stdClass Object ( [id] => 640281 [title] => Postavio je prvi javni spomenik u Splitu i nije dao da se Palača privatizira, počeo je graditi Hrvatski dom i napravio projekt za proširenje bolnice. Ipak, jedini je poteštat koji nema svoj grob [alias] => postavio-je-prvi-javni-spomenik-u-splitu-i-nije-dao-da-se-palaca-privatizira-poceo-je-graditi-hrvatski-dom-i-napravio-projekt-za-prosirenje-bolnice-ipak-jedini-je-potestat-koji-nema-svoj-grob [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Otvoreno njegovo oko, vruće njegovo srce, ambjenat grčko-rimskih starina i svježih motiva narodnoga genija, učiniše od njega zorna estetu, tankoćutna umjetnika u shvaćanju i razlaganju, obožavatelja ljepote, svećenika svjetlosti. (...) Nije bilo pitanja umjetničkoga koje nije zanijelo njegov poletni duh: pero njegovo meko kao srce pjesnikovo, lagano kao mladenčeva fantazija, ali trijezno i ubojito ustajalo je u obranu slobode, istine, ljepote i svjetlosti. (...) Svatko je počastio dičnoga pokojnika, a mi se eto odužujemo ovim toplim riječima svome zaštitniku i branitelju, krepostniku i prijatelju.”

Teško je danas pretpostaviti da su ovi ganutljivi redci upućeni jednom političaru, još teže, splitskom poteštatu, a upravo se tim riječima od splitskoga gradonačelnika Vinka Milića, koji je gradom upravljao od 1899. do 1905. godine, oprostilo uredništvo humoristično-satiričkog časopisa “Duje Balavac”, najpoznatijeg baš po sprdačini s velikim i uglednim ličnostima gradske, nacionalne i svjetske političke i vjerske elite. Za života su zafrkavali i šjor Milića, no izgleda da ih je pobijedio upravo svojim duhom: pamtili su kako je nestrpljivo čekao svaki broj “Balavca” i prihvaćao šale na svoj račun, dodajući još koju fjabu!

Gradnja Hrvatskog doma

Današnji Split poprilično je zaboravio ovog zaslužnoga gradonačelnika narodnjaka, premda su od njegova upravljanja ostali značajni projekti koji i danas obilježavaju lice Splita, poput secesijskog Hrvatskog doma iz 1908. godine u Tončićevoj ulici koji se upravo obnavlja. S Antom Trumbićem i Franom Supilom bio je angažiran i na nacionalnoj političkoj sceni, a nosio je nadimak “Civilni papa” jer se kod pape Lava XIII. zalagao za očuvanje glagoljice u vremenu kad je se pokušavalo ograničiti u katoličkoj liturgiji. Za razliku od kolege Josipa Smodlake, koji je dvaput gubio ulice u Splitu, Milićeva je ostala sačuvana u Velome Varošu, ali se u devastaciji Sustipana krajem pedesetih godina prošlog stoljeća “zagubio” njegov – grob!

Nepravda je barem dijelom ispravljena aktualnom izložbom Muzeja grada Splita “Splitski gradonačelnici (1882.–1918.): život i uspomene” autora prof. Marijana Čipčića, dok je dr. Ivanka Kuić detaljno obradila Milićevu političku biografiju u prigodnom broju časopisa “Kulturna baština” posvećenog splitskim gradonačelnicima od pohrvaćenja splitske općine 1882. do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Publicist, pravnik, političar i načelnik Vinko Milić rođen je u težačkoj obitelji Veloga Varoša 25. ožujka 1833. godine. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Splitu, a pravo je studirao u Padovi i Grazu. Godine 1857. vratio se u Split, gdje ulazi u sudsku službu. Službovao je u Stonu i Vrgorcu, a 1860. godine u Rijeci. Ondje je upoznao dr. Antu Starčevića, s kojim se brzo sprijateljio.

– Nakon Milićevih napisa u lokalnim novinama, koji su prema tumačenju vlasti bili protudržavnoga karaktera, premješten je u Varaždin. Izabran je potom za člana Hrvatskoga sabora. Nakon sukoba s banom Levinom Rauchom napustio je državnu službu i odselio se u Zadar, a potom u Budvu. Godine 1881. bio je pristav splitskoga suda, a od 1881. godine predsjednik Okružnog suda u Dubrovniku. Tu se zbližio s Perom Čingrijom, dugogodišnjim dubrovačkim načelnikom i vođom Narodne stranke. Za zastupnika u Dalmatinskom saboru izabran je 1895. godine u kuriji dubrovačkih veleporeznika. Na pragu novog stoljeća tražio je put za rješenje dalmatinskog državnopravnog pitanja iz svojih jurističkih perspektiva. To ga je dovelo do Ante Trumbića i Frana Supila, uz koje je bio jedan od glavnih protagonista politike “novoga kursa”. Ta je politika imala za cilj okupiti sve političke faktore u Dalmatinskom saboru, uključujući srpske i talijanske predstavnike, ali i političare banske Hrvatske i Slavonije te mađarske liberale, kako bi se zajedno suprotstavili Beču i sve izraženijem germanskom imperijalizmu – ističu prof. Čipčić i dr. Kuić.

Vinko Milić bio je splitski načelnik od 15. studenoga 1899. do 29. studenoga 1905. godine. Jako je dobro poznavao potrebe grada, a kao načelnika resile su ga racionalnost i štedljivost. U vrijeme kada je Milić upravljao Splitom grad je demografski prosperirao, što je pred njegovu gradsku upravu stavilo kao prioritet rješavanje brojnih komunalnih i gospodarskih pitanja.

– Jedno od ključnih pitanja za Split, još od sredine 19. stoljeća, bila je plinara, čime se posebno bavila Milićeva administracija. Milić je na početku mandata počeo rješavati i problem nedostatka kapaciteta općinske bolnice. Iako je projekt proširenja postojeće bolnice prihvaćen 1903. godine, pet godina kasnije izabrana je za gradnju nove bolnice lokacija na Firulama. Istaknuo se i zaslugama za unaprjeđenje opskrbe vodom u gradu. U njegovu je načelničkom mandatu položena treća dovodna cijev koja je vodu dopremala do stare obale i dalje na Šperun te na Strossmayerovu obalu – navodi dr. Kuić, dodajući kako je jedna od najvažnijih Milićevih zasluga obnavljanje inicijative za gradnju Hrvatskog doma kao mjesta gdje će biti smještena sva splitska kulturna društva.

– Ideja za gradnju tog zdanja pojavila se još 1896. godine, ali u međuvremenu su aktivnosti zamrle. Milić je 1903. godine imenovao odbor za gradnju Hrvatskog doma i osobno je bio na čelu njegove uprave, dvije godine kasnije donesena je odluka o lokaciji i tada je kupljeno zemljište za gradnju. Prihvaćen je nacrt inženjera Kamila Tončića za buduću secesijsku zgradu. Gradnja Doma dovršena je 1908. godine, a u čast Vinka Milića, kada je preminuo, njegov je lijes bio izložen u velikoj prostoriji Hrvatskog doma, odakle je krenula sprovodna povorka. Na sjednici zadruge Hrvatski dom, održanoj poslije Milićeve smrti u siječnju 1911. godine, odlučeno je da će se njemu u čast postaviti spomen-ploča – otkrivaju naši sugovornici.

Kao pravnik, Milić je bio posebno angažiran na rješavanju vlasništva nad Dioklecijanovom palačom. Bio je član Povjerenstva Palače, koje se na svojoj prvoj sjednici 1903. godine bavilo pitanjem vlasništva Dioklecijanove palače, a s don Franom Bulićem oštro se usprotivio njezinoj privatizaciji, ističući kako je Dioklecijanova palača tijekom svih vjekova bila javno dobro!

– Pitanje upravljanja podrumima Dioklecijanove palače riješeno je tek u svibnju ove godine, kad je hrvatska Vlada ugovorom sa splitskom gradskom upravom, s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom na čelu, dodijelila Gradu Splitu, odnosno Muzeju grada Splita, na upravljanje taj spomenik kulture jedinstven u svjetskim razmjerima – napominje Čipčić.

Sve do smrti Milić je aktivan u društvenom i političkom životu Splita, Dalmacije i Hrvatske, prateći sva važnija događanja, raspravljajući u “Obzoru” i drugim tiskovinama o aktualnostima.

– U vrijeme Milićeve uprave Splitom postavljen je i prvi javni spomenik u gradu. Bio je to spomenik pjesniku Luki Botiću, rad tada mladoga Ivana Meštrovića u duhu secesije, a otkriven je 5. studenoga 1905. godine na Prokurativama. Vinko Milić jedan je od osnivača Društva “Za Split”, koje je prema svojem statutu osnovano radi poboljšanja zdravstvenih, građevinskih i estetskih prilika grada Splita, a Dalmatinsko namjesništvo dalo je suglasnost za osnivanje Društva 27. veljače 1910. godine. U vrijeme načelnikovanja Vinka Milića osnovano je i Društvo “Marjan” 1903. godine – nabrajaju Marijan Čipčić i Ivanka Kuić.

Vinko Milić umro je 22. travnja 1910. godine i pokopan je na groblju Sustipan dva dana nakon smrti. Prema izvješćima “Našeg jedinstva” i “Slobode”, sprovod je bio veličanstven. U povorci su uz općinsko upraviteljstvo i brojne dužnosnike sudjelovali glazbenici, sokolaši, vatrogasci, bratovštine te brojno građanstvo.

– Unatoč brojnim postignućima u korist svoga grada, Vinko Milić je jedini od splitskih načelnika koji nema svoj grob i sudbina njegova posljednjeg počivališta zapravo na najbolniji način svjedoči o kulturocidu i rušenju sustipanskoga groblja. Premda se Milićev grob nalazio u središnjem dijelu groblja, za koje je Duško Kečkemet predlagao da se sačuva i koje je bilo zadnje na redu za rušenje, prema svemu sudeći njegovi su ostaci ekshumirani i prebačeni u zajedničku, bezimenu raku na Lovrincu. Ista bi sudbina zadesila i prvog splitskog narodnjačkog načelnika Duju Rendić-Miočevića, pokopanog u skromnoj obiteljskoj grobnici koja se nalazila na južnom dijelu Sustipana koji se među prvima rušio, da njegovi nasljednici nisu reagirali kad su čuli za uklanjanje grobova i sačuvali njegove posmrtne ostatke.

Poprsje s obiteljske grobnice

Grobovi Gaje Bulata, Vicka Mihaljevića, Petra i Vinka Katalinića bili su u središnjem dijelu sustipanskoga groblja, u dijelu koji se posljednji uklanjao tijekom 1961. godine zbog spomeničke vrijednosti. Prije nego što su uklonjeni ti grobovi, donesena je odluka o prebacivanju njihovih ostataka u nove, jednoobrazne grobove na Lovrincu, gdje i danas počivaju. I ostaci Antonija Bajamontija su Kečkemetovim zalaganjem sačuvani i ondje smješteni – govori Čipčić, dodajući kako je i vrijedan nadgrobni spomenik Milićeva sina snašla tragična sudbina.

– Na Milićevoj obiteljskoj grobnici bio je postavljen spomenik njegovu sinu Milivoju, preminulom nakon završetka studija 1902. godine, djelo mladoga Ivana Meštrovića, koji je nedugo prije toga završio Umjetničku akademiju u Beču. Uz poprsje na grobnici je postavljen i natpis: “Jedincu Milivoju Miliću, svršenom pravniku, preminulom u Gleichenbergu 28. kolovoza 1902, Vinko, ucviljeni otac, postavi”. Pedesetak godina kasnije portret je oštećen pri sumanutom pohodu sustipanskim grobljem neuravnotežene osobe koja mu je tada odlomila nos i dio uha.

Uoči uklanjanja staroga groblja na Sustipanu, nasljednici obitelji prodali su poprsje Milivoja Milića kolekcionaru u Zagrebu. U povodu stote obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, portret je prezentiran na izložbi “Ivan Meštrović u privatnim zbirkama”. Bio je tada u vlasništvu Muharema Zulića iz Zagreba – zaključuje prof. Čipčić.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradonačelnik narodnjak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-26 11:11:44 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-26 12:35:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-26 11:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12360 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272400.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272388.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272390.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272392.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272394.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272396.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272398.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272402.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272388.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272390.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272392.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272394.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272396.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272398.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272402.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272388.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272390.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272392.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272394.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272396.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272398.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/11\/28\/Nedjelja\/12272402.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Pogrebna povorka snimljena u dana\u0161njoj Ulici kralja Tomislava, a Mili\u0107 je pokopan na groblju Sustipan, dva dana nakon smrti","Hrvatski dom","Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici","Karikatura Mili\u0107a u \u2018Duji balavcu\u2019","Karikatura Mili\u0107a u \u2018Duji balavcu\u2019","Pogled na Split sa Varosa","Spomenik Luki Boti\u0107u","Vinko Milic","Hrvatski dom","Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici","Karikatura Mili\u0107a u \u2018Duji balavcu\u2019","Karikatura Mili\u0107a u \u2018Duji balavcu\u2019","Pogled na Split sa Varosa","Spomenik Luki Boti\u0107u","Vinko Milic","Hrvatski dom","Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici","Karikatura Mili\u0107a u \u2018Duji balavcu\u2019","Karikatura Mili\u0107a u \u2018Duji balavcu\u2019","Pogled na Split sa Varosa","Spomenik Luki Boti\u0107u","Vinko Milic"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440"},{"size0":"1309x1969"},{"size0":"1831x2480"},{"size0":"1644x2362"},{"size0":"1776x1314"},{"size0":"1920x1402"},{"size0":"1920x1227"},{"size0":"846x1639"},{"size0":"1309x1969"},{"size0":"1831x2480"},{"size0":"1644x2362"},{"size0":"1776x1314"},{"size0":"1920x1402"},{"size0":"1920x1227"},{"size0":"846x1639"},{"size0":"1309x1969"},{"size0":"1831x2480"},{"size0":"1644x2362"},{"size0":"1776x1314"},{"size0":"1920x1402"},{"size0":"1920x1227"},{"size0":"846x1639"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7345301 Threads: 5 Questions: 1523357672 Slow queries: 4631350 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110464627 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/postavio-je-prvi-javni-spomenik-u-splitu-i-nije-dao-da-se-palaca-privatizira-poceo-je-graditi-hrvatski-dom-i-napravio-projekt-za-prosirenje-bolnice-ipak-jedini-je-potestat-koji-nema-svoj-grob-640281 [printLink] => /split/postavio-je-prvi-javni-spomenik-u-splitu-i-nije-dao-da-se-palaca-privatizira-poceo-je-graditi-hrvatski-dom-i-napravio-projekt-za-prosirenje-bolnice-ipak-jedini-je-potestat-koji-nema-svoj-grob-640281?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 263338 [name] => gradonačelnik splita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradonacelnik-splita [link] => /tag/gradonacelnik-splita ) [2] => stdClass Object ( [id] => 528037 [name] => Vinko Milić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-milic [link] => /tag/vinko-milic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradonačelnik narodnjak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Postavio je prvi javni spomenik u Splitu i nije dao da se Palača privatizira, počeo je graditi Hrvatski dom i napravio projekt za proširenje bolnice. Ipak, jedini je poteštat koji nema svoj grob [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272400.jpg [galleryCount] => 22 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Pogrebna povorka snimljena u današnjoj Ulici kralja Tomislava, a Milić je pokopan na groblju Sustipan, dva dana nakon smrti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272400.jpg [title] => Pogrebna povorka snimljena u današnjoj Ulici kralja Tomislava, a Milić je pokopan na groblju Sustipan, dva dana nakon smrti ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272388.jpg [title] => Hrvatski dom ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272390.jpg [title] => Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272392.jpg [title] => Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272394.jpg [title] => Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272396.jpg [title] => Pogled na Split sa Varosa ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272398.jpg [title] => Spomenik Luki Botiću ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272402.jpg [title] => Vinko Milic ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272388.jpg [title] => Hrvatski dom ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272390.jpg [title] => Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272392.jpg [title] => Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’ ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272394.jpg [title] => Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’ ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272396.jpg [title] => Pogled na Split sa Varosa ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272398.jpg [title] => Spomenik Luki Botiću ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272402.jpg [title] => Vinko Milic ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272388.jpg [title] => Hrvatski dom ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272390.jpg [title] => Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272392.jpg [title] => Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’ ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272394.jpg [title] => Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’ ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272396.jpg [title] => Pogled na Split sa Varosa ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272398.jpg [title] => Spomenik Luki Botiću ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/11/28/Nedjelja/12272402.jpg [title] => Vinko Milic ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Otvoreno njegovo oko, vruće njegovo srce, ambjenat grčko-rimskih starina i svježih motiva narodnoga genija, učiniše od njega zorna estetu, tankoćutna umjetnika u shvaćanju i razlaganju, obožavatelja ljepote, svećenika svjetlosti. (...) Nije bilo pitanja umjetničkoga koje nije zanijelo njegov poletni duh: pero njegovo meko kao srce pjesnikovo, lagano kao mladenčeva fantazija, ali trijezno i ubojito ustajalo je u obranu slobode, istine, ljepote i svjetlosti. (...) Svatko je počastio dičnoga pokojnika, a mi se eto odužujemo ovim toplim riječima svome zaštitniku i branitelju, krepostniku i prijatelju.”

Teško je danas pretpostaviti da su ovi ganutljivi redci upućeni jednom političaru, još teže, splitskom poteštatu, a upravo se tim riječima od splitskoga gradonačelnika Vinka Milića, koji je gradom upravljao od 1899. do 1905. godine, oprostilo uredništvo humoristično-satiričkog časopisa “Duje Balavac”, najpoznatijeg baš po sprdačini s velikim i uglednim ličnostima gradske, nacionalne i svjetske političke i vjerske elite. Za života su zafrkavali i šjor Milića, no izgleda da ih je pobijedio upravo svojim duhom: pamtili su kako je nestrpljivo čekao svaki broj “Balavca” i prihvaćao šale na svoj račun, dodajući još koju fjabu!

Gradnja Hrvatskog doma

Današnji Split poprilično je zaboravio ovog zaslužnoga gradonačelnika narodnjaka, premda su od njegova upravljanja ostali značajni projekti koji i danas obilježavaju lice Splita, poput secesijskog Hrvatskog doma iz 1908. godine u Tončićevoj ulici koji se upravo obnavlja. S Antom Trumbićem i Franom Supilom bio je angažiran i na nacionalnoj političkoj sceni, a nosio je nadimak “Civilni papa” jer se kod pape Lava XIII. zalagao za očuvanje glagoljice u vremenu kad je se pokušavalo ograničiti u katoličkoj liturgiji. Za razliku od kolege Josipa Smodlake, koji je dvaput gubio ulice u Splitu, Milićeva je ostala sačuvana u Velome Varošu, ali se u devastaciji Sustipana krajem pedesetih godina prošlog stoljeća “zagubio” njegov – grob!

Nepravda je barem dijelom ispravljena aktualnom izložbom Muzeja grada Splita “Splitski gradonačelnici (1882.–1918.): život i uspomene” autora prof. Marijana Čipčića, dok je dr. Ivanka Kuić detaljno obradila Milićevu političku biografiju u prigodnom broju časopisa “Kulturna baština” posvećenog splitskim gradonačelnicima od pohrvaćenja splitske općine 1882. do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Publicist, pravnik, političar i načelnik Vinko Milić rođen je u težačkoj obitelji Veloga Varoša 25. ožujka 1833. godine. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Splitu, a pravo je studirao u Padovi i Grazu. Godine 1857. vratio se u Split, gdje ulazi u sudsku službu. Službovao je u Stonu i Vrgorcu, a 1860. godine u Rijeci. Ondje je upoznao dr. Antu Starčevića, s kojim se brzo sprijateljio.

– Nakon Milićevih napisa u lokalnim novinama, koji su prema tumačenju vlasti bili protudržavnoga karaktera, premješten je u Varaždin. Izabran je potom za člana Hrvatskoga sabora. Nakon sukoba s banom Levinom Rauchom napustio je državnu službu i odselio se u Zadar, a potom u Budvu. Godine 1881. bio je pristav splitskoga suda, a od 1881. godine predsjednik Okružnog suda u Dubrovniku. Tu se zbližio s Perom Čingrijom, dugogodišnjim dubrovačkim načelnikom i vođom Narodne stranke. Za zastupnika u Dalmatinskom saboru izabran je 1895. godine u kuriji dubrovačkih veleporeznika. Na pragu novog stoljeća tražio je put za rješenje dalmatinskog državnopravnog pitanja iz svojih jurističkih perspektiva. To ga je dovelo do Ante Trumbića i Frana Supila, uz koje je bio jedan od glavnih protagonista politike “novoga kursa”. Ta je politika imala za cilj okupiti sve političke faktore u Dalmatinskom saboru, uključujući srpske i talijanske predstavnike, ali i političare banske Hrvatske i Slavonije te mađarske liberale, kako bi se zajedno suprotstavili Beču i sve izraženijem germanskom imperijalizmu – ističu prof. Čipčić i dr. Kuić.

Vinko Milić bio je splitski načelnik od 15. studenoga 1899. do 29. studenoga 1905. godine. Jako je dobro poznavao potrebe grada, a kao načelnika resile su ga racionalnost i štedljivost. U vrijeme kada je Milić upravljao Splitom grad je demografski prosperirao, što je pred njegovu gradsku upravu stavilo kao prioritet rješavanje brojnih komunalnih i gospodarskih pitanja.

– Jedno od ključnih pitanja za Split, još od sredine 19. stoljeća, bila je plinara, čime se posebno bavila Milićeva administracija. Milić je na početku mandata počeo rješavati i problem nedostatka kapaciteta općinske bolnice. Iako je projekt proširenja postojeće bolnice prihvaćen 1903. godine, pet godina kasnije izabrana je za gradnju nove bolnice lokacija na Firulama. Istaknuo se i zaslugama za unaprjeđenje opskrbe vodom u gradu. U njegovu je načelničkom mandatu položena treća dovodna cijev koja je vodu dopremala do stare obale i dalje na Šperun te na Strossmayerovu obalu – navodi dr. Kuić, dodajući kako je jedna od najvažnijih Milićevih zasluga obnavljanje inicijative za gradnju Hrvatskog doma kao mjesta gdje će biti smještena sva splitska kulturna društva.

– Ideja za gradnju tog zdanja pojavila se još 1896. godine, ali u međuvremenu su aktivnosti zamrle. Milić je 1903. godine imenovao odbor za gradnju Hrvatskog doma i osobno je bio na čelu njegove uprave, dvije godine kasnije donesena je odluka o lokaciji i tada je kupljeno zemljište za gradnju. Prihvaćen je nacrt inženjera Kamila Tončića za buduću secesijsku zgradu. Gradnja Doma dovršena je 1908. godine, a u čast Vinka Milića, kada je preminuo, njegov je lijes bio izložen u velikoj prostoriji Hrvatskog doma, odakle je krenula sprovodna povorka. Na sjednici zadruge Hrvatski dom, održanoj poslije Milićeve smrti u siječnju 1911. godine, odlučeno je da će se njemu u čast postaviti spomen-ploča – otkrivaju naši sugovornici.

Kao pravnik, Milić je bio posebno angažiran na rješavanju vlasništva nad Dioklecijanovom palačom. Bio je član Povjerenstva Palače, koje se na svojoj prvoj sjednici 1903. godine bavilo pitanjem vlasništva Dioklecijanove palače, a s don Franom Bulićem oštro se usprotivio njezinoj privatizaciji, ističući kako je Dioklecijanova palača tijekom svih vjekova bila javno dobro!

– Pitanje upravljanja podrumima Dioklecijanove palače riješeno je tek u svibnju ove godine, kad je hrvatska Vlada ugovorom sa splitskom gradskom upravom, s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom na čelu, dodijelila Gradu Splitu, odnosno Muzeju grada Splita, na upravljanje taj spomenik kulture jedinstven u svjetskim razmjerima – napominje Čipčić.

Sve do smrti Milić je aktivan u društvenom i političkom životu Splita, Dalmacije i Hrvatske, prateći sva važnija događanja, raspravljajući u “Obzoru” i drugim tiskovinama o aktualnostima.

– U vrijeme Milićeve uprave Splitom postavljen je i prvi javni spomenik u gradu. Bio je to spomenik pjesniku Luki Botiću, rad tada mladoga Ivana Meštrovića u duhu secesije, a otkriven je 5. studenoga 1905. godine na Prokurativama. Vinko Milić jedan je od osnivača Društva “Za Split”, koje je prema svojem statutu osnovano radi poboljšanja zdravstvenih, građevinskih i estetskih prilika grada Splita, a Dalmatinsko namjesništvo dalo je suglasnost za osnivanje Društva 27. veljače 1910. godine. U vrijeme načelnikovanja Vinka Milića osnovano je i Društvo “Marjan” 1903. godine – nabrajaju Marijan Čipčić i Ivanka Kuić.

Vinko Milić umro je 22. travnja 1910. godine i pokopan je na groblju Sustipan dva dana nakon smrti. Prema izvješćima “Našeg jedinstva” i “Slobode”, sprovod je bio veličanstven. U povorci su uz općinsko upraviteljstvo i brojne dužnosnike sudjelovali glazbenici, sokolaši, vatrogasci, bratovštine te brojno građanstvo.

– Unatoč brojnim postignućima u korist svoga grada, Vinko Milić je jedini od splitskih načelnika koji nema svoj grob i sudbina njegova posljednjeg počivališta zapravo na najbolniji način svjedoči o kulturocidu i rušenju sustipanskoga groblja. Premda se Milićev grob nalazio u središnjem dijelu groblja, za koje je Duško Kečkemet predlagao da se sačuva i koje je bilo zadnje na redu za rušenje, prema svemu sudeći njegovi su ostaci ekshumirani i prebačeni u zajedničku, bezimenu raku na Lovrincu. Ista bi sudbina zadesila i prvog splitskog narodnjačkog načelnika Duju Rendić-Miočevića, pokopanog u skromnoj obiteljskoj grobnici koja se nalazila na južnom dijelu Sustipana koji se među prvima rušio, da njegovi nasljednici nisu reagirali kad su čuli za uklanjanje grobova i sačuvali njegove posmrtne ostatke.

Poprsje s obiteljske grobnice

Grobovi Gaje Bulata, Vicka Mihaljevića, Petra i Vinka Katalinića bili su u središnjem dijelu sustipanskoga groblja, u dijelu koji se posljednji uklanjao tijekom 1961. godine zbog spomeničke vrijednosti. Prije nego što su uklonjeni ti grobovi, donesena je odluka o prebacivanju njihovih ostataka u nove, jednoobrazne grobove na Lovrincu, gdje i danas počivaju. I ostaci Antonija Bajamontija su Kečkemetovim zalaganjem sačuvani i ondje smješteni – govori Čipčić, dodajući kako je i vrijedan nadgrobni spomenik Milićeva sina snašla tragična sudbina.

– Na Milićevoj obiteljskoj grobnici bio je postavljen spomenik njegovu sinu Milivoju, preminulom nakon završetka studija 1902. godine, djelo mladoga Ivana Meštrovića, koji je nedugo prije toga završio Umjetničku akademiju u Beču. Uz poprsje na grobnici je postavljen i natpis: “Jedincu Milivoju Miliću, svršenom pravniku, preminulom u Gleichenbergu 28. kolovoza 1902, Vinko, ucviljeni otac, postavi”. Pedesetak godina kasnije portret je oštećen pri sumanutom pohodu sustipanskim grobljem neuravnotežene osobe koja mu je tada odlomila nos i dio uha.

Uoči uklanjanja staroga groblja na Sustipanu, nasljednici obitelji prodali su poprsje Milivoja Milića kolekcionaru u Zagrebu. U povodu stote obljetnice rođenja Ivana Meštrovića, portret je prezentiran na izložbi “Ivan Meštrović u privatnim zbirkama”. Bio je tada u vlasništvu Muharema Zulića iz Zagreba – zaključuje prof. Čipčić.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Pogrebna povorka snimljena u današnjoj Ulici kralja Tomislava, a Milić je pokopan na groblju Sustipan, dva dana nakon smrti

Hrvatski dom

Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici

Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’

Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’

Pogled na Split sa Varosa

Spomenik Luki Botiću

Vinko Milic

Hrvatski dom

Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici

Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’

Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’

Pogled na Split sa Varosa

Spomenik Luki Botiću

Vinko Milic

Hrvatski dom

Bista Vinkova sina Milivoja postavljena na obiteljskoj grobnici

Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’

Karikatura Milića u ‘Duji balavcu’

Pogled na Split sa Varosa

Spomenik Luki Botiću

Vinko Milic
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/postavio-je-prvi-javni-spomenik-u-splitu-i-nije-dao-da-se-palaca-privatizira-poceo-je-graditi-hrvatski-dom-i-napravio-projekt-za-prosirenje-bolnice-ipak-jedini-je-potestat-koji-nema-svoj-grob-640281 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=77bd16aeff3d84dbdf24bfebb0ee85d5e24b403c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Postavio+je+prvi+javni+spomenik+u+Splitu+i+nije+dao+da+se+Pala%C4%8Da+privatizira%2C+po%C4%8Deo+je+graditi+Hrvatski+dom+i%C2%A0napravio+projekt+za+pro%C5%A1irenje+bolnice.+Ipak%2C+jedini+je+pote%C5%A1tat+koji+nema+svoj+grob&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpostavio-je-prvi-javni-spomenik-u-splitu-i-nije-dao-da-se-palaca-privatizira-poceo-je-graditi-hrvatski-dom-i-napravio-projekt-za-prosirenje-bolnice-ipak-jedini-je-potestat-koji-nema-svoj-grob-640281 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpostavio-je-prvi-javni-spomenik-u-splitu-i-nije-dao-da-se-palaca-privatizira-poceo-je-graditi-hrvatski-dom-i-napravio-projekt-za-prosirenje-bolnice-ipak-jedini-je-potestat-koji-nema-svoj-grob-640281 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gradonačelnik narodnjak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitgradonačelnik narodnjak

Postavio je prvi javni spomenik u Splitu i nije dao da se Palača privatizira, počeo je graditi Hrvatski dom i napravio projekt za proširenje bolnice. Ipak, jedini je poteštat koji nema svoj grob

26. prosinca 2019. - 12:11
Pogrebna povorka snimljena u današnjoj Ulici kralja Tomislava, a Milić je pokopan na groblju Sustipan, dva dana nakon smrti

Otvoreno njegovo oko, vruće njegovo srce, ambjenat grčko-rimskih starina i svježih motiva narodnoga genija, učiniše od njega zorna estetu, tankoćutna umjetnika u shvaćanju i razlaganju, obožavatelja ljepote, svećenika svjetlosti. (...) Nije bilo pitanja umjetničkoga koje nije zanijelo njegov poletni duh: pero njegovo meko kao srce pjesnikovo, lagano kao mladenčeva fantazija, ali trijezno i ubojito ustajalo je u obranu slobode, istine, ljepote i svjetlosti. (...) Svatko je počastio dičnoga pokojnika, a mi se eto odužujemo ovim toplim riječima svome zaštitniku i branitelju, krepostniku i prijatelju.”

Teško je danas pretpostaviti da su ovi ganutljivi redci upućeni jednom političaru, još teže, splitskom poteštatu, a upravo se tim riječima od splitskoga gradonačelnika ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 09:37