StoryEditorOCM
SplitFACEBOOK RASPRAVA

Prkić Ivoševiću: Imao si dojavu već prije dvije godine, a tek sad skidaš štekat; Dogradonačelnik: Znao sam za ćakulu

Piše Split SD
1. srpnja 2023. - 17:51

Dogradonačelnik Bojan Ivošević je nakon što ga je napao djelatnik restorana u sjevernom predjelu Dioklecijanove palače na svom Facebook profilu objavio kako su odlučili provjeriti ugovor ugostiteljskog objekta.

- Revizijom je utvrđeno kako je navedeni ugostiteljski objekt dobio štekat u Vuškovićevoj suprotno ugovoru kojeg ima sklopljenog sa Zlatnim vratima u kojem je ugovorom zabranjeno korištenje vrata u Vuškovićevoj za pristup. To je bio ujedno i jedan od razloga zašto se stari Kantun zatvorio. Danas mogu samo u ime Grada Splita uputiti ispriku Neni što tadašnja gradska uprava je ignorirala ugovor i dopustila štekat navedenom ugostiteljskom objektu na štetu ostalih ugostitelja koji su godinama tu radili - napisao je Ivošević između ostalog i najavio da će ugovor za Vuškovićevu biti raskinut, a površina će kao i prije biti podijeljena među ugostiteljima koji su tu i prije radili, a danas rade u manjim gabaritima.

Nakupilo se komentara na ovu objavu, a ubrzo je došlo do rasprave između Ivoševića, bivšeg gradskog vijećnika i sadašnjeg županijskog vijećnika Jakova Prkića i bivše gradske vijećnice Tamare Visković

Prkić je komentirao da mu u objavi nedostaje zadnja stranica ugovora s potpisima i pečatima, na što mu je Ivošević odgovorio da je ugovor obnavljan automatski 2022. što znači da traži nekog iz 2012. godine. 

Visković nije bilo jasno kako je ugovor "obnavljan automatski".

- Ugovor je bio na Upravnom vijeću i moglo se u njega staviti što god se htjelo. Moglo se i raspisat natječaj. Moglo se sastaviti ugovor kakav se hoće, jednom kad prethodni istekne. Makar, ne vidim što je s ugovorom krivo. Ugovor se ni na koji način ne dotiče štekata, kojega dodjeljuje Grad Split, a ne Zlatna vrata. Zlatna vrata u zakup daju samo unutrašnji prostor. A grad je čitavo ovo vrijeme imao u posjedu sve ugovore - napisala je VIsković.

Ivošević joj je napisao da govori neistinu te da je ugovor između ustanove i ugostitelja, a ne Grada i ugostitelja.

- Ne razumijem na što mislite. Ugovor za unutrašnji prostor sklapa ustanova, (i da, bio je na Upravnom vijeću, što je tu neistina?) a za vanjski prostor ugovor sklapa grad. Tvrdim da je grad imao sve ugovore ustanove i s njima bio upoznat prije dodjele štekata, i to je istina. No, ako je postojalo nešto sporno, bila je pred godinu dana prilika da se popravi, ili da se raspiše natječaj, recimo. Kakva crna "automatika", ne postoji obaveza automatike. No, da pojasnimo. Stari ugovor je predviđao ulaz iz ulice Majstora Jurja, kako bi se zaštitio ulaz u Zlatna vrata iz Dioklecijanove (gdje također postoje vrata za restoran) da budemo sigurni da restoran tu neće ometati rad ustanove. Vrata prema trgu nisu uopće bila u funkciji jer restoran u to vrijeme nije imao štekat, pa nisu ni spominjana. Nakon što je grad naknadno restoranu odobrio korištenje javne površine upravo ispred tih vrata na molbu, mislim još bivšeg vlasnika (nisam sigurna, bilo je to davno, a firma je mijenjala vlasnike) potpisan je aneks ugovora kojim se dozvoljava korištenje izlaza prema trgu, ali ne i onog prema Dioklecijanovoj. Je li taj aneks "automatikom" prenesen u novi ugovor, ne znam, nisam ga vidjela. Eto, to je sve. Ugovor Zlatnih vrata je bio dobar, čvrst i u svakom svom dijelu je štitio ustanovu i grad. Nadam se da je takav i novi - komentirala je Visković. 

Ivošević joj je otkrio da su ugovori isti i da u novom nema nikakvog aneksa. 

- Zašto ste potpisali aneks na štetu ovih koji povijesno rade tamo? - zanimalo je Ivošević.

Prkić je napisao Ivoševiću da je "imao dojavu da tu stvari nisu čiste već prije dvije godine kada je stupio na dužnost".

- Reagirao si jučer. Super. Sad nemoj začeprkati kao i nekoliko puta do sada nego guraj do kraja - poručio mu je Prkić. 

- Bojan Ivošević pitate me zašto nisam reagirala, a kad kažem da jesam, onda je pitanje zašto jesam. Zato jer ako Grad Split, vlasnik i osnivač ustanove, donese neko rješenje, ja ima da svoje akte prilagodim tom rješenju. Btw nisu vrata koja su tu od stoljeća sedmog nikome učinila nikakvu štetu, a ako je dodjela štekata išla nekome povijesnome u štetu, onda pitajte onoga tko je potpisao dodjelu štekata, imate dokument, imate potpis. Sigurno nije moj. Nije posao ravnatelja Zlatnih vrata da određuje raspored štekata po trgovima. Ja sam dozvolila zakupcu da koristi vrata vlastitog prostora za izlazak na štekat koji mu je dodijelio Grad Split, što je valjda najnormalnija stvar na planeti. Je li u prostorima koje Grad daje u zakup zakupcima zabranjeno koristit vrata? Ako mu je u međuvremenu to pravo ukinuto, a da se praksa tome nije prilagodila, i za to imate dokument, imate potpis. Ni taj nije moj.

ZV su imala prostor koji se izdavao bez natječaja i bez suvislog ugovora. Raspisala sam natječaj, dobila poštenu cijenu, sastavila suvisao ugovor, pazila na aneksiranje svih izmjena. Sve je napravljeno točno kako treba, u interesu ustanove i u skladu s odlukama grada. To što za te odluke vi mislite da nisu dobre, ne znači da ne vrijede. Tu ste di ste, mijenjajte ih. Ali sad imamo opet prostor koji se ugovara "automatikom", bez natječaja, bez vođenja računa da se ugovor i praksa usklade, al opet nekako ispada da sam ja u krivu, a svi prije i posli u pravu. Interesantno. Usput, mislim da je ova tema iscrpljena. Napao vas je pijani konobar, falabogu da su vam refleksi dobri i da je sve dobro završilo - napisala je Visković Ivoševiću.

Ivošević je Prkiću odgovorio da nije imao dojavu oko ovog ugostiteljskog objekta prije dvije godine.

- Znao sam samo za ćakulu još iz Andrinog mandata. Žao mi je da je Tamara bila odlučila dozvoliti drugi izlaz na štetu ostalih ugostitelja koji su tu povijesno radili - napisao je Ivošević. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 04:13