StoryEditorOCM
Splitkako je ovo moguće?!

Povećanje plaća u ‘Vodovodu‘ Splićani će platiti poskupljenjem vode! Novi direktor: ‘Prvi put imamo milijunski gubitak‘

Piše Nikolina Lulić
27. studenog 2023. - 11:02

Miroslav Delić, donedavni direktor "Prometa" prije nešto više od dva mjeseca zasjeo je na čelo "Vodovoda i kanalizacije".

Popričali smo s njim nakon što se "uhodao" i upoznao s funkcite ističe da se u idućim godinama očekuje ogroman posao te građane Splita i okolice poziva na strpljenje prilikom samih izvođenja radova.oniranjem ove komunalne tvrtke koju je preuzeo od bivšeg direktora Tomislava Šute. Sudeći prema onom što nam je sve kazao, morat će dobro zasukati rukave i uhvatiti se u koštac s ozbiljnim problemima.

Odmah na početku razgovora zahvalio se svom prethodniku na vođenju tvrtke i obavljenim poslovima u prethodnih pet godina te mu je zaželio sreću i uspjeh u njegovoj daljnjoj profesionalnoj karijeri.

image
Saša Burić/Cropix

Zanimalo nas je kakvo je stanje zatekao u firmi nakon preuzimanja dužnosti.

- Nakon svih ovakvih primopredaja različitih dužnosti koje sam u karijeri imao, potrebno je staviti naglasak na ključne stvari. To su stanje trenutnih projekata i aktivnosti koje su u tijeku ili se planiraju, zatim je to pitanje financijskog stanja odnosno poslovanja, te organizacijska odnosno kadrovska struktura.

Naravno da ima još stvari u tvrtki koje treba sagledati, ali ovo su trenutni prioriteti - navodi.

Čim je odradio primopredaju i pregledao izvješća stručnih službi, suočio se s prvom lošom prognozom - predviđanja kažu kako će ova komunalna firma ovu godinu nakon dugo vremena završiti sa značajnim gubitkom od oko dva milijuna eura, no točan će se podatak znati, kaže, na kraju godine.

Kako je došlo do takvog gubitka?

- Iz financijskih izvješća vidljivo je da je došlo do značajnog povećanja rashoda u odnosu na prihode, a u tome povećanju rashoda ističe se povećanje izdataka za zaposlene jer je ove godine došlo do povećanja plaća a treba naglasiti i da je povećanju rashoda doprinijelo i poskupljenje sirovina, materijala te usluga - navodi Delić.

image
Duje Klarić/Cropix

Podsjetimo, bivši direktor Tomislav Šuta je u travnju ove godine u svojstvu privremenog upravitelja na osnovu kolektivnog ugovora potpisanog koncem prošle godine radnicima povećao primanja za 18 posto.

Učinio je to mimo Nadzornog odbora i Skupštine tvrtke na čelu koje je gradonačelnik Ivica Puljak. U Gradu Splitu su na to pobjesnili optuživši Šutu da im je radio iza leđa te da nije ispoštovao preporuke o povišicama od maksimalno šest posto.

U veljači je Šuta tvrdio da je potpis na kolektivnom ugovoru ‘uvjetan‘ i da će radnici dobiti povišice tek kada se Splićanima poveća cijena vode, no toga nije došlo. Još.

Kako bi se tvrtka vratila u pozitivno poslovanje Delić najavljuje da će ovaj problem trebati riješiti kombinacijom budućih ušteda, odnosno racionalizacija, ali i korekcijom cijene vode, dakle novim poskupljenjem! Ono bi prema prvim izračunima trebalo iznositi oko 15 posto, ali još se ne znaju detalji strukture cijene.

image
Vojko Bašić/Cropix

Fali stručnog kadra

Podsjećamo kako je Šuta tada medijima tvrdio kako "povećanje plaća nema veliki udio u rashodima te da ne ugrožava poslovne rezultate".

Situacija nije bajna ni po pitanju kadrovske strukture.

- Smatram da ćemo u skoro vrijeme morati doraditi sistematizaciju tvrtke kao i opis poslova jer neke stvari ne funkcioniraju kako bi trebale.

Također, bit će potrebno poraditi i na problemima vezanim za stručne kadrove čiji se broj u posljednje vrijeme konstantno smanjuje što dovodi do problema u funkcioniranju tvrtke.

Tu prvenstveno mislim na deficitarne kadrove kao što su inženjeri, vodoinstalateri i još neke struke koje su nam neophodne da bi se svi mnogobrojni zahtjevni projekti i aktivnosti uopće mogle realizirati - upozorava prvi čovjek "Vodovoda i kanalizacije."

image
Joško Ponoš/Cropix

Što se tiče projekata, svima je poznata činjenica da se trenutno provode projekti Aglomeracije Kaštela-Trogir te Aglomeracije Split-Solin.

I dok se s radovima Aglomeracije Kaštela-Trogir još nekako i odmaklo, zapelo je, navodi, s projektom Aglomeracije Split - Solin.

- Aglomeracija Split-Solin je započela u siječnju 2020. godine i, nažalost, većina projekata u sklopu nje je još u postupku javne nabave. Inače, unutar navedene Aglomeracije nalazi se čitav niz ugovora, a do sada je odrađena samo izgradnja sustava odvodnje Srinjina te je započet projekt rekonstrukcije sustava odvodnje i vodoopskrbe grada Solina te općina Podstrana, Klis i Dugopolje.

image
Saša Burić/Cropix

Ostali predviđeni ugovori u navedenoj Aglomeraciji, nažalost, već nekoliko godina su u postupku javne nabave, u različitim fazama što znači da su neki projekti u začaranom krugu stalnih odabira, žalbi i poništavanja odluka o odabiru dok su neki trenutno u postupcima evaluacije ponuda.

image

Početak radova na aglomeraciji Split-Solin

Božidar Vukičević/Cropix

Sada nastojimo da se što prije okončaju svi ti postupci kako bi se napokon mogli potpisati ugovori za izvođenje radova.

Među projektima koji su "zapeli" u višegodišnjim postupcima javne nabave su jako bitni projekti kao što je spoj sustava odvodnje južnog sliva na Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Stupe (UPOV) i dogradnja podmorskog ispusta Stobreč, koji se u javnosti naziva budućom "šetnicom" - navodi Delić.

image

Buduća šetnica Duilovo

Davor Hauptman

Pohvalio se kako je baš za taj projekt napokon okončana javna nabava te je potpisan i ugovor o izvođenju radova s odabranim izvođačem.

Skupo kašnjenje

- U sklopu Aglomeracije Split-Solin još se treba izgraditi sustav vodoopskrbe i odvodnje Žrnovnice i Korešnice, zatim sustav odvodnje sjevernog sliva sa rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje grada Splita (koji uključuje i izgradnju velike vodospreme Visoka) te tzv.

Ugovor za nadogradnju UPOV-a Stupe, što bi dovelo do 2. stupnja pročišćavanja otpadnih voda te povećanja kapaciteta samog pročišćivača - objašnjava novi direktor te dodaje kako je na temelju svega navedenog dosadašnja realizacija radova projekta Aglomeracije Split-Solin trenutno tek na sedam posto.

image

Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Stupe

Tom Dubravec/Cropix

Naglašava kako je predviđeni rok završetka za obje Aglomeracije 31. prosinca ove godine, a budući da  sami radovi praktički nisu ni počeli, odnosno  preostao ogroman dio neizvršenih poslova, trenutno se radi tzv. faziranje ugovora odnosno prebacivanje navedenih ugovora u iduće financijsko razdoblje.

- Jedan od problema na kojem se trenutno intenzivno radi (budući da se radi o velikim financijskim sredstvima), je činjenica da u ovom trenutku nije poznato hoće li u idućem financijskom razdoblju ostati postojeći postotak sufinanciranja od strane EU ili će taj postotak biti manji - upozorava Delić.

Osim projekata Aglomeracija, sljedeći najznačajniji projekt "Vodovoda i kanalizacije"je svakako izgradnja pročišćivača na izvoru Jadra o kojem građani već godinama slušaju.

image
Paun Paunović/Cropix

- Projekt je u prvoj fazi javne nabave, odnosno odabira tehničkog rješenja od strane stručnog povjerenstva. Poslije odabira slijedi otvaranje financijskih omotnica, a odabrani izvođač dužan je u roku od dvije godine izraditi glavni projekt, ishoditi građevinsku dozvolu te obaviti radove - pojašnjava prvi čovjek splitskog "Vodovoda" te ističe da se u idućim godinama očekuje ogroman posao te građane Splita i okolice poziva na strpljenje prilikom samih izvođenja radova.

Aglomeracija Kaštela-Solin je na 56 posto realizacije

Aglomeracija Kaštela-Trogir započela 2019. godine te u sklopu nje postoje tzv. Paket A0, Paket A1, Paket A2 te tzv. Paket B.

Što se tiče tzv. Paketa A on se privodi kraju dok se za Paket B tek sada očekuje raspisivanje natječaja za obavljanje radova, a odnosi se na izgradnju sustava odvodnje i vodoopskrbne mreže na Podsustavima Kaštela, Seget, Slatine te Okrug.

Također, privodi se kraju postupak odabira izvođača za UPOV Divulje. Po izvješćima nadležnih za projekt navedene Aglomeracije, ukupna realizacija radova na Aglomeraciji Kaštela-Trogir iznosi 56 posto dok će se ostatak realizirati kroz tzv. Paket B

Ukupna realizacija radova na obje Aglomeracije iznosi 31 posto, a ukupna investicijska vrijednost radova na obje Aglomeracije je oko 430 milijuna eura odnosno nešto više od 3,2 milijarde kuna.

Od ostalih projekata koji se financiraju iz drugih izvora tu je još projekt vodoopskrbe Sevida na moru, projekt primarne i sekundarne vodoopskrbne mreže Labin i Trolokve, potom projekt vodoopskrbe i odvodnje stare jezgre Trogira, projekt izgradnje CS Seline u općini Muć…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:41