StoryEditorOCM
Splitkonačno

Potrošilo se skoro dva milijuna eura, a tek ćemo vidjeti je li se isplatilo. Splitski Botanički vrt dobio dozvolu!

Piše Sandi Vidulić
26. travnja 2024. - 11:39

Botanički vrt na Marjanu dobio je, konačno, građevinsku dozvolu. Grad je nakon dugo vremena izdao dozvolu koja de facto legalizira bespravno izgrađene objekte čija je gradnja u park šumi financirana gradskim novcem i EU sredstvima.

Ne bude li komplikacija uskoro bi trebalo uslijediti otvaranje Botaničkog vrta koji je najbolje dane vidio pred skoro pola stoljeća, a u čiju obnovu je po dosad poznatim podacima uloženo oko 13,3 milijuna kuna, ili 1,76 milijuna eura.

Kako smo pisali, građevinska inspekcija je pred godinu dana izašla na teren i utvrdila da je nekoliko manjih objekata rekonstruirano i izgrađeno bez građevinske dozvole (bazen, biljetarnica, WC, poljska kuća, skladište/ured). Projekt je započela bivša vlast koja je vjerovala da se radovi mogu izvesti po pravilniku o jednostavnim građevinama.

U listopadu prošle godine, prema pisanju medija, istekao je rok kojeg je dao Državni inspektorat Ivici Puljku da ukloni pet bespravnih sadržaja iz Botaničkog vrta. Stvar se otada razvukla, Grad je ustvari još od početka kolovoza prošle godine krenuo s postupkom građevinske dozvole da bi ju tek sad izdao. Premda se gradska vlast inače prilično žesti na Državni inspektorat ovaj put su im stvari išle na ruku, jer iako se građevinska dozvola izdavala puževim korakom Puljak nije morao platiti kaznu radi neizvršavanja naloga.

Izvan građevinskog područja

U građevinskoj dozvoli se navodi da se Botanički vrt nalazi izvan građevinskog područja. Ali je zato u području koje je "pokriveno" s nekoliko zaštita - kao park-šuma, kao C zona kulturne zaštite, ali i kao Kulturni krajolik poluotoka Marjan.

Pored svega, ovo područje je zaštićeno i po GUP-u koji na tom dijelu Marjan strogo ograničava intervencije.

Kako se pokraj svih ovih zaštita uspjelo izdati građevinsku dozvolu da bi se spriječilo rušenje izgrađenih objekata?

Od strane Grada i Državnog inspektorata dobivali smo u nekoliko navrata kratke odgovore, kao da im operateri skupo naplaćuju svaku riječ, a inspekcija je i nakon isteka roka za uklanjanje ponavljala da je postupak u tijeku, tako da možemo zaključiti kako su u neku ruku surađivali.

U GUP-u stoji da se omogućava rekonstrukcija i proširenje postojećeg ZOO vrta, meteorološke postaje, rekonstrukcija i proširenje prirodoslovnog muzeja u skladu s posebnim programom i idejnim projektom prihvaćenim od gradonačelnika, rekonstrukcija legalnih stambenih građevina, te da se može izvršiti rekonstrukcija, zamjena ili prenamjena Meštrovićevog ateljea.

U urbanim pravilima GUP-a propisano je za Botanički vrt da se uređenje vrši po posebnom programu. U Banovini su kod izdavanja građevinske dozvole pojam uređenja protumačili da znači "uređenje botaničkog vrta uz rekonstrukciju i građenje građevina u sklopu botaničkog vrta: biljetarnica (nova građevina), vodeni element (nova građevina),poljska kuća (rekonstrukcija građevine), sanitarni čvor (nova građevina), skladište/ured i praktikum (rekonstrukcija građevine), te krajobrazno uređenje unutar obuhvata zahvata".

Tako je pod pojmom uređenja obuhvaćeno sve ono što je izgrađeno, a trebalo je zaštititi od rušenja koje je tražila inspekcija. S time da se uključilo i krajobrazno uređenje.

Cvjetko

Međutim, stvari izgleda nisu tekle glatko s izradom dokumentacije, a razloge iz Banovine nisu htjeli otkrivati medijima. U građevinskoj dozvoli koja je izdana navodi se da je izrađen "Program revitalizacije botaničkog vrta u Park šumi Marjan" u svibnju 2023. godine, od ovlaštenog projektanta Eugena Širole. Taj Program je potvrdio Ivica Puljak tek 21. studenog, faktično kad je već istekao rok kojeg je inspekcija zadala za uklanjanje bespravnih objekata.

Nije jasno zašto je trebalo pola godine da gradonačelnik prihvati Program, a još manje zašto je uredna dokumentacija priložena zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole tek u veljači ove godine.

Kako bilo, nakon pustih okapanja, izdana je građevinska dozvola za Botanički vrt. Konzervatori i ostala nadležna javna tijela nisu imala primjedbe.

Pred neko vrijeme Ivica Puljak dozvolio je da se zaposli osam djelatnika za rad u Botaničkom vrtu. Kako smo nedavno pisali, Grad je angažirao tvrtku "Cvjetko" HDZ-ovog direktora Lučke uprave Vice Mihanovića da u dva tjedna obavi poslove uređenja Botaničkog vrta. S obzirom na to da je ista tvrtka bila do sada angažirana oko nabave biljaka, vjerojatno su ih uposlili da obave završne radove oko uređenja hortikulture.

Prema projektu kojeg je radio Agronomski fakultet u Zagrebu, Botanički vrt je trebao imati 1511 komada biljnih vrsta podijeljenih u 29 sistemskih polja. Kasnije je ispalo da "Cvjetko" nije mogao nabaviti dio biljaka, zbog poremećaja dobavnih puteva, kako su objašnjavali. U međuvremenu su iz tvrtke medijima rekli kako im je od strane Grada zabranjeno da daju izjave pa nije poznato jesu li nabavili sve biljke. Je li vraćen nekadašnji sjaj jednom od najljepših dijelova Splita javnost će se imati priliku uvjeriti kada se nakon dugog čekanja Botanički vrt otvori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 23:45