StoryEditorOCM
SplitSTAR 32 GODINE

Pri kraju su radovi uređenja helidroma splitske bolnice vrijedni 850 tisuća eura: sitno se broji do svečanog otvorenja

Piše Mia Uzinić
25. veljače 2024. - 08:33

Pri kraju su radovi na preuređenju helidroma KBC-a Split, a čini se da će sve biti spremno i prije ugovorenih rokova, javlja nam Joško Kalilić. Helidrom je izgrađen i otvoren 1992. godine, a poprimit će suvremeniji izgled i dobiti obnovljenu uporabnu dozvolu u skladu s novim Pravilnikom o helidromima kojeg je izdalo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sukladno međunarodnim pravilima o zračnom prometu.

- Preuređeni Helidrom KBC-a Split bit će, kao i do sada, najveći, najljepši i najzaposleniji helidrom u Hrvatskoj. U 32 godine svoga postojanja, njime je prošlo više od deset tisuća teških bolesnika. Posebno bih izdvojio da je u Domovinskom ratu, ovaj heliodrom omogućio helikopterski prijevoz velikog broja ranjenih branitelja. Iz tog razloga na ulazu helidroma postavljena je spomen-ploča ranjenim braniteljima - govori Kalilić. 

image

Spomen-ploča braniteljima

Privatni album

Zbog njegove velike uloge u prijevozu teških bolesnika, posebno s naših otoka, kao i potrebe za preuređenjem u skladu s novim Pravilnikom o helidromima, a time i obnovom uporabne dozvole, Ministarstvo zdravstva je osiguralo 850.000 eura iz državnog proračuna.

Uređen je novi ulaz za vozila hitne pomoći i vatrogasaca, postavljeni su montažni kontejneri za čuvarsku i medicinsku službu te za opremu HGSS-a u slučaju hitnih intervencija. Osigurana su i parking mjesta za hitna vozila. Zamijenjena su stara i postavljena nova svjetla za noćno slijetanje helikoptera, a dodatno su ugrađena i koncentrična svjetla u asfaltu oko središta sletne staze koja je pojačana debljim slojem asfalta i proširen na 1400 četvornih metara. 

image

Heliodrom KBC-a

Privatni album

- U posljednje 32 godine bolesnike su na ovaj helidrom prevozili transportni helikopteri "HRZ MI 8", a početkom travnja, kako je najavio ministar zdravstva, bit će uspostavljena civilna helikopterska služba na području cijele Hrvatske. Preuređeni helidrom vjerojatno će biti među prvima koji će "ugostiti" helikoptere tipa "EC 145" koji će obavljati hitni prijevoz bolesnika, umjesto dosadašnjih vojnih helikoptera. Organizaciju civilne hitne helikopterske službe za prijevoz teških bolesnika navedenim modelom helikoptera obavljat će tvrtke iz Italije i Španjolske uz pomoć njihovih helikoptera i pilota. Hrvatska će ustupiti svoje medicinsko osoblje, a njihova edukacija trajat će do početka travnja ove godine - navodi Kalilić. 

image

Novopostavljena kućica

Privatni album

Čim radovi na helidromu potpuno završe, što bi trebalo biti za otprilike tjedan dana, i dobije se obnovljena uporabna dozvola, uprava KBC-a Split na čelu s ravnateljem prof. dr. Julijem Meštrovićem organizirat će svečano otvaranje preuređenog helidroma.

- Taj svečani dan s nestrpljenjem se očekuje u Ministarstvu zdravstva, upravi KBC-a Split, a s posebnom radošću ga očekuju stanovnici otoka Splitsko-dalmatinske županije. U slučaju težih akutnih oboljenja ili teških ozljeda bit će prevezeni helikopterom u vremenskom roku unutar jednog sata do preuređenog helidroma - zaključuje Kalilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 01:04