stdClass Object ( [id] => 1247493 [title] => Sjednica traje već više od 15 sati: proračun prošao uz podršku SDP-a, ostalo još deset točaka [alias] => pred-splitskim-vijecnicima-je-zadnja-ovogodisnja-sjednica-glavne-zvijezde-dnevnog-reda-su-novi-proracun-povecanje-pausala-za-iznajmljivace-cijene-najma-javne-povrsine [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

23:45

Nakon nešto više od dva sata rasprave o najvažnijem gradskom dokumentu, na red je došlo i glasanje. Proračun je prošao sa 17 glasova za, a 12 vijećnika je bilo protiv.

Ostalo je još deset točaka. 

23:00

Rasprava je završena, a na red su došli i amandmani.

Gradska uprava dala je četiri amandmana koja su i prihvaćena. Prihvaćeni su i amandmani članova stranke Centar, vladajućih, koji su najvažniji gradski dokument i izradili.

Prihvaćeno je i 13 amandmana SDP-a, među kojima su amandmani vezani za potpomognutu oplodnju, povećanje satnice asistentima, uvođenje građanskog odgoja te za povećanje Fonda vezanog za pristupačnost osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Puljak je krenuo i s čitanjem amandmana Vice Mihanovića, koje uopće ne želi razmatrati s obzirom na to da Mihanović nije gradski vijećnik.

Od vijećnika Mosta prihvaćena su tri amandmana. Amandman vijećnice Ljulj Cvitanić koji uključuje tri mjere koje se tiču djece neupisane u gradske vrtiće te dva koje je dao Markotić, a vezani su uz dnevni boravak za starije te za bazen Ravne Njive-Neslanovac.

Stanišićev amandman vezan uz dodatne krevete za hospicij Matošić nije prošao.

22:25

Davor Matijević je istaknuo da "nitko ne glasa ovisno o stavkama u proračunu već je ovo izraz političke volje podržavaju li gradonačelnika ili ne".

- Proračun je skup želja, a rebalans nam najčešće bude otriježnjenje. Tek na rebalansu ćemo znati je li ovaj proračun zaista bio rekordan ili je samo skup lijepih želja. Jasno je da ćemo vam mi iz SDP-a dati podršku jer smatramo da nakon izbornih rezultata zaslužujete tu priliku. Mi vam ne dajemo bezuvjetnu podršku, ali vam dajemo priliku da realizirate sve ono što ste najavljivali – kazao je Matijević.

Riječ je dobio i Martin Mladen Pauk.

- Ovaj proračun kao dokument definira Puljka kao gradonačelnika. On je poput djeteta sa slatkišima u trgovini. Trpa sve što mu se svidi, a kad teta izvaže, dođu tata i mama i kažu "Ivice nemamo toliko kuna, ne možeš sve dobiti" – kazao je Pauk.

21:30

Nakon više od 12 sati rasprave, na red je došao i proračun, najvažniji gradski dokument.

Uvodno se vijećnicima obratio gradonačelnik Puljak koji je nabrojao što sve planiraju i pozvao vijećnike da ga podrže.

Podsjetimo, planiran je proračun u iznosu od 1,8 milijardi kuna odnosno 239 milijuna eura.

Prva za riječ se javila Lidija Bekavac (HGS).

- Proračun je usitinu planiran na rekordnih 1,8 milijardi kuna za 2023. godinu, ali mogao se ovako planirati i u iznosu od tri milijarde kuna jer rastu rashodi koji se planiraju pokriti kreditom, u naredne tri godine pola milijarde kuna. A, ako pridodamo još zaduženje za Žnjan, to je 100 milijuna eura u tri godine - kazala je Bekavac.

---

image










 

Nikola Vilić/Cropix
---

Dodala je da će kredit otplaćivati sljedeća četiri gradonačelnika. 

- Osim toga, 5,3 milijuna kuna prihoda planira se od kazni, a svjedoci smo zadnjih dana kako se kažnjavaju građani zbog parkiranja. E, pa dragi sugrađani možemo računati da će u narednoj godini biti napisano 18 tisuća kazni  - poručila je Bekavac.

Ivana Zelić Relata (HDZ) je kazala da je prijedlog proračuna prenapuhan i nerealan.

- Za 2021. ostvaren je proračun u iznosu od 153 milijuna eura, što znači da je ovaj prijedlog za 85,4 milijuna eura viši nego u odnosu na prethodni realiziran. Za 2022. nemamo podatke, ali ako se nastavi trend kao i prvih šest mjeseci, možemo očekivati proračun na razini 2021. godine. Smatramo da je proračun prenapuhan iz razloga što se planira povećati za 55,67 posto u odnosu na zadnje dvije godine te očekujemo ponovno rebalans proračuna sa smanjenjem za 300-tinjak milijuna kuna, kao i zadnji put – kazala je Zelić Relata i dodala:

- Nakon ovih činjenica i financijskih podataka kako uopće dalje voditi ozbiljnu raspravu oko najvažnijeg dokumenta Grada? Na koji način sagledavati financijske podatke, očekivati određene efekte od proračuna bilo na gospodarskoj razini poticanjem investicija, ili kroz socijalnu kategoriju koja je usmjerena na naše građane ili predškolski odgoj kada već sada možemo reći da je ispred nas nerealan dokument.

HSP-ov Ante Grubišić predložio je da prekinu raspravu jer je kasna ura i da nastave sutra hladne glave.

Mostova Ljulj Cvitanić je iznijela amandman - 205 tisuća eura za vjerske vrtiće. Predlaže da se roditeljima čija djeca nisu upisana u vrtić iako su ispunjavali uvjeti dodijeli 100 eura mjesečno te da Grad Split sufinancira u drugim gradovima gdje dijete boravi u vrtiću kao i obrte za dadilje. 

21:20

Kao što je i najavljivao, gradski vijećnik Igor Stanišić otkrio nam je da će uložiti amandman na proračun da se izdvoje sredstva za pokrivanje palijativnih troškova za tri kreveta u hospiciju Matošić. U hospiciju su predviđena 22 kreveta, a u funkciji ih je 16 čije troškove pokriva mreža HZZO-a.

- Amandmanom HGS-a, koji je usvojio župan Boban osiguralo se 950 tisuća kuna za Hospicij Matošić. Tim amandmanom osigurana su sredstva za nabavku šest kreveta, kao i pokrivanje palijativnih troškova za tri kreveta. Grad Split je uložio 17 500 000 kuna u ovaj projekt. Danas ću u ime HGS-a gradonačelniku predložiti amandman u visini 600 tisuća kuna, kako bi se osigurala sredstva za palijativne troškove još triju kreveta, kako bi u 2023. godini objekt proradio onako kako je i predviđeno. Grad nema nikakvu zakonsku obvezu financirati te troškove, ali mislim da bi sad trebao još jednom "uskočiti", a onda u 2024. godini bi se trebali uključiti i okolni gradovi i općine, s obzirom da je riječ o ustanovi predviđenoj za bolesnike iz cijele županije – kazao nam je Stanišić.

Istaknuo je da je prosječno vrijeme boravka u hospiciju 16 dana, iz čega proizlazi da bi trenutno moglo boraviti oko 365 korisnika godišnje.

- Ovim amandmanom ta bi se brojka podigla na 500 što nije zanemarivo. Svima nam je još u sjećanju kako gradonačelnikova stranka nije podržala Hospicij Matošić, ali sad gradonačelnik Puljak ima priliku to ispraviti i dokazati da njegove riječi na ceremoniji otvorenja objekta, kako se radi o nužnom objektu nisu bile floskule. Nadam se da će Hospicij u 2023. godini započeti s radom u punom kapacitetu - poručio je Stanišić.

20:15

Nakon nešto malo manje od dva sata, gradski vijećnici došli su do petog proračunskog programa - onog o sportu. 

Prethodne programske točke proračuna su usvojene. 

18:30

Na red su došli i proračunski programi, a prvo na redu je održavanje komunalne infrastrukture. Riječ je o točkama koje prethode samom proračunu. 

18:15

Glatko i jednoglasno prošao je prijedlog odluke o osnivanju vijeća u kulturi Grada Splita.

17:30

Na Gradskom vijeću izglasano je i povećanje paušala iznajmljivačima, a za to su glasali vijećnici Centra i SDP-a. Više pročitajte ovdje

16:45

Nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo pravilnik kojim su povećane cijene najamnina javne površine u Splitu koji je stupio na snagu 1. travnja 2022. godine, pred Gradske vijećnike je došla ta točka.

Podsjetimo, Visoki upravni sud je ukinuo pravilnik zato što je tu odluku donio gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, ali i zbog toga što je donesen na temelju odluke koja je prestala važiti.

Rasprave nije bilo, a pravilnik je usvojen većinom. Protiv su bili samo vijećnici HGS-a.

16:30

Nakon pauze Josip Markotić je kazao da će podržati Odluku o komunalnom redu.

- Ova odluka je bolja nego što je imamo sad. Kolegica Ljulj Cvitanić i ja spremni smo prihvatiti ovu odluku i preuzimamo političku odgovornost. Mirne savjesti ću vas podržati – rekao je Markotić.

Predsjednik Domazet je poentirao da Markotić u konačnici ne traži prihvaćanje njihovih amandmana.

Matijević je kazao da od svojih amandmana neće odustati, na što mu je gradonačelnik Puljak kazao da ne mogu usvojiti njihove amandmane.

- Onda ćemo mi biti suzdržani – rekao je Matijević.

U konačnici je nakon pet sati rasprave prijedlog nove Odluke o komunalnom redu stavljen na glasanje. Ukupno je 17 vijećnika bilo za, četiri protiv (HGS i koalicija Domovinski pokret i HSP), a suzdržani su bili vijećnici SDP-a i HDZ-a.

- Neka uđe u zapisnik da me je Barbir u zahodu nagovarao da podržimo jer je super odluka - komentirao je Markotić nakon što je Barbir bio suzdržan.

15:43 - Nakon pauze nastavila se rasprava o Odluci o komunalnom redu.

Davor Matijević (SDP) smatra da sama odluka ima dobrih elemenata, a neki segmenti su poprilično nejasni. Četiri su elementa koja su morala biti prioriteti kad se donosila ova odluka: sigurnost, prohodnost, zaštita kulturne baštine i estetika tj.vizualitet.

Nisam siguran koliko je odluka o ukidanju zvučnika na štekatima dobra. Mislim da je trebalo samo ograničiti zvuk na 60db, ali odluku ćemo uvijek moći naknadno korigirati ukoliko se ovo pokaže loše - rekao je. Navodi i da mu je žao što se i u ovom slučaju nije poštovala procedura pa postoji opasnost da vam se i ova odluka sruši.

- Iako sam vas više puta tražio, nismo dobili stari plan štekata da nam bude razvidno što se sve uklonilo, a što nam je ostalo ili se dodalo.

Također nisam dobio ni odgovor koliko kvadrata štekata smo imali ranije, a koliko ćemo imati sada. Žao mi je što se Turistička zajednica nije sama javila već se ponaša kao da se ovo njih ne tiče - rekao je i dodao kako prijedlog plana štekata nema jasne kriterije jer su utvrđeni slučajevi, gdje se na dvije iste situacije donose različite odluke čime se otvara prostor za razna tumačenja i nejasnoće.

- Kad postoje jasni kriteriji tada nećemo moći postavljati pitanja je li motiv za donošenje neke odluke bio osobni animozitet ili je odluka donošena objektivno i stručno. Vrlo je bitno da kriteriji budu ujednačeni i da ova odluka ide u svrhu zaštite javnog dobra, sigurnosti sugrađana i zaštite naše kulturne baštine.

Trebali ste uzeti primjer Trogira gdje su vatrogasci u staroj gradskoj jezgri točno mjerili koliko im treba doći do svake točke u slučaju neke nesreće i gdje se vodilo računa o prohodnosti, a danas i dalje raspravljamo o planu gdje nažalost ima jako puno lokacija gdje je sigurnost sugrađana ugrožena - obrazložio je vijećnik i predsjednik SDP-a.

Sukladno tome predložio je dodatne korekcije koje se vide u priloženom grafičkom prikazuju. Tako, smatra da može reći da su se isti kriteriji primijenili na cijelu zonu što je u interesu sugrađana.

- Stanari su davali primjedbe za Carrarinu i poljanu Grgura Ninskog. Štekati na Rivi trebaju imati razmak između svakog štekata od barem 1,2 metra radi bolje pješačke komunikacije i estetike. Ovako predloženi raspored izgleda kao jedan ogroman štekat što nije dobro - naveo je Matijević.

Primjeri dvostrukih kriterija po njemu su se mogli  vidjeti na Mihovilovoj širini, Nigerovoj, Marmontovoj, Vuškovićeva, Dominisova, Šubićeva, Nepotova, Domaldova te ulica Priora Petra. Osim toga, Matijevi je predložio tri amandmana, a u jednom je naglasio kako su kazne neprimjereno visoke za fizičke osobe.

Bilo bi svrsishodnije da je predlagatelj Odluke o komunalnom redu slijedio pristup Zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa vezano za visine kazni gdje je za pojedine prekršaje 300 kuna pretvoreno u 40 eura - između ostalog je kazao Matijević.

---

image








 

Nikola Vilic/Cropix
---

Leona Grgić, v.d. pročelnica u odjelu komunalne je odgovorila da po pitanju kazni imamo Zakon o prekršajima kojeg moraju slijediti.

- A postoji i novi Zakon koji stupa na snagu od 1. siječnja 2023. godine, a koji dozvoljava maksimalnu kaznu za 350 eura za fizičku osobu, a mi smo odredili 260 eura, a ako se plati u kraćem roku, smanjenja je za 50 posto tako da smatramo da nisu previsoke - odgovorila je Grgić.

Damir Barbir je prozvao opoziciju koja nije uložila amandmane te kako su samo SDP i Most predložili amandmane kako bi poboljšali takvu Odluku o komunalnom redu, dok HDZ nije uložio niti jedan amandman.

Međutim, Martin Mladen Pauk se ne slaže s takvim mišljenjem jer smatra da su svojom raspravom pridonijeli boljoj odluci, a koja bi po njemu pravno mogla “pasti” jer je javna rasprava trajala prekratko.

14:01 - Za riječ se javila i Ivana Ljulj Cvitanić koja je prigovorila da sadržaj kojeg je radna skupina pripremala godinu dana, izostavljajući vrijeme provedeno na izborima, vijećnicima je ostavljen sedam dana za donošenje odluke.

- Za razliku od donošenja propisa na razini države, mi kao vijećnici a niti javnost, nemamo uvid u primjedbe u vrijeme njihovog podnošenja, pa ih je gotovo nemoguće temeljito analizirati, sve i da nam je to bila jedina točka na današnjoj sjednici.

No, kad se iščita tih 180 stranica uočljivo je da se u većini odnose na Plan postavljanja štekata unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Splita – zone A – grafički prikaz štekata, za koji je propisano da se donosi uz prethodno mišljenje Konzervatorskog odjela, a ukoliko se takvo mišljenje ne dostavi da će se smatrati suglasnim na prijedlog Plana postavljanja štekata.

Zamjenik je istaknuo da je na sastanku u Ministarstvu kulture razjašnjeno da nije potrebna suglasnost Konzervatora. No to ipak ne rješava ovu situaciju gdje je sam predlagatelj tako propisao, a u tekst nije kasnije intervenirano.

Dakle, u obrazloženju predloženog akta, kao ni u popratnom dopisu, nije navedeno je li zatraženo prethodno mišljenje Konzervatorskog odjela, kad je zatraženo, je li isto dostavljeno ili se uzima da je dana prešutna suglasnost i je li tako dana suglasnost u skladu sa svim propisima? Ili treba brisati ovu odredbu? - navela je Ljulj.

Kroz odgovore na primjedbe, a i tijekom današnje rasprave, smatra da se može zaključiti da se za uklanjanje većine štekata vodilo prezentacijom kulturne baštine odnosno konzervatorskim smjernicama i/ili pješačkim koridorima.

- Ono što me zanima je zašto taj dio, osnove kojima ste se vodili nije bio sadržan već u samom obrazloženju odluke, s razradom postojećeg stanja, lokacija koje se ukidaju i razlozima za svaku od njih? - pitala je Ljulj.

Ivošević joj je odgovorio da se konzervatori smatraju suglasnima ako ne dostave svoje mišljenje.

-  Inače, Ministarstvo kulture i medija na Odluku o komunalnom redu gleda kao mikromenadžment kojim se oni neće baviti jer imaju prethodne odluke i smjernice na stranicama ministarstva. A nismo to stavljali u prilog iz istog razloga zato što nismo stavili Zakon o komunalnom gospodarstvu - kazao je dogradonačelnik.

Prije izglasavanja Odluke o komunalnom redu, predsjednik Gradskog vijeća je sazvao pauzu za ručak nakon kojeg će se glasati o ključnom dokumentu.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

13:40Martin Mladen Pauk smatra da će Odluka o komunalnom redu pasti jer je došlo do velike proceduralne greške.

- Odluka će pasti kao i prethodna i nemojte govoriti da nisam upozoravao na to. Nije odluka kao odluka loša koliko nije loša stavka o smanjenju štekata. Ivoševiću treba čestitati na hrabrosti jer ovo je suludo, ali treba biti hrabar da misli da će sud i građani stati na njegovu stranu - kazao je.

Naglasio je da je javno savjetovanje trajalo 20 dana, a ne 30 koliko bi trebalo trajati.

- Javno savjetovanje za ovo je trajalo 30 dana, započeto je 11. studenog, a ja već 5. prosinca nisam mogao staviti jer je prekinuto 1. prosinca. Žurili ste kako bi stavili odluku na ovu sjednicu vijeća. Tako će vam i ovu odluku srušiti taj odvjetnik kojeg vi nazivate kriminalcem - rekao je Pauk te dodao "svoj posao morate raditi ispravno poštujući zakone. Spominjete da vlasnik može o svojoj imovini raditi što želi, tako govorite i za grad Split. Ne može to tako. Grad ima proceduru da se spriječi samovolja, treba poštovati zakon".

Bojan Ivošević je rekao da je točno kako je javna rasprava trajala 20 dana. Obrazložio je da su ih odbili u ministarstvu ranije i da su ugostitelji željeli javno savjetovanje bude u prosincu. Kazao je i da su brojne  odluke na kraćim savjetovanjima bile.

- Brojne odluke grada Splita za koje ste vi dignuli ruku su imali skraćena savjetovanja. Nemojte se skrivati, recite za kojeg ste ugostitelja. Nikada niste problematizirali okolnosti oko roka. Savjetovanje je bilo i nakon 1. prosinca na webu, ali da bi se usvojilo trebalo je biti do 1. prosinca.

Dva su obrasca došli i kasnije, prihvatili smo to, jednom se i nije mogao otvoriti dokument pa smo usvojili čak i ono kad su slali na elektroničku poštu koja nije bila ispravna, Recite otvoreno za koga ste, nemojte se skrivati. Stanišić i ja se ne slažemo, ali on se ne skriva, ali se vi skrivate. Takve stave HGS javno zastupa i ja ih poštujem zbog toga, a vi se skrivate - rekao je Ivošević i citirao da javno savjetovanje u pravilu traje 30 dana.

- Pet puta danas sam vam rekao da se počnete ponašati kao odgovorna odrasla osoba. Da je javna rasprava trajala 30 dana, ne bi se to moglo danas ugurati na sjednicu Gradskog vijeća. Ne skrivam se iza nikoga, nisam s nikim posebno dobar, nemam nikakve interese za razliku od vama bliskih ljudi - rekao je Pauk koji smatra da će ovakva odluka pasti u slučaju da se danas usvoji.

---

image




 

Nikola Vilic/Cropix
---

Leona Grgić, v.d. pročelnica komunale je na pitanje predsjednica Gradskog vijeća je rekla da ona ne vidi da je išta pravno sporno u samoj odluci.

13:11 - Lidija Bekavac (HGS) zatražila je povlačenje Odluke o komunalnom redu zbog nekih proceduralnih pogrešaka, primjerice upućivanja komentatora tog dokumenta da se upute na odbor za imenovanje ulica, međutim, takvo tijelo ne postoji već postoji komisija.

Igor Stanišić (HGS) je ukazao kako se ukidanjem određenih štekata pila grana na kojoj sjedimo te da će ti objekti onda otvoriti pečenjarnicu u slučaju da ne mogu koristiti štekat. Smatra da se mora naći neki balans te bi u tom slučaju podržao takav red. Martin Mladen Pauk je pohvalio odluku o štekatima koji će se iznositi navečer, a preko dana spremati kako bi se oslobodio koridor.

- Umjesto reda bit će redova za burek, kebab, sladoled jer ljudi neće imati mjesto na kojem će moći sjesti te će dosta ugostitelja prijeći u takvu djelatnost gdje će se morati ispred objekata stajati u redovima -  rekao je Pauk.

Ante Krstulović iz redova Centra smatra da ugostiteljstvo nije grana na kojoj sjedimo, već kulturna baština koja se ovakvim komunalnim redom pokušava zaštititi. No, Stanišić se ne slaže s time jer je i prije postojala kulturna baština, pa nije bilo turista. Bojan Ivošević je odgovorio Stanišiću kako ne skriva svoju viziju grada, a prenamjena bistroa u fast foodove je nemoguća.

- Po zakonu to nije moguće jer se sve to treba uz suglasnost konzervatora i mišljenje gradonačelnika - odgovorio je između ostalog.

Što se tiče prihoda, rekao je da će tim ukidanjima gubiti ispod milijun kuna na godišnjoj razini, a ugostitelji već traže zahtjeve za disperziju na zonu B konzervatorske zaštite gdje bi se mogao preusmjeriti dio ugostitelja. Smatra da će Odluka dati priliku da se kvalitetno ugostiteljstvo razvija u nekim drugim dijelovima grada.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

12:43Zoran Đogaš (HDZ) je rekao da prema njegovim informacijama smatra da postoji očit nedostatak komunikacije s partnerima pri rješavanju problema, a rezultirao je nezadovoljstvom grupacije ljudi.

- I ja sam pozivao na red. Ja nemam teret političke prošlosti. Ovo mi se čini kao ogledni primjer funkcioniranja sadašnje vlasti. U razgovoru s građanima, očit je nedostatak komunikacije s partnerima. Kad nema razgovora, ide demonstracija sile. Ovdje se vidi sindrom nekoga tko je smatra prošlu vlast lošom pa dolaskom na vlast postaje gori - kazao je. Smatra da je jako izraženo nezadovoljstvo ugostitelja, ljudi koji zapošljavaju ljude i pune gradski proračun. Smatra da su trebali biti partneri u tom postupku, a ne naši neprijatelji.

- Ne vidim nikakvu korist rješavanja ratom. Ni konzervatori nisu neprijatelji Splita. Sve to treba riješiti komunikacijom. Smanjivanjem broja stolica na štekatima, imamo veći broj turista, a neće imati gdje sjesti. Možda budu veće ture pijančevanja po gradu. Možda se preliju u druge dvorove, da je moja majka živa, ona bi ih i ugostila u Varošu, takva je bila. Oslobađamo prostor da dica igraju balun, ali ups, nema dice - obrazložio je Đogaš.

Ivošević je uzvratio da je dijaloga itekako bilo, niz primjedbi je uvaženo. 

- Volio bih da mi kažete konkretni primjer i što se može promijeniti. Ovo je pokušaj da naša bašta bude prezentirana, da ulica ne bude diskoteka i da ne potičemo ugostiteljstvo u Marmontovoj ulici, tradicionalno je bila trgovačka. Znam da je prošli gradonačelnik imao ovu želju, negdje je predlagao i rigoroznije. Ne vidim gdje je rađeno bez struke - obraćao se Ivošević.

Je li ovom odlukom određeno kako će se održavati sportski tereni u vlasništvu Grada, zanimalo je HDZ-ovu Ivanu Zelić Relatu.

- Generalno da, ali sustavno to treba iz resora sporta. Svaka inicijativa je dobrodošla - odgovorio joj je Ivošević

12:20 - Prijedlog je bio na javnom savjetovanju, zaprimljeno je 112 primjedbi od kojih je 48 u cijelosti ili dijelom prihvaćeno - javio se Tomislav Prljević u ime kluba HDZ-a. Tvrdi kako prema izlaganjima sve djeluje savršeno, ali smatra da je dojam javnosti drugačiji.

Nakon (pre)širokog uvoda o tome kao su svi za red, zanimalo ga je li struka bila uključena u uvažavanje ili odbijanje primjedbi na javnom savjetovanju. Ako smo dobro razumjeli dugo i iscrpno izlaganje, zanima ga, jesu li se uvažile konzervatorske smjernice iz 2010. godine te hoće li neki poduzetnici temeljem ovog dokumenta tužiti Grad?

Josip Markotić je nadopunio kako su dobili mail u kojem se naglašava kako bi Odluka o komunalnom redu mogla biti protuzakonita, no nije pisac tog maila, Davor Plišo nije objasnio koji se konkretno zakoni krše. Davor Matijević iz SDP-a mu je replicirao kako je izlaganje Prljevića paušalno te da je očekivao ozbiljnije i konkretne argumente.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

Bojan Ivošević je između ostalog kazao da je protiv potpisnika tog maila, Davora Pliše - koji se obratio kao opunomoćenik Udruženja ugostitelja - DORH još 2018. podignuo optužnicu da je krivotvorio ugovor o naknadi od 10 milijuna kuna.

- A sada tvrdi da je Odluka nezakonita, a nije naveo članke po kojima je nezakonita. Razumijem da odvjetnik mora zastupati svoju stranku, a nekad pričati i nebuloze, ali mislim da je jasno o čemu se ovdje radi - odgovorio je dogradonačelnik koji smatra da je riječ o nepotrebnom zastrašivanju.

Prljević mu je odgovorio kako je neprimjereno diskvalificirati odvjetnika pretraživajući članke na njegovo ime te da nitko tako kroz raspravu ne sagledava Ivoševića, primjerice, kao nasilnika.

Leona Grgić, v.d. pročelnica za komunalu je objasnila kako odvjetnici rade svoj posao i kako su nepotrebno ispisivali više stranica primjerdbi dok su one od građana bile čak kvalitetnije sročene. Zato smatra da se prije paušalnog iznošenja kako je neka odluka nezakonita, takva teza treba prethodno temeljito sagledati.

Jakša Balov iz redova HDZ-a je pozvao da se razmotri opravdanost donošenja odluke u ovakvom obliku. 

Zaista želim ukazati na važnost Odluke o kojoj raspravljamo i jasno uvažavajući cilj i smisao donošenja ove Odluke. Red nema alternativu – da budemo jasni, ipak komunalni red bi trebao na popravni.

Naveli ste da je valorizacija i prezentacija kulturne baštine glavni zamašnjak razvoja turizma u gradu Splitu. U skladu s tim, cilj odluke je komunalni red i kvalitetna ugostiteljska ponuda koja će privlačiti goste veće platežne moći, čime će se ostvariti veći prihodi.

Slažem se da je kulturna baština upravo ono što Split izdiže iznad ostalih destinacija i na čemu počiva naša atraktivnost i naravno da je odgovornost i obaveza na nama da je i očuvamo.

Također, srdačno pozdravljam i navod kojim težimo gostima visoke platežne moći, ali je pogrešno tu kategoriju stavljati na odgovornost ugostitelja. To samo vizija i strategija turizma grada Splita može kvalitetno definirati, a tek tada komunalnim redom parcijalno ustrojiti. Ovako izgleda kao red na brzinu ili red bez stvarnog reda.

Nije nevažno navesti i veliki potencijalni negativni učinak na gradski proračun jer ovakav komunalni red implicira smanjenje prometa, pad zaposlenih i smanjenje poreza i prireza - kazao je Balov.

Martin Mladen Pauk (DP) je ukazao na neozbiljno ponašanje dogradonačelnika Ivoševića, primjerice pretraživanja odvjetnika koji je poslao dopis, a isti taj odvjetnik, naglasio je Pauk, srušio je odluku koju je Grad nezakonito donio, misleći na odluku o visini cijena zakupa javnih površina. 

Na kraju je Balov odgovorio da ovaj komunalni red izgleda onako kako ga je Ivošević zamišljao i želio.

11:28 - Nakon što su završila vijećnička pitanja, lokalni zastupnici su krenuli s raspravom po točkama dnevnog reda. Zbog gošći iz Zagreba, na početak su se pomakle točke 32. i 33. koje su izglasane bez puno rasprave.

Riječ je o Prijedlogu zaključka o usvajanju Izvješća o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Splita za razdoblje 2018.-2021. godine, kao i Prijedlogu zaključka o usvajanju Programa ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja Grada Splita. Nakon kraće pauze, na redu je rasprava prijedloga Odluke o komunalnom redu. Nema sumnje da će biti iscrpna i duga.

10:37 - Naši sugrađani nemaju dovoljno mjesta za parking, a nemaju ni garaža - ponovio je već dobro znano Tomislav Prljević iz HDZ-a pa pitanje postavio gradonačelniku o smjeru kojim će grad ići..

- Hoće li grad s gradskom firmom biti investitor garaža? Kroz prošlu se sjednicu provukla teza da se od toga odustaje - rekao je, među ostalim, Prljević.

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

Odgovorio je poteštat da će Split parking graditi i financirati garaže, kao po planu, ali i kako će se na proljeće održati posebna sjednica na kojoj će se raspravljati o mobilnosti po gradu.

Josip Markotić (MOST) se javio za riječ tijekom vijećničkih pitanja te se osvrnuo na radove u Marmontovoj ulici.

- Obavljaju se radovi kojima se taj dio zgrade pokušava pretvoriti u noćni klub. Konzervatori su zabranili te radove, ali samo privremeno. O kakvoj se dokumentaciji radi? - upitao je Mostov Markotić.

- Prošli tjedan dobili smo prvi zahtjev u kojem konzervatorski Odjel traži mišljenje gradonačelnika. U svakom slučaju, cijela naša jezgra promijenila je izgled. Konzervatori su konačno počeli tražiti mišljenje gradonačelnika, i kako bi taj kriteriji imao neku snagu, oni će tražiti mišljenje gradonačelnika.

Vjerujem da će se donijeti odluka da ne otvori klub u samom srcu Splita na taj način. Pogotovo u srcu Marmontove ulice - kazao je između ostalog Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Martin Mladen Pauk, vijećnik Domovinskog pokreta nazvao je Bojana Ivoševića nedoraslim djetetom na funkciji dogradonačelnika.

Rekao je da izrekao nekoliko laži oko pitanja o prometnim redarima. Međutim, vijećničko pitanje je posvetio problemu parkiranja u Vrančićevoj ulici, a građani su stekli dojam kako gradska uprava nije ništa napravili po pitanju suglasnosti od MUP-a za stavljanje u funkciju garaže koja je prije bila atomsko sklonište. Osim atomskog skloništa služila je i kao skladište, a namjena joj je da se u miru koristi kao garaža.

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

 - Na Zboru građana Ivošević obećao je da će do sv. Duje 2022. godine biti u funkciji, a građani su zanijemili, napali su Bojana zašto mu treba šest mjeseci za papir. Prihvatili su to.

Građani su ga napali na zboru građana zašto mu treba šest mjeseci za jedan običan papir, a sad čekamo već 13 mjeseci, a cijelo to vrijeme 120 mjesta zjapi prazno.

Sad kad Ivica Puljak priča o rješavanju problema s parkiralištem na Splitu 3, a da ne spominje Vrančićevu ulicu. Neka mi Puljak na karti pokaže gdje se nalazi Vrančićeva ulica, a onda možemo o aktivaciji garaže - pitao je Pauk, ali mu gradonačelnik nije pokazao Vrančićevu na karti.

10:18 Damira Barbira, člana SDP-a, je zanimalo zašto se na prvoj sjednici Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike, koja se održala 12. prosinca 2022. godine, protivno standardnoj demokratskoj praksi prema predloženom dnevnom redu postupalo tako da se za prvu točku raspravljalo i glasalo, a ostale su samo izložene od strane predsjednika Komisije bez prava glasa članova Komisije.

- Stoga su točke kao što su: dostojno priznanje admiralu Philipu Andrewsu, spomen ploča Sašku Gešovskom, spomen ploča stotoj obljetnici igranja picigina u Splitu, zahtjev za izdavanje ratnog trofeja ‘Top 85 mm‘, prijedlog imenovanja gradskog trga imenom ‘Obrtnički trg‘, prijedlog imenovanja trga u ‘Trg žrtava fašizma‘ i prijedlog da se na Gradski štandarac ukleše: ‘26. listopada 1944. Dan oslobođenja Splita od fašizma‘, da se pred hotelom Park postavi spomen-ploča kojom se obilježava kapitulacija talijanske okupatorske vojske u Drugom svjetskom ratu, izuzete od glasanja članova navedene Komisije - između ostalog je kazao pa upitao je li konačno došlo vrijeme da ovo pitanje otklonimo s dnevnog reda i ispravimo civilizacijsku nepravdu.

Ivica Puljak mu je na posljednje pitanje odgovorio sa "da". Rekao je kako je jedina točka o kojoj se glasalo ona koja je bila pripremljena, a kada druge budu pripremljene, siguran je da će komisija imati priliku glasati o njima.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

Ivana Ljulj Cvitanić iz Mosta je pitala temeljem čega Grad planira nad usjekom pruge u siječnju raskinuti ugovor sa zakupcima te prostore dati na natječaj, a navedeni prostor je prema katastru željeznička infrastruktura. Bojan Ivošević joj je odgovorio kako “Hrvatske željeznice” rade elaborat cijele trase te bi se Grad trebao upisati na gornji dio iste, a HŽ na donji. Rekao je da su imali razgovore s tom državnom tvrtkom.

08:59 - Pred samu sjednicu je gradonačelnik Ivica Puljak dao izjavu.

- Danas je pred nama mnogo važnih odluka među kojima su ona o komunalnom redu, kao i proračun. Ima tu još dosta bitnih točaka, za koje vjerujem da će ih vjećnici usvojit, jer su sve one dobre za grad Split. Što se tiče odluke o komunalnom redu, ona nam nudi dodatne alate da uvedemo reda u grad, naročito u ljetnim mjesecima. Nju smo izradili u suradnji s konzervatorima, a reakcije građana na nju su, čini se, jako dobre. 

Što se tiče samog proračuna, on je najveću u povijesti grada. To je razvojni proračun, uslijed kojeg će se započeti ili završiti neki veliki projekti za grad, kao što su Karepovac, Tehnološki park Dračevac, Žnjan, inteligenti transportni sustav. vrtići, škole... Za neke od ovih ćemo trebati podignuti kredit od Europske razvojne banke, a to zaduživanje je jedan normalan financijski instrument. Proračun je istovremeno socijalan, jer smo u njemu zadržali sve takve mjere, a čak uveli neke druge, kao št je povećanje plaće odgajateljicama, kao i gradskoj upravi i institucijama od šest posto. Proračun je izvanredan - zaključio je Puljak.

Upitan o manifestaciji "Splitski nokturno" koja će se održavati na Peristilu, pred kavanom Luxor, 214 dana u godini, a kojom je jedino taj ugostiteljski objekt izuzet od odluke o komunalnom redu, konkretno zabrane elektroakustičnih uređaja na štekatu, gradonačelnik je rekao:

- To je manifestacija niske razine buke u organizaciji turističke zajednice, u sutradnji s ugostiteljem, i vrlo je primjerena za takvo mjesto. Dobro je prihvaćena od gostiju i građana. Split je grad u kojem stalno tražimo balans između živosti i ljudi koji žive u staroj jezgri, koji su nam prioritet i sve radimo da ih tamo zadržimo. Ali ne želimo ni ugasiti grad, koji je mediteranski i jako živ i želimo da tako i ostane - tvrdi gradonačelnik.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Za povećanje paušala, naročito u centru, je kazao da time žele tamo zadržati život i obeshrabre otvaranje novih apartmana.

- Iznos tih paušala je zaista minimalan, u razini koliko ti apartmani zarade za jednu noć, a novce koje zaradimo od toga ćemo ulagati u neke od problema koji su kreirani zbog viška apartmana, a to je nedostatak stanova za dugoročni najam. Razmatramo razne alate kako se nositi s tim problemom, ali smo svjesni da mnogi naši sugrađani žive od iznajmljivanja apartmana i da je turizam perjanica naše ekonomije - poručio je Puljak. 

RANIJE:

Danas je na rasporedu nova sjednica Gradskog vijeća koja počinje u 9 sati u Banovini, a na dnevnom redu su 34 točke.

Među glavnim točkama je proračun za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu koji je planiran u iznosu od 1,8 milijardi kuna odnosno 239 milijuna eura.

Gradski vijećnici raspravljat će i o novoj Odluci o komunalnom redu, ali i o povećanju cijena najma javne površine nakon što je Visoki upravni sud ukinuo postojeći pravilnik kojim su povećane cijene najamnina javne površine u Splitu koji je stupio na snagu 1. travnja 2022. godine. Razlog je što je taj pravilnik donio gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, ali i što je donesen na temelju odluke koja je prestala važiti. 

Što se tiče Odluke o komunalnom redu, može se očekivati žustra rasprava gradskoh zastupnika, ako je suditi po intersu za ovaj dokument na javnom savjetovanju. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je nedavno izvijestio da je na javnom savjetovanju pristiglo 112 obrazaca, pri čemu su neki imali više primjedbi. Njih je 48 dijelomično ili potpuno usvojeno.

---

image
---

Vijećnici će raspravljati i o novom povećanju paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. Prema prijedlogu odluke predlaže se visina paušalnog poreza po naseljima na području Grada Splita i to za staru gradsku jezgru u zoni I. u visini od 199 eura, za gradske kotare u zoni II. u visini od 66 eura, za mjesne odbore u zoni III. u visini od 66 eura, za mjesne odbore u zoni IV. 26 eura. 

Na dnevnom redu naći će se i raspoređivanje sredstava za financiranje političkih stranaka u Gradskom vijeću za 2023. godinu koja se isplaćuju razmjerno broju članova. Prema prijedlogu odluke, politička stranka za svakog vijećnika dobit će iznos od 903,50 eura, a za vijećnicu iznos od 993,36 eura. 

Zastupnici lokalnog parlamenta glasat će i o imenovanju ravnatelja Gradskog kazališta mladih Split, a predložen je Ivo Perkušić

Vijećnici će raspravljati i o visini najamnine za korisnike soba u hotelu za samce u Vukovarskoj ulici. Korisnici su do sada plaćali 100 kuna odnosno 13,27 eura po sobi, a predlaže se da od 1. siječnja 2023. godine najamnina iznosi 26 eura po sobi.  Zadnja točka dnevnog reda je prijedlog odluke o proglašenju 2023. godine godinom Miljenka Smoje

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => gradsko vijeće 2 0 33969 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-08 10:28:21 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => gabrijela radanović, Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-14 22:59:10 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2022-12-14 11:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5861 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pred splitskim gradskim vijećnicima je zadnja ovogodišnja sjednica: glavne zvijezde dnevnog reda su novi proračun, povećanje paušala za iznajmljivače, najam javne površine... [metakey] => Gradsko vijeće, dnevni red, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990854.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23991653.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990861.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23674206.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23862107.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23862103.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990853.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990852.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990855.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990856.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990860.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990866.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990864.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990862.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990846.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23990847.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["


\n
\n\u00a0<\/p>","","


\n
\n\u00a0<\/p>","","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23990854_1920.jpg":"1920x1080","k_23990854_1280.jpg":"1280x1280","k_23990854_1024.jpg":"1024x1024","k_23990854_640.jpg":"640x640","k_23990854_480.jpg":"480x480","k_23990854_340.jpg":"340x340","k_23990854_220.jpg":"220x220","o_23990854_1280.jpg":"1280x853","o_23990854_1024.jpg":"1024x682","o_23990854_640.jpg":"640x426","o_23990854_480.jpg":"480x320","o_23990854_340.jpg":"340x226","o_23990854_220.jpg":"220x146","h_23990854_1280.jpg":"1280x854","h_23990854_1024.jpg":"1024x683","h_23990854_640.jpg":"640x427","h_23990854_480.jpg":"480x320","h_23990854_340.jpg":"340x227","h_23990854_220.jpg":"220x147","pp_23990854_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990854_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990854_640.jpg":"640x814","pp_23990854_480.jpg":"480x611","pp_23990854_340.jpg":"340x432","pp_23990854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23991653_1920.jpg":"1920x1080","k_23991653_1280.jpg":"1280x1280","k_23991653_1024.jpg":"1024x1024","k_23991653_640.jpg":"640x640","k_23991653_480.jpg":"480x480","k_23991653_340.jpg":"340x340","k_23991653_220.jpg":"220x220","o_23991653_1280.jpg":"1280x853","o_23991653_1024.jpg":"1024x682","o_23991653_640.jpg":"640x426","o_23991653_480.jpg":"480x320","o_23991653_340.jpg":"340x226","o_23991653_220.jpg":"220x146","h_23991653_1280.jpg":"1280x854","h_23991653_1024.jpg":"1024x683","h_23991653_640.jpg":"640x427","h_23991653_480.jpg":"480x320","h_23991653_340.jpg":"340x227","h_23991653_220.jpg":"220x147","pp_23991653_1280.jpg":"1280x1628","pp_23991653_1024.jpg":"1024x1303","pp_23991653_640.jpg":"640x814","pp_23991653_480.jpg":"480x611","pp_23991653_340.jpg":"340x432","pp_23991653_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990861_1920.jpg":"1920x1080","k_23990861_1280.jpg":"1280x1280","k_23990861_1024.jpg":"1024x1024","k_23990861_640.jpg":"640x640","k_23990861_480.jpg":"480x480","k_23990861_340.jpg":"340x340","k_23990861_220.jpg":"220x220","o_23990861_1280.jpg":"1280x853","o_23990861_1024.jpg":"1024x682","o_23990861_640.jpg":"640x426","o_23990861_480.jpg":"480x320","o_23990861_340.jpg":"340x226","o_23990861_220.jpg":"220x146","h_23990861_1280.jpg":"1280x854","h_23990861_1024.jpg":"1024x683","h_23990861_640.jpg":"640x427","h_23990861_480.jpg":"480x320","h_23990861_340.jpg":"340x227","h_23990861_220.jpg":"220x147","pp_23990861_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990861_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990861_640.jpg":"640x814","pp_23990861_480.jpg":"480x611","pp_23990861_340.jpg":"340x432","pp_23990861_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23674206_1920.jpg":"1920x1080","k_23674206_1280.jpg":"1280x1280","k_23674206_1024.jpg":"1024x1024","k_23674206_640.jpg":"640x640","k_23674206_480.jpg":"480x480","k_23674206_340.jpg":"340x340","k_23674206_220.jpg":"220x220","o_23674206_1280.jpg":"1280x853","o_23674206_1024.jpg":"1024x682","o_23674206_640.jpg":"640x426","o_23674206_480.jpg":"480x320","o_23674206_340.jpg":"340x226","o_23674206_220.jpg":"220x146","h_23674206_1280.jpg":"1280x854","h_23674206_1024.jpg":"1024x683","h_23674206_640.jpg":"640x427","h_23674206_480.jpg":"480x320","h_23674206_340.jpg":"340x227","h_23674206_220.jpg":"220x147","pp_23674206_1280.jpg":"1280x1628","pp_23674206_1024.jpg":"1024x1303","pp_23674206_640.jpg":"640x814","pp_23674206_480.jpg":"480x611","pp_23674206_340.jpg":"340x432","pp_23674206_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23862107_1920.jpg":"1920x1080","k_23862107_1280.jpg":"1280x1280","k_23862107_1024.jpg":"1024x1024","k_23862107_640.jpg":"640x640","k_23862107_480.jpg":"480x480","k_23862107_340.jpg":"340x340","k_23862107_220.jpg":"220x220","o_23862107_1280.jpg":"1280x853","o_23862107_1024.jpg":"1024x682","o_23862107_640.jpg":"640x426","o_23862107_480.jpg":"480x320","o_23862107_340.jpg":"340x226","o_23862107_220.jpg":"220x146","h_23862107_1280.jpg":"1280x854","h_23862107_1024.jpg":"1024x683","h_23862107_640.jpg":"640x427","h_23862107_480.jpg":"480x320","h_23862107_340.jpg":"340x227","h_23862107_220.jpg":"220x147","pp_23862107_1280.jpg":"1280x1628","pp_23862107_1024.jpg":"1024x1303","pp_23862107_640.jpg":"640x814","pp_23862107_480.jpg":"480x611","pp_23862107_340.jpg":"340x432","pp_23862107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23862103_1920.jpg":"1920x1080","k_23862103_1280.jpg":"1280x1280","k_23862103_1024.jpg":"1024x1024","k_23862103_640.jpg":"640x640","k_23862103_480.jpg":"480x480","k_23862103_340.jpg":"340x340","k_23862103_220.jpg":"220x220","o_23862103_1280.jpg":"1280x853","o_23862103_1024.jpg":"1024x682","o_23862103_640.jpg":"640x426","o_23862103_480.jpg":"480x320","o_23862103_340.jpg":"340x226","o_23862103_220.jpg":"220x146","h_23862103_1280.jpg":"1280x854","h_23862103_1024.jpg":"1024x683","h_23862103_640.jpg":"640x427","h_23862103_480.jpg":"480x320","h_23862103_340.jpg":"340x227","h_23862103_220.jpg":"220x147","pp_23862103_1280.jpg":"1280x1628","pp_23862103_1024.jpg":"1024x1303","pp_23862103_640.jpg":"640x814","pp_23862103_480.jpg":"480x611","pp_23862103_340.jpg":"340x432","pp_23862103_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990853_1920.jpg":"1920x1080","k_23990853_1280.jpg":"1280x1280","k_23990853_1024.jpg":"1024x1024","k_23990853_640.jpg":"640x640","k_23990853_480.jpg":"480x480","k_23990853_340.jpg":"340x340","k_23990853_220.jpg":"220x220","o_23990853_1280.jpg":"1280x853","o_23990853_1024.jpg":"1024x682","o_23990853_640.jpg":"640x426","o_23990853_480.jpg":"480x320","o_23990853_340.jpg":"340x226","o_23990853_220.jpg":"220x146","h_23990853_1280.jpg":"1280x854","h_23990853_1024.jpg":"1024x683","h_23990853_640.jpg":"640x427","h_23990853_480.jpg":"480x320","h_23990853_340.jpg":"340x227","h_23990853_220.jpg":"220x147","pp_23990853_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990853_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990853_640.jpg":"640x814","pp_23990853_480.jpg":"480x611","pp_23990853_340.jpg":"340x432","pp_23990853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990852_1920.jpg":"1920x1080","k_23990852_1280.jpg":"1280x1280","k_23990852_1024.jpg":"1024x1024","k_23990852_640.jpg":"640x640","k_23990852_480.jpg":"480x480","k_23990852_340.jpg":"340x340","k_23990852_220.jpg":"220x220","o_23990852_1280.jpg":"1280x853","o_23990852_1024.jpg":"1024x682","o_23990852_640.jpg":"640x426","o_23990852_480.jpg":"480x320","o_23990852_340.jpg":"340x226","o_23990852_220.jpg":"220x146","h_23990852_1280.jpg":"1280x854","h_23990852_1024.jpg":"1024x683","h_23990852_640.jpg":"640x427","h_23990852_480.jpg":"480x320","h_23990852_340.jpg":"340x227","h_23990852_220.jpg":"220x147","pp_23990852_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990852_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990852_640.jpg":"640x814","pp_23990852_480.jpg":"480x611","pp_23990852_340.jpg":"340x432","pp_23990852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990855_1920.jpg":"1920x1080","k_23990855_1280.jpg":"1280x1280","k_23990855_1024.jpg":"1024x1024","k_23990855_640.jpg":"640x640","k_23990855_480.jpg":"480x480","k_23990855_340.jpg":"340x340","k_23990855_220.jpg":"220x220","o_23990855_1280.jpg":"1280x853","o_23990855_1024.jpg":"1024x682","o_23990855_640.jpg":"640x426","o_23990855_480.jpg":"480x320","o_23990855_340.jpg":"340x226","o_23990855_220.jpg":"220x146","h_23990855_1280.jpg":"1280x854","h_23990855_1024.jpg":"1024x683","h_23990855_640.jpg":"640x427","h_23990855_480.jpg":"480x320","h_23990855_340.jpg":"340x227","h_23990855_220.jpg":"220x147","pp_23990855_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990855_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990855_640.jpg":"640x814","pp_23990855_480.jpg":"480x611","pp_23990855_340.jpg":"340x432","pp_23990855_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990856_1920.jpg":"1920x1080","k_23990856_1280.jpg":"1280x1280","k_23990856_1024.jpg":"1024x1024","k_23990856_640.jpg":"640x640","k_23990856_480.jpg":"480x480","k_23990856_340.jpg":"340x340","k_23990856_220.jpg":"220x220","o_23990856_1280.jpg":"1280x853","o_23990856_1024.jpg":"1024x682","o_23990856_640.jpg":"640x426","o_23990856_480.jpg":"480x320","o_23990856_340.jpg":"340x226","o_23990856_220.jpg":"220x146","h_23990856_1280.jpg":"1280x854","h_23990856_1024.jpg":"1024x683","h_23990856_640.jpg":"640x427","h_23990856_480.jpg":"480x320","h_23990856_340.jpg":"340x227","h_23990856_220.jpg":"220x147","pp_23990856_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990856_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990856_640.jpg":"640x814","pp_23990856_480.jpg":"480x611","pp_23990856_340.jpg":"340x432","pp_23990856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990860_1920.jpg":"1920x1080","k_23990860_1280.jpg":"1280x1280","k_23990860_1024.jpg":"1024x1024","k_23990860_640.jpg":"640x640","k_23990860_480.jpg":"480x480","k_23990860_340.jpg":"340x340","k_23990860_220.jpg":"220x220","o_23990860_1280.jpg":"1280x853","o_23990860_1024.jpg":"1024x682","o_23990860_640.jpg":"640x426","o_23990860_480.jpg":"480x320","o_23990860_340.jpg":"340x226","o_23990860_220.jpg":"220x146","h_23990860_1280.jpg":"1280x854","h_23990860_1024.jpg":"1024x683","h_23990860_640.jpg":"640x427","h_23990860_480.jpg":"480x320","h_23990860_340.jpg":"340x227","h_23990860_220.jpg":"220x147","pp_23990860_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990860_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990860_640.jpg":"640x814","pp_23990860_480.jpg":"480x611","pp_23990860_340.jpg":"340x432","pp_23990860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990866_1920.jpg":"1920x1080","k_23990866_1280.jpg":"1280x1280","k_23990866_1024.jpg":"1024x1024","k_23990866_640.jpg":"640x640","k_23990866_480.jpg":"480x480","k_23990866_340.jpg":"340x340","k_23990866_220.jpg":"220x220","o_23990866_1280.jpg":"1280x853","o_23990866_1024.jpg":"1024x682","o_23990866_640.jpg":"640x426","o_23990866_480.jpg":"480x320","o_23990866_340.jpg":"340x226","o_23990866_220.jpg":"220x146","h_23990866_1280.jpg":"1280x854","h_23990866_1024.jpg":"1024x683","h_23990866_640.jpg":"640x427","h_23990866_480.jpg":"480x320","h_23990866_340.jpg":"340x227","h_23990866_220.jpg":"220x147","pp_23990866_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990866_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990866_640.jpg":"640x814","pp_23990866_480.jpg":"480x611","pp_23990866_340.jpg":"340x432","pp_23990866_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990864_1920.jpg":"1920x1080","k_23990864_1280.jpg":"1280x1280","k_23990864_1024.jpg":"1024x1024","k_23990864_640.jpg":"640x640","k_23990864_480.jpg":"480x480","k_23990864_340.jpg":"340x340","k_23990864_220.jpg":"220x220","o_23990864_1280.jpg":"1280x853","o_23990864_1024.jpg":"1024x682","o_23990864_640.jpg":"640x426","o_23990864_480.jpg":"480x320","o_23990864_340.jpg":"340x226","o_23990864_220.jpg":"220x146","h_23990864_1280.jpg":"1280x854","h_23990864_1024.jpg":"1024x683","h_23990864_640.jpg":"640x427","h_23990864_480.jpg":"480x320","h_23990864_340.jpg":"340x227","h_23990864_220.jpg":"220x147","pp_23990864_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990864_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990864_640.jpg":"640x814","pp_23990864_480.jpg":"480x611","pp_23990864_340.jpg":"340x432","pp_23990864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990862_1920.jpg":"1920x1080","k_23990862_1280.jpg":"1280x1280","k_23990862_1024.jpg":"1024x1024","k_23990862_640.jpg":"640x640","k_23990862_480.jpg":"480x480","k_23990862_340.jpg":"340x340","k_23990862_220.jpg":"220x220","o_23990862_1280.jpg":"1280x853","o_23990862_1024.jpg":"1024x682","o_23990862_640.jpg":"640x426","o_23990862_480.jpg":"480x320","o_23990862_340.jpg":"340x226","o_23990862_220.jpg":"220x146","h_23990862_1280.jpg":"1280x854","h_23990862_1024.jpg":"1024x683","h_23990862_640.jpg":"640x427","h_23990862_480.jpg":"480x320","h_23990862_340.jpg":"340x227","h_23990862_220.jpg":"220x147","pp_23990862_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990862_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990862_640.jpg":"640x814","pp_23990862_480.jpg":"480x611","pp_23990862_340.jpg":"340x432","pp_23990862_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990846_1920.jpg":"1920x1080","k_23990846_1280.jpg":"1280x1280","k_23990846_1024.jpg":"1024x1024","k_23990846_640.jpg":"640x640","k_23990846_480.jpg":"480x480","k_23990846_340.jpg":"340x340","k_23990846_220.jpg":"220x220","o_23990846_1280.jpg":"1280x853","o_23990846_1024.jpg":"1024x682","o_23990846_640.jpg":"640x426","o_23990846_480.jpg":"480x320","o_23990846_340.jpg":"340x226","o_23990846_220.jpg":"220x146","h_23990846_1280.jpg":"1280x854","h_23990846_1024.jpg":"1024x683","h_23990846_640.jpg":"640x427","h_23990846_480.jpg":"480x320","h_23990846_340.jpg":"340x227","h_23990846_220.jpg":"220x147","pp_23990846_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990846_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990846_640.jpg":"640x814","pp_23990846_480.jpg":"480x611","pp_23990846_340.jpg":"340x432","pp_23990846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23990847_1920.jpg":"1920x1080","k_23990847_1280.jpg":"1280x1280","k_23990847_1024.jpg":"1024x1024","k_23990847_640.jpg":"640x640","k_23990847_480.jpg":"480x480","k_23990847_340.jpg":"340x340","k_23990847_220.jpg":"220x220","o_23990847_1280.jpg":"1280x853","o_23990847_1024.jpg":"1024x682","o_23990847_640.jpg":"640x426","o_23990847_480.jpg":"480x320","o_23990847_340.jpg":"340x226","o_23990847_220.jpg":"220x146","h_23990847_1280.jpg":"1280x854","h_23990847_1024.jpg":"1024x683","h_23990847_640.jpg":"640x427","h_23990847_480.jpg":"480x320","h_23990847_340.jpg":"340x227","h_23990847_220.jpg":"220x147","pp_23990847_1280.jpg":"1280x1628","pp_23990847_1024.jpg":"1024x1303","pp_23990847_640.jpg":"640x814","pp_23990847_480.jpg":"480x611","pp_23990847_340.jpg":"340x432","pp_23990847_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7288055 Threads: 2 Questions: 1519047672 Slow queries: 4617506 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110339619 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pred-splitskim-vijecnicima-je-zadnja-ovogodisnja-sjednica-glavne-zvijezde-dnevnog-reda-su-novi-proracun-povecanje-pausala-za-iznajmljivace-cijene-najma-javne-povrsine-1247493 [printLink] => /split/pred-splitskim-vijecnicima-je-zadnja-ovogodisnja-sjednica-glavne-zvijezde-dnevnog-reda-su-novi-proracun-povecanje-pausala-za-iznajmljivace-cijene-najma-javne-povrsine-1247493?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 649568 [name] => dnevni red [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-16 16:09:14 [main_article_id] => 0 [alias] => dnevni-red [link] => /tag/dnevni-red ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sjednica traje već više od 15 sati: proračun prošao uz podršku SDP-a, ostalo još deset točaka [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990854.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Cropix [mainImageDesc] =>



 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990854.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix



 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23991653.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990861.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix



 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23674206.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23862107.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix










 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23862103.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix








 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990853.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix





 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990852.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix




 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990855.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix




 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990856.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix



 

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990860.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix




 

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990866.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix




 

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990864.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix





 

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990862.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix




 

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990846.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix





 

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23990847.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

23:45

Nakon nešto više od dva sata rasprave o najvažnijem gradskom dokumentu, na red je došlo i glasanje. Proračun je prošao sa 17 glasova za, a 12 vijećnika je bilo protiv.

Ostalo je još deset točaka. 

23:00

Rasprava je završena, a na red su došli i amandmani.

Gradska uprava dala je četiri amandmana koja su i prihvaćena. Prihvaćeni su i amandmani članova stranke Centar, vladajućih, koji su najvažniji gradski dokument i izradili.

Prihvaćeno je i 13 amandmana SDP-a, među kojima su amandmani vezani za potpomognutu oplodnju, povećanje satnice asistentima, uvođenje građanskog odgoja te za povećanje Fonda vezanog za pristupačnost osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Puljak je krenuo i s čitanjem amandmana Vice Mihanovića, koje uopće ne želi razmatrati s obzirom na to da Mihanović nije gradski vijećnik.

Od vijećnika Mosta prihvaćena su tri amandmana. Amandman vijećnice Ljulj Cvitanić koji uključuje tri mjere koje se tiču djece neupisane u gradske vrtiće te dva koje je dao Markotić, a vezani su uz dnevni boravak za starije te za bazen Ravne Njive-Neslanovac.

Stanišićev amandman vezan uz dodatne krevete za hospicij Matošić nije prošao.

22:25

Davor Matijević je istaknuo da "nitko ne glasa ovisno o stavkama u proračunu već je ovo izraz političke volje podržavaju li gradonačelnika ili ne".

- Proračun je skup želja, a rebalans nam najčešće bude otriježnjenje. Tek na rebalansu ćemo znati je li ovaj proračun zaista bio rekordan ili je samo skup lijepih želja. Jasno je da ćemo vam mi iz SDP-a dati podršku jer smatramo da nakon izbornih rezultata zaslužujete tu priliku. Mi vam ne dajemo bezuvjetnu podršku, ali vam dajemo priliku da realizirate sve ono što ste najavljivali – kazao je Matijević.

Riječ je dobio i Martin Mladen Pauk.

- Ovaj proračun kao dokument definira Puljka kao gradonačelnika. On je poput djeteta sa slatkišima u trgovini. Trpa sve što mu se svidi, a kad teta izvaže, dođu tata i mama i kažu "Ivice nemamo toliko kuna, ne možeš sve dobiti" – kazao je Pauk.

21:30

Nakon više od 12 sati rasprave, na red je došao i proračun, najvažniji gradski dokument.

Uvodno se vijećnicima obratio gradonačelnik Puljak koji je nabrojao što sve planiraju i pozvao vijećnike da ga podrže.

Podsjetimo, planiran je proračun u iznosu od 1,8 milijardi kuna odnosno 239 milijuna eura.

Prva za riječ se javila Lidija Bekavac (HGS).

- Proračun je usitinu planiran na rekordnih 1,8 milijardi kuna za 2023. godinu, ali mogao se ovako planirati i u iznosu od tri milijarde kuna jer rastu rashodi koji se planiraju pokriti kreditom, u naredne tri godine pola milijarde kuna. A, ako pridodamo još zaduženje za Žnjan, to je 100 milijuna eura u tri godine - kazala je Bekavac.

---

image










 

Nikola Vilić/Cropix
---

Dodala je da će kredit otplaćivati sljedeća četiri gradonačelnika. 

- Osim toga, 5,3 milijuna kuna prihoda planira se od kazni, a svjedoci smo zadnjih dana kako se kažnjavaju građani zbog parkiranja. E, pa dragi sugrađani možemo računati da će u narednoj godini biti napisano 18 tisuća kazni  - poručila je Bekavac.

Ivana Zelić Relata (HDZ) je kazala da je prijedlog proračuna prenapuhan i nerealan.

- Za 2021. ostvaren je proračun u iznosu od 153 milijuna eura, što znači da je ovaj prijedlog za 85,4 milijuna eura viši nego u odnosu na prethodni realiziran. Za 2022. nemamo podatke, ali ako se nastavi trend kao i prvih šest mjeseci, možemo očekivati proračun na razini 2021. godine. Smatramo da je proračun prenapuhan iz razloga što se planira povećati za 55,67 posto u odnosu na zadnje dvije godine te očekujemo ponovno rebalans proračuna sa smanjenjem za 300-tinjak milijuna kuna, kao i zadnji put – kazala je Zelić Relata i dodala:

- Nakon ovih činjenica i financijskih podataka kako uopće dalje voditi ozbiljnu raspravu oko najvažnijeg dokumenta Grada? Na koji način sagledavati financijske podatke, očekivati određene efekte od proračuna bilo na gospodarskoj razini poticanjem investicija, ili kroz socijalnu kategoriju koja je usmjerena na naše građane ili predškolski odgoj kada već sada možemo reći da je ispred nas nerealan dokument.

HSP-ov Ante Grubišić predložio je da prekinu raspravu jer je kasna ura i da nastave sutra hladne glave.

Mostova Ljulj Cvitanić je iznijela amandman - 205 tisuća eura za vjerske vrtiće. Predlaže da se roditeljima čija djeca nisu upisana u vrtić iako su ispunjavali uvjeti dodijeli 100 eura mjesečno te da Grad Split sufinancira u drugim gradovima gdje dijete boravi u vrtiću kao i obrte za dadilje. 

21:20

Kao što je i najavljivao, gradski vijećnik Igor Stanišić otkrio nam je da će uložiti amandman na proračun da se izdvoje sredstva za pokrivanje palijativnih troškova za tri kreveta u hospiciju Matošić. U hospiciju su predviđena 22 kreveta, a u funkciji ih je 16 čije troškove pokriva mreža HZZO-a.

- Amandmanom HGS-a, koji je usvojio župan Boban osiguralo se 950 tisuća kuna za Hospicij Matošić. Tim amandmanom osigurana su sredstva za nabavku šest kreveta, kao i pokrivanje palijativnih troškova za tri kreveta. Grad Split je uložio 17 500 000 kuna u ovaj projekt. Danas ću u ime HGS-a gradonačelniku predložiti amandman u visini 600 tisuća kuna, kako bi se osigurala sredstva za palijativne troškove još triju kreveta, kako bi u 2023. godini objekt proradio onako kako je i predviđeno. Grad nema nikakvu zakonsku obvezu financirati te troškove, ali mislim da bi sad trebao još jednom "uskočiti", a onda u 2024. godini bi se trebali uključiti i okolni gradovi i općine, s obzirom da je riječ o ustanovi predviđenoj za bolesnike iz cijele županije – kazao nam je Stanišić.

Istaknuo je da je prosječno vrijeme boravka u hospiciju 16 dana, iz čega proizlazi da bi trenutno moglo boraviti oko 365 korisnika godišnje.

- Ovim amandmanom ta bi se brojka podigla na 500 što nije zanemarivo. Svima nam je još u sjećanju kako gradonačelnikova stranka nije podržala Hospicij Matošić, ali sad gradonačelnik Puljak ima priliku to ispraviti i dokazati da njegove riječi na ceremoniji otvorenja objekta, kako se radi o nužnom objektu nisu bile floskule. Nadam se da će Hospicij u 2023. godini započeti s radom u punom kapacitetu - poručio je Stanišić.

20:15

Nakon nešto malo manje od dva sata, gradski vijećnici došli su do petog proračunskog programa - onog o sportu. 

Prethodne programske točke proračuna su usvojene. 

18:30

Na red su došli i proračunski programi, a prvo na redu je održavanje komunalne infrastrukture. Riječ je o točkama koje prethode samom proračunu. 

18:15

Glatko i jednoglasno prošao je prijedlog odluke o osnivanju vijeća u kulturi Grada Splita.

17:30

Na Gradskom vijeću izglasano je i povećanje paušala iznajmljivačima, a za to su glasali vijećnici Centra i SDP-a. Više pročitajte ovdje

16:45

Nakon što je Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukinuo pravilnik kojim su povećane cijene najamnina javne površine u Splitu koji je stupio na snagu 1. travnja 2022. godine, pred Gradske vijećnike je došla ta točka.

Podsjetimo, Visoki upravni sud je ukinuo pravilnik zato što je tu odluku donio gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, ali i zbog toga što je donesen na temelju odluke koja je prestala važiti.

Rasprave nije bilo, a pravilnik je usvojen većinom. Protiv su bili samo vijećnici HGS-a.

16:30

Nakon pauze Josip Markotić je kazao da će podržati Odluku o komunalnom redu.

- Ova odluka je bolja nego što je imamo sad. Kolegica Ljulj Cvitanić i ja spremni smo prihvatiti ovu odluku i preuzimamo političku odgovornost. Mirne savjesti ću vas podržati – rekao je Markotić.

Predsjednik Domazet je poentirao da Markotić u konačnici ne traži prihvaćanje njihovih amandmana.

Matijević je kazao da od svojih amandmana neće odustati, na što mu je gradonačelnik Puljak kazao da ne mogu usvojiti njihove amandmane.

- Onda ćemo mi biti suzdržani – rekao je Matijević.

U konačnici je nakon pet sati rasprave prijedlog nove Odluke o komunalnom redu stavljen na glasanje. Ukupno je 17 vijećnika bilo za, četiri protiv (HGS i koalicija Domovinski pokret i HSP), a suzdržani su bili vijećnici SDP-a i HDZ-a.

- Neka uđe u zapisnik da me je Barbir u zahodu nagovarao da podržimo jer je super odluka - komentirao je Markotić nakon što je Barbir bio suzdržan.

15:43 - Nakon pauze nastavila se rasprava o Odluci o komunalnom redu.

Davor Matijević (SDP) smatra da sama odluka ima dobrih elemenata, a neki segmenti su poprilično nejasni. Četiri su elementa koja su morala biti prioriteti kad se donosila ova odluka: sigurnost, prohodnost, zaštita kulturne baštine i estetika tj.vizualitet.

Nisam siguran koliko je odluka o ukidanju zvučnika na štekatima dobra. Mislim da je trebalo samo ograničiti zvuk na 60db, ali odluku ćemo uvijek moći naknadno korigirati ukoliko se ovo pokaže loše - rekao je. Navodi i da mu je žao što se i u ovom slučaju nije poštovala procedura pa postoji opasnost da vam se i ova odluka sruši.

- Iako sam vas više puta tražio, nismo dobili stari plan štekata da nam bude razvidno što se sve uklonilo, a što nam je ostalo ili se dodalo.

Također nisam dobio ni odgovor koliko kvadrata štekata smo imali ranije, a koliko ćemo imati sada. Žao mi je što se Turistička zajednica nije sama javila već se ponaša kao da se ovo njih ne tiče - rekao je i dodao kako prijedlog plana štekata nema jasne kriterije jer su utvrđeni slučajevi, gdje se na dvije iste situacije donose različite odluke čime se otvara prostor za razna tumačenja i nejasnoće.

- Kad postoje jasni kriteriji tada nećemo moći postavljati pitanja je li motiv za donošenje neke odluke bio osobni animozitet ili je odluka donošena objektivno i stručno. Vrlo je bitno da kriteriji budu ujednačeni i da ova odluka ide u svrhu zaštite javnog dobra, sigurnosti sugrađana i zaštite naše kulturne baštine.

Trebali ste uzeti primjer Trogira gdje su vatrogasci u staroj gradskoj jezgri točno mjerili koliko im treba doći do svake točke u slučaju neke nesreće i gdje se vodilo računa o prohodnosti, a danas i dalje raspravljamo o planu gdje nažalost ima jako puno lokacija gdje je sigurnost sugrađana ugrožena - obrazložio je vijećnik i predsjednik SDP-a.

Sukladno tome predložio je dodatne korekcije koje se vide u priloženom grafičkom prikazuju. Tako, smatra da može reći da su se isti kriteriji primijenili na cijelu zonu što je u interesu sugrađana.

- Stanari su davali primjedbe za Carrarinu i poljanu Grgura Ninskog. Štekati na Rivi trebaju imati razmak između svakog štekata od barem 1,2 metra radi bolje pješačke komunikacije i estetike. Ovako predloženi raspored izgleda kao jedan ogroman štekat što nije dobro - naveo je Matijević.

Primjeri dvostrukih kriterija po njemu su se mogli  vidjeti na Mihovilovoj širini, Nigerovoj, Marmontovoj, Vuškovićeva, Dominisova, Šubićeva, Nepotova, Domaldova te ulica Priora Petra. Osim toga, Matijevi je predložio tri amandmana, a u jednom je naglasio kako su kazne neprimjereno visoke za fizičke osobe.

Bilo bi svrsishodnije da je predlagatelj Odluke o komunalnom redu slijedio pristup Zakona o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa vezano za visine kazni gdje je za pojedine prekršaje 300 kuna pretvoreno u 40 eura - između ostalog je kazao Matijević.

---

image








 

Nikola Vilic/Cropix
---

Leona Grgić, v.d. pročelnica u odjelu komunalne je odgovorila da po pitanju kazni imamo Zakon o prekršajima kojeg moraju slijediti.

- A postoji i novi Zakon koji stupa na snagu od 1. siječnja 2023. godine, a koji dozvoljava maksimalnu kaznu za 350 eura za fizičku osobu, a mi smo odredili 260 eura, a ako se plati u kraćem roku, smanjenja je za 50 posto tako da smatramo da nisu previsoke - odgovorila je Grgić.

Damir Barbir je prozvao opoziciju koja nije uložila amandmane te kako su samo SDP i Most predložili amandmane kako bi poboljšali takvu Odluku o komunalnom redu, dok HDZ nije uložio niti jedan amandman.

Međutim, Martin Mladen Pauk se ne slaže s takvim mišljenjem jer smatra da su svojom raspravom pridonijeli boljoj odluci, a koja bi po njemu pravno mogla “pasti” jer je javna rasprava trajala prekratko.

14:01 - Za riječ se javila i Ivana Ljulj Cvitanić koja je prigovorila da sadržaj kojeg je radna skupina pripremala godinu dana, izostavljajući vrijeme provedeno na izborima, vijećnicima je ostavljen sedam dana za donošenje odluke.

- Za razliku od donošenja propisa na razini države, mi kao vijećnici a niti javnost, nemamo uvid u primjedbe u vrijeme njihovog podnošenja, pa ih je gotovo nemoguće temeljito analizirati, sve i da nam je to bila jedina točka na današnjoj sjednici.

No, kad se iščita tih 180 stranica uočljivo je da se u većini odnose na Plan postavljanja štekata unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Splita – zone A – grafički prikaz štekata, za koji je propisano da se donosi uz prethodno mišljenje Konzervatorskog odjela, a ukoliko se takvo mišljenje ne dostavi da će se smatrati suglasnim na prijedlog Plana postavljanja štekata.

Zamjenik je istaknuo da je na sastanku u Ministarstvu kulture razjašnjeno da nije potrebna suglasnost Konzervatora. No to ipak ne rješava ovu situaciju gdje je sam predlagatelj tako propisao, a u tekst nije kasnije intervenirano.

Dakle, u obrazloženju predloženog akta, kao ni u popratnom dopisu, nije navedeno je li zatraženo prethodno mišljenje Konzervatorskog odjela, kad je zatraženo, je li isto dostavljeno ili se uzima da je dana prešutna suglasnost i je li tako dana suglasnost u skladu sa svim propisima? Ili treba brisati ovu odredbu? - navela je Ljulj.

Kroz odgovore na primjedbe, a i tijekom današnje rasprave, smatra da se može zaključiti da se za uklanjanje većine štekata vodilo prezentacijom kulturne baštine odnosno konzervatorskim smjernicama i/ili pješačkim koridorima.

- Ono što me zanima je zašto taj dio, osnove kojima ste se vodili nije bio sadržan već u samom obrazloženju odluke, s razradom postojećeg stanja, lokacija koje se ukidaju i razlozima za svaku od njih? - pitala je Ljulj.

Ivošević joj je odgovorio da se konzervatori smatraju suglasnima ako ne dostave svoje mišljenje.

-  Inače, Ministarstvo kulture i medija na Odluku o komunalnom redu gleda kao mikromenadžment kojim se oni neće baviti jer imaju prethodne odluke i smjernice na stranicama ministarstva. A nismo to stavljali u prilog iz istog razloga zato što nismo stavili Zakon o komunalnom gospodarstvu - kazao je dogradonačelnik.

Prije izglasavanja Odluke o komunalnom redu, predsjednik Gradskog vijeća je sazvao pauzu za ručak nakon kojeg će se glasati o ključnom dokumentu.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

13:40Martin Mladen Pauk smatra da će Odluka o komunalnom redu pasti jer je došlo do velike proceduralne greške.

- Odluka će pasti kao i prethodna i nemojte govoriti da nisam upozoravao na to. Nije odluka kao odluka loša koliko nije loša stavka o smanjenju štekata. Ivoševiću treba čestitati na hrabrosti jer ovo je suludo, ali treba biti hrabar da misli da će sud i građani stati na njegovu stranu - kazao je.

Naglasio je da je javno savjetovanje trajalo 20 dana, a ne 30 koliko bi trebalo trajati.

- Javno savjetovanje za ovo je trajalo 30 dana, započeto je 11. studenog, a ja već 5. prosinca nisam mogao staviti jer je prekinuto 1. prosinca. Žurili ste kako bi stavili odluku na ovu sjednicu vijeća. Tako će vam i ovu odluku srušiti taj odvjetnik kojeg vi nazivate kriminalcem - rekao je Pauk te dodao "svoj posao morate raditi ispravno poštujući zakone. Spominjete da vlasnik može o svojoj imovini raditi što želi, tako govorite i za grad Split. Ne može to tako. Grad ima proceduru da se spriječi samovolja, treba poštovati zakon".

Bojan Ivošević je rekao da je točno kako je javna rasprava trajala 20 dana. Obrazložio je da su ih odbili u ministarstvu ranije i da su ugostitelji željeli javno savjetovanje bude u prosincu. Kazao je i da su brojne  odluke na kraćim savjetovanjima bile.

- Brojne odluke grada Splita za koje ste vi dignuli ruku su imali skraćena savjetovanja. Nemojte se skrivati, recite za kojeg ste ugostitelja. Nikada niste problematizirali okolnosti oko roka. Savjetovanje je bilo i nakon 1. prosinca na webu, ali da bi se usvojilo trebalo je biti do 1. prosinca.

Dva su obrasca došli i kasnije, prihvatili smo to, jednom se i nije mogao otvoriti dokument pa smo usvojili čak i ono kad su slali na elektroničku poštu koja nije bila ispravna, Recite otvoreno za koga ste, nemojte se skrivati. Stanišić i ja se ne slažemo, ali on se ne skriva, ali se vi skrivate. Takve stave HGS javno zastupa i ja ih poštujem zbog toga, a vi se skrivate - rekao je Ivošević i citirao da javno savjetovanje u pravilu traje 30 dana.

- Pet puta danas sam vam rekao da se počnete ponašati kao odgovorna odrasla osoba. Da je javna rasprava trajala 30 dana, ne bi se to moglo danas ugurati na sjednicu Gradskog vijeća. Ne skrivam se iza nikoga, nisam s nikim posebno dobar, nemam nikakve interese za razliku od vama bliskih ljudi - rekao je Pauk koji smatra da će ovakva odluka pasti u slučaju da se danas usvoji.

---

image




 

Nikola Vilic/Cropix
---

Leona Grgić, v.d. pročelnica komunale je na pitanje predsjednica Gradskog vijeća je rekla da ona ne vidi da je išta pravno sporno u samoj odluci.

13:11 - Lidija Bekavac (HGS) zatražila je povlačenje Odluke o komunalnom redu zbog nekih proceduralnih pogrešaka, primjerice upućivanja komentatora tog dokumenta da se upute na odbor za imenovanje ulica, međutim, takvo tijelo ne postoji već postoji komisija.

Igor Stanišić (HGS) je ukazao kako se ukidanjem određenih štekata pila grana na kojoj sjedimo te da će ti objekti onda otvoriti pečenjarnicu u slučaju da ne mogu koristiti štekat. Smatra da se mora naći neki balans te bi u tom slučaju podržao takav red. Martin Mladen Pauk je pohvalio odluku o štekatima koji će se iznositi navečer, a preko dana spremati kako bi se oslobodio koridor.

- Umjesto reda bit će redova za burek, kebab, sladoled jer ljudi neće imati mjesto na kojem će moći sjesti te će dosta ugostitelja prijeći u takvu djelatnost gdje će se morati ispred objekata stajati u redovima -  rekao je Pauk.

Ante Krstulović iz redova Centra smatra da ugostiteljstvo nije grana na kojoj sjedimo, već kulturna baština koja se ovakvim komunalnim redom pokušava zaštititi. No, Stanišić se ne slaže s time jer je i prije postojala kulturna baština, pa nije bilo turista. Bojan Ivošević je odgovorio Stanišiću kako ne skriva svoju viziju grada, a prenamjena bistroa u fast foodove je nemoguća.

- Po zakonu to nije moguće jer se sve to treba uz suglasnost konzervatora i mišljenje gradonačelnika - odgovorio je između ostalog.

Što se tiče prihoda, rekao je da će tim ukidanjima gubiti ispod milijun kuna na godišnjoj razini, a ugostitelji već traže zahtjeve za disperziju na zonu B konzervatorske zaštite gdje bi se mogao preusmjeriti dio ugostitelja. Smatra da će Odluka dati priliku da se kvalitetno ugostiteljstvo razvija u nekim drugim dijelovima grada.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

12:43Zoran Đogaš (HDZ) je rekao da prema njegovim informacijama smatra da postoji očit nedostatak komunikacije s partnerima pri rješavanju problema, a rezultirao je nezadovoljstvom grupacije ljudi.

- I ja sam pozivao na red. Ja nemam teret političke prošlosti. Ovo mi se čini kao ogledni primjer funkcioniranja sadašnje vlasti. U razgovoru s građanima, očit je nedostatak komunikacije s partnerima. Kad nema razgovora, ide demonstracija sile. Ovdje se vidi sindrom nekoga tko je smatra prošlu vlast lošom pa dolaskom na vlast postaje gori - kazao je. Smatra da je jako izraženo nezadovoljstvo ugostitelja, ljudi koji zapošljavaju ljude i pune gradski proračun. Smatra da su trebali biti partneri u tom postupku, a ne naši neprijatelji.

- Ne vidim nikakvu korist rješavanja ratom. Ni konzervatori nisu neprijatelji Splita. Sve to treba riješiti komunikacijom. Smanjivanjem broja stolica na štekatima, imamo veći broj turista, a neće imati gdje sjesti. Možda budu veće ture pijančevanja po gradu. Možda se preliju u druge dvorove, da je moja majka živa, ona bi ih i ugostila u Varošu, takva je bila. Oslobađamo prostor da dica igraju balun, ali ups, nema dice - obrazložio je Đogaš.

Ivošević je uzvratio da je dijaloga itekako bilo, niz primjedbi je uvaženo. 

- Volio bih da mi kažete konkretni primjer i što se može promijeniti. Ovo je pokušaj da naša bašta bude prezentirana, da ulica ne bude diskoteka i da ne potičemo ugostiteljstvo u Marmontovoj ulici, tradicionalno je bila trgovačka. Znam da je prošli gradonačelnik imao ovu želju, negdje je predlagao i rigoroznije. Ne vidim gdje je rađeno bez struke - obraćao se Ivošević.

Je li ovom odlukom određeno kako će se održavati sportski tereni u vlasništvu Grada, zanimalo je HDZ-ovu Ivanu Zelić Relatu.

- Generalno da, ali sustavno to treba iz resora sporta. Svaka inicijativa je dobrodošla - odgovorio joj je Ivošević

12:20 - Prijedlog je bio na javnom savjetovanju, zaprimljeno je 112 primjedbi od kojih je 48 u cijelosti ili dijelom prihvaćeno - javio se Tomislav Prljević u ime kluba HDZ-a. Tvrdi kako prema izlaganjima sve djeluje savršeno, ali smatra da je dojam javnosti drugačiji.

Nakon (pre)širokog uvoda o tome kao su svi za red, zanimalo ga je li struka bila uključena u uvažavanje ili odbijanje primjedbi na javnom savjetovanju. Ako smo dobro razumjeli dugo i iscrpno izlaganje, zanima ga, jesu li se uvažile konzervatorske smjernice iz 2010. godine te hoće li neki poduzetnici temeljem ovog dokumenta tužiti Grad?

Josip Markotić je nadopunio kako su dobili mail u kojem se naglašava kako bi Odluka o komunalnom redu mogla biti protuzakonita, no nije pisac tog maila, Davor Plišo nije objasnio koji se konkretno zakoni krše. Davor Matijević iz SDP-a mu je replicirao kako je izlaganje Prljevića paušalno te da je očekivao ozbiljnije i konkretne argumente.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

Bojan Ivošević je između ostalog kazao da je protiv potpisnika tog maila, Davora Pliše - koji se obratio kao opunomoćenik Udruženja ugostitelja - DORH još 2018. podignuo optužnicu da je krivotvorio ugovor o naknadi od 10 milijuna kuna.

- A sada tvrdi da je Odluka nezakonita, a nije naveo članke po kojima je nezakonita. Razumijem da odvjetnik mora zastupati svoju stranku, a nekad pričati i nebuloze, ali mislim da je jasno o čemu se ovdje radi - odgovorio je dogradonačelnik koji smatra da je riječ o nepotrebnom zastrašivanju.

Prljević mu je odgovorio kako je neprimjereno diskvalificirati odvjetnika pretraživajući članke na njegovo ime te da nitko tako kroz raspravu ne sagledava Ivoševića, primjerice, kao nasilnika.

Leona Grgić, v.d. pročelnica za komunalu je objasnila kako odvjetnici rade svoj posao i kako su nepotrebno ispisivali više stranica primjerdbi dok su one od građana bile čak kvalitetnije sročene. Zato smatra da se prije paušalnog iznošenja kako je neka odluka nezakonita, takva teza treba prethodno temeljito sagledati.

Jakša Balov iz redova HDZ-a je pozvao da se razmotri opravdanost donošenja odluke u ovakvom obliku. 

Zaista želim ukazati na važnost Odluke o kojoj raspravljamo i jasno uvažavajući cilj i smisao donošenja ove Odluke. Red nema alternativu – da budemo jasni, ipak komunalni red bi trebao na popravni.

Naveli ste da je valorizacija i prezentacija kulturne baštine glavni zamašnjak razvoja turizma u gradu Splitu. U skladu s tim, cilj odluke je komunalni red i kvalitetna ugostiteljska ponuda koja će privlačiti goste veće platežne moći, čime će se ostvariti veći prihodi.

Slažem se da je kulturna baština upravo ono što Split izdiže iznad ostalih destinacija i na čemu počiva naša atraktivnost i naravno da je odgovornost i obaveza na nama da je i očuvamo.

Također, srdačno pozdravljam i navod kojim težimo gostima visoke platežne moći, ali je pogrešno tu kategoriju stavljati na odgovornost ugostitelja. To samo vizija i strategija turizma grada Splita može kvalitetno definirati, a tek tada komunalnim redom parcijalno ustrojiti. Ovako izgleda kao red na brzinu ili red bez stvarnog reda.

Nije nevažno navesti i veliki potencijalni negativni učinak na gradski proračun jer ovakav komunalni red implicira smanjenje prometa, pad zaposlenih i smanjenje poreza i prireza - kazao je Balov.

Martin Mladen Pauk (DP) je ukazao na neozbiljno ponašanje dogradonačelnika Ivoševića, primjerice pretraživanja odvjetnika koji je poslao dopis, a isti taj odvjetnik, naglasio je Pauk, srušio je odluku koju je Grad nezakonito donio, misleći na odluku o visini cijena zakupa javnih površina. 

Na kraju je Balov odgovorio da ovaj komunalni red izgleda onako kako ga je Ivošević zamišljao i želio.

11:28 - Nakon što su završila vijećnička pitanja, lokalni zastupnici su krenuli s raspravom po točkama dnevnog reda. Zbog gošći iz Zagreba, na početak su se pomakle točke 32. i 33. koje su izglasane bez puno rasprave.

Riječ je o Prijedlogu zaključka o usvajanju Izvješća o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama Grada Splita za razdoblje 2018.-2021. godine, kao i Prijedlogu zaključka o usvajanju Programa ublažavanja klimatskih promjena, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja Grada Splita. Nakon kraće pauze, na redu je rasprava prijedloga Odluke o komunalnom redu. Nema sumnje da će biti iscrpna i duga.

10:37 - Naši sugrađani nemaju dovoljno mjesta za parking, a nemaju ni garaža - ponovio je već dobro znano Tomislav Prljević iz HDZ-a pa pitanje postavio gradonačelniku o smjeru kojim će grad ići..

- Hoće li grad s gradskom firmom biti investitor garaža? Kroz prošlu se sjednicu provukla teza da se od toga odustaje - rekao je, među ostalim, Prljević.

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

Odgovorio je poteštat da će Split parking graditi i financirati garaže, kao po planu, ali i kako će se na proljeće održati posebna sjednica na kojoj će se raspravljati o mobilnosti po gradu.

Josip Markotić (MOST) se javio za riječ tijekom vijećničkih pitanja te se osvrnuo na radove u Marmontovoj ulici.

- Obavljaju se radovi kojima se taj dio zgrade pokušava pretvoriti u noćni klub. Konzervatori su zabranili te radove, ali samo privremeno. O kakvoj se dokumentaciji radi? - upitao je Mostov Markotić.

- Prošli tjedan dobili smo prvi zahtjev u kojem konzervatorski Odjel traži mišljenje gradonačelnika. U svakom slučaju, cijela naša jezgra promijenila je izgled. Konzervatori su konačno počeli tražiti mišljenje gradonačelnika, i kako bi taj kriteriji imao neku snagu, oni će tražiti mišljenje gradonačelnika.

Vjerujem da će se donijeti odluka da ne otvori klub u samom srcu Splita na taj način. Pogotovo u srcu Marmontove ulice - kazao je između ostalog Bojan Ivošević, zamjenik gradonačelnika Grada Splita.

Martin Mladen Pauk, vijećnik Domovinskog pokreta nazvao je Bojana Ivoševića nedoraslim djetetom na funkciji dogradonačelnika.

Rekao je da izrekao nekoliko laži oko pitanja o prometnim redarima. Međutim, vijećničko pitanje je posvetio problemu parkiranja u Vrančićevoj ulici, a građani su stekli dojam kako gradska uprava nije ništa napravili po pitanju suglasnosti od MUP-a za stavljanje u funkciju garaže koja je prije bila atomsko sklonište. Osim atomskog skloništa služila je i kao skladište, a namjena joj je da se u miru koristi kao garaža.

---

image



 

Nikola Vilic/Cropix
---

 - Na Zboru građana Ivošević obećao je da će do sv. Duje 2022. godine biti u funkciji, a građani su zanijemili, napali su Bojana zašto mu treba šest mjeseci za papir. Prihvatili su to.

Građani su ga napali na zboru građana zašto mu treba šest mjeseci za jedan običan papir, a sad čekamo već 13 mjeseci, a cijelo to vrijeme 120 mjesta zjapi prazno.

Sad kad Ivica Puljak priča o rješavanju problema s parkiralištem na Splitu 3, a da ne spominje Vrančićevu ulicu. Neka mi Puljak na karti pokaže gdje se nalazi Vrančićeva ulica, a onda možemo o aktivaciji garaže - pitao je Pauk, ali mu gradonačelnik nije pokazao Vrančićevu na karti.

10:18 Damira Barbira, člana SDP-a, je zanimalo zašto se na prvoj sjednici Komisije za imena ulica i trgova i za spomenike, koja se održala 12. prosinca 2022. godine, protivno standardnoj demokratskoj praksi prema predloženom dnevnom redu postupalo tako da se za prvu točku raspravljalo i glasalo, a ostale su samo izložene od strane predsjednika Komisije bez prava glasa članova Komisije.

- Stoga su točke kao što su: dostojno priznanje admiralu Philipu Andrewsu, spomen ploča Sašku Gešovskom, spomen ploča stotoj obljetnici igranja picigina u Splitu, zahtjev za izdavanje ratnog trofeja ‘Top 85 mm‘, prijedlog imenovanja gradskog trga imenom ‘Obrtnički trg‘, prijedlog imenovanja trga u ‘Trg žrtava fašizma‘ i prijedlog da se na Gradski štandarac ukleše: ‘26. listopada 1944. Dan oslobođenja Splita od fašizma‘, da se pred hotelom Park postavi spomen-ploča kojom se obilježava kapitulacija talijanske okupatorske vojske u Drugom svjetskom ratu, izuzete od glasanja članova navedene Komisije - između ostalog je kazao pa upitao je li konačno došlo vrijeme da ovo pitanje otklonimo s dnevnog reda i ispravimo civilizacijsku nepravdu.

Ivica Puljak mu je na posljednje pitanje odgovorio sa "da". Rekao je kako je jedina točka o kojoj se glasalo ona koja je bila pripremljena, a kada druge budu pripremljene, siguran je da će komisija imati priliku glasati o njima.

---

image





 

Nikola Vilic/Cropix
---

Ivana Ljulj Cvitanić iz Mosta je pitala temeljem čega Grad planira nad usjekom pruge u siječnju raskinuti ugovor sa zakupcima te prostore dati na natječaj, a navedeni prostor je prema katastru željeznička infrastruktura. Bojan Ivošević joj je odgovorio kako “Hrvatske željeznice” rade elaborat cijele trase te bi se Grad trebao upisati na gornji dio iste, a HŽ na donji. Rekao je da su imali razgovore s tom državnom tvrtkom.

08:59 - Pred samu sjednicu je gradonačelnik Ivica Puljak dao izjavu.

- Danas je pred nama mnogo važnih odluka među kojima su ona o komunalnom redu, kao i proračun. Ima tu još dosta bitnih točaka, za koje vjerujem da će ih vjećnici usvojit, jer su sve one dobre za grad Split. Što se tiče odluke o komunalnom redu, ona nam nudi dodatne alate da uvedemo reda u grad, naročito u ljetnim mjesecima. Nju smo izradili u suradnji s konzervatorima, a reakcije građana na nju su, čini se, jako dobre. 

Što se tiče samog proračuna, on je najveću u povijesti grada. To je razvojni proračun, uslijed kojeg će se započeti ili završiti neki veliki projekti za grad, kao što su Karepovac, Tehnološki park Dračevac, Žnjan, inteligenti transportni sustav. vrtići, škole... Za neke od ovih ćemo trebati podignuti kredit od Europske razvojne banke, a to zaduživanje je jedan normalan financijski instrument. Proračun je istovremeno socijalan, jer smo u njemu zadržali sve takve mjere, a čak uveli neke druge, kao št je povećanje plaće odgajateljicama, kao i gradskoj upravi i institucijama od šest posto. Proračun je izvanredan - zaključio je Puljak.

Upitan o manifestaciji "Splitski nokturno" koja će se održavati na Peristilu, pred kavanom Luxor, 214 dana u godini, a kojom je jedino taj ugostiteljski objekt izuzet od odluke o komunalnom redu, konkretno zabrane elektroakustičnih uređaja na štekatu, gradonačelnik je rekao:

- To je manifestacija niske razine buke u organizaciji turističke zajednice, u sutradnji s ugostiteljem, i vrlo je primjerena za takvo mjesto. Dobro je prihvaćena od gostiju i građana. Split je grad u kojem stalno tražimo balans između živosti i ljudi koji žive u staroj jezgri, koji su nam prioritet i sve radimo da ih tamo zadržimo. Ali ne želimo ni ugasiti grad, koji je mediteranski i jako živ i želimo da tako i ostane - tvrdi gradonačelnik.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

Za povećanje paušala, naročito u centru, je kazao da time žele tamo zadržati život i obeshrabre otvaranje novih apartmana.

- Iznos tih paušala je zaista minimalan, u razini koliko ti apartmani zarade za jednu noć, a novce koje zaradimo od toga ćemo ulagati u neke od problema koji su kreirani zbog viška apartmana, a to je nedostatak stanova za dugoročni najam. Razmatramo razne alate kako se nositi s tim problemom, ali smo svjesni da mnogi naši sugrađani žive od iznajmljivanja apartmana i da je turizam perjanica naše ekonomije - poručio je Puljak. 

RANIJE:

Danas je na rasporedu nova sjednica Gradskog vijeća koja počinje u 9 sati u Banovini, a na dnevnom redu su 34 točke.

Među glavnim točkama je proračun za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025. godinu koji je planiran u iznosu od 1,8 milijardi kuna odnosno 239 milijuna eura.

Gradski vijećnici raspravljat će i o novoj Odluci o komunalnom redu, ali i o povećanju cijena najma javne površine nakon što je Visoki upravni sud ukinuo postojeći pravilnik kojim su povećane cijene najamnina javne površine u Splitu koji je stupio na snagu 1. travnja 2022. godine. Razlog je što je taj pravilnik donio gradonačelnik umjesto Gradskog vijeća, ali i što je donesen na temelju odluke koja je prestala važiti. 

Što se tiče Odluke o komunalnom redu, može se očekivati žustra rasprava gradskoh zastupnika, ako je suditi po intersu za ovaj dokument na javnom savjetovanju. Dogradonačelnik Bojan Ivošević je nedavno izvijestio da je na javnom savjetovanju pristiglo 112 obrazaca, pri čemu su neki imali više primjedbi. Njih je 48 dijelomično ili potpuno usvojeno.

---

image
---

Vijećnici će raspravljati i o novom povećanju paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu. Prema prijedlogu odluke predlaže se visina paušalnog poreza po naseljima na području Grada Splita i to za staru gradsku jezgru u zoni I. u visini od 199 eura, za gradske kotare u zoni II. u visini od 66 eura, za mjesne odbore u zoni III. u visini od 66 eura, za mjesne odbore u zoni IV. 26 eura. 

Na dnevnom redu naći će se i raspoređivanje sredstava za financiranje političkih stranaka u Gradskom vijeću za 2023. godinu koja se isplaćuju razmjerno broju članova. Prema prijedlogu odluke, politička stranka za svakog vijećnika dobit će iznos od 903,50 eura, a za vijećnicu iznos od 993,36 eura. 

Zastupnici lokalnog parlamenta glasat će i o imenovanju ravnatelja Gradskog kazališta mladih Split, a predložen je Ivo Perkušić

Vijećnici će raspravljati i o visini najamnine za korisnike soba u hotelu za samce u Vukovarskoj ulici. Korisnici su do sada plaćali 100 kuna odnosno 13,27 eura po sobi, a predlaže se da od 1. siječnja 2023. godine najamnina iznosi 26 eura po sobi.  Zadnja točka dnevnog reda je prijedlog odluke o proglašenju 2023. godine godinom Miljenka Smoje

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Duje Klarić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pred-splitskim-vijecnicima-je-zadnja-ovogodisnja-sjednica-glavne-zvijezde-dnevnog-reda-su-novi-proracun-povecanje-pausala-za-iznajmljivace-cijene-najma-javne-povrsine-1247493 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=275b205fc068b086a01955a19144daebc070c357 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sjednica+traje+ve%C4%87+vi%C5%A1e+od+15+sati%3A+prora%C4%8Dun+pro%C5%A1ao+uz+podr%C5%A1ku+SDP-a%2C+ostalo+jo%C5%A1+deset+to%C4%8Daka&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpred-splitskim-vijecnicima-je-zadnja-ovogodisnja-sjednica-glavne-zvijezde-dnevnog-reda-su-novi-proracun-povecanje-pausala-za-iznajmljivace-cijene-najma-javne-povrsine-1247493 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpred-splitskim-vijecnicima-je-zadnja-ovogodisnja-sjednica-glavne-zvijezde-dnevnog-reda-su-novi-proracun-povecanje-pausala-za-iznajmljivace-cijene-najma-javne-povrsine-1247493 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradsko vijeće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitgradsko vijeće

Sjednica traje već više od 15 sati: proračun prošao uz podršku SDP-a, ostalo još deset točaka

Piše gabrijela radanović, Ana Franić
14. prosinca 2022. - 12:16

23:45

Nakon nešto više od dva sata rasprave o najvažnijem gradskom dokumentu, na red je došlo i glasanje. Proračun je prošao sa 17 glasova za, a 12 vijećnika je bilo protiv.

Ostalo je još deset točaka. 

23:00

Rasprava je završena, a na red su došli i amandmani.

Gradska uprava dala je četiri amandmana koja su i prihvaćena. Prihvaćeni su i amandmani članova stranke Centar, vladajućih, koji su najvažniji gradski dokument i izradili.

Prihvaćeno je i 13 amandmana SDP-a, među kojima su amandmani vezani za potpomognutu oplodnju, povećanje satnice asistentima, uvođenje građanskog odgoja te za povećanje Fonda vezanog za pristupačnost osoba s invaliditetom.

Gradonačelnik Puljak je krenuo i s čitanjem amandmana Vice Mihanovića, koje uopće ne želi razmatrati s obzirom na to...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:43