrazovanja.

Očekivano, i na naše upite su stigli jednaki generički odgovori (resorne službe - ne gradonačelnika). Tako se, primjerice, naglašava kako je "zadržan pedagoški standard" te da "broj djece u skupinama u gradskim ustanovama nije povećan u odnosu na prethodne godine". I, premda je ovo možda istina, to samo znači je stanje jednako loše (!) kao proteklih godina, kada je - na nacionalnoj razini - četiri od pet vrtićkih skupina prelazio kvotu DPS-a; neke i duplo.

Navodi se i kako se "standard predškolskog odgoja kontinuirano unaprjeđuje u svim segmentima" pa je za predškolski odgoj u proračunu grada Splita izdvojeno 26.545.603 eura, što je povećanje od 4.131.498 u odnosu na prethodnu godinu. Jasno, ovaj iznos otprilike odgovara samoj inflaciji. 

Istaknuto je i da je u gradskim i privatnim vrtićima otvoreno 11 novih vrtićkih i jasličkih skupina, pri čemu vjerojatno većina otpada na privatni pogon uspješne poduzetnice Virne Mudnić na Mejašima. Ostatak, da se zaključiti, dolazi od pretvaranja kraćih programa u one 10-osatne jer, kao što je poznato, u Puljkovom mandatu nije otvoren nijedan novi gradski vrtić.

---

image

Otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši. Na fotografiji: Virna Mudnic, Ivica Puljak.



 

Nikola Vilić/ Cropix
---

Dodatno, poručeno je da je sukladno zahtjevima vrtića osiguran treći odgojitelj u skupinama s djecom s teškoćama, što će se dodatno odobravati sukladno potrebama tijekom pedagoške godine. No, važno je napomenti kako zapošljavanje još beskonačno mnogo odgojitelja ne može dovesti DPS u okvire dokle god se ne smanji broj djece po skupinama (u odnosu na djecu s teškoćama, kvadraturu itd.). Naime, na kvalitetu odgojno-obrazovnog procesa, što uključuje zadovoljavanje prava i potreba svakog djeteta te ostvarivanje načela i ciljeva iz Humanističkog razvojnog kurikuluma, ne utječe broj odgojitelja, nego broj djece. 

Nažalost, aktualna gradska uprava radi upravo suprotno. Naime, u posjedu smo naputka kojim je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić u ožujku "objasnio" ravnateljima gradskih vrtića da će "zbog nedostatka kapaciteta za upis djece...trebati prilagoditit svoj  način rada potrebama roditelja". Istaknuto je i kako "rezultati prošlogodišnjih upisa ukazuju na činjenicu da nedostaje mjesta za upis". Stoga, pročelnik je bio slobodan "predložiti" kvote koje otvoreno krše DPS - za nekoliko "komada" djece.

---

image

Dopis pročelnika Negotića

privatni album
---

Unatoč ovom otvorenom priznanju da postoji "nedostatak kapaciteta i mjesta za upis" gradonačelnik Puljak je obznanio da su "sva djeca iznad tri godine ostvarila pravo na upis" i to "bez obzira jesu li roditelji zaposleni ili ne, pa čak i jesu li prijavljeni na području Splita", a sve to "bez narušavanja pedagoškog standarda vrtića". Nakon ovoga, jedino se preostaje zapitati: Kako je bez (značajnijeg) povećanja kapaciteta došlo do dostatnosti kapaciteta? 

Osim toga, ako sada Split - nekom metamagičnom fizikom - ima dostatne vrtićke kapacitete, zbog čega je onda, kako kaže gradonačelnik, "upisni proces uvijek izazov"? Isto tako, ukoliko je grad pod Marjanom konačno omogućio da odgojno-obrazovne ustanove mogu opsluživati sve male Splićane bez kršenja DPS-a, a broj stanovnika je u padu - čemu onda najavljivanje izgradnje novih objekata?

Usput, u dopisu je Negotić gaženje DPS-a nastojao amortizirati obavješću da će "početkom rujna Grad Split započeti sa izgradnjom dva nova vrtića", na Pujankama i Kili. Iako je skoro sredina rujna, gradnja, koliko znamo, još nije počela.  

---

image

Tijardovićeva 30, Pujanke, lokacija budućeg vrtića

 

Saša Burić/Cropix
---

Kad smo kod tih - očito nepotrebnih - novih vrtića, saznajemo i kako je Banovina naredila rušenje Rusulice u Stepinčevoj. Upitali smo gradonačelnika tko je napravio tu ekperizu, je li se pokazalo da je sanacija skuplja od gradnje novoga te hoće li ovaj projekt ići na GV (s obzirom da vjerojatno košta preko milijun kuna, pa bi trebao)? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Zanimalo nas je i zbog čega gradonačelnik prisustvuje u otvaranju pogona privatnog poduzeća (Dječji vrtić Čarobni pianino) i pritom priča u pluralu ("jako mi je drago što danas otvaramo novi vrtić"), kao i znači li to da je Grad sufinancirao ovaj projekt. Pitali smo i kada možemo očekivati, kako je najavio gradonačelnik, "otvaranje nekoliko privatnih"? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Primjetili smo i kako Grad Split godišnje privatnim vrtićima dodjeljuje par desetaka milijuna kuna, a oni nisu dužni u to ime poslati "niti razglednicu" pa pitali kako je ovo dopustivo i planira li se mijenjati. Odgovor, jasno, nismo dobili.

Ukazali smo i da kada se radila ekonomska cijena vrtića je Grad uzeo onu gradsku za refenetnu - u što je ulazilo uređenje i gradnja, a nemaju svi objekti iste uvjete, pošto netko ima povlašteni (gradski) najam, a netko drugi tržišni - pa zaključili kako su zbog svega ovoga su neki privatni vrtići jako dobro prosperirali i upitali: Planira li se ovo revidirati? Odgovor, jasno, nismo dobili.

---

image

Ivica Puljak

Tom Dubravec/Cropix
---

Također, dotakli smo se toga da Grad jednako troši novca na gradske i privatne vrtiće, pri čemu građani preferiraju gradske, pa se interesirali hoće li se sva moguća sredstva zbog toga početi ulagati u izgradnju gradskih, umjesto poticanje privatnih? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Konačno, na temu djece s poteškoćama u razvoju - od kojih su neka ipak ostala neupisana, a što je gradonačelnik objasnio time da "o tome odlučuju stručne skupine" i Grad se "u to ne smije miješati" - smo pokušali saznati: Zašto se onda Grad miješa u broj djece o vrtićkim skupinama, što je kvota koju je također odredila (neka) stručna skupina? Odgovor, jasno, nismo dobili.

Ipak, ruku na srce, nije Ivica Puljak jedini krivac za ovakvo stanje. Naravno, do ovakvog stanja su dovele dugogodišnje politike izostanka dobrog upravljanja, ali i neka društvena kretanja. 

– Kad sam ja počela raditi 86., nije falilo mjesta. Doduše, bila su to neka druga vremena. Tada nisu sva djeca išla u "zabavište" jer su njihove bake išle u penziju jako mlade, s oko 55 godina. Sad te žene rade i ne mogu čuvati svoje unuke, a kad odu u mirovinu, preistrošene su za to. Za mene je to potpuno kriva društvena logika. Rado bih čuvala svoje unuče i vodila ga za ručicu po Bačvicama, ali imam 60 i radim. Zbog toga su djeca prisiljena ići u vrtić - objasnila nam je odgajateljica Tamara.

Kako sada imamo problema s upisima u vrtić, a prije 20-30 godina nismo? ‘Društvo se promijenilo, idemo u rikverc...‘

A slična iskustva je podijelila i njena kolegica Snježana.

– A gdje su domaćice? To smo zaboravili i da postoji... Te žene su se mogle posvetiti obitelji i odgoju djeca, a često bi djecu stavljale u vrtiće tek godinu dana prije škole. Na jaslice se gledalo kao na zadnju opciju i tamo je bilo barem upola manje djece nego danas. Isto tako, prije su bake puno više čuvale djecu, a danas rade jer su nam produljili radni staž. Da smo u socijalizmu, ja bih sada bila u mirovini. To bi bilo puno, puno lipo. Idemo u rikverc. Plaća mi je manja nego prije. Prije sam imala državni prosjek, a sad manje od toga.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge "Sidro" koja okuplja odgojitelje i ostale dionike osiguravanja dječjih prava, o splitskom slučaju kaže:

- Nažalost, po ovome što zasad vidimo, Puljak nema dobru strategiju odgoja i obrazovanja, a pitam se ima li je uopće. Govori stvari koje ne može ostvariti i dopušta da se u njegovim vrtićima događaju mnoge nezakonitosti. Pritom, na te nezakonitosti ni ne odgovara, što znači da mu takvo stanje odgovara ...  Puljak takvim teško razumljivim potezima samo kupuje šutnju i ništa ne rješava. Uvjeti i dalje ostaju loši, a vrtići su prekrcani. Niti jedna plaća, kolika god ona bila, neće riješiti sve probleme koji u splitskim vrtićima postoje ... To treba priznati i suočiti se s tim. Neće se riješiti ni sutra ni preksutra. Međutim, dok zatvaramo oči pred tim i govorimo da smo "svoj djeci" to omogućili ... Dok ne priznamo da nešto ne valja, ne možemo ni raditi na njegovu rješavanju.

Za jaslice je preporuka 12 djece u grupi, a bude ih i po 36!; ‘Molite se Bogu da svi ostanu živi‘

Splitski gradonačelnik zasad, eto, nije spreman (javno) priznati da vrtići pod njegovom upravom ne mogu istovremeno zaprimiti svu djecu i poštivati DPS, već uporno skriva podatke te iznosi nečinjenična stanja stvari. Svakako, bilo bi lijepo da prestane to činiti.

Ipak nismo više u vrtiću.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić Nikola Vilić/ Cropix privatni album Tom Dubravec/Cropix Joško Ponoš/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Nikola Vilić/ Cropix Saša Burić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
privatni album

Dopis pročelnika Negotića

Tom Dubravec/Cropix

Ivica Puljak

Joško Ponoš/Cropix

Dubravko Vukovac (lijevo) dok je radio kao odgajatelj u vrtiću Ružmarin 2009. godine.
 

Nikola Vilić/ Cropix

Otvaranje dječjeg vrtića Čarobni pianino u kotaru Mejaši. Na fotografiji: Virna Mudnic, Ivica Puljak.



 

Saša Burić/Cropix

Tijardovićeva 30, Pujanke, lokacija budućeg vrtića

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/puljak-kaze-da-je-upisao-djecu-u-vrtice-bez-narusavanja-pedagoskog-standarda-dopis-njegovog-procelnika-to-demantira-1322257 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9885a9181d8b64c784e081bbf59f0fd6a5f64ff9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Puljak+ka%C5%BEe+da+je+upisao+djecu+u+vrti%C4%87e+bez+naru%C5%A1avanja+pedago%C5%A1kog+standarda.+Dopis+njegovog+pro%C4%8Delnika+to+demantira&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-kaze-da-je-upisao-djecu-u-vrtice-bez-narusavanja-pedagoskog-standarda-dopis-njegovog-procelnika-to-demantira-1322257 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpuljak-kaze-da-je-upisao-djecu-u-vrtice-bez-narusavanja-pedagoskog-standarda-dopis-njegovog-procelnika-to-demantira-1322257 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => svjesno kršenje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitsvjesno kršenje

Puljak kaže da je upisao djecu u vrtiće bez narušavanja pedagoškog standarda. Dopis njegovog pročelnika to demantira

Piše marin prvan
12. rujna 2023. - 17:18

Već smo pisali o tome kako je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, netom pred rujansko otvaranje vrtića, na sastanku nudio ravnateljima četiriju ustanova povećanje plaća ako pristanu u prepunjene skupine primiti po još jedno dijete. Naime, 70-ak mališana je tada bilo bez mjesta u odgojno obrazovnim skupinama (ne računajući još nekoliko njih s poteškoćama u razvoju).

Na sam dan upisa, gradonačelnik je izvijestio da je neupisano ostalo 40-ak jasličara, dok su sva djeca iznad tri godine zbrinuta. Dodao je kako je ovo sve ostvareno "bez povećavanja grupa" i "narušavanja pedagoškog standarda vrtića" te čestitao "svim službama i članovima radne skupine koji su radili na ovome i koji još uvijek marljivo rade da se za preostalu djecu jasličke dobi nađe mjesto".

Odgaj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:02