stdClass Object ( [id] => 1330532 [title] => Projekt Kopilica usporediv sa Splitom 3? Nova, priuštiva četvrt za 20.000 ljudi, zona raznovrsnih aktivnosti s parkom... [alias] => projekt-kopilica-usporediv-sa-splitom-3-nova-priustiva-cetvrt-za-20-000-ljudi-zona-raznovrsnih-aktivnosti-s-parkom [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradski projekt Kopilica obuhvaća područje od milijun četvornih metara, a proteže se sjeverno od Ulice Domovinskog rata do Sjeverne luke. Kako smo pisali u posljednje vrijeme mijenjaju se vlasnici zemljišta, no što se zapravo može graditi na Kopilici i Stinicama?

– U području gradskog projekta Kopilica, prije provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja kao stručne podloge za donošenje UPU-a, dakle i prije donošenja UPU-a, moguće je rekonstruirati postojeće građevine u postojećim gabaritima – odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Teo Vojković.

Urbanističko-arhitektonski natječaj za gradski projekt Kopilica, koji će obuhvatiti 100 hektara, trebao bi dati odgovore što učiniti s ovim velikim područjem u širem središtu grada.

Taj natječaj očekuje se već gotovo dvadeset godina, od donošenja GUP-a iz 2005. Teo Vojković najavljuje da će to biti međunarodni natječaj. Kopilica bi, kaže, postala novo gradsko područje na kojem bi živjelo 20.000 stanovnika. Tamo bi bio novi gradski park. Uz to, Kopilica bi bila zona raznovrsnih aktivnosti: društvenih, turističkih, priuštivo stambenih, parkovnih, sportsko-rekreacijskih i proizvodno-gospodarskih.

– Riječ je o jednom od 11 gradskih projekata. Među njima se područja Kopilice i istočne obale gradske luke posebno ističu jer predstavljaju najvažnije prostorne resurse za budući razvoj Splita. Takvo stajalište utemeljeno je na planskom statusu koje ta područja imaju u svim urbanističkim planovima najvišeg ranga od 1926. godine do danas – kaže Vojković i dodaje kako tu tezu podržavaju i najnovija studijska i anketna istraživanja koja su poslužila kao osnova za izradu cijelog niza strateških dokumenata, među kojima posebno ističe "Strategiju razvoja grada Splita do 2030.".

---

image

Pročelnik Teo Vojković i gradonačelnik Ivica Puljak predstavili su početak priprema projekta Kopilica još lani u kolovozu

Ante Čizmić/Cropix
---

Ekološka zona na Stinicama

S obzirom na pozitivna iskustva s anketnim natječajem za Istočnu obalu, namjerava se ista procedura ponoviti i za gradski projekt Kopilica.

Slijed priprema za natječaj uključuje anketno istraživanje provedeno tijekom travnja 2021. za potrebe izrade "Strategije razvoja Splita do 2030." i drugo, iz rujna 2022., u sklopu priprema za izradu Nacrta programskih smjernica za Kopilicu.

Na drugom istraživanju ispitanici su se pozitivno izjasnili o prijedlozima da Kopilica ima široki spektar mješovitih namjena, kao i da se na području Stinice-Pijat sačuva postojeća ekološka zona u kojoj je evidentirano 308 biljnih vrsta, od kojih je 13 zaštićeno.

Pozitivno su odgovorili na prijedlog da se provede pažljiv odabir zona za pozicioniranje visokih građevina sa stambeno-poslovnim sadržajima te oblikovanje novih javnih, parkovnih, zelenih i rekreacijskih površina. Podržali su gradnju POS-ovih stanova i sportsko-rekreacijskog centra. Dali su svoj glas za izgradnju mosta/tunela koji bi vezivao Kopilicu s Kaštelima i čvorom Vučevica i podržali izgradnju novog autobusnog i željezničkog kolodvora, kao i povezivanje Kopilice sa Zračnom lukom Split i gradskom lukom.

U pripremi programa natječaja obavit će se konzultacije s Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, Županijskom lučkom upravom i Lučkom upravom Split. Organizirat će se otvorena diskusija o programskim smjernicama sa Sveučilištem, Fakultetom građevine, arhitekture i geodezije, Županijskim zavodom za prostorno uređenje, Zavodom za prostorno uređenje grada Splita, DAS-om, Konzervatorskim odjelom u Splitu, agencijom RAST...

Vojković objašnjava kako je osnovni cilj ovako složene pripremne procedure preispitivanje sadašnjih provedbenih odredbi GUP-a, prema kojima je Kopilica dominantno definirana kao prometno čvorište i "radna zona" na površini od oko 100 hektara. U Gradu smatraju da je tu tezu potrebno preispitati, stoga su izrađene osnovne programske smjernice za provedbu anketnog urbanističko-arhitektonskog natječaja. Natječaj bi poslužio kao stručna podloga za izmjene GUP-a i donošenje UPU-a za to područje.

Ove programske smjernice su podloga za predstojeće stručne diskusije, nakon kojih će biti dopunjene ili revidirane, te će kao takve biti osnova za izradu natječajnog programa:

1. Kopilicu bi trebalo transformirati u novi gradski kvart sa širokim spektrom mješovitih, društvenih, turističkih, priuštivo stambenih, parkovnih, sportsko-rekreacijskih i proizvodno-gospodarskih sadržaja podržanih suvremenim ekološkim standardima koji neizostavno uključuju aktivnu primjenu mjera za klimatske prilagodbe.

2. Pritom posebnu pozornost treba posvetiti uređenju novog željezničkog i autobusnog kolodvora, te nove luke u Stinicama. Uspostava kvalitetne cestovne poveznice na trasi čvor Vučevica – Kaštela – Kopilica – Istočna obala predstavlja strateški projekt najvišeg ranga realizacija kojega je u tijeku.

3. Na području Stinice-Pijat trebalo bi sačuvati postojeću ekološku zonu u kojoj je evidentirano 308 biljnih vrsta, od kojih je 13 zaštićeno. Novi krajobrazno-ekološki rezervat u budućnosti će biti ne samo ekološki i urbani orijentir, nego i novi gradski park namijenjen svim stanovnicima Splita.

4. S obzirom na površinu Kopilice i gustoću naseljenosti središnjeg dijela naselja Split, koja je veća od 20.000 st./km², za očekivati je da bi u Kopilici moglo naći smještaj oko 20.000 novih stalnih stanovnika grada Splita. S tim brojem, koji obuhvaća i sadašnje stanovnike, trebalo bi računati kada se dimenzioniraju sportsko-rekreacijski, parkovni i društveni sadržaji (dječji vrtići, osnovne i srednje škole, srednjoškolski i studentski domovi, ambulante i sl.).

---

image

U skoroj budućnosti Kopilica bi trebala postati područje na kojem će započeti novi razvojno-investicijski ciklus, čiji će učinak na cijeli grad biti usporediv s učincima projekata MIS i Split 3 - kaže Teo Vojković

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Novi razvojno-investicijski ciklus

Sve navedeno, tvrdi Vojković, upućuje na scenarij prema kojemu bi u skoroj budućnosti Kopilica trebala postati područje na kojem će započeti novi razvojno-investicijski ciklus, učinak kojeg će na cijeli grad biti usporediv s učincima projekata MIS i Split 3.

– Naravno, već iz opisane procedure jasno je da će proces donošenja slijedeće izmjene GUP-a teći paralelno s provedbom nekih natječaja za neke gradske projekte (vjerojatno Kopilica, Brodarica, Duilovo), ali sasvim je sigurno da će se neki natječaji (Stari Hajdukov plac, Poljud) dogoditi i prije – tvrdi Teo Vojković.

---

Ima li smisla graditi toliko stanova?

Iz riječi pročelnika Vojkovića nismo mogli zaključiti kad bi se međunarodni natječaj za Kopilicu mogao raspisati. No kad procedura krene, sigurno je da će natječaj izazvati veliku pažnju javnosti, političara, medija i struke.

Neke od ideja za Kopilicu podsjećaju na "Masterplan" iz vremena Andre Krstulovića Opare. "Masterplan" je Kopilicu sagledavao kao područje stambene, poslovne i turističke namjene koje bi imalo park, školu, vrtić, na jednom dijelu POS-ove stanove, glavni autobusni i glavni željeznički kolodvor, na obali novu teretnu trajektnu luku, kao i novu rivu, spominjalo se povezivanje s mostom Split – Kaštela...

I tada se govorilo o gradnji stanova po pristupačnim cijenama za 20.000 stanovnika koji bi došli na Kopilicu, iako je demografska studija koja je naručena za taj projekt pokazala kako će Split do 2040. spasti na nešto više od 140 tisuća stanovnika, pa se otvorilo pitanje ima li smisla graditi toliko stanova. Nije se spominjalo strance ni imigrante.

Na svoje probleme glasno su upozorili neki od stanovnika Kopilice, u vezi s neriješenim stambenim pitanjem vezanim uz odnos s HŽ-om. Također, neki od onih koji imaju poslovne prostore na Stinicama i Kopilici nisu pokazali interes za prenamjene koje je predviđao "Masterplan" za taj dio grada. No bilo je u to doba i otkupa zemljišta, možda su neki kalkulirali s nadolazećim vremenima...

---

---

AFCO je definitivno ‘ad acta‘

– Kada se analiziraju rezultati natječaja za Istočnu obalu, posebice preporuke Ocjenjivačkog suda, čini se da su na stručnoj razini definitivno arhivirane postavke projekta AFCO iz 2000. i "Masterplana" iz 2018., koje su pretpostavljale intenzivnu izgradnju turističkih, pa čak i stambenih sadržaja.

Uz navedeno, natječajnim doprinosom ocijenjeni su i prijedlozi cestovnih rješenja nagrađenih radova koje nakon provedenog brojenja prometa tijekom srpnja 2023. analiziraju stručnjaci Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita – tvrdi pročelnik Teo Vojković.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD ĆE TAJ NATJEČAJ? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => KAD ĆE TAJ NATJEČAJ? 2 0 6126 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 09:27:07 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-16 08:38:51 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2023-10-15 05:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Projekt Kopilica usporediv sa Splitom 3? Nova, priuštiva četvrt za 20.000 ljudi, zona raznovrsnih aktivnosti s parkom... [metakey] => Kopilica, međunarodni natječaj, Upravni odjel za urbanizam, Teo Vojković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/23507336.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/23507337.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/23507355.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/24722668.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/16862574.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/15576948.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/25253923.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/23507336.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/23242168.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/23242162.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","","Bozidar Vukicevic\/Cropix","Ante Cizmic\/","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Ante Cizmic\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Panoramski pogled na \u017eeljezni\u010dki kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic...<\/p>","

U skoroj budu\u0107nosti Kopilica bi trebala postati podru\u010dje na kojem \u0107e zapo\u010deti novi razvojno-investicijski ciklus, \u010diji \u0107e u\u010dinak na cijeli grad biti usporediv s u\u010dincima projekata MIS i Split 3 - ka\u017ee Teo Vojkovi\u0107<\/p>","

Split, 300922.
\nPanoramski pogled na grad Split.
\nNa fotografiji: zeljeznicki kolodvor Kopilica
","

Split, 180423.
\nMljekara Mils u Kopilici.
","

Split, 240820.
\nZeljeznicki kolodvor u Kopilici.
","

Split, 171220.
\nZeljeznicki kolodvor Kopilica.
","

Split, 120723.
\nNovi poligon Auto kluba Split u Kopilici.
","

Split, 300922.
\nPanoramski pogled na grad Split.
\nNa fotografiji: pogled na zeljeznicki kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic i brdo Kozjak
","

Split, 300822.
\nGradonacelnik Splita Ivica Puljak predstavio je pocetak priprema projekta Kopilica.
\nNa fotografiji: Ivica Puljak.
","

Pro\u010delnik Teo Vojkovi\u0107 i gradona\u010delnik Ivica Puljak\u00a0predstavili su po\u010detak priprema projekta Kopilica jo\u0161 lani u kolovozu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","55:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1172","hd_23507336_1920.jpg":"1920x1080","k_23507336_1280.jpg":"1280x1280","k_23507336_1024.jpg":"1024x1024","k_23507336_640.jpg":"640x640","k_23507336_480.jpg":"480x480","k_23507336_340.jpg":"340x340","k_23507336_220.jpg":"220x220","o_23507336_1280.jpg":"1280x781","o_23507336_1024.jpg":"1024x625","o_23507336_640.jpg":"640x390","o_23507336_480.jpg":"480x293","o_23507336_340.jpg":"340x207","o_23507336_220.jpg":"220x134","h_23507336_1280.jpg":"1280x854","h_23507336_1024.jpg":"1024x683","h_23507336_640.jpg":"640x427","h_23507336_480.jpg":"480x320","h_23507336_340.jpg":"340x227","h_23507336_220.jpg":"220x147","pp_23507336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507336_640.jpg":"640x814","pp_23507336_480.jpg":"480x611","pp_23507336_340.jpg":"340x432","pp_23507336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_23507337_1920.jpg":"1920x1080","k_23507337_1280.jpg":"1280x1280","k_23507337_1024.jpg":"1024x1024","k_23507337_640.jpg":"640x640","k_23507337_480.jpg":"480x480","k_23507337_340.jpg":"340x340","k_23507337_220.jpg":"220x220","o_23507337_1280.jpg":"1280x850","o_23507337_1024.jpg":"1024x680","o_23507337_640.jpg":"640x425","o_23507337_480.jpg":"480x319","o_23507337_340.jpg":"340x225","o_23507337_220.jpg":"220x146","h_23507337_1280.jpg":"1280x854","h_23507337_1024.jpg":"1024x683","h_23507337_640.jpg":"640x427","h_23507337_480.jpg":"480x320","h_23507337_340.jpg":"340x227","h_23507337_220.jpg":"220x147","pp_23507337_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507337_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507337_640.jpg":"640x814","pp_23507337_480.jpg":"480x611","pp_23507337_340.jpg":"340x432","pp_23507337_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1252","hd_23507355_1920.jpg":"1920x1080","k_23507355_1280.jpg":"1280x1280","k_23507355_1024.jpg":"1024x1024","k_23507355_640.jpg":"640x640","k_23507355_480.jpg":"480x480","k_23507355_340.jpg":"340x340","k_23507355_220.jpg":"220x220","o_23507355_1280.jpg":"1280x834","o_23507355_1024.jpg":"1024x667","o_23507355_640.jpg":"640x417","o_23507355_480.jpg":"480x313","o_23507355_340.jpg":"340x221","o_23507355_220.jpg":"220x143","h_23507355_1280.jpg":"1280x854","h_23507355_1024.jpg":"1024x683","h_23507355_640.jpg":"640x427","h_23507355_480.jpg":"480x320","h_23507355_340.jpg":"340x227","h_23507355_220.jpg":"220x147","pp_23507355_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507355_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507355_640.jpg":"640x814","pp_23507355_480.jpg":"480x611","pp_23507355_340.jpg":"340x432","pp_23507355_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1171","hd_24722668_1920.jpg":"1920x1080","k_24722668_1280.jpg":"1280x1280","k_24722668_1024.jpg":"1024x1024","k_24722668_640.jpg":"640x640","k_24722668_480.jpg":"480x480","k_24722668_340.jpg":"340x340","k_24722668_220.jpg":"220x220","o_24722668_1280.jpg":"1280x780","o_24722668_1024.jpg":"1024x624","o_24722668_640.jpg":"640x390","o_24722668_480.jpg":"480x292","o_24722668_340.jpg":"340x207","o_24722668_220.jpg":"220x134","h_24722668_1280.jpg":"1280x854","h_24722668_1024.jpg":"1024x683","h_24722668_640.jpg":"640x427","h_24722668_480.jpg":"480x320","h_24722668_340.jpg":"340x227","h_24722668_220.jpg":"220x147","pp_24722668_1280.jpg":"1280x1628","pp_24722668_1024.jpg":"1024x1303","pp_24722668_640.jpg":"640x814","pp_24722668_480.jpg":"480x611","pp_24722668_340.jpg":"340x432","pp_24722668_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1131","hd_16862574_1920.jpg":"1920x1080","k_16862574_1280.jpg":"1280x1280","k_16862574_1024.jpg":"1024x1024","k_16862574_640.jpg":"640x640","k_16862574_480.jpg":"480x480","k_16862574_340.jpg":"340x340","k_16862574_220.jpg":"220x220","o_16862574_1280.jpg":"1280x754","o_16862574_1024.jpg":"1024x603","o_16862574_640.jpg":"640x377","o_16862574_480.jpg":"480x282","o_16862574_340.jpg":"340x200","o_16862574_220.jpg":"220x129","h_16862574_1280.jpg":"1280x854","h_16862574_1024.jpg":"1024x683","h_16862574_640.jpg":"640x427","h_16862574_480.jpg":"480x320","h_16862574_340.jpg":"340x227","h_16862574_220.jpg":"220x147","pp_16862574_1280.jpg":"1280x1628","pp_16862574_1024.jpg":"1024x1303","pp_16862574_640.jpg":"640x814","pp_16862574_480.jpg":"480x611","pp_16862574_340.jpg":"340x432","pp_16862574_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_15576948_1920.jpg":"1920x1080","k_15576948_1280.jpg":"1280x1280","k_15576948_1024.jpg":"1024x1024","k_15576948_640.jpg":"640x640","k_15576948_480.jpg":"480x480","k_15576948_340.jpg":"340x340","k_15576948_220.jpg":"220x220","o_15576948_1280.jpg":"1280x852","o_15576948_1024.jpg":"1024x682","o_15576948_640.jpg":"640x426","o_15576948_480.jpg":"480x319","o_15576948_340.jpg":"340x226","o_15576948_220.jpg":"220x146","h_15576948_1280.jpg":"1280x854","h_15576948_1024.jpg":"1024x683","h_15576948_640.jpg":"640x427","h_15576948_480.jpg":"480x320","h_15576948_340.jpg":"340x227","h_15576948_220.jpg":"220x147","pp_15576948_1280.jpg":"1280x1628","pp_15576948_1024.jpg":"1024x1303","pp_15576948_640.jpg":"640x814","pp_15576948_480.jpg":"480x611","pp_15576948_340.jpg":"340x432","pp_15576948_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1126","hd_25253923_1920.jpg":"1920x1080","k_25253923_1280.jpg":"1280x1280","k_25253923_1024.jpg":"1024x1024","k_25253923_640.jpg":"640x640","k_25253923_480.jpg":"480x480","k_25253923_340.jpg":"340x340","k_25253923_220.jpg":"220x220","o_25253923_1280.jpg":"1280x750","o_25253923_1024.jpg":"1024x600","o_25253923_640.jpg":"640x375","o_25253923_480.jpg":"480x281","o_25253923_340.jpg":"340x199","o_25253923_220.jpg":"220x129","h_25253923_1280.jpg":"1280x854","h_25253923_1024.jpg":"1024x683","h_25253923_640.jpg":"640x427","h_25253923_480.jpg":"480x320","h_25253923_340.jpg":"340x227","h_25253923_220.jpg":"220x147","pp_25253923_1280.jpg":"1280x1628","pp_25253923_1024.jpg":"1024x1303","pp_25253923_640.jpg":"640x814","pp_25253923_480.jpg":"480x611","pp_25253923_340.jpg":"340x432","pp_25253923_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1172","hd_23507336_1920.jpg":"1920x1080","k_23507336_1280.jpg":"1280x1280","k_23507336_1024.jpg":"1024x1024","k_23507336_640.jpg":"640x640","k_23507336_480.jpg":"480x480","k_23507336_340.jpg":"340x340","k_23507336_220.jpg":"220x220","o_23507336_1280.jpg":"1280x781","o_23507336_1024.jpg":"1024x625","o_23507336_640.jpg":"640x390","o_23507336_480.jpg":"480x293","o_23507336_340.jpg":"340x207","o_23507336_220.jpg":"220x134","h_23507336_1280.jpg":"1280x854","h_23507336_1024.jpg":"1024x683","h_23507336_640.jpg":"640x427","h_23507336_480.jpg":"480x320","h_23507336_340.jpg":"340x227","h_23507336_220.jpg":"220x147","pp_23507336_1280.jpg":"1280x1628","pp_23507336_1024.jpg":"1024x1303","pp_23507336_640.jpg":"640x814","pp_23507336_480.jpg":"480x611","pp_23507336_340.jpg":"340x432","pp_23507336_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1159","hd_23242168_1920.jpg":"1920x1080","k_23242168_1280.jpg":"1280x1280","k_23242168_1024.jpg":"1024x1024","k_23242168_640.jpg":"640x640","k_23242168_480.jpg":"480x480","k_23242168_340.jpg":"340x340","k_23242168_220.jpg":"220x220","o_23242168_1280.jpg":"1280x772","o_23242168_1024.jpg":"1024x618","o_23242168_640.jpg":"640x386","o_23242168_480.jpg":"480x289","o_23242168_340.jpg":"340x205","o_23242168_220.jpg":"220x132","h_23242168_1280.jpg":"1280x854","h_23242168_1024.jpg":"1024x683","h_23242168_640.jpg":"640x427","h_23242168_480.jpg":"480x320","h_23242168_340.jpg":"340x227","h_23242168_220.jpg":"220x147","pp_23242168_1280.jpg":"1280x1628","pp_23242168_1024.jpg":"1024x1303","pp_23242168_640.jpg":"640x814","pp_23242168_480.jpg":"480x611","pp_23242168_340.jpg":"340x432","pp_23242168_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_23242162_1920.jpg":"1920x1080","k_23242162_1280.jpg":"1280x1280","k_23242162_1024.jpg":"1024x1024","k_23242162_640.jpg":"640x640","k_23242162_480.jpg":"480x480","k_23242162_340.jpg":"340x340","k_23242162_220.jpg":"220x220","o_23242162_1280.jpg":"1280x779","o_23242162_1024.jpg":"1024x623","o_23242162_640.jpg":"640x389","o_23242162_480.jpg":"480x292","o_23242162_340.jpg":"340x207","o_23242162_220.jpg":"220x133","h_23242162_1280.jpg":"1280x854","h_23242162_1024.jpg":"1024x683","h_23242162_640.jpg":"640x427","h_23242162_480.jpg":"480x320","h_23242162_340.jpg":"340x227","h_23242162_220.jpg":"220x147","pp_23242162_1280.jpg":"1280x1628","pp_23242162_1024.jpg":"1024x1303","pp_23242162_640.jpg":"640x814","pp_23242162_480.jpg":"480x611","pp_23242162_340.jpg":"340x432","pp_23242162_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14935719 Threads: 3 Questions: 3144168635 Slow queries: 7010318 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234842951 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/projekt-kopilica-usporediv-sa-splitom-3-nova-priustiva-cetvrt-za-20-000-ljudi-zona-raznovrsnih-aktivnosti-s-parkom-1330532 [printLink] => /split/projekt-kopilica-usporediv-sa-splitom-3-nova-priustiva-cetvrt-za-20-000-ljudi-zona-raznovrsnih-aktivnosti-s-parkom-1330532?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 219978 [name] => kopilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kopilica [link] => /tag/kopilica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 733100 [name] => međunarodni natječaj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 14:17:38 [main_article_id] => 0 [alias] => medunarodni-natjecaj-0 [link] => /tag/medunarodni-natjecaj-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658367 [name] => Upravni odjel za urbanizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-01 09:43:25 [main_article_id] => 0 [alias] => upravni-odjel-za-urbanizam [link] => /tag/upravni-odjel-za-urbanizam ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD ĆE TAJ NATJEČAJ? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Projekt Kopilica usporediv sa Splitom 3? Nova, priuštiva četvrt za 20.000 ljudi, zona raznovrsnih aktivnosti s parkom... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23507336.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix/Cropix [mainImageDesc] =>

Panoramski pogled na željeznički kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23507336.jpg [title] =>

Panoramski pogled na željeznički kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic...

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23507337.jpg [title] =>

U skoroj budućnosti Kopilica bi trebala postati područje na kojem će započeti novi razvojno-investicijski ciklus, čiji će učinak na cijeli grad biti usporediv s učincima projekata MIS i Split 3 - kaže Teo Vojković

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23507355.jpg [title] =>

Split, 300922.
Panoramski pogled na grad Split.
Na fotografiji: zeljeznicki kolodvor Kopilica
Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/24722668.jpg [title] =>

Split, 180423.
Mljekara Mils u Kopilici.
Duje Klaric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/16862574.jpg [title] =>

Split, 240820.
Zeljeznicki kolodvor u Kopilici.
) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/15576948.jpg [title] =>

Split, 171220.
Zeljeznicki kolodvor Kopilica.
Bozidar Vukicevic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/25253923.jpg [title] =>

Split, 120723.
Novi poligon Auto kluba Split u Kopilici.
Ante Cizmic/ ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23507336.jpg [title] =>

Split, 300922.
Panoramski pogled na grad Split.
Na fotografiji: pogled na zeljeznicki kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic i brdo Kozjak
Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23242168.jpg [title] =>

Split, 300822.
Gradonacelnik Splita Ivica Puljak predstavio je pocetak priprema projekta Kopilica.
Na fotografiji: Ivica Puljak.
Ante Cizmic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/23242162.jpg [title] =>

Pročelnik Teo Vojković i gradonačelnik Ivica Puljak predstavili su početak priprema projekta Kopilica još lani u kolovozu

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gradski projekt Kopilica obuhvaća područje od milijun četvornih metara, a proteže se sjeverno od Ulice Domovinskog rata do Sjeverne luke. Kako smo pisali u posljednje vrijeme mijenjaju se vlasnici zemljišta, no što se zapravo može graditi na Kopilici i Stinicama?

– U području gradskog projekta Kopilica, prije provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja kao stručne podloge za donošenje UPU-a, dakle i prije donošenja UPU-a, moguće je rekonstruirati postojeće građevine u postojećim gabaritima – odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Teo Vojković.

Urbanističko-arhitektonski natječaj za gradski projekt Kopilica, koji će obuhvatiti 100 hektara, trebao bi dati odgovore što učiniti s ovim velikim područjem u širem središtu grada.

Taj natječaj očekuje se već gotovo dvadeset godina, od donošenja GUP-a iz 2005. Teo Vojković najavljuje da će to biti međunarodni natječaj. Kopilica bi, kaže, postala novo gradsko područje na kojem bi živjelo 20.000 stanovnika. Tamo bi bio novi gradski park. Uz to, Kopilica bi bila zona raznovrsnih aktivnosti: društvenih, turističkih, priuštivo stambenih, parkovnih, sportsko-rekreacijskih i proizvodno-gospodarskih.

– Riječ je o jednom od 11 gradskih projekata. Među njima se područja Kopilice i istočne obale gradske luke posebno ističu jer predstavljaju najvažnije prostorne resurse za budući razvoj Splita. Takvo stajalište utemeljeno je na planskom statusu koje ta područja imaju u svim urbanističkim planovima najvišeg ranga od 1926. godine do danas – kaže Vojković i dodaje kako tu tezu podržavaju i najnovija studijska i anketna istraživanja koja su poslužila kao osnova za izradu cijelog niza strateških dokumenata, među kojima posebno ističe "Strategiju razvoja grada Splita do 2030.".

---

image

Pročelnik Teo Vojković i gradonačelnik Ivica Puljak predstavili su početak priprema projekta Kopilica još lani u kolovozu

Ante Čizmić/Cropix
---

Ekološka zona na Stinicama

S obzirom na pozitivna iskustva s anketnim natječajem za Istočnu obalu, namjerava se ista procedura ponoviti i za gradski projekt Kopilica.

Slijed priprema za natječaj uključuje anketno istraživanje provedeno tijekom travnja 2021. za potrebe izrade "Strategije razvoja Splita do 2030." i drugo, iz rujna 2022., u sklopu priprema za izradu Nacrta programskih smjernica za Kopilicu.

Na drugom istraživanju ispitanici su se pozitivno izjasnili o prijedlozima da Kopilica ima široki spektar mješovitih namjena, kao i da se na području Stinice-Pijat sačuva postojeća ekološka zona u kojoj je evidentirano 308 biljnih vrsta, od kojih je 13 zaštićeno.

Pozitivno su odgovorili na prijedlog da se provede pažljiv odabir zona za pozicioniranje visokih građevina sa stambeno-poslovnim sadržajima te oblikovanje novih javnih, parkovnih, zelenih i rekreacijskih površina. Podržali su gradnju POS-ovih stanova i sportsko-rekreacijskog centra. Dali su svoj glas za izgradnju mosta/tunela koji bi vezivao Kopilicu s Kaštelima i čvorom Vučevica i podržali izgradnju novog autobusnog i željezničkog kolodvora, kao i povezivanje Kopilice sa Zračnom lukom Split i gradskom lukom.

U pripremi programa natječaja obavit će se konzultacije s Hrvatskim cestama, Hrvatskim željeznicama, Županijskom lučkom upravom i Lučkom upravom Split. Organizirat će se otvorena diskusija o programskim smjernicama sa Sveučilištem, Fakultetom građevine, arhitekture i geodezije, Županijskim zavodom za prostorno uređenje, Zavodom za prostorno uređenje grada Splita, DAS-om, Konzervatorskim odjelom u Splitu, agencijom RAST...

Vojković objašnjava kako je osnovni cilj ovako složene pripremne procedure preispitivanje sadašnjih provedbenih odredbi GUP-a, prema kojima je Kopilica dominantno definirana kao prometno čvorište i "radna zona" na površini od oko 100 hektara. U Gradu smatraju da je tu tezu potrebno preispitati, stoga su izrađene osnovne programske smjernice za provedbu anketnog urbanističko-arhitektonskog natječaja. Natječaj bi poslužio kao stručna podloga za izmjene GUP-a i donošenje UPU-a za to područje.

Ove programske smjernice su podloga za predstojeće stručne diskusije, nakon kojih će biti dopunjene ili revidirane, te će kao takve biti osnova za izradu natječajnog programa:

1. Kopilicu bi trebalo transformirati u novi gradski kvart sa širokim spektrom mješovitih, društvenih, turističkih, priuštivo stambenih, parkovnih, sportsko-rekreacijskih i proizvodno-gospodarskih sadržaja podržanih suvremenim ekološkim standardima koji neizostavno uključuju aktivnu primjenu mjera za klimatske prilagodbe.

2. Pritom posebnu pozornost treba posvetiti uređenju novog željezničkog i autobusnog kolodvora, te nove luke u Stinicama. Uspostava kvalitetne cestovne poveznice na trasi čvor Vučevica – Kaštela – Kopilica – Istočna obala predstavlja strateški projekt najvišeg ranga realizacija kojega je u tijeku.

3. Na području Stinice-Pijat trebalo bi sačuvati postojeću ekološku zonu u kojoj je evidentirano 308 biljnih vrsta, od kojih je 13 zaštićeno. Novi krajobrazno-ekološki rezervat u budućnosti će biti ne samo ekološki i urbani orijentir, nego i novi gradski park namijenjen svim stanovnicima Splita.

4. S obzirom na površinu Kopilice i gustoću naseljenosti središnjeg dijela naselja Split, koja je veća od 20.000 st./km², za očekivati je da bi u Kopilici moglo naći smještaj oko 20.000 novih stalnih stanovnika grada Splita. S tim brojem, koji obuhvaća i sadašnje stanovnike, trebalo bi računati kada se dimenzioniraju sportsko-rekreacijski, parkovni i društveni sadržaji (dječji vrtići, osnovne i srednje škole, srednjoškolski i studentski domovi, ambulante i sl.).

---

image

U skoroj budućnosti Kopilica bi trebala postati područje na kojem će započeti novi razvojno-investicijski ciklus, čiji će učinak na cijeli grad biti usporediv s učincima projekata MIS i Split 3 - kaže Teo Vojković

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

Novi razvojno-investicijski ciklus

Sve navedeno, tvrdi Vojković, upućuje na scenarij prema kojemu bi u skoroj budućnosti Kopilica trebala postati područje na kojem će započeti novi razvojno-investicijski ciklus, učinak kojeg će na cijeli grad biti usporediv s učincima projekata MIS i Split 3.

– Naravno, već iz opisane procedure jasno je da će proces donošenja slijedeće izmjene GUP-a teći paralelno s provedbom nekih natječaja za neke gradske projekte (vjerojatno Kopilica, Brodarica, Duilovo), ali sasvim je sigurno da će se neki natječaji (Stari Hajdukov plac, Poljud) dogoditi i prije – tvrdi Teo Vojković.

---

Ima li smisla graditi toliko stanova?

Iz riječi pročelnika Vojkovića nismo mogli zaključiti kad bi se međunarodni natječaj za Kopilicu mogao raspisati. No kad procedura krene, sigurno je da će natječaj izazvati veliku pažnju javnosti, političara, medija i struke.

Neke od ideja za Kopilicu podsjećaju na "Masterplan" iz vremena Andre Krstulovića Opare. "Masterplan" je Kopilicu sagledavao kao područje stambene, poslovne i turističke namjene koje bi imalo park, školu, vrtić, na jednom dijelu POS-ove stanove, glavni autobusni i glavni željeznički kolodvor, na obali novu teretnu trajektnu luku, kao i novu rivu, spominjalo se povezivanje s mostom Split – Kaštela...

I tada se govorilo o gradnji stanova po pristupačnim cijenama za 20.000 stanovnika koji bi došli na Kopilicu, iako je demografska studija koja je naručena za taj projekt pokazala kako će Split do 2040. spasti na nešto više od 140 tisuća stanovnika, pa se otvorilo pitanje ima li smisla graditi toliko stanova. Nije se spominjalo strance ni imigrante.

Na svoje probleme glasno su upozorili neki od stanovnika Kopilice, u vezi s neriješenim stambenim pitanjem vezanim uz odnos s HŽ-om. Također, neki od onih koji imaju poslovne prostore na Stinicama i Kopilici nisu pokazali interes za prenamjene koje je predviđao "Masterplan" za taj dio grada. No bilo je u to doba i otkupa zemljišta, možda su neki kalkulirali s nadolazećim vremenima...

---

---

AFCO je definitivno ‘ad acta‘

– Kada se analiziraju rezultati natječaja za Istočnu obalu, posebice preporuke Ocjenjivačkog suda, čini se da su na stručnoj razini definitivno arhivirane postavke projekta AFCO iz 2000. i "Masterplana" iz 2018., koje su pretpostavljale intenzivnu izgradnju turističkih, pa čak i stambenih sadržaja.

Uz navedeno, natječajnim doprinosom ocijenjeni su i prijedlozi cestovnih rješenja nagrađenih radova koje nakon provedenog brojenja prometa tijekom srpnja 2023. analiziraju stručnjaci Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita – tvrdi pročelnik Teo Vojković.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix Duje Klaric/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix Ante Cizmic/ Tom Dubravec/Cropix/Cropix Ante Cizmic/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Panoramski pogled na željeznički kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic...

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

U skoroj budućnosti Kopilica bi trebala postati područje na kojem će započeti novi razvojno-investicijski ciklus, čiji će učinak na cijeli grad biti usporediv s učincima projekata MIS i Split 3 - kaže Teo Vojković

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Split, 300922.
Panoramski pogled na grad Split.
Na fotografiji: zeljeznicki kolodvor Kopilica

Duje Klaric/Cropix

Split, 180423.
Mljekara Mils u Kopilici.


Split, 240820.
Zeljeznicki kolodvor u Kopilici.

Bozidar Vukicevic/Cropix

Split, 171220.
Zeljeznicki kolodvor Kopilica.

Ante Cizmic/

Split, 120723.
Novi poligon Auto kluba Split u Kopilici.

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Split, 300922.
Panoramski pogled na grad Split.
Na fotografiji: pogled na zeljeznicki kolodvor i industrijsku zonu Kopilica, Stinice, Vranjic i brdo Kozjak

Ante Cizmic/Cropix

Split, 300822.
Gradonacelnik Splita Ivica Puljak predstavio je pocetak priprema projekta Kopilica.
Na fotografiji: Ivica Puljak.

Ante Čizmić/Cropix

Pročelnik Teo Vojković i gradonačelnik Ivica Puljak predstavili su početak priprema projekta Kopilica još lani u kolovozu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/projekt-kopilica-usporediv-sa-splitom-3-nova-priustiva-cetvrt-za-20-000-ljudi-zona-raznovrsnih-aktivnosti-s-parkom-1330532 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fd669a1c3f8b8fd3166af3a93db5902c881ffe8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Projekt+Kopilica+usporediv+sa+Splitom+3%3F+Nova%2C+priu%C5%A1tiva+%C4%8Detvrt+za+20.000+ljudi%2C+zona+raznovrsnih+aktivnosti+s+parkom...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprojekt-kopilica-usporediv-sa-splitom-3-nova-priustiva-cetvrt-za-20-000-ljudi-zona-raznovrsnih-aktivnosti-s-parkom-1330532 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fprojekt-kopilica-usporediv-sa-splitom-3-nova-priustiva-cetvrt-za-20-000-ljudi-zona-raznovrsnih-aktivnosti-s-parkom-1330532 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD ĆE TAJ NATJEČAJ? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitKAD ĆE TAJ NATJEČAJ?

Projekt Kopilica usporediv sa Splitom 3? Nova, priuštiva četvrt za 20.000 ljudi, zona raznovrsnih aktivnosti s parkom...

Piše Sandi Vidulić
15. listopada 2023. - 07:28

Gradski projekt Kopilica obuhvaća područje od milijun četvornih metara, a proteže se sjeverno od Ulice Domovinskog rata do Sjeverne luke. Kako smo pisali u posljednje vrijeme mijenjaju se vlasnici zemljišta, no što se zapravo može graditi na Kopilici i Stinicama?

– U području gradskog projekta Kopilica, prije provedbe arhitektonsko-urbanističkog natječaja kao stručne podloge za donošenje UPU-a, dakle i prije donošenja UPU-a, moguće je rekonstruirati postojeće građevine u postojećim gabaritima – odgovorio nam je pročelnik Upravnog odjela za urbanizam Teo Vojković.

Urbanističko-arhitektonski natječaj za gradski projekt Kopilica, koji će obuhvatiti 100 hektara, trebao bi dati odgovore što učiniti s ovim velikim područjem u širem središtu grada.

Taj natječaj oče...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:59