StoryEditorOCM
Splitoduzelo mu 20 komada

Policija zatekla osnovca na Žnjanu s nedopuštenom pirotehnikom. Roditelji zaradili prijavu, okrpilo ih masno i po džepu

Piše Split SD
18. prosinca 2023. - 11:59

U večernjim satima, u subotu, 16. prosinca 2023. na području Splita, konkretnije Žnjana, policijski službenici su u sklopu provođenja nadzora korištenja pirotehničkih sredstava i održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, uočili dijete koje je upotrebljavalo pirotehnička sredstva kategorije F2.

- Utvrđeno je da dijete, koje je imalo manje od 14 godina, posjeduje oko 20 komada pirotehničkih sredstava iste kategorije koje su uz prisustvo roditelja od njega oduzete. Utvrđena je sumnja u počinjenje prekršaja iz čl. 92. Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja radi čega će roditelj biti prekršajno prijavljen.

Podsjećamo da je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja normirano kako će se novčanom kaznom u iznosu od 130 do 390 eura kazniti zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva - kazali su iz PU splitsko-dalmatinske. 

U cilju zaštite djece, iz splitske policije apeliraju na roditelje da djeci mlađoj od 14 godina ne kupuju pirotehniku, da vode brigu o sigurnosti djece i pobrinu se da ne koriste pirotehnička sredstva jer ista mogu trajno narušiti zdravlje djece, da razgovaraju s djecom i ukažu im na moguće štetne posljedice te da svojim primjerom pokažu djeci kako se blagdani mogu proslaviti i bez pirotehnike.

Više informacija o samoj akciji i zakonskim odredbama možete saznati "Mir i dobro 2023/2024".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:49