stdClass Object ( [id] => 1040364 [title] => Predstavljamo konačnu verziju splitskog Masterplana: na Istočnoj obali živjet će elita, a u Kopilici socijala. Planira se i prisilno iseljavanje! [alias] => predstavljamo-konacnu-verziju-masterplana-na-istocnoj-obali-zivjet-ce-elita-a-u-kopilici-socijala-planira-se-i-prisilno-iseljavanje [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dugo najavljivani projekt Masterplan za Istočnu obalu gradske luke i Kopilicu dobio je konačnu verziju. Zanimljivo je da se ona već dva mjeseca nalazi na stranicama Grada Splita, ali gradska vlast nije trijumfalno zvala novinare, iako je projekt koji se u početku neumjereno hvalilo bio gotov 26. lipnja 2020. godine, dakle u samom finišu izborne kampanje.

Ne znamo zašto se potajice zvalo ministre da potpišu Sporazum s Gradom, o čemu smo pisali, i drži podalje od javnosti dokumentacija koja ima velike ambicije sa Splitom. Kako bilo, pogledali smo što piše u konačnoj verziji Masterplana pa vam donosimo sažeti prikaz s komentarima.

Osnovna ideja Masterplana je povratak građana koji su se odselili iz Splita, s osiguranjem povoljnog stanovanja i smanjivanjem prometnog zagušenja. U Kopilici bi bilo "multimodalno čvorište", koje se u Masterplanu često spominje. Tamo bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet, kako kamioni ne bi ulazili u grad. Planira se i izgraditi most preko Kaštelanskog zaljeva, kao i javna garaža s više od 2100 parkirnih mjesta u kojoj bi građani i turisti parkirali vozila, a do istočne obale vozili bi se "lakom željeznicom". Unatoč debaklu s privremenim kolodvorom u Kopilici, kada se prošlog ljeta vlakom vozilo prosječno troje putnika, autori Masterplana uvjereni su da je takav "metro" pravo rješenje.

---

image
U Kopilicu bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet 
Duje Klarić/HANZA MEDIA
---

Ključni pokretač ove promjene u području kolodvora odnosi se na poticanje građana da prijeđu s korištenja osobnih automobila na korištenje javnog prijevoza, posebice za pristup središtu grada, što će upravo biti omogućeno putem brzog vlaka (metroa) koji će voziti iz Kopilice u središte grada – navodi se u studiji.

Za Kopilicu se najavljuje kako bi mogla u dugoročnoj perspektivi primiti 16.000 stanovnika. Dakle, više nego Brda i Neslanovac zajedno, a na upola manjem području. Predviđaju se i poslovni sadržaji koji bi otvorili čak 14.000 radnih mjesta. Na mjestu "Prometove" garaže izgradilo bi se oko 600 POS-ovih stanova. Izgradilo bi se ukupno 7500 manjih (navodno) povoljnih stanova, dom za starije, park, poslovni sadržaji i hoteli.

No, kako je većina zemljišta u privatnom vlasništvu, ljude koji sada žive na Kopilici namjerava se – preseliti.

– Neki od vlasnika već imaju svoje ideje o mogućim razvojnim projektima na česticama u svojem vlasništvu. Druga skupina uključuje postojeće stanare koji ne vide nikakvu potrebu razvoja. K tome su i privatni stambeni objekti također dio ovog područja i potrebno je izuzetno osjetljivo postupanje uz pridržavanje svih zakonskih propisa o preseljenju – upozorava se u dokumentu.

No, govori se o izvlaštenju sadašnjih vlasnika, preseljenju u POS-ove zgrade – ali i o prisilnom iseljavanju!

– Potrebno je u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti prisilno iseljavanje i svi budući projekti razvoja moraju ublažiti negativan društveni i ekonomski učinak što je više moguće, na primjer putem naknade, ako samo izbjegavanje iseljavanja nije moguće – navodi se u Masterplanu, koji je financirala Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD).

Urbanistički razvoj

Dakle, u gradu u kojem su krupne ribe, poput Željka Keruma, Marine Wallner i Zvonka Kotarca, godinama "vozale" državu i Grad s cijenama svojih zemljišta za gradnju POS-ovih stanova, a na Kili je Grad otkupio privatni prostor za dječji vrtić kao da je od suhog zlata, za Kopilicu se spominje čak "prisilno iseljavanje" sadašnjih stanara iz njihovih domova?! Dapače, napominje se da im treba dati naknade ako samo izbjegavanje iseljavanja nije moguće. Kao da nemaju pravo na tržišnu cijenu za nekretnine, nego na nekakvu "naknadu" radi iseljavanja?!

Za Istočnu obalu gradske luke, koja desetljećima stoji zapuštena, namijenjen je posve drukčiji scenarij. Istočna je obala ključna lokacija u Splitu – postat će zaštitni znak urbanističkog razvoja te će se koristiti u turističke, kulturne, trgovačke i stambene svrhe. Kako bi se navedeno omogućilo, potrebno je ostvariti dobar pristup (javnim prijevozom), manje prometa i prometnih gužva uz obalu. Navedeni će se prostor učiniti atraktivnim i za turiste i stanovnike grada – napominje se u Studiji.

Zbog navedenog, na Istočnoj obali se planira izgraditi novu rivu bez automobila, gradila bi se velika kongresna dvorana i dva velika hotela. Izgradilo bi se i oko 280 stanova – premda stanove na Istočnoj obali nije dopušteno graditi po sadašnjem GUP-u, kao i garaža sa 600 mjesta. Za nju su izrađivači Masterplana u javnoj raspravi pisano odgovorili da bi garažu koristili stanari užeg centra grada.

Kolosijek bi se skratio, a Hrvatske ceste izgradile bi tunel kojim bi se motorna vozila iz trajektne luke prebacivala u Pojišansku ulicu. Nije jasno obrazloženo kakva bi bila korist od njega. Kolni promet se već sad iz trajektne luke, preko Jadranske i Bijankinijeve ulice, prebacuje u obližnju Pojišansku ulicu, u kojoj nije malo automobila.

---

image
Bijankinijeva i Jadranska ulica bi ovim Masterplanom bile rasterećene prometa iz luke
Paun Paunović/HANZA MEDIA
---

S obzirom na to da se spominje vezivanje Istočne obale s Bačvicama, te da je jedan od izrađivača Masterplana James Mathews u razgovoru za "Slobodnu" potvrdio da bi se na Istočnoj obali gradili skupi stanovi, čini se kako bi tunel u prvom redu donio prometno rasterećenje i bolju kvalitetu života za novi elitni stambeno-turistički kvart.

Kvalitetniji život na Bačama

Gotovo će sav izlazni promet iz luke preko Jadranske ulice biti eliminiran te će se uvelike poboljšati i kvaliteta života u četvrti. Pristup cesti u ovom području bit će ograničen na stanovnike i građane koji žele pristupiti plaži – tvrdi se u finalnoj verziji Masterplana.

Između Katalinića briga i Bačvica formirao bi se novi park, čime bi se dobio atraktivan javni prostor za stanovnike i turiste.
Jugozapadni kraj zaljeva Bačvice, s uskim dijelom južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za atraktivni zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima, mjestima za sastajanje za lokalne stanovnike i turiste. Javni pristup plaži će se zadržati, a otvorit će se dodatan prostor za posjetitelje plaže sa stražnje strane – navodi se u Masterplanu.

---

image
Jugozapadni kraj zaljeva Bačvice, južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima... 
Saša Burić/HANZA MEDIA
---

Ukratko, Kopilica bi bila gotovo socijalni kvart (u koji bi, u javnu garažu, građani i turisti dovozili aute), dok bi stanovi na Istočnoj obali bili elitni dio grada (odakle se izbacuje javni promet).

– Razvoj dviju lokacija pokušat će, među ostalim, omogućiti novu ponudu stanogradnje, prihvatljive različitim skupinama ljudi s drukčijom društvenom i ekonomskom pozadinom. Uz pomoć jednosmjernog sustava s novim ulazom i izlazom moguće je ukloniti gotovo sav trenutačni promet koji se odvija od luke prema Jadranskoj ulici i gotovo sav gusti promet odmaknuti od kvarta Bačvice. Pristup će biti dopušten samo stanovnicima i građanima koji žele doći do plaže, tako da će kvaliteta življenja u ovoj četvrti biti značajno bolja. Regulacija se može izvesti putem daljinski upravljanih podižućih stupića ili putem sustava za prepoznavanje registarskih oznaka – piše u Masterplanu, čime bi se ova zona pretvorila u ekskluzivnu.

Ako bi se izgradila garaža sa 600 parkirnih mjesta za potrebe stanovnika centra grada, tada bi se iz GUP-a izbacila javna garaža s 1000 parkirnih mjesta koja je po sadašnjim odredbama predviđena na Istočnoj obali. Umjesto javne garaže velikih kapaciteta u središtu grada, u Masterplanu se razmišlja o smanjivanju parkirnih mjesta, radi poticanja javnog prijevoza i vožnje bicikli, te car sharinga, a "površine namijenjene za parkiranje automobila mogu se preinačiti u biciklističke trake ili površine za parkiranje bicikala".

Teško je, na koncu, kazati koliko je realno ostvarivo sve navedeno. Hrvatske željeznice od ministra Siniše Hajdaša Dončića priželjkuju hotele i komercijalne sadržaje na Istočnoj obali. Za gradnju stanova sigurno ima zainteresiranih. Izgradnja tunela je skupo rješenje, ali kad je HC u pitanju, teško je reći na što su spremni potrošiti novac.

Što se tiče POS-ovih stanova na Kopilici, zanimljivo je da Sporazum s Gradom od državnih tvrtki nije potpisao APN.

S obzirom na to da Masterplan, radi povratka iseljenih Splićana, inzistira na teško ostvarivim rješenjima – poput smanjivanja parkirališnih površina po središtu grada, te na diskutabilnom rješavanju vlasničkih odnosa na Kopilici, i da nakon lošeg iskustva ponavlja da će građani koristiti prijevoz vlakom od Kopilice do istočne obale – ostaje pitanje: je li glavni cilj Masterplana poticanje izmjena GUP-a, kako bi se gradili skupi stanovi na Istočnoj obali i ukinuo javni promet od dijela istočne obale do Bačvica radi pretvaranja tog područja u zonu za život i turizam na visokoj nozi?

---

Istočna obala u brojkama:


75 metara četvornih - prosječna veličina stanova
110 metara - dužina zgrade
830 - broj soba u glavnom hotelu
35 metara - visina drugog hotela
200 metara - dužina centra za kongrese i kulturne sadržaje
600 parkirnih mjesta - kapacitet garaže
5 - broj etaža novog željezničkog kolodvora
1000 kvadrara - površina autobusnog kolodvora

---

---

Pravo građenja na - 80 godina


Državno i gradsko zemljište prenijelo bi se na zajedničko tijelo (PPD) koje bi upravljalo projektom, a investitorima bi se davalo pravo građenja na 80 godina. Rashodi tog tijela za trajanja projekta iznosili bi čak osam milijuna eura, dok bi se tereni iznajmljivali za jedan euro po četvornome metru.

Prihodi od davanja zemljišta u zakup moraju biti barem jednaki ili veći od tog iznosa. To bi značilo da je potrebna cijena zakupa/prava građenja od jednog eura za metar četvorni neto površine mjesečno za hotelsku/stambenu namjenu i 0,5 eura neto površine mjesečno za garaže, što se čini izvedivim – napominje se u "Studiji poslovnog slučaja". Ne bude li ovo ostvarivo, Grad bi rad PPD-a trebao subvencionirati iz prihoda od komunalnih doprinosa i poreza.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nove podjele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [extra_fields_search] => nove podjele 1 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-24 12:12:34 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-08-25 11:41:43 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2020-08-25 11:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17194 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469560.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469506.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469550.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469544.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469542.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469988.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469990.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/24\/14469996.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","","Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","","Sa\u0161a Buri\u0107\/HANZA MEDIA","Sasa Buric\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Za Kopilicu se najavljuje kako bi mogla u dugoro\u010dnoj perspektivi primiti 16.000 stanovnika","Ulaz u Kopilicu iz Hercegova\u010dke ulice Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","","U Kopilicu bi se premjestili glavni \u017eeljezni\u010dki i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet\u00a0","U Kopilicu bi se premjestili glavni \u017eeljezni\u010dki i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet Duje Klari\u0107\/HANZA MEDIA","Jugozapadni kraj zaljeva Ba\u010dvice, ju\u017eno od Jadranske ulice i mosta, predvi\u0111en je za zeleni javni prostor sa \u0161etnicama, odmarali\u0161tima...\u00a0","Jugozapadni kraj zaljeva Ba\u010dvice, ju\u017eno od Jadranske ulice i mosta, predvi\u0111en je za zeleni javni prostor sa \u0161etnicama, odmarali\u0161tima... Sa\u0161a Buri\u0107\/HANZA MEDIA","Bijankinijeva i Jadranska ulica bi ovim Masterplanom bile rastere\u0107ene prometa iz luke"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1131","k_14469560_1280.jpg":"1280x1280","k_14469560_1024.jpg":"1024x1024","k_14469560_640.jpg":"640x640","k_14469560_480.jpg":"480x480","k_14469560_340.jpg":"340x340","k_14469560_220.jpg":"220x220","o_14469560_1280.jpg":"1280x754","o_14469560_1024.jpg":"1024x603","o_14469560_640.jpg":"640x377","o_14469560_480.jpg":"480x282","o_14469560_340.jpg":"340x200","o_14469560_220.jpg":"220x129","h_14469560_1280.jpg":"1280x854","h_14469560_1024.jpg":"1024x683","h_14469560_640.jpg":"640x427","h_14469560_480.jpg":"480x320","h_14469560_340.jpg":"340x227","h_14469560_220.jpg":"220x147","pp_14469560_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469560_1024.jpg":"805x1024","pp_14469560_640.jpg":"503x640","pp_14469560_480.jpg":"377x480","pp_14469560_340.jpg":"267x340","pp_14469560_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1112","k_14469506_1280.jpg":"1280x1280","k_14469506_1024.jpg":"1024x1024","k_14469506_640.jpg":"640x640","k_14469506_480.jpg":"480x480","k_14469506_340.jpg":"340x340","k_14469506_220.jpg":"220x220","o_14469506_1280.jpg":"1280x741","o_14469506_1024.jpg":"1024x593","o_14469506_640.jpg":"640x370","o_14469506_480.jpg":"480x278","o_14469506_340.jpg":"340x196","o_14469506_220.jpg":"220x127","h_14469506_1280.jpg":"1280x854","h_14469506_1024.jpg":"1024x683","h_14469506_640.jpg":"640x427","h_14469506_480.jpg":"480x320","h_14469506_340.jpg":"340x227","h_14469506_220.jpg":"220x147","pp_14469506_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469506_1024.jpg":"805x1024","pp_14469506_640.jpg":"503x640","pp_14469506_480.jpg":"377x480","pp_14469506_340.jpg":"267x340","pp_14469506_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1196","k_14469550_1280.jpg":"1280x1280","k_14469550_1024.jpg":"1024x1024","k_14469550_640.jpg":"640x640","k_14469550_480.jpg":"480x480","k_14469550_340.jpg":"340x340","k_14469550_220.jpg":"220x220","o_14469550_1280.jpg":"1280x797","o_14469550_1024.jpg":"1024x637","o_14469550_640.jpg":"640x398","o_14469550_480.jpg":"480x299","o_14469550_340.jpg":"340x211","o_14469550_220.jpg":"220x137","h_14469550_1280.jpg":"1280x854","h_14469550_1024.jpg":"1024x683","h_14469550_640.jpg":"640x427","h_14469550_480.jpg":"480x320","h_14469550_340.jpg":"340x227","h_14469550_220.jpg":"220x147","pp_14469550_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469550_1024.jpg":"805x1024","pp_14469550_640.jpg":"503x640","pp_14469550_480.jpg":"377x480","pp_14469550_340.jpg":"267x340","pp_14469550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14469544_1280.jpg":"1280x1280","k_14469544_1024.jpg":"1024x1024","k_14469544_640.jpg":"640x640","k_14469544_480.jpg":"480x480","k_14469544_340.jpg":"340x340","k_14469544_220.jpg":"220x220","o_14469544_1280.jpg":"1280x853","o_14469544_1024.jpg":"1024x682","o_14469544_640.jpg":"640x426","o_14469544_480.jpg":"480x320","o_14469544_340.jpg":"340x226","o_14469544_220.jpg":"220x146","h_14469544_1280.jpg":"1280x854","h_14469544_1024.jpg":"1024x683","h_14469544_640.jpg":"640x427","h_14469544_480.jpg":"480x320","h_14469544_340.jpg":"340x227","h_14469544_220.jpg":"220x147","pp_14469544_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469544_1024.jpg":"805x1024","pp_14469544_640.jpg":"503x640","pp_14469544_480.jpg":"377x480","pp_14469544_340.jpg":"267x340","pp_14469544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1247","k_14469542_1280.jpg":"1280x1280","k_14469542_1024.jpg":"1024x1024","k_14469542_640.jpg":"640x640","k_14469542_480.jpg":"480x480","k_14469542_340.jpg":"340x340","k_14469542_220.jpg":"220x220","o_14469542_1280.jpg":"1280x831","o_14469542_1024.jpg":"1024x665","o_14469542_640.jpg":"640x415","o_14469542_480.jpg":"480x311","o_14469542_340.jpg":"340x220","o_14469542_220.jpg":"220x142","h_14469542_1280.jpg":"1280x854","h_14469542_1024.jpg":"1024x683","h_14469542_640.jpg":"640x427","h_14469542_480.jpg":"480x320","h_14469542_340.jpg":"340x227","h_14469542_220.jpg":"220x147","pp_14469542_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469542_1024.jpg":"805x1024","pp_14469542_640.jpg":"503x640","pp_14469542_480.jpg":"377x480","pp_14469542_340.jpg":"267x340","pp_14469542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","k_14469988_1280.jpg":"1280x1280","k_14469988_1024.jpg":"1024x1024","k_14469988_640.jpg":"640x640","k_14469988_480.jpg":"480x480","k_14469988_340.jpg":"340x340","k_14469988_220.jpg":"220x220","o_14469988_1280.jpg":"1280x800","o_14469988_1024.jpg":"1024x640","o_14469988_640.jpg":"640x400","o_14469988_480.jpg":"480x300","o_14469988_340.jpg":"340x212","o_14469988_220.jpg":"220x137","h_14469988_1280.jpg":"1280x854","h_14469988_1024.jpg":"1024x683","h_14469988_640.jpg":"640x427","h_14469988_480.jpg":"480x320","h_14469988_340.jpg":"340x227","h_14469988_220.jpg":"220x147","pp_14469988_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469988_1024.jpg":"805x1024","pp_14469988_640.jpg":"503x640","pp_14469988_480.jpg":"377x480","pp_14469988_340.jpg":"267x340","pp_14469988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1200","k_14469990_1280.jpg":"1280x1280","k_14469990_1024.jpg":"1024x1024","k_14469990_640.jpg":"640x640","k_14469990_480.jpg":"480x480","k_14469990_340.jpg":"340x340","k_14469990_220.jpg":"220x220","o_14469990_1280.jpg":"1280x800","o_14469990_1024.jpg":"1024x640","o_14469990_640.jpg":"640x400","o_14469990_480.jpg":"480x300","o_14469990_340.jpg":"340x212","o_14469990_220.jpg":"220x137","h_14469990_1280.jpg":"1280x854","h_14469990_1024.jpg":"1024x683","h_14469990_640.jpg":"640x427","h_14469990_480.jpg":"480x320","h_14469990_340.jpg":"340x227","h_14469990_220.jpg":"220x147","pp_14469990_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469990_1024.jpg":"805x1024","pp_14469990_640.jpg":"503x640","pp_14469990_480.jpg":"377x480","pp_14469990_340.jpg":"267x340","pp_14469990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","k_14469996_1280.jpg":"1280x1280","k_14469996_1024.jpg":"1024x1024","k_14469996_640.jpg":"640x640","k_14469996_480.jpg":"480x480","k_14469996_340.jpg":"340x340","k_14469996_220.jpg":"220x220","o_14469996_1280.jpg":"1280x866","o_14469996_1024.jpg":"1024x693","o_14469996_640.jpg":"640x433","o_14469996_480.jpg":"480x325","o_14469996_340.jpg":"340x230","o_14469996_220.jpg":"220x148","h_14469996_1280.jpg":"1280x854","h_14469996_1024.jpg":"1024x683","h_14469996_640.jpg":"640x427","h_14469996_480.jpg":"480x320","h_14469996_340.jpg":"340x227","h_14469996_220.jpg":"220x147","pp_14469996_1280.jpg":"1006x1280","pp_14469996_1024.jpg":"805x1024","pp_14469996_640.jpg":"503x640","pp_14469996_480.jpg":"377x480","pp_14469996_340.jpg":"267x340","pp_14469996_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7661534 Threads: 3 Questions: 1554934783 Slow queries: 4739885 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111323288 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/predstavljamo-konacnu-verziju-masterplana-na-istocnoj-obali-zivjet-ce-elita-a-u-kopilici-socijala-planira-se-i-prisilno-iseljavanje-1040364 [printLink] => /split/predstavljamo-konacnu-verziju-masterplana-na-istocnoj-obali-zivjet-ce-elita-a-u-kopilici-socijala-planira-se-i-prisilno-iseljavanje-1040364?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 601504 [name] => Masterplan Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-02-12 15:41:04 [main_article_id] => 0 [alias] => masterplan-split [link] => /tag/masterplan-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 219978 [name] => kopilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kopilica [link] => /tag/kopilica ) [3] => stdClass Object ( [id] => 511286 [name] => POS-ovi stanovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pos-ovi-stanovi [link] => /tag/pos-ovi-stanovi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 237780 [name] => Istočna obala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => istocna-obala [link] => /tag/istocna-obala ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nove podjele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Predstavljamo konačnu verziju splitskog Masterplana: na Istočnoj obali živjet će elita, a u Kopilici socijala. Planira se i prisilno iseljavanje! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469560.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Za Kopilicu se najavljuje kako bi mogla u dugoročnoj perspektivi primiti 16.000 stanovnika [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469560.jpg [title] => Duje Klarić/HANZA MEDIAZa Kopilicu se najavljuje kako bi mogla u dugoročnoj perspektivi primiti 16.000 stanovnika ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469506.jpg [title] => Ulaz u Kopilicu iz Hercegovačke ulice Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469550.jpg [title] => Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469544.jpg [title] => Duje Klarić/HANZA MEDIAU Kopilicu bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet  ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469542.jpg [title] => U Kopilicu bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet Duje Klarić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469988.jpg [title] => Saša Burić/HANZA MEDIAJugozapadni kraj zaljeva Bačvice, južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima...  ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469990.jpg [title] => Sasa Buric/CropixJugozapadni kraj zaljeva Bačvice, južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima... Saša Burić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/24/14469996.jpg [title] => Paun Paunović/HANZA MEDIABijankinijeva i Jadranska ulica bi ovim Masterplanom bile rasterećene prometa iz luke ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Dugo najavljivani projekt Masterplan za Istočnu obalu gradske luke i Kopilicu dobio je konačnu verziju. Zanimljivo je da se ona već dva mjeseca nalazi na stranicama Grada Splita, ali gradska vlast nije trijumfalno zvala novinare, iako je projekt koji se u početku neumjereno hvalilo bio gotov 26. lipnja 2020. godine, dakle u samom finišu izborne kampanje.

Ne znamo zašto se potajice zvalo ministre da potpišu Sporazum s Gradom, o čemu smo pisali, i drži podalje od javnosti dokumentacija koja ima velike ambicije sa Splitom. Kako bilo, pogledali smo što piše u konačnoj verziji Masterplana pa vam donosimo sažeti prikaz s komentarima.

Osnovna ideja Masterplana je povratak građana koji su se odselili iz Splita, s osiguranjem povoljnog stanovanja i smanjivanjem prometnog zagušenja. U Kopilici bi bilo "multimodalno čvorište", koje se u Masterplanu često spominje. Tamo bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet, kako kamioni ne bi ulazili u grad. Planira se i izgraditi most preko Kaštelanskog zaljeva, kao i javna garaža s više od 2100 parkirnih mjesta u kojoj bi građani i turisti parkirali vozila, a do istočne obale vozili bi se "lakom željeznicom". Unatoč debaklu s privremenim kolodvorom u Kopilici, kada se prošlog ljeta vlakom vozilo prosječno troje putnika, autori Masterplana uvjereni su da je takav "metro" pravo rješenje.

---

image
U Kopilicu bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet 
Duje Klarić/HANZA MEDIA
---

Ključni pokretač ove promjene u području kolodvora odnosi se na poticanje građana da prijeđu s korištenja osobnih automobila na korištenje javnog prijevoza, posebice za pristup središtu grada, što će upravo biti omogućeno putem brzog vlaka (metroa) koji će voziti iz Kopilice u središte grada – navodi se u studiji.

Za Kopilicu se najavljuje kako bi mogla u dugoročnoj perspektivi primiti 16.000 stanovnika. Dakle, više nego Brda i Neslanovac zajedno, a na upola manjem području. Predviđaju se i poslovni sadržaji koji bi otvorili čak 14.000 radnih mjesta. Na mjestu "Prometove" garaže izgradilo bi se oko 600 POS-ovih stanova. Izgradilo bi se ukupno 7500 manjih (navodno) povoljnih stanova, dom za starije, park, poslovni sadržaji i hoteli.

No, kako je većina zemljišta u privatnom vlasništvu, ljude koji sada žive na Kopilici namjerava se – preseliti.

– Neki od vlasnika već imaju svoje ideje o mogućim razvojnim projektima na česticama u svojem vlasništvu. Druga skupina uključuje postojeće stanare koji ne vide nikakvu potrebu razvoja. K tome su i privatni stambeni objekti također dio ovog područja i potrebno je izuzetno osjetljivo postupanje uz pridržavanje svih zakonskih propisa o preseljenju – upozorava se u dokumentu.

No, govori se o izvlaštenju sadašnjih vlasnika, preseljenju u POS-ove zgrade – ali i o prisilnom iseljavanju!

– Potrebno je u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti prisilno iseljavanje i svi budući projekti razvoja moraju ublažiti negativan društveni i ekonomski učinak što je više moguće, na primjer putem naknade, ako samo izbjegavanje iseljavanja nije moguće – navodi se u Masterplanu, koji je financirala Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD).

Urbanistički razvoj

Dakle, u gradu u kojem su krupne ribe, poput Željka Keruma, Marine Wallner i Zvonka Kotarca, godinama "vozale" državu i Grad s cijenama svojih zemljišta za gradnju POS-ovih stanova, a na Kili je Grad otkupio privatni prostor za dječji vrtić kao da je od suhog zlata, za Kopilicu se spominje čak "prisilno iseljavanje" sadašnjih stanara iz njihovih domova?! Dapače, napominje se da im treba dati naknade ako samo izbjegavanje iseljavanja nije moguće. Kao da nemaju pravo na tržišnu cijenu za nekretnine, nego na nekakvu "naknadu" radi iseljavanja?!

Za Istočnu obalu gradske luke, koja desetljećima stoji zapuštena, namijenjen je posve drukčiji scenarij. Istočna je obala ključna lokacija u Splitu – postat će zaštitni znak urbanističkog razvoja te će se koristiti u turističke, kulturne, trgovačke i stambene svrhe. Kako bi se navedeno omogućilo, potrebno je ostvariti dobar pristup (javnim prijevozom), manje prometa i prometnih gužva uz obalu. Navedeni će se prostor učiniti atraktivnim i za turiste i stanovnike grada – napominje se u Studiji.

Zbog navedenog, na Istočnoj obali se planira izgraditi novu rivu bez automobila, gradila bi se velika kongresna dvorana i dva velika hotela. Izgradilo bi se i oko 280 stanova – premda stanove na Istočnoj obali nije dopušteno graditi po sadašnjem GUP-u, kao i garaža sa 600 mjesta. Za nju su izrađivači Masterplana u javnoj raspravi pisano odgovorili da bi garažu koristili stanari užeg centra grada.

Kolosijek bi se skratio, a Hrvatske ceste izgradile bi tunel kojim bi se motorna vozila iz trajektne luke prebacivala u Pojišansku ulicu. Nije jasno obrazloženo kakva bi bila korist od njega. Kolni promet se već sad iz trajektne luke, preko Jadranske i Bijankinijeve ulice, prebacuje u obližnju Pojišansku ulicu, u kojoj nije malo automobila.

---

image
Bijankinijeva i Jadranska ulica bi ovim Masterplanom bile rasterećene prometa iz luke
Paun Paunović/HANZA MEDIA
---

S obzirom na to da se spominje vezivanje Istočne obale s Bačvicama, te da je jedan od izrađivača Masterplana James Mathews u razgovoru za "Slobodnu" potvrdio da bi se na Istočnoj obali gradili skupi stanovi, čini se kako bi tunel u prvom redu donio prometno rasterećenje i bolju kvalitetu života za novi elitni stambeno-turistički kvart.

Kvalitetniji život na Bačama

Gotovo će sav izlazni promet iz luke preko Jadranske ulice biti eliminiran te će se uvelike poboljšati i kvaliteta života u četvrti. Pristup cesti u ovom području bit će ograničen na stanovnike i građane koji žele pristupiti plaži – tvrdi se u finalnoj verziji Masterplana.

Između Katalinića briga i Bačvica formirao bi se novi park, čime bi se dobio atraktivan javni prostor za stanovnike i turiste.
Jugozapadni kraj zaljeva Bačvice, s uskim dijelom južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za atraktivni zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima, mjestima za sastajanje za lokalne stanovnike i turiste. Javni pristup plaži će se zadržati, a otvorit će se dodatan prostor za posjetitelje plaže sa stražnje strane – navodi se u Masterplanu.

---

image
Jugozapadni kraj zaljeva Bačvice, južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima... 
Saša Burić/HANZA MEDIA
---

Ukratko, Kopilica bi bila gotovo socijalni kvart (u koji bi, u javnu garažu, građani i turisti dovozili aute), dok bi stanovi na Istočnoj obali bili elitni dio grada (odakle se izbacuje javni promet).

– Razvoj dviju lokacija pokušat će, među ostalim, omogućiti novu ponudu stanogradnje, prihvatljive različitim skupinama ljudi s drukčijom društvenom i ekonomskom pozadinom. Uz pomoć jednosmjernog sustava s novim ulazom i izlazom moguće je ukloniti gotovo sav trenutačni promet koji se odvija od luke prema Jadranskoj ulici i gotovo sav gusti promet odmaknuti od kvarta Bačvice. Pristup će biti dopušten samo stanovnicima i građanima koji žele doći do plaže, tako da će kvaliteta življenja u ovoj četvrti biti značajno bolja. Regulacija se može izvesti putem daljinski upravljanih podižućih stupića ili putem sustava za prepoznavanje registarskih oznaka – piše u Masterplanu, čime bi se ova zona pretvorila u ekskluzivnu.

Ako bi se izgradila garaža sa 600 parkirnih mjesta za potrebe stanovnika centra grada, tada bi se iz GUP-a izbacila javna garaža s 1000 parkirnih mjesta koja je po sadašnjim odredbama predviđena na Istočnoj obali. Umjesto javne garaže velikih kapaciteta u središtu grada, u Masterplanu se razmišlja o smanjivanju parkirnih mjesta, radi poticanja javnog prijevoza i vožnje bicikli, te car sharinga, a "površine namijenjene za parkiranje automobila mogu se preinačiti u biciklističke trake ili površine za parkiranje bicikala".

Teško je, na koncu, kazati koliko je realno ostvarivo sve navedeno. Hrvatske željeznice od ministra Siniše Hajdaša Dončića priželjkuju hotele i komercijalne sadržaje na Istočnoj obali. Za gradnju stanova sigurno ima zainteresiranih. Izgradnja tunela je skupo rješenje, ali kad je HC u pitanju, teško je reći na što su spremni potrošiti novac.

Što se tiče POS-ovih stanova na Kopilici, zanimljivo je da Sporazum s Gradom od državnih tvrtki nije potpisao APN.

S obzirom na to da Masterplan, radi povratka iseljenih Splićana, inzistira na teško ostvarivim rješenjima – poput smanjivanja parkirališnih površina po središtu grada, te na diskutabilnom rješavanju vlasničkih odnosa na Kopilici, i da nakon lošeg iskustva ponavlja da će građani koristiti prijevoz vlakom od Kopilice do istočne obale – ostaje pitanje: je li glavni cilj Masterplana poticanje izmjena GUP-a, kako bi se gradili skupi stanovi na Istočnoj obali i ukinuo javni promet od dijela istočne obale do Bačvica radi pretvaranja tog područja u zonu za život i turizam na visokoj nozi?

---

Istočna obala u brojkama:


75 metara četvornih - prosječna veličina stanova
110 metara - dužina zgrade
830 - broj soba u glavnom hotelu
35 metara - visina drugog hotela
200 metara - dužina centra za kongrese i kulturne sadržaje
600 parkirnih mjesta - kapacitet garaže
5 - broj etaža novog željezničkog kolodvora
1000 kvadrara - površina autobusnog kolodvora

---

---

Pravo građenja na - 80 godina


Državno i gradsko zemljište prenijelo bi se na zajedničko tijelo (PPD) koje bi upravljalo projektom, a investitorima bi se davalo pravo građenja na 80 godina. Rashodi tog tijela za trajanja projekta iznosili bi čak osam milijuna eura, dok bi se tereni iznajmljivali za jedan euro po četvornome metru.

Prihodi od davanja zemljišta u zakup moraju biti barem jednaki ili veći od tog iznosa. To bi značilo da je potrebna cijena zakupa/prava građenja od jednog eura za metar četvorni neto površine mjesečno za hotelsku/stambenu namjenu i 0,5 eura neto površine mjesečno za garaže, što se čini izvedivim – napominje se u "Studiji poslovnog slučaja". Ne bude li ovo ostvarivo, Grad bi rad PPD-a trebao subvencionirati iz prihoda od komunalnih doprinosa i poreza.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/HANZA MEDIA Duje Klarić/HANZA MEDIA Duje Klarić/HANZA MEDIA Saša Burić/HANZA MEDIA Sasa Buric/Cropix Paun Paunović/HANZA MEDIA
Duje Klarić/HANZA MEDIA
Za Kopilicu se najavljuje kako bi mogla u dugoročnoj perspektivi primiti 16.000 stanovnika

Ulaz u Kopilicu iz Hercegovačke ulice Duje Klarić/HANZA MEDIA
Duje Klarić/HANZA MEDIA
U Kopilicu bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet 

U Kopilicu bi se premjestili glavni željeznički i autobusni kolodvor, kao i terminal za teretni trajektni promet Duje Klarić/HANZA MEDIA
Saša Burić/HANZA MEDIA
Jugozapadni kraj zaljeva Bačvice, južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima... 
Sasa Buric/Cropix
Jugozapadni kraj zaljeva Bačvice, južno od Jadranske ulice i mosta, predviđen je za zeleni javni prostor sa šetnicama, odmaralištima... Saša Burić/HANZA MEDIA
Paun Paunović/HANZA MEDIA
Bijankinijeva i Jadranska ulica bi ovim Masterplanom bile rasterećene prometa iz luke
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/predstavljamo-konacnu-verziju-masterplana-na-istocnoj-obali-zivjet-ce-elita-a-u-kopilici-socijala-planira-se-i-prisilno-iseljavanje-1040364 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=14b9a667ed797c00812da2edff5ce05e2c578bda [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Predstavljamo+kona%C4%8Dnu+verziju+splitskog+Masterplana%3A+na+Isto%C4%8Dnoj+obali+%C5%BEivjet+%C4%87e+elita%2C+a+u+Kopilici+socijala.+Planira+se+i+prisilno+iseljavanje%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpredstavljamo-konacnu-verziju-masterplana-na-istocnoj-obali-zivjet-ce-elita-a-u-kopilici-socijala-planira-se-i-prisilno-iseljavanje-1040364 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpredstavljamo-konacnu-verziju-masterplana-na-istocnoj-obali-zivjet-ce-elita-a-u-kopilici-socijala-planira-se-i-prisilno-iseljavanje-1040364 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nove podjele [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) )
StoryEditorOCM
Splitnove podjele

Predstavljamo konačnu verziju splitskog Masterplana: na Istočnoj obali živjet će elita, a u Kopilici socijala. Planira se i prisilno iseljavanje!

25. kolovoza 2020. - 13:35

Dugo najavljivani projekt Masterplan za Istočnu obalu gradske luke i Kopilicu dobio je konačnu verziju. Zanimljivo je da se ona već dva mjeseca nalazi na stranicama Grada Splita, ali gradska vlast nije trijumfalno zvala novinare, iako je projekt koji se u početku neumjereno hvalilo bio gotov 26. lipnja 2020. godine, dakle u samom finišu izborne kampanje.

Ne znamo zašto se potajice zvalo ministre da potpišu Sporazum s Gradom, o čemu smo pisali, i drži podalje od javnosti dokumentacija koja ima velike ambicije sa Splitom. Kako bilo, pogledali smo što piše u konačnoj verziji Masterplana pa vam donosimo sažeti prikaz s komentarima.

Osnovna ideja Masterplana je povratak građana koji su se odselili iz Splita, s osiguranjem povoljnog stanovanja i smanjivanjem prometnog zagušenja....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 01:27