StoryEditorOCM
Splitnemoš uć u more

Prepoznajete li uopće ovu splitsku plažu? Kupači se žale na okupaciju i bahatost, na teren je izašla i inspekcija

Piše Lucija Vujnović
14. lipnja 2023. - 10:47

Početkom sezone kupanja i dolaskom turista isplivao je niz problema koje je potrebno rješavati. Jedan od problema je situacija na plaži ispred Hotela Radisson Blu na Trsteniku. Zbog nejasnih pravila koncesije na ovoj plaži dolazi do sve češćih svađa među lokalnim kupačima i radnicima hotela koji im navodno tvrde da se radi o plaži namijenjenoj gostima!

To nikako ne može biti točno, jer u hrvatskom zakonodavstvu nema privatnih ni hotelskih plaža, sve su plaže javno dobro i samo dio njihova teritorija može pod strogo određenim uvjetima biti prepušten koncesionarima. Na Trsteniku, međutim, već iz aviona izgleda kako su se stvari otele kontroli.

image


 

Sasa Buric/Cropix

Splićani koji se tamo kupaju godinama, ove su sezone redom ostali šokirani kad su vidjeli koliko se koncesionar proširio. Primili smo nebrojeno pritužbi građana o prekomjernoj okupaciji plaže od strane hotelijera.

- Dosad je to bilo u granicama normale, ali ove sezone su se baš raširili. Stavili su puste ležaljke i suncobrane, čak su i neki šank stavili nasred plaže. Ostavili su nam uski koridor od skala do plaže i svi smo ogorčeni. Iz protesta neki namjerno legnu na ležaljke i ne žele platiti... - kazala nam je Splićanka koja se godinama tamo kupa.

Inače, dnevna cijena ležaljke na trsteničkoj plaži dođe za domaće ljude preskupih 30 eura i jasno je da su one zapravo namijenjene hotelskim gostima i bolje fudranim strancima.

No, je li koncesionar, u ovom slučaju  Hotel Radisson Blu, u koncesijskim gabaritima ili su se, kako sumnjaju Splićani, ove godine malo previše razbahatili.

image


 

Saša Burić/Cropix

Iz Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije objasnili su da su upućeni u situaciju budući da su primili veći broj prijava o kršenju odredbi Ugovora o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja plaže.

Prošlog su vikenda izašli na teren te tvrde kako su uočili određene nepravilnosti u korištenju koncesije.

Veliki broj upita odnosio se na korištenje ležaljki na pomorskom dobru. "Napominjemo kako se radi o velikoj površini, gdje sukladno Odluci i Ugovoru o koncesiji kopneni dio koncesijskog područja površine 10.190 kvadrata", objašnjavaju iz Upravnog odjela.

image


 

Sasa Buric/Cropix

"Planom korištenja pomorskog dobra, koncesionar je predvidio područje od 1.420 metara četvornih na kojemu je predviđeno 350 komada stalno postavljenih ležaljki te područje od 575 kvadrata na kojemu koncesionar predviđa 150 komada ležaljki koje se postavljaju na zahtjev."

Prema odredbama Pravilnika i Ugovora o koncesiji, tvrde, koncesionar može tražiti stalno postavljanje ležaljki na površinu od 30 posto od kopnenog područja plaže, dok u ovom slučaju isti iznosi 13.94 posto za stalno postavljene ležaljke te 5,64 posto za sklopljene ležaljke, što govori koliki je obuhvat plaže ostavljen za slobodno korištenje svim kupačima.

Nastavno na uočene nepravilnosti, koncesionaru je dan primjeren rok da uskladi stanje na terenu sa važećim odredbama Ugovora o koncesiji te Planom korištenja pomorskog dobra.

"Službenici Upravnog odjela prate stanje na terenu te reagiraju na sve zaprimljene prijave kako bi se pomorsko dobro koristilo na zadovoljstvo svih dionika", poručili su.

image

Krajem svibnja krenulo je montiranje novih suncobrana...

Saša Burić/Cropix
image



 

Saša Burić/Cropix
image



 

Sasa Burić/Cropix
image


 

Sasa Burić/Cropix
image


 

Sasa Burić/Cropix
image



 

Sasa Burić/Cropix
image


 

Sasa Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 00:28