stdClass Object ( [id] => 1274536 [title] => Projekt ‘splitskog Manhattana‘ izronio iz ladice nakon 14 godina: u blizini najvišeg tornja niču još četiri nebodera! [alias] => projekt-splitskog-manhattana-izronio-iz-ladice-nakon-14-godina-u-blizini-najviseg-tornja-nicu-jos-cetiri-nebodera [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok se u Banovini odmjerava svaki dokument u vezi s "Dalmatia Towerom" u postupku izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje investitoru Josipu Komaru, koji iziritiran optužuje pročelnika Tea Vojkovića da probija rokove za izdavanje dozvole, dotle bi sjednica Gradskog vijeća koja se odvija ovaj četvrtak mogla biti dobra za jednu drugu investitorsku tvrtku.

Naime, jedna od točaka dnevnog reda glasi “Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla”.

Iza ovog nimalo uzbudljivog naslova nalazi se natječajno rješenje po kojem bi se na području od 2,5 hektara izgradila čak četiri nebodera. Riječ je o projektu arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića, koji su pobijedili na urbanističko-arhitektonskom natječaju još 2009. godine.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Desetljeće i pol kasnije Gradsko vijeće trebalo bi, na osnovi prvonagrađenog rješenja, odlučiti hoće li se krenuti u izradu urbanističkog plana (UPU) po kojem bi se izgradila četiri nebodera na području koje se nalazi između prodajnog centra “Joker”, stambenih zgrada POS-a, škvera, zgrade Hrvatske pošte i željezničkih kolosijeka na sjevernoj strani.

Južna granica obuhvaća Put Supavla od škvera do raskrižja s Putem Stinica u dužini od 240 metara, a istočna je granica Put Stinica od tog križanja pa do mosta i dugačka je 80-ak metara, dok se zapadna granica kreće odvojkom koji ide od Puta Supavla uz škver.

Propali ‘Privrednik’

Ovaj malo poznati natječaj inicirala je tvrtka “Privrednik”, koja je imala poslovnu zgradu (bivši “Obrtnički dom”) na tom području, a u međuvremenu je završila u stečaju. Tvrtku su držali graditelji Božen i Branimir Živaljić, koji su raspisali natječaj, ali ne preko Društva arhitekata Split, nego investitorski natječaj koji je imao slab odjek.

Kako navodi prof. dr. Darovan Tušek u knjizi “Arhitektonski natječaji u Splitu (2006. – 2010.)”, na natječaj su bila pozvana četiri arhitektonska biroa, a ostatak natječaja bio je otvorenog tipa, ali su se odazvali samo pozvani arhitekti. Na koncu je izabrano rješenje Šverka i Kezića.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

U jednom novinskom tekstu iz tog vremena pisalo je kako će se graditi "Manhattan" na Stinicama. No kako je “Privrednik” završio neslavno, tako je natječaj zaboravljen. Ali "Privrednikovu" zgradu preko puta "Jokera" poslije je otkupio "Manas" d.o.o., koji je preuređuje u hotel po projektu Emila Šverka.

No njihove su ambicije, izgleda, puno veće. Naime, kako smo doznali, iz “Manasa” su prema Gradu pokrenuli inicijativu da se krene u izradu UPU-a za intenzivnu izgradnju na Stinicama.

Tako će na Gradsko vijeće doći projekt s četiri “monolita” različitih dimenzija. Neboderi bi se razlikovali po širini, ali svi bi bili visoki 62,20 metara, a predviđeni su tako da je moguća izmjena stambenih i poslovnih sadržaja (hotelskih, uredskih i drugih) po etažama.

Prema Tušekovoj knjizi, etaže bi imale različite visine, južna strana za dnevne prostore bila bi visoka 4,2 metra, dok bi sjeverna strana, uglavnom namijenjena spavanju, imala visinu od 2,8 metara. Ako se računa manja visina etaže, neboderi bi imali po 22 kata.

Ukupna nadzemna bruto površina sva četiri nebodera iznosila bi 35.538 četvornih metara. Predviđeno je 788 parkirališnih mjesta u dvije do tri podzemne etaže. Neboderi bi se izdizali iznad ozelenjene javne površine koja bi imala kružne otvore.

Autori su išli dotle da su zamišljali “zeleni most” koji bi povezao Kopilicu, Brodaricu, Tursku kulu i Marjan, a služio bi kao pješačka i biciklistička trasa. Ali to nema veze s obuhvatom natječaja i vjerojatno je stavljeno kako natječajni rad ne bi izgledao samo kao “pumpanje” ne odveć velikog prostora betonskim kvadratima. Zašto baš sad?

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Upitali smo pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića zbog čega se iz naftalina izvlači natječaj iz 2009. za “ Manhattan” na Stinicama, kako su mediji zvali projekt arhitekata Šverka i Kezića, budući da “Privrednika” odavno nema, a područje je “rascjepkano” na niz malih parcela.

Zanimalo nas je, naime, je li Grad došao do zaključka da je navedeno rješenje optimalno, s obzirom na to da je izabrano na natječaju na koji su se odazvala samo četiri arhitektonska biroa?

Ako jest, po kojem se kriteriju došlo do tog zaključka i koje bi potrebe ovakvo rješenje zadovoljilo da se na osnovi njega ide u izradu UPU-a za područje sjeverozapadno od raskrižja Puta Stinica i Puta Supavla?

– A zašto ne? Provedba arhitektonsko-urbanističkog natječaja procedura je koja nema zastaru. Dakle, predmetno nagrađeno natječajno rješenje, koje je obavezna stručna podloga za donošenje novog urbanističkog plana uređenja, kao i svako drugo natječajno rješenje, nema rok valjanosti.

Isto je odabrano u zakonitoj proceduri na temelju važećeg GUP-a, koji se za to područje nije mijenjao, niti je predmet postojećih promjena, niti postoji namjera, inicijativa ili potreba bilo kojeg javnog tijela ili privatne stranke da se iste odredbe promijene, pa je govoriti o “naftalinu” ili na bilo koji negativan način ocjenjivati odabrano rješenje, sa stručne strane, neosnovano i neutemeljeno – odgovorio nam je Vojković.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ako nije riječ o zadovoljenju potreba grada i građana, pitali smo Vojkovića, postoji li zainteresirani investitor koji bi uložio u otkup zemljišta i izgradnju nebodera na toj lokaciji pa se radi toga na Gradsko vijeće stavlja prijedlog o pokretanju izrade UPU-a?

– Da, postoji inicijativa investitora zainteresiranih za realizaciju ovog projekta. Pa kad god postoji takva ili slična inicijativa bilo kojeg investitora za realizacijom nekog investicijskog projekta, a koja je utemeljena na zakonom i podzakonskim aktima utemeljenoj proceduri, stručne službe Grada Splita nemaju niti razloga niti pravo takvu inicijativu osporavati ili negirati – napominje pročelnik.

Na pitanje o kojem se investitoru radi, Teo Vojković potvrdio je da je u pitanju “Manas” d.o.o.

U obrazloženju prijedloga odluke koja dolazi na Gradsko vijeće stoji da je “prostor urbanistički nedefiniran i izgrađen uglavnom bespravnom gradnjom”. Prostor doista nema urbanističku vrijednost, no zaboravilo se napisati da je tamošnja bespravna gradnja legalizirana od gradskih službi.

Štoviše, područje obuhvata natječaja iz 2009., a koje je i područje za koje bi se izrađivao UPU, “rascjepkano” je na brojne parcele različitih vlasnika. Na njemu ima izgrađenih obiteljskih kuća i drugih sadržaja. Jedan od susjeda rekao nam je kako su iz “Manasa” još ranije htjeli otkupljivati parcele, ali da okolni stanari nisu bili voljni prodati ih.

HEP još ne zna

HEP ima poslovne prostore na Putu Supavla, stoga smo upitali člana povjerenstva sindikata Franu Dražena Spaina, koji je godinama radio na toj lokaciji, jesu li upoznati s tim da se namjerava graditi nebodere. Naknadno nam se javio, a pokazalo se da u HEP-u ne znaju za ovu inicijativu.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

– Razgovarao sam s pomoćnikom upravitelja "Elektrodalmacije Split", nije bilo nikakvih kontakata prema HEP-u. Znam da je, kad sam bio tamo, 12 ili 13 vlasnika koji se nisu mogli dogovoriti.

Znači, mnogo je vlasnika. Mi smo tu u najmu, ali nekog kontakta o otkupu tog prostora, ili upozorenja da tražimo drugu lokaciju jer se ova prodaje, prema nama nije bilo – kazao nam Spain.

Stoga smo poslali pitanje “Manasu” jesu li voljni otkupiti sve nekretnine kako bi se realiziralo natječajno rješenje ili samo namjeravaju graditi na onome što je sada u njihovu vlasništvu ako se usvoji UPU. Naime, “Manas” drži par parcela, od kojih na jednoj upravo rekonstruira postojeću zgradu. Odgovore investitora objavit ćemo kad ih dobijemo.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INVESTITOR SPREMAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => INVESTITOR SPREMAN 2 0 7665 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-20 15:16:24 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-21 10:15:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-21 10:15:18 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13935 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Projekt 'splitskog Manhattana' izronio iz ladice nakon 14 godina; u blizini najvišeg tornja niču još četiri nebodera! [metakey] => Neno Kezić, Emil Šverko, splitski manhattan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550274.png","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550195.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550190.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550183.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550188.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550186.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24550184.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/20\/24505934.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vizualizacija","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Projekt \u2018Manhattan na Stinicama\u2018<\/p>","

Prostor na Stinicama na kojem je predvi\u0111ena gradnja nebodera<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1853x846","hd_24550274_1920.png":"1920x1080","k_24550274_1280.png":"1280x1280","k_24550274_1024.png":"1024x1024","k_24550274_640.png":"640x640","k_24550274_480.png":"480x480","k_24550274_340.png":"340x340","k_24550274_220.png":"220x220","o_24550274_1280.png":"1280x584","o_24550274_1024.png":"1024x467","o_24550274_640.png":"640x292","o_24550274_480.png":"480x219","o_24550274_340.png":"340x155","o_24550274_220.png":"220x100","h_24550274_1280.png":"1280x854","h_24550274_1024.png":"1024x683","h_24550274_640.png":"640x427","h_24550274_480.png":"480x320","h_24550274_340.png":"340x227","h_24550274_220.png":"220x147","pp_24550274_1280.png":"1280x1628","pp_24550274_1024.png":"1024x1303","pp_24550274_640.png":"640x814","pp_24550274_480.png":"480x611","pp_24550274_340.png":"340x432","pp_24550274_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1195","hd_24550195_1920.jpg":"1920x1080","k_24550195_1280.jpg":"1280x1280","k_24550195_1024.jpg":"1024x1024","k_24550195_640.jpg":"640x640","k_24550195_480.jpg":"480x480","k_24550195_340.jpg":"340x340","k_24550195_220.jpg":"220x220","o_24550195_1280.jpg":"1280x796","o_24550195_1024.jpg":"1024x637","o_24550195_640.jpg":"640x398","o_24550195_480.jpg":"480x298","o_24550195_340.jpg":"340x211","o_24550195_220.jpg":"220x136","h_24550195_1280.jpg":"1280x854","h_24550195_1024.jpg":"1024x683","h_24550195_640.jpg":"640x427","h_24550195_480.jpg":"480x320","h_24550195_340.jpg":"340x227","h_24550195_220.jpg":"220x147","pp_24550195_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550195_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550195_640.jpg":"640x814","pp_24550195_480.jpg":"480x611","pp_24550195_340.jpg":"340x432","pp_24550195_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1212","hd_24550190_1920.jpg":"1920x1080","k_24550190_1280.jpg":"1280x1280","k_24550190_1024.jpg":"1024x1024","k_24550190_640.jpg":"640x640","k_24550190_480.jpg":"480x480","k_24550190_340.jpg":"340x340","k_24550190_220.jpg":"220x220","o_24550190_1280.jpg":"1280x808","o_24550190_1024.jpg":"1024x646","o_24550190_640.jpg":"640x404","o_24550190_480.jpg":"480x303","o_24550190_340.jpg":"340x214","o_24550190_220.jpg":"220x138","h_24550190_1280.jpg":"1280x854","h_24550190_1024.jpg":"1024x683","h_24550190_640.jpg":"640x427","h_24550190_480.jpg":"480x320","h_24550190_340.jpg":"340x227","h_24550190_220.jpg":"220x147","pp_24550190_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550190_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550190_640.jpg":"640x814","pp_24550190_480.jpg":"480x611","pp_24550190_340.jpg":"340x432","pp_24550190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1188","hd_24550183_1920.jpg":"1920x1080","k_24550183_1280.jpg":"1280x1280","k_24550183_1024.jpg":"1024x1024","k_24550183_640.jpg":"640x640","k_24550183_480.jpg":"480x480","k_24550183_340.jpg":"340x340","k_24550183_220.jpg":"220x220","o_24550183_1280.jpg":"1280x792","o_24550183_1024.jpg":"1024x633","o_24550183_640.jpg":"640x396","o_24550183_480.jpg":"480x297","o_24550183_340.jpg":"340x210","o_24550183_220.jpg":"220x136","h_24550183_1280.jpg":"1280x854","h_24550183_1024.jpg":"1024x683","h_24550183_640.jpg":"640x427","h_24550183_480.jpg":"480x320","h_24550183_340.jpg":"340x227","h_24550183_220.jpg":"220x147","pp_24550183_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550183_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550183_640.jpg":"640x814","pp_24550183_480.jpg":"480x611","pp_24550183_340.jpg":"340x432","pp_24550183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1141","hd_24550188_1920.jpg":"1920x1080","k_24550188_1280.jpg":"1280x1280","k_24550188_1024.jpg":"1024x1024","k_24550188_640.jpg":"640x640","k_24550188_480.jpg":"480x480","k_24550188_340.jpg":"340x340","k_24550188_220.jpg":"220x220","o_24550188_1280.jpg":"1280x760","o_24550188_1024.jpg":"1024x608","o_24550188_640.jpg":"640x380","o_24550188_480.jpg":"480x285","o_24550188_340.jpg":"340x202","o_24550188_220.jpg":"220x130","h_24550188_1280.jpg":"1280x854","h_24550188_1024.jpg":"1024x683","h_24550188_640.jpg":"640x427","h_24550188_480.jpg":"480x320","h_24550188_340.jpg":"340x227","h_24550188_220.jpg":"220x147","pp_24550188_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550188_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550188_640.jpg":"640x814","pp_24550188_480.jpg":"480x611","pp_24550188_340.jpg":"340x432","pp_24550188_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_24550186_1920.jpg":"1920x1080","k_24550186_1280.jpg":"1280x1280","k_24550186_1024.jpg":"1024x1024","k_24550186_640.jpg":"640x640","k_24550186_480.jpg":"480x480","k_24550186_340.jpg":"340x340","k_24550186_220.jpg":"220x220","o_24550186_1280.jpg":"1280x804","o_24550186_1024.jpg":"1024x643","o_24550186_640.jpg":"640x402","o_24550186_480.jpg":"480x301","o_24550186_340.jpg":"340x213","o_24550186_220.jpg":"220x138","h_24550186_1280.jpg":"1280x854","h_24550186_1024.jpg":"1024x683","h_24550186_640.jpg":"640x427","h_24550186_480.jpg":"480x320","h_24550186_340.jpg":"340x227","h_24550186_220.jpg":"220x147","pp_24550186_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550186_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550186_640.jpg":"640x814","pp_24550186_480.jpg":"480x611","pp_24550186_340.jpg":"340x432","pp_24550186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1163","hd_24550184_1920.jpg":"1920x1080","k_24550184_1280.jpg":"1280x1280","k_24550184_1024.jpg":"1024x1024","k_24550184_640.jpg":"640x640","k_24550184_480.jpg":"480x480","k_24550184_340.jpg":"340x340","k_24550184_220.jpg":"220x220","o_24550184_1280.jpg":"1280x775","o_24550184_1024.jpg":"1024x620","o_24550184_640.jpg":"640x387","o_24550184_480.jpg":"480x290","o_24550184_340.jpg":"340x205","o_24550184_220.jpg":"220x133","h_24550184_1280.jpg":"1280x854","h_24550184_1024.jpg":"1024x683","h_24550184_640.jpg":"640x427","h_24550184_480.jpg":"480x320","h_24550184_340.jpg":"340x227","h_24550184_220.jpg":"220x147","pp_24550184_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550184_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550184_640.jpg":"640x814","pp_24550184_480.jpg":"480x611","pp_24550184_340.jpg":"340x432","pp_24550184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_24505934_1920.jpg":"1920x1080","k_24505934_1280.jpg":"1280x1280","k_24505934_1024.jpg":"1024x1024","k_24505934_640.jpg":"640x640","k_24505934_480.jpg":"480x480","k_24505934_340.jpg":"340x340","k_24505934_220.jpg":"220x220","o_24505934_1280.jpg":"1280x852","o_24505934_1024.jpg":"1024x681","o_24505934_640.jpg":"640x426","o_24505934_480.jpg":"480x319","o_24505934_340.jpg":"340x226","o_24505934_220.jpg":"220x146","h_24505934_1280.jpg":"1280x854","h_24505934_1024.jpg":"1024x683","h_24505934_640.jpg":"640x427","h_24505934_480.jpg":"480x320","h_24505934_340.jpg":"340x227","h_24505934_220.jpg":"220x147","pp_24505934_1280.jpg":"1280x1628","pp_24505934_1024.jpg":"1024x1303","pp_24505934_640.jpg":"640x814","pp_24505934_480.jpg":"480x611","pp_24505934_340.jpg":"340x432","pp_24505934_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7964740 Threads: 3 Questions: 1656828728 Slow queries: 4925865 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111925945 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/projekt-splitskog-manhattana-izronio-iz-ladice-nakon-14-godina-u-blizini-najviseg-tornja-nicu-jos-cetiri-nebodera-1274536 [printLink] => /split/projekt-splitskog-manhattana-izronio-iz-ladice-nakon-14-godina-u-blizini-najviseg-tornja-nicu-jos-cetiri-nebodera-1274536?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 297519 [name] => Neno Kezić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neno-kezic [link] => /tag/neno-kezic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 503271 [name] => Emil Šverko [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => emil-sverko [link] => /tag/emil-sverko ) [2] => stdClass Object ( [id] => 709981 [name] => splitski manhattan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-21 11:15:36 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-manhattan [link] => /tag/splitski-manhattan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INVESTITOR SPREMAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Projekt ‘splitskog Manhattana‘ izronio iz ladice nakon 14 godina: u blizini najvišeg tornja niču još četiri nebodera! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550274.png [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vizualizacija [mainImageDesc] =>

Projekt ‘Manhattan na Stinicama‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550274.png [title] =>

Projekt ‘Manhattan na Stinicama‘

Vizualizacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550195.jpg [title] =>

Prostor na Stinicama na kojem je predviđena gradnja nebodera

Tom Dubravec/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550190.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550183.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550188.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550186.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24550184.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/20/24505934.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok se u Banovini odmjerava svaki dokument u vezi s "Dalmatia Towerom" u postupku izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje investitoru Josipu Komaru, koji iziritiran optužuje pročelnika Tea Vojkovića da probija rokove za izdavanje dozvole, dotle bi sjednica Gradskog vijeća koja se odvija ovaj četvrtak mogla biti dobra za jednu drugu investitorsku tvrtku.

Naime, jedna od točaka dnevnog reda glasi “Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla”.

Iza ovog nimalo uzbudljivog naslova nalazi se natječajno rješenje po kojem bi se na području od 2,5 hektara izgradila čak četiri nebodera. Riječ je o projektu arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića, koji su pobijedili na urbanističko-arhitektonskom natječaju još 2009. godine.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Desetljeće i pol kasnije Gradsko vijeće trebalo bi, na osnovi prvonagrađenog rješenja, odlučiti hoće li se krenuti u izradu urbanističkog plana (UPU) po kojem bi se izgradila četiri nebodera na području koje se nalazi između prodajnog centra “Joker”, stambenih zgrada POS-a, škvera, zgrade Hrvatske pošte i željezničkih kolosijeka na sjevernoj strani.

Južna granica obuhvaća Put Supavla od škvera do raskrižja s Putem Stinica u dužini od 240 metara, a istočna je granica Put Stinica od tog križanja pa do mosta i dugačka je 80-ak metara, dok se zapadna granica kreće odvojkom koji ide od Puta Supavla uz škver.

Propali ‘Privrednik’

Ovaj malo poznati natječaj inicirala je tvrtka “Privrednik”, koja je imala poslovnu zgradu (bivši “Obrtnički dom”) na tom području, a u međuvremenu je završila u stečaju. Tvrtku su držali graditelji Božen i Branimir Živaljić, koji su raspisali natječaj, ali ne preko Društva arhitekata Split, nego investitorski natječaj koji je imao slab odjek.

Kako navodi prof. dr. Darovan Tušek u knjizi “Arhitektonski natječaji u Splitu (2006. – 2010.)”, na natječaj su bila pozvana četiri arhitektonska biroa, a ostatak natječaja bio je otvorenog tipa, ali su se odazvali samo pozvani arhitekti. Na koncu je izabrano rješenje Šverka i Kezića.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

U jednom novinskom tekstu iz tog vremena pisalo je kako će se graditi "Manhattan" na Stinicama. No kako je “Privrednik” završio neslavno, tako je natječaj zaboravljen. Ali "Privrednikovu" zgradu preko puta "Jokera" poslije je otkupio "Manas" d.o.o., koji je preuređuje u hotel po projektu Emila Šverka.

No njihove su ambicije, izgleda, puno veće. Naime, kako smo doznali, iz “Manasa” su prema Gradu pokrenuli inicijativu da se krene u izradu UPU-a za intenzivnu izgradnju na Stinicama.

Tako će na Gradsko vijeće doći projekt s četiri “monolita” različitih dimenzija. Neboderi bi se razlikovali po širini, ali svi bi bili visoki 62,20 metara, a predviđeni su tako da je moguća izmjena stambenih i poslovnih sadržaja (hotelskih, uredskih i drugih) po etažama.

Prema Tušekovoj knjizi, etaže bi imale različite visine, južna strana za dnevne prostore bila bi visoka 4,2 metra, dok bi sjeverna strana, uglavnom namijenjena spavanju, imala visinu od 2,8 metara. Ako se računa manja visina etaže, neboderi bi imali po 22 kata.

Ukupna nadzemna bruto površina sva četiri nebodera iznosila bi 35.538 četvornih metara. Predviđeno je 788 parkirališnih mjesta u dvije do tri podzemne etaže. Neboderi bi se izdizali iznad ozelenjene javne površine koja bi imala kružne otvore.

Autori su išli dotle da su zamišljali “zeleni most” koji bi povezao Kopilicu, Brodaricu, Tursku kulu i Marjan, a služio bi kao pješačka i biciklistička trasa. Ali to nema veze s obuhvatom natječaja i vjerojatno je stavljeno kako natječajni rad ne bi izgledao samo kao “pumpanje” ne odveć velikog prostora betonskim kvadratima. Zašto baš sad?

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Upitali smo pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića zbog čega se iz naftalina izvlači natječaj iz 2009. za “ Manhattan” na Stinicama, kako su mediji zvali projekt arhitekata Šverka i Kezića, budući da “Privrednika” odavno nema, a područje je “rascjepkano” na niz malih parcela.

Zanimalo nas je, naime, je li Grad došao do zaključka da je navedeno rješenje optimalno, s obzirom na to da je izabrano na natječaju na koji su se odazvala samo četiri arhitektonska biroa?

Ako jest, po kojem se kriteriju došlo do tog zaključka i koje bi potrebe ovakvo rješenje zadovoljilo da se na osnovi njega ide u izradu UPU-a za područje sjeverozapadno od raskrižja Puta Stinica i Puta Supavla?

– A zašto ne? Provedba arhitektonsko-urbanističkog natječaja procedura je koja nema zastaru. Dakle, predmetno nagrađeno natječajno rješenje, koje je obavezna stručna podloga za donošenje novog urbanističkog plana uređenja, kao i svako drugo natječajno rješenje, nema rok valjanosti.

Isto je odabrano u zakonitoj proceduri na temelju važećeg GUP-a, koji se za to područje nije mijenjao, niti je predmet postojećih promjena, niti postoji namjera, inicijativa ili potreba bilo kojeg javnog tijela ili privatne stranke da se iste odredbe promijene, pa je govoriti o “naftalinu” ili na bilo koji negativan način ocjenjivati odabrano rješenje, sa stručne strane, neosnovano i neutemeljeno – odgovorio nam je Vojković.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Ako nije riječ o zadovoljenju potreba grada i građana, pitali smo Vojkovića, postoji li zainteresirani investitor koji bi uložio u otkup zemljišta i izgradnju nebodera na toj lokaciji pa se radi toga na Gradsko vijeće stavlja prijedlog o pokretanju izrade UPU-a?

– Da, postoji inicijativa investitora zainteresiranih za realizaciju ovog projekta. Pa kad god postoji takva ili slična inicijativa bilo kojeg investitora za realizacijom nekog investicijskog projekta, a koja je utemeljena na zakonom i podzakonskim aktima utemeljenoj proceduri, stručne službe Grada Splita nemaju niti razloga niti pravo takvu inicijativu osporavati ili negirati – napominje pročelnik.

Na pitanje o kojem se investitoru radi, Teo Vojković potvrdio je da je u pitanju “Manas” d.o.o.

U obrazloženju prijedloga odluke koja dolazi na Gradsko vijeće stoji da je “prostor urbanistički nedefiniran i izgrađen uglavnom bespravnom gradnjom”. Prostor doista nema urbanističku vrijednost, no zaboravilo se napisati da je tamošnja bespravna gradnja legalizirana od gradskih službi.

Štoviše, područje obuhvata natječaja iz 2009., a koje je i područje za koje bi se izrađivao UPU, “rascjepkano” je na brojne parcele različitih vlasnika. Na njemu ima izgrađenih obiteljskih kuća i drugih sadržaja. Jedan od susjeda rekao nam je kako su iz “Manasa” još ranije htjeli otkupljivati parcele, ali da okolni stanari nisu bili voljni prodati ih.

HEP još ne zna

HEP ima poslovne prostore na Putu Supavla, stoga smo upitali člana povjerenstva sindikata Franu Dražena Spaina, koji je godinama radio na toj lokaciji, jesu li upoznati s tim da se namjerava graditi nebodere. Naknadno nam se javio, a pokazalo se da u HEP-u ne znaju za ovu inicijativu.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

– Razgovarao sam s pomoćnikom upravitelja "Elektrodalmacije Split", nije bilo nikakvih kontakata prema HEP-u. Znam da je, kad sam bio tamo, 12 ili 13 vlasnika koji se nisu mogli dogovoriti.

Znači, mnogo je vlasnika. Mi smo tu u najmu, ali nekog kontakta o otkupu tog prostora, ili upozorenja da tražimo drugu lokaciju jer se ova prodaje, prema nama nije bilo – kazao nam Spain.

Stoga smo poslali pitanje “Manasu” jesu li voljni otkupiti sve nekretnine kako bi se realiziralo natječajno rješenje ili samo namjeravaju graditi na onome što je sada u njihovu vlasništvu ako se usvoji UPU. Naime, “Manas” drži par parcela, od kojih na jednoj upravo rekonstruira postojeću zgradu. Odgovore investitora objavit ćemo kad ih dobijemo.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vizualizacija Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Vizualizacija

Projekt ‘Manhattan na Stinicama‘

Tom Dubravec/Cropix

Prostor na Stinicama na kojem je predviđena gradnja nebodera

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/projekt-splitskog-manhattana-izronio-iz-ladice-nakon-14-godina-u-blizini-najviseg-tornja-nicu-jos-cetiri-nebodera-1274536 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f9d8f1855a65a1c052f64a53ba0d037a6186e3dd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Projekt+%E2%80%98splitskog+Manhattana%E2%80%98+izronio+iz+ladice+nakon+14+godina%3A+u+blizini+najvi%C5%A1eg+tornja+ni%C4%8Du+jo%C5%A1+%C4%8Detiri+nebodera%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprojekt-splitskog-manhattana-izronio-iz-ladice-nakon-14-godina-u-blizini-najviseg-tornja-nicu-jos-cetiri-nebodera-1274536 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprojekt-splitskog-manhattana-izronio-iz-ladice-nakon-14-godina-u-blizini-najviseg-tornja-nicu-jos-cetiri-nebodera-1274536 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => INVESTITOR SPREMAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitINVESTITOR SPREMAN

Projekt ‘splitskog Manhattana‘ izronio iz ladice nakon 14 godina: u blizini najvišeg tornja niču još četiri nebodera!

Piše Sandi Vidulić
21. ožujka 2023. - 11:15

Dok se u Banovini odmjerava svaki dokument u vezi s "Dalmatia Towerom" u postupku izdavanja izmjene i dopune rješenja za građenje investitoru Josipu Komaru, koji iziritiran optužuje pročelnika Tea Vojkovića da probija rokove za izdavanje dozvole, dotle bi sjednica Gradskog vijeća koja se odvija ovaj četvrtak mogla biti dobra za jednu drugu investitorsku tvrtku.

Naime, jedna od točaka dnevnog reda glasi “Prijedlog odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja područja sjeverozapadno od križanja ulica Put Stinica i Put Supavla”.

Iza ovog nimalo uzbudljivog naslova nalazi se natječajno rješenje po kojem bi se na području od 2,5 hektara izgradila čak četiri nebodera. Riječ je o projektu arhitekata Emila Šverka i Nene Kezića, koji su pobijedili na urbanističko-arhitekton...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 14:16