stdClass Object ( [id] => 1323663 [title] => Prvorazredni arheološki lokalitet u Splitu prekrit će stanovi i poslovni prostori, tko će brinuti o nalazima? [alias] => prvorazredni-arheoloski-lokalitet-u-splitu-prekrit-ce-stanovi-i-poslovni-prostori-tko-ce-brinuti-o-nalazima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Građevinski radovi na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas uvelike su ovo ljeto odjekivali, a investitor je zaradio prekršajnu kaznu jer nije tražio dopuštenje Grada da radi u ljetnoj sezoni.

Dok su se po lokalitetu vrijednog arheološkog nalazišta koje je zatrpano bušili armiranobetonski piloni kao temelji za buduću zgradu, otvorilo se novo pitanje – kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?

---

---

Naime, zastupnik investitora tvrdi kako je za prezentaciju iznimno vrijedne arheologije zadužen Muzej grada Splita i da je Muzej uključen još prije početka građevinskih radova. No druga strana kaže kako to nije istina, dapače, da još ništa nije dogovoreno.

Odvjetnik Mladen Parčina, koji zastupa investitore Nedžada i Jasmina Ibrahimovića, poslao nam je odgovor u kojem tvrdi kako se radovi izvode uz nadzor konzervatora, arheološki nadzor, stručni nadzor ovlaštene firme i u dogovoru s Muzejom grada.

– Vezano uz način prezentacije arheološkog nalazišta javnosti, možemo vas obavijestiti da je već održan sastanak s konzervatorskim odjelom Grada Splita te s predstavnicima Muzeja grada Splita. Ide se u smjeru da Muzej grada Splita pripremi način prezentacije lokaliteta te očekujemo u narednom periodu da se navedeno i konkretizira – tvrdi odvjetnik Parčina.

---

image

Radovi na nalazištu Ad basilicas pictas traju punom parom

Saša Burić/Cropix
---

’Vlasnici su svjesni’

Za investitore, Ibrahimoviće, odvjetnik kaže kako su više nego svjesni lokacije čiji su vlasnici.

– Toj lokaciji pristupaju s dužnom pažnjom. Ništa se ne radi bez suglasnosti i bez konzervatorskog nadzora. Također su već održali sastanak s predstavnicima Muzeja grada Splita i prije nego su radovi počeli, kako bi se dogovorili oko načina prezentacije nalazišta. Također su s okolnim susjedima održali sastanak te dogovorili način izvođenja radova, kako se ne bi ugrozila sigurnost njihovih objekata – napominje odvjetnik i dodaje da njegovi klijenti nisu u rodu s poznatim nogometašem Zlatanom Ibrahimovićem, kako se pisalo.

Ovim izjavama odvjetnik Parčina stavio je znatnu odgovornost na Muzej grada Splita. Naime, zastupnik investitora prebacuje na Muzej dio odgovornosti za građevinske radove koji su dosad izvedeni na arheološkom lokalitetu tvrdnjom da je prije početka radova održan sastanak investitora i Muzeja u vezi s načinom prezentacije nalazišta. Štoviše, ispada kako je Muzej odgovoran za sve faze prezentacije nalazišta. Naime, Parčina tvrdi da je na Muzeju obaveza da pripremi način prezentacije nalazišta, a u ime investitora kaže kako očekuju da se u idućem razdoblju to konkretizira.

Međutim, ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić, koju smo zamolili za izjavu, tvrdi posve suprotno.

– Nisam pronašla nijedan podatak o tome da je održan sastanak s predstavnicima Muzeja grada Splita na temu prezentacije lokaliteta, a samim time ni zaključak da je Muzej grada dužan izraditi projekt prezentacije – kategorična je ravnateljica.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ravnateljica Muzeja napominje kako je nazočila radnom koordinacijskom sastanku s kolegama iz Konzervatorskog odjela na samom gradilištu, a da je riječ bila o konzultacijama projektne dokumentacije koja je uključivala i projekt samog arheološkog lokaliteta.

– Muzej grada spominjan je u kontekstu mjesta gdje će se pohranjivati artefakti s nalazišta. Upravljanje lokalitetom u budućnosti načelno je spomenuto kao mogućnost. Po ovom pitanju nije bilo apsolutno nikakvih daljnjih razgovora i dogovora oko idućih koraka. Na sastanku sam bila upoznata s izvedbenim arhitektonskim projektom, a elaborat upravljanja i prezentacije uopće ni u kojem kontekstu nije bio spominjan, samim time ni obveza Muzeja da počne s izradom takvog dokumenta – ističe ravnateljica Muzeja.

Pohrana u muzeju

– Muzej grada Splita od Konzervatorskog odjela dobio je samo jedno rješenje, a odnosi se na privremenu pohranu artefakata s arheološkog lokaliteta. U glavnom projektu se treba nalaziti i arhitektonsko rješenje arheološkog parka: za ovo sigurno nije nadležan Muzej grada Splita – ističe Bulić Baketić.

Ravnateljica dodaje kako s iznimnom pomnjom prati situaciju vezanu uz ovaj lokalitet i da je spremna pružiti svu stručnu potporu, jer smatra kako je riječ o iznimno važnoj lokaciji koja se treba prezentirati na način koji će biti u skladu sa svim pravilima struke, te povezati u itinerar drugih sličnih lokacija u gradu.

– Dakle, Muzej grada spreman je dati svoju podršku, međutim, na transparentan i jasno artikuliran način, koji će se definirati odlukama, rješenjima i sličnim aktima, a ne proizvoljno protumačenim razgovorima koji nisu dokumentirani. U ovome trenutku sva navedena pitanja investitori reguliraju s nadležnim Konzervatorskim odjelom – zaključuje ravnateljica Muzeja Vesna Bulić Baketić.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Pokušali smo doći do arhitektice Zrinke Visković, koja je preuzela projekt za izgradnju stambeno-poslovne zgrade za koju se izvode temelji na arheološkom nalazištu. Htjeli smo od nje doznati kako će se arheologija prezentirati. No nije nam se javila više od pola mjeseca, unatoč tome što smo ostavili dvije govorne poruke na njezinoj automatskoj sekretarici.

Od autora konzervatorskog elaborata za arheološku prezentaciju po kojem je dobivena dokumentacija za izvođenje radova Ive Vojnovića doznali smo kako nije angažiran u daljnjoj fazi. Očekivao je, kaže, da će ga investitor uzeti da bude stručni nadzor, ali to se nije dogodilo.

Odvjetnik: Svima smo ponudili

Kako smo provjerili, Andro Krstulović Opara se u ime Grada odrekao prava prvokupa za malu parcelu koju je prodavao “Vodovod” uz ovo arheološko nalazište, a trebala je bivšem vlasniku da okrupni građevinski projekt. Je li Opara na kraju mandata htio otkupiti arheološko nalazište, nismo doznali, ali svakako to nije došlo na bivše Gradsko vijeće.

Poslali smo odgovor Ministarstva gradonačelniku Ivici Puljku i zamolili za komentar. S obzirom da se ipak u njegovu mandatu prodala nekretnina koja je zaštićeno kulturno dobro, pitali smo je li bivši vlasnik nekretnine nudio Gradu na prvokup i je li Grad donio odluku da se odriče tog prava. Upitali smo, također, Puljka, ako je Konzervatorski odjel podsjetio na odluku bivše vlasti, da li se nije očitovao zato jer smatra da je gradnja stanova iznad kulturnog dobra bolje rješenje nego da je Grad otkupio nekretninu i na njoj suvremeno prezentirao ovaj lokalitet kao slojevit kulturni sadržaj bez stanova? Odgovor nije stigao unatoč ponovljenim upitima.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Odvjetnik Parčina tvrdi kako je bivši vlasnik ponudio Gradu, Županiji i Republici Hrvatskoj nekretninu, ali da od njih nije dobio očitovanje pa je, sukladno odredbi Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, protekom navedenoga roka bio ovlašten prodati nekretninu njegovoj stranci. Zanimljivo da su nam iz Županije odgovorili da nisu odlučivali o prvokupu lokacije Ad basilicas pictas.

“Splitsko-dalmatinska županija nije donosila odluku odustajanja od prava prvootkupa. Naime, stranka se dva puta obraćala sa zahtjevom za odustajanje od prava prvootkupa. Oba puta dokumentacija je bila nepotpuna pa se nisu stekli ni uvjeti da Splitsko-dalmatinska županija uputi akt na Županijsku skupštinu”, glasi odgovor Tomislava Đonlića, županijskog pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. 

---

Opara je htio otkupiti

Ministarstvo kulture i medija u dosadašnjim radovima ne vidi problem, prema informacijama koje imaju od lokalnog Konzervatorskog odjela.

– U prvoj fazi se izvode radovi statičke sanacije okolnih građevina i nesigurnih zemljanih profila te postavljanje betonskih temelja na mjestima gdje nema arheoloških struktura. Buduća prezentacija arheološkog lokaliteta predviđena je u parteru buduće stambene zgrade. Unutar poslovnog prostora, prizemlje će biti slobodno od gradnje, prezentirano i otvoreno građanima, a građevina na njegovu južnom dijelu bit će podignuta na stupovima 3,5 metara iznad razine lokaliteta kako bi se mogao uspostaviti režim zaštite i prezentacija nalaza, posebno raznobojnog luksuznog mozaika sjevernog broda – objašnjavaju iz Ministarstva kulture. No odgovornost zašto se izvodi ovakav projekt svaljuju, izgleda, na sadašnju vlast.

– Podsjećamo, premda je za vrijeme prethodne uprave Grada Splita odlučeno da će Grad iskoristiti svoje pravo prvokupa, do otkupa nije došlo zbog završetka mandata, a za vrijeme trenutne uprave, premda ju je Konzervatorski odjel podsjetio na mogućnost prvokupa, Gradska uprava se nije očitovala – stoji u odgovoru Ministarstva kulture.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => betoniranje bazilika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => betoniranje bazilika 2 0 7384 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 12:19:58 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-18 12:21:58 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-09-18 12:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Muzej grada spominjan je u kontekstu mjesta gdje će se pohranjivati artefakti s nalazišta. Upravljanje lokalitetom u budućnosti načelno je spomenuto kao mogućnost. Po ovom pitanju nije bilo apsolutno nikakvih daljnjih razgovora i dogovora - tvrdi rav [metadata] => robots= author= title=Prvorazredni arheološki lokalitet u Splitu prekrit će stanovi poslovni prostori, tko će brinuti o nalazima? [metakey] => Ad basilicas pictas, Split, Manuš, arheološki lokalitet [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642770.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642786.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642783.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642781.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642790.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642788.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642785.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25642776.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kako \u0107e se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i \u010detiri poslovna prostora?<\/p>","

Radovi na nalazi\u0161tu Ad basilicas pictas traju punom parom<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25642770_1920.jpg":"1920x1080","k_25642770_1280.jpg":"1280x1280","k_25642770_1024.jpg":"1024x1024","k_25642770_640.jpg":"640x640","k_25642770_480.jpg":"480x480","k_25642770_340.jpg":"340x340","k_25642770_220.jpg":"220x220","o_25642770_1280.jpg":"1280x853","o_25642770_1024.jpg":"1024x682","o_25642770_640.jpg":"640x426","o_25642770_480.jpg":"480x320","o_25642770_340.jpg":"340x226","o_25642770_220.jpg":"220x146","h_25642770_1280.jpg":"1280x854","h_25642770_1024.jpg":"1024x683","h_25642770_640.jpg":"640x427","h_25642770_480.jpg":"480x320","h_25642770_340.jpg":"340x227","h_25642770_220.jpg":"220x147","pp_25642770_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642770_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642770_640.jpg":"640x814","pp_25642770_480.jpg":"480x611","pp_25642770_340.jpg":"340x432","pp_25642770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642786_1920.jpg":"1920x1080","k_25642786_1280.jpg":"1280x1280","k_25642786_1024.jpg":"1024x1024","k_25642786_640.jpg":"640x640","k_25642786_480.jpg":"480x480","k_25642786_340.jpg":"340x340","k_25642786_220.jpg":"220x220","o_25642786_1280.jpg":"1280x853","o_25642786_1024.jpg":"1024x682","o_25642786_640.jpg":"640x426","o_25642786_480.jpg":"480x320","o_25642786_340.jpg":"340x226","o_25642786_220.jpg":"220x146","h_25642786_1280.jpg":"1280x854","h_25642786_1024.jpg":"1024x683","h_25642786_640.jpg":"640x427","h_25642786_480.jpg":"480x320","h_25642786_340.jpg":"340x227","h_25642786_220.jpg":"220x147","pp_25642786_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642786_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642786_640.jpg":"640x814","pp_25642786_480.jpg":"480x611","pp_25642786_340.jpg":"340x432","pp_25642786_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642783_1920.jpg":"1920x1080","k_25642783_1280.jpg":"1280x1280","k_25642783_1024.jpg":"1024x1024","k_25642783_640.jpg":"640x640","k_25642783_480.jpg":"480x480","k_25642783_340.jpg":"340x340","k_25642783_220.jpg":"220x220","o_25642783_1280.jpg":"1280x853","o_25642783_1024.jpg":"1024x682","o_25642783_640.jpg":"640x426","o_25642783_480.jpg":"480x320","o_25642783_340.jpg":"340x226","o_25642783_220.jpg":"220x146","h_25642783_1280.jpg":"1280x854","h_25642783_1024.jpg":"1024x683","h_25642783_640.jpg":"640x427","h_25642783_480.jpg":"480x320","h_25642783_340.jpg":"340x227","h_25642783_220.jpg":"220x147","pp_25642783_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642783_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642783_640.jpg":"640x814","pp_25642783_480.jpg":"480x611","pp_25642783_340.jpg":"340x432","pp_25642783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642781_1920.jpg":"1920x1080","k_25642781_1280.jpg":"1280x1280","k_25642781_1024.jpg":"1024x1024","k_25642781_640.jpg":"640x640","k_25642781_480.jpg":"480x480","k_25642781_340.jpg":"340x340","k_25642781_220.jpg":"220x220","o_25642781_1280.jpg":"1280x853","o_25642781_1024.jpg":"1024x682","o_25642781_640.jpg":"640x426","o_25642781_480.jpg":"480x320","o_25642781_340.jpg":"340x226","o_25642781_220.jpg":"220x146","h_25642781_1280.jpg":"1280x854","h_25642781_1024.jpg":"1024x683","h_25642781_640.jpg":"640x427","h_25642781_480.jpg":"480x320","h_25642781_340.jpg":"340x227","h_25642781_220.jpg":"220x147","pp_25642781_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642781_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642781_640.jpg":"640x814","pp_25642781_480.jpg":"480x611","pp_25642781_340.jpg":"340x432","pp_25642781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x956","hd_25642790_1920.jpg":"1920x1080","k_25642790_1280.jpg":"1280x1280","k_25642790_1024.jpg":"1024x1024","k_25642790_640.jpg":"640x640","k_25642790_480.jpg":"480x480","k_25642790_340.jpg":"340x340","k_25642790_220.jpg":"220x220","o_25642790_1280.jpg":"1280x637","o_25642790_1024.jpg":"1024x509","o_25642790_640.jpg":"640x318","o_25642790_480.jpg":"480x239","o_25642790_340.jpg":"340x169","o_25642790_220.jpg":"220x109","h_25642790_1280.jpg":"1280x854","h_25642790_1024.jpg":"1024x683","h_25642790_640.jpg":"640x427","h_25642790_480.jpg":"480x320","h_25642790_340.jpg":"340x227","h_25642790_220.jpg":"220x147","pp_25642790_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642790_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642790_640.jpg":"640x814","pp_25642790_480.jpg":"480x611","pp_25642790_340.jpg":"340x432","pp_25642790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642788_1920.jpg":"1920x1080","k_25642788_1280.jpg":"1280x1280","k_25642788_1024.jpg":"1024x1024","k_25642788_640.jpg":"640x640","k_25642788_480.jpg":"480x480","k_25642788_340.jpg":"340x340","k_25642788_220.jpg":"220x220","o_25642788_1280.jpg":"1280x853","o_25642788_1024.jpg":"1024x682","o_25642788_640.jpg":"640x426","o_25642788_480.jpg":"480x320","o_25642788_340.jpg":"340x226","o_25642788_220.jpg":"220x146","h_25642788_1280.jpg":"1280x854","h_25642788_1024.jpg":"1024x683","h_25642788_640.jpg":"640x427","h_25642788_480.jpg":"480x320","h_25642788_340.jpg":"340x227","h_25642788_220.jpg":"220x147","pp_25642788_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642788_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642788_640.jpg":"640x814","pp_25642788_480.jpg":"480x611","pp_25642788_340.jpg":"340x432","pp_25642788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642785_1920.jpg":"1920x1080","k_25642785_1280.jpg":"1280x1280","k_25642785_1024.jpg":"1024x1024","k_25642785_640.jpg":"640x640","k_25642785_480.jpg":"480x480","k_25642785_340.jpg":"340x340","k_25642785_220.jpg":"220x220","o_25642785_1280.jpg":"1280x853","o_25642785_1024.jpg":"1024x682","o_25642785_640.jpg":"640x426","o_25642785_480.jpg":"480x320","o_25642785_340.jpg":"340x226","o_25642785_220.jpg":"220x146","h_25642785_1280.jpg":"1280x854","h_25642785_1024.jpg":"1024x683","h_25642785_640.jpg":"640x427","h_25642785_480.jpg":"480x320","h_25642785_340.jpg":"340x227","h_25642785_220.jpg":"220x147","pp_25642785_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642785_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642785_640.jpg":"640x814","pp_25642785_480.jpg":"480x611","pp_25642785_340.jpg":"340x432","pp_25642785_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25642776_1920.jpg":"1920x1080","k_25642776_1280.jpg":"1280x1280","k_25642776_1024.jpg":"1024x1024","k_25642776_640.jpg":"640x640","k_25642776_480.jpg":"480x480","k_25642776_340.jpg":"340x340","k_25642776_220.jpg":"220x220","o_25642776_1280.jpg":"1280x853","o_25642776_1024.jpg":"1024x682","o_25642776_640.jpg":"640x426","o_25642776_480.jpg":"480x320","o_25642776_340.jpg":"340x226","o_25642776_220.jpg":"220x146","h_25642776_1280.jpg":"1280x854","h_25642776_1024.jpg":"1024x683","h_25642776_640.jpg":"640x427","h_25642776_480.jpg":"480x320","h_25642776_340.jpg":"340x227","h_25642776_220.jpg":"220x147","pp_25642776_1280.jpg":"1280x1628","pp_25642776_1024.jpg":"1024x1303","pp_25642776_640.jpg":"640x814","pp_25642776_480.jpg":"480x611","pp_25642776_340.jpg":"340x432","pp_25642776_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7555515 Threads: 3 Questions: 1611249703 Slow queries: 4782408 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110791360 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/prvorazredni-arheoloski-lokalitet-u-splitu-prekrit-ce-stanovi-i-poslovni-prostori-tko-ce-brinuti-o-nalazima-1323663 [printLink] => /split/prvorazredni-arheoloski-lokalitet-u-splitu-prekrit-ce-stanovi-i-poslovni-prostori-tko-ce-brinuti-o-nalazima-1323663?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 441150 [name] => Ad basilicas pictas [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ad-basilicas-pictas [link] => /tag/ad-basilicas-pictas ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 679291 [name] => Manuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => manus [link] => /tag/manus ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612958 [name] => arheološki lokalitet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-18 09:49:37 [main_article_id] => 0 [alias] => arheoloski-lokalitet [link] => /tag/arheoloski-lokalitet ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => betoniranje bazilika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvorazredni arheološki lokalitet u Splitu prekrit će stanovi i poslovni prostori, tko će brinuti o nalazima? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642770.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642770.jpg [title] =>

Kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642786.jpg [title] =>

Radovi na nalazištu Ad basilicas pictas traju punom parom

Saša Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642783.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642781.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642790.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642788.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642785.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25642776.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Građevinski radovi na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas uvelike su ovo ljeto odjekivali, a investitor je zaradio prekršajnu kaznu jer nije tražio dopuštenje Grada da radi u ljetnoj sezoni.

Dok su se po lokalitetu vrijednog arheološkog nalazišta koje je zatrpano bušili armiranobetonski piloni kao temelji za buduću zgradu, otvorilo se novo pitanje – kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?

---

---

Naime, zastupnik investitora tvrdi kako je za prezentaciju iznimno vrijedne arheologije zadužen Muzej grada Splita i da je Muzej uključen još prije početka građevinskih radova. No druga strana kaže kako to nije istina, dapače, da još ništa nije dogovoreno.

Odvjetnik Mladen Parčina, koji zastupa investitore Nedžada i Jasmina Ibrahimovića, poslao nam je odgovor u kojem tvrdi kako se radovi izvode uz nadzor konzervatora, arheološki nadzor, stručni nadzor ovlaštene firme i u dogovoru s Muzejom grada.

– Vezano uz način prezentacije arheološkog nalazišta javnosti, možemo vas obavijestiti da je već održan sastanak s konzervatorskim odjelom Grada Splita te s predstavnicima Muzeja grada Splita. Ide se u smjeru da Muzej grada Splita pripremi način prezentacije lokaliteta te očekujemo u narednom periodu da se navedeno i konkretizira – tvrdi odvjetnik Parčina.

---

image

Radovi na nalazištu Ad basilicas pictas traju punom parom

Saša Burić/Cropix
---

’Vlasnici su svjesni’

Za investitore, Ibrahimoviće, odvjetnik kaže kako su više nego svjesni lokacije čiji su vlasnici.

– Toj lokaciji pristupaju s dužnom pažnjom. Ništa se ne radi bez suglasnosti i bez konzervatorskog nadzora. Također su već održali sastanak s predstavnicima Muzeja grada Splita i prije nego su radovi počeli, kako bi se dogovorili oko načina prezentacije nalazišta. Također su s okolnim susjedima održali sastanak te dogovorili način izvođenja radova, kako se ne bi ugrozila sigurnost njihovih objekata – napominje odvjetnik i dodaje da njegovi klijenti nisu u rodu s poznatim nogometašem Zlatanom Ibrahimovićem, kako se pisalo.

Ovim izjavama odvjetnik Parčina stavio je znatnu odgovornost na Muzej grada Splita. Naime, zastupnik investitora prebacuje na Muzej dio odgovornosti za građevinske radove koji su dosad izvedeni na arheološkom lokalitetu tvrdnjom da je prije početka radova održan sastanak investitora i Muzeja u vezi s načinom prezentacije nalazišta. Štoviše, ispada kako je Muzej odgovoran za sve faze prezentacije nalazišta. Naime, Parčina tvrdi da je na Muzeju obaveza da pripremi način prezentacije nalazišta, a u ime investitora kaže kako očekuju da se u idućem razdoblju to konkretizira.

Međutim, ravnateljica Muzeja grada Splita Vesna Bulić Baketić, koju smo zamolili za izjavu, tvrdi posve suprotno.

– Nisam pronašla nijedan podatak o tome da je održan sastanak s predstavnicima Muzeja grada Splita na temu prezentacije lokaliteta, a samim time ni zaključak da je Muzej grada dužan izraditi projekt prezentacije – kategorična je ravnateljica.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Ravnateljica Muzeja napominje kako je nazočila radnom koordinacijskom sastanku s kolegama iz Konzervatorskog odjela na samom gradilištu, a da je riječ bila o konzultacijama projektne dokumentacije koja je uključivala i projekt samog arheološkog lokaliteta.

– Muzej grada spominjan je u kontekstu mjesta gdje će se pohranjivati artefakti s nalazišta. Upravljanje lokalitetom u budućnosti načelno je spomenuto kao mogućnost. Po ovom pitanju nije bilo apsolutno nikakvih daljnjih razgovora i dogovora oko idućih koraka. Na sastanku sam bila upoznata s izvedbenim arhitektonskim projektom, a elaborat upravljanja i prezentacije uopće ni u kojem kontekstu nije bio spominjan, samim time ni obveza Muzeja da počne s izradom takvog dokumenta – ističe ravnateljica Muzeja.

Pohrana u muzeju

– Muzej grada Splita od Konzervatorskog odjela dobio je samo jedno rješenje, a odnosi se na privremenu pohranu artefakata s arheološkog lokaliteta. U glavnom projektu se treba nalaziti i arhitektonsko rješenje arheološkog parka: za ovo sigurno nije nadležan Muzej grada Splita – ističe Bulić Baketić.

Ravnateljica dodaje kako s iznimnom pomnjom prati situaciju vezanu uz ovaj lokalitet i da je spremna pružiti svu stručnu potporu, jer smatra kako je riječ o iznimno važnoj lokaciji koja se treba prezentirati na način koji će biti u skladu sa svim pravilima struke, te povezati u itinerar drugih sličnih lokacija u gradu.

– Dakle, Muzej grada spreman je dati svoju podršku, međutim, na transparentan i jasno artikuliran način, koji će se definirati odlukama, rješenjima i sličnim aktima, a ne proizvoljno protumačenim razgovorima koji nisu dokumentirani. U ovome trenutku sva navedena pitanja investitori reguliraju s nadležnim Konzervatorskim odjelom – zaključuje ravnateljica Muzeja Vesna Bulić Baketić.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Pokušali smo doći do arhitektice Zrinke Visković, koja je preuzela projekt za izgradnju stambeno-poslovne zgrade za koju se izvode temelji na arheološkom nalazištu. Htjeli smo od nje doznati kako će se arheologija prezentirati. No nije nam se javila više od pola mjeseca, unatoč tome što smo ostavili dvije govorne poruke na njezinoj automatskoj sekretarici.

Od autora konzervatorskog elaborata za arheološku prezentaciju po kojem je dobivena dokumentacija za izvođenje radova Ive Vojnovića doznali smo kako nije angažiran u daljnjoj fazi. Očekivao je, kaže, da će ga investitor uzeti da bude stručni nadzor, ali to se nije dogodilo.

Odvjetnik: Svima smo ponudili

Kako smo provjerili, Andro Krstulović Opara se u ime Grada odrekao prava prvokupa za malu parcelu koju je prodavao “Vodovod” uz ovo arheološko nalazište, a trebala je bivšem vlasniku da okrupni građevinski projekt. Je li Opara na kraju mandata htio otkupiti arheološko nalazište, nismo doznali, ali svakako to nije došlo na bivše Gradsko vijeće.

Poslali smo odgovor Ministarstva gradonačelniku Ivici Puljku i zamolili za komentar. S obzirom da se ipak u njegovu mandatu prodala nekretnina koja je zaštićeno kulturno dobro, pitali smo je li bivši vlasnik nekretnine nudio Gradu na prvokup i je li Grad donio odluku da se odriče tog prava. Upitali smo, također, Puljka, ako je Konzervatorski odjel podsjetio na odluku bivše vlasti, da li se nije očitovao zato jer smatra da je gradnja stanova iznad kulturnog dobra bolje rješenje nego da je Grad otkupio nekretninu i na njoj suvremeno prezentirao ovaj lokalitet kao slojevit kulturni sadržaj bez stanova? Odgovor nije stigao unatoč ponovljenim upitima.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Odvjetnik Parčina tvrdi kako je bivši vlasnik ponudio Gradu, Županiji i Republici Hrvatskoj nekretninu, ali da od njih nije dobio očitovanje pa je, sukladno odredbi Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, protekom navedenoga roka bio ovlašten prodati nekretninu njegovoj stranci. Zanimljivo da su nam iz Županije odgovorili da nisu odlučivali o prvokupu lokacije Ad basilicas pictas.

“Splitsko-dalmatinska županija nije donosila odluku odustajanja od prava prvootkupa. Naime, stranka se dva puta obraćala sa zahtjevom za odustajanje od prava prvootkupa. Oba puta dokumentacija je bila nepotpuna pa se nisu stekli ni uvjeti da Splitsko-dalmatinska županija uputi akt na Županijsku skupštinu”, glasi odgovor Tomislava Đonlića, županijskog pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. 

---

Opara je htio otkupiti

Ministarstvo kulture i medija u dosadašnjim radovima ne vidi problem, prema informacijama koje imaju od lokalnog Konzervatorskog odjela.

– U prvoj fazi se izvode radovi statičke sanacije okolnih građevina i nesigurnih zemljanih profila te postavljanje betonskih temelja na mjestima gdje nema arheoloških struktura. Buduća prezentacija arheološkog lokaliteta predviđena je u parteru buduće stambene zgrade. Unutar poslovnog prostora, prizemlje će biti slobodno od gradnje, prezentirano i otvoreno građanima, a građevina na njegovu južnom dijelu bit će podignuta na stupovima 3,5 metara iznad razine lokaliteta kako bi se mogao uspostaviti režim zaštite i prezentacija nalaza, posebno raznobojnog luksuznog mozaika sjevernog broda – objašnjavaju iz Ministarstva kulture. No odgovornost zašto se izvodi ovakav projekt svaljuju, izgleda, na sadašnju vlast.

– Podsjećamo, premda je za vrijeme prethodne uprave Grada Splita odlučeno da će Grad iskoristiti svoje pravo prvokupa, do otkupa nije došlo zbog završetka mandata, a za vrijeme trenutne uprave, premda ju je Konzervatorski odjel podsjetio na mogućnost prvokupa, Gradska uprava se nije očitovala – stoji u odgovoru Ministarstva kulture.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix
Saša Burić/Cropix

Kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?

Saša Burić/Cropix

Radovi na nalazištu Ad basilicas pictas traju punom parom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/prvorazredni-arheoloski-lokalitet-u-splitu-prekrit-ce-stanovi-i-poslovni-prostori-tko-ce-brinuti-o-nalazima-1323663 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=632929e92d01ab62cb8dec8ccd3e184e46c357f0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvorazredni+arheolo%C5%A1ki+lokalitet+u+Splitu+prekrit+%C4%87e+stanovi+i+poslovni+prostori%2C+tko+%C4%87e+brinuti+o+nalazima%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvorazredni-arheoloski-lokalitet-u-splitu-prekrit-ce-stanovi-i-poslovni-prostori-tko-ce-brinuti-o-nalazima-1323663 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprvorazredni-arheoloski-lokalitet-u-splitu-prekrit-ce-stanovi-i-poslovni-prostori-tko-ce-brinuti-o-nalazima-1323663 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => betoniranje bazilika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitbetoniranje bazilika

Prvorazredni arheološki lokalitet u Splitu prekrit će stanovi i poslovni prostori, tko će brinuti o nalazima?

Piše Sandi Vidulić
18. rujna 2023. - 14:19
Kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?Saša Burić/Cropix

Građevinski radovi na arheološkom lokalitetu Ad basilicas pictas uvelike su ovo ljeto odjekivali, a investitor je zaradio prekršajnu kaznu jer nije tražio dopuštenje Grada da radi u ljetnoj sezoni.

Dok su se po lokalitetu vrijednog arheološkog nalazišta koje je zatrpano bušili armiranobetonski piloni kao temelji za buduću zgradu, otvorilo se novo pitanje – kako će se arheologija prezentirati kad se izgradi stambeno-poslovna zgrada s 14 stanova i četiri poslovna prostora?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:35